Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život - prenosimo Politiku

 

 

Suzana Grubješić

Beograd u paketu ili novi izbori

Ukoliko Socijalistička partija Srbije ne odustane od koalicionog sporazuma za Beograd koji je sklopila sa Srpskom radikalnom strankom i Demokratskom strankom Srbije, G 17 plus neće podržati ni manjinsku vladu koju bi na republičkom nivou napravili Demokratska stranka i socijalisti, kaže u razgovoru za „Politiku”, Suzana Grubješić, član Predsedništva ove partije. Ona je, međutim, ubeđena da je takav rasplet „99,99 odsto nemoguć”.

„To se neće desiti. S kim će socijalisti u Beogradu odlučuje se na višem nivou u toj partiji, a ne u Gradskom odboru. Kada napravimo republičku vladu, formiraće se ista koalicija i u Beogradu i gde god je to moguće u Srbiji“ kaže Grubješić.

Funkcioneri ove stranke su, da podsetimo, do sada više puta ponavljali da neće ući u republičku vladu ako ZES i SPS ne formiraju vlast u Beogradu.

Vi ćete ih usloviti da ukoliko se sa vama dogovore na republici, „srede stvari” i u Beogradu?

Nema trgovine sa Beogradom. Od toga ne odustajemo i to je stav naše koalicije „Za evropsku Srbiju“.

Koliko je realno očekivati da će biti raskinut koalicioni sporazum za Beograd – tu nema disonantnih tonova kao za republičku vladu?

Nije održivo da vlast u Beogradu bude opozicija republičkoj vlasti. SPS će morati da se potrudi da, ukoliko je sa nama na vlasti na republičkom nivou, vlast u Beogradu pravi sa koalicijom „Za evropski Beograd ”. To je nešto što se podrazumeva.

Da li biste bili voljni da sa DSS-om formirate vlast u glavnom gradu?

Ništa ne bismo imali protiv toga. Ali očigledno je to nemoguće zbog tvrdog stava DSS-a da više neće ni sa DS-om ni sa nama ni na jednom nivou.

Burna reakcija DSS-a usledila je nakon sugestija da se „oslobode” Koštunice, pa da se onda sa njima sarađuje?

Ne želim da ulazim u to, ali ukoliko DSS, koja je od 2000. godine zajedno sa DS-om na vlasti u Beogradu, sada oštro kritikuju tu istu vlast. To je, najblaže rečeno, nekorektno.

Dokle se može ići u pragmatizmu, kako eventualni savez DS-a i SPS-a objašnjavaju ne samo stranke sa liste ZES-a nego i evropski zvaničnici i strane diplomate u Srbiji?

Naravno, postoji razlika između ideološke i realne politike. Ovo što se sada dešava je realna politika koja mora da ima svoje granice, kao što i pragmatizam mora da ima svoje granice. Cilj koalicije ZES-a je ubrzani proces evropskih integracija, dobijanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU do kraja ove ili početka naredne godine, stavljanje na belu šengensku listu, snažan ekonomski razvoj i odgovorna socijalna politika. Ukoliko su spremni da sa nama rade na ostvarenju tog cilja, ja to ne bih nazvala pragmatizmom nego realnošću. Bez ikakve dileme.

Da li bi bilo pragmatizma da su radikali na mestu socijalista, da su vam oni neophodni za vladu?

Nadam se da će radikali promeniti svoju politiku u pogledu evropskih integracija, ali ne verujem da će se to desiti u dogledno vreme, mada bi to bilo jako dobro za ovu zemlju. Za razliku od svih zemalja u okruženju i bivših zemalja istočnog bloka, mi jedini nemamo politički konsenzus oko najvažnijeg pitanja, a to je put kojim ova zemlja treba da ide. Za sada ovde postoji većina koja želi da se ubrza proces evropskih integracija i da Srbija što pre postane deo najuspešnijeg mirovnog, političkog i ekonomskog projekta posle Drugog svetskog rata – Evropske unije. Radikali su se jasno opredelili protiv evropskog puta i zato ne mogu da budu koalicioni partner proevropskim snagama.

Koliko je za vas sporna prošlost Dragana Markovića Palme kao partnera u vladi, na šta se pozivaju neki protivnici vašeg budućeg saveza?

Ukoliko su i on i PUPS i socijalisti spremni da rade na ispunjenju programa koji je ponudila Koalicija za evropsku Srbiju, dobrodošli su. To ne znači amneziju, ni u slučaju Dragana Markovića Palme, ni u slučaju socijalista. Ja svakako nisam osoba koja će ulepšavati njihovu prošlost ili isticati ideološku bliskost koja među nama ne postoji, ali sam spremna da zajedno radimo na stvaranju ekonomski jake, politički stabilne, evropske Srbije.

Koliko su tačne spekulacije da će Ivica Dačić biti potpredsednik vlade zadužen za bezbednost i ministar policije?

Ne znam da li je to tačno. Kada počnu formalni razgovori sa koalicijom SPS-PUPS-JS, saznaćemo više i o kadrovskim predlozima.

Ako bude tako, kako vama to izgleda? Koliko je to loše i za vladu i za Dačića, jer će se, ukoliko ne bude saradnje sa Hagom, prst upirati u Dačića, čija stranka se protivi hapšenju haških optuženika?

Dok su socijalisti podržavali manjinsku vladu Vojislava Koštunice, bilo je 18 odlazaka u Hag, što hapšenja, što dobrovoljnih predaja, pa nijednog trenutka nisu uskratili podršku toj vladi. Stoga ne bih rekla da je saradnja s Hagom prepreka za formiranje nove vlade, jer je to međunarodna obaveza Srbije, koja je potvrđena i domaćim zakonodavstvom.

Mislite da SPS više nije tvrd u stavu da ne treba izručivati optužene Tribunalu?

Već su pokazali na delu da su svesni obaveza koje je ova država preuzela još 1995. potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

To, mislite, rade zbog svojih birača?

Za dve i po godine, koliko je trajala manjinska vlada, mogli su – da su hteli – da uskrate podršku posle hapšenja, izručenja i dobrovoljnih predaja. Ponavljam, država Srbija mora da ispunjava preuzete obaveze, sviđalo se to nekom ili ne.

Mislite li, dakle, da bi policija hapsila haške optuženike, ako bi Ivica Dačić bio ministar policije ili potpredsednik vlade zadužen za bezbednost?

Bez obzira na to ko bude na čelu MUP-a, moraće da savesno i odgovorno obavlja taj posao. Ivica Dačić nije izuzetak od tog pravila.

Kako komentarišete spekulacije da je Mlađan Dinkić glavni posrednik u „kupovini” Sulejmana Ugljanina da se prikloni vama?

Stranka Sulejmana Ugljanina išla je na izbore u Koaliciji za evropski Sandžak i jasno stavila do znanja s kojim strankama želi da sarađuje nakon izbora. Vrlo brzo smo se dogovorili o partnerstvu koje će, nadam se, trajati duže od nove vlade.

Kako ćete pomiriti Rasima Ljajića i Ugljanina?

Nemamo ambicija nikoga da mirimo, ali i do sada su zajedno sedeli u vladi Bajram Omeragić i Rasim Ljajić. I u Skupštini su i jedni i drugi bili deo jedne većine, a tako će biti i ubuduće.

Šta će biti prvi potez vlade DS-a i SPS-a?

Kao poslanik, najpre očekujem da Skupština ratifikuje SSP sa što većim brojem glasova. Vlada će morati da se fokusira na ekonomski razvoj, priliv preko potrebnih stranih investicija, otvaranje novih radnih mesta. Moraće i da završi predloge svih zaostalih evropskih zakona i da ih što pre pošalje Skupštini na usvajanje.

-----------------------------------------------------------

Nema para u budžetu za zahteve PUPS-a

Koliko je realan zahtev Krkobabića da se odmah po formiranju vlade penzije povećaju za 10 odsto?

Zahtevi mogu da budu realni samo ako se zemlja ubrzano ekonomski razvija, ako dođu novi investitori, ukoliko se otvore nova radna mesta koja će finansirati povećanje penzija. Sve drugo je socijalna demagogija. Za čuvenu švajcarsku formulu obračuna penzija potreban je novac koga u srpskom budžetu nema. Oni to vrlo dobro znaju. Povećanja penzija mogu da budu postupna i u skladu sa rastom plata i proizvodnje. Neće biti da PUPS predstavlja sve penzionere ove zemlje, jer ih ima 1,7 miliona, a cela koalicija SPS-PUPS-JS osvojila je oko 300.000 glasova.

Ali bi te zahteve podržali svi penzioneri?

Po toj logici, svi budžetski korisnici bi mogli da traže povećanja, a takvi potezi vode u dodatni rast inflacije koja je već na dvocifrenom nivou zbog previsoke javne potrošnje.

Znači neće biti povišice penzija od 10 odsto kad se formira vlada?

Oko milijardu evra investicija čeka na formiranje proevropske vlade. To je nešto što može da poboljša životni standard svih građana, uključujući i penzionere.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM