Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život

 

 

Gordana Dunić

Izbori u dijaspori - ono sto niste znali a trebalo je...

Glasanje na izborima za Parlament Republike Srbije odrzano je pre malo vise od nedelju dana. Sigurno je da su mnogi, pre svega u okolini Njujorka, Vasingtona, Cikaga, Los Andjelesa i San Franciska bili ponosni sto su mogli da iskoriste svoje biracko pravo.

Zelela bih da o tehnickoj strani izbora u dijaspori progovorim iz malo drugacijeg ugla.

Samo glasanje pod vodjstvom loklalnih organizatora u Bay Area-iji gde sam glasala, organizovano je izuzetno dobro. Obavestenje o mogucnosti glasanja prosledjeno je na sve postojece kontakt adrese, a onda su ti kontakti sirili informacije dalje i krug je prosiren. Sva uputstva i obavestenja stigla su na vreme; direkcije, instrukcije sta poneti cak i podsetnik dan ranije da se ne zaboravi da je sutra glasacki dan. I tradicionalni Djurdjevdanski piknik je prilagodjen glasanju... sve je bilo dobro isplanirano i organizovano.

Ali postoji nesto sa cim verovatno mnogi od nas koji su glasali nisu bili upuceni. Evo o cemu se radi.

Radi kontrole izbora bilo je planirano da na svakom glasackom mestu budu prisutna po dva predstavnika iz svake politicke partije. To znaci da je i na izbornoj jedinici 5 u SAD u San Francisku/Saratogi, trebalo da bude prisutno 44 posmatraca, i to poslatih direktno iz Srbije sa jedinim ciljem da prisustvuju glasanju. Kada sam glasala, oko 14:30h bilo je prisutan samo 1 posmatrac. Kasnije u toku dana provela sam neko vreme u Santana Row-u u San Jose-u, gde sam sasvim slucajno srela grupu nasih "posmatraca" (dok je glasanje jos bilo u toku) koji su tu svratili da se okrepe posle dugog i napornog shoppinga.

Od njih sam cula sledece detalje, za koje smatram da je potrebno da znaju svi oni koji su glasali ili u buducnosti nameravaju da to ucine.

U Saratogu je stiglo samo 19 "posmatraca" iz Srbije jer ostali nisu dobili vize. Kako mi je receno, iz budzeta Republike Srbije su im bile placene avionske karte ($2,000 po osobi), vize ($150 po osobi), hotel ($150 za noc x dve noci), dnevnice ($89 po osobi za dan x 3 dana) a obezbedjeni su i volonteri vozaci da ih sacekaju, voze po okolini, i isprate... I cemu sve to? Velika vecina njih nije ni bila prisutna na glasackom mestu, nego su vreme provodili na atraktivnijim lokacijama, izmedju ostalog i uporedjujuci cene elektronske opreme u Target-u i Fry's-u.

Na moje pitanje jednom od "posmatraca" da li su izbori u Bay Area-iji bili regularni, receno mi je da bi on mogao da ponisti ove izbore, jer posmatraci nisu bili prisutni (ukljucujuci i njega). U tom slucaju, glasanje u Saratogi bi moralo da se za ponovi, a to bi
znacilo da bi isti morali ponovo da dodju. Vecina od grupe koju sam srela na njihovo iznenadjenje nije mogla da udje u barove u Santana Row-u, jer nisu imali dovoljno godina. Njih 19-toro nije moglo ni da glasa u Saratogi, nisu bili blagovremeno ubelezeni u biracki spisak.

Nisu mogli ni sutra dan u Srbiji, jos su bili ovde.

Na osnovu grube racunice 19 "posmatraca" u Saratogi kostalo je drzavu Srbiju najmanje $50,000, a da je doslo svih 44 bilo bi $120,000. U Saratogi je glasalo 94 drzavljana Srbije, tako da je svaki glas kostao oko $550. Mislite o tome kad se sledeci put budete prijavljivali za glasanje. Istovremeno svi znamo sa koliko muke skupljamo minimalne novcane priloge da pomognemo vredne studente, I obrazovne institicuje u Srbiji.

Da sam znala da ce tako biti, iskreno, vise bih volela da se to glasacko mesto nije ni otvaralo. Isto tako saznala sam da i na birackom mestu u Ambasadi u Vasingtonu broj prisutnih posmatarca bio 2. Ne znam da li je na preostalim mestima situacija bila bolja.


Pozdrav svima, Gordana Dunic

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM