Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život - pristigli komentari

   

komentari sa sajta Politike na tekst

Đorđe Vukadinović

SREĆNA NOVA 2032!

Marko-2 (), 19.04.2007, 14:47
..postovani g. Dj. Vukadinovicu, ja Vas zaista cijenim, veoma veoma visoko..Ali sta je to u nasoj dobroj SRPSKOJ..(sto ne znaci da nije i u drugima..), dusi ,..da se odjednom prepadnemo..i na trenutak, ne mozemo racionalno da razmisljamo...Pop je pop, a bob je bob..ne bojte se MI smo uz Vas...SRPSKI narod je uvijek VIDIO istinu,...ma koliko iracionalno da je cesto radio protiv nje..Na pr. glasajuci za DS... ili jos gore za LDP..., sto zaista nema nikakve logike...


mane (), 19.04.2007, 11:30
Lalo, kad nisi sam mućkao pre upotrebe, sad te viša sila tera da promućkaš pre upotrebe, pa se zato prevrćeš.


lala (), 18.04.2007, 04:11
Jos uvek se prevrcem u krevetu ne mogu da zaspim.Kako nas je lepo podelio onaj Prekodrinski na blentave koji imaju jos i novaca i na one koji su zdravo inteligentni.Pa sam zato odlucio da upalim kompjuter samo da napisem sta ce sutra kazati Mita a Mitu poznajem u dusu.Eto mu sad pametni Paja pa nek ga cita dok mu ne dosadi.Jos cu dodati da mi se bas svidja sto Paja tvrdi da ce Rumunija sa Bugarskom mozda i Madjarska opet stati uz Ruse.To mi se nikako ne dopada.


paja III/3 (), 17.04.2007, 21:40
Rusija ima dodatnu pogodnost da jasno kaže dokle se proteže njena interesna sfera i da ?države između Srbije i Rusije treba da razmisle o posledicama). U kontekstu toga treba i ?videti istupanja triju ambasadora velikih koji govore o slabosti a nipošto o snazi ?zemalja koje oni predstavljaju. Rusija i Kina su svesne toga i one su «iznenađene», ??«začuđene», «zabrinute», itd. One (Rusija i Kina) su u suštini svesne da je podrška ?izvornim interesima Srbije podrška jačanju njihove strateške pozicije nasuprot glavnim ?takmacima. Kratkovidost diplomatije SAD i EU je dar sa neba koji pre godinu ipo dana ?niko nije očekivao. Najvredniji i najznačajniji resurs za jačanje strateškog položaja Rusije ?i Kine u međunarodnim odnosima je g. Berns koji tako posvećeno, hrabro i kratkovido ?uništava stratešku poziciju SAD i EU. Toliku štetu interesima SAD i EU Berns ne bi ?mogao sam da nanese da nije posvećenosti, nepromišljenosti i arogancije ambasadora ?SAD, UK i Nemačke. Diplomate SAD i EU tek sada zakasnelo shvataju da forsiranje ?nametnutog modela rešavanja Kosovskog pitanja ogoljeno demonstrira njihovu slabost i ?gubitak pozicije u međunarodnim odnosima. Narodski rečeno «došlo je do ?samopovređivanja sa mogućim tragičnim ishodom (za SAD i EU)».?


paja II/3 (), 17.04.2007, 21:40
Očigledno je da SAD forsira rešavanje pitanja Kosova, između ostalog, da bi resurse ?preusmerila na neke druge prostore (Irak i Iran pre svega) jer se pokazalo da imaju ?ograničenja u upravljanju sa više planetarnih kriza istovremeno (koje uzgred budi rečeno ?brutalno izazivaju). U toj situaciji celishodno je suparniku poremetiti stratešku agendu ??(strateški akcioni plan) što je već i učinjeno jer Kosovsko pitanje nije rešeno 2006. a po ?svemu sudeći neće biti rešeno po nametnutom modelu nezavisnosti ni ove godine. ?Normalno da će biti žestokog pritiska na Srbiju (biće još žešći) ali treba biti svestan ?da su neka sredstva isključena (bombardovanje, sankcije, itd.) tako da je naš manevarski ?prostor relativno povoljan a posle svake promene u agendi SAD i EU sve povoljniji. ?Takođe je za našu poziciju veoma povoljno da nismo potpisali SSP sa EU jer bi nam on ?bitno vezao ruke odnosno ograničio bi nam manevarski prostor (podrška Rusije ne bi ?mogla da bude tako snažna jer bi smo formalno bili u EU interesnoj sferi a sada smo ni ?tamo ni ovamo ali polako klizimo u interesnu sferu Rusije - što je za nas dobro jer je ?manje uslovljavanja i mnogo više iskrene podrške. ?


paja I/3 (), 17.04.2007, 21:39
G. Vukadinović je standardno na nivou i svaka čestitka inspirativnom pogledu na neka ?značajna pitanja. Gubitak kompasa g. Cobela je indikator gubitka strateškog kompasa ?države koju predstavlja i EU u celini. Isto važi i za ambasadore dveju drugih velikih ?zemalja (SAD i EU). Ova trojka pokaza da te zemlje i nisu tako velike i da nisu neke ?veličine (takve nastupe pre smo očekivali od nekih naših «radikalnih» političara ali ?to se nije desilo – dokaz da nismo najgori i da smo barem svetski prosek ako ne i iznad ?planetarnog proseka). Pre bi se moglo govoriti o «balkanizaciji» spoljnje politike ove ?tri zemlje ( SAD , UK i Nemačke) nego o nekoj evropeizaciji. Kako je krenulo u ovim zemljama ?će se 2032. govoriti o značaju dostizanja nekih standarda na nekim drugim prostorima, pa ?zašto da ne i o standardima sa Balkana ali u pozitivnom kontekstu. Kada ovo kažem ne ?šalim se jer istupi političke elite triju zemalja govore da su im kola krenula nizbrdo na ?međunarodnoj sceni a u pozadini neprincipijelne i klimave spoljnje politike je uvek i ?klimava (krizna) situacija na unutrašnjem planu kod njih (mislim da treba pratiti ?unutrašnja političko-ekonomska kretanja u SAD i EU- verovatno su interesantni i burni ?događaji pred njima). Situacija na Balkanu a posebno u Srbiji je pod svetlom međunarodnih ?reflektora i brižljivo se prati u realnom vremenu (ne čeka se neka analiza posle par ?godina već se odmah analiziraju stavovi i donose zaključci) od nadležnih diplomata u ?svim zemljama koje imalo drže do sebe i do svoje međunarodne pozicije. U toj situaciji ?suparnici u tišini seire i koriste strateške greške suparnika da zauzmu bolje pozicije ?za dolazeća vremena. ?


ilija nis (vegas), 17.04.2007, 19:07
Ne po prvi put Dj.Vukadinovic nas svojim odgovornim i prepoznatljivim stilom uvodi u okvire analiticke realnosti. Moze da nam se to ne dopada, to je stvar percepcije i licne slabosti i nemoci za priznavanje istine i nesto sto se zove drugacije, ali je on sa avojim kolegom Antonicem, ostao da brani moguci nivo nepristrasnosti. Ono sto je za mene mnogo ozbiljnije, a to je poenta cele price autora - saznanje bolne istine o toliko lazno potrosenih reci briselskih cinovnika ( kao i domacih, pre svega DS ), njihovim izlizanim cipelama, sve stvarajuci lazni osecaj lako obecanih integracija, ako samo ispunimo postavljene obaveze. Autor teksta se dosta dobro zapitao - sta ce sada biti odgovor onih politicara koji su bili glavni i veoma glasni zagovornci ideje, da Srbija svoj jedino moguci spas vidi u EU i atlanskim integracijama!!??.. Kakava vrsta obmane ce nam sada doci kao odogovor na " jako izgovorenu " Zobelovu rec?? Ocigledno ce ponovo proraditi dobro proverena kuhinja sa proverenim " specijalitetima i receptima " Zapadnih gastronoma. Ovom narodu se nazalost pored leskovackih, niskih i ostalih specijaliteta nude i neka vasingtonska i briselska jela, od kojih nas, budimo iskreni, sve vise nas, pored stomacnih problema, ima sve vise i ostalih patogenih simproma. Taj osecaj nemoci kada te bolest napada, u uverenju da ti nema spasa, a Zobel se pojavljuje kao dijagnosticar, jedino je razumno i racionalno naci spas u tradicionalnoj istocnjackoj alternativi.


Prekodrinski Srbin (), 17.04.2007, 18:38
Moji preko rjeke Drine bacani pogledi na komentatorske napise u Politici, a u redovnim intervalima i na B92 u cilju poređenja nivoa autora i njihovih tekstova, dolazim do začuđujučeg zaključka, da oponenti "novom svjetskom poretku" i njegovim razarajučim reperkusijama po Srbiju, u svojim napisima pokazuju mnogo veču vještinu slikovitog, razumljivog i uvjerljivog izražavanja, načitanosti i poznavanja materije na teme o kojima pišu - nego njihovi protivnici iz tabora takozvanih Evrosrba. A "začuđujuče" utoliko, što taj daleko veči procenat inteligentnih komentara od njihovih amaterskih autora u odnosu na njihove ideološke "evrosrpske" protivnike, ne stoji u odgovarajučoj proporciji sa rezultatima januarskih izbora. Možda objašnjenje leži u ocjeni, da su jedni vještiji u zdravom rezonovanju i bogatijeg duha, a drugi vješti u laganju i bogatiji u parama?


CBETA (), 17.04.2007, 17:48
PETAR P, i njegova teza i antiteza u jednom: "Dva su bora naporedo rasla, Među njima tankovrha jela, To ne bila dva brata zelena, nit međ njima tankovrha jela, Već to bila dva brata rođena, Među njima sestrica Jelica. Ili ti ga u "prevodu": tvrdnja koja je u kontradiktornoj suprotnosti s nekim drugim činjeničnim stanjem koje se negira, koje joj protivrječi. Upravo to čini Petar P., a da toga nije ni svesan. Inače to nebi uvio u izbledelu novinsku hartiju.


milan () (), 17.04.2007, 17:48
Prije od prilike godinu dve sam komentarisao jedan stav analiticara SDA-a i Nemacke da ce Srbija MOZDA uci u EU za 20 do 25 godina. Odgovorili su mi zuti da sam verovatno radikal ili radikalske orijentacije (mada ne pripadam ni jednoj stranci), da svojim zluradim komentarom predstavljam onu masu ljudi koju treba "izopstiti" iz drustva itd itd. E gde su li te demokrate i vizionari o EU ?? Gde ste ljubi Vas Vash onkl Cobel.


Seca knezova (), 17.04.2007, 17:08
Djorje je u pravu: ne treba se ljutiti na Cobela. Treba ga izbaciti!


Svetislav Kostić (kostic.svetislav@web.de), 17.04.2007, 16:12
Kada Vukadinovićevi tekstovi natjeraju ponekog "Eurosrbina da progovori i u njegovom tonu primjetim malodušnost i nesigurnost, ne mogu, a nemnoško se i ne trudim - da prigušim osječaj blage slavenske srbskoruske zloradstvi. Ali zato nepodeljenu radost da sam saslušavši Cobela "u trku" sračunao, 2007 plus 25 = 1032. godina najranijeg pristupa - ako uopšte - birokratsko unitarističkoj Evropskoj uniji. U očekivanju da će Evrosrbi spustiti jedra, raspakovati kofere i prionuti se posla da u svom vlastitom evropskom domu izgrade jednu Srbiju sa ljudskim licem i Beograd kao pandana nečovječnom Briselu i sa nekim drugačijim političarima koji taj narod više zaslužuje, u mesto evrosrpko-zapadnjačkog tima koji ga s jednog do drugog gola šutira.


ups (), 17.04.2007, 16:12
i one snage,od kojih samo srbija zavisi,mjenjaju imena svaki cas,od proevropskih demokrata,postadoshe cobelovci,he,ho,hu,a jest vas cobel nasamari,izgleda da im vishe ne trebate


alan fordu (), 17.04.2007, 16:07
ko o cemu analiticar o tvojim shtrumfomiva


petru p. (), 17.04.2007, 16:00
e sad si nam ti otkrio ameriku,a reci nam to,kad je to kosovo dobilo nezavisnost,a da niko osim tebe nije cuo za to,daj ne pricaj kojestarije,cobelovci,nece to tako biti kao sto prizeljkujete


maki (), 17.04.2007, 15:54
Za sve one koji su se okomili na Vukadinovića, preporučio bih tekst američkog novinara Dejvida Bajndera u istom ovom broju Politike, pod nazivom "Učtiva Srbija". Zaista je lepo čuti jednog Amerikanca da saoseća sa mentalnim terorom koji se vrši nad Srbijom. Dobro je i što je upravo gospodin iz Amerike ukazao na najekstremnije protagoniste tog terorisanja, na Kandićku, na Sorosev B92, na Biserko. Eto, već se i s one strane Okeana vidi nešto što mnogi ovde ne vide, da Soros preko svog B92 stvara jednu matricu svesti, jedan kvaziliberalni sloj, u poslednje vreme najvidljiviji među onima što se okupljaju oko "Bloga B92", koji medusobno neguju jednu vrstu nadmenosti i samoosećanja ugrožene "manjine plemenitih" pred bolesnom, prljavom gomilom "svih ostalih Srba". Medutim, ti fini, urbani, liberalno-demokratski evroatlantisti, gaje istu vrstu jednoumlja koja je postojala za vreme Miloševića. Uzmimo za primer način na koji se ta družina obrušava na gospođu Sonju Liht od vremena kada je ova kritikovala "generalnu liniju" tog pokreta ("privođenja Srbije EU vučenjem za uši i šutiranjem u dupe"). Pokušajte da se u nečemu ne složite sa blogerima B92, pa ćete videti kao se ta fina, uzvišena, urbana lica izobličavaju u iskežene, besne, preteće kreature, kako počinju da liče na "stormfrontovce", na "ultras" navijače. Dobro je što se i preko bare vidi da Nataša Kandić izigrava nekakvog Kapoa u "Logoru Srbija", po kojoj "nas neko mora da privede" (kao goveda, jer šta se privodi do stoka ili kriminalci), ili Sonja Biserko koja, zadojena autošovinizmom, izgleda ima za cilj da što više Srba "privede" krajnjoj srpskoj desnici, te tako da priliku krajnjoj američkoj desnici, koja je trenutno najuticajnija u Vašingtonu, da nas lakše ponovo teroriše. U tome je izgleda štos! Time se jedino može protumačiti fašistoidni napad jedne ovdašnje ugledne Evrosrpkinje na Emira Kusturicu. Baš kao što je krajnja desnica Zapada godinama podsticala Šiptare na pobunu dok nisu nisu stvorili Miloševića.


Stvarno Srpkinja (), 17.04.2007, 15:46
Retko duhovit tekst, pun rafinmana i inspirisane političke analize.


mrki (), 17.04.2007, 15:20
Niko se ne bavi Vukadinovićevom poentom da je Cobel prošlog četvrtka ispunio uslov da postane počasni građanin (radikalskog) Zemuna. On to naglašava u uvodu i zaključku teksta. Glavno je, po Vukadinoviću povezati Cobela i radikale. Eto, opet su radikali krivi. Da nije njih Cobel bi bio In, stanje u Srbiji super, Kosovo sačuvamo, svi bi imali vize i ekspersno ušli u EU. Po mome sudu ovakvo povezivanje može da bude samo rezultat Vukadinovićevih procena da će biti raspisani novi izbori, pa da na vreme počne pljuvanje na radikale. Meni se sve čini da je Cobel već postao počasni građanin Srbije.


momo dabetic (hhqn@urbanet.ch), 17.04.2007, 15:06
Svaka istina je bolna!To je moj komentar u vezi ambasadora Cobela.


Milenko (), 17.04.2007, 14:41
Barns preti jednostranim priznanjem nezavisnosti a Kojen daje ostavku zbog tajnih pregovora Tadiceve ekipe!Pocelo je da se lomi,hvala Cobelu.Nadam se da od vlade DS-DSS/NS konacno nema nista.Ova Vukadinoviceva analiza postaje sve znacajnija i nazalost,sve tacnija. Srbijo,pamet u glavu,krajnje pozicije su utvrdjene:sa jedne strane siptari i USA ukopani u "nezavisni Kosmet",sa druge Srbija i Rusija,ukopane u "Kosmet u okviru Srbije" i borba se vodi oko EU,gde velika vecina podrzava USA i Srbiji je preko potrebno da EU ne postigne potpunu saglasnost u korist nezavisnosti.Na tome treba raditi,kao i na vladi koja se nece slepo slagati sa raznim Cobelima...


Petar p (dobripeca@yahoo.com), 17.04.2007, 14:36
Ja se izvinjavam, ali svima vama ovde kao da su vrane mozak popile... jeste li vi zaboravili kada je izgubljeno Kosovo, i ko ga je i kakvom politikom izgubio?! Pa Kosovo je nezavisno vec 7 godina, a to sto se zove misija UN, ili protektorat ili nezavisnost, kakva je razlika... za Srbe je izgubljeno 99. Znaci ovde neki (pametni radikali)zamenjuju teze i podmecu kukavicje jaje. Nije nego, eto oni ce da odbrane ono sto su skroz upropastili. Umesto sto se vi svi bavite visokom politikom i mislite da ste mnogo pametni, ostavite se toga i uzmite da radite nesto, izvucite ruke iz zadnjice, a ne prosipajte velike mudrosti. Ako hocete idite i ratujte (to bi bilo i najbolje za Srbiju) da se resimo onih koji nas guraju u propast. Pa sagledajte mogucnosti, da se protivimo, budemo izolovani, blokirani (podsecam vas da smo okruzeni zemljama NATO i EU), i dodjemo na nivo Iraka ili neceg slicnog. Tu Rusiju kojom toliko ispirate usta bas briga i za Srbe i za Srbiju, a ponajvise za kosovo. Njihovi tajkuni samo gledaju kako da zauzmu nase trziste i to je sve. Ja sam proveo u uniformi na Kosovu vise od godinu dana, i ja sam rekao dosta. Ja hocu mojoj deci da obezbedim normalan zivot, a ne da ratujem za kojekakve (Tomu, Voju, Acu...) dok ce oni svojoj deci da namicu gajbe od 120 kvm na najboljim lokacijama po BGD. Alo ljudi uzmite se u pamet i gledajte da sebi i svojoj deci omogucite sto bolji zivot.


vuk (), 17.04.2007, 13:06
Poslao sam vrlo bitan komentar nocas na ovaj tekst, bilo bi lepo da ga ipak objavite radi zastupljenosti drugacijih misljenja, cak i ako se ne slazete sa mnom.


Milenko (), 17.04.2007, 12:38
Cobel nije dete,nije ni neuk a jos manje neiskusan,on je naprosto pustio jos jedan probni balon EU zemalja koje podrzavaju nezavisnost Kosmeta.Zasto bas on niko nezna pouzdano,ali je logicno predpostaviti da mu je zadatak pripao kao ambasadoru zemlje koja trenutno rukovodi sa EU.Koliko god je sve to bilo neprijatno,verovatno vise nama nego njemu i Nemackoj,moguci pravac pritisaka EU na Srbiju je javno objavljen i on je svoj zadatak obavio.Zvanicna i narodna Srbija je rekla svoje,nastavak sledi krajem nedelje.Ono sto je Vukadinovic uocio mislim da sada i zapad uocava – Cobelova izjava je bila kontraproduktivna i jako je ojacala pozicije Srbije u daljim pregovorima.To su shvatili cak i iz LDP-a,doduse tek posle nepromisljene i brzoplete podrske,naknadno povucene,buducem zrtvenom jarcu nemacke diplomatije. Sada su se ucutali.Radikali su ponovo uhvaceni u dremanju,kao da zima za njih jos nije prosla i nisu ni priblizno iskoristili nabacenu loptu za jedno volej zakucavanje u EU mrezu.U njihovu naknadnu dreku mislim da niko nesumnja.U svakom slucaju Vukadinovicev tekst, iako stize sa malim zakasnjenjem,predstavlja prvu pravu analizu posledica “slucaja Cobel” i jasno pokazuje zasto su se upadljivo ucutali “evrosrbi”,NVO-e i grupacija okupljena oko LDP,kao i pravac buducih razgovora u Skupstini Srbije.Evroatlantska perspektiva Srbije po Cobelu je za nekih 25 godina,bez Kosmeta sada i Vojvodine i Sandzaka tada.Pa izvolite,propagirajte i dalje te cuvene evropske i zapadne vrednosti a radikali ce one proste srpske i da vidimo ko ce ubuduce da dobija sve izbore redom. Cestitke Vukadinovicu za otvaranje ociju,makar i malo nasilno,u ocekivanju da se jave oponenti koji bi najradije zazmurili i preskocili ovu njegovu analizu.


Marko-2 (), 17.04.2007, 12:25
..Citam g.Dj. Vukadinovicu ...RTS je upravo u 11.50 - 17/04/07 g. objavio, da je americki podsekretar N. Barns izjavio ..da ako ne bude usvojena nova rezolucija u SB UN ,.." SAD ce podrzati nezavisnost Kosova..". Vidi se da igraju brzo.., vjerovatno iznenadjeni uzdrzanoscu ostalih clanica SB...i sta sada???????? Mislim da NASA VLADA treba odmah da reaguje i da mozda i zatrazi hitno vanredno, zasijedanje Generalne Skupstine UN u vezi krsenja svih rezolucija o nepromijenjivosti granica drzava clanica U N...takodjer, da pozove ambasadora USA i uruci mu ostar protest, ali zaista OSTAR ,..i ukaze na kompletne poslijedice toga cina..U vezi svega ovoga, zaista sam ogorcen na izjavu g. predsijednika Srbije, Tadica..od prije nekoliko mijeseci ...da Srbija nece ratovati za Kosovo..."upravo takva izijava g. predsijednika..je imala, po mome misljenju za poslijedicu zadnja istupanja Cobela i Barnsa.."..jer i pored nastojanja NASE Vlade i vec velikih sumnji mnogih drzava u ispravnost davanj Kosovu i Metohiji BILO KAKVE NEZAVISNOSTI ...,kao Srbija je digla ruke od svega..SRAMOTA ..


laki (), 17.04.2007, 12:14
vidim jos uvijek ima cobelovih istomisljenika


miroslav (), 17.04.2007, 12:03
Nitko ne treba da nas voli to i nije vazno interesi su uvek bili i ostali vazni, svaka drzava gleda samo svoj interes, ali sto nasi politicari nisu sposobni i sto imamo toliko partija to je nas problem.Slazem se sto je netko napisao da imamo puno pametnih i sposobnih ljudi koji bi vodili drzavu uspesno i da nezele da se takmice sa ovima koji zele da je vode i nazalost u cesto puta pogresnom smeru.Morali bi javno da istupe i kazu sta to zelimo ili nezelimo u drzavi, tesko je ali zato su placeni, stalno izlazimo kao gubitnici dokle? Mi koji zivimo na zapadu smo naucili nesto a to je da znamo da se zastitimo i napadnemo ih njihovim oruzjem kako bi se odbranili.Ovi ambasadori sigurno treba da odu, ali nasi politicari su morali formirati vladu odavno ili im mozda to sugerise Amerika iEU da tako rade, to je neozbiljno i nedopustivo.Ako je sve to pozoriste oko Kosova i ta pomoc Rusije bez "VETA" onda nam se stvarno crno pise, znam jedno da nebih voleo biti srpski politicar u ovom vremenu?


DUKI. XY (), 17.04.2007, 11:39
Nista novo o toj Cobelovoj izjavi.Pre desetak godina na nem. TV,emisija;AUSLAND ZURNAL;prikazana emisija iz madjarske.govorili su mladi radikali.i to sa velikim parolama najavili;NASE JE BILO DO NOVOG_SADA,I NASE CE I BITI:.TO nije bilo prevedeno, ali posto govorim Madjarski razumeosam to?


Milorad Stanojlović (ravnogorskipokretdm@eunet), 17.04.2007, 10:42
NOTE BEZ SIMFONIJE - pravi naziv za srpsku diplomatiju. Zato je dobro što nam je analitičar omogućio ozbiljnije promišljanje o spoljnoj politici srpskih republikanaca. Čitalac Milivoje tvrdi da nas "vatkanske države i Nemačka preziru", te da tražimo novu devojku. Kamo sreće da su samo "vatikanske"! Slažem se da je EU prezir veliki; pa šta? Nismo mi jedini na toj listi prezrenih, čak lično mislim da smo na dnu te liste. To je stvar njihove kulture, vekovima oblikovane nasuprot urođenicima i Aboridžinima. Jedino se prezir Amerike prema Evropi može meriti s ovim prezirom EU. Šta bi g. Milivoje rekao, kada bi umesto za Evropu, neko rekao za Srbiju - da je to građevinski plac, što će reći da još nije doneta odluka šta će tu da se gradi (g. Ramsfeld, na početku iračkog rata u odgovoru svojim francuskim "prijateljima"). Čitalac "mdrobac": "nemačka nikad nije volela srbiju". Mislim da ovakve stavove treba izbaciti iz buduće spoljne politike. Zašto bi nas neko voleo više nego mi sami sebe? Treba priznati da nismo s Nemcima ratovali zato što su Nemci. Imali smo jače razloge za to (npr. Socijalistička radnička partija Nemačke, koja je kasnije menjala ime, ali je uvek vodila nacističku politiku). Drugačije smo obavešteni samo iz Bulajevićevih i holivudskih filmova. Ja volim holivudske, ali ih ne preporučujem obrazovanja radi. Čitalac emil from outside smatra, delimično opravdano: "problem srbije je sto nema igraca na svetskoj sceni". Ako je ovo i tačno, to nije razlog da Srbija nema svoj tekst i dramaturga za ovo pozorište. Možda je pravi razlog za ovo u tome što isuviše uvažavamo svoju "srbijansku autošovinističku elitu". U pravu je zato g. Đurić kad kaže da je vreme da se počne da razmišlja o realnim perspektivama srpskog naroda u celini. Bravo! Još samo da ga čuju "nadležni". Inače, što se tiče sintagme o "klero-fašističkoj balkanskoj kasabi" - baš me je razveselila. Voleo bih da nam "Politika" omogući da čujemo šta o njenom značenju misli poštovani profesor Ranko Bugarski.


Pažljiv (()), 17.04.2007, 08:56
Srećna nova! Daj Bože! Apsolutno se slažem da su Polt, Cobel i ini ambasadori samo glasnogovornici nečaga što neki naši ljudi odavno znaju. Ako se malo bolje zamislimo, da li vidimo razliku (u istupima, jer taj nemac je lepši) izmedju Cobela i Čede. Čudili smo se osamdesetih godina kada smo videli neke geografske karte sa raspadnutom Jugoslavijom, kada smo videli Srbiju bez Kosova, kada smo videli ... Sada se čudimo i na sva zvona ogovaramo Cobela umesto da mu se zahvalimo jer je on rekao ono što, od nas, mnogi kriju (pa čak i neki naši političari). Nisam pristalica teorije zavere i činjenice da nas neko mrzi. Jednostavno neko ima neku ideju a mi nemamo ideju ni strategiju kako tu ideju da sprovedemo u delo. Da li je neko video Srategiju delovanja na KiM? Da li neko misli da je preambula Ustava strategija? Da li neko zna kako ćemo se ponašati ako se KiM podeli? Da li neko zna kako ćemo se ponašati ako KiM dobije nezavisnost pa makar i nadgledanu? Da li je za to kriv Cobel, Polt ili ... Da li neko zna da lepi Cane praktično preko godinu dana Srbiju drži bez ambasadora u najvažnijim zemljama i još uvek je obožavan (taj Cane)? Da li je neko video da se nepoverava mandat premijera a još uvek sedi (u predsednčkoj fotelji) i u mutnim vodama lovi? Da li je nekome jasno šta je sve lepi Cane i na kakav način poklonio Crnogorcima? E pa sada kada niko nesme da kaže ništa (verovatno će se saplesti na moderatora i ovaj komentar) onda je problem Cobel. Ne on nije problem naš, jer nama je rekao ono što nikako nije smeo (brljiv) čovek. On je problema Nemaca, jer mu lako izlete stvari koje nikada nebi smele. Okrenimo se našim Cobelčićima i rasčistimo sa njima. Ima Srbija puno pametnih ljudi, koji samo ne žele da se sa ovima koji koriste sva nedozovoljena sredstva, bore za vlast. Imamo ljude koji bi znali da vode ovu zemlju umosto ovih koji bi hteli i dalje da je ZAVODE.


mdrobac (herrdrobac@msn.com), 17.04.2007, 07:56
MIKI-BEOGRAD,čudno je to da Vi i vama sličnima se busate u prsa kao demokrate a sve bih zabranili što vam nepaše.činjenica je da nemačka nikad nije volela srbiju pogotovo kada je digla ustanak protiv hitlera koji je morao poslati određen broj divizija na balkan,i kako vojni stručnjaci kažu to je bio uzrok poraza od rusije.najviše proteranih građana iz nemačke su srbi i crnogorci ili ni to neznate?.ipak se pitam zašto nacionalne manjine koje su uporno protiv jake srbije, istu, nenapuste ili su se toliko obezobrazile da neprezaju ni od rušenja države a zna se šta takve sledi pa i u svim europskim demokratskim drzavama europe .


PSEUDONIMUS (), 17.04.2007, 07:55
Poštovanje. Kamo lepe sreće da ovo što poštovani Cobel izreče nekom otvori oči a zapuši usta. Moja malenkost smatra da kad bi taj isti Cobel išao Knez Mihajlovom i (kako kome hteo) lupao šamare, pljuvao u lica, besneo poput onog pomahnitalog Kineza, uvrtao ruke, uvek bi bilo onih u toj istoj ulici koji bi rekli: Ma tako nam i treba, inače smo najgori, otpadoše nam noge u redovima za čekanje viza, Hagu smo isporučili samo nekoliko predsednika države, čovek je potpuno u pravu, to smo i zaslužili... Bilo kako bilo, biću slobodan da međunarodnom sistemu mera predložim novu (izvedenu) jedinicu: 1 Cobel (Cb) = 10 maksimalno drskih uvreda u jednoj minuti. Pozdrav svima koji su ostali svoji (prepoznaće se).


Alan Ford (), 17.04.2007, 07:52
Ko o čemu, "analitičar" o LDP-u.


Srpkinja s ponosom (o cemu pricamo?), 17.04.2007, 07:49
Evo na drugom sajtu sam pre pola sata procitala: "Nema kazne za Cobela". Naprotiv Joska Fiser je izjavio da je cak POZELJNO da se ambasadori umesaju u politiku drzave u kojoj se nalaze! Stajnmajer je to podrzao sa istim recima. Kao sto se vidi, mi pricamo, bolje receno "sanjamo" o necemu sto na javi izgleda sasvim drugacije. Svi ovi komentari i nadanje u KAZNU su samo nase zelje. Daleko je to sve stiglo, nije se stalo na put zlu onoga momenta kada je krenulo na nas,na ceo nas narod, zemlju, sada mozemo da pricamo, pisemo i clancima koji nemaju vise vrednosti punimo stranice stampe. Tesko jednom narodu i zemlji koja nema vladu... u kojoj zare i pale kojekakve "protuve" sve u svoju korist. Sta si dozivela Srbijo?


mikiju (), 17.04.2007, 07:21
je li i tebi zao cobelovih pristalica


sretko (), 17.04.2007, 06:09
Naravno da nije tesko konstatovati da je gospodin Cobel grubo prekrsio i najelementarnija pravila o postupanju diplomate.To je toliko ocigledno da je svaki komentar suvisan.Zato i ovaj danasnji,na zalost pokazuje da se gospodin Vukadinovic opredelio da umesto da bude dobar politicki komentator bude zagovornik samo jedne,pri tom konzervativne i rigidne politicke opcije.Steta ali sta se moze,zivot ide dalje.


rebus (), 17.04.2007, 05:04
emil from uotside na subotnjem pikniku nekog sportskog aerodroma u juznoj Nemackoj.Ucestvuje u raspravi oko nove jedrilice,elasticnosti krila i pojavi flatera pri jacem premetu.Otprilike i nas Djordje sagledava Srbiju u svetu i sire.


Dr.agan (), 17.04.2007, 00:22
Pozdravljam komentar g. Vukadinovica. Stvari su otprilike takve, ali nista nije slucajno i nista nije od juce. Najgore od svega: najvise je nase krivice, jer sa nacijom koja poslednjih stotinjak godina ima tako neodgovornu "elitu" - ocigledno puno toga nije u redu. Ali, nisam nizakakve krajnosti - jer bi to nama samima najvise stetilo. Samo trebamo naci pragmatican nacin saradnje sa Zapadom (i Rusijom i drugima), uvek prepoznajuci sopstveni interes. Medjutim, g.Cobel nam je, time sto se "istrcao", ipak ucinio uslugu - da vidimo ocigledno: krize ne nastaju tek tako, vec se proizvode. Svaka kriza (mi kazemo nesreca) treba da postigne neki cilj (npr. razbijanje velike Jugoslavije i srpske nacije, razdvajanje Crne Gore od Srbije, otimanje Kosmeta...), a na kraju se mora i opravdati - nalazenjem krivaca (pogadjate: velikosrpska ideja). Mi, obicni gradjani, za pocetak, ne moramo da budemo previse ostroumni. Dovoljno je da poslusamo zdrav razum i prepoznamo ocigledno,a potom skupimo malo hrabrosti te medju nasom tkzv. elitom: siledzije, prevarante, parazite, profitere srpske patnje, poturice itd. nazovemo njihovim imenom, a onda, korak po korak, krenemo u osvajanje slobode. Prvo slobode misljenja ...


Antonio_ __ (), 17.04.2007, 00:18
G-Vukadinovic je upravu,pa pogledajte samo zadnju emisiju na B9,Utisak Nedelje,ono je stravicno sto su uradili Skorpioni,i maksimalno ih treba kazniti,ali celu emisiju ne pomenuti ni je jednu Srpsku zrtvu,ni Grdelicku klisuru,ni Klecku,ni Kravice,ni Bratunac,ni Hrvatske Crne Mambe,a tek Mudzahedine,pa neki stranac da gleda takvu emisiju u Srbiji,pomislio bi da smo mi jedini krivci.O svim zrtvama treba pricati,rezoluciju u Skupstini treba doneti,i osuditi sve zlocine.


emil from outside (), 17.04.2007, 00:17
lino mislim da ni g. vukadinovic nre ide do kraja i ne saopstava nam ono sto treba reci.cobel, polt, onaj englez, ahtisari , reni i ostali su nebitni jer oni to moraku (!) da kazu. ljutiti se na njih i razvodnjavati nasu borbu a nasa prava je nesuvislo jer upravo to zele od naz.da nam iza ledja prodju vozovi! ne mislim da su pomenuti lose diplpmate jer su upuceni na vruc teren (lako je biti konzul u hrvatskoj i crnoj gori te makedoniji i albaniji!), naprotiv, ali oni su ponavljam nebitni. dugogodisnji ( trajni?) problem srbije je sto nema igraca na svetskoj sceni! mada uzeti u obzir svu teskocu bavljenja srpskom diplomatijom. zapad nam nije (!) prijatelj, tamo toga inace nema, samo saveza iz koristi, nista novo nisam rekao, nas u evropi ceka pakao (gori od ovog?) to vam zborim jer zivim u evropi (ranije i u americi!) nismo za to! pobice nas (ne fizicki) njihova sprega uskogrudosti , tvrdoglavosti te shodno tome gluposti a ako znamo da je lukavost glavna odlika glupaka eto nam perspektive medju njima. no i mimo njih ima ljudi i naroda sa kojima se moze saradjivati i opstiti nazalost kazem nemamo dorasle igrace za ovakvu (ruznu) utakmicu, pa samim tim trpimo i dobijamo po nosu svaki cas. ja licno smatram da da je zapadna civilizacija konacna grobnica covecanstva te da tamo nastaju podljudi robotskih karakteristika ( vidi danasnji slucaj u virdziniji!). mene razocarava postojanje kvango institucija u srbiji sa njihovim ostarelim kokoskama plitkoumne kvalifikacije ali zato velike podlosti kao glavnog oruzja( vidi napred!) onih sto ce nam doci glave. ja smatram da su izbori u srbiji imali kao jedinu egzaktnu tacku, broj glasaca za cedu & comp. jer je to znacajan podatak za domaci zdrvstveni statisticki resor, koji nije u stanju da izracuna koliko je mentalno ostecenih ljudi u srbiji kojima je potrebna pomoc, pa je dobio na tacni podatak o dvestahiljada ljudi pomracenog uma. toliko da se gradjani srbije osveste ( ne samo srbi, sto nisam ni ja!). samo na neki bog spasava!


Miki, Beograd (), 17.04.2007, 00:06
Ocekivao sam ozbiljan komentar od g. Vukadinovica !!! Ovo je ispod nivoa pocetnika, a ne urednika Nove srpske politicke misli ...


jane-kv61 (), 16.04.2007, 23:28
Nemam zamerki na komentar;a pojedini novinari koji prenose kojekakve budalastine pojedinih "srpskih" politicara bi trebalo da promene zanimanja.


Marko Đurić (nisan1999@yahoo.com), 16.04.2007, 22:54
Svaka čast sjajnom gospodinu Vukadinoviću na izvanredno napisanom komentaru. Krajnje je vreme da srbijanska autošovinistička elita počne da razmišlja o alternativama imaginarnom i fetišiziranom raju zvanom SAD, NATO i EU, i počne da razmišlja o realnim perspektivama srpskog naroda u celini. Ali moja greška. Zaboravio sam da su oni transnacionalni, da oni nisu deo svega ovoga našeg ovde, i da oni tako dobri i lepi nikako ne spadaju sa nama zatucanima koji pripadamo toj nerazumljivoj klero-fašističkoj balkanskoj kasabi. Možda bi po uzoru na svoje ukrajinske narandžaste prijatelje mogli da organizuju prijateljske demonstracije ispred ambasada Nemačke, SAD, i Velike Britanije sa sve svojim N.V.O. i evroreformskim medijima i mole za sto skoriji prijem u EU. U to ime predlazem im da tom prilikom održe performans, u cilju demonstracije građanske poslušnosti a koji bi se sastojao od klektivnog klečanja ispred pomenutih ambasada. Pošto im neudovolje u vezi prijema Srbije u uniju, možda se smiluju i izdaju im šengenske vize kako bi svi kolektivno otišli da u zemljama neograničene slobode,jednakosti i demokratije obavljaju važne poslove na planu održavanja higijene lokalnih zajednica. Dragi evropljani srećna vam 2032. Hvala vam gospodine Cobel. Srbijo, misli svojom glavom!!!


Milivoje (milivoje@eunet.yu), 16.04.2007, 22:48
Ukoliko se udvarata lepoj devojci, pa vas ona odbije, jednom, pa drugi put onda postaje nevaspitano da i dalje dosadjujete nego potrazite devojku koja ima zadovolstvo da se druzi sa vama. Srpski politicari nikako da shvate da nas vatikanske drzave i Nemacka preziru i njihovi ambasadori su toliko nevaspitani i drski da nam to u nasoj kuci preko B92 kazu u lice i bez ikakvog postovanje sipaj otrov u lice. "Zuta" Demokratska Stranka i njen predsednik Tadic namecu pitanje citavoj Srbiji pitanje Viza i ulaska u EU.Obzirom da rade za njih i njhove sluzbe (javno ili tajno) znaju da su oba pitanja izmisljena da bi opstali na vlasti i izvrsavali naredjenja zapadnih vlada. Nemacki Ambasador je to samo javno rekao i ne trba da se na njega ljutimo. Izbrali smo sto smo izabrali. Kostunica politicki prevarant je problem Srbije. Srpski narod i Srbija kao drzava treba da se okrene onima koji hoce sa njom da se druze i koji ce da je postuju. Da zavrsim kako sam i poceo ako me devojka voli onda ce ona postati najlepsa upravo zato sto me voli. Pozdravljam velik pravoslavni, posteni i prijateljski narod Rusije istinskog prijatelja Srbije i srpskog naroda.


filip kiko (filip.kiko@mail.com), 16.04.2007, 22:44
Mozda gresim, ali meni zvuci kao da g.Vukadinovic likuje zbog ovako jadne pozicije Srbije. Jel Vam lepo, g.Vukadinovicu, imate sta da "analizirate". Sacuvaj Boze...


ups (), 16.04.2007, 22:26
cobel je definitivno stavio flaster na usta,evro srbima,nevladinim organizacijama,ldpeu,zenama u crnom,baticu,canku,svilanovicu,proticu,peshicki,antislobistima.sada ce se morati dobro da oznoje,da izmisle novu foru za manipulisanje naivaca.svi mi koji smo se okretali od evropske unije,vidjevsi da nam ne zele nista dobro,proglasavali su nas za primitivne i nepismene,da smo za bivsi rezim,a samo smo prepoznali prevarante,koji nam u stvari ne zele nikakvo dobro

 

 
 
Copyright by NSPM