Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Savremeni svet

 

 

Vu Jun

Prava lekcija za Kinu

Uprkos neprestanim upozorenjima Rusije, dubokim brigama Kine, i potpunom protivljenju Srbije, Kosovo je konačno jednostrano proglasilo nezavisnost i priznato je od strane glavnih zapadnih sila. Svet ima još jednu novu, nezavisnu, suverenu državu. Srbija i danas tvrdi da će se boriti za preokret, iako su šanse za to veoma, veoma male.

Evropa i SAD su u različitim prilikama izjavile da je nezavisnost Kosova slučaj sui generis i da ne predstavlja presedan za bilo koju državu u svetu, pokušavajući da obeshrabre druge secesioniste od činjenja istog i od isticanja implikacija, iako se na pravi efekat još uvek čeka. Međutim, ono što se sada lako može utvrditi jeste da je tajvanska zajednica za nezavisnost veoma uzbuđena i ohrabrena novonezavisnim Kosovom.

Dr. Trong R. Čai, zakonodavac Demokratske progresivne partije tajvanskog parlamenta, koja se zalaže za nezavisnost, tvrdio je da je nezavisnost Kosova primeran model za Tajvan i da tajvanskom referendumu o članstvu u UN daje veću legitimnost. Šieh Ju-vej, portparol tajvanskog kabineta, dajući svoj blagoslov Kosovu, pozvao je „nacije sveta da podrže želju 23 miliona ljudi Tajvana da imaju svoju državu“. U jednom editorijalu u Liberty Times -u iskazuje se nada da će narod Tajvana od kosovskog slučaja steći više mudrosti, ohrabrenja i odlučnosti.

Ako Tajvan nešto nauči od uspešnog proglašenja nezavisnosti Kosova, kakvu lekciju za Kinu predstavlja propala politika Srbije?

Suprotno od lekcije za koju su se zalagali Dru Tomson i Nikolas Gvozdev u članku štampanom u The International Herald Tribune 18. marta, u kom pozivaju Kinu da sledi primer Srbije odustajući od upotrebe sile, prava lekcija za Kinu je da, kao poslednji način za sprečavanje Tajvana od jednostranog proglašenja nezavisnosti, mora odlučno zadržati sve opcije na raspolaganju otvorene, posebno one vojne.

Sada je očigledan konačni ishod voljnog ili nevoljnog odustajanja Srbije od upotrebe sile radi zadržavanja Kosova kao dela svoje teritorije. Teško je sa tačnošću predvideti da li bi Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost da je Srbija jemčila da će koristiti sva moguća sredstva da to spreči. Možda bi to doprinelo odlaganju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a možda i ne bi. Ali ono što se sa sigurnošću može zaključiti iz slučaja Kosovo je da sve ostale mere, izuzev vojnih, za koje je Srbija jemčila da će upotrebiti radi sprečavanja Kosova od postajanja nezavisnim, nisu uspele. Ako postoji jedna lekcija koju Kina može da nauči od slučaja Kosovo, onda je to ova.

Retrospektivno, verovatno je tačno izjaviti da imajući u vidu „uobičajenu kombinaciju faktora u slučaju Kosovo“, kako je američki državni sekretar Rajs rekla, šta god da Srbija izabere da uradi na kraju neće uticati na konačan status Kosova kao nezavisne, suverene države.

Ali to nije scenario sa kojim se Kina vremenom suočavala sa Tajvanom. Kao što je istorija poslednjih 20 godina pokazala, pretnja korišćenja sile je jedino zastrašivanje koje isključuje mogućnost da Tajvan dobije nezavisnost de jure . Kada bi Kina danas odustala od korišćenja sile u svojoj politici prema Tajvanu, ono što je sigurno je da bi onda sutra u svetu postojala još jedna nezavisna, suverena država. Tužna istina je da ne postoji mogućnost uspešnog rešenja za Tajvan za ono što nije uspelo na Kosovu. Ako pretnja korišćenja sile nije uspela da spreči konstantno insistiranje na nezavisnosti Tajvana, kao što Dru Tomson i Nikolas Gvozdev ispravno ističu, biće nemoguće da Kina to učini sa slabijim mogućnostima.

Što se tiče Kine, zadržavajući mogućnost korišćenja svega na raspolaganju da bi slomila svaki jednostrani pokret Tajvana radi promene trenutnog status quo -a, ona je Tajvanu ostavila samo dva izbora: održavanje status quo -a ili dobijanje nezavisnosti i izazivanje rata. Tajvanu nije teško da shvati koji se scenario bolje uklapa u njegove interese.

Na kraju, nezavisnost Kosova još jednom pokazuje šta ne ide u korist antisecesionistima i šta ide u korist secesionistima. Upravo na te neuspehe Kina treba da obrati pažnju i od njih treba da nauči.

Vu Jun je urednik međunarodnih vesti u People-s Daily iz Pekinga.

Peking, 28.02.2008.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM