Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Kolumne Đorđa Vukadinovića i Slobodana Antonića u Politici

 

Iza ogledala

Slobodan Antonić

OD DRAŽESNOG PALČIĆA...

Za TV stanicu B92 ono što je suštinski obeležilo 17. februar jesu razbijeni izlozi „Mekdonaldsa”

,,Poštenije je biti kurva nego patriota”. Ovako glasi naslov jednog od udarih VIP blogova na B92. Ta interesantna deviza me je podstakla da kažem nešto i o držanju ove televizije u poslednjim događajima.

Reč je o kombinovanju umeća manipulacije Si-En-Ena i Miloševićevog RTS. Od prve televizije B92 je preuzeo proizvodnju događaja. Glavna vest, tako, nije priča o Velikom događaju, koji je katkad isuviše veliki da bi se, uobičajenom ideološkom obradom, mogao učiniti ,,jestivim”. Ne, glavna vest je priča o Malom događaju, koji se daleko bolje uklapa u ideološku matricu. Njega medijski majstori jednostavno uzmu i obrađuju sve dok ne izraste u novi Veliki događaj. I ne samo da Veliki i Mali događaj po značaju zamene mesto. Oni se rokiraju i u uzročno-posledičnom lancu. Mali događaj više nije posledica Velikog, već je upravo on taj koji je sve proizveo.

Ili u interpretaciji B92, Veliki događaj nije komadanje Srbije, a Mali događaj razlupana stakla na terazijskom „Mekdonaldsu”. Ne, obrnuto, ono što je za ovu TV stanicu suštinski obeležilo 17. februar jesu baš razbijeni izlozi „Mekdonaldsa”. Za konzumente B92 taj događaj je ne samo bio glavni događaj u danu, već i prvi uzrok u lancu dešavanja. Dakle, komadanje Srbije nije došlo pre, već posle polupanog stakla na Terazijama.

Ako mislite da preterujem, pogledajte komentare koji su postavljeni tako da na internet stranici B92 prate vesti od 17. februara. Za neupućene, komentari se na B92 strogo probiraju, pa od stotinak komentara samo jedan ili dva odudaraju od ,,ispravnog” mišljenja. To je zato što je funkcija ovih komentara da ideološki ispravno orijentišu publiku u odnosu na aktuelni događaj. Ako ste zbunjeni nekim dešavanjem, samo pogledajte komentare koji idu uz njega i odmah ćete znati šta, kao dobar pripadnik ,,druge Srbije”, treba da mislite. Dakle, većina komentara na vesti od 17. februara bili su: ,,Eto kakvi smo divljaci! Zaslužili smo sve što nam se dešava!”. Tako, ideološki ispravno mišljenje o ovom događaju nije da su razbijena stakla posledica Komadanja. Ne, razbijena stakla su samo pokazatelj divljačke i nacionalističke prirode Srba, ta priroda je pravi uzrok svega što nam se dešava, a vatromet u Prištini je onda samo opravdana i razumljiva posledica razbijanja „Mekdonaldsa” u Beogradu.

Kada je pak reč o veštinama preuzetim od Miloševićevog RTS-a, glavno umeće se tiče tzv. senčenja događaja. Kao slikar koji, dodavanjem senki, od lepotice pravi rugobu, tako i B92 čak i od sastanka filatelista može da napravi minhensku pivnicu iz 1927. Neka hiljade ljudi mirno protestuju. Ali, B92 će uvek naći jednog kako diže ruku. I čitav skup postaje fašistički. Mislite li da preterujem? Pogledajte onda kako je B92 propratio miting ,,ultradesničarskičkih organizacija” (izraz je sa B92), od 16. februara. U njihovoj vesti kaže se da su navijači, koji su pristigli, ,,otpozdravljali okupljene nacističkim pozdravom”. Pazite samo formulaciju – ,,otpozdravljali”! Čim to čujete odmah zamišljate kako se ,,okupljeni” i ,,navijači” međusobno pozdravljaju i otpozdravljaju, pozdravljaju i otpozdravljaju: „Hajl Hitler”, „Hajl Hitler”, i tako tri hiljade puta, a reporteri B92 sve to snimaju li snimaju, ali oni su objektivni, oni su uzdržani, oni neće da preteruju, oni neće da pogrešno optužuju, zato i ne pokazuju to odvratno pozdravljanje i otpozdravljanje nego samo neutralno i uviđavno kažu ,,otpozdravljali nacističkim pozdravom”...

A odmah zatim se u vesti dodaje: ,,svojim prisustvom skup je podržala i (...) supruga bivšeg direktora RTS-a Ljiljana Milanović”. Pazite sad to! Eto kakvi su ,,ultradesničari”, vidite ko ih podržava, šteta je samo što naši medijski udarnici sa B92 nemaju policijske i zdravstvene kartone svih tih ,,okupljenih”, tek bi se tu svašta pokazalo, eno ga jedan pijanac, dakle, ,,svojim prisustvom skup je podržao alkoholičar Petar Petrović”, evo ga jedan neurastenik, dakle ,,svojim prisustvom skup je podržao i nervni bolesnik Jovan Jovanović”... Kako je sve lako, samo ako nepokolebljivo verujete da vaš put ,,nema alternativu”!

Za B92 odavno je rečeno da je ,,sveta krava srpskog novinarstva”. Ne možete im ništa reći, a da i sami odmah ne postanete nacionalista i budete optuženi da gušite ,,slobodu informisanja”. Ali, ta ,,sloboda” nekako previše liči na ono što smo nekada zvali ,,jednoumlje”, ,,ideološka ostrašćenost”, ,,manipulacija” i ,,uvreda zdravog razuma”. I nije najgore to što je B92 izneverio ideale slobode iz devedesetih. Nije najgore ni to što je od dražesnog Palčića mutirao u jednoumnog ljudoždera Kiklopa. Strašno je to što B92 tvrdi da je naša budućnost. Da je norma onoga što srpska javnost tek treba da postane ako želi da se uzdigne do Evrope.

Nešto tu nije u redu. Ili se oni lažno predstavljaju. Ili je Evropa drugačija od onog što mi mislimo. Ne znam zašto, ali nekako mi se čini da smo u ovih nekoliko dana koji su prošli dobili brutalno iskren i potpuno jasan odgovor.

Politički analitičar

Slobodan Antonić

[objavljeno: 21/02/2008]

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM