Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život

   

 

Nikola Žeželj

Reakcija na tekst Dušana Pavlovića: “Koliku podršku ima druga opcija

Prateći dosadašnji rad gospodina Pavlovića ostao sam zatečen pogrešnim ocenama i čak pojedinm neistinama koje je izneo u ovom tekstu.

Već u samom naslovu i podnaslovu g. Pavlović se pita koliku podršku ima druga strana u vladajućoj koaliciji, smatrajući da je 2,25 miliona građana Srbije privrženo stavu DS-a. Sa sigurnošću možemo tvrditi da su glasači Tomislava Nikolića, protiv politike Borisa Tadića. Takođe, sa sigurnošću možemo tvrditi da su glasači Borisa Tadića protiv politike Tomislava Nikolića. Ali ne možemo tvrditi da su njihovi glasači i pristalice njihovih politika. Neki od nas su birali manje zlo.

Dalje u tekstu g. Pavlović navodi kako je tema izbora bila evropska budućnost Srbije. Jedna od tema jeste bila i evropska budućnost Srbije. Ali je glavni motivator za glasače Borisa Tadića bio strah. Najčešće pominjane reči Borisa Tadića u TV duelu su bile: Šešelj, sankcije, rat, inflacija. Evo i primera iz ostalih medija:

"Građani moraju biti svesni da svaki glas za gospodina Nikolića predstavlja glas za Šešelja i njegovu politiku sukoba, mržnje, sankcija i izolacije", rekao je predsednik Srbije Tadić u intervjuu Beti.

Izvor - www.boristadic.org

“Ne radi se ovde o "prestizanju" gospodina Nikolića. Ovde se radi o tome da li građani žele da im Vojislav Šešelj određuje sudbinu. Jer Šešelj je i dalje Nikoliću šef i on mu kreira politiku. Zato građani treba da se zapitaju da li žele ponovno nasilno menjanje granica na Balkanu. Da li žele da opet krenu na granicu Karlovac, Karlobag, Virovitica? Da li žele da kupuju benzin u flašama, da li žele izolaciju i ponovnu ekonomsku destrukciju zemlje? Da li su poverovali da skrivanje Šešeljevog bedža zaista dokazuje da su se radikali promenili?”

Izvor – Večernje Novosti 27.01.2008; www.boristadic.org

Gospodin Pavlović piše: “Građani su, dakle, na ovim izborima bili pred jasnom dilemom: Srbija može da se odluči da uđe u Evropsku uniju, ali da prećutno prihvati gubitak Kosova, ili može da odustane od evropske budućnosti da bi time pokazala svoje neslaganje sa podrškom koja u EU postoji za nezavisnost Kosova. DS i Tadić zagovaraju prvu tezu; DSS i Koštunica drugu.”

Demantuje ga Boris Tadić:

“Nikada neću prihvatiti nezavisnost Kosova i uporedo sa tim želim da zajedno radimo na ostvarenju uslova za bolji život naših građana. Siguran sam da su to vrednosti koje premijer i njegova stranka podržavaju. Što se tiče vlade, više puta sam rekao da vlada mora biti stabilna i mora da radi svoj posao bez obzira na sve. Demokratski izbori moraju biti doprinos stabilizaciji svih institucija države.” – Boris Tadić, Blic, 28.01.2008.

Izvor – www.boristadic.org

“I premijer i ja vodimo politiku čvrste odbrane državnih i nacionalnih interesa. Borimo se za očuvanje suvereniteta i integriteta naše zemlje, u isto vreme ulažući veliki napor u privredni razvoj kroz mogućnosti koje nam Evropa nudi. Tu nema spora. Nikada neću prihvatiti nezavisnost Kosova i nikada neću propustiti mogućnost za ostvarenje uslova za bolji život svih naših građana. Potpuno sam siguran da su to vrednosti koje premijer i njegova stranka podržavaju.” – Boris Tadić,

Izvor - Danas, 26.01.2008. www.boristadic.org

Niti je ovako postavljena dilema postojala, niti je Boris Tadić zagovornik prve teze.

Sledeća predpostavka uz iznetu neistinu:

Da je većina smatrala kako je Evropskoj uniji važnije pokazati protest odbijajući Sporazum o pridruživanju, ona bi uradila isto što i premijer - bojkotovala bi izbore.”

Vojislav Koštunica je glasao. Velimir Ilić je glasao.

O tome kako je tema Kosova jedina o kojoj DSS može ima još uvek nešto da kaže može se polemisati, ali se stavovi moraju potkrepljivati činjenicama… Gospodin Pavlović u ovom tekstu to nije uradio.

 

 
 
Copyright by NSPM