Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život - Drugi krug predsedničkih izbora 2008.

   

 

Tadić ponovo predsednik

 

RIK: Tadić 50,57 odsto, Nikolić 47,71 (RTS)

Građani Srbije ponovo su izabrali Borisa Tadića za predsednika Srbije. Prema podacima RIK-a sa 98,80 odsto obrađenog biračkog tela, kandidat DS u drugom krugu predsedničkih izbora Boris Tadić dobio je 50,57 odsto, ili 2.257.105 glasova birača, a kandidat SRS Tomislav Nikolić 47,71 odsto, to jest 2.129.403 glasa.

Na birališta je izašlo 67,24 procenta građana sa pravom glasa.

Na Kosovu i Metohiji obrađene su tri opštine - Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Vučitrn, gde je izašlo 16.445 birača, odnosno 47,42 odsto.

Za Nikolića su u ove tri opštine glasala 12.144 birača ili 73,66 odsto, a za Tadića 4.170 ili 25,36 odsto.

U Beogradu je obrađeno 96,28 odsto biračkog tela. Izašlo je 66,55 odsto ukupnog broja upisanih birača, za Tadića je glasalo 52,44, a Nikolića 45,65 odsto birača.

U Novom Sadu je obrađeno 89,93 odsto ukupnog biračkog tela, a izlaznost je 69,22 odsto. Tadić je dobio 54,93, a Nikolić 43,44 odsto glasova.

Obrađeno je 92,73 biračkog tela u Kragujevcu, uz odziv od 72,73 odsto. Za Tadića je glasalo 47,57, a Nikolića 50,58 odsto birača.

U Nišu je obrađeno 97,67 odsto, izašlo je 70,93, Tadić je dobio 48,56, a Nikolić 49,53 odsto birača.

Od 98,08 obrađenog biračkog tela u Čacku, glasalo je 68,75 odsto ukupnog broja birača, od čega 52,95 za Tadića, a 44,61 za Nikolića.

Predsednica RIK-a Sonja Brkić rekla je da su za sada podneta dva prigovora koji ne bi mogli uticati na izborne rezultate.

RIK je dužna da konačne rezultate saopšti najkasnije do četvrtka 7. februara u 20 časova. Mandat predsednika Srbije počeće danom polaganja zakletve u parlamentu.

 

 

CeSID: Tadić 50,5% glasova, Nikolić 47,9%  (RTS)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Izvor: CeSID/B92)

 

Prema prvim preliminarnim podacima CeSID-a izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji bila je 67,6 odsto, pri čemu je kandidat DS Boris Tadić osvojio 50,5 odsto, a kandidat SRS Tomislav Nikolić 47,9 odsto.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Izvor: CeSID)

 

Izvršni direktor CeSID-a Zoran Lučić naveo je da je izlaznost u centralnoj Srbiji, bez Beograda, iznosila 67,1 odsto, pri čemu Nikolić je osvojio 51,1 odsto, a Tadić 47,2 odsto glasova.

U Vojvodini izlaznost je bila 70,1 odsto, od toga je Nikolić dobio 43,6 odsto, a Tadić 55,1 odsto glasova.

U Beogradu, prema prvim preliminarnim podacima, izlaznost je bila 66,5 odsto, a Tadić je dobio 53,6 odsto, a Nikolić 44,5 odsto glasova.


Na Kosovu i Metohiji izlaznost je bila 55 odsto, pri čemu je Nikolić ubedljivo pobedio sa 71,4 odsto, a Tadić je dobio 27,2 odsto glasova.

 

Tadić: Pokazali smo i evropskim zemljama kakvi su demokratski potencijali naše zemlje  (RTS)

Predsednički kadnidat DS i aktuelni šef države Boris Tadić objavio je nešto posle 22 sata svoju pobedu na izborima za predsednika Srbije.

Tadić je, obraćajući se iz sedišta DS u Krunskoj ulici u Beogradu rekao da je to zajednička pobeda i čestitao svim građanima Srbije koji su 'pokazali da je Srbija jedna velika evropska demokratija'.

'Pokazali smo i evropskim zemljama kakvi su demokratski potencijali naše zemlje', rekao je Tadić.

Tadić je, proglašavajući izbornu pobedu, čestitao protivkandidatu Tomislavu Nikoliću iz Srpske radikalne stranke i najavio da će odmah posle izbora razgovarati sa njim, jer, kako je ocenio, broj glasova koje je na izborima osvojio zaslužuje poštovanje.

'Osnovno nakon izbora jeste da se Srbija objedini i da svi zajeno radimo na poboljšanu života građana', rekao je Tadić, inače aktuelni šef države.

On je zahvalio liderima G17 Plus Mlađanu Dinkiću, Sandžačke demokratske partije Rasimu Ljajiću, Mađarske koalicije Ištvanu Pastoru i strankama etničkih zajednica u Srbiji, na podršci na izborima za predsednika Srbije, kao i građanima.

Predsednik Srbije Boris Tadić pridružio se pristalicama i simpatizerima Demokratske stranke okupljenima na Terazijama, u centru Beograda.

Ispred sedišta Gradskog odbora Demokratske stranke Tadić je dočekan vatrometom a okupljeni su skandirali :'Predsedniče', i 'Borise'.

Tadić je zahvalio svima koji su, kako je rekao, na izborima podržali demokratske promene i omogućili da se one nastave, građanima van Srbije, kao i strankama i njihovim liderima. 'Hoću da zahvalim svim ljudima koji su i u prethodnim decenijama verovali u ideju Srbije koja osvaja Evropu', rekao je Tadić.

Sadašnji i budući predsednik Srbije poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da nikada neće biti iznevereni. 'Ne želimo nikome zlo, ali tražimo da svi poštuju Srbiju i njen narod', rekao je Tadić.

On je pozvao građane da čestitaju kandidatu Srpske radikalne stranke Tomislavu Nikoliću na izbornom rezultatu i naglasio da želi Srbiju koja će biti za sve, uključujući i one koji nisu na izborima glasali za pobedničku ideju. 'Mi smo za ideju kojom želimo da ujedinimo sve potencijale društva', rekao je Tadić okupljenim građanima.

On je ocenio da nakon njegove izborne pobede postoji mogućnost da se rešavaju veliki problemi, kriminal i korupcija, a podsetio je i na predstojeće lokalne izbore.

'Hoćemo evropsku demokratsku Srbiju koja veruje u svoje potencijale', rekao je Tadić i dodao da želi Srbiju koja će oko svoje budućnosti sarađivati sa svim zemljama sveta i postati članica Evropske unije.

 

Nikolić čestitao pobedu Tadiću pobedu na izborima  (RTS)

Predsednički kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je na konferenciji za novinare rekao da je Tadić, najverovatnije, pobedio u drugom krugu i da je razlika između njih dvojice oko dva odsto.

Nikolić je čestitao kandidatu Demokratske stranke Borisu Tadiću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji.

Nikolić je zahvalio svim biračima koji su ga podržali 'zbog toga što su shvatili da su Srbiji potrebne promene' i da 'neće odustati od svoje političke borbe.

On je rekao da je vodio 'čistu kampanju', a da je sam bio 'meta prljave kampanje' i izrazio žaljenje što je kod građana 'preovladao strah'.

Nikolić je izjavio da ne prestaje borba za Kosovo, pozvavši Rusiju da nastavi da podržava Srbiju, a EU da prestane da je ucenjuje.

'Niko ne mora da brine hoćemo li podržati borbu za očuvanje Kosova i Metohije', rekao je Nikolić. On je poručio Rusiji, da, bez obzira ko je pobedio, nastavi da pomaže Srbiju, kao i do sada, a Evropskoj uniji - prestane da je ucenjuje.

On je najavio da će ta partija biti velika opozicija i vlasti i novom predsedniku, ali da će i dalje pomagati svakome ko želi da sačuva državni interes.

'Niko ne mora da brine hoćemo li podržati borbu za očuvanje Kosova i Metohije', rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, EU ne treba da Srbiji postavlja nemoguće uslove, 'jer smo mi spremni da budemo u njoj, ali postoji uslove koje ni jedna vlast, pa ni večeras izabrani kandidat, neće moći da ispuni'.

Nikolić je biračima koji su glasali za njega poručio da ih neće izneveriti i da će oni uskoro imati ponovo prilike da glasaju.'Oni su shvatili da je Srbiji potrebna promena, ali imaćemo još mnogo političkih borbi'.

'Voleo bih da sve ostane noćas mirno i da velika izlaznost bude slika koja će ići u svet', poručio je on.

'Ubedjeni smo da je ovaj broj glasova, čime smo nadmašili sve dosadašnje rezultate, putokaz za stranku kako treba da nastavi dalje', zaključio je on.

 

DSS čestitao Tadiću pobedu  (B92)

DSS čestita Borisu Tadiću na pobedi za predsednika Republike Srbije, kaže portparol DSS Andreja Mladenović.

"Izuzetno je važno što su izbori protekli i završeni u najboljem redu, imajući u vidu da je ubrzo moguće proglašenje jednostrane nezavisnosti Kosova i Metohije", kazao je Mladenović.

Demokratska stranka Srbije u drugom krugu predsedničkih izbora nije podržala nijednog kandidata.

Ta stranka je Demokratskoj stranci, pre drugog kruga, ponudila aneks koalicionog sporazuma u kome se navodi da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom ne može biti potpisan i sprovođen ako na Kosovo dođe misija EU, mimo odluke Saveta bezbednosti UN. Tadić je tu ponudu odbio.


Dačić: Čestitike i poziv da se radi na jedinstvu

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić čestitao je Borisu Tadiću pobedu na predsedničkim izborima, a Tomislavu Nikoliću odličan izborni rezultat.

Dačić je pozvao obojicu kandidata, a posebno Tadića, da svim političkim kapacitetom utiče "na stvaranje novog političkog jedinstva koje je neophodno u ovom nevremenu za Srbiju, imajući u vidu sve probleme koje nas čekaju".

"SPS će biti deo tog državnog jedinstva ukoliko je neophodno da se time brane naši nacionalni i državni interesi", rekao je Dačić.


Halimi: Preduslovi za put Srbije prema Evropi

Lider Partije demokratskog delovanja Riza Halimi ocenio je da su tek ovom pobedom kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića stvoreni preduslovi za finalnu borbu, suštinsko i stvarno kretanje Srbije prema Evropi.

Halimi je rekao da je izborna trka do kraja bila neizvesna, pa je zato prirodno da je samo izlaznost građana u visokom procentu mogla da donese Tadiću pobedu.

On je podsetio da Albanci s područja tri opštine juga Srbije - Preševa, Bujanovca i Medveđe - nisu bili zainteresovani za ove izbore i da je u drugom krugu izlaznost bila manja nego u prvom krugu, 20. januara.

"Mali odziv građana sa ovog područja je i zbog toga jer nismo zadovoljni radom ove vlade u kojoj Demokratska stranka ima većinu ministara", kazao je Halimi.

On je naveo i da predsednički kandidati u svojim programima nisu imali mnogo "sluha za probleme Albanaca iz Preševske doline".


Aleksandar Karađorđević čestitao Borisu Tadiću

Aleksandar Karađorđević čestitao je Borisu Tadiću pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji. "Čestitam Vam na Vašoj velikoj i važnoj pobedi", naveo je on.

"Pred nama su brojni problemi od vitalnog značaja i siguran sam da ćete sa samopouzdanjem doneti prave odluke koje su u interesu Srbije. Kao što dobro znate, imate moju podršku za sve vaše napore", poručio je Aleksandar Karađorđević u čestitki Borisu Tadiću.


U RS pozdravljena izborna pobeda Tadića

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je izbornu pobedu demokratskog kandidata Borisa Tadića, koji je ponovo izabran za predsednika Srbije.

Dodik je rekao da će Tadićeva pobeda doprineti stabilnosti, ne samo u Srbiji, nego i u RS i čitavom regionu.

Dodik je ocenio da je od velike važnosti da su izbori protekli u mirnoj i demokratskoj atmosferi, što je potvrda da je Srbija demokratska i stabilna država s dugom tradicijom.

"Ponovni izbor Tadića, sa kojim sam i prijatelj, značiće da će se dalje unapređivati odnosi RS i Srbije, koje smo u prethodnom periodu uspostavili zajedno sa njim i premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom", rekao je Dodik.

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić je, čestitajući ponovni izbor Borisa Tadića za predsednika Srbije, rekao da je najvažnije da je izborni rezultat prihvaćen u Srbiji i da je poštovana volja građana.

Ukazujući na visok odziv birača, Špirić je kazao da je veoma bitno da Srbija bude stabilna i posle ovog izbornog ciklusa.

Čestitku Tadiću na ponovnom izboru za predsednika Srbije uputio je i predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, navodeći da su se ostvarila predviđanja da će izborni rezultat biti tesan.

"Nadamo se da će Srbija imati stabilne institucije što je interes i RS. Srbija se nalazi pred velikim iskušenjem zbog rešavanja statusa Kosova i zato je potrebno da ima svoje institucije u punom kapacitetu", kazao je Bosić.

Ocenjujući da je ključ izbora bio u visokom odzivu birača, predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić kaže da je ovo tek "početak ozbiljne političke situacije u Srbiji".

"Pobednik ovih izbora, stari novi predsednik, imaće odmah nakon nekoliko dana pred sobom krupne izazove definitivnog rešavanja pitanja Kosova", rekao je Ivanić.

On je naveo da je veoma važno da se očuva jedinstvo u Srbiji i da se prihvati izborni rezultat.

 

 

 
 
Copyright by NSPM