Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život - Predsednički izbori 2008.

   

 

Konačni rezultati prvog kruga

 

RIK: Nikolić 39,99 Tadić 35,39 odsto (RTS)

Republička izborna komisija utvrdila je konačne rezultate prvog kruga predsedničkih izbora, prema kojima je kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić osvojio 39,99 odsto glasova, a kandidat Demokratske stranke Boris Tadić 35,39 odsto.

Na sednici RIK-a saopšteno je da je obradjeno svih 8.573 biračkih mesta, a da je biračko pravo iskoristilo je 4.116.844 osoba.

U apsolutnim brojevima, Nikolić je osvojio 1.646.172 glasa, a Tadić 1.457.030 glasova.

Trećeplasirani je kandidat Nove Srbije Velimir Ilić sa osvojenih 7,43 odsto glasova, odnosno 305.828 glasova, sledi kandidat Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić sa 5,97 odsto, odnosno 245.889 glasova.

Za kandidata Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića glasalo je 5,34 odsto, odnosno 219.689 birača.

Slede kandidat Mađarske koalicije Ištvan Pastor sa 2,26 odsto ili 93.039 glasova, kandidat Pokreta snaga Srbije Milanka Karić sa 0,98 odsto, odnosno 40.332 glasa i kandidat Koalicije Narodna seljačka stranka - Ujedinjena seljačka stranka Marijan Rističević sa 0,45 odsto od broja birača koji su glasali, odnosno 18.500 glasova.

Kandidat Reformističke stranke Jugoslav Dobričanin osvojio je najmanji broj glasova, odnosno 11.894, što predstavlja 0,29 odsto.

Na izborima, održanim 20. januara, nevažećih listića bilo je 78.462, a neupotrebljenih glasačkih listića 2.643.196.

Ukupan broj birača upisanih u birački spisak bio je 6.708.697.

 

Konačna procena CeSID-a: Nikolić 39,4, Tadić 35,4; odziv 61 odsto birača

 

  (Izvor: CeSID/B92)

   (Izvor: CeSID)

   (Izvor: CeSID)

 

 

Posmatrači nisu uočili veće nepravilnosti (RTS)

Predsedničke izbore posmatrali su predstavnici OEBS-a, Međuparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država i Ruske dume.

Posmatrači Interparlamentarne skupštine Zajednice Nezavisnih Država nisu uočili ozbiljnije nepravilnosti tokom današnjih predsedničkih izbora u Srbiji, izjavio je šef posmatračke misije, potpredsednik Saveta federacije Rusije Aleksandar Toršin.

'Grube prekršaje nismo uočili. Organizacija izbora bila je dobra, a moglo bi se reći da je teško naći neka biračka mesta koja su skromno označena', rekao je Toršin, koji je predvodio desetočlanu delegaciju Interparlamentarne skupštine ZND.

Posmatrači ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije nisu neposredno na biračim mestima pratili izborni postupak, pošto je Vrhovni sud tek u subotu uveče izdao ovlašćenja koja im to omogućavaju.

 

 

I Nikolić i Tadić očekuju pobedu (B92)

 

Pobednik prvog kruga, predsednički kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, rekao je da su građani Srbije glasanjem pokazali da su razumeli njegovu želju za promenama. Nikolić je naveo i da će drugi krug izbora doneti toliko željene promene u Srbiji.

"Mislim da su građani Srbije konačno poverovali da ću ispuniti sve što obećavam. Pa onda, sve što mi zamerate što sam uradio da bih pobedio, ja ću da ponovim i možda ću dodati još ponešto o čemu vi možda ne sanjate, ali pobediću, uprkos tome što bi mnogi želeli da u Srbiji ostane sve isto, da se bara ne zamuti uopšte", rekao je Nikolić za B92.

Što se tiče razlike u glasovima između njega i Tadića u prvom krugu, Nikolić smatra da mu je ona dovoljna da obezbedi konačnu pobedu.

"Morao bi mnogo da zapne da me stigne. Ovog puta je to zaista nemoguće. Ja se, za razliku od svih drugih, obraćam svim građanima Srbije", rekao je Nikolić.

 

Pobedu u drugom krugu očekuje i kandidat Demokratske stranke Boris Tadić.

"Očekivao sam drugi krug i spreman sam da počnemo od nule, zbog čega je potrebno da svi izađu i ponovo glasaju", rekao je Tadić i poručio – "pokažimo da Srbija apsolutno ne odustaje od evropskog puta i boljeg života".

"Neko kaže: ovo je bilo samo prvo poluvreme, sledi drugo poluvreme. Ja kažem: verovatno se igraju i produžeci, kao u košarci. Počinjemo od nule i sada je potrebno da se svi angažuju, da svi izađu ponovo na ove izbore", kaže on.

"Nema čarobnog štapića, mi i u prethodnim godinama jesmo mnogo toga uradili. Znam da ne živimo dovoljno dobro kao što bi trebalo, ali mi ne odustajemo od naših ciljeva i nikada, nikada se nećemo predati u ostvarenju tog cilja, boljeg života u Evropi", rekao je Tadić.

 

 

 
 
Copyright by NSPM