Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život

   

 

Daniel Jovanović

Uz rezultate republičkih izbora

Republički izbori 2007.-me doneli su novu raspodelu karata u političkom životu Srbije i pokazale nekoliko bitnih činjenica u tendencijama i dosadašnjim rezultatima rada. Od početka krenuvši, pokazalo se da rejting Srpske radikalne stranke može još da raste, uprkos svim predviđanjima da će svako približavanje Evropskoj uniji donositi njihovo o slabljenje. Pokazalo se da takva premisa nije istinita i da je pravo pitanje gde je granica na kojoj se radikali zaustavljaju i odakle dolaze njihovi glasači, uprkos tome što oni skoro ništa konkretno i individualno ne nude osim globalne nacionalističke i socijalne ideologije. Tako se može i konstatovati da su radikali skoro svuda prošli podjednako dobro. Overili su dobru stranačku politiku u Vojvodini, posebno u Novom Sadu, gde je bivša potpredsednica i bivša Šešeljeva miljenica, uprkos zamerkama glavnokomandujućeg, izborila mesto pod suncem.Osim u Subotici i Severno-Bačkom okrugu, radikali su svuda dobili, više ili manje ubedljivo. Svojevrsno iznenađenje predstavlja ubedljiva pobeda radikala u Inđiji, gde je novopečeni član DS, predsednik opštine Goran Ješić, napravio pravo malo infrastrukturno i privredno čudo, a ipak protiv svoje opcije dobio 43,52% glasova radikala, što je jedna od najuverljivijih pobeda plavih. Slično je i sa Somborom (34,37%), Zrenjaninom (31,43%), Kikindom (36,68%) i Pančevom (33,47%). U svim ovim gradovima predsednici opština iz redova Demokratske stranke učinili su kvalitetan napredak u razvoju opština što nije bilo dovoljno za izbornu pobedu i na republičkom nivou. Uprkos solidnoj stranačkoj infrastrukturi i evidentnim rezultatima na terenu, Demokratska stranka nije stekla većinsko poverenje građana.

O Beogradu je sve već rečeno, napomenimo da su radikali rekord zabeležili u Surčinu (47,49%) a demokrate standardo dobro prošle u užem gradskom jezgru, Vračaru i Starom Gradu (34%).

U Srbiji po okruzima situacija je sledeća: u Borskom i Braničevskom okrugu je za nijansu više glasova dobio SRS. Kolubarski okrug je pripao koaliciji DSS-NS (24,74%) iako je u Valjevu pobedio DS (23,22%) a lokalnu vlast predvodi Nova Srbija.U Ljigu je dobar rezultat postigao čuveni Tasa, prvi sajber poljoprivredni proizvođač u Srbiji ( 42,71% za DSS-NS).

U Jablaničkom okrugu, reklo bi se ništa novo, radikali imaju svojih 32,55%. U Leskovcu, iako je pre nekoliko meseci pobedio kandidat Demokratske stranke za predsednika opštine, radikali su ubedljivi sa 33,86% a DS ima 21,28% u ovom gradu. DSS-NS ovde beleži jedan od lošijih rezultata iako ima Načelnika okruga: 11,03%. U Jablaničkom okrugu dobro prolazi i G17: 12,28%.

Mačvanski okrug dosta ubedljivo dobija SRS 30,06% a DS 20,82%. U Šapcu, gradu u kome je pretsednik opštine iz DS i odakle je potpredsednik ove stranke i jedna od ključnih ličnosti DS, Dušan Petrović, ubedljiv poraz: 32,45% za radikale, 26,06% za DS.

Moravički okrug, očekivano je pripao narodnjacima 30,96%.U sve četiri opštine kompaktno i ubedljivo, dominirao je DSS-NS sa čak 10% razlike od glavnih konkurenata DS i SRS.Čačak, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica i lokalnu i republičku vlast poverevaju ovoj koaliciji.

U Nišavskom okrugu i dalje pobeđuju radikali – 30,64% ali u Nišu se polako oporavlja DS – 20,90%. Uzdrman porazima i međustranačkim trvenjima jedan od najjačih odbora DS pokušava da se stabilizuje. Ovde ne stoji loše ni DSS-NS 13,86% obzirom na disperziju demokratskih glasova bez obzira na simbolično prisustvo gradonačelnika Smiljka Kostića na ovoj listi. Dobar rezultat ovde beleži stari i provereni kadar – Branislav Jovanović ispred G17 i kao Direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju. Preuzevši u ovom gradu recept Velje Ilića izborio je solidnih 11,31% za svoju stranku. U Svrljigu gde je G17 vodeći u lokalnoj vlasti ima čak i 21,83%.

U Pčinjskom okrugu očekivano dobijaju radikali 24,03%. DS dobija 15,24% a DSS-NS solidnih, za ovaj kraj 13,72% i to najviše zahvaljujući Bosilegradu gde DSS-NS dobija 50,75%.

U Pirotkom okrugu mala razlika u korist SRS: 30,11% prema 25,16% za DS. U Pirotu koalicija DSS-NS beleži ubedljivo najgori rezultat u većim opštinama Srbije- 9,60%.

U Podunavskom okrugu iznenađujuće veća razlika u korist SRS-a – 34,18% prema 21,36% za DS. Naročito ubedljivo u Smederevu 37,30%.

U Pomoravskom okrugu redosled je malo izmenjen: SRS 25,79%-DSS-NS24,80%-DS21,60%, naravno najviše zahvaljujući Jagodini. Vredi zabeležiti pobedu DS u Svilajncu 26,07% a radikala u Paraćinu 31,57%.

U Rasinskom okrugu redosled je istovetan: SRS 25,92%, DSS-NS 21,64% a DS 19,50%. U Kruševcu iako ubedljivu koaliciju na vlasti predvodi DSS-NS i ima i predsednika opštine i Načelnika okruga mala razlika u korist radikala 27,29% dok su dve demokratske opcije na samo 0,11% razlike: 21,73% DSS a DS 21,62%.

U Raškom okrugu dominira Demokratska stranka pretežno zbog učešća Rasima Ljajića na ovoj listi: 24,34% a radikali imaju 17,92%. Kraljevo, u kome u lokalu vlast predvodi Nova Srbija pobedila je koalicija DSS-NS sa 27,59%.

Šumadijski okrug je treći okrug koji je pripao koaliciji DSS-NS sa 26,88%.U ovom okrugu zabeležena je i najuverljivija pobeda na ovim izborima u Srbiji bez Kosova- u Topoli je koalicija DSS-NS zabeležila fantastičnih 52,84%. Predsednik opštine, koji je iz Nove Srbije, gotovo istovetan rezultat postigao je i na lokalnim izborima 2004.-te. U Kragujevcu Veroljub Stevanović izgubio je od radikala za 3,89% razlike.

U Topličkom okrugu, odakle su poreklom Zoran Đinđić, Dragoljub Mićunović, Dragan Šutanovac, u sve četiri opštine, ujednačen rezultat radikala (osim Blaca) doneo im je prvo mesto 29,33%. U Prokuplju, u foto-finišu radikali su pretekli demokrate za tačno 46 glasova 29,17%SRS:29% DS. Koalicija DSS-NS koja predvodi vlast u Kuršumliji i Žitorađi druga je u ove dve opštine ali i u Blacu, gde, zahvaljujući kvalitetnom opštinskom odboru dobro prolazi na svim izborima od 1994.-te.

Zaječarski, sa ubedljivom razlikom dobija Srpska radiklana stranka 30,05% sa izuzetkom Boljevca, 26,10% za DS.

U Zlatiborskom okrugu neuobičajen poredak: DS 24,88%, DSS-NS 22,80%, SRS 20,86% i to najviše zahvaljujući pobedi DS u Užicu. DSS-NS beleži svoj drugi najbolji rezultat u Čajetini 39,28% i to zahvaljujući kvalitetnom radu predsednika opšštine iz redova Demokratske stranke Srbije.

O Kosovu se valjda sve znalo i pre izbora. Glasalo je 54 884 stanovnika, DSS-NS je pobedila: 32,53%, radikali 28,67%, DS 11,29%, G17 1963 glasova ili 3,58%. U Podujevu je glasalo 9 stanovnika, 6 za DSS-NS i 3 za radikale.

Šta još možemo reći? Zbrajajući broj glasova za DS i LDP, stiče se utisak da je tu ona razlika do rezultata koji je DS priželjkivao na ovim izborima.Očigledan je i dobar potez vladajućeg DSS sa Novom Srbijom, obzirom na rezultate koje ova stranka postiže u nekim većim opštinama: Kraljevo, Topola, Čačak, ali i seoske sredine u ostalim opštinama Srbije. G17 je takođe dobro prošao u seoskim sredinama zahvaljujući poljoprivrednim kreditima i subvencijama ali i odličnom radu resornog odbora i ministra za poljoprivredu. Pokazalo se da su ostale stranke gotovo nezainteresovane za ovu veoma važnu granu privrede (slično je i sa kulturom) što je donelo rezultate G17 uz već konstatovanu agilnost i oštrinu lidera ove stranke. Socijalistička partija natprosečno dobra u Vranju, Babušnici, Gadžinom Hanu, Ljuboviji, Petrovcu, ali što kaže vic, dva po dva nakupi se. LDP pobedio DSS u Novom Sadu ako već treba istaći: 10,81% prema 10,61%.

To bi otprilike bilo to. Uz više rada i poboljšanje stranačke infrastrukture više sreće ubuduće. Neko će ozbiljno i temeljno analizirati svoje rezultate, neko će slati spisak lažnih opravdanja i kukumavki u Beograd, neko će menjati beskompromisno, neko kozmetički. Od kvaliteta tih promena umnogome će zavisiti i budući rezultati.

Prokuplje, 30.01.2007.g.

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM