Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život

   

DANAS 18 01 2007

Panel diskusija u press centru Tanjuga: "Do odgovorne politike kroz učešće građana"

Na sastav nove vlade utiče i Ahtisarijev predlog

Beograd - Na sastav buduće Vlade, pored rezultata izbora, mogla bi da utiče i odluka međunarodne zajednice o Kosovu, smatraju analitičari.

Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternative smatra da najava čelnika međunarodnih organizacija o iznošenju rešenja za Kosovo pre formiranja nove Vlade može negativno da utiče na buduća zbivanja u Srbiji.
- To može da donese dodatnu nestabilnost jer neće sve stranke isto reagovati na ovu odluku. Postoji opasnost da se vlada ne formira u naredna tri meseca, koliki je rok za njeno formiranje i da ponovo imamo izbore - rekao je Nikolić na okruglom stolu posvećenom predstojećim parlamentarnim izborima i postizbornim koalicijama.
On je ocenio da bi u tom slučaju, iako je manje verovatno, moglo doći i do koalicije DSS - SRS, a takva vlada bi "imala tvrd stav i ne bi bila spremna na suštinske reforme". Nikolić ne razume toliku žurbu međunarodne zajednice.

Đorđe Vukadinović je, složivši se s Nikolićevom ocenom, istakao da "preuranjena odluka o Kosovu aktelizuje priču o mogućoj koaliciji DSS - SRS", uz ogradu da je ipak verovatnije da Srbija ne dobije Vladu u zakonskom roku. Vukadinović je istakao da je protekla kampanja bila sramno glamurozna i skupa, kao i da su najefektnije bile LDP, DS i G17 Plus.

Analitičari nisu mogli da se slože oko toga ko sigurno ulazi u parlament, kao i ko će činiti postizborne koalicije. Vukadinović je kao sigurne ocenio SRS, DS, DSS - NS i G17 Plus, za koje je naveo da su uoči izbora bili ispod cenzusa i da su bili primer dobre kampanje. Prema njegovim rečima Koalicija okupljena oko LDP ima potencijal da pređe cenzus, ali će zavisiti da li će njeni glasači pobediti "strah od bacanja glasova". On je, takođe, ocenio da je primetno da je smanjen koalicioni potencijal DSS, naročito posle Šešeljevog testamenta, ali i zbog mogućnosti ulaska LDP u parlament i eventualnog neulaska SPS. Samim tim, smatra Vukadinović, povećao se koalicioni potencijal DS. Prema njegovim rečima primetan je pad SRS koja je prilično "uzdržana" tokom kampanje, ali i ukazao je da niko ne može da oceni koliko je taj pad s obzirom na to da su krenuli s visoke startne pozicije. On je naveo da je to posledica štrajka Vojislava Šešelja, ali i turbulencija unutar stranke koje još nisu vidljive.

Vukašin Pavlović, profesor FPN, smatra da bi vrlo lako moglo da se dogodi da buduću vladu čine DS-G17 Plus, LDP i stranke manjina i ukazuje da bi to možda bilo i najbolje rešenje za Srbiju. On je odbacio postizbornu koaliciju DSS-SRS jer bi to "dugoročno bila smrt za DSS". Nikolić je naveo da njegova istraživanja iz novembra, a ne veruje da će biti promena, ukazuju na ulazak u parlament SRS, DS, DSS i G17 Plus, a da je LDP na ivici cenzusa.

Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je da su radikali na ovim izborima propustili šansu da se reformišu i postanu sistemska stranka. On je ukazao da to nije toliko bitno zbog radikala samih, koliko zbog nas jer kada god pogreše demokratske stranke one se vade da su s druge strane radikali.

M. Miloradović

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM