Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život

   

 

Dušan Opačić

DS ZADAJE UDARAC!

Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija se u poslednje vreme nalaze pod intezivnim udarima i ucenama. Pregovori o formiranju nove Vlade se razvlače agonijom i pod intezivnim pritiscima najviše uzrokovani od strane Demokratske stranke, Borisa Tadića. Poslednji ultimatum DS-a upućen Narodnjackoj koaliciji sa tzv. "nultim principom" ili "nultim standardom" predstavlja jednu očajnicku i diletantsku poziciju DS-a.

Kada bi Narodnjačka koalicija raskinula savezništvo na lokalnom nivou sa radikalima i socijalistima, to bi uzdrmalo bi Srbiju do krajnjih razmera i dovelo do nove krize iz koje bi teško bilo povratka u normalu. Koalicija u lokalnim sredinama se sklapa zbog interesa opštine ili grada radi poboljšanja životnih uslova i standarda gradjana koji tu žive.

Ideologija političke stranke je u tim uslovima nebitna. Teoretska pitanja ostaju po strani, zanemarena, dok sama praksa dolazi u prvi plan. Tako da, ako su neki lokalni SPS ili SRS spremni da učestvuju u unapredjenju te opštine ili grada, ne vidim razlog zasto DSS ili neko drugi ne bi udruženo radio na poboljšanju interesa gradjana.   Nezamislivo je da Demokratska stranka glumi "principijalnost" u kritičnim momentima u kojima se država Srbija nalazi. To dokazuje da je Demokratska stranka jedna nedržavotvorna organizacija, skup apologeta, uvek spremnih da na vlast dolaze putem nemira i kojekakvih revolucija. Gospoda iz DS-a veoma dobro znaju da je DSS državotvorna organizacija, koja će samo legalnim putem dolaziti na vlast postujući Ustav i zakone svoje zemlje, tako da im ništa drugo ne preostaje nego da putem ucena i tehnički loših ultimatuma napadnu DSS.

Partija Čedomira Jovanovića gromoglasno izjavljuje da ni pod kojim uslovima neće u Vladu sa Koštunicom. Ponašaju se kao veoma važan faktor na političkoj sceni Srbije. Nije ni čudo kad im je DS dao prostor za to.

Samim tim se dokazuje da izmedju DS-a i LDP nema suštinske razlike, iako će obe stranke to demantovati. Dve partije koje egzistiraju zahvaljujući međusobnim ličnim sukobima, ipak su ujedinjeni u borbi protiv DSS-a.

Moj lični stav je da ovi "udari" nisu slučajni, da imaju svoju pozadinu. Slabljenje DSS-a odgovara svima onima kojima je u interesu slaba Srbija. LDP, kao jedan od glavnih napadača, otvoreno se zalaže za nezavisno Kosovo i samim tim za kršenje Ustava svoje rodjene zemlje.

Po toku daljih pregovora vezanih za formiranje nove Vlade, videćemo šta će biti. Bićemo svedoci jedne veoma zanimljive igre i pasivni posmatrači ponude "rešenja" od strane DS-a, koja će, nažalost voditi u dublju agoniju.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM