Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život

   

 

Radmila Vojinović

Neiskrena politika Srbije prema Rusiji

Što se Srbija više približava Zapadu, sve više traži rusku zaštitu, zaključak je ruskih analitičara. Evroatlantske integracije nemaju alternativu, a srpska diplomatija moli Moskvu da stavi veto u SB na rezoluciju srpskih saveznika o nezavisnom Kosovu! U ruskim diplomatskim kuloarima se priča kako je mlađani srpski ministar inostranih poslova rekao Sergeju Lavrovu: Zaštitite nas od prijatelja, od neprijatelja se sami branimo!

Ruski mediji prate neobičan slalom srpske politike. Da, Srbi po svaku cenu hoće u Evropu, koja ih je medijski satanizovala, ekonomski, sankcijama upropastila, politički i vojno porazila! Ipak, Srbi mogu da računaju na vernu rusku platonsku ljubav. Ona gotovo ništa ne traži za sebe, a uvek je spremna da se žrtvuje za koristoljubivog mladjeg brata.

Rusija ce podržati stavove Srbije po pitanju Kosova. Srpsko pitanje je svojevrsni emotivni lakmus ruske politike. Kad su EU i SAD napali Jugoslaviju, uspavani medved se probudio! Tada je počeo masovni bojkot zapadne robe i demonstracije pred zapadnim ambasadama. Mnogi Srbi se iznenade kad na političkim skupovima širom Rusije, na primer, u čast pobede, vide srpske zastave i portrete Mladića i Karadžića! Ili će se nastaviti pregovori Beograda i Prištine ili će Rusija uložiti veto na Ahtisarijev i svaki zapadni plan koji predviđa nezavisnost Kosova, ponavljaju u ruskom MID-u. Ruski zvaničnici ponavljaju da je Kosovo bilo i da će ostati u sastavu Srbije! Uprkos činjenici da su SAD KiM pretvorile u vojni poligon za napredovanje prema Rusiji...Posle proterivanja četvrt miliona izbeglica, za preostale Srbe KiM je balkanski Gvantanamo!

Nasuprot tome u ruskim medijima Albanci su balkanski Talibani, odgovorni za masakre, progon i mučenje Srba, kao i varvarsko uništavanje preko 150 pravoslavnih manastira i hramova! Evo komentara Ruskog Memorijala Slobodan Milosević povodom izjave Kondolize Rajs da Kosovo više neće biti u sastavu Srbije. Potpisnici su, između ostalih, zamenik predsednika Državne Dume Rusije S. Baburin, general L. Ivašov, predsednik Geopolitičke Akademije, akademik M. Kuznjecov, predsednik Tribunala za Nato zlocine na prostoru bivše Jugoslavije, i drugi. “Državni sekretar SAD, gđa K. Rajs kao da nema predstavu o dogadjajima na Balkanu, u Evropi i svetu. SAD podržavaju velikoalbanski separatizam na jugu Srbije, na KiM, i u Makedoniji. Organizuju haos koji može da se pretvori u požar. Bilo bi dobro da međunarodna zajednica podrži ruski pristup problemu, koji se zasniva na poštovanju međunarodnog prava, a to znači teritorijalnog integriteta Srbije!” 

U ruskoj štampi komentariše se obučavanje srpskih oficira u Ohaju, uz napomenu da su američke službe pripremale Dragana Šutanovca za srpskog ministra odbrane...U ovdašnjim komentarima se naglašava da se rat EU i SAD protiv Srba nastavlja i u Srbiji, ali pre svega u Haškom tribunalu, koji je filijala angloameričkih službi. Njihov cilj je zataškavanje i falsifikovanje činjenica o balkanskom ratu. Na primer, u ruskim analizama se kaže da britanske službe preko Haškog suda sprečavaju objavljivanje više hiljada dokumenata o zločinima nad Srbima. One su organizovale naoružavanje saudijskih i iranskih mudžahedina. Takođe su ih snabdele bosanskim pasošima.

Slične aktivnosti ruski analitičari prate na severnom Kavkazu, potencijalnom ruskom Kosovu. Ruske novine citiraju Bušovu izjavu da pokušava da ubedi Rusiju i Srbiju u neizbežnost nezavisnosti Kosova. Eho Moskve se pita da li je hapšenje generala Z. Tolimira povod za obnovu pregovora o pridruživanju Srbije EU? Prošle godine Karla del Ponte tražila je prekid pregovora zbog srpskog odbijanja da izruči haške optuženike. Ili je reč o manevru koji treba da neutrališe pobedu radikala na izborima i podigne rejting prozapadne demokratske koalicije? 

Ruski mediji posebnu pažnju poklanjaju haškim presudama. Upoređuju se presude Milanu Marticu (35 godina zatvora), bivšem predsedniku Republike Srpske Krajine, koji je optužen za "ubistva, progon, mučenja i deportovanje Hrvata i muslimana”, sa oslobađanjem Ramuša Haradinaja. Glavni svedok protiv Martića, komentarišu ruski izvori, bio je Milan Babić, čije samoubistvo je, po rečima advokata, posledica pritisaka Haškog tribunala. Zloglasnom Haradinaju haški sud blagoslovio je bavljenje politikom, a Naseru Oriću se skoro izvinio zbog hapšenja. O njegovim zločinima nad Srbima oko Srebrenice, ruski izvori citiraju  i muslimanske izvore.

Svi ruski politički faktori i analitičari ponavljaju da je u Grupi 8, Rusija jedinstveni srpski saveznik, koji priznaje teritorijalni integritet Srbije, i spreman je na bilateralnu saradnju u svim oblastima, bez ucena i pritisaka. Postavlja se pitanje: da li su srpske vlasti spremne da priznaju ovu činjenicu? Da li će se ruski jezik vratiti u škole? Da li ćemo osim rusofobske Kriminalne Rusije na našim malim ekranima moći da uživamo u remek delima ruske filmske umetnosti, da slušamo rusku muziku i gledamo ruske crtane filmove? Sve ovo se svodi na pitanje da li će Srbija konačno promeniti svoj odnos prema Rusiji? 

 

 

 
 
Copyright by NSPM