Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Savremeni svet

 

 

Dragan Petrović

PARLAMENTARNI IZBORI U GRUZIJI MAJA 2008. GODINE

Zategnutost političke situacije u Gruziji se tokom druge polovine 2007. godine održavala i čak povremeno povećavala i u prvoj polovini 2008. Na unutrašnjem planu ona se mogla sagledati u brojnim zahtevima opozicije upućenim Sakašvilijevom režimu, kome je zamerana autoritarnost, nelegitimnost i sistematsko gušenje opozicionog delovanja. U spoljnopolitičkom domenu nisu jenjavale tenzije prema otcepljenim republikama Abhaziji i Južnoj Osetiji, čemu treba dodati i veoma loše odnose sa Rusijom. (1)

Opozicija je u jesen 2007. godine tražila prevremene parlamentarne izbore, umesto kojih je Sakašvili raspisao predsedničke izbore, koji su održani 6. januara. Na ovim izborima on je pobedio, a opozicija uputila niz zamerki na njihovu regularnost. Najzad su za 21. maj zakazani i parlamentarni izbori, koji – i pored pobede Sakašvilijeve stranke – neće bitno umanjiti nepoverenje i tenzije u zemlji.

Predizborna kampanja uoči parlamentarnih izbora nije se ni po čemu razlikovala od kampanje uoči predsedničkih izbora, kada je Sakašvili, zahvaljujući pre svega brojnim mahinacijama i aferama, dobio drugi mandat. Činovnici centralne i lokalne vlasti u Gruziji su listom članovi Sakašvilijeve stranke „Jedinstveni nacionalni pokret“ i uglavnom koriste svoj položaj u administraciji za predizbornu agitaciju. Režim i dalje sprečava rad opozicionih medija, kojima je rad zabranjen krajem prošle godine, poput televizijskog kanala “Imedi” i drugih. (2) Dodatne probleme pričinjavaju i sudski postupci pokrenuti protiv nekoliko opozicionih stranaka, pri čemu je čak desetak njih prinudno iseljeno iz svojih kancelarija poput stranaka „Zeleni“, „Nacionalno jedinstvo“, „Narodni front“, „Nova desnica“ i drugih.

Vlada se protivi ažuriranju biračkih spiskova, koji su inače bili ekspresno popunjeni uoči predsedničkih izbora. Takođe, na brzinu je dopunjeno izborno zakonodavstvo. Sada je ponovo ozakonjena dodatna registracija glasača na bilo kojem biračkom mestu, bez obzira na adresu stanovanja, što daje mogućnost da neko glasa i na nekoliko mesta. Prema izveštajima nezavisnih medija, Sakašvilijev režim je preko republičkog MUP-a organizovao sistematsko zastrašivanje pripadnika nacionalnih manjina čak i u sredinama gde su manjinski narodi brojniji (Azeri – Azerbejdžanci, Turci...), čime se na manjine vrši pritisak da glasaju za predsednikovu stranku.

Čak su i zapadne strukture, inače naklonjene Sakašviliju, svedočile o brojnim primerima kršenja demokratske procedure. U poslednjem izveštaju misije OEBS-a navodi se da u izbornoj kampanji učestvuju činovnici državne administracije koji koriste državne finansije. Organizacija “Freedom House” u izveštaju o slobodi medija u svetu zabeležila je da je rejting Gruzije drastično pao. Čak je i američki NDI (koji inače vodi Medlin Olbrajt) na konferenciji 2. maja podneo izveštaj o žalbama na račun vlasti Gruzije, koja zastrašuje kandidate iz opozicionih stranaka, uključujući nekad i njihove porodice, i koristi državna sredstva u interesu predsedničke stranke. (3)

Da bi učvrstio svoj položaj, Sakašvili eksploatiše ideju o neprijateljima Gruzije, u koje spadaju Abhazija, Južna Osetija i Rusija, čemu se protivi opozicija. Tako je 9. maja na sastanku sa pomoćnikom zamenika državnog sekretara SAD Metjuom Brajzom lider ujedinjene opozicije Levan Gačečiladze izjavio da ne treba da se spekuliše oko mogućnosti vojnog rešenja za zamrznute konflikte na teritoriji Gruzije. Drugi opozicioni vođa Kahaber Dzaganija je naglasio da su izbori početak oslobađanja Gruzije od mafijaša Sakašvilija. Ako predsednik pokuša da falsifikuje rezultate izbora, narod će, po njegovim rečima, uzeti oružje u ruke. Patrijarh Gruzijske pravoslavne crkve u svom obraćanju javnosti od 12. maja ukazao je na neophodnost boljih odnosa sa Rusijom, imajući u vidu viševekovno savezništvo naroda. Patrijarh je isključio mogućnost vojnog konflikta Gruzije i Rusije. (4)

Kako i pre predsedničkih izbora, tako i sada Sakašvili koristi usluge konsaltinške grupe “Diližans” i firme “Verasiti vorldvajd”, koja se bavi pripremanjem i sprovođenjem političkih kampanja. Na čelu grupe je bivši agent CIA Frenk Anderson. Takvo uplitanje obaveštajaca u unutrašnje stvari jedne nezavisne zemlje ne začuđuje, s obzirom na brojne projekte SAD u sferi propagandno-psiholoških operacija širom sveta. (5)

Gruzijska opozicija je na sastanku sa Brajzom upozoravala i na to da su autoritarizam i agresivnost Sakašvilija i njegovo ruganje demokratiji (u čemu pomažu i SAD) prouzrokovali nepoverenje naroda u demokratske institucije i ideale, kao i širenje antiameričkih i antiglobalističkih pokreta u republici.

Sakašvilijeva stranka je na izborima 21. maja odnela pobedu sa oko 58 odsto glasova izašlih birača. Sâm Sakašvili je izjavio da je prijatno iznenađen postignutim rezultatom. (6) Opozicioni ujedinjeni blok dobio je približno 18 odsto, Hrišćansko-demokratski savez oko 9 odsto, Laburistička partija 7 odsto, a Republikanska partija oko 4 odsto, pa ona neće preći cenzus. Međutim, od 150 mesta u parlamentu Gruzije polovina se dobija proporcionalnim izborom, a polovina većinskim, pa tako Sakašvilijeva stranka dobija od 75 mandata koji se dobijaju proporcionalno 49, a opozicione stranke 26. Od 75 mandata koji se dobijaju većinski opozicija dobija samo 4, a režimska stranka čak 71, što joj daje čak 120 od 150 mesta u parlamentu i mogućnost menjanja Ustava. Sa druge strane, pojačano je nezadovoljstvo opozicije kako zbog propusta i nepravilnosti na izborima, tako i zbog problema u prethodnom periodu. Tako su za 26. maj, dan nacionalnog praznika Gruzije, zakazane demonstracije opozicionih stranaka ispred Doma sportova u Tbilsiju “protiv gaženja izborne volje građana zemlje”. (7)

Lider partije „Sloboda“ Konstantin Gamsarhudija je izjavio da su ovi izbori „obesmislili samu ideju izbora na nepošten način kako su odigrani“. Lider Republikanske partije David Usupašvili navodi da su „ovi parlamentarni izbori od Sakašvilijevog režima falsifikovani, poput onih od januara koji su bili još kriminalniji.“ Za svoju Republikansku partiju, koja je osvojila oko 7 odsto izašlog biračkog tela po sadašnjim još nepotpunim rezultatima, koje je pregledala Centralna izborna komisija (oko 70 odsto obrađenog biračkog materijala), tvrdi „da bi, da nije bilo manipulacija, dobila bar 10 do 12 odsto“, pa bi opozicija zajedno sigurno imala više od Sakašvilijeve stranke i preuzela vlast. Usupašvili poziva sve opozicione snage na protest protiv režima. (8) Hrišćansko-demokratski savez ukazuje na nepravilnosti i manipulacije u izbornom procesu i poziva celokupnu opoziciju na nepriznavanje rezultata izbora i na proteste. (9) Opozicione stranke odbijaju da uzmu osvojene mandate i uđu u rad novog parlamenta. (10) Međunarodni posmatrači iz EU i predstavnici OEBS-a ukazuju na brojne propuste u organizaciji i realizaciji izbornog procesa. (11) Francuski Figaro takođe navodi nepravilnosti u organizaciji izbora. (12)

I pored vanrednih parlamentarnih izbora, politička kriza u Gruziji nije rešena, naprotiv, ona se produbljuje i zajedno sa spoljnopolitičkim napetostima u regionu Zakavkazja (gde je ova zemlja jedan od najvažnijih aktera, zahvaljujući sporovima sa Abhazijom i Južnom Osetijom, kao i zbog krize u odnosima sa Rusijom) predstavlja zasada nerešiv splet političke nestabilnosti.

Fusnote:

1. “ Ratne avanture Sakašvilija“, Pečat , br. 11, od 8. maja 2008.

2. www.geotimes.ge/index.php?m=home&newsid=10518

www.civil.ge/eng/article.php?id=17803.html/

3. Videti u vezi s ovim niz tekstova na:

www.humanrights.ge/index&id=2687&lang=en

www.messenger.com.ge/issues/1599_may_2_2008/1599_osce.html

www.newsgeorgia.ru

4. http://www.newsgeorgia.ru/exclusive/20080512/42228583.html takođe www.rian.ru

5. Videti „Mediji u funkciji sile”, Glas javnosti , od 10 . marta 2008; “Novinari u službi Pentagona”, Politika od 21. aprila 2008; “ Krtice protiv s lobodne Evrope”, Glas javnosti od 24 . aprila; “Generali SAD optužuju Vašington” , Politika od 24 . aprila 2008.

6. Članak u Politici od 23. maja „Sakašvil proslavio pobedu“.

7. Miting je najavio jedan od lidera Udružene opozicije Levan Gačečiladze, potom lider pokreta „Sloboda“ Konstantin Gamsarhudija, a to je prihvaćeno i od ostalih opozicionih lidera, pre svega onih stranaka i političkih grupa koje su ušle u parlament. Videti na www.newsgeorgia.ru/geo1/20080522/42238214.html

8. www.newsgeorgia.ru/geo1/20080522/42238214.html

9. www.newsgeorgia.ru/geo1/20080522/42238100.html

10. http://www.newsgeorgia.ru/trend/oppoz_elec/

11. Politika, 24. maj 2008.

12. http://www.lefigaro.fr/international/2008/05/21/01003-20080521ARTFIG00628-les-legislatives-georgiennes-emaillees-d-incidents.php

 

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM