Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Komentari sa sajta Politike na tekst Đorđe Vukadinovića Kosovske žmurke

   

Pod lupom

Komentari na tekst

KOSOVSKE ŽMURKE

Milan Glogovcan (Glogovcsán) (ipon@vnet.hu), 06.02.2007, 20:52
Gospodine Dragoslave, vasa je greska u samom pristupu i nacinu komentarisanja, jer se ogranicavate na reci, semantiku pojedinih pojmova, a ne na celinu, ili na deo komentara Dj.Vukadinovica koji je u koliziji sa Vasim svetonazorom. Ovoga puta niste u pravu, iako se licno ne slazem sa reakcijom na vas komentar. Vasa, verovatno, iskrena i opravdana nezadovoljstva izrecena u prvom komentaru, ponistili ste vec u prvoj recenici svog zadnjeg komentara. Zasto, razmislite. mg


Velimir Zamurovic (vzamurovic@yahoo.fr), 06.02.2007, 20:48
Superiornost komentara g-na Vukadinovica je nesporna.Anti-srpski komentatori se stalno pozivaju na neko Milosevicevsko gubljennje Kosova,zanemarujuci cinjenicu da rezolucija 1244 govori suprotno.Milosevic je bio komunista, svim silama je pokusavao da zaustavi tocak istorije i da nastavi neku Jugoslaviju.Nije bas on krivac za sve, alfa i omega propadanja nase zemje.Zagovornici defetizma i kapitulanstva a u dobroj meri i izdaje nacionalnih interesa u nedo- statku argumenata potezu ovo kao efikasno oruzje obrusujuci se na svakog ko im se suprostavlja.


V. Miljević (), 06.02.2007, 20:25
Ovaj, nepotpisani, što me proziva, nema smisla za šalu, a još manje za IRONIJU! Njegov problem! Jer, ja sigorno nisam pozivao na kapitulaciju, a ni na pristajanje da se na to, na poniženje, u nekoj uvijenoj formi, stavi potpis. Pa, nismo mi, Srbi kao narod u cjelini , mazohisti pa da čerečenje nazivamo prijateljstvom. Pametnom dosta.


Dragoslav Petrović (magija@chello.at), 06.02.2007, 19:26
Pošto me moja "Politika" ne štiti, moram se ponovo javiti i zamoliti odgovornog moderatora da ne pušta uvredljive komentare od strane anonimnih autora, pogotovo ako su upućeni ljudima koji su se svim čitaocima "Politike" predstavili punim imenom i prezimenom i uz to adresom koju je lako proveriti! Ovo pišem povodom izvesnog "Josifa Visaironovića ponovo među Srbima" koji pored poturanja da sam tobože "staljinist"(!) jer sam neke stavove g. Vukadinovića ocenio "ždanovljevskim", tvrdi da sam komentar poslao pod "šifrom Petrović" i ako sam (za razliku od njega) dao svoje puno ime i prezime kao i e-adresu. Na uredništvu je da iznađe način i vidno obeleži anonimne "komentare" (u stvari pljuvanje i kamenice iz pomrčine na neistomišljenike) od čitalaca koji nemaju razloga da se kriju. U protivnom, doživećete sudbinu zagrebačkog "Jutarnjeg" u kojoj su prepucavanja uz uvrede, psovke i primitivizam svake vrste, potpuno potisle prvobitnu namenu rubrike "Komentari čitalaca".


prostak (), 06.02.2007, 19:21
bas mi nesto simpaticni komentari djece cvjeca,HALO,nismo na vudstoku,nego u 21 vijeku gdje zvjeri vladaju,komunisti,kapitalisti,demokrate,radikali,i ... i sve se rjesava oruzjem,nikad diplomatijom. ovo je 21 vijek,gdje vlada zakon jacega,zakon sile,probudite se,pogledajte realnost i prestanite sanjati


anex (), 06.02.2007, 18:59
Vidim,pocelo je,pocelo.Prebrojavanje.Ko ima i ko nema.Jajca.Sta li je sledece?Mozda duzina ruku,nogu,noseva,jednom recju udova i njima peripadajucih patrljaka.Zdravo bogu da jos ima mislecih fal ljudi.Sto rece prvi komentator.Cestitam.


v.miljevicu (), 06.02.2007, 18:40
sloba se zakleo na ustav da ce svim sretstvima braniti drzavu, svaka mu cast, to je i uradio. ti bi znaci podpisao kapitulaciju i pustio NATO tenkove na terazije. znas li sta bi onda bilo sa slobom.visio bi na sred terazija za izdaju,a u srbiji bi izbio gradjanski rat,o cemu bolan pricas,sad ste svi pametni.


Miro Lj (), 06.02.2007, 17:55
I gospodin Vukadinović,u skladu sa naslovom svoga komentara,malo igra žmurke sa čitaocima Politike. Izgleda da mu je i g. Jakšić malo pomagao, pošto se refren čuvene pjesme Mitra Mirića ponavlja u sličnom kontekstu u oba teksta. Elem,ako ste imali namjeru da ukažete na Ahtisarijeve nalogodavce niste morali na ruke navlačiti tri para rukavica. Onako," u prolazu" ste malo oplazili amerikance,veliki brat je valjda NATO. Slažem se sa vama,a i sam sam nekoliko puta pisao da je Ahtisari običan kurir(ja sam ga zvao poštar),te da su "njegov" plan napisali "planeri" u Vašingtonu,a suflirali su donatori,bogati kosovski arnauti. No trebalo je naći dovoljno ljigavog i pokvarenog čovjeka,bez trunke morala koji će to saopštiti stranama u postupku,istovremeno primivši na sebe autorstvo pamfleta koji preferira da ga se nazove planom.Pošto je ovaj "dobričina"već jednom po istom zadatku "smirivao" situaciju 1998,nije mu problem da učini isto za gomilu dolara,koje će mu uskoro,uzeti doktori.Onaj ko od ovoga ima najveću korist,ostao je opasan debelim zidinama baze Bonstil,računajući da će u "nezavisnom Kosovu" ostati zaštićen kao polarni medvjedi,računajući na arnautsku zahvalnost.Ako se slučajno "bele kapice" uzjogune,tu je "administracija" EU,koja će izmisliti nove razloge u vidu opasnosti sa sjevera,da ostane tu gdje je dok lipše Rusija,kako bi je napali ili možda Amerika...zašto ne?Što se tiče "partnera oktobaraca" oni su se našli u situaciji ni na nebu ni na zemlji.U momentu dok narod vrišti,pogođen nepravdom,u strahu da ne izgube svoje pozicije i oni viču,ali nekako piskutavo i nerazumljivo.Optužuju Koštunicu,straše narod novom izolacijom,a upravo je Koštunica imao jajca,da se prema drekastom Fincu,postavi onako ignorantski,jer on nije bolje ni zaslužio.Inače,novinarova teza da bi,ako bi Finac došao u Prištinu sa ovakvim stavom za šiptare,da bi naglavačke letio iz helikoptera,mi se sviđa.Zaista bi bilo tako,a naši političari neka glume i dalje i prosipaju evropske manire.Vrijeme je da i oni shvate da su ti maniri odavno izašli iz mode.Danas je interes i samo interes, na prvom mjestu.


V. Miljević (), 06.02.2007, 17:26
Ne mogu a da se ponovo ne divim inteligentnom, svestranom objašnjenju zbivanja prilikom raspada Jugoslavije, a i sadašnjih događanja koje nam je dao gospodin MAŠAN STANKOVIĆ! Eto, da Milošević nije odbio da primi (arogantnog) američkog anbasadora Vorena Cimermana, koji se pokušao ponašati kao GUVERNER u jednoj, tada još uvijek suverenoj državi - nikakvo zlo nam se ne bi dogodilo. Jugoslavija bi ostala cjelovita, a ne bi bilo ni građanskog rata...A sada tu grešku ponavlja i gospodin Vojislav Koštunica, opominje nas g. Mašan. Jer, da je primio Ahtisarija, situacija bi se promijenila u korist Srbije, pa bi, recimo, taj gospodin promijenio svoj plan te predložio da Kosmet ipak ostane u Srbiji! Posljedice ovakvog postupka, koji osuđuje lucidni čedista Mašan, katastrofalne su i po Srbe na Kosmetu. Jer, sada će im, kao i do sada, biti uskraćena osnoivna ljudska prava, kao što je pravo na život i slobodno kretanje, pravo na samoupravu u opštinama... Pravo na opstanak na Kosmetu, sažeto rečeno! A što su ta prava - UNIVERZALNA prava, zbog kojih nas je (kao što nam se sa Zapada serviralo) bombardovao NATO pakt, sada je nevažno pitanje. Jer se odnosi samo na Srbe i na njihova prava...Uzgred, ja sam, priznajem sada, vjerovao da je ovo vrijeme kada se vodi DUGOROČNA politika, da ništa ne zavisi od toga da li je ovaj ili onaj državnik primio nekog izaslanika, pogotovo ako on stiže sa ultimativnim "predlozima". U tom uvjerenju uljuljkivali su me čak i američki dokumenti, objavljeni u jednoj knjizi američkog autora, iz kojih se vidi da su Amrikanci imali plan da bombarduju Srbiju čak dvije godine prije nego što su to učinili. I, rečeno je, samo se čekao povod! Dakle, kako bi rekli Bosanci; Mašala, gospodine Mašić! Zahvaljujući vašem analitičkom umu, sada bolje shvatam zaštu su nas snašle sve te nevolje, ne samo zbog Miloševića, negi i sada kada imamo demokratsku, pa čak i prozapadnjačku vlast!


Fajdra (kilesa@tron-inter.net), 06.02.2007, 16:52
Đavo će doći po sve ekstremiste pod kapom nebeskom, od Džordža Buša i Tonija Blera do Čede Jovanovića i Nataše Mićić, zar ne, g. Vukadinoviću!?


Gordana Janjic (goca@ksj.org.yu), 06.02.2007, 15:48
Izivnjavam se, poslala sam prethodni komentar ne unevsi podatke. Srdacan pozdrav, Gordana Janjic


V. Miljević (vuka_sin@hotmail.com), 06.02.2007, 15:32
Zapravo, ako se pažljivo ovaj tekst gospodina Đorđa Vukadinovića, bez ostrašćenosti , onda je jasno da to i NIJE komentar u onom klasinom (novinarskom) smislu. Jer, g.Vukadinvić NE KOMENTARIŠE i iznosi svoj stav povodom tzv. Ahtisrijevog plana rješavanja kosmetskog pitanja, kao što su učinili gospoda Jakšić i Žarković.. On, g.Vukadinović, samo je nabrojao činjenice o tom planu, odnosno o reagovanju na "plan" onih koji sebe smatraju za glas javnosti i NE NAMEĆE svoe mišljenje kao jedino ispravno, što su učinili spomenuti komentatori i oni koji ih podržavaju. Vrednost ovog, uslovno rečeno, komentara g.Vukadinovića je u tome što on, jasnim iznošenjem činjenica, pruža priliku svakom čitaocu da sam donosi zaključke - na osnovu činjenica naravno...Zato, smatram da je ovaj tekst g.Vukadinovića za svaku pohvalu. Ne "navija" ni za ovoga, ili onoga (ni za Koštunicu, recimo, kao što ga uporno optužuju sljedbenici g.Čede Jovanovića, giganta srpske političke misli).Dakle, ovaj članak je napisan za one KOJI MISLE svojom glavom, i na osnovu činjenica prije svega, a ne unprijenjd stečenog opredjeljenja.


Mašan Stanković (mastankovic@gmail.com), 06.02.2007, 15:28
Gospodine Vukadinoviću ako se nekad, kao ove nedelje, dogodi da nemate ideju za tekst možete slobodno i preskočiti jedan "krug". Neće i nije Vojislav Koštunica biti kriv što je Kosovo izgubljeno, to je vaša nametnuta teza kako bi se opravdane optužbe na njegov račun stavile tobož u nekakav apsurdni kontekst i tako obesmislile. Vojislav Koštunica je KRIV zbog ponašanja na način koji je krasio Miloševića. Kruna te njegove politike je odbijanje da primi Ahtisarija koje podseća na Miloševićevo odbijanje da primi Cimermana pre 17 godina. Svi smo videli kako se ta politika završila a zamo i kako se završava ova. Da li se to Koštunica naljutio na narod zbog lošeg rezultata na izborima? Vrlo neodgovorno. Ono za šta je Koštunica najviše kriv jesu posledice jedne takve politike. U trenutku kada je i običnim građanima jasno da Kosovo dobiaj nezavisnost naša delegacija ide na pregovore sa samo jednom porukom "nema nezavisnosti" i tako propušta šansu da se iz bori za sve ono što bi mogli da dobijemo kao uslovljavanje te nezavisnosti a što bi pre svega značilo Srbima koji žive na Koosvu. Naše teme za pregovor su bile: konstitutivnost, teritorijalna autonomija, konsenzualnost, status škola na srpskom, sloboda kretanja... Umesto toga dok su MZ i Albanska strana pregovarali, srpska strana je slala predizborne poruke našoj javnosti a cela politika se svodi na osvajanje što većeg broja glasova. Srbi postaju još jednom žrtve onih koji su na rečima njihovi najveći zaštitnici.


Dusko Jeremic (), 06.02.2007, 15:22
Ivanredan clanak gospodina Vukadinovica, mada je za mnoge enigma i nepoznanica koji su javili u ovim komentarima. U isto vreme postavlja se jedno pitanje zbog cega se Srpski narod postavlja tako mazohisticki a tu krivica mislim da postoji u dugogdisnjem potcenjivanju, ponizavanju i ismejavanju svdega sto je srpsko, od jezika, kulture i obicaja. Godinama smo bili samo okrivljavani za sva zla na ovom svetu a niko nije imao da ustane kao sada da objasni narodu i da ga probudi, o svemu se pisalo sa jednim stidom o SRbima i niko nije mnogo uradio da otvori oci tom narodu i da se ne stidi sto je Srbin. Arthisari ne bi ni smeo da ode u jednu nezavisnu drzavu sa ovakvim planom, jer bi bio ismejan i proteran. U tom slucaju Kostunica vodi jednu odlicnu politiku koja itekako frustrira zapad ali ga nazlost Srbi napadaju. Arhtisari je verovatno ubedjen da su Srbi toliko beznacjani i nesvesni svoje nacionalsnosti da on moze i njegovi nalogodavci da se postavlja i ponizava Srpski narod kako mu narede gazde bez ikakvih posledica. Kao primer je komentar gospodina SRBE koji trazi da se uvede jezici 30% manjina koje zive u Srbiji. Zalosno je da ovakvo uskogrudo misljenje i nepoznavanja sveta kod mnogih Srba. Da li Srbi znaju da je Amerika, Kanada, Australija, Novi Zeland su naseljene zemlje od raznih naroda sa raznim jezicima ali je sluzbeni jezik ENGLESKI ili English.


za srbu (), 06.02.2007, 15:17
pa mi bi trebali da imamo zvanicni srpski rusinski hrvatski crnogorski bosanski bugarski makedonski madjarski rumunski.Srbo dali je sve ok sa tobom,ili bi ti samo jos jedan zvanicni jezik u SRB


Travis Bickle (), 06.02.2007, 15:12
Mnogima izgleda da tekstovi g. Vukadinovića naginju ka Koštunicinoj vodenici. To je, verovatno tačno, ali verujem da to nije stvar političkog opredeljenja analitičara već političkog trenutka koji traje već 3 godine koliko i Koštunicina Vlada. Od kako je "neprincipijelne" manjinske Vlade koju podržavaju "miloševićevi socijalisti" svako ko podržava poteze Vlade oseća se kao da je opozicionar i mora da preživljava hrišćanske muke u nastojanju da opravda bar pokušaj vođenja iole dostojanstvene i efektne spoljne politike. Biva uveravan od svoje okoline u kojoj su često i bivši SPS i SRS glasači kako "eto opet pravimo iste greške ne valja voditi miloševićevu politiku opet će nas dovesti pod sankcije i bombe". Ovde malo ko kapira da su se stvari promenile! Naime, verujem da smo se 5. oktobra izborili za demokratsko pravo da se svaki bar pokušaj odbrane srpskih interesa od nedemokratskih napada (ispod svakog dostojanstva) na Srbiju (pa makar dolazili iz demokratskih država)smatra demokratskim i legitimnim. Verujem da smo se 5. oktobra izborili za to da glas demokratske Srbije ima određen autoritet u spoljnoj politici naročito kada se to tiče nje same. Verujem da kada demokratski izabran Premijer ili Predsednik Srbije kažu "DOSTA" da to nije isto kao kada to izgovori diktator Milošević. Niti je Srbija ista kao što je bila pre sedam godina. Zar bi se neko usudio da uvodi sankcije i baca bombe na US Steel, British Americen Tobaco, Telenor, Henkel...? Dakle nije problem kada se Koštuničin spoljnopolitički potez u samoj Srbiji ceni kao neproduktivan ili štetan. Problem je kada se napada sa premisom da je to "nastavak miloševićeve politike"? Ponekad je i za razlikovanje neba od zemlje potrebno imati smisla za finesu.


jeremija (d.jeremic@sbb.co.yu), 06.02.2007, 14:58
Komentar, politička analiza u stvari, g.dina Vukadinovića je baš dobar. Dodao bih samo još jedno poređenje sa posetom Ahtisarija a ono se odnosi na dolazak, doletanje i sletanje dva tipa u dva aviona koji su nas bombardovali. Pitam se kako li se osećao vlasnik ruke koja se rukovala sa njima?! Sve se uklapa u priču o nama da nas samo treba dovoljno i na pravi način pritisnuti a već će se naći način da se sve predstavi kao naša "pobeda". Uveliko smo pobrkali red veličina pa nam je najveća to da smo mali i da ne treba da se odupiremo. Ili baren ne previše ili barem ne do kraja. G.din Vukadinović nas stalno podseća na ovo i hvala mu zbog toga. Pozdravio bih i g.đu Smailović čijim je dolaskom "Politika" postala mnogo bolja, otvorenija, iskrenija i istinitija.


Boris Mitrovic (borispadina@hotmail.com), 06.02.2007, 14:53
Pa lepo ste to napisali Gosn,Djordje ali ja opet tu ponavljam da se mi ista pitamo ne bi sve ovo ni pisali.Moje misljenje je takodje da su ljudi koji vode zemlju sve uradili da ista promene od definitivnog stanja i treba ih u tome porzati do kraja.A ostalo je jos jedino da se svi molimo onom svevisnjem u kojeg toliko milijardi ljudi veruje.Pa ako stvarno ni on nema sluha za nas vapaj onda se treba dobro zapitati da li je dobro jace od sotone.I ko je je to dobro koje pravi ratove pocev bliskog istoka,vijetnama,kambodje,afrike, gde umiru deca i zene, a sad to isto mi osecamo pod velom pravde i ljubavi.Naj bolje bi bilo onako kako mi kazemo a ne onako kako vi mislite.


Milenko (), 06.02.2007, 14:02
Vukadinovic je odlican analiticar i retko gresi u prognozama, makar i kada "drzi stranu" Kostunici, za razliku od onih "antiprotivnih", recimo Goatija (setimo se koliko puta je ova odlazeca vlada po njemu pala). Po komentarima se vidi ko je kako politicki obojen i nebih ulazio u polemiku, mislim da su izbori koliko toliko realno odslikali pristase svih politickih opcija u Srbiji. Kome se ne svidja moze da trazi nove izbore. Mene vise zabrinjava "javno mnenje" koje i Vukadinovic toliko spominje, jer je vise nego evidentno da se mediji ovih dana prosto utrkuju u objavljivanju "vesti" koje idu naruku otimacini Kosmeta. Naravno da su ti tekstovi placeni i naruceni, naravno da oni prave laznu sliku "prihvatljivosti" Ahtisarijevog plana i da sluze da obeshrabre srbe u ovim odlucnim trenucima. I o tome treba progovoriti javno i neuvijeno u hiljadu oblandi, bez pardona. Srbija je u pitanju. Od Vukadinovica ocekujem da uskoro progovori o ovim "najnovijim" tendencijama srpskog novinarstva i da otvoreno polemise sa Zarkovicem i Jaksicem, kada mu se vec pruza prilika da koristi iste stranice kao i oni, stranice nase "Politike". To bi bio njegov najveci doprinos i ja iskreno to i ocekujem od njega, jer ruku na srce i na zalost srpsku, Vukadinovic je jedan od retkih nasih analiticara koji u srcu nosi Kosmet kao i velika vecina pravih srba.


Josif Visarionović ponovno među Srbima!! (), 06.02.2007, 12:21
Komentar gospodina pod šifrom "Petrović" zaista me uplašio! Zar se pokojni Staljin odlučio ponovno pojaviti i to među Srbima!? Ali krenimo redom... Da li zaista treba dokazivati, i kome, da je Athisari puki američki glasonoša, odnosno teklić što bi rekli Hrvati? Naravno da ne treba jer su ga kao takvog odredili vrijeme i događaji u kojima je učestvovao, slično kao što se to može lako zaključiti recimo za Čedomira Jovanovića. Ili neko želi reći da uprkos onome što pričaju i rade ni Athisari ni Jovanović nemaju nikakve veze sa SAD, nego da su oni samostalni i slobodni mislioci. Uzmimo drugi primjer iz realnog života: Zaistao nije važno šta mi obični smrtnici podrazumjevamo ali je veoma važno, recimo za članstvo u tzv. Kriznoj grupi, čiji je Athisari član, da ga Amerkanci podrazumjevaju za prijatelja i odanog američkoj stvari. Smije li se barem reći da Amerikanci podrazumjevaju da je Marti Athisari recimo barem lojalan SAD. Dalje, teško je vjerovati da su Amerikanci 1999 odabrali Atisarija za svog pregovarača zato što je on bio u neskladu sa američkim bombardovanjem. Prije će biti da je odabran kao čovjek od američkog povjerenja, koji je išao uz tadašnju politiku bombardovanja, koji je trebao da američko bombardovanje politički konkretizuje nekim "sporazumom" Ili je to bio Rus Černomidjin? Dakle ne radi se u članku Politike o nekoj ždanovljevskoj propagandi već o logičnom razmišljanju komentatora i - ako se smije to reći - nas čitalaca. Jasno uz izuzetak Gospodina pod šifrim Petrović, njegov pribor za razmišljanje i njuh ustanovio je staljinizam na stranicama Politike a to je već razlog da se njemački suvlasnik lista zabrine!


Miroslav Anđelković (mirangel@ieent.org), 06.02.2007, 12:01
''Politikin'' brod se opasno već bio nakrenuo i pretilo je prevrtanje nakon nedavnih antisrpskih komentara gospode Žarkovića i Jakšića. Na sreću, posle današnjih komentara glavne urednice, gospođe Smajlović, i gospodina Vukadinovića, brod se opet uspravi i nastavi u pravom i jedino mogućem smeru. Ukazivati na stilske greške u jednom ovakvom analitički besprekornom komentaru, mogu samo oni, koji ne pustiše od sebe ni glasa prilikom nedavnog Žarkovićevog sprdanja sa stihovima srpskog gorostasa Njegoša u svom sramnom pamfletu ''Koštunjavo voće''.


Srba (), 06.02.2007, 11:44
Krfe, naravno da ne postoji "nesrpski" jezik, ali postoje jezici manjina, npr. madjarski, rusinski, albanski, romski..Zašto u Ustavu Srbije, koja u preambuli ima Kosov kao sastavni deo teritorije, nije predvidjeno da i albanski jezik bude službeni? Mislim, kad je već to naša teritorija, a Ustav nam je "demokratski, proevropski..." Evo, Ahtisari je običan nervozni poštar, a predvideo je (drugi mu rekli!) da srpski jezik treba da bude službeni na Kosovu, iako Srba ima mnogo manje na Kosovu nego Albanaca u Srbiji. Hoću da kažem - Kosovski Ustav će biti proevropski u smislu prava manjina, dok srpski to NIJE.


krff (), 06.02.2007, 11:29
Po gospodinu Srbi u Srbiji bi trebalo uvesti "nesrpski" jezik(zbog 30% gradjana koji nisu Srbi).


Radoslav (), 06.02.2007, 11:07
E pa ovo se zove pogledati istini u oči, a ne pričati pričice za laku noć, postoji siledžija u našoj ulici i on nam svima zavrće uši. E sad možemo biti pragamtični i reći pa dobro najjači je pa zavrće uši i drugima, a i mi smo krivi, zašto kad smo mali tako često da izlazimo na ulicu. Da se ne lažemo znamo mi svi šta je ovde pravda i pravo samo je kao i uživotu teže reći i boriti se za to, lakše je ići linijom manjeg otpora. Zato pozdravljam g.Vukadinovića


Srba (), 06.02.2007, 10:32
Ahtisari uopšte nije ni nervozan ni arogantan, a i da jeste - njemu se može! To što smo mi arogantni i nazivamo ga poštarom (čovek je izaslanik, šta je u tome ponižavajuće?!) potpuno je nezrelo, neotesano i nediplomatski. Doduše, od nas i očekivano! Zanima me kako g. Vukadinović komentariše činjenicu da će po Ahtisarijevom predlogu u Ustavu Kosova službeni jezici biti albanski i srpski (sa manje od 10% Srba) a u Ustavu Srbije službeni jezik je SAMO srpski, iako u Srbiji ima 30% stanovnika koji nisu Srbi?!


kanjos (), 06.02.2007, 08:32
praveci neke paralele sa bjekovicem i Dzajicem je stvarno bez veze,ne uklapa se,besmisleno je...


Dragoslav Petrović (magija@chello.at), 06.02.2007, 07:58
Kad u nekom komentaru ("analizi") naiđem na izraze da je neki političar ili diplomata "poštar", "nervozni izaslanik", "arogantna marioneta" i da je "postavljen" od "onih", a da se ni jedna od tih tvrdnji ne dokazuje činjenicama nego sama po sebi "podrazumeva", prestajem sa čitanjem jer me podseća na daleke dane mladosti kad se sličan rečnik ovde nazivao "ždanovljevska propaganda". Stariji čitaoci "Politike" će me razumeti, a mlađi možda shvatiti da propaganda ostaje propaganda bez obzira na fini omot u koji je uvijena.


Biljana Žilović (), 06.02.2007, 07:33
Bilo bi korisno za sve nas kada bi naši vlastodršci čitali analize gospodina Vukadinovića.


Miodrag (), 06.02.2007, 07:21
Dragi gospodine Vukadinovicu, cestitam na odlicnoj analizi. POLITIKA dobija mnogo Vasim prisustvom,verujem da je ona svesna toga. Miodrag Pariz


pavle (), 06.02.2007, 07:21
Au! Bravo Đorđe!


Laza Mitrovic (), 06.02.2007, 03:47
Naslov je odlican! Tekst je samo pregled onoga sto se dogadja, ali naslov ukazuje na sustinu: Tadic i Kostunica jako dobro (i vrlo lukavo) igraju igru "good cop - bad cop" prema medjunarodnoj zajednici. Na taj nacin Srbija dobija na vremenu, moze da manevrise u pozadini, a njih dvojica kao sto i prilici funkcijama koje imaju primaju na sebe 'gromove bogova"... Takvu igru treba apsolutno nastaviti, posto je to osnovna premisa svake zapadne politike, koju njihovi predstavnici JAKO dobro razumeju i postuju!


Nikola Radosavljević (nradosavljevic@gmail.com), 06.02.2007, 02:12
Izvanredno kao i uvek!


Vanja (), 06.02.2007, 00:41
Dragi Đorđe, hvala Vam na ovom tekstu!!! Hvala Vam što istrajavate uprkos svemu.


stojko od juznu moravu (), 06.02.2007, 00:19
Cini se meni da se g. Vukadinovic ne brine nizasta drugo do zastite lika i dela svoga dragog vodje, Kostunice. Koliko god da je vase misljenje o nasem odlazecem premijeru ruzicasto, ipak imajte na umu da je taj isti premijer zabio, kao noj, glavu u pesak vec dva puta u samo nekoliko dana (prvo Ahtisari a sad i Vizner). Za to opravdanja NEMA! Ako je neko na mestu premijera jedne drzave taj mora da zaboravi na licne principe, predrasude i iluzije i poturi glavu tamo gde je i kad je najteze da bi branio interese zemlje koju zastupa i da iz lose situacije izvuce maksimum. To podrazumeva i biti nepopularan. To podrazumeva i izgubiti par glasaca. Politikom ruku na usima uz pevusenje lalalalala se nista ne postize. Tadic se bar nije izmak'o kad je postalo gusto ko Kostunica. Bar neko ima petlje u konstelaciji nasih politickih zvezda i zvezdica foteljasica.


boris lukša (drazenka.luksa@zg.htnet.hr), 06.02.2007, 00:19
Zaista je teško dati neki konkretan i suvisli odgovor na pitanje - kako i kuda dalje. Zadovoljstvo je čitati komentare koji su ovako profesionalno pisani, gdje ni jedna riječ nije suvišna, bez obzira slaže li se netko u svemu sa gospodinom Vukadinovićem ili ne. Ali tema kojom se bavi dotični gospodin svakako ne budi radost ni zadovoljstvo, prije će biti da izgleda kao kost u grlu koju nitko ne može iskašljati. Gospodin Vukadinović nije dao sugestiju kako se postaviti u ovoj situaciji, jedino što je mogao sumirao je sve ono što se "vrti" oko te (pre)vruće teme, ali da je nešto ponudio, čini mi se da nije. Ima li takav koji može olakšati ovaj psihološki uteg od kojeg ljudima staje dah? Pokušavajući zamisliti sebe u koži "prosječnog" Srbina vjerojatno bih zaželio da odspavam jedan dugi, dugi zimski san. Ali ova je zima izgleda pretopla za tako nešto, samo da ne postane kipuća. Iskreno se nadam da neće.


Fajdra (kilesa@tron-inter.net), 06.02.2007, 00:06
U pravu ste g. Vukadinoviću, za sve je kriv hajdučki temperament Džona Vejna!


boro kisic (borokisic@yahoo.com), 06.02.2007, 00:01
Izvrsno, kao i uvek, gospodine Vukadinovicu, pogotovo mi se dopao ovaj deo sa Kostunicom i ovom salvom napada na njegovo, uporno odbijanje, da primi, Ahtisarija. Cak i ako bi kojim cudom, Kostunica, vratio, Kosovo, pod vlast Beograda, bio bi kriv. Ipak , nada nije izgubljena, Rusija sad ozbiljno stoji naspram, grupe Bildberger i komiteta 300, mislim da je manavarski prostor ovih stvarnih vladara svetom , ozbiljno suzen a interesi, suprostavljeni , Rusiji. Kostunic ce biti kriv, ukoliko se ne zaputi u Moskvu i direktno sa Putinom ne dogovori zeljeni status za nasu pokrajinu. Veliki pozdrav.


Ojrak Auder (rdd500028@eunet.yu), 05.02.2007, 23:59
Sasvim elokventno zapazanje. Cestitam !


Mladen Teofilovic (sigynteofilovic@msn. com), 05.02.2007, 22:56
Nista posebno novo. I u Evropi je promenljiv odnos majoritet-minoritet, tolerancija - integracija, kultura - nekultura itd, pojmovi su kontraverzni i pragmaticani, relativni-za vreme i mesto vezani. O ovim paradoxima znaju vodeci politicari. Ako se namece resenje onda onaj sto ga namece zna/otud i njihova odgovornost/ da je to i uradio, slicno kao kad je blagoslovio onu bivsu Jaugoslaviju. Konkretno:kako jednoj osobi tako i jednom drustvu moze biti toliko tesko da se kosa sama od sebe farba u belo. Simpatije okoline se zasluzuju. U okolini koja nam nije blagonaklona nema sta da se trazi osim svojih "kofica i lopatica sa nekakvim igrackama" Na Kosovu postoje generacije koje nikakvog udela nemaju u ovoj krizi u kojoj se drustvo nalazi.Sve je bolje negoli sukobi i mrznja.Dvojica koji nemogu zajedno moraju se podeliti, bracni parovi takodje dele sve dabi zivot delovao snosljivije i normalnije uime malih narastaja, cak se deca u skolskoj ucionici razdvajaju da nebi probleme pravili. Valja se setiti one bajke o jagnjetu kad pije vodu a gladni vuk se "oseti ugrozenim" Treba drzati svoje strasti u sahu. Nema veze koje na vlasti, pitanje Kosovase mora se resiti uzpomoc pameti i logike, u najboljem slucaju.


Nebojša (), 05.02.2007, 22:35
O kako smo svi naivni i neobavešteni! Posebno gospodin Vukadinović. Zli Ahtisari nam je u lice sasuo ono ... što svi zapravo čekamo već osam godina, a ja bih se usudio da kažem - i više. Ko je tu kriv? Tadić? Ne bih rekao. On je realan i trudi se da se zemlja izvuče iz cele priče sa što manje štete. Čeda? Zato što govori surovu istinu. Ne. Koštunica? Čak ni on nije, mada bezobrazno pokušava da politički profitira na kosovskom pitanju. Ko onda? Pa krivi su socijalisti i radikali. Tačka. Oni su izgubili Kosovo, a ovo što se pokušava od 5.oktobra naovamo je samo pokušaj da se nešto od tog gubitka spase. I to je to. Krivi su Milošević, Šešelj i društvo oko njihovih skuta. Zašto to niko jasno i glasno ne govori, pa čak ni gospodin Vukadinović? Da li zbog toga da ne bi ugrozio moguću buduću koaliciju SRS-SPS-DSS? Ono što mene najviše čudi u "analitičkom" delovanju dvojca Vukadinović-Antonić je što još uvek nisu izašli sa "najrazumnijim mogućim predlogom", da se u Ustavu Srbije doda sledeći amandman: Premijer Republike Srbije je Vojislav Koštunica, a izbori se održavaju da bi se lakše podelila ostala ministarska mesta.


Simeon Borab (drborab@yahoo.com), 05.02.2007, 22:20
Komentar vam je gospodine Vudinovicu sjajan. Fal bogu da ima jos zdravo mislecih ljudi. Cestitam

 

 

 
 
Copyright by NSPM