Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Pristigli komentari

 

 

Komentari sa sajta Politike na tekst Đorđa Vukadinovića

Mi smo vaši prijatelji

 

Robert N. (), 01.08.2007, 23:29
Dakle sve to važi i za Srbiju, koja isto tako onda ima pravo da prizna ili ne prizna jednostrane poteze! Srbija bi tako u slučaju jednostranih poteza oko Kosova imala sasvim legitimno pravo da uradi ono što navješćuje proamerički Azerbejdžan za odmetnutu pokrajinu Nagorno-Karabah - vratiti svoju pokrajinu pod svoj suverenitet i silom ako treba! Kada? Kada za to bude najpovoljnije vrijeme! Srbija svakako ne treba i ne smije srljati ali u međuvremenu ima gomilu instrumenata da zagorča život zagovornicima unilateralizma! Srbija bi tako mogla i trebala napraviti potpunu prometnu, ekonomsku, političku i svaku drugu izolaciju samoproglašenog neovisnog Kosova pozivajući se na obvezujuću (!) rezoluciju UN-a br. 1244, koja jamči Srbiji teritorijalnu cjelovitost! A kako bi se Srbija trebala odnositi prema državama koje postupe protiv odluke UN-a, tj. odluče se za jednostrane akcije? Po mom dubokom uvjerenju jako je važno da Srbija napravi princip VIŠESTEPENOG odgovora! Dakle RAZLIČITI stupnjevi reakcije trebaju ići prema RAZLIČITIM državama! Duboko sam uvjeren da je to najispravniji put! Srbija ne smije sebi dozvoliti da zbog država PREDVODNICA ideje o nametanju neovisnosti Kosova ide prema potpunom prekidu odnosa sa većinom država koje možda i priznaju neovisno Kosovo van UN-a ali su na to bile prisiljene zbog velikih pritisaka i ucjena, a same su bile vrlo nevoljne to učiniti! Prema najvatrenijim zagovornicima nametanja neovisnog Kosova (a to su : USA, Velika Britanija, Francuska, te veliko možda Njemačka) ali i onim SUSJEDNIM državama koje se odluče na tako drastičan potez kao što je priznavanje neovisnog Kosova van UN-a (dakle uz gaženje važeće rezolucije br. 1244), a tu mislim prije svega na Sloveniju, Hrvatsku i Makedoniju, Srbija treba ići na PREKID diplomatskih odnosa! Prema svima ostalima (koji se odluče na priznavanje van UN-a) se može i treba ići na blažoj osnovi (npr. spuštanje razine predstavnika u ambasadama)...


vuk,onaj pravi (), 01.08.2007, 20:36
E,gospodine Vukadinovicu,nema odmora uz pisanje!Ili-ili!Taman ste mislili da sa jednimlakim komadommalo razgalite i razdrmate,na letnjem suncu,opustene i omlitavele kafanske politikante kad,ne lezi vraze,istrca iza coska mislim,vikendice,one bezinternetske,citava gomila sabrace da Vas kritikuje,zamenjuje teze i izvrce ruglo u vrlinu.Pusti sanak.Mislim,odmor.Jer,iako je sef na grckom suncu(ovo nase ne valja,samo 45C),dezurni naopasnoj mrezicekaju sa spremnimparadoksima,logicnim analogijamai onim tezama.Mislim,zamenjenim.Da komsiji crkne krava.Po svaku cenu.Mislim,po cenu Kosmeta.Tako blizanci kazu:..i to u"Politici"bliskoj vladi.I tako već dvadeset godina,samo što se"analitičari"menjaju.Stvarno,što nas"Ameri"ne vole?Eto,sada znate da ste Vi krivi sto nas nasiprijateljine vole!Ili:..ali zaista ne razumem kako to SAD izrazavaju odsustvo prijateljstva prema Srbiji time sto podrzavaju nezavisnost odnosno jedinstvo dve Srbiji susedne zemlje?Ubuduce,kada pisete,vodite racuna da ima inaivnihcitalaca!Ili: Zato je i napadao iskrenog Djindjica i zato obozava predsednika vlade.Da,vodite racuna da nisu svi dobronamerni.A onda jos domacin vikendice:..Kao da se sve to nije desilo tek pošto su Milošević i Šešelj na tom istom Kosovu najavili i započeli klasično etničko čišćenje sa ...Ovde je moderator reagovao.Zato ja necu.I biser:..Drugi paradoks je Vukadinovićevo neshvatanje da u međunarodnoj politici i diplomatiji ne postoje prijateljstvo i ljubav.To su samo eufemizmi za usklađenost interesa,a interesi su jedino što postoji.Interese može da ostvari onaj ko je veliki i jak,...Zaboravlja,namerno,da su tajargumentsavladali i rusi,a i kinezi pristizu.I na sve to se nadovezuje Mikelogicnim analogijama.Necu navoditi,samo odgovoram,logicno:Znamo da se u Americi neodgovornim roditeljima oduzimaju deca(i u Srbiji,nisi znao,ne zameramo).I nemamo nista protiv toga jer,niko roditeljima zbog toga ne oduzima kucu!Svojina je svetinja,cak i za amerikance.


Mike Kovian (mikekovian@gmail.com), 01.08.2007, 17:45
@Srbin/Joko: ... Imas moju adresu, javi se slobodno, pa da razmenimo arsenale Srpskih izraza u tom smislu, tek da vidis da bih te i tu nadjacao. Jel′ posteno? @Anonimac: Analogija bese ova: Milosevic bese "otac" ili roditelj; sa svojom suprugom > roditelji (mnozina), a deca behu Kosovski Srbi(rodjena) i Albanci(usvojena). Treba li da ti nacrtam slikovnicu kako bi bolje razumeo stvari? @Kasirka: Nisam procitao navedenu knjigu, i najverovatnije necu, a evo zasto: Pronasao sam sve o gospodinu Parenti-u i procitao njegov clanak - The Demonization of Slobodan Milosevic - u kome kritikuje dr.Sigmund-a Sell-a povodom njegove "demonizacije" naseg "tate"; zamera Sell-u na "nenavodjenju ikakvih cinjenica/argumenata/fakata" u svojim optuzbama/insinuacijama/propagandnim floskulama, dok, istovremeno, sam ne daje nikakve protiv-argumente, osim sto se oslanja na svoj uopsten uvod u clanaku u kome ocrnjava Americku spoljnu politiku. Jedino se tu i slazem s njim. Sve ostalo je izrazavanje neke SUMNJE u istinitost/argumentovanost Sell-ovih navoda. Ja sam Milosevica iskusio na sopstvenoj kozi (a i hiljade drugih ljudi) i ne treba mi nikakav tumac mojih (sopstvenih) iskustava. I jos nesto: mada ima 3-4 povoljne kritike o svom radu, g.Parenti se, po intelektualnoj (umnoj) dubini, ne moze meriti sa nasim prosecnim intelektualcem - to je moj prvi utisak, i zato cu ga preskociti.


Vreme sadasnje (), 01.08.2007, 14:31
Meni "Mi smo vasi prijatelji" zvuci mnogo bolje nego "Mi smo vasi neprijatelji", narocito ako to kaze neko ko moze da ide okolo, i po zelji bombarduje i okupira druge drzave. Da li bi vam se svidjalo vise da je to rekao? Vi kazete da prva fraza nije iskrena. Da li biste vise voleli iskrenost i drugu frazu u jednom paketu?


Alexander X (), 01.08.2007, 08:14
Nisam bas siguran za Michael Douglas-a i njegovu ljubav ja sam vise za Zetu Johns pa na taj nacin GB+US zajedno kao velike prijatelje. Logika postoji cak je i primenljiva. Politicari se udvaraju Hollywood-u do beskonacnosti. Bill Clinton je na pocetku 93 blokirao LA aerodrome da bi ga hollywoodski frizer osisao u avionu. Celu ovu pricu o marsovcima je tesko objasniti iz cijeg to uma (ili iz realnog zivota) se pretapa na platno ali da se puca, puca se itekako Gospodine Vukadinovicu. Puca se na sve strane da je prosto tesko i verovati. U tekucem ratu na dva fronta US je ispalio ni manje ni vise nego 250,000 metaka po ubijenom u Iraku i Avganistanu. Bombe nisu racunate. Postavio se ozbiljan problem kako snabdevati armiju kada je toliko raspalila. Lokalna firma Alliant Techsystems (ATK), pod ugovorom sa Pentagonom je brzo uvidela da joj je proizvodnja mala pa je Pentagon sklopio dodatni ugovor sa Winchester Ammunition (a division of Olin Corporat! ion). Ni to nije pomoglo (valjda oko nove godine[moj komentar]) pa je sklopljen ugovor i sa Israel Military Industries, Ltd. E tu nastade problem. Kongresmen Neil Abercrombie (D-HI), clan of the House Armed Services subcommittee je postavio doslovce pitanje Army Brig. Gen. Paul Izzo, generalnom oficiru za program municije,: kojoj budali je palo na pamet da uvozi municiju iz Izraela da bi njome ubijala Arape. Kompromis je postignut da se municija iz Izraela izdvoji i koristi iskljucivo u vezbama gadjanja pre ubijanja po ulicama. Ovo nije scenario novog hollywoodskog vec artikla If You Miss the First Time, Try Firing Another 300,000 Rounds by Robert Higgs senior fellow in political economy at the Independent Institute and editor of The Independent Review.Dakle ako vec postoji najbolja opcija je boriti se sa amerikancima sanse nisu ni tako lose 1:250,000. Toplo bih preporucio zagrizenim demokopijama I liberalima da procitaju neku od knjiga pomenutog autora cisto da! razbiju sopstvenu naivu.


@Mike Kovian (), 01.08.2007, 01:53
Da li tretirate Srpski narod kao maloletnu decu ili kao zivotinje, iz vaseg primera stvarno nisam mogao da zakljucim ili mozda niste bili dovoljno eksplicitni? Moj dragi prijatelju Srbi su napadnuti od Hrvata (pozadina vatikan, Nemci) Albanaca (treca svetska mafija) Muslimana (Iran, Saudijska Arabija) bombardovani NATO-om koji iskupljuje grehe za Palestinu, Irak, Avganistan, prilicno impresivno dragi prijatelju, kada sumirate ko se sve usmerio protiv malog desetkovanog pravoslavnog naroda mozete bolje shvatiti da mi ni decu ni petove ne ostavljamo u kolima iz prostog razloga sto ih nemamo niti A/C na 46C. Impresivno je kako ljudi posle dva tri primljena pay ceka zaborave poreklo i sredinu iz koje su potekli.


TERRAMARE (), 01.08.2007, 01:30
@ Marija, prilikom bombardovanja na Uskrs poginulo je ok0 14 nemackih vojnika!


Srbin*****JOKO (), 01.08.2007, 00:59
Ne gloginjari............(Prevedeno na srpski-ne mlati gloginje. U Americi, nisi informisan sta se radi. Usvajaju decu , da bi se nad njima izivljavali. Doduse "Nula regula sine excepcione"......U Americi, ukoliko kao roditelj maltretirate svoje dete (ili usvojeno dete, svejedno), DRZAVA/DRUSTVO ce vas kazniti ZATVOROM i ODUZIMANJEM DETETA/DECE ODMAH, bez obzira na vase "prirodno pravo" nad njim/a. Demokratija kaze da ste izgubili vase prirodno pravo jer niste postovali demokratska prava dece koja su, kao i roditelji, ljudska bica. Americko drustvo je pre dekadencija.......nego demokratija........to znam veoma dobro........


Koviane,.. (), 01.08.2007, 00:08
...procitajte ,i Vi, "To Kill A Nation" (Michael Parenti).


Mike Kovian (mikekovian@gmail.com), 31.07.2007, 23:23
Moram upozoriti g.Roberta.N. da dobro zapaza ali, sa logickom greskom, pa bih ta zapazanja nazvao, ipak, samo "dobrim/dobronamernim". On nabraja mnogo "slicnih" slucajeva kao potecijalnih ili stvarnih problema u svetu ali oni nisu identicni sa Kosovskim problemom. Posluzicu se analogijom: U Americi, ukoliko kao roditelj maltretirate svoje dete (ili usvojeno dete, svejedno), DRZAVA/DRUSTVO ce vas kazniti ZATVOROM i ODUZIMANJEM DETETA/DECE ODMAH, bez obzira na vase "prirodno pravo" nad njim/a. Demokratija kaze da ste izgubili vase prirodno pravo jer niste postovali demokratska prava dece koja su, kao i roditelji, ljudska bica. Deca se, po okoncanju sudskog procesa, daju nekome na usvajanje (nadgledanu nezavisnost) do vremena punoletnosti. Ovo je najcesci slucaj, mada ima i onih gde se nalaze kompromisna resenja, ali su tada roditelji strogo nadgledani. Ovako ce uskoro (nadam se) biti i u Srbiji i Hrvatskoj, i posle perioda od nekoliko godina privikavanja - BICE SASVIM NORMALNO PONASANJE U DRUSTVU. Sto je jos indikativnije - ovo isto vazi i u slucaju maltretiranja ZIVOTINJA!!! Kod nas je jos uvek dominantno uverenje da u svojoj kuci mozemo da radimo sta god hocemo jer imamo sva prirodna prava na to, makar to smetalo i nasim komsijama. Ako ste pratili epizodu sa sva brata-blizanca iz Novog Sada, u dobi od samo 7 godina, koji odbijaju da se vrate kuci - sve ce vam biti jasno. A sve ovo je mnogo "ulepsano" tumacenje koje, samo analogije radi, navodim; na Kosivu su se dogadjale mnogo gore stvari !


kasirka (), 31.07.2007, 21:32
Pozdrav , Robertu N. Bojane T., procitajte "To Kill A Nation" (Michael Parenti),...


@Bojan Todorović (), 31.07.2007, 21:24
Pravi prijatelj vam nikada nece dozvoliti da se pred njim ponizite. Ako smatrate da su Windows-i otvorili vrata Gaits-u, varate se. Bill je mnogo zasluzniji nego sto vi i pomisljate. Ovo sto sada radi sa vasim PC-jem je radio sa IBM-om mnogo godina ranije pre nego sto je postao Big Bill. Sta mislite ko je bio client?


Bojan Todorović sa "malom zastavicom" (bojanjuznjak@gmail.com), 31.07.2007, 21:01
2. Drugi paradoks je Vukadinovićevo neshvatanje da u međunarodnoj politici i diplomatiji ne postoje prijateljstvo i ljubav. To su samo eufemizmi za usklađenost interesa, a interesi su jedino što postoji. Interese može da ostvari onaj ko je veliki i jak, a onaj ko to nije mora da koristi mudrost, lukavstvo i znanje. Uloga pri usklađivanju interesa zavisi od pozicije i proporcionalna je uticaju i snazi na globalnoj sceni, tako da uvek igru vode veliki a oni drugi se prilagođavaju da bi interese ostvarili. Nikakva analogija sa ličnim emocijama nije moguća. Osim ako bi smo želeli prijateljstvo sa nekim od pomenutih iz interesa. Ali poštenje nalaže da onda to nazovemo pravim imenom a ne prijateljstvom. Morate to da razlučite g. Vukadinoviću. No, uzmimo hipotetičku situaciju da smo u prilici i da želimo da se bliže upoznamo sa Gejtsom na primer. Razloga ima bezbroj, a neobaveznoi iskreno druženje svakako tu ne bi bili na visokom mestu. Zavisno od toga koliko mi je njegova pomoć, prisustvo, uticaj, novac, potreban - ja bih se potrudio da zadobijem pet minuta njegove pažnje i nametnem svoju ideju (projekat, predlog, stav). Ako mi to mnogo znači bio bih uporan. Ako mi očajnički treba opsedao bih ga! Ako me na kraju otera bar bih imao mirnu savest. Isto važi i za Majkla Daglasa i ( malo suptilnije ) Šeron Stoun. No znam čoveka koji ima sasvim drukčiji pristup. Ne jednog već više njih. Oni neće da se srozavaju tako nisko da pokažu da žele prijateljstvo sa nekim tamo Gejtsom. Sede mirno i zadubljeno u svojoj fotelji i čekaju. Ta taktika do sada nije imala uspeha, ali jednom mora da proradi. Ako je taj Gejts pravi prijatelj i ako to valjano dokaže ( a do sada nije ) pristaćemo da se sa njim družimo i od njega uzmemo šta nam treba. Isto važi i za ono dvoje. Dama bi morala da se pristojno dotera i malo zategne ( stvarno godine nemaju milosti) inače ništa od Đorđa. Pa neka onda malo razmisli...

Predrag (), 31.07.2007, 20:54
" Medunarodna zajednica je kao klima- ne možete da je priznate ili ne, vec da se adaptirate" " Spreman sam da izgubim svoju popularnost da bih obezbedio podršku i pomoc medunarodne zajednice. Ne možeš sve uraditi uz pomoc popularnosti, ali možeš sa kreditima" Da se ne mučite,ovo su citati Zorana Đinđića.

ilija nis (vegas), 31.07.2007, 20:38
Standardno dobar tekst Vukadinovica sa odlicnom metaforickom percepcijom i sjajnim osecajem za prepoznavanje i isticanjem bitnog.Sta drugo reci o coveku koji je jedan od nalog broja prisutnih u medijskom prostoru koji poseduju osecaj mere za realnost i ravnotezu.Obicno se ne bavim drugim komentarima,uvazavajuci eticke principe i norme,i jedino sa postovanjem istih ima smisla verovati da je svaki komentar dobronameran,a sve u cilju boljeg razumevanja i opste mentalne higijene.Medjutim,primecujem da se povremeno pojavi komentar (kao ovaj sa ..guranjem prljavog vesa ispod tepiha..)koji kao neki sablon, cesto slusan od strane medjunarodnih "setaca",nije "pridobio" samo prozapadnu srpsku elitu,vec se "ugnjezdio" i u mentalni sklop "savesnog" obicnog coveka.Jer prosto empirika i pokazuje,da se vecina komentara o samobombardovanju Srbije hronoloski zavrsava do 1990 god.kao i da gotovo niko ne pominje civilizacijsku obavezu PREGOVARANJA,DOGOVARANJA,bez pretnje oruzjem,kao i obavezu postavanja zakona pripadnika bilo koje etnicke zajednice kao sto to cini i svaki pojedinac.Neprincipijelnim pristupom,komentari pojedinih ucesnika,iz neznanja i zaslepljenosti,samo pokazuju nevidjeni nivo pristrasnosti,sto nas udaljava od zadatih i postavljenih nam moralnih vrednosti.

Za g-dina Robert N. (), 31.07.2007, 20:32
Bravo g-dine Robert.Svaka Vam cast.Vas komentar mi govori da na ovome svetu ima jos objektivnih,pametnih,postenih i dobrih ljudi.

Robert N. (), 31.07.2007, 19:59
ili proruski Armenci u Nagorno-Karabakhu ne mogu odcijepiti od prozapadnog Azerbejdžana itd... I to je ono što je meni najneprihvatljivije u poziciji zapadnih država - ta vrlo očigledna i vrlo drska dvostrukost u standardima, i još gore dvostrukost standarda koja se primjenjuje samo onako kako to odgovara interesima zapadnih država, ne vodeći računa o principima (dakle PRAVILIMA kako sam pisao u prethodnom postu) koji jedini mogu jamčiti općeprihvatljivost rješenja, pa dakle i stabilnu i sigurnu budućnost! Kako to da se svijet, po zapadnom receptu za Kosovo, treba dijeliti na kosovske Albance koji trebaju i moraju uživati pravo na samoodređenje, a cijeli ostali svijet to pravo ne smije imati? Kako to da kosovski Albanci trebaju imati pravo na samoodređenje, uz obrazloženje da je to zbog "sukoba koji je bio krvav", dok istovremeno Srbi iz BiH koji su TAKOĐER bili u sukobu koji je bio mnogo, mnogo krvaviji te mnogo dulje trajao (a taj sukob ima i povijesnu dimenziju jer su Srbi u BiH i Hrvatskoj bili žrtve nacifašističkog pogroma i genocida) to pravo nemaju ili im se ono uskraćuje? Kako to da se isto pravo uskraćuje i Kurdima u američkoj miljenici Turskoj? Kako to da se ista prava sustavno ignoriraju Palestincima već pola stoljeća? I ne samo to, već taj isti Zapad snažno podupire Izrael koji je ISTJERAO milijune (!!!) Palestinaca sa njihovih vjekovnih ognjišta! A zašto se Baskima, Kataloncima, Ircima u Sj. Irskoj... uskraćuje pravo na samoodređenje? Uvjeren sam da ovaj put dvostruki standardi Zapada neće proći! Barem ne u najvažnijoj svjetskoj organizaciji - UN-u! Da, pravo je svake zemlje da prizna ili ne prizna ovu ili onu pokrajinu, te na taj način bude i suodgovorna za daljnji tijek događaja, a svi znamo da jednostranost nikad i nigdje nije pomogla već je samo produbila nagomilane probleme (a najsvježiji primjeri da jednostranost vodi produbljivanju problema su Irak i Afganistan). No to važi i za Srbiju!

Marija (), 31.07.2007, 19:54
@Nezgodno pitanje Pa jeste, bili smo mi saveznici i tad su nam kao i danas bili prijatelji pa su nas i tada kao i danas bombardovali(Beograd su bez najave bombardovale anglo-američke vazdušne snage Uskrs 16. i 17. aprila 1944.Beograd je od strane saveznika ponovo bombardovan 21. aprila, 24. aprila, 18. maja, 6. juna, 8. jula, i 3. septembra 1944.Glavna jedinica u ovoj akciji bila je američka 15. vazduhoplovna jedinica, sa bazom u Fođi na jugu Italije.). ...

Peđa (), 31.07.2007, 19:30
Prethodni komentator je otišao do krajnje granice malicioznosti, "ceo svet je javno ili prećutno podržao bombardovanje Srbije zbog Kosova", ...

Bojan Todorović (bojanjuznjak@gmail.com), 31.07.2007, 19:04
Čitaocima kolumne g. Vukadinovića mogu pasti u oči dva teška paradoksa. I jedan i drugi proističu iz piščeve "skromne i objektivne" procene da su njegovi zaključci ni manje ni više nego - " . , ." (?!) 1. Prvi paradoks je da i uz poštovanje tako čvrstih principa autor "zaboravlja" događaje koji su prethodili i koji su nedvosmisleno i direktno doveli do ovakvog stanja. Kao da nas isti ti "nazovi prijatelji" koji nam "grubo otimaju" Kosovo nisu koliko juče BOMBARDOVALI zbog tog istog Kosova (uz prećutno ili glasno odobravanje celog sveta). Kud i kamo grublje i surovije. Kao da nas zatim nisu motkom oterali odatle. Kao da već sedam godina nemaju tamo kompletnu vojnu tehniku, a Albanci kompletnu i organizovanu vlast, koju naši zvaničnici MORAJU DA ZAMOLE za dozvolu da privire na to isto Kosovo. Kao da se sve to nije desilo tek pošto su Milošević i Šešelj na tom istom Kosovu najavili i započeli klasično etničko čišćenje sa ... misleći da će tako rešiti ogromne nagomilane probleme. Kao da Miloševićev režim nije na tom narodu primenjivao masovno spaljivanje, duboko zamrzavanje, kolektivne grobnice i proterivanje, valjda u cilju "konačnog rešenja". Notorna je i žalosna činjenica da naša Vlada nema rešenje za reintegraciju Kosova (da ga nekim čudom dobije nazad) a da time ne izazove opštu katastrofu, no Vama je to smešno. Jednako je činjenica da praktično niko među Albancima na tu temu i ne razmišlja. Iz Vašeg teksta neupućen bi zaključio da tamo vlada idilična atmosfera koju svirepi Amerikanci hoće da razore baš kao Marsovci Zemlju. Da li Vi OVO nazivate empirijom,realizmom,zdravim razumom ?! Ako je tako, onda neko od nas ima ozbiljan poremećaj percepcije realnosti ili težak deficit u iskrenosti prema čitaocima. A možda je upravo neko od nas pao sa Marsa? Biće pre da je preovladala propagandistička dimenzija "realnosti" gde za "našu stvar" nije sramota malo sopstvenog prljavog veša gurnuti pod tepih. Pa šta ? Svi to rade.... (nastavak)

kasirka (), 31.07.2007, 18:46
Sve sam ja to vec znala g-dine Vukadinovicu. A stekla sam to znanje sve , onako... empirijski. I zasto , u ime pravde (medjunarodne) , je pozeljnije biti prijatelj sa tima koje nabrojaste? Ili sam ja , opet zbog ′empirije′ , suvise izbirljiva...

ab (), 31.07.2007, 17:07
"...KO NE BI VOLEO da mu je, recimo, Bil Gejts prijatelj, da ga voli Šeron Stoun ili MAKAR Majkl Daglas? Međutim, budući da većina od nas NIJE TE SRECE, MORAMO SE ZADOVOLJITI što je realno prijateljima sa posla, rođacima iz unutrašnjosti, kasirkom iz obližnje samoposluge, ili drugaricom iz školske klupe..." Ovo nikako nije u redu, reci da se covek mora zadovoljiti prosecnim ljudima. A to je sustina zivota: ljubav bez obzira na sjaj, klasu, naciju, izgled, poreklo... Zudeti za zvezdama USA a "zadovoljavati se" obicnim-kakav paradox. To je pseudoantiamerikanizam. Zato je i napadao iskrenog Djindjica i zato obozava predsednika vlade.

Nenad (), 31.07.2007, 17:03
Kao krunu svoje argumentacije o americkom licemerju, autor iznosi svoje opazanje da se SAD zalazu da BiH bude sto jedinstvenija a Crna Gora sto nezavisnija. Dosta interesantno, ali zaista ne razumem kako to SAD izrazavaju odsustvo prijateljstva prema Srbiji time sto podrzavaju nezavisnost odnosno jedinstvo dve Srbiji susedne zemlje?

PROTEST MODERATORU-POLITICI (), 31.07.2007, 16:42
(Alexander X), delovi komentara koji sam poslao 2X je bez licnih uvreda i objavljen je u stampi, cak i ime autora navedeno. Ne razumem "1948-mu paranoju" i http://www.lewrockwell.com/higgs/higgs62.html odbacivanje svega sto nije sablonski. Sledite link, procitajte sami: ...

Dragan Mladenovic (mlamla23@hotmail.com), 31.07.2007, 15:58
Nekog velikog prijateljstva sa Amerkom nikada u srpskoj istoriji nije bilo. Odnosi su bili najbolji u onom periodu kada je iymedju Rusije i Srbije nastao najveci jaz, zahvaljujuci jednom opakom Gruzijcu. Samo tada se Amerika zalozila za Srbiju, naravno razmisljajuci iskljucivo o svom interesu. Nazalost, Srbija vec dve decenije strada iskljucivo zbog americke politike i pentagonskih testova. Ni Kosova, ni raspada Jugoslavije, ni otcepljenja Crne Gore ne bi bilo bez americkog zacina u celoj prici. Srbija mora samo da pronadje najbezbolniji nacin da kaze Americi - "hvala vam na svemu, ali mi bi vise da se druzimo sa vama". Ne treba ni pod tacku razno ulaziti u NATO, pa ni u projekta partnerstvo za mir. Treba samo zamoliti amerikance da nas ponovo ne bombarduju. I treba im se zahvaliti na svakoj usluzi i pomoci. Ima i drzava koje su geografski mnogo blize SAD od Srbije a koje se drze ovakvih prinicpa i ne propadaju.

Predrag (), 31.07.2007, 15:41
Utorkom ,Vukadinović,četvrtkom Antonić ,vrli(DSS)analitičari. Sve kao "nezavisno",bez ikakvog uticaja zvanične politike i to u "Politici" bliskoj vladi. I tako već dvadeset godina ,samo što se "analitičari"menjaju.Stvarno ,što nas "Ameri" ne vole?

jeremija (d.jeremic@sbb.co.yu), 31.07.2007, 11:37
Svaki tekst g.dina Vukadinovića prosto iziskuje komentar a svodi se na pohvalu. Ne znam koliko je pametno ali mislim da bi najbolje bilo da se raspiše referendum u Srbiji sa pitanjem:da li smo spremni da učinimo SVE što se od nas traži da bismo postali članica EU i NATO-a. Zahvaljujući odgovoru većine bili bismo oslobođeni sopstvene hipokrizije, dvoličnosti a "njima" bismo omogućili skidanje rukavica. Zar nam nije već nepodnošljivo odvratno da nas prijateljski bombarduju, prave raspored časova, jelovnik (kulturni i svaki drugi), otimaju zemlju...Suština teksta g.Vukadinovića je apostrofiranje reči"realno". Sa našom postojećom elitom taj termin ima nakaradan pojam, neadekvatan sasvim, na kraju će biti i - poguban. "Oni" se plaše izbijanja nereda od strane Albanaca. Nas se niko ne plaši...

(miloraddjapic@yahoo.com), 31.07.2007, 10:48
! , . , . (!!) . , , () , . "" . , . , ?

Milorad (), 31.07.2007, 10:47
G.Vukadinović još jednom na krajnje jednostavan i plastičan način izlaže odnos američke administracije prema nama i odnos naše političke elite prema njima.Sve je jasno da jasnije ne može biti.Pretposlednji pasus iz članka g.Vukadinovića je naročito poučan i otrežnjujući.Još kada bi ga pročitali i prihvatili pripadnici naše političke elite gde bi nam bio kraj!Nažalost,neki od njih to ne mogu da shvate,a drugi neće.Oni uporno već 7 godina pričaju jednu te istu priču: evro-atlantske integracije,saradnja sa Hagom,privatizacija,demokratizacija,liberalizacija.Sve same parole i ništa više.A od parola se ne živi.Čini mi se da naša politička elita zapravo i nema nikakav sopstveni politički i ekonomski program kako da vodi Srbiju,pa se nesrećno batrga,pokušavajući da se nekako dobaulja do EU i NATO,misleći da kada jednom budemo u tim organizacijama,da će se svi naši problemi sami od sebe rešiti.Jedino nisu mislili da li EU i NATO žele Srbiju.Po svemu do sada(što se vidi iz postavljanja novih i sve težih i težih uslova),ni EU ni NATO nas ne žele.Oni neće to javno da kažu našoj eliti,jer znaju da bi to bio njihov kraj,već lukavo izbegavajući direktne odgovore,prevode i njih i nas žedne preko vode,dok ne ostvare svoje zacrtane strateške ciljeve.Kad ih ostvare,više ih neće interesovati uopšte ko je na vlasti u onome što od Srbije bude ostalo.Zbog toga bi naša elita trebala zbog svih nas da što pre usvoji 2 načela.Prvo je izrekao g.Holbruk pre 10-tak godina u razgovorima sa Miloševićem:"Mene ne interesuje šta govorite g.Miloševiću,već šta činite."Znači u razgovorima sa drugima uvek obraćati pažnju na njihova dela,a ne reči.Drugo načelo je naša stara poslovica "U se i u svoje kljuse".Kakvo je takvo,naše je.Činimo sve iznutra da rešimo naše probleme i ne čekajmo da nam neko drugi dođe da ih reši.

lala (), 31.07.2007, 09:08
Tosa poplavio Mito lebati dodji ovo da procitas neudata.

kopun dd (kopun@sezampro.yu), 31.07.2007, 08:17
Nisam znao da imate i smisao za humor.Odlicnom poredjenje.

Predrag N. (), 31.07.2007, 08:08
Ne mogu da zamislim drugaciju kritiku Vukadinovicevog izvanrednog analitickog sagledavanja, osim sa pozicija "realnosti", odnosno usvajanja stavova jacega (videti Lafontenovu basnu). To je stvarno velika tema koja bi morala da obuhvati i problematiku reagovanja srpskih politicara na iskusenja od strane mocnih u vreme pred I i II svetski rat, pa i za vreme Milosevica.

srki knez (ksrbislav@yahoo.com), 31.07.2007, 07:57
opis činjenica i stanja u vezi Amerike u članku su tačni i lepo napisani.Samo nedostaje odgovor,zašto je to tako, i koliko je Srbija doprinela da bude tako?Moj mali prilog-razmislimo o našem kolektivnom ponašanju(politika,intelektualaca,književnika,S.P.Crkve,novinara...) u raspadu SFRJ i onog poslednjg kongre3sa SKomunista Jugoslavije, i našeg ignorisanja realnosti i svih signala koji su dolazili iz sveta.Izvlačimo danas zaključke i donosimo odluke, vodeći računa o greškama koje smo već počinili.

neudata (), 31.07.2007, 07:39
Godinama sam zaljubljena u nju. Ceznem za jednom tihom noci, nas troje, Djoka u fotelji, Seron i ja uz njega i uzivamo u uzbudljivom filmu "Mars napada". Osecam da bi pred jutro treci put gledali taj predivan film.

mirjana Podkrajac (dragand.dimic@free.fr), 31.07.2007, 06:51
Konacno pravi komentar i prava analiza odnosa nasih politicara i medija po pitanju Kosova i Metohije i odnosa prema Americkoj administraciji!Nije njihov predsednok koji odlucuje o toj politici,on je sprovodi!Nasi bi trebalo da zauzmu stav po tom pitanju" tudje necu a svoje ne dam ni po koju cenu".Imperativno i primarno je odluciti o statusu Albanaca na Kosovu i Metohiji, ciji su oni gradjani, gradjani Srbije ili Imigranti sa odredjenim rokom boravka na toj teritoriji pa cemo posle da idemo dalje.Tako se radi u svim zapadnim zemljama i situacija je jasna, ni koji broj severnoafrikanaca ni Kineza ni Vijetnamaca im ne daje pravo da traze "svoju pokrajinu kvart ili opstinu"!Sta ce biti od Kineza na Novom Beogradu???

Branko (), 31.07.2007, 01:34
Ipak ne treba izjednacavati Seron Stoun i Majkla Daglasa sa americkom politikom, a bojim se, ni Bila Gejtsa. Tamo je sistem takav da ti pojmovi nisu povezani. Bolna je cinjenica da mi ne mozemo da mobilisemo sve rezervne pilote da se odbranimo od vanzemaljaca jer nama lete samo 3 (tri) helikoptera.

Robert N. (), 31.07.2007, 01:31
Ja nisam Srbin. No unatoč tomu ja sam duboko uvjeren da je pozicija i Srbije i Rusije oko Kosova vrlo poštena, ispravna i naprosto jedino moguća! Zašto? Zato jer svako rješenje bilo kojeg problema u bilo kojoj društvenoj organizaciji (mjesnoj zajednici, općini, državi ili svjetskoj zajednici država) MORA podrazumijevati postojanje UNIVERZALNIH PRAVILA! Ta se pravila različito zovu (zakoni, pravilnici, obvezujuće rezolucije...), ovisno već o kojem se tipu društvene organizacije radi, no ono što im je svima zajedničko jest činjenica da usprkos RAZLIČITOSTI i JEDINSTVENOSTI ljudi i/ili problema među njima u različitim organizacijama pravila se nemilosrdno i strogo primjenjuju na sve jedinke pojedine organizacije. I to je ono suštinski važno da bi neka odluka o nekom problemu (ma kakva ona bila) uopće bila općeprihvatljiva i ispravna! Ako ta pravila A) NE POSTOJE ili još gore ako B) pravila POSTOJE ali ih se NE DRŽIMO ili ono najgore ako C) pravila POSTOJE ali ih se SELEKTIVNO DRŽIMO (ovisno već kakvi su nam sebični interesi) tada takve odluke naprosto nikako i nikad ne mogu biti općeprihvatljive i ispravne, već su prije samo uvod u još daljnje pogoršavanje problema. Kad je u pitanju Srbija i njena pokrajina Kosovo bojim se da imamo slučaj koji sam opisao pod C. Dakle pravila POSTOJE i ista kažu da naprosto NIJE MOGUĆE ono što Zapad forsira na Kosovu! Dakle po postojećim pravilima koja su formulirana u mnogim međunarodnim aktima granice među državama se svakako mogu mijenjati ali JEDINO mirnim putem, što znači uz pristanak centralnih državnih vlasti države čije se granice mijenjaju! Upravo na ta pravila se pozivaju zapadni političari kad insistiraju na tome da se npr. proruski Osetijci u Južnoj Osetiji ne mogu odcijepiti od prozapadne Gruzije, ili proruski Slaveni u Pridnjestrovlju ne mogu odcijepiti od prozapadne Moldavije, ili proruski Abhazi ne mogu odcijepiti od prozapadne Gruzije...

Nezgodno pitanje (), 31.07.2007, 00:31
A što ispustismo tako moćnog prijatelja iz Prvog i Drugog svetskog rata, a i pre toga (Knjaževina Srbija imala je ugovor o ekstradiciji sa SAD još u pretprošlom veku)? Čak ih je i Tito imao za prijatelje. Neće biti da je "zavera" protiv Srba postojala i u vreme dok smo bili saveznici... Negde je napravljena greška! Ali o tome pssst! Ni reči!

Ojrak Auder (rdd500028@eunet.yu), 31.07.2007, 00:09
Ne iznenadjuje me vise elokventno zapazanje g-dina Dj. Vukadinovica. To mu je imanentno. Ovo njegovo zapazanje asocira me na sentencu - parafraziram: "Boze, sacuvaj me (nas) od prijatelja, od neprijatelja cu (cemo) se sacuvati sam(i)." Ili pak, na reci Gaona iz "Provodadzije" Eriha Kosa u "Bosanskim pricama" koji kaze: "Otkad imam(o) takve prijatelje, neprijatelji mi (nam) nisu vise potrebni". Zao mi je samo sto kod nas ima onih koji me uveravaju da su "neprijatelji, ustvari, surovi prijatelji".

Srbin*****JOKO (), 30.07.2007, 23:50
Nema tu prijateljstva.. bi hteli prijateljstvo sa velikim na chasnim osnovama, a veliki bi samo satelitete.....

italy (), 30.07.2007, 23:35
Nakon ruskog preokreta, Ameri znaju da vise nikada na Srbiju ne smiju baciti bombu.

sandra (), 30.07.2007, 23:29
boze sacuvaj nas "marsovaca"...a PRIJE njih ovih americkih "prijatelja"...uostalom ako prezivimo OVE prijatelje "marsovci" su...macji kasalj...ali,ipak nam ne mogu nista dokle god smo jedinstveni u ponavljanju(i milion miliona puta) da je kosovo NASE i da ga mi NE DAMO...MOGU samo da ga OTMU....

Posmatrac Jevrm Jermic (H-meil), 30.07.2007, 22:52
Ni sam nisam siguran kako bi nazvao ovo stvarno razmisljanje mozda malo pre-plasticnim. Naime zlocinackom bombardovanju je mnogo toga prethodilo. Mogao bi ja to navoditi iz mojeg ugla gledanja, izjave koje sam nalazio u raznim clancima, cuo u tv emisijama itd.itd.. Onda bi neki rekli, zar opet teorija zavere? Zasto neki misle da je sve bilo slucajno ili krivicom srba i Srbije? Kako to da se primenjuju ipak dvostruki i visestruki arsini, slucaj Oric, ili kako to da u Hagu umiru samo srbi, da li zato sto ih ima najvise? Da li je iko odgovarao za dovodenje u BiH mudzahedina i za njihove zlocine? Za zlocine NATO alijanse u BiH i Srbiji? Kako je to amer Voker i ostali drugovali steroristima na KOSMET-u? Kako to da od prvog dana ovog projekta govore o nezavisnosti kako ga prozvase "kosova" ? Kako to da nikada nisu otvorili niti jednu drugu mogucnost? Ne, oni su zauzeli poziciju nezavisnost i sve van i manje od toga ne dolazi u obzir. Onda su kao organizovali pregovore, gde su tu bili pregovori, oni su zatupali albansku stranu, pa zbog njih su i vodili neobjavljen rat, i oni i albanci zastupaju maksimalisticki stav, Srbiju se i ne slusa i ne zele da je pitaju, ali je zato prozivaju nekooperativnom! Kako je moguce da najbrojni i realno najjaci narod ispadne najokrivljeniji, da su srbi najbrojniji proterani van Srbije a da i one kosmetske koji su prognani od NATO-a iz dela vlastite drzave nikog ne brinu pa ni srpske vlastodrsce? Kako to da se u Srbiji vec odomacio naziv "kosovo" umesto KOSMET i da se za tzv. institucije u toj AP imenuju "drzavnim", pocev od tzv. predsednika, premjera itd.??? Da li to zvanicnici ili neko drugi "vrslja" u javnosti i medijima Srbije i vodi politiku i kampanju koja nije u interesu Srbije. Takode se i mnoge novine prosto utrkuju ko ce im dati vise prostora i postavljaju pitanja kao da su iz iztog tabora! Da li bi to dozvolila i jedna slobodna zemlja, ili Srbija nije slobodna nego "okupirana" pa je to okupatorsko delovanje i pravila!?

vuk,onaj pravi (), 30.07.2007, 22:40
Izvanredno!Eto dokaza da se i usred letnjih odmora moze pisati aktuelno,zanimljivo i u isto vreme kako ozbiljno,tako i duhovito.Bravo za Vukadinovica!

. (), 30.07.2007, 22:25
, , . " " " ". , ! , . . . ( , ) 500.000 ( , ) . " ". , . , ! . - , " "! : ...

 

 

 
Copyright by NSPM