Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Pristigli komentari

   

 

Komentari sa sajta Politike na tekst Đorđa Vukadinovića

Primitivizam kao norma

 

Mike Kovian (mikekovian@gmail.com), 19.07.2007, 21:18

Zao mi je sto moderatori ne objavljuju komentare koji su ostriji (ali ne vredjaju). Verovatno zbog vrucine ne zele i dodatno podizanje temperature. Tako ce ipak mnogo toga ostati neiskazano, nedoreceno i nezavrseno. Nebi mi komentatori ni uspeli da resimo ili zavrsimo bilo sta, ali bi ipak neke stvari i pojave bile jasnije osvetljene iz vise uglova, a ne samo jednog.

Bojan Todorović (), 19.07.2007, 16:33

Reklo bi se, G. Vukadinoviću, da je spoznaja o dva kraja batine vrlo neprijatno iskustvo! Slažem se sa Vama. Kad mogu da kažem šta god mi se prohte i da za to ubiram ovacije to je baš super. Ekstra - što bi rekli klinci. Ali ne lezi vraže! Taman smo navikli da se ponašamo kako nam se prohte a ovi iz partera vraćaju nazad ono što smo prosuli po njima?! Kakvi ljudi, kakav nemoral?! Da se to zabrani! Pod hitno! Ranije se lepo znalo ko koga može da šikanira do mile volje dok se ovaj cvileći izvinjava. Sad se više ništa ne zna. Kuda ide ovaj svet... No manimo se ironije. Naravno da je nivo javne komunikacije o kojoj govorite neprihvatljivo nizak. Naravno da to obesmišljava svaki pokušaj konstruktivnog dijaloga. Naravno da smo svi mi kao I VI LIČNO bili svedoci uvođenja takvog stila od strane palanačkog bračnog para, a još više kućnog ljubimca. Ne shvatam samo kako se setiste toga tek sada? Biće da uzvraćeno blato ima baš gadan miris. Lično smatram da bi selekcija za objavljivanje komentara morala da bude stroža. Mi smo potpuni anonimci, možemo poslati tekst najvulgarnije sadržine, na uredniku je da svoje novine drži na pristojnom nivou, pa se njemu obratite a ne čitaocima.

Milan Mitrovic (milan@drzava.org), 19.07.2007, 16:06

PatriotSrbin srbin@jahoo.de (), 18.07.2007, 16:09 Vojislav Seselj nema cin cetnickog vojvode. A meni su obrazovali oni koji su se kao cetnicki komadosi ubacivali krajem cetrdestih u "oslobodjeni" Beograd. Kokardu koju sam ja na pokon dobio nije kupljena na standu u Knez Mihajlovoj nego je presla albaniju, bregalnicu, kajmakcalan. A ne bih da polemisem o crvenim vojvodama i bulajicevim cetnicima. Svi oni imaju isti postanski fah gde im stize posta. Onaj gore u Kraljice Natalije:)

G.Kosticu... (), 18.07.2007, 21:08

...mogli su da se slikaju, oprostite, sa tim "vidom otpora svevladajucem komunizmu" sve dok nemacki kardinali nisu prevagnuli u konklavu tako da je izabran za papu krakovski kardinal Vojtila. Prvo Solidarnost, a nesto kasnije pad Berlinskog zida. I jos malo kasnije raspad Jugoslavije. Nije bilo bas tako kulturno, bese mrtvih i ranjenih.

Predrag Kostic´ (), 18.07.2007, 18:54

Ne zivimo u normalnim vremenima, napisa jedan od citalaca. To jeste sigurno tacno. Ali biti kulturan, prijatan, otvoren, su pojave koje nista ne kostaju, i ako se neko seca posetama zemljama bivseg Istocnog bloka, setice se koliko su ti ljudi tamo bili kulturni i pristupacni, i to je bio jedan vid gradjanskog otpora svevladajucem komunizmu.

Slavomir Srpski (), 18.07.2007, 17:34

Pozdravljam istup onih koji zahtevaju manje licnih uvreda: stoga je bolje kritikovati ideje a ne licnost koja je iznosi. Ali bih ipak otisao malo dalje, i ne bih zeleo da odjednom svi postanemo "dobromislitelji" ili "politically correct". Da smo takvi, onda bi postali ustogljeni dobrogovornici, i moralizatori za lepu upotrebu a ne zastupnici sopstvenih stavova u koje treba da verujemo. Ne treba da se nekome svidjamo i da onda kruzimo oko teme. To je odvec snobovski i u moralnom smislu licemerno. Mnogo bolje imati iskrene i jasne stavove i otvorenu kritiku, koriscenjem onoga sto je naravno dozvoljeno, ironije i ponekad sarkazma, ili apsurdnosti suparnika, da bi se stvari jasnije postavile u zizu. Nekorisno je moralisati o internetu, pogotovu kada NE ZIVIMO U NORMALNOM VREMENU. Ili smo to zaboravili? Stoga me je ovaj kolumn iznenadio, jer je pomalo pateticno postavljen na mesto vaznosti koje mu zaista, barem za sada ne stoji u odnosu na mnoga vaznija pitanja. I komentari to dokazuju jer vecinom izlaze iz teme. Nije ovo nikakav knjizevni klub vec mesto gde i najnepismenije osobe mogu da slobodno iznose svoje STAVOVE, bez da budu kritikovani zbog neskladne knjizevne forme. Za one pismenije kojima ovde mnoge stvari ovakvog "buvljaka" smrde predlazem otvaranje posebnog knjizevnog foruma na sajtu Politike, pa neka se tamo lepo dokazuju.

PatriotSrbin srbin@jahoo.de (), 18.07.2007, 16:09

Milan Mitrovic Cetnicki vojvoda Seselj je bio izvaredan studenat i vec kao student je pokazivao sklonosti ka vodji. Naravno svi studenti su ga postovali jer je bio najbolji student. Trebao bi da znas da je Vojvoda Seselj najmladji doktor pravnih nauka u bivsoj jugi. To sto ti mnoge stvari ne znas nije tvoj greska, vec greska onih koji su te vaspitavali i obrazovali, zato neka ti je ova mala zloca oprostena.

Цццццццц (), 18.07.2007, 15:22

Како се овде уопште стигло од расправе о примитивизму до расправе о левици и десници? Није ваљда да неком пада на памет да подели партије и бираче истих у примитивне и оне који то нису? Па немојте нас засмејавати!

@Klaus (), 17.07.2007, 21:32

Ako mislite da ce da se primi hipokrizija kod Srba, nacekacete se.

vuku i pametnom citaocu (), 17.07.2007, 20:52

Kada se desio onaj ′big bang′ Komunističke partije ,samo oni koji su za nju bili ′vezani′ su uspeli da se odrze i ,onako ′dronjavi′ ,poceli da se organizuju pod novim imenima i snovima (Tita u malom) ,vladaju i vladaju. Hocu da kazem da su nase politicke stranke samo DERIVATI Komunisticke partije

Глуп читалац (), 17.07.2007, 19:56

@Vuk: Зашто мислите да Вам терам контру"? Ја једноставно износим своје мишљење и покушавам да га аргументујем у границама сопствених моћи. Као и ви, уосталом, зар не? Ви кажете прво: "drustvena pitanja su odnos prema ljudskim pravima i prema pravima manjina, borba protiv nacionalizma, rasizma, homofobije, drustvenih predrasuda, odnos prema prirodnoj sredini, prema etickim pitanjima poput abortusa, smrtne kazne, eutanazije, lakih droga, itd.", а онда наводите да су америчке демократе и британски Labour по овим питањима лево. Не видим уопште да су америчке демократе укинуле смртну казну у Америци, где ни еутаназија ни лаке дроге нису дозвољене. Проблем национализма у Америци се наизглед не поставља јер су сви мање више досељеници и постоји само једна нација - Американци, али расизам према Црнцима и Хиспаноамериканцима је реално веома јак и ако у Америци нисте Wasp (white-anglosaxon-protestant)објективно тешко да можете да догурате до врха друштвене лествице. Малобројни изузеци као Рајсова или Пауел само потврђују правило, а правило је да су Црнци у Америци грађани другог реда, ако не номинално, свакако стварно - већина је сиромашна, слабо образована и нема приступ здравственој заштити. Која је искључиво приватна те је тако многи једноставно немају, упркос томе што се демократе редовно смењују са републиканцима на власти. Зашто не спроведу те левичарске принципе онда ако су заиста левичари? Да ли знате да странац који је био члан било које комунистичке партије ни дан данас не може да добије америчку визу, чак ни туристичку? Од британских лабуриста је лево остало само име, немам више простора, али ако желите могу да наставим, баш ми је пријатно да разговарам с Вама. Не контрирам Вам ја, контрирају Вам чињенице. Не видим зашто помињете СПС и ЛДП кад су то моментално минорне партије по броју посланичких места и такав је и њихов утицај у српској Скупштини, према томе нису никакав репер.

klaus (), 17.07.2007, 19:43

Primitivizam kao norma je prisutan i u međunarodnim odnosima. Kada sagovonike ubeđujete da ‎je belo crno koristeći raznu verbalnu gimnastiku onda je to primitivizam jer se sagovornici ‎nipodaštavaju. Primer primitivizma na međunarodnoj sceni su pregovori sa poznatim ishodom. ‎Razmislite o tome. Primitivizam ima razne forme a najopasniji je takozvani "civilizovani" ili ‎‎"prosvećeni" primitivizam. Problem je što je taj "civilizovani" primitizovan za neoprezne i ‎nepromišljene ljude zavodljiv pa imamo pro(ova ili ona) elita. Nismo mi najgori ni najbolji samo ‎smo mnogo otvoreniji i iskreniji. Kada se budemo «cilizovali» i naš «primitivizam» će biti mnogo ‎‎«uglađeniji» i «prosvećeniji».‎

vuce (), 17.07.2007, 19:19

ocito je da ti nisi dorastao toj prici u koju si se upetljao.ni sam nisi svjestan,sta pricas,blage veze nema to sa istinom

Nebojsa BG (nsbgd@yahoo.com), 17.07.2007, 19:12

Шта рећи о ′′демократским′′ интернет форумима попут б92 који имају теме попут ′′Србијо, гнусна творевино′′ и где се учесници утркују у вулгарности и ′′пљувању′′ своје земље и свог народа? Водећи патриотски форуми (као што су Српски националисти, СИП или Видовдан) су по пристојности, толерантности и квалитету дискусија далеко испред самопрокламованих ′′демократских′′ форума (б92 или Замисли Србију) где све врви од искомплексираних малограђана.

Robert N. (), 17.07.2007, 18:47

Izvrstan članak gospodina Vukadinovića! Moram vam priznati da posjećujem stranice vašeg cijenjenog lista ponajviše radi komentara uvažene gospode Đ. Vukadinovića i M. Lazanoskog. Sve o čemu g. Vukadinović piše u ovom članku dobrim dijelom važi i za moj hrvatski narod, barem ako je suditi po komentarima koji se ostavljaju po forumima najutjecajnijih medija u Hrvatskoj, kako onih tzv. "liberalnih" tako i ostalih. Držim da je ovaj članak također vrlo korektan jer se podjednako okomljuje kako na radikalnu desnicu u Srbiji (u tekstu se spominje V. Šešelj) tako i na tzv. "liberale" i zastupnike tzv. "druge Srbije". Ipak moram priznati da to NIJE isto! Naime ja bih od tzv. "proeuropske", tzv. "prozapadne" i tzv. "demokratske" Srbije očekivao da se drže onih ideja i principa u javnoj komunikaciji koje sami proklamiraju, što kod većeg dijela njihove političke elite naprosto nije slučaj! Gledao sam tako jednu emisiju na RTS-u (radilo se o emisiji "Upitnik" uvažene voditeljice Olivere Jovićević) u kojoj je gostovao zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić i jedan vrlo utjecajan član Demokratske stranke (žao mi je stvarno mu se ne sjećam imena ali se dobro sjećam da je po funkciji imao vrlo visoko mjesto). No gost iz DS-a se ponašao najblaže rečeno kao pravi primitivac. Stalno je upadao Nikoliću u riječ, prekidao ga, bio vrlo nepristojan, a na kraju ga je čak i voditeljica ignorirala i rekla mu "pa pustite čovjeka da kaže svoje mišljenje" (ili nešto u tom stilu)!?! A što bi se i moglo očekivati od onih koji sami sebe zovu "prozapadni" i "proeuropski" a dobro vidimo kakvu to "demokraciju" i "ljudska prava" taj Zapad i EU izvoze u Iraku i Afganistanu. Pih, i oni će nas učiti "demokraciji" i "ljudskim pravima"...

vuk (), 17.07.2007, 18:43

@Glup citalac : Nije u redu da nastavljate da mi terate kontru a jasno sam objasnio o cemu se radi. Ja sam uostalom i rekao da u Srbiji ne postoji autenticna levica. A kombinacije razlicitih shvatanja i stavova ove dve grupe tema i te kako postoje. Postoje liberalni levicari (levo po drustvenim pitanjima a liberalno po pitanju ekonomije) – americke demokrate, britanska radnicka partija, kod nas je to LDP i u potpuno razblazenoj formi DS. S druge strane postoji ... hmm... nacional-socijalizam koji je obrnuta varijanta (kontrolisana ekonomija uz konzervativne stavove po drustvenim pitanjima – SPS).

Глуп читалац (), 17.07.2007, 18:19

@vuk: Не бих рекао. Та подела је вештачка, у смислу да је чисто технички неправилна. Политички програми разних партија у Европи и свету обично су кохерентни по питањима које Ви насилно сврставате у две групе. Тиме само означавате политичку недоследност илити дихотомију у програмима тих партија на које се Ваш дискурс односи. Каква ми је то странка која је пола лево, пола десно? Прави Франкештајн!

Milan Mitrovic (milan@drzava.org), 17.07.2007, 18:10

milane mitrovicu (), 17.07.2007, 17:51 Rekao bih ti konkretno sta su radikali ali necu da ljutim ove iz Kraljice Natalije(oni nikome ne trebaju kao neprijatelji:)). Nego cu lepo da te pitam gde je Vojislav Seselj zavrsio studije, kada i sa kakvom diplomom? Nekakav rad oko nekog samoupravljanja, bezbednosti ili tako neceg:) Ima vec neko ko cita ovu politiku online pa tacno i precizno znati da da odgovor. Taj Seseljev doktorat. Ja se secam njegovog intervjua sa pocetka devedesetih iz REVIJE 92 kada rece da nije cetnik po ubedjenju vec po potrebi. Doslovce.

Живим у ЕУ (), 17.07.2007, 18:08

Драгославе Петровићу, мислим да је Ваша и моја полемика уз чланак "Принципи и довиђења" симптоматична за ову тему. Оптужили сте ме не само да су моји наводи нетачни него да уопште и не живим у ЕУ. Онако паушално, као на пању. Податке помоћу којих моји наводи о случају из иностранства о коме говорим могу лако и брзо да се провере нисте хтели или нисте умели да искористите, јер очито не баратате довољно добро интернетом и/или осим немачког не знате стране језике. Али и даље Ви инсистирате и полемишете са пресудом страног суда број 2674/2004 која је свима доступна на интернету, довољно је да откуцате број преко "google", као да је то моје ауторско дело. Важнији Вам је мој идентитет, сами то кажете, као да сте из ДБ-а, него оно што говорим. И што је иначе истина и може да се провери, али Ви то нисте у стању. Не допада Вам се вест из иностранства коју јављам, самим тим априори доводите у сумњу да ли сам ја у иностранству. Читај - оптужујете ме да лажем без икаквог покрића. Ето, то је срж правог, окорелог, тешког примитивизма у дискусији у најгорем смислу речи.

milane mitrovicu (), 17.07.2007, 17:51

a sta su onda radikali,ako su sps i milosevic po tebi nacionalisti,a ti ni jednog argumenta za to nemas,a to u knjizi nije rekao za sebe,a sad slusaj dobro sta ce ti cika reci.kavi su to nacionalisti kad nikoga u srbiji nisu tjerali za vreme sukoba,siptare,hrvate,slovence,makedonce,crnogorce,muslimane.......ovo ti je argument kao kosmos i niko ne moze da ga porekne,a nacionalisti su tjerali druge,kao sto je to sheshelj radio po vojvodini.

djole (), 17.07.2007, 17:35

Na kraju krajeva, uz neke nijanse, G-din Vukadinovic ponovljo isto ono sto je napisala G-dja Dana Popovic u svom tekstu "Principi i do vidjenja". Za razliku od njenog teksta koji su turbopatriote i ostali protagonisti tkz Druge Srbije posteno ispljuvali, ovde ga isti i slicni bog zna kako hvale, ulizuju mu se i tome slicno. Daleko je korisnije da G-dja Popovic pise o ekonosmkim temama jer pred Srbijom stoje veliki izazovi u sledecih 10-20 godina, ako mislimo da se izvucemo iz bede i siromastva, a G-din Vukadinovic nek nasavi da glanca svoju zvezdu, jer mu to bolje pasuje nego da pocne da nam daje lekcije iz ekonomije na primer.

rebus (), 17.07.2007, 17:31

Cini se, cini, Lelo, kroz nase selo i komentare, da "Blazirani citalac" nije, bas, tikva bez korena. Kroz dva, tri, pet-sest dana kad Vas mane zanos, ljubav i mrznja, procitajte taj komentar. Blaziranog citaoca. Samo ce Vam se kasti.

vuk (), 17.07.2007, 17:26

@Glup citalac: Pisac je hteo da kaze sledece : socijalno-ekonomska pitanja su ona koja se ticu socijalne i zdravstvene zastite, prava radnika, penzionera, preraspodele bogatstava, odnosa drzave prema velikom kapitalu, zastite socijalno najugrozenijih slojeva drustva, itd. ; drustvena pitanja su odnos prema ljudskim pravima i prema pravima manjina, borba protiv nacionalizma, rasizma, homofobije, drustvenih predrasuda, odnos prema prirodnoj sredini, prema etickim pitanjima poput abortusa, smrtne kazne, eutanazije, lakih droga, itd. Nadam se da ste razumeli da se radi o dve razlicite grupe pitanja.

dragoslave petrovicu (), 17.07.2007, 17:25

ispada da si ti zivio u svakoj zemlji na svijetu,pa znas sta se u kojoj zemlji smije govoriti. jednoj od najslobodnijih i demokratskijih zemalja, holandiji, tamo sve vrvi od shamara,kao sto je to vec jedna citateljka iz holandije takodje rekla.ti kad bi pogledao na najposjecenijim forumima kako se citaoci vredjaju,pao bi u nesvest,skoro svaki bi krivicno odgovarao za kojekakve uvrede,na rasnoj i drugoj osnovi.vi mislite zapad je to i vauuu,a nije tako

Milan Mitrovic (milan@drzava.org), 17.07.2007, 17:25

Idemo redom:) Na vlasti nije bila "levica" vec je na vlasti do pocetka devedesetih zvanicno bila komunistacka partija jugoslavije sa njenom ispostavam kps. pa su oda zajedno jedno noci oni udruzeni sa onima iz ssno(nekretnine radnog naroda:))prestali da budu komunisti i postali socijalisti. O dostojanstvu i normalnosti upitati porodicu Dragise Kasikovica(predsednik Srpske narodne odbrane) i njegovu usvojenu cerku iz Cikaga(likvidirani kao srpski emigranti sa 27 uboda nozem). Inace Milosevic nikada nije prestajao da bude komunista (nacionalizam je bio samo instrument u njegovim rukama koji mu je davao politicki legitimitet vladavine, procitajte njegovu knjigu godine raspleta gde kaze da je srpski nacionalizam zmija na grudima jugoslavije). Pojam desnica (onaj ideoloski) u srbiji danas de fakto ne postoji. Postoje politicke i ideoloske karikature koje pretenduju da sebe predstave srpskom desnicom(onom umerenom do one ekstremne). Mene takvi "radikalni" desnicari prilicno dobro znaju da nasmeju i njih vidim kao rezervnu pricu u slucaju da prvi tim ne odradi posao kako treba. Nazire se ona originalna srpska desnica zahvaljujuci mladim ljudima koji dosta citaju i tragaju za svojim identitetom. To je onaj pokret koji nastaje i o kojem Antonic skoro pisa. Nije to desnica koju ce kontrolisati ova ili on grupa ili ova ili ona sluzba. Sto se levice u Srbiji tice to je nekakva skalamerija doktora Frankestajna koja se puno umislila i misli da sve zna. Daleko od toga. Ne mogu da shvate ni u ovoj 2007 godini sta se oko njih desava. Mantraju fraze i slogane. Forma je providna a sustine nema. Ideoloski su upravo naslednici devedesetih jer nisu "raskrstili" sa skretanjima:) Ta idelogija se zove po njujorski sa pete avenije: "SHOW ME THE GREEN"! :)

Milan Nedeljkovic (milan.forca@gmail.com), 17.07.2007, 17:22

Postovani G. Vukadinovicu, Hvala vam sto se poreda vas osecam zdravo. Sve najbolje

vuk (), 17.07.2007, 17:07

@M.L. Mislim da ste me pogresno shvatili. Nije ideja bila da omalovazim Crkvu (prema kojoj sam inace ravnodusan dokle god se ne mesa u politiku), nego da istaknem paradoks istovremene posvecenosti Bogu i ovozemaljske mrznje prema svakome ko je drugaciji. Nije li to zalosno? Sto se tice tacke 3), ne mislim da se protiv nosilaca “vrednosti” devedesetih danas koriste ista sredstva koja su oni koristili. Inace bi neki mediji bili uguseni, neke nove crvene beretke bi uklanjale ljude, a policija bi upadala u staracke domove i prebijala prisutne bas kao sto je onomad upadala na fakultete. «Kurir» bi skupo placao za svaku laz koju objavi. Neki drugi bi se klizali na kori od banane. Vucica i Nikolica bismo na TV-u videli jedan sat svake cetvrte godine, izborni rezultati bi se prekrajali i ponistavali a ko nije zadovoljan bivao bi proglasen izmanipulisanom sacicom ruskih placenika i dobijao bi batine od policije. Vukadinovica bi DB pratio danju i nocu a « Politiku » bi mogao da vidi samo na kiosku. Tako bi bilo kada bi se koristila ista sredstva, sto na svu srecu nije slucaj niti ce ikad vise biti. Tek onda bi se mogla praviti paralela tipa « sjase Kurta da uzjase Murta ».

Драгослав Петровић (magija@chello.at), 17.07.2007, 17:06

Старо је новинарско (и трговачко) правило да редакција (продавац) не сме увредити свог читаоца (купца). Са доласком нових средстава електронске комуникације, размена мишљења преко медија доживела је неслућени пораст, а код медијатора је изазвала озбиљну дилему: како не увредити једног читаоца ако тај исти својим прилогом вређа и изазива другог читаоца? По мени, решење одавно постоји и примењивано је у старом, добром новинарству. Наиме, уредник рубрике "писма читалаца" (што је у суштини и савремени електронски форум), кад би примио једно писмо са сумњивим или очигледно нетачним подацима, пресавио би табак и учтиво замолио тог читаоца да допуни свој прилог, па ће писмо бити објављено. Анонимна писма нису се објављивала, али често су објављивана писма потписана псеудонимом уз напомену да је "пошиљалац познат редакцији". Листови који су тако поступали (на првом месту "Политика" која је била перјаница модерног новинарства у Србији и шире), уживали су огроман углед у народу, често су људи као "судију" за склопљене опкладе окретали странице новина. Мене у многим форум-дискусијама највише нервирају анонимци који суверено тврде да преносе страна, светска и европска искуства, а то ничим не поткрепљују. Лично нисам погођен, јер знам да измишљају и искривљују податке, али шта са оним многобројним читаоцима који због околности последњих двадесетак година нису крочили ван граница? Криво их обавештавати је прави злочин! На пример, из неких прилога читалаца који наводно "живе на Западу" човек би могао стећи утисак да у ЕУ, Америци, Канади и другим земљама све врви од свакодневних увреда, да судови такво понашање не осуђују, да је то такорећи саставни део "западне демократије". А истина је управо обрнута. У таквој ситуацији, мислим да је излаз у примени некадашње праксе: нека се потписује како ко хоће, али редакција има право да зна е-адресу пошиљаоца, тако да модератор може одмах да закључи је ли је овај заиста у ЕУ или неком домаћем интернет-кафићу. А и увреда би било мање.

citac (), 17.07.2007, 17:05

Hvala na informaciji. Gospodjo. Ne menjam ni slovo iz mog komentara. Ne iz principa. Zbog sustine.

milane mitrovicu (), 17.07.2007, 16:44

nema gore ideologije nego sto je sada,odricemo se svega sto je nase,rodjene zemlje,bogomolja,patriotizma,intenditeta,podanicki sluzimo jacega,prodasmo slobodu,a svoje sugradjane na kosovu ostavljamo na milost i nemilost siptarima,da bi nekome drugom bolje bilo,fuj.

Глуп читалац (), 17.07.2007, 16:36

Вук каже: "SPS je to u socijalno-ekonomskom smislu, ali ne u drustvenom. LDP je to u drustvenom smislu, ali ne u socijalno-ekonomskom." Па зар социјално и друштвено нису синоними? Шта је уствари писац хтео да каже?

vuk (), 17.07.2007, 16:04

@Milan Mitrovic : Dok je na vlasti bila levica, uz sve mane i greske koje je cinila, zivelo se normalno i dostojanstveno. Svakako bolje nego od kad su se vratili popovi i topovi (ovo je citat ali vise ne znam ciji) pod okriljem demagoga i nacionaliste koji se lazno prodavao za levicara. Ekstremna desnica nisu samo ti marginalci i otvoreno fasisticke grupacije koje spominjete. Ekstremna desnica su najpre radikali, necete valjda tvrditi suprotno. A nje nigde u Evropi, od drugog svetskog rata, nije bilo u tom procentu u kom je danas zastupljena u Srbiji (izuzev naravno Tudjmanove Hrvatske). To je nas problem, i to je uzrok svih tenzija. S druge strane, prave levice danas u Srbiji nema. SPS je to u socijalno-ekonomskom smislu, ali ne u drustvenom. LDP je to u drustvenom smislu, ali ne u socijalno-ekonomskom. Svi ostali spadaju u umerenu ili ekstremnu desnicu. Sto se tice otvorenog drustva, to je opsti pojam i vrednost, a ne necije privatno vlasnistvo. Za to mi nije potreban Google. Mislim da manjinske grupe treba pozitivno diskriminisati jer se jedino tako neke stvari mogu pokrenuti, ali to je vec druga tema. Na kraju, sto se tice seksualnih manjina, mozda sam neobavesten ali ne znam ni za jednu javnu licnost u Srbiji koja se deklarisala kao homoseksualac. Dakle, ili su diskriminisani pa ih nema nigde, ili ih ima ali ne smeju da se deklarisu, sto je takodje posledica diskriminacije. Za uzvrat, znam mnogo onih koji se javno deklarisu kao homofobi, medju njima i malopre navedenog gospodina Palmu. Toliko o toleranciji u danasnjoj Srbiji.

Milan Mitrovic (milan@drzava.org), 17.07.2007, 16:03

neupakovana Milanu Miroviću (), 17.07.2007, 15:37 Tacno je itekako da svet ima dvostruke standarde. A kada ih to nije imao? Trebali smo mi srbi koji smo 1918 prvi "spakovali" tada tu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i da je raspakujemo itekako. Ne da je raspakujemo iz nekog hira nego da lepo shvatimo da se nista u svetu ne dobija i da niko nista u svetu ne daje. Da smo mi "raspakovali" SFRJ pocetkom devedesetih ne bi nas najveca svetska sila lomila ekonomski, politicko i vojno zadnjih dvadesetak godina. Nisu nas lomili samo zbog one "zavadi pa vladaj" vec su to radili iz refleska. Mnogo im je smetala i nervirala ih ta crvena boja koja je iz petokrake i ssno-a preskocila u ruze, cvetice, etc. Pogledajte ko nam ovih dana defiluje po zemlji. Sve sam veteran hladnog rata iz obavestajnog i diplomatskog miljea. Oni sprske politicare poznaju mnogo bolje od bilo kojeg komentatora i analiticara u ovoj zemlji. Ozbiljno shvataju svoj posao, ne barataju sa ad hoc stvarima vec sistematski i detaljno odradjuju posao. Zato i imaju stvari koje se zovu balkan task force team. Tamo mnogo bolje analiziraju tekstove iz politike nego sto to rade ovde u beogradu. I nastavice da nas lome dok im crveno bude bilo pred ocima pa makar sakriveno plavim, zutim iliti ljubicastim bojama. Pogledajte americki film sa polovine osamdesetih koji se zove plavi krug, pa cete shvatiti o cemu pricam. Inace pricati sada o komunizmu je totalno, mislim se nesto i pozdravljam:)

M. Л. (), 17.07.2007, 15:55

Вуку: Само пар ствари: 1. Ја то не називам "вредностима из деведесетих" већ "вредностима" из деведесетих (опет ћете приметити како користим знакове навода; мислим да објашњење није потребно); 2. Кажете да не говорите о клишеима, али Вам се ипак у истој реченици, једна поред друге, нађоше две тврдње: "симпатишу радикале" и "иду редовно у цркву" -- ја не знам зашто су то повезане активности (а пошто мислим да сасвим добро разумем Ваше мишљење о радикалима, намеће ми се закључак да подједнако лоше мишљење имате и о хришћанству и православљу?), али не могу да се отргнем утиску да сте управо ту изразили један клише који је веома присутан у том "много мањем делу политичке популације у Србији", како рече један од коментатора; 3. Моја интенција у првом коментару апсолутно није била да релативизујем радикалност и негативност "вредности" из деведесетих (управо зато та реч и јесте под знацима навода!), већ да истакнем да, уколико се у борби против носилаца тих "вредности" користе иста средства којима се они користе у свом дискурсу, резултат тешко може бити било шта позитивније и пожељније. Али Ваш приступ је у сваком коментару био да изаберете један фрагмент мисли (аутора чланка или другог коментатора), ишчупате га из контекста у коме се налазио и на томе заснујете неки свој став или мисао. Још једном: мало ширине није наодмет. Додала бих само још одговор "Читачу" да нисам господин већ госпођа.

Dusko Jeremic (), 17.07.2007, 15:50

Veoma interesatna tema koju je poveo gospodin Vukadinovic sa svojom kolumom.U sustini ovo je jedan vruc krompir u rukama i novinara ali i onih koji se javljaju sa komentarima, a sve je to zaslugom tehonologije. Ovim putem obican gradjanin i citalac koji ima mogucnost, naprimer Politike zeli da iznese neko svoje misljenje verovatno u najboljoj nameri. Nasuprot profesionalnim novinarima koji zive od toga sto pisu oni koji pisu komentare kao i ja naprimer sto sada radim kao i drugi zelim nesto da kazem ne iz koristi nego da se cuje jos jedan glas. Mozda svi mi koji pisemo komentare "guramo prazno bure dok rat traje". Cesto puta moderator odluci da ne objavi neki komentar mozda i iz opravdanih razloga ili nekih drugigh. Ali ja mislim da je veoma tanka granica izmedju primitivnosti i vulgarnosti. Mozda neko ima bolji stil pisanja i deluje kulturnije iako nista ne kaze a to ima i kod profesisonalnih novinara, a ima i osoba koja i ne zna dugacije da nesto ispolji nego bas na taj nacin. Zbog toga je veoma lako da se izvesni komentari svrstavaju u primitivne. Normalno sasvim je druga stvar ako je taj komentar obiman sa vulgarnim recima, psovkama i licnim uvredama. Ali nije uvreda ako se neko ne slaze sa necijim misljenjem. Posebno to mozda pogadja same novinare jer ranije tako nesto nije postojalo i nise cuo taj glas naroda. U svim svetskim medijima ima komentari nekada i po stotine ali ima itekako napada na autotra clanka i neslaganja pa i medjusobnog neslaganja koje se uvije u lepu hartiju da li "preporucujete". Veoma je vazno i kakav stav ima sam list i kakve kolume objavluje i kod nas u Srbiji u ovom momentu ima previse osetljivih tema, gde nekada jednostavno citaoca osvoje emocije i javi se iz najbolje namere.To mozda i dovodi do kritike i neslaganja ali bi trebalo i sami novinari da vide sta misli taj narod o njegovom radu i da to sto pise nije provokacija za sam narod. A uvek ce biti i dezurnih kriticara sto je normalno i to je narod.

neupakovana Milanu Miroviću (), 17.07.2007, 15:37

’’...gde nam je komunizam bio do 2000 godine pa se cudimo sto nas nece za partnere...’’ To ste vi pomenuli u „julu 2007“. Što onda ne bih i ja kao repliku, pri kojoj ostajem i dalje, bar kao konstataciji da „svet“ ima višestruke standarde kad je reč o komunizmu. Možda ni ovde ne bi bilo „komunizma“ i bili bismo „partneri“ samo da smo se odmah temeljno RASPAKOVALI, što je od nas traženo i što se i DANAS traži, a u čemu su „spakovani“ svesrdno pomagali i još to čine... Nadam se da se tako mudrom i obrazovanom čoveku, poput Vas, navedena fraza samo omakla.

Блазиран читалац (), 17.07.2007, 14:59

Елем, дакле, чињеница је да се изузетно бираним и финим речником могу изрећи најстрашније лажи, увреде, да се најелегантнијим могућим реченицама могу спровести манипулације истинитим чињеницама у сврху преваре или обмане саговорника. Непорецива чињеница је исто тако да се врло уљудно може говорити сатима, а да се ништа конкретно не каже. Истина је, у нас се често напада саговорник да би се дискредитовало његово мишљење. То исто може да се ради било уљудним било грубим речником, али - суштински нема разлике. По мени, није ствар толико у форми, колико у суштини онога што се каже. Ако неко говори истину, има аргументе, а нема задње намере при говоранцији (као што је чешћи случај, нажалост, код "отмених" и налицканих стилова), потпуно је свеједно каквим се стилом изражава. Гледајте, забога, шта неко говори, а не како! Да ли говори истину или не! Жели ли да вас обмане и зашто! Да ли се његови поступци поклапају са његовим речима! И најзад, last but not least, гледајте да ли је особа духовита! Само глупак није способан за хумор и не разуме хумор, схватајући све буквално и вређајући се за сваку ситницу! Одговорите простаку без аргумената аргументима, сасећи ћете га, ако вам је уопште до тога стало, зависи од ситуације. Али имајте у виду да постоји и простак са аргументима. Он је стигао до рафинмана великих светских писаца, до једноставног језгровитог стила где једна реченица сече главе јер је једноставна и истинита. Шта с њим?

Milan Mitrovic (milan@drzava.org), 17.07.2007, 13:43

Ideologija EKSTREMNE desnice? A gde su ti? Ovi iz novog sada i par grupica koje se okupljaju oko ideje rase? Njih ima jedno par hiljada u ovoj zemlji i totalno su marginalna drustvena grupa kojoj se iz nekog razloga daje strahovito veliki medijski prostor. Ne vidim da sa SS zastavom marsiraju gradom beogradom i traze svoja prava(inace u Americi koja je valjda nasoj "levici" pojam tolerancije i otvorenog drustva otvoreno demonstriraju ekstremni desnicari ulicama DC-a). Ne vidim isto tako da grupe koje su seksualna manjina nemaju svoje mesto u vlasti (na svim nivoima) kod nas u Srbiji(da ne navodimo imena). Ako mislis da manjinske grupe treba pozitivno diskriminsati protiv toga sam iz mnogo razloga. Otvoreno drustvo si preskocio jer kada si googlnuo to video si na prvom mestu link na sorosev fond(inace to nema veze sa onim sto je otvoreno drustvo, vec se to koristi za politicku manipulaciju). Zivko Toplavic je bio socijal-demokrata kakvog bi ova zemlja pozelela sada. Takva "levica" Srbiji treba. Ona srpska pre svega. A kakvu to ideju ima danasnja srpska levica(osim one da puni svoje dzepove)? Vidimo ovih dana kresendo sezdeset i kusur godina vladavine "levice" u Srbiji. Obecava dobru i svetlu buducnost:)

vuk (), 17.07.2007, 13:27

@Milan Mitrovic : Pojmovi tolerancije i otvorenog drustva znace prihvatanje razlicitosti i garantovanje ljudskih prava i sloboda svima, narocito pripadnicima manjina (rasnih, verskih, nacionalnih, telesno hendikepiranih, seksualnih i inih) koji su po prirodi stvari najugrozeniji. Jedino sto se ne moze tolerisati u takvom drustvu je upravo netolerancija, odnosno ideologija ekstremne desnice koja propagirajuci mrznju udara direktno u njegove temelje. P.S. O Zivku Topalovicu ne znam mnogo.

Nebojsa (nebausa@gmail.com), 17.07.2007, 13:21

Ponovo odlican tekst gospodina Vukadinovica.

P...a (), 17.07.2007, 13:09

Argumentum ad hominem je najpopularniji kod nas.

Peđa (), 17.07.2007, 13:07

Ne bih želeo da ovo pređe u nekakvo nesuvislo oponiranje, sve da i jeste tako kako vi kažete Vuče ipak ste ga dobrano opet uopštili i preterali, jeste li nekada imali prilike da neposredno uočite antagonizme među evropskim narodima, šta NENEMCI misle o NEMCIMA, italijanski susedi o ITALIJANIMA, ENGLEZI o FRANCUZIMA itd.. njihovi stereotipi su vekovima stariji od naših i mnogo teži, pokušajte u "svetskom raju" Švajcerskoj u pogrešnom kantonu da naručite nešto na italijanskom jeziku pa ćete videti šta je pravi šovinizam

Marko-2... (), 17.07.2007, 13:06

...vrlo dobra i iskrena analiza,jednoga krajnje postenog analiticara,koji nikada nije "istresao zuc" ni po kome,nego uvijek bio u stanju reci u ..′kome grmu lezi zec..′.A sto izgleda razocaran, nasom pol. pozornicom i vodecim politicarima,kako minornih-tako i tzv. "velikih" partija,pa to je zaista ocigledno.Specijalno partijama i pojedincima koji se toliko identifikuju-nije "prejak" izraz,sa vodecim Evropskim org.-EU,NATO,razne EVROPSKE NEVLADAINE ORG.,kao da je to "..od BOGA dato.."i jedina opcija u zivotu,a apsolutno zaboravljajuci ljude,milje i dogadjaje oko Zemlje u kojoj zive..pa zbog svih svojih neuspijeha i neostvarivih ambicija su spremni da reaguju krajnje nedobronamijerno,nipodastavajuce i bez ikakva stida, prema drugacijem misljenju.Vrlo interesantna je grupa ljudi koja se u ovih 15-ak ucesnika javila odmah..upravo nekoliko iz gornje opisane kategorije..Vidjet′ cemo sta ce biti do "kraja"(koga nema), u ovoj zaista nepresusnoj temi,veoma iskrenog i fer g. Dj. Vukadinovica..Za sada toliko..Moje postovanje g. Vukadinovicu....P.S...rasprava ne mora,medjutim biti iskljucivo samo u "rukavicama"..svi smo MI ljudi,manje vise,sa dusom i vecim ili manjim temperamentom,..pogotovo sto neki imaju strasne dogadjaje za i sa sobom,te vrlo kratak fitilj...Neka nas Bog dragi idalje gleda..

Milan Mitrovic (milan@drzava.org), 17.07.2007, 12:54

vuk (), 17.07.2007, 12:33 Molim te objasni mi sta znace pojmovi tolerancija i otvoreno drustvo? I da li znas (bez da googlujes) ko je Zivko Topalovic i jesi li ikad procitao bar jedan njegov tekst?

vuk (), 17.07.2007, 12:33

@M.L. «Vrednosti iz devedesetih» koje spominjete nisu samo marginalne pojave u srpskom drustvu, nego koordinate u kojima se krece bar polovina glasackog tela, a ta cinjenica je nepodnosljiva. Da se razumemo, nije nepodnosljiva zato sto mi ostali nismo tolerantni, nego zato sto su to upravo vrednosti koje se sukobljavaju sa osnovnim temeljima tolerancije i otvorenog drustva. Da li stvarno mislite da ona Srbija koja na stadionima oponasa majmuna kada god vidi tamnoputog igraca, koja ispisuje grafite «hvala ti Zvezdane» ili «noz, zica, Srebrenica», ..., koja Exit smatra skupom narkomana a predsedniku skupstine prebraja krvna zrnca, da ne nabrajam dalje, moze biti prihvacena kao deo demokratskog korpusa cije misljenje valja uvaziti ? Upoznao sam dosta zemljaka iz dijaspore koji onako prostodusno, pri prvom kontaktu, daju sagovorniku do znanja da ne vole Arape, Turke niti crnce. Za Ustase, Balije, Siptare i Slovence ne treba ni isticati. U daljem razgovoru saznate da ne vole ni komuniste (a svi levicari su za njih komunisti), ...a ni Beogradjane zato sto su snobovi koji se pale na zapadne vrednosti. ... Iznad svega preziru zemlje u kojima zive i predvidjaju im skoru propast zbog svih prethodno navedenih pojava. Idu redovno u crkvu, simpatisu radikale i vole samo sebi slicne. Ostale mrze. Ovo nije klise, zaista sam takve upoznao, ne jednom. ...

mike kovianu (), 17.07.2007, 12:18

nema selektivne pravde,a ni optuzbi.tebi bi samo odgovaralo da se non stop prica samo o sheshelju,i da ga non stop optuzujemo,ali vidimo da i canak i njemu slicni ne zaostaju za njim...

Čitaču (), 17.07.2007, 12:18

Izvinjavam se na pitanju, ali zar nije spoljnotrgovinski deficit za prošlu godinu bio bar za milijardu veći od navedene brojke

Jugonostalgicar (), 17.07.2007, 12:14

Jednom sam na jednom sajtu imao priliku da citam post nekog sudije iz Beograda (tako se predstavio) koji je bio pun vulgarnosti i uvreda prema ostalim diskutantima. Onda mu je neki emigrant rekao da je i on bio pravnik ali da se u njegovo vreme takav jezik medju kolegama nije praktikovao. Onda je sudija poceo da objasnjava da je takvo vreme doslo, da se pristojnoscu nista ne moze postici, tako svi rade, Milosevic je unistio kulturu, i ostale besmislice. Oni koji ne traze krivce u drugima za svoje greske, znaju da je problem mnogo prizemniji: domace vaspitanje. Nije mi poznat slucaj iz istorije da su brutalci sami odlucili da budu pristojni. Uvek su ih pod kontolom drzale pretnje i kazne. Isto tako mi je nerazumljiv stav Politike da sirom otvori vrata brutalcima. Ako Politika ima nameru da bude ozbiljan list i ako joj je stalo do demokratije, mogla je da pogleda kako je ovakvo pitanje reseno u nekim ozbiljnim listovima u zemljama koje imaju mnogo duzi staz u demokratiji nego sto ga ima Srbija. Onda bi, verujem, demokratija u Politici imala sasvim drugo lice. Recimo, na forumu The New York Times-a komentari se objavljuju samo ako su u vezi sa temom clanka i nisu uvredljivi. Pre nego sto dobije pristup forumu, diskutant mora da prihvati uslove da bude pristojan, da ne sme da koristi uvredljiv jezik, da iznosi misljenje o temi clanka i da ne napada druge. Nepostovanje ovih pravila i personalni napadi se odmah kaznjavaju trajnom suspenzijom.

nislija (), 17.07.2007, 12:08

Odlicna tema gospodine Vukadinovicu, ali ja bi se osvrnuo kontra smerom. Primitivizam se po pravilu svaljuje na one koji kritikuju vlast, pojedince a sasvim slucajno malo se zakace politicari da ne bude tako providno, nego eto i oni ponekad mogu da demonstrijaju taj oblik izrazavanja. Po meni oni su glavni izvor ovakvih desavanja i reagovanja naroda na njihove odluke koje ocigledno nisu ono sto mi ocekujemo od njih. Evo i primera. Formiranje Vlade Srbije u minut do dvanaest. Narod je takvu Vladu nazvao ,,vapirskom,,, to sa stanovista beogradske dvojke i ostalih slagova i kremova izgleda primitivno, ali priznacete da je to originalno, jer kad neko za tri meseca vrti narod oko malog prsta, to narod zna da kaze i okvalifikuje onako da svaki Srbin razume. Na skupstini koja je obilovala primitivizmom stavljanjem kapuljaca i izvlacenjem usiju, zatim pozivom Dinkica na linc, ne razumem kako bi obican covek reagovao, vec zustro i zestoko jer priznacete to mi nismo zeleli i to sigurno u buducnosti obican covek ne zeli. U borbi za vlast *slast* ne biraju se sredstva to mi vidimo, ali kad mi primitivno nastupimo u odnosu na javne licnosti e to je boze moj smak sveta. Ko je u Srbiji elita da moze ovaj narod edukovati verovatno oni za koje jos ne znamo da su kupili diplome, zvanja, vlast. Ne moze se narod tako lako prevariti zarad primitivizma. Slazem se da vredjanje, vulgarnosti ne donose resenju i kulturnom ophodjenju ka cemu stremimo, ali ponekad kada slag i krem ovog drustva otvoreno bez pardona i sramote zeli zamajavanje ovog naroda on bezobzirno reaguje. To ocigledno nekome smeta, pa onda svaljuje problem na primitivizam, ali je on odbrambeni mehanizam u nemogucnosti da se nesto promeni. A mi zelimo promene ali ne ovakve.

Milan Mitrovic (milan@drzava.org), 17.07.2007, 11:58

@Milan Mitrovic (), 17.07.2007, 11:50 Gde u julu 2007 godine na forumima raspravljamo o komunizmu(slovenacki "komunizam je bio i ostao lepo "uvezan" i ponudio se kao partner u rusenju komunisticke SFR Jugoslavije), dalje, konkretnije...

citac (), 17.07.2007, 11:57

Gosp. M.Mitrovic je usput, ovlas, dodirnuo "sedmi krug pakla". Srbija ima u prva cetiri meseca ove godine deficit u transakcijama sa inostranstvom preko 7,5 milijardi $, u odnosu na celu proslu godinu koji je iznosio 3,8 milijardi $. Trenutni spoljni dug je preko 21 milijarde $. Zamajavanje sa Vukadinovicem, ili njegovo sa nama, je tek oblacic na dalekom horizontu. Kljuceve kolapsa Srbije ne drzi Putin. I nikakve sankcije nisu potrebne. Dovoljno je da zapad prestane da gleda kroz prste. Brljavljenje srpskog politickog establismenta. U ukupnom znacenju tog pojma. Rusi vise nikome ne poklanjaju pare. Jos manje MMF. To je noz pod vratom Srbiji. Svi oni, zvanicni komentatori Politike, pokusavaju to da glade. Neko direktnije, nego bacanjem koski da se raja svadja. Neko upozorava, drugi se sluzi primerima, da bi se priveli pameti. Ne mi. Uspaljeni komentatori. Nego oni. Koji su od Srbije napravili feudalnu drzavu.

@Milan Mitrovic (), 17.07.2007, 11:50

′′Svetu′′ ne smeta baš svaki komunizam. Eto, na primer, slovenački. Tamo su doskora, a možda još i danas, na vlasti bili komunisti: Milan Kučan, Janez Drnovšek, da ne ređam dalje.

citac (), 17.07.2007, 11:19

Gospodinu M.L. Ako ste u prvoj recenici istakli svoj stav, i opsti kvalifikat za jedan, mnogo manji deo politicke populacije u Srbiji, onda je sve ostalo u daljem tekstu, verovatno, pokusaj da se dobronamerno, ocinski, sa blagom primesom psihologije, neko edukuje. Samo ste nejasni kome su upuceni, vasi, didakticki postulati.

Milan Mitrovic (milan@drzava.org), 17.07.2007, 11:18

Sve u ovoj "nasoj" zemlji Srbiji funkcionise po normativima. Od onih za rostilj u sumatovcu do ovih partijskih normativa kojima nas raduju nase "demokratske" politicke partije. Neko nekada rece da je demokratija vladavina organizovane manjine nad neorganizovanom vecinom. Pa eto tako da ne "imenujemo", imamo stranke koje su jedva naparbicile nekih 6% birackog tela a u vladi i ekonomskom poretku zemlje imaju nekih 20% kadrova. Ili ona partija koja je "navukla" nesto vise od 13 % glasova birackog tela a ima gotovo sve vodece "vladare" u zemlji. Pa onda "sklonost" novinara(sta bese sa istrazivackim novinarstvom) da nase i njihove eto nesto tetosu. U zemlji koja ima 20 milijardi dolara duga, u kojoj je trgovinski deficit strahovit, gde nema posla, gde je najveca "privredna" grana bankarstvo(davanje kredita), gde nas u vodecim novinama zemlje danima guse i smaraju pricama o generalskim stanovima(kao da to nekoga uopste zanima), gde je na gradskim ulicama totalna i apsolutna anarhija, gde nas strane farmaceutske korporacije koriste kao zamorce, gde saobracajna policija preko dana vreba turiste a preko noci kafane, gde "elite" zavrsavaju na sudovima za organizovan kriminal(a kakav je to neorganizovan kriminal?), gde slusamo propagandne bajke o boljoj i svetloj buducnosti, gde nas "nacionalni servis" tesi svakodnevno "evronetom", gde vojske vise nema, gde tranzicione "elite" legitimitet svoje vladavine imaju u Briselu (EU i NATO), gde nam novinari politike prevode tekstove sa servisa rojtersa, ap-a, cnn-a i iste kao svoje potpisuju, gde nam serviraju beograd, vojvodinu i "ostatak" Srbije, gde nam "kotrljajuce kamenje" u 2007 godini predstavlja drustveni i kulturni spektakl i gde nam i dalje zemljom vlada crvena burzoazija iz kruga dvojke, gde nam je komunizam bio do 2000 godine pa se cudimo sto nas nece za partnere, gde nam politicka "elita" uziva imunitet od novinara, zakona, pravde, casti, razumevanja, istine, pravoslavlja.....

Pedja (), 17.07.2007, 11:15

Jedan komentator je sveo svoje principijelno izlaganje na zaključak o beznadežnim pristalicama Šešelja Legije Mladića.Zamislite da neko moze ove ljude da poveže profesionalno, intelektualno, funkcionalno , medijski i moralno da ih izjednači. Šešeljev stil je poznat, ali o Legiji malo možete znati a o Mladiću ništa.Da li dotični gospodin kao spoznajni metod koristi nešto više od sklonosti parolama, i da li je svestan zastrašujuće pošasti paušalnosti koja je ovaj svet vodila kroz ratove i genocide....

Политички анонимус (), 17.07.2007, 10:44

Подржавам ставове г. Вукадиновића о потреби културе диалога политичких неистомишљеника и кроз више стотина сопствених коментара на овом сајту, са два псеудонима, тако сам се по правилу и понашао. Али ако аутор тај примитивизам, нетолеранцију, простаклуке, провокације, искривљавање чињеница, чисте лажи или манипулативно коришћење полуистина смешта само у овај несрећни период транѕиције по многим питањима - мислим да није сасвим у праву. Сада је то само постало видљивије захваљујући медијима , а посебно ТВ и интернету. Одувек је политичка некултура била једна од константи живота у Србији. По чаршији су увек колале грозне истине, полуистине и лажи о политичарима и њиховим породицама, лоповлуку и иметку, адвокатској бескрупулозности, халапљивим капиталистима, краљевској породици, ратним профитерима, посрнулим судијама, у вицевима Србин увек испадне паметнији од Американца, Немца и Енглеза, Тито / као Чеда/ и његова камарила били су главна тема на тајним српским славама ... Мислим да је пледоаје аутора исправан али у Србији још дуго узалудан. У земљи где су при крају века а и касније биле на власти политичка, криминална, дуванска, универзитетска, путна, стачајна, опијумска и друге мафије, у земљи где се видљиво противуставно деловање представља као сагледавање реалности, у земљи која је бомбардована из милосрђа и којој из љубави хоће да узму срце - не може да буде, мој поштовани г. Вукадиновићу, културе диалога, иако се Ви лично и овде и у свом часопису тако понашате. И ја. Али мало нас је. Још много жучи ће партизани морати да излију на четнике и обрнуто, још много жучи демократе разних нивоа демократије по тзв. либерално-грађанским индивидуама, још много жучи радикали свима осталима, још много неиѕливене жучи је остало између Срба, Хрвата, Муслимана,Словенаца, Албанаца јер су сви били и агресори и жртве у одређеном тренутку грађанских ратова. Нови нараштаји, време, виши ниво образовања и културе, виши стандард, прави верници - то решава све, апели не. Нажалост.

M. Л. (), 17.07.2007, 10:18

Просто је фасцинантно колико су они који за себе тврде да су прави европејци и носиоци вековних цивилизацијских вредности у Србији несклони прихватању икакве критике на свој рачун, а камоли разматрању било какве идеје или становишта осим оних која су им њихови узори за политичке сцене уградили у свест као неки чип. То се може видети и по неким од коментара на чланак господина Вукадиновића. Зар је могуће да је тим "европејцима" (а за господина коме то није јасно, чисто једно појашњење: знаци навода се и овде, као и у чланку који коментаришемо, стављају када се прави референца на лажне носиоце и лажну примену тих вредности, а не као референца на ЛАЖНОСТ самих тих вредности) прихватљиво једино преиспитивање и осуда "вредности" из деведесетих година прошлог века? Шта то онда значи: да је све оно што је супротно тим "вредностима" аутоматски исправно? Не верујем. А замка за оне које верују у ту тврдњу је много дубља: као што многе компаративне анализе комунизма и фашизма показују да је између те две идеологије било много више сличности него разлика (управо због онога што су постајале у примени), тако се све више назиру сличности између "вредности" из деведесетих и оних које данас прокламују ти велики борци против највећег зла које је снашло транзициону Србију (а чије је ваљда оличење сам Војислав Коштуница, вероватно најтолерантнији политичар на српској политичкој сцени). Веома добар пример ове тврдње представља дебата између озлоглашеног Палме и Весне Пешић на Националном дневнику ТВ Пинка у време предизборне кампање. Ко је то видео, зна о којим се то сличностима ради. И на крају, ако је ико помислио да се против нецивилизованог, нетолерантног и вулгарног може борити применом управо таквих средстава, у великој је заблуди. Док год не будемо у стању да "задржимо ниво" (уз ризик да звучим као сноб) и не спуштамо се на ниво противника чију цивилизованост (често сасвим оправдано)оспоравамо, нећемо бити прави носиоци онога што сматрамо европским вредностима.

Leva sudoperka (), 17.07.2007, 09:31

Kardelj: "Ne kritikujmo pojedinca, posmatrajmo (kritikujmo) pojave." U to vreme funkcija zastite "pojedinca". Svetih krava tadasnjeg poretka. Ali, u izvesnom smislu je rec, ipak, o pristojosti. Primenimo tu "pristojnost" na ovo, nase, vreme. Krenimo od zadnje pojave. I ostanimo kod nje, jer bi inace stigli do ameba. 1. Ucvrscivanje specijalnih veza sa RS. a) Ulazak u novu fazu teglenja creva, samo sa jednom namerom i jednim ciljem. Produzavanje "klinicke smrti" sadasnje vlade. b) Pretnja MZ-ci sta je ceka u slucaju nepovoljnog ishoda resenja za KiM. c) Najava mogucnosti "disciplinovanja" onog dela politickog, mentalnog, i civilizacijskog dela populacije, gradjana, koji se ne slazu sa tackom a. i tackom b. Sledeci osvrt. Citat. " U suprotnom, verujte mi na rec, sve ce da ode dodjavola." Ako autor ima na umu sve sto je ranije izlozio kao svoje stavove, onda ova konstatacija nije ni u kakvoj vezi sa predhodno recenim. Ali, u produzetku, povezana sa sledecom recenicom: " Uostalom, cak i u pravom ratu moraju da postoje neka pravila i neke zenevske konvencije." Tek ova recenica nema blage veze sa prehodnim tekstom. Ali povezane, ove dve recenice, "misli", imaju svoju nesalomljivu unutrasnju logiku. I tezinu. Neodoljivo me vezuju i upucuju, ove dve recenice, na, i za izrecenu mogucnost sta Srbiji, jos, nedostje. Fali. Jos samo to. Pa kao i pisem, snebivajuci se, tako isto vam necu ni citirati cuvenu izjavu R.Holbruka. Jer je rec, rekao sam, o pristojnosti. Treci pasus. Skolski primer kako moze bez i jedne psovke biti - odvratan. Rec, pojam ′odvratan′ nije psovka. ...

Mike Kovian (mikekovian@gmail.com), 17.07.2007, 07:03

Tako ispada da se Canak raskomotio posto mu je Seselj predao stafetnu palicu i otisao u beli svet da i njega opameti. Ovo namerno ispustanje iz analize "pojedenog vremena od 10-12 god." je logicno po g.Vukadinovicu jer smo ga vec davno probavili, imali dovoljno stomacnih problema pri tome, te zasto da se stalno vracamo na nesto vec apsolvirano? I drugo, mladim Srbima, kojima secanje jedva i fizicki da pokriva sasvim jasno ovo razdoblje, netreba mnogo soliti pamet o najranijem detinjstvu! U Nemackoj i Austriji pokrece sa lustracija posle perioda od 62 godine ne zato sto je to unutrasnja potreba tog/tih naroda nego zato da se ocisti prosirena zgrada u koju ulaze novi stanari, mnogi direktno pogodjeni "nemackom prosloscu". A to znaci - da bi dalje mogli ziveti zajedno! Moguce je da je ovaj proces potekao od njihovih politicara (u sta sumnjam), a licno verujem da su ipak naterani inteligencijom, sto je i nebitno za njih jer jedni druge slusaju. Kod nas su mnogi osudjivali nasu inteligenciju za doprinos stanju u kome smo kao narod povampirili, ali zato ne bi trebalo ponavljati iste greske jer cemo kao narod zaista nestati. Nasusna je potreba u Srbiji da se jednom stane na put "ogranicenom intelektu" i zaista upotrebi zdrav razum, rascisti sa "skrivalicama" i otvoreno krene napred. Za ovo nije potrebno veliko mudrovanje - samo iskrenost i doslednost, a koristilo bi nam (ENORMNO) cak i za resavanje Kosovskog pitanja. Jer jos uvek nije sve gotovo, a bice ukoliko g.Vukadinovicu nastavite sa selektivnom istinom. To je moje misljenje o Vasem clanku.

Branko (), 17.07.2007, 06:33

Gospodin Vukadinovic zvuci povredjeno. Meni je zao sto se on i neki kolumnisti osecaju povredjeno, ali ima dosta nas koji Politiku citamo vise od 30 godina i prirodno je sto citaoci reaguju putem internet komentara kad im je data mogucnost-zasto bi morali da trpe ... raznih kolumnista iji su tekstovi anahroni ...Zar nismo prosli period 1989-2000. kad su reagovanja citalaca bila dozirana i usmeravana ili ih nije bilo, a sve na stetu Politike? ... Ne znam koji su to komentari naveli vasu kolumnistkinju da odustane od pisanja-nacionalisticki, liberalni, anacionalni, drski (sigurno ne-njih cenzurisete), anti-evropski ili pro-evropski, ali, kad ste vec dali citaocima mogucnost slobodnog komentarisanja, pocnite da zivite s tim ...

Mike Kovian (mikekovian@gmail.com), 17.07.2007, 06:12

Sto vreme vise prolazi to sam ubedjeniji da ostavka gospodje Popovic na mesto kolumnistkinje u Politici ima veze sa "bezobrazlucima" komentatora koliko i, recimo, bolest Fidela Kastra sa neplaniranim gubitkom mnogobrojnih prijatelja, usled promenjenog odnosa snaga u svetu, i "pogibije" najveceg. Neke logike mozda ima, ali nema nikakve direktne uzrocno-posledicne veze. Ne znam koliko i kako ce se razresenje "naseg" konflikta "odraziti" na same komentatore ali mi se cini kako se priprema teren za nasu osudu bez pravog suda a da bi se prikrili neki slicni odnosi unutar same kuce. Smeo bih i da tvrdim da se radi o licnim netrpeljivistima u kuci, moguce i teskim recima i "samarima", a za koje su komentatorske "bodlje" samo macji kasalj. Svako ziv naime zna da je NEKOME normalnom nemoguce raditi u sredini gde je konstantno omalovazavan ili kinjen. Izuzimam politicare jer oni i nemaju obraz, sto je i pozeljno i sve vise normalno. A tek ce biti JOS NORMALNIJE/pozeljnije! Kako mislim da svi znaju o cemu govorim, to vise i nemam potrebe o tome. Samo bih napomenuo da novinari nisu politicari, po definiciji. G.Vukadinovicu je, k′o bajagi, proradila savest, te je resio da "analiticki" izudara po fenomenu "primitivnosti" u Srpskom drustvu, odnosno medijima. Kako se boji da bi i on, od urednika, mogao biti "sasecen", to nas upozorava kako je "prisiljen" da svoju naucnu analizu skrati (opravdano, takva su vremena!, MORA SE! - ovo nas je kostalo OVOGA STO SAD IMAMO I ONOGA STO SMO IZGUBILI!) te nam ostavlja da se prisecamo i sami stelujemo sopstvenu uobrazilju po sopstvenoj potrebi: nabacuje nam tek po neki slucaj, za primer i usmerenje! Pa i ti primeri ne vode na pravi put nego, u najbolju ruku, na stranputicu. Tako je Canak oznacen kao rodonacelnik primitivizma!?, dok Seselja izmesta "u drugu ligu"!!! A znate li zasto? Pa zato da bi nam rekao kako je vreme "pojelo" onih 10-12 godina do 2000-te, te se sve racuna od oktobra 2000-te! (nastavak)

vuk (), 17.07.2007, 04:23

Sva sreca da smo postedjeni «konkretnijih primera» s obzirom da svi znamo na kojoj strani bi ih gospodin Vukadinovic trazio. Dovoljno su jasne i naznake. Medjutim, usputni detalji vise govore o svetonazoru autora nego sama forma ovakvog teksta : ni jednom i ni po koju cenu mu se nije moglo omaknuti da pojmove kao sto su demokratija, reforme, tranzicija, ljudska prava, modernizacija, tolerancija, otvoreno drustvo, itd. upotrebi bez navodnika ili prideva «takozvani» ili «navodni». Kao da se ne radi o osnovnim civilizacijskim vrednostima i neminovnim procesima, nego o zlim idejama nedovoljno «nacionalno osvescenih» politickih oponenata. Druga stvar, u svojim prethodnim tekstovima gospodin Vukadinovic je spominjao «patolosku odbojnost i mrznju prema svojoj zemlji», «drzanje americke zastave u spavacim sobama», «posleratnu reakciju i nacionalno odrodjenu decu i unuke komunistickih komesara i udarnika» misleci na pripadnike druge Srbije – one s kojom se on obracunava. Pitam se da li je on takvim formulacijama zeleo da dâ primer pristojne komunikacije i korektnog, neuvredljivog, iznosenja politickih stavova. Trece i najvaznije je to sto gospodin Vukadinovic ponovo brka uzroke i posledice. Pojedini ekscesi u diskursu pripadnika normalne, evropske Srbije (koji su povod ovog teksta) su samo posledica visestruko gorih uvreda i besomucnog prostakluka kojima smo bili izlozeni godinama, u sve tri smene, od strane “nacionalno osvescenog“ rezima i njegovih desnih skretnicara. Pristojni ljudi vise nemaju strpljenja da u rukavicama i po bontonu objasnjavaju elementarne stvari beznadeznim pristalicama raznih Seselja, Legija i Mladica. ...

pera (), 17.07.2007, 02:49

A kada je to g. Vukadinovicu Nenad Canak vredjao dodjose i izbelice? Pa i sam Nenad Canak je "dodjos". Jel moze da prodje neki clanak a da Vukadinovic ne napada nekoga iz Vojvodine? Ovo vec postaje smesno, ali i zamorno...

Nikola (), 16.07.2007, 23:52

Sjecam se gostovanja gospodina Vukadinovica u Podgorici prije nekoliko godina. (TV emisija, mislim "Izadji na crtu" ili tako nekako). Bio je uprilicen razgovor Vukadinovica i Vlahovica, (tada predstavnika neke "nevladine organizacije."). Tema je bila Srbija-Crna Gora, odnos zvanicnika prema Srbiji... Tog dana novine ("nezavisne"), bile su pune blama, osuda Srbije, a kad je to pomenuo Vukadinovic, Vlahovic je odgovorio" niko i nigdje ni rijec ne govori protiv Srbije.T je neistina. Voditeljka je rekla: Amin. Jos se na gosta obrusila napadima da je jednog trenutka gospodin Vukadinovic, zacudjeno rekao - pa ja sam Vas gost. (Voditelka je ostala upamcena, moguce po evropskom kuriozitetu: Kada je TV CG nakratko presla u "neprijateljske ruke" tj. opozicije, u najavi tog prvog dnevnika ustala je iza voditeljskog stola, demonstrativno, a Crna Gora je to gledala). Potom slijedi unapredjenje - postaje urednik dnevnika, pratilac zvanicnih delegacija CG po svijetu, a Vlahovic, zove cini mi se Miodrag, postao je ministar spoljnjih poslova Crne Gore, pravilnika o kaznjavanju nepatriotskog novinarstva, a sada ambasador u Njujorku. Bilo me sramota sto je dozivio covjek, gost Crne Gore, potrazio gosta i pozvao ga, mada se nikada nismo sreli, da popijemo kafu na Plavnicu, oazi ekoloske drzave. Ovo je blam koji je mirne duse mogao ugraditi u tekst, ako nije mozda u skladu sa unapredjenjem dobrih medjusosjednih odnosa gdje se Srbi tretiraju kao gradjani drugog reda.

Паја (), 16.07.2007, 22:54

Стандардно одличан коментар г. Вукадиновића. Наш велики проблем је што такозвана ‎‎‎"друга Србија" или "проевропска Србија" не види да је попримила све облике и одлике онога ‎‎што "наводно" критикује и против чега се "наводно" бори. Чак би се могло рећи да су ‎агресивнији и у неким ситуацијама изразито примитивнији од неких других опција. То они не ‎виде јер не желе да виде али чињенице говоре саме за себе о том "феномену". То уопште ‎не треба да чуди јер ‎када погледамо неке од европских земаља (и њихове медије) видимо ‎да ни тамо није тако ‎сјајна ситуација и да смо ми већ сада према понашању у медијском и ‎политичком простору у ‎ЕУ. Чак морам да одам признање нашој политичкој елити да је ‎искренија од ЕУ елите. Благословена глобализација.

 

 

 
 
Copyright by NSPM