Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život - Prenosimo Politiku

   

 

Prenosimo Politiku

Reakcije na kosovsku platformu DSS-a

Mere koje bi trebalo preduzeti u slučaju nepovoljnog rešenja za status Kosova i Metohije, kojima je koalicija DSS-NS uslovila svoje učešće u novoj vladi, mogle bi da stvore dubok jaz u takozvanom demokratskom bloku. Oštrija retorika DSS-a nema podršku Demokratske stranke, a bez ove dve stranke nema ni vlade punog demokratskog kapaciteta koja bi imala podršku međunarodne zajednice, a pre svega Brisela i Vašingtona. Prema platformi DSS-a nova vlada Srbije trebalo bi, između ostalog, da svim zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova stavi do znanja da će „takva odluka proizvesti ozbiljne posledice u međusobnim odnosima”.

Sudeći po komentarima predstavnika izbornih lista koje su prešle cenzus na proteklim izborima, niko nije sasvim siguran u motive izlaska Demokratske stranke Srbije sa ovakvom platformom na samom startu konsultacija o novoj vladi.

„Meni je šokantno da postoji potreba za nekim novim usaglašavanjem stavova o Kosovu i Metohiji, jer do sada nismo imali različita mišljenja ni u okviru pregovaračkog tima ni u okviru parlamentarne delegacije koja je prisustvovala zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope”, kaže u izjavi za „Politiku” Miloš Jeftić, internacionalni sekretar Demokratske stranke.

Na podsećanje da je DSS objasnio da ovom platformom nije mislio na prekidanje diplomatskih odnosa, Jeftić kaže da mu je to objašnjenje DSS „malo nelogično”.

– Mi smo isto tako mogli da se ponašamo i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope kad smo videli predlog rezolucije lorda Rasela Džonstona i da kažemo da je on čovek koji radi protiv interesa srpskog naroda, da nećemo da razgovaramo sa njim, niti da učestvujemo na sednicama kao što radikali nisu učestvovali. U tom slučaju bismo sad imali rezoluciju u kojoj se kaže da je nezavisnost Kosova najbolje rešenje za bezbednost regiona – ističe Jeftić.

Prema njegovim rečima, DSS se proteklih šest meseci ponašao vrlo konstruktivno i tako bi trebalo da se postavi i u ovom slučaju. Kakav god da dođe predlog od Ahtisarija naša obaveza je da radimo na tome da ostvarimo što bolju poziciju Srbije i da zaštitimo naše interese na Kosovu. Bilo kakav pasivan stav ili radikalizacija, kako predlaže DSS, ne doprinosi nekom boljem rešenju za nas, ocenjuje Jeftić.

Njegova stranka je juče izdala saopštenje u kome se navodi da je „potpuno nejasno zbog čega je Demokratska stranka Srbije iznela stranačku platformu i njome uslovila dalje pregovore o formiranju vlade s obzirom na to da postoji državna platforma za pregovore o budućem statusu koja je jednoglasno usvojena u Narodnoj skupštini Republike Srbije”.

DS ocenjuje da pitanje Kosova ne sme biti predmet posleizbornog pozicioniranja pojedinih stranaka i napominje da većina građana Srbije na nedavnim izborima nije dala glas politici prošlosti, politici razdora i getoizacije.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, ocenio je da početna platforma DSS-a za pregovore o formiranju nove vlade predstavlja „manevar pred nove izbore” i liči na priču Milorada Dodika o prisajedinjenju Republike Srpske Srbiji 15 dana pred izbore u RS. On je, kako prenosi Tanjug, podsetio da su radikali još prošle godine u Narodnoj skupštini rekli da će prekinuti diplomatske odnose sa zemljama koje budu priznale eventualnu nezavisnost Kosova.

Nikolić je ponovio i stav SRS-a da Srbija nikada ne treba da uđe u članstvo Evropske unije ako bilo koja njena članica prizna nezavisnost Kosova. Svaki poslanik u Narodnoj skupštini koji se za govornicom bude zalagao za nezavisnost Kosova, mora da odgovara pred sudom, jer je takvo delovanje protivustavno, kazao je on.

I lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić napomenuo je da je DSS ovom platformom došla na pozicije socijalista. Na pitanje da li SPS deli stavove DSS-NS iznete u platformi, Dačić je juče za „Politiku” rekao: „Nama je drago što oni dele naše mišljenje. Kad sam ja to govorio, mene su toliko napadali u javnosti”.

Predsednik SPS-a naglašava da je i on govorio da bi trebalo da se prekinu diplomatski odnosi sa svim zemljama koje bi, bez odluke SB UN, priznale nezavisnost Kosmeta, a na podsećanje da su iz DSS-a pojasnili da ne misle na tu krajnju meru, Dačić je rekao da bi bilo korektno da DSS tu platformu dostavi svim političkim strankama, a ne samo DS-u.

U G 17 plus juče nisu želeli da komentarišu platformu ostavljajući predsedništvu stranke da donese zaključke o tome.

Lider koalicije okupljene oko LDP-a Čedomir Jovanović je još prekjuče, odmah posle konsultacija kod predsednika Srbije Borisa Tadića, ocenio da je platforma neprihvatljiva i da 2007. godinu pretvara u 1999. godinu.

Osim što zaoštrava odnos Srbije prema međunarodnoj zajednici, platformu DSS-NS mnogi su videli i kao približavanje DSS-a radikalima. Upravo zbog takvih spekulacija Tomislav Nikolić je rekao juče da SRS u ovom trenutku nije spreman da uđe u vladu sa Demokratskom strankom Srbije, bez obzira na „njihove pisanije” o očuvanju Kosova i Metohije. „Onaj ko je doveo ovoliko kriminalaca na vlast, ne može da bude naš partner. Tu sramotu ne bih mogao da preživim”, kazao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić rekao je juče za B92 da nije očekivao tako tvrd stav DSS-a i ocenio da platforma o Kosmetu može značiti želju te stranke da napravi koaliciju sa SRS ili jak pritisak na DS zbog raspodele ministarstava. On je ocenio da ta platforma može da bude najveća poteškoća u nastavku pregovora o novoj vladi, ali i da DSS neće ući u koaliciju s radikalima, jer je „to na duži rok političko samoubistvo”.

„Mislim da je reč o tvrdom stavu o Kosovu, da je to više od političke taktike, da je to jedno opredeljenje. To vidim iz stavova Vojislava Koštunice, njemu to mnogo znači, ali se plašim da je to nešto što Srbiju može da uvede u novi period samoizolacije i izolacije od sveta i da sve to zajedno ne vodi dobrom rešenju kosovskog problema ili rešenju koje je više u interesu Srbije”, istakao je on.

Milan Nikolić smatra da postoji čvrsta Koštuničina odlučnost da ne uđe u istoriju kao srpski političar koji je predao Kosovo.

„Tu možda ima i straha da se uopšte bude na vlasti u vreme gubitka Kosova i želje da taj vrući krompir bude predat u nečije druge ruke. Ako bi DSS napravio vladu s radikalima, morao bi da nosi svu odgovornost koja ide uz to – ako ne predaju Kosova, onda oduzimanje Kosova”, kaže Nikolić.
J. C. – B. B.

--------------------------------------------------------------------------

Nikolić Koštunici: Isprsi se, junače

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, na konferenciji za novinare rekao je da bi Koštunica trebalo da primi Ahtisarija i da mu kaže: „Ovo što ste doneli Srbija nikada neće da prihvati”.

„Isprsi se, junače. Primi ga, pa mu reci sve u oči”, poručio je Nikolić.
Fonet

[objavljeno: 02.02.2007.]

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM