Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Pristigli komentari

   

Iza ogledala

Komentari sa sajta Politike na tekst

Slobodan Antonić

SADA ZNAMO

  M ike Kovian (mikekovian@gmail.com), 16.04.2007, 21:09
Cinjenice su neumoljive ali i jedina prava osnova i eventualni pokazatelj kuda i kako dalje, onome kome je stalo do cinjenica a ne mistifikacije (lazi): prvo su nam ledja okrenuli komsije iz istog dvorista - Slovenci, za njima rodjaci Hrvati i Bosanci, pa zatim usvojeni rodjaci Makedonci, i na kraju bliski rodjaci (iliti braca po str- icevima)- Crnogorci. NIKO NIJE ZELEO DA VISE ZIVI SA NAMA U ISTOJ KUCI I ISTOM DVORISTU! Antonicu, svako normalan na ovom svetu bi se zapitao: sta to nije u redu s NAMA? Ko se seca hronologije raspada Jugoslavije pamti i reci upozorenja Slovenske delegacije (Komunista) Milosevicu u tadasnjoj Skupstini Jugoslavije, seca se i suza na nji- hovim licima dok su napustali halu Skupstine, isterani od Milosevica... Istina je (za mene licno i cinjenica jer se svega secam posto sam, normalno, pratio dogadjaje) da je raspad Juge posledica "zavere", ali ne sa Zapada, vec Srpske: posle smrti Tita pocelo se sa kovanjem ove zavere u Srpskoj Akademiji i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, pocanje savova zapocelo je sa Memorandumom, a Milosevic je "uleteo" u semu sa strane, iskoristio svoj trenutak i dokusurio celu stvar. Amerikanci su cak pokusavali da sprece raspad, ili - bar u pocetku, nisu bili za cepanje Juge, ali su popustili pod pritiscima Nemaca i numumolji- vom tvrdoglavoscu Milosevica. Prema tome, apsolutna je neistina i glupost kada od nasih "teoreticara" pocne prica o "zaveri protiv Srbije i Srba"... Nas tzv. "otac nacije" mogao bi konacno (jer, sad je sve gotovo) i obja- sniti ili pojasniti njegovu tezu u Memorandumu da je Sr- biji naneta "istorijska nepravda" i (zakasnele) "imperi- jalisticke aspiracije" spram ostalih teritorija gde ima Srba a koje nikad nisu bile Srpske... Cepanje ce zahvatiti i sam nukleus nacije (ukoliko vec nije) jer besmisleno je ocekivati da ce razuman Srbin do- zvoliti da mu "pravi" Srbin i dalje kroji kapu i sudbinu. Nema "negativnih stereotipova"! Nastupa OTREZNJENJE, na- zalost kasno.


vuk (), 16.04.2007, 18:07
@Mike Kovian : Hvala na podrsci, na nama je da unesemo malo boje u ovo monotono saborno jedinstvo poklonika nacionalno ugrozenog & zabrinutog diskursa. @cdj : 1) Nemam problem sa argumentima vec sa licnim diskvalifikacijama koje upravo iskazuju nedostatak argumenata ; 2) U Francuskoj je pristup medijima omogucen svima, od revolucionarnih komunista do ultradesnih partija, od onih koji bi predsednika Siraka odmah u zatvor, do onih koji se zalazu za regularizaciju svih stranaca, od onih koji stigmatizuju francusku istoriju (kolonizacija, kolaboracija, rat u Alziru), do onih koji je glorifikuju. Niko nikoga u svemu tome ne optuzuje za izdaju i za zastupanje tudjih interesa. Tako je i za Korziku. Ogromna vecina Francuza bi pustila Korziku da se otcepi ako bi Korzikanci stvarno to zeleli (bez patriotske histerije), kao sto ogromna vecina Korzikanaca upravo ne zeli da se otcepi jer im je U INTERESU (pre svega ekonomskom) da budu deo Francuske. Od bogate i uspesne zemlje niko ne zeli da se otcepi. A mediji ... na Kosovu do 1999 nije postojao nijedan ozbiljan medij koji je zagovarao otcepljenje, pa se ta ideja ipak primila kod Albanaca. Svako poredjenje je jednostavno neprimereno. 3) Slazem se, zato treba razmisljati svojom glavom a ne ici za vecinom. U ovoj prici, vi ste ti koji idete za vecinom. @cevi: Nista netacno nisam rekao: da ne bih ulazio u dublje objasnjavanje tehnickih detalja, rezimirao sam time da su Korzikanci na referendumu odbili ponudjeni novi status (koji bi im davao vecu autonomiju) sto je upravo i bio slucaj. Ako su odbili vecu autonomiju, odbili bi valjda i nezavisnost, ili ne bi ni izasli na glasanje i time po ko zna koji put iskazali lojalnost francuskoj drzavi. Na svim izborima Korzikanci glasaju za iste partije za koje glasaju i ostali Francuzi tako da ni oni sami ne daju vecinu lokalnim "autonomaskim" strankama i grupacijama. To su cinjenice.


cevi (), 16.04.2007, 15:01
U svom komentaru od 13/4, Vuk prilicno olako barata sa cinjenicama. Pisuci o tome da su Korzikanci "pre 4 godine odbacili novi ponudjeni status", Vuk ne precizirai o cemu se radi, tako da citaoci koji ne poznaju ili ne proveravaju cinjenice mogu da pomisle da su Korzikanci odbacili nezavisnost svog "Ostrva lepote". Pomenuti referendum koji je odrzan 6. jula 2003 na Korzici odnosio se na prihvatanje ili ne vladine orijentacije da modifikuje institucionalnu organizaciju Korzike (npr. da se ukinu dva postojeca departmana - Gornja i Juzna Korzika i stvori samo jedan, itd.), a koja je bila zacrtana aneksom Zakona od 10 juna 2003. Stanovnici Korzike nikada nisu ni bili pitani (odnosno nije im bilo dozvoljeno), od gubitka svoje nezavisnoti u 18.veku, da li hoce nezavisnot ili ne, a Francuska ih je stalno vracala u svoje ognjiste, cesto i mimo njihove volje. Sto se navodnih anketa i sondaza tice, po kojima je vecina Korzikanaca navodno protiv nezavisnosti, to je isto kao i VIB-ov aforizam:" statistika moja dika, sto pozelis to i naslika".


cdj (), 15.04.2007, 22:53
@vuk. Želim da iznesem neke moje teze koje su suprotstavljene Vašim: To su: 1) Iznošenjem kontraargumenata na vaše tvrdnje nije nikakav atak na Vašu ličnost, već naprotiv približavanje istini. Ako se plašite kontraargumenata, onda niste sigurni u vaše stavove, već tumačite nečije. Meni ne smetaju nikakvi različiti stavovi, čak kada su i uvredljivi. Jer u ovim komentarima su najvažnije činjenice i njihovo logičko povezivanje. 2) Što se tiče, kako kažete ovih anketa, to je sve relativno. Pitanje je koliko su ideje tih 9% prisutne u medijima, ili ih uopšte nema u medijima. Ako ih nema, pitanje je koliko bi za nekoliko godina iznosili ti procenti da ih ima u medijima. Ima li ih u parlamentu, čuje li se njihov glas u parlamentu, ili takve opcije ne mogu uopšte da se politički registruju. Ako lica sa takvim idejama ne mogu da se registruju za političko delovanje, da li su to onda nedemokratske države. 3) Treba da shvatite da ima ljudi koji ne prihvataju ništa zdravo za gotovo, što je, nadam se, i po Vašem mišljenju, u redu.


Mike Kovian (mikekovian@gmail.com), 15.04.2007, 03:43
Slobodan Antonic kaze da je u Srbiji "zabelezen jedan redak psiholoski fenomen - negativni autostereotipi". Sudeci po prepisci izmedju Vuka i Ostatka Srba u komenta- rima povodom Antonicevog clanka, meni se bar cini da je Slobodan potpuno u pravu kada kaze da je samo "zabelezen" i moj je utisak da za Srbe i Srbiju i nema nikakve opa-snosti od sirenja ove pojave jer su (iz komenara) vidlji- vi odlucnost i resenost pravih Srba da ovakve i slicne psiholoske fenomene ne tolerisu. Oni koji su poklekli pred ovim pojavama vec su odavno na Zapadu (kao taj Vuk, ja i jos poneko, verovatno) tako da je Srbija bezbedno izolovana od nas. Sto se tice samog Vuka: sasvim je vidljivo da je za tri koplja obrazovaniji, tolerantniji, kulturniji i da moze Ostatku da bude profesor Srpskog Jezika. Ovo su CINJENICE


Urosevic Neimar (), 14.04.2007, 02:59
Izvanredan clanak i da nam jos dugo pisete gospodo iz Politike. Jedna mala dobronamerna primedba: Juda iz Kariota ili Juda Kariotski, kaze se pravilno. Bar je tako bilo kad sam ja ucio.


Djole (), 14.04.2007, 02:54
Ja sam od onih koji bi da budu blizi ne Zapadu, nego Istoku, onom pravoslavnome i njegovoj Istini, kojoj se i autor u ovoj svojoj kolumni na ravni zemaljskog carstva sjajno priblizava. Zato to tako mnogo smeta ljudima Cobelovog kova! Zato oni toliko "ne mare" za misljenje "Politike", da bi je najradije "demokratski" zabranili!


goran (), 13.04.2007, 22:27
Ali, ipak, kada malo bolje razmislim, Rasta koji se javio pod nikom Hajle Selasije je dobro mislio kada je rekao "sto se majmun vise na palmu penje, to je vise izlozen". Mislim da se to odnosi na sve one koje i g. Antonic provalio u svom tekstu i o kojima sada bolje znamo. Ako nisam dobro shvatio, neka se Hajle Selasije javi i bolje objasni.Ali poredjenje g. Antonica govora g. Kostunice u UN sa nastupima cara Hajla Selasija u toj organizaciji je senzibilitet par ekselans. On govori kako o ozbiljnosti autora, tako i o ozbiljnosti teme o kojoj pise i izvanrednom poznavanju istorije UN. Za to cestitam g. Antonicu, iskreno i od srca. Jer, ako ovo sa Kosovom sto predlaze Ahtisari prodje u UN, onda smo na pragu kataklizme. Kada je Srbija bombardovana od tzv. milosrdnog andjela bez autorizacije SB UN, to je bilo nelegalno. Kada se svet, UN i vodeci medjunarodni pravnici nisu tome usprotivili, onda je usledio Irak, takodje nelegalno bombardovan bez dozvole SB UN. A to je dovelo do skoro milion mrtvih tamo. Ako se sada dozvoli da deo Srbije ode suprotno medjunarodnom pravu, to bi vodilo ka totalnom rasulu medjunarodno-pravnog poretka. I vodilo bi ka tome da, kao sto je Antonic rekao u svom proslom clanku, Srbija bude opet silovana. Prvo bombardovanjem, pa onda otimanjem. A moderno pravo ne poznaje dva kaznjavanja za isto navodno pocinjeno delo. Ako su nas nelegalno gadjali da bi "zastitili ljudska prava" siptara, neka to bude to. "Humanitarna intervencija". A ako hoce da nam povrh toga otmu i deo teritorije, to bi bilo previse. Pa zasto su nas onda bombardovali!? Nije li odista bilo dosta silovanja Srbije i stvaranja "presedana" koje vode razaranju svetskog poretka? Jer, kada gadjas RTS, onda ti postane legalno da gadjas Al Dzaziru...Iako Zenevske konvencije zabranjuju gadjane civilnih ciljeva, tako je sa RTS-om to postalo "legalno"...Itd i itd! A kako ono kaze Bob Marley? "Get Up, Stand Up, Stand Up for Your Rights, Get Up, Stand Up, Don't Give Up the Fight..." Zar ne?


goran (), 13.04.2007, 21:55
Od svih kritka stoji kritika naknadne pameti od Mari. Ali, u principu, svidja mi se clanak, vrlo nadahnuto. Posebno mi se svidja pominjanje Hajla Selasija koji se nije samo mladjan obracao UN. Obracao se i 1968. sa zestokim govorom kojeg je posle Bob Marli uoblicio u cuvenu pesmu WAR sa "Rastaman Vibration" albuma. To zna onaj Rastafarijanac sto se javljao. Ali, njegovu poruku nisam bas najbolje shvatio: da li je negativna ili pozitivna? Trebalo bi da bude pozitivna. Ali bih odista g. Antonicu cestitao na pominjanju Jaha Rastafarija-Hajla Selasija, jer je on izuzetno dobar primer ljudi koji su u UN drzali zestoke govore koji su se kasnije prorocanski obistinili. Recimo u produvavavnju usiju stukama i slicno...Dobar senzibilitet, g. Antonic sigurno voli reggae, bas bih voleo da znam...


za s.j. (), 13.04.2007, 17:24
vidisH da niste bili u pravu.ubace vam govornika MANIPULATORA,sa predivnim pricama o buducnosti i evropi,a vi odmah poletite.kad smo vas upozoravali na prevarante,i govorili da lesinari napadaju slobu zbog srbije,vi ste nas ismijavali,i vikali da smo glupani i nacionalisti i primitivni.sad ste u situaciji da nemate ni srbiju ni evropsku zajednicu,NISHTA.


vuku (), 13.04.2007, 12:47
sada ispada po tvome,da u kriznim podrucjima sirom svijeta,niko nece da se odvoji,nego su shiptari jedinstven slucaj u svijetu,halo,pa nismo djeca


vuk (), 13.04.2007, 05:04
Opet rafal "nacionalno zabrinutih" reakcija na moj komentar, kao i obicno. Pogledaju li se nekad ti ljudi u ogledalu i vide li u njemu koliko su netrpeljivi i agresivni? Nalazimo se na stranici komentara koja sluzi da posetioci iznesu svoje misljenje o tekstu ... ja upravo to i cinim, ne prozivajuci nikoga od prethodnih komentatora iako se ne slazem sa 90% njih. Ako nije dopusteno izneti drugacije misljenje od ksenofobicno-ratoborno-guslarskog onda to treba negde napisati, da nepozeljni ne bi ometali tu famoznu sabornost. Dakle, ovde neki spominju Korziku, Baskiju i slicne regije u Evropi. Da su se malo zainteresovali za te teme znali bi da je na Korzici bio organizovan referendum pre ne vise od 4 godine na kome su gradjani Korzike odbili ponudjeni novi status ostrva. Osim toga,prema relevantnim anketama, 85% Korzikanaca su protiv nezavisnosti, a samo 9% su za. U spanskoj Baskiji postoji teroristicka ETA ali istovremeno ogromna vecina populacije priznaje Spaniju kao svoju drzavu, ucestvuje na izborima i placa poreze. Demokratske drzave se na demokratski nacin nose sa takvim situacijama pa su paralele sa Kosovom potpuno neprimerene. Nasi ljudi traze slicna poredjenja da bi ojacali svoju argumentaciju, pa tako natezu sve i svasta, nesvesni koliko je to daleko od realnosti. Takodje se natezu i "unutrasnje" paralele, pa cemo navodno izgubiti i Vojvodinu, Sandzak i ko zna sta jos ako sada "damo" Kosovo. Treba objasniti ljudima da te stvari nemaju blage veze jedne sa drugim i da je Kosovo potpuno specificna situacija. Jednostavno ne mozete, osim silom, drzati teritoriju protiv volje stanovnistva. Kada to kazem, to je principijelan stav i isto mislim i za Republiku Srpsku koja ce se kad-tad otcepiti (eto nama nazad i vise od onih 15%(-:), i za Kurdistan koji ce kad-tad doci na dnevni red. I za kraj, da porucim Dorcolcu da ako je njemu Tibet primer kako treba resavati manjinska pitanja, onda zivimo na razlicitim planetama. Sve moje simpatije idu ka napacenom narodu Tibeta.


Onaj kome je odavno jasno (), 13.04.2007, 03:25
Mislim da je komentara i pevise!Stata sto niko nije potegao pitanje Kosova mnogo ranije,pre 1999.Jos krajem 1944 pa na ovamo.Sta je bilo 1964,1968,1973,1981 i atko dalje i tako dalje sve do 2004.Pa,dragi zemljaci i srbo patriote i europatriote !Vama nista nije jasno i nikad vam nece biti jasno.Oni koji hoce Kosovo da zadrze recite cime i kako?A oni koji hoce da ga daju kome i zasto?Slazem sa da je onih ajd' da prihvatimo dva miliona Siptara ne Albanaca ,jer tu je greska sto smo prihvatili Albanac umesto Siptar,tamo i da se bune,A sta je sa nasih dvesta i nesto hiljada?Gde je njima mesto,ne samo u nasim srcima!?Gde su onih sada milion i nesto ucesnika 600 godina Kosovske bitke ,sada kad treba braniti Kosovo?Sto ne izadjose pred americku ambasadau pre neki dan?Zasto se stalno ponavlja mantra "budimo svesni realnosti"!?Dali je to opravdanje pred sobom i svetom za onih jedanest godina pod Milosevicem i njegovom bandom?Pa zar vi ne shvatate da nam "ostatak sveta" nemoze oprostiti sto smo mirno trpeli da nam se "porodica" penje na glavu?Zar neshvatate da je NATO bombardovao Srbiju da bi "pomogao demokratiji da zbaci ono sto narod nije hteo"!Zar neshvatate da je najveca sramota za nas upravo to sto niko nije hteo da puskom istera tog ... .Zar nam nije jasno koji je nas greh?Setite se Tajming skvera u Kini.Setite se Rumunije,Madjarske.Tuzno je to sto neki sad hoce da zbrisu u Evropu a nisu tu Evropu prihvatili kad nas je zvala.Sad ostanite gde ste jer ni za ovde niste!


S.J. (), 13.04.2007, 02:31
Dusku Vasovicu. Dragi Dusko, tacno je da u Srbiji i medju intelektualcima i medju obicnim svetom postoji strah od Evrope, i naklonjenost Rusiji.Isto tako, postoje i oni koji su vise naklonjeni Zapadu, a manje Istoku. Koliko mi je poznato, a nisam neki strucnjak, tako je oduvek bilo u Srbiji. Ja sam bila uz one koji su hteli da od 2000. bude drukcije u Srbiji, da budemo u toku sa 'svetom', da nam Evropska unija bude blize, da imamo bolje odnose i sa Zapadom i sa Istokom. Medjutim, Evropa nam u tome stalno odmaze, i to je nas veliki problem (o tome je govorio jos i Djindjic!)! A sve je kulminiralo poslednjih nedelja sa njihovim otvorenim stavovima po pitanju Kosova i Metohije, pri cemu svako moze primetiti njihovu neprincipijelnost. Oni su morali da racunaju na ovakvu reakciju u Srbiji; jos burnije bi reagovali drugi narodi od nas, npr. Grci. No valjda su racunali da smo se istrosili... pa i jesmo. Umesto da podupiru nase okretanje njima oni nas nisu postovali. Mi smo verovali da nam pruzaju pravicnije drustvo, ali oni to nisu pokazali. Traze od nas da ispunjavamo zakone, a oni to ne rade. Verovatno sve to mnogi Evropski politicari vide, ali cute ili jednostavno nemaju moc. Moc je tamo gde je novac.Ova situacija je veoma tragicna, a mogla se izbeci da su oni to hteli.Mi bismo procvetali da su nas podrzali.Ako Srbija ode u losem smeru (tesko je ekonomski opstati kada te okruzuju clanice Unije), EU , USA i NATO ce biti najveci krivci. Zatvorena, mala i nepismena Srbija njima mozda odgovara? Tesko svima nama! Valjda ce biti vise razuma (ljubavi, postovanja)!? Samo, analiticari su slobodni da iznose procene, no na nasim politicarima su najteze odluke, jer zemlja ce ekonomski propasti ako nas stave u izolaciju, i to se nece moci vise podneti, bice socijalne bede, a za njom sledi svako propadanje. Sa druge strane, oni nam ne daju izlaz... Treba se moliti za nase politicare.


Pera Bora (), 12.04.2007, 21:11
Sa najvecim zadovoljstvom sam procitao komentar gospodina Antonica. Zahvalan sam Politici sto je resila da stititi srpske interese i objavljuje komentare u tom smislu. ...


vuku (), 12.04.2007, 20:45
e moj evro srbine.ti bi djelio srpsku zemlju i srpske vjekovne svetinje za neki savez sa ez,pa ti onda zatraze vojvodinu,a ti kazes izvoli,pa ti zatraze.....kad bi se svima davalo pravo na odcepljenje,svijet bi bio u haosu,znas li to,nemoj mi reci da je kosovo presedan i jedinstven slucaj,jer te lazi ne volim da slusam.srbija nije na prodaju


Joviša Vidić (), 12.04.2007, 20:28
Dragi moji Srbi! Najveću nesvesnu uslugu nam čini Evropska unija, time što nas ne prima u svoju Zajedenicu. Okrenimo se sebi i rešavajmo nailazeće probleme. "Teško loncu čekajući iz sela začinu" (narodna poslovica). Narod nije elita, narod je genije. Zna narodni genije ko i zbog čega se nameće i nudi Evropskoj uniji - kao da je Srbija prostitutka. Kako je tužno gledati zagovornike Unije, kako se savijaju ispred trećerazrednih evropskih birokrata, onako bez kičme, kao kišne gliste. Joviša Vidić od Rudina.


Duško Vasović (dvasovic@sbb.co.yu), 12.04.2007, 19:44
Pisanije g.S.Antonića ne može se nikako drugačije shvatiti no kao večiti strah mnogih srpskih intelektualaca i političara od "kurve Evrope" koja uništava sve zdravo i dobro u zemlji Srbiji. Nihov stav funkcioniše po principu "Bolje prvi u selu nego drugi u gradu" ili čak "stoti" u gradu.U zatvorenoj, maloj i nepismenoj Srbiji oni su intelektualni džinovi spremni i spretni da "analiziraju i presuđuju" svemu i svakome.Ništa im nije nepoznato, o svemu imaju stav.Čarobna reč ANALITIČAR. Veliki gospodar V.Koštunica i nešto manji V.Ilić će sve to lepo pozlatiti. P.S. Pre svake rasprave o Kosovu pogledati propagandni film iz Jugoslovenske kinoteke "Kroz naše Kosovo iz 1934 g.


S.J. (), 12.04.2007, 19:15
Nek mi Vuk i Momir ne zamere, ali verujem da je doslo vreme da se kaze o cemu se radi sa EU i ostalima. Ja nisam ni Radikalka, ni nacionalista, ali svakom normalnom ovo vec bode oci! Nije Kosovo i Metohija spalo na imovinu. Citav danasnji svet se zasniva na posedovanju, na imovini, ona je svim drzavama vazna i skoro svim ljudima. Pa kad ne postuju nesto drugo, a ono bar da postuju tu nasu imovinu i zemlju! O tome se radi. Drugo, nije tacno da mi ljude sa Kosova (Albance) nismo hteli. Oni nas nisu hteli i nece! Evo sad, kada postoji demokratija u Srbiji, oni nas preziru! Situacija stvarno jeste specificna, ali ne zato sto smo mi neki losi momci, vec sto smo takvi domacini da nam sirenje Albanaca nikada nije predstavljalo problem. Oni su usli na nasu zemlju, mi ih nismo izbacili, bili su dobrodosli. Onda su se namnozili, onda su im komunisti dali pokrajinu (u Srbiji), onda su se dovoljno osilili pa su poceli domacine da izbacuju, i sad je to eto njihovo, a mi svi treba da odemo! Ljudi moji, tim balansiranjem necete zaustaviti ultranacionaliste u Srbiji. Time sto pravdate zapadne politicare, situacija je jos gora! Oni nisu zasluzili da ih neko brani. Oni ne postuju osnovne konvencije i norme drustava iz kojih dolaze! A mi smo im ko neki zamorcici. Evo u Sloveniji odmah teraju Rome cim ih vide. U Svajcarskoj postoji tiha diskriminacija ne samo roma, vec i Srba (mi mu dodjemo nesto slicno). Svaki nacionalizam je dobar osim Srpskog. I sad, sta sa svim tim da radimo? Komentarisite, predlazite, samo nemojte da budete "realni" u smislu da govorite da je istina ono sto istina nije! Zasto Hrvati nisu platili kada su stotine hiljade Srba iseljavali, pa cak se i Americki ambasador smejao na hrvatskom tenku, a mi ne smemo ne da Albance iselimo, vec svi navijaju da oni nas isele! Plase se "2 miliona" Albanaca, a ne plase se Iraka, Irana... Samo da mi ne pricaju o zakonima i pravdi... Ali, kul je biti neemotivan, kad te lazu ti se smesis i uzivas!


Vanstranački analitičar (), 12.04.2007, 19:11
Tekst "Sada znamo" je uspešan spoj svih elemenata dobrog novinarskog pisanja / eksplikativnost, preciznost, argumentovanost/.Tačno, istinito, precizno, hrabro. To je realpolitika, tu Boga nema. Kada se na odnose Nemačke, Engleske i Francuske prema Srbiji u dužem periodu primeni tzv. metod Marksove apstrakcije i odnosi ogole od svakih primesa emocija, vere, rase i sl. - tada se jasno vidi da ostaju samo goli interesi. Dadajte ponovo sve nazad i zamaglite koliko hoćete / saradnja, građanska prava, kultura,turizam, sve.../ ne menja se suštinski odnos: interesi. G. Antonić je, retorički, to tek sada saznao, a nije: znao je on to i mnogo ranije samo nekada nije smeo, a nekada nije hteo da to kaže. Kao i mi. A sada mu puklo trpilo na pitanju Kosova i Metohije. Kao i nama. Sa Nemačkom nema iznenađenja: Srbi su pomogli da Nemačka izgubi dva svetska rata i ugrozili njihove interese, njihove aspiracije ka Jadranu idu preko Hrvatske i zato je Genšer "voleo" Hrvate, mi u miru imamo najveći interes da radimo u toj zemlji i trgujemo sa njom - ali i to treba činiti samo u meri obostranog interesa. Englezi su dugo bili najlukaviji politički, sa najjačim agenturama, nekoliko puta su Srbe teško oštetili / Čerčil i dr./, sada su ispružena ruka SAD u kontroli EU, niti ih dirati niti išta lepo od njih očekivati. Francuska je najveće razočarenje Srba jer, verujem, ni danas preko 90% Srba ne zna da su Srbija i ministar Paču u suvom zlatu isplatila svaki metak, cokulu, zavoj i bolnički dan Francuskoj posle Prvog svetskog rata - a širili smo famu da nas "vole" jer je to bio naš interes, a oni nisu ni znali da nas vole . Spomenik Francuskoj na Kalemgdanu treba preimenovati u slavu svih saveznika u svim ratovima. Za SAD je Srbija neposlušna nepoznanica i vrlo neprijatno vojno iskustvo i iznenađenje za NATO. Danas je naš najveći interes da budemo u najboljim odnosima i sa Rusijom i Kinom koje mogu politički, ekonomski i vojno da zaštite naše interese, a da u pri tome imaju što duže i sopstvene interese.


Filip Karamarkovic (), 12.04.2007, 19:04
Toliko puno emocija, a tako malo spremnosti da se istini pogleda u oci. Srbija se sluzbeno odrekla Kosova i Metohije jos 1999. godine kada je Kosovo i Metohiju predala medjunarodnoj vojnoj i civilnoj upravi. Nesluzbeno se odrekla mnogo ranije kada je KiM postala kategorija za dokazivanje verbalnog/kafanskog a sada i internet patriotizma. Toliki intelektualci, politicari i pojedinci iz Srbije i vaskolikog sveta tvrde da im je Kosovo i Metohija sveta zemlja ali nije poznat nijedan slucaj da je neko zbog toga odlucio da se sam ili sa svojom porodicom naseli u toj istoj zemlji svetoj. Reci ne prate dela gospodo, a to ostavlja mucan utisak neiskrenosti i licemerja. Nista vise od toga.


dorćolac (), 12.04.2007, 18:42
U Srbiji, prema proceni, živi do milion i po Šiptara, a ne dva miliona, kao što tvrdi šok VUK koji je, zapravo. šakalo ili UK ! A u Kini ima mnogo manjinskih naroda: prema popisu, više od 80 miliona stanovnika te države nisu Kinezi. Medju njima, u Sinkjangu, brojni su i muslimani Ujguri,nekih 2o miliona, ili više - koji bi se takodje rado otcepili, kada bi im to bilo dozvoljeno. Dakle, Ujguri i Tibetanci su POSEBAN narod, a Šiptari su u Srbiji nacionalna MANJINA, jer već imaju svoju državu Albaniju... Eto, ni Baski, kao ni Korzikanci, ne žele biti deo Španije, ili Francuske, pa ih niko ne nagovara na otcepljenje, a niti podržava bombardovnjem njihov separatizam. Uzmimo i Kurde: oni su poseban narod, a nemaju svoju državu. Međutim, iako ih ima i u Iraku dva puta više nego Šiptara u Srbiji - njima se ne dozvoljava otcepljenje. Nad njima je izvršen genocid, pa ih je ubijeno na stotine hiljada, A imaju i svoju vladu i vojsku koja se protiv iračke arapskj države bori već 60 godina. U još gorem su položaju Kurdi u Turkoj, Procjenjuje se da ih ima od 12 do 20 miliona, vode gerilski rat u kojem je, prema turskim (friziranim) podacima poginulo više od 30.000 ljudi. Uzgred, ovaj vuk je ipak uk (na šiptarkom to je isto),ili možda ljukav ljisic,jer se ovdje pretvara da je Srbin, a stalno zaytupa stavove šiptarskih separatista...


Sokirana (), 12.04.2007, 17:01
Sokirana sam da su samo 2-3 komentatora ( plus dole potpisana),od ukupno 41, "znali" . Jos vise sam sokirana "priznanjem" onih, koji je trebalo da znaju , da nisu "znali" .Gospodine Anonicu ,trebalo je da "znate" .Srpski politicari ,intelektualci ,trebalo je da "znate" . P.....


kanjos (), 12.04.2007, 16:43
EVO NEUPUCENIMA gde vodi Evropska "Demokratija", evo kuda ide Evropa posle nemackog ujedinjenja, svako ko ima dve ciste video je i znao da ce krenuti isti politicki zahtevi samo drugacije formulisani da se LALA ne doseti.U sred naseg Beograda slusamo novog Gebelsa koji nam kaze sta ce nam oteti! I NIKO NISTA, verovatno je g-din Tadic kod AMERA moli da nam ostave bar jedan TENK! SRAMOTA,vama hvala za tekst i za m... da to napisete!


Milenko (), 12.04.2007, 16:40
Ko o cemu,vuk o real politici.Pa jel´tu ulaze i Rusija i Kina ili su te dve sile deo neke srpske fantazije?A tvome cinizmu o specificnosti kosmetskog problema posle proterivanja srpskog zivlja nema mesta,naravno ako hoces argumentovano da diskutujes.Cinizam i hipokrizija nisu argumenti.Sto se tice defetizma koji ti sejes po forumima,javi nam se opet posle posete Lavrova,bice zanimljivo citati tvoje umotvorine o real politici.Cobel nam je upravo potvrdio da smo u pravu i da kraja nema:ako jednom popustimo i Kosmet ode,kako cemo sutra braniti Vojvodinu ili Sandzak?I to je pitanje na koje ti i tebi slicni dusebriznici nemate odgovor i da vas sto i prvi put upitamo.Jadni ste u tom svom nedostatku srama i stida...


vuk (), 12.04.2007, 15:54
Opet Antonic svodi problem na emotivnu ravan. Kosovo jeste sasvim specifican slucaj: nigde nemate takvu situaciju da je jedna teritorija naseljena sa vise od 90% stanovnika neprijateljski nastrojenih prema drzavi cija je to formalno teritorija, koji nece ni da cuju za tu drzavu, a da su pri tome druge vere, sasvim drugacijeg etnickog porekla, i da govore sasvim drugacijim jezikom ... i da, uz sve to, imate situaciju gde se maticna drzava tri puta raspadala, krvav rat, strane trupe, i nakon toga, osam godina de facto (nadgledane)nezavisnosti ... Tako nesto se ni sa cim ne moze uporediti, i u tom smislu i jeste presedan. Oni koji kreiraju medjunarodnu politiku ne rasparcavaju Srbiju da bi srpskim patriotama naneli bol, vec pokusavaju da na racionalan nacin trajno rese problem. Znaju i oni da je to na neki nacin nepravedno prema Srbiji, da za Srbe sa Kosova to znaci iseljenje, ali jednostavno smatraju da je za stabilnost regiona manji problem stotinak hiljada preostalih Srba, nego dva miliona nezadovoljnih Albanaca. To mozda zvuci cinicno, ali to je real-politika ... Srbija nece daleko dogurati forsirajuci emotivnu stranu problema i drzeci se medjunarodnog prava u situaciju kakvu medjunarodno pravo ne poznaje. Srbija treba da se upita kakve prakticne koristi bi imala od formalnog zadrzavanja Kosova u okviru svoje teritorije (vise od toga cak ni krajnji optimisti ne ocekuju). Osim isterivanja nekakve pravde, ne bismo li sacuvavsi integritet sacuvali i tempiranu demografsku bombu koja bi kad-tad ponovo pukla sa mozda jos gorim posledicama? S druge strane, Evropi ne ide na cast nacin na koji se odnosi prema Srbiji ... Onakvim izjavama, kao i izostavljanjem bilo kakve kompenzacije za Srbiju, samo podsticu radikalizaciju prilika i guraju nas u jos vece podele. Nalazimo se izmedju dve vatre: sa jedne strane patriotska paljba na svako kriticko misljenje, s druge strane hladna arogancija i cinizam zapadnih diplomata ... Jedino resenje je da i jedne i druge malo omeksamo.


Mango Janovic (mango@mishkosoft.cjb.net), 12.04.2007, 15:48
Ovi "realističari" su neumorni ... pa Albanci 80 godina nisu prihvatili "realnost" i niko to ne smatra za nelogično ali kad Srbi neće posle 7 godina da se samoodreknu svih svojih interesa onda je to nenormalno ...!? Gospodo vaš defetizam ostavite za sebe ...


V. Miljević (), 12.04.2007, 15:27
Filip KARAMARKOVIĆ i ostali "europejci" poručuju g.Antoniću, vladi Srbije i poštovanom patriotskom publikumu da bi se rado odrekli Kosmeta u zamjenu da što prije uđu u Evropu, odnosno u Evropsku Uniju! Dakle, da se oni pitaju, a srećom niko ih i ne šljivi (sudeći po rezultatima posljednjih izbora za stpski parlament )- Srbija bi ostala bez Kosmeta. Za prazna obećanja koja nikoga ne obavbezuju...Međutim, da su pročitali ono što je izjavio njemački ambasador Covel (vidi današnju "Politiku"), miožda bi shvatili da od t Europe , bar dok bi i oni u njenim blagodetima mogli uživati - NEMA NIŠTA! Jer, gospodin ambasador izvolio nas je obavjestiti da bi Srbija, EVENTUALNO, mogla ući u EU tek za 20 - 25 gopdina! A tada mnogi od ovih europejaca koji su se okomili na g.Antonića, imaće bar osamdeset i kusur godina, računajući i g.Tadića, ako ga Bog do tada poživi...Uzgred, neko važniji od ovog arogantnog ambasadora - njegova šefica, kancelar Njemačke Angela Merkel, izjavila je, ne tako davno, da Turska, Srbija i neke druge zemlje ne trebaju ući u EU, ali im se može dati neki (neodređeni) status "povlašćenog partnera" Unije. Naravno, u neko daleko vrijeme kada gospodi Lazi, Milošu, Realisti, Pablu i Ignjatu i ne bude više stalo do putovnja po Europi


@Mari (), 12.04.2007, 15:15
Potvrđujem da niste jedini. I ja sam odavno znao sve ovo što se g. Antoniću tek sada javilo kao proviđenje. No, poželimo mu dobrodošlicu u naše redove, gde mu je i mesto. Vidi se to uostalom po ostrašćenim reakcijama na njegov tekst još uvek zabludelih ovčica.


Momir (momir.lazic@gmail.com), 12.04.2007, 15:13
Za malo da ostanem be? komentara! Čitajući najpre tekst S.A. , a onda i prispele komentare! O autoru i njegovom štivu za široke narodne mase, ne bih mnogo, samo jedna konstatacija: podseća me to sve na već viđene kolumne Brane Crnčevića u Dugi, pred neki od ratova.... Beše neko obraćanje sinovcu ili tako...! Na moju žalost, vidim da neki od "komentatora" pominju IMOVINU! I njeno vraćanje, ili polaganje prava na nju! Očito je da je Kosovo spalo na imovinu! Ljude koji su tamo živeli i žive, nikada nismo hteli! Pročitajte D.Tucovića i njegovu širokim masama malo poznatu raspravu Srbija i Arbanija! A možete konsultovati i M.Popovića Vidovdan i časni krst! Dok Japan , Amerika, Italija, Nemačka i taj ra?vijeni svet prave svemirske stanice,traže odgovore na pitanja gde će mo i kako sutra na ovoj prenaseljenoj planeti mi upiremo pogled u 13. vek. Ili možda 14. - prizivamo Dušanovo carstvo! Ovde ostajem be? komentara...


vesna (), 12.04.2007, 14:34
Mi nikako ne mozemo uci u Evropu,jer mi smo u njoj od formiranja iste.To bi svi u SRBIJI trebalo da SHVATE!


S.J. (), 12.04.2007, 14:26
Citajuci komentare, jos jednom razumem kako se ljudi razlicitih pogleda na svet ne mogu medjusobno razumeti. Eto, neki ocenjuju ovaj tekst kao "nerealan", ne razumejuci o cemu se u stvari radi. Nekima ne treba "pravda", vec "bolji zivot", itd. "Realan" kaze "Kosovari su krvlju platili nezavisnost", opa dakle svi teroristi koji krvlju nesto plate, treba da dobiju nezavisnost! Naravno, floskule o "kosovarima" izmislise isti pametnjakovici. Zatim "Platili desetogodisnju tiraniju", a sta je sa ostalim decenijama u Titovoj zemlji i ranije? I ovih 7 godina? Onda neki pricaju Kosovo nije Srbija od 99, ali ko kaze? Gde je to pisalo? Dakle, radi se o razlicitom gledanju na sve! Za realne, bilo bi pametno biti ateista, grebator, preljubnik, jer eto svi kradu, svi imaju ljubavnice, ako ti neko zauzme stan, a ti budi realan, jer Boze moj, stan vise nije tvoj iako imas dokumenta... Dakle, budi realan! Ocigledno je da mnogi citaoci ne razumeju g. Antonica. On pise iz neke poznate nase matrice, koju dele svi uglavnom pravoslavni na ovim prostorima. Oni koji to nisu, oni nikada nece razumeti... Onima koji na teritorije gledaju kao na gluposti savetovala bih im da ne knjize stan niti u Sudu niti u zemljisnjim knjigama, jer je privatna imovina stvar ko ce biti jaci - njemu stan. Ali, takav poredak je Zapad uvek osudjivao. U ovom slucaju, njih bas briga sto su tamo komunisti oduzeli SPC mnogo zemlje, sto je nasa drzava tamo finansirala decenijama (i moj deda gradio pruge), u ovom slucaju nema svetosti privatne imovine (da ne govorimo o duhovnim vrednostima koji su nekima na 100. mestu prioriteta)! I kako se onda mi mozemo razumeti? Neki veruju u vaskrsenje Hristovo, a nekima je Juda genijalac... to je to...


Milenko (), 12.04.2007, 14:00
Antonic je opet pogodio u srz,cestitam.Cobelova izjava to debelo potvrdjuje.I maliciozni komentari koji zahvaljujuci selektivnoj cenzuri sve vise preovladjuju na ovom forumu.Vama na cast...


Miodrag (), 12.04.2007, 13:42
Dragi Antonicu, odlican Vam je clanak. Ne vodite racuna o profesionalnm "eurointegrisanim atlantisima" koji sipaju otrove sa "lap-top" racunara koje su im udelile odgovarajuce strane sluzbe za tu svrhu. Nema takvih mnogo i bas zato su dobro placeni da unose zabune, defetizam, obeshrabrenja, sumnje u srpsku javnost! Sve je to deo jednog groznog plana da se Srbija moralno unisti! Miodrag Miodrag


Srbislav Miletić (), 12.04.2007, 13:39
Ako sam razumeo dobro, integritet bi trebalo da bude neka vrsta totaliteta. Ako je tako, molim vas da mi objasnite da li vidite u politici koju sprovodi vlada, i u nagoveštajima narednih koraka koje dobijamo iz tekstova Bode Antonića, kako i na koji način bi mi trebalo da povratimo taj totalitet na Kosovu koji nam je izmakao od Kumanovskog sporazuma naovamo? Ili, to bi trebalo da nam neko da prema božanskim zakonima? Prema "kosovoslavlju"? Politika vlade je sledeća: na Kosovu Albanci mogu da rade šta god žele i na način koji im najviše odgovara i mi nemamo ništa protiv, nama je samo važno da se kaže da je to formalno Srbija. Šta se tamo zaista dešava nije važno, i bilo bi dobro ako Albanci ne bi učestvovali u političkom životu ostatka Srbije. Neko bi valjda trebalo da kaže pa vaši su zahtevi zaista minimalni i eto učinićemo baš tako, njima sve osim statusa nezavisne države. I time smo mi povratili i očuvali državni integritet? Time bismo pokazali da smo ozbiljna država? Onda bismo mogli u EU kao ravnopravni? Da li je to politika?


mile ćurčić (), 12.04.2007, 12:58
Srbislavu Miletiću: pojam državni integritet nije nikakva floskula već pojam koji označava takvo stanje države koje u svim (bitnim) političkim segmentima omogućuje državi da kontroliše zbivanja na svojoj teritoriji (teritorijalni državni integritet) i u svim državno-političkim procesima (državni integritet). Kad vam neko drugi, sa strane, odruđuje šta i kako treba da radite, onda je državni integritet narušen. Toliko biste morali znati pre nego se upustite u komentarisanje politike.


Srbislav Miletić (), 12.04.2007, 12:25
Izvinjavam se ali samo kratko: voleo bih da mi oni koji koriste floskule tipa "državni integritet" objasne šta to znači? Prema mom shvatanju to je manipulacija koja treba da posluži Koštunici da ostane još koju godinicu na vlasti, i da njegovoj partijici omogući kakav takav život. Ako se to dogodi, dacitiram Tijanića. ako Koštunica preživi Srbija neće, jer nova vera koja nam se nameće a koja se neformalno zove "kosovoslavlje" nema utemeljenja ni u čemu. Na sapunici nema opstanka.


Hajle Selasije (), 12.04.2007, 12:04
I reče gospodin Antonić: „Neki su se odmah setili mladog Hajle Selasija…” Hajle Selasije I (Haile Selassie I, 23. juli 1892. - 27. avgust 1975.), posljednji etiopski car koji se smatra osnivačem rastafarijanske vjere. Nakon Selasijevog krunisanja rasta pokret je skupio svoje sledbenike i službeno započeo. Po njemu je rastafarijanizam i dobio ime. Ras Tafari potom uzima naziv Hajle Selasije I od Etiopije. On takođe uzima sledeće titule: Kralj svih kraljeva, Gospodar svih gospodara, izabranik Boga i pobedonosni Lav Judejski, jer tvrdi da je 225. potomak kralja Solomona. Gandžu (marihuanu, travu, konoplju, kanabis, itd) rastafarijanci takođe nazivaju i Svetom biljkom koja pročišćava telo i dušu, donosi smirenost, ispunjava ljude nadahnućem i približava ih Bogu. Gandža se koristi u ceremonijalne svrhe, jer njena opojnost menja stanje svesti, pruža nadahnuće iznutra, služi kao sredstvo meditacije. Rasta izraz “The higher the monkey climbs the more him expose” - Što se majmun više penje, više se pokazuje. (izvor www.sr.wikipedia.org ) Ovaj tekst postaje sve jasniji.


Marko Hadži-Marković (), 12.04.2007, 11:56
Ne shvatam da li je uistinu, to što neko zastupa teze koje govori premijer, i nužno i dovoljno da ne bude u pravu. Mislim da smo isuviše zaglibljeni u dnevnopolitički kal i da ne shvatamo važnost onoga što se zbiva. Zaboga, da li je reč o Koštunici ili o pravu na državni integritet?


Durlanski (), 12.04.2007, 11:56
Hristos Vaskrese, Vaistinu Vaskrese! Dovoljno je samo toliko da znamo i da u to verujemo. Imamo onda i svoje vrednosti a i svoju pobedu. Vaistinu!


Marko-2 (), 12.04.2007, 11:36
Ne zelim oduzimati nikome pravo da iznese svoj komentar, ali ovo ,kao Srbislavovo, Ignjatovo, Pablovo, od Realnog, Filipovovo, Milosevo je za sramotu svih Srba, njima ne trebaju nikakvi argumenti..Stidite se materinog, materine matere mlijeka.. predaka, sve do kurlebala.. Pukni zemljo..strasno..i tuzno..otreznjujuce..,ali svakako mi bez njih i njihovih mozemo..i budite sigurni da hocemo. Ziveli dovijeka..


Mapi (), 12.04.2007, 11:28
Lepo ste to napisali, g. Antoniću. I veoma patetično, kako to samo Vi umete! Ali, nije mi jasno zašto govorite u prvom licu množine? Zašto govorite u moje ime? Ja ne spadam u te koji tek SADA znaju, jer to znam odavno, nažalost. A nisam jedina. Ne razumem kako je to ikome moglo biti nejasno! Onima koji znaju, ne treba govoriti. A koji nisu znali dosad, neće im ni odsad biti jasnije. Za tako šta nije ni bila potrebna posebna mudrost. Vi kažete:»Sada znamo: Kosovo je za njih samo projekat; demokratija je samo projekat; ljudska prava su samo projekat; Srbija je samo projekat.» A Vi sami ste do pre mesec dana upitno i s nevericom gledali i slušali Montgomerija na RTS-u.U nacionalnim pitanjima ne prihvatam i ne opraštam naknadnu pamet. Ni cmizdrenje poput: nismo znali, nismo znali...


Pablo (), 12.04.2007, 11:00
Polako postaje novi Miki Vujović srpske medijske scene. Trebalo bi da mu daju neku da vodi neku TV emisiju. Sa ovim svojim "nacionalnim patosom" i "scenama od 16 tona" ostavio bi mnoge domaćice da ridaju nad rezancima u pauzama između dve Ljovisne...ovo nije analiza, već "tanko" prozno delo...


srbislav miletić (srba@gmail.com), 12.04.2007, 10:31
Uvek čekam tekst Bode Antonića jer niko tako jasno ne izražava stavove još-uvek-aktuelne Vlade RS. Ono što me boli, pored EU-SAD-Cobel-Polt-Vordsvort koalicije, jeste što mi ne izgleda da Boda Antonić, uvaženi magister, ne iznosi svoja već osećanja zatvorenog premijera Koštunice. MOžda su oni intimusi, pa to samo tako izgleda, ali, nekako, previše je to Vladin policy da bi neko mogao da poveruje da je Antonić zaista "politički analitičar". U to ime zahvaljujem Politici što nam omogućava da iz prve ruke saznamo šta nam se sprema "od strane naše elite". Sad, što to mora da se lovi između redova, to je stara škola. Šta da radimo.


Ignjat Milosevic (), 12.04.2007, 10:25
Sve bi to bilo lep kad bi bilo istinito gos'n Antonicu. Kosovo nije Srbija od 1999. Ako vam je tesko da u to poverujete, molim vas da se spustite do Merdara, predjete "administrativnu liniju", pokazete pasos ili licnu kartu policiji u drugacijim uniformama, pod drugom zastavom, obajasnite carinicima ne-srpske carine da nemate nista da prijavite, i uputite se u glavni ili bilo koj drugi grad "sustinski autonomnog kosova" da tamo ne date da nam otimaju 15% "teritorije" (a sta je sa ljudima, tj. siptarima kako ih Slobodan voli osloviti?). Usput mozete poslati pismo prijetljima na adresu koja nece imati 38000 kao postanski broj, vec 10000 Pristina, po novoj medjunarodnoj oznaci. Na svom mobilnom telefonu dobicete poruku operatera koga nema u Srbiji, moracete da koristite novac koji nije zvanicno sredstvo placanja i videcete neobicne registracije na automobilima, dakako drugacije nego u ostalim delovima Srbije. Usput cete proci pored spomenika "palih boraca i heroja" sa poternica drzave ciji suverenitet tako vatreno branite, ali sa potpuno pogresnim argumentima. I to Antonic naziva "nasom teritorijom" ili "15%"?. Meni ova i svaka druga "analiza", koja ne uzima u obzir realnost vise odslikava stanje koje zahteva ozbiljnu dijagnozu. Bezanje od stvarnosti nam nece pomoci.


maki (), 12.04.2007, 10:08
I ja sam nekad bio za ulazak u EU. Ali više nisam. A nadam se i mislim da i većina gradana Srbije više nije za ulazak Srbije u takozvane "evroatlanske integracije". Zaista mi je dosta bezobraznih prekonosiranja gospode ambasadora "prijateljskih" zemalja. Evo sada, posle američkog i britanskog, i nemački ambasador, reklo bi se u posprdnom tonu, izmiče štap na kome je šargarepa za Srbe: "Umesto insistiranja na tome da granice Kosova budu deo granice Srbije, bolje je raditi na tome da i Srbija i Kosovo budu za 20 do 25 godina u Evropskoj uniji". (B92, 11. 04.) A onda samo štapom, ali sada bez šargarepe, pripreti: "On je rekao da bi insistiranje na Kosovu kao delu Srbije, s obzirom da je u sastavu Srbije od 1912, moglo na primer navesti Mađarsku da otvori pitanje Vojvodine, koja je u Srbiji od 1918." Pa zatim, pred malobrojnim istomišljenicima iz Srbije, (nekakav "Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji") nadmeno, bezobrazno pa i neotesano izvređa ogromnu većinu građana Srbije: "On je naveo da Koštunica, predsednik Srbije Boris Tadić, kao ni, kako je rekao, njihovi "pametni savetnici" nisu mogli da mu objasne šta tačno znači formula "više od autonomije, manje od nezavisnosti", i dodao da, prema njegovom mišljenju, Srbija "zaslužuje bolju političku elitu". (B92, 11. 04.) Meni je zaista dosta "prijateljskog ubedivanja" i šargarepa i štapova i stigmatiziranja i dvostrukih standarda i viza i svakog drugog poniženja. Dosta. Zaista.


milan miljus (), 12.04.2007, 09:19
Svaka vamm cast na komentaru koji kao i mnogi drugi predavlja retkost drugacijeg misljenja od onog kojim nas dave sorosovi mediji. Gospodi nize potpisanoj, koja toliko placu za evropom i koja su veci evropljani i od samih evropljana, iskreno zelim da odu u tu evropu, mada bez moje male i drage Srbije. Aaaaah, al nesto imam osecaj da ih ovi iz evropskih ambasada nece bas tako lako primiti. A mora da je Kostunica i za to kriv.


Realan (), 12.04.2007, 09:15
Bez obzira na Vaše shvatanje pravde i pravičnosti,odnosno legalnosti i legitimiteta, bez obzira na sistem vrednosti poslagan u vašim glavama, to što će se desiti na Kosovu zadovoljiće univerzalna shvatanja pravičnosti. Sve zemlje ovog sveta zastupaju takvo mišljenje tako da će i njihova odluka u UN biti jednoglasna. Kosovari su krvlju platili nezavisnost, trpeli desetogodišnju tiraniju i na kraju ubijanja dok je ostali deo planete to ćutke gledao, svi su svesni da se samo davanjem nezavisnosti mogu sprečiti nova krvoprolića


Realan (), 12.04.2007, 09:15
Bez obzira na Vaše shvatanje pravde i pravičnosti,odnosno legalnosti i legitimiteta, bez obzira na sistem vrednosti poslagan u vašim glavama, to što će se desiti na Kosovu zadovoljiće univerzalna shvatanja pravičnosti. Sve zemlje ovog sveta zastupaju takvo mišljenje tako da će i njihova odluka u UN biti jednoglasna. Kosovari su krvlju platili nezavisnost, trpeli desetogodišnju tiraniju i na kraju ubijanja dok je ostali deo planete to ćutke gledao, svi su svesni da se samo davanjem nezavisnosti mogu sprečiti nova krvoprolića


ljiljana jaksic (ljilja@shaw.ca), 12.04.2007, 07:48
Zelim da podsetim sve one sto se odricu Kosmeta da mogu da trguju samo sa sopstvenom imovinom, tako je bar u svim zemljama i po svim demokratskim zakonima. Razumem vas da vam nije stalo do Kosmeta i da vas zanima vas mali licni zivot ali se pitam sta ste jos sprmni da prodate:Vojvodinu, Vranjsku dolinu, Rasku oblast, istocnu Srbiju....? Sta cemo kad dodje na red beogradski pasaluk? Ne verujem da ne znate da se cuvanjem integriteta zemlje pravi kakva-takva stabilnost za tu zeljno cekanu "svetliju buducnost".


pavle (), 12.04.2007, 07:25
Šta je ''Evropejci'', pobesnili ste? Nervoza? Ne brinite neće vam se ništa desiti osim što će vam prestati apanaža i što će te ući u epsku pesmu. Zna se kako.


Niko (), 12.04.2007, 05:07
Svaka čast! Kratko i jasno. Neki ljudi neshvataju da predajom Kosova neće živeti bolje i da nas NATO neće ostaviti na miru. Zar to do sada niste naučili???


Vanja (), 12.04.2007, 04:15
Profesore Antoniću, hvala Vam!!!


Utuk (), 12.04.2007, 03:08
@Predraga Blagojevića To ne znači ništa. Ni Kipar nije ušao ceo u EU, pa je ušao.


Dragan (dragan_bn@yahoo.com), 12.04.2007, 02:48
Najveca laz u vezi Kosova je da nam neko nesto nudi za njega. Niti nam nudi niti daje. Albanci nemaju a i ne moraju dok god ih NATO stiti. Ostatak sveta jos manje. Oni hoce da mi potpisemo predaju Kosova za nista! Zato je sva prica o nekakvim parama, prodaji, ulasku u Evropu i sl. samo ako potpisemo najobicnija iluzija. Nema para za Kosovo. PS Bravo Antonicu; Tvoje kolumne postaju nesto sto se sa uzbudjenjem iscekuje. Nesto kao novi film slavnog rezisera, kultna predstava ili knjiga vrsnog pisca.


Pravi Srbin (Sve je u redu, tako treba da bude...), 12.04.2007, 02:11
Danas je najveća američka banka Citibank najavila da otpušta 17.000 svojih radnika što čini nešto iznad 5% ukupnog broja zaposlenih u toj banci. To je navodno u cilju smanjivanja troškova poslovanja. Sve je u redu, tako treba da bude... U Velikoj Britaniji raste broj opština u kojima lokalni zakon (na nivou opštine) zabranjuje isticanje britanske zastave zato što to vređa većinu stanovnika (čitaj: Indusa, Pakistanaca, i ostalih doseljenika iz bivših kolonija Njenog Kraljevskog Veličanstva) te opštine. Sve je u redu, tako treba da bude... U SAD ima preko 40 miliona ljudi ispod granice siromaštva (svaki osmi stanovnik, skoro svaki sedmi). Sve je u redu, tako treba da bude... U Velikoj Britaniji ima preko 7 miliona funkcionalno nepismenih (svaki deveti stanovnik, skoro svaki osmi). To znači da ne znaju dovoljno da čitaju i pišu da bi bili u stanju da popune obrazac za molbu za uspostavljanje radnog odnosa. Sve je u redu, tako treba da bude... Da nije bilo Rusa do sada bi Kosmet već bio nezavistan. Rusija je najgore već pregrmela, a vala i mi smo. Zapadni gospodari su hteli da proguraju nezavisnost na mala vrata ali eto nisu uspeli i sad već počinju da se krevelje. Ovo što je Cobel izjavio za Vojvodinu i Kosmet je najotvoreniji javni izliv čistog, destilisanog, rafiniranog fašizma u Srbiji u ovom veku. Fašizma, i nemoći. Ta nemoć već polako ali sigurno počinje da se nazire. Samo da u Srbiji Srbi dođu na vlast i više zapadnim fašistima neće biti mesta u Srbiji. Nego će da beže ti što nas još uvek "uče pameti". Sve je u redu, tako treba da bude... I na kraju, kome se u Srbiji toliko hrli na zapad, nek' izvoli. Ali danas ko hrli na zapad, taj je em siromašan i u novcu i duhom, em je neobavešten. Nije zapad više što je nekad bio. Sve je u redu, tako treba da bude... ŽIVELA SRBIJA!!!


Prvoslav Kosic (), 12.04.2007, 00:44
Citajuci ovu izvrsnu analizu odnosa SAD i EU i nas Srba,pade mi na pamet jedna scena iz jedne Nusiceve komedije,kad ucitelj objasnjava ucenicima revoluciju zemlje odnosno okretanje oko svoje ose,pa izvodi jednog ucenika pred citav razred,stavlja mu ruku na glavu i vrti ga,da primerom pokaze sta je to revolucija zemlje. Znaci primer je najbolje pedagosko sredstvo da se nesto objasni. Pa zato neka sve te zemlje koje nas ubedjuju,ucenjuju,prete da treba da se odreknemo jednog velikog komada svoje teritotije i ustupimo drugom narodu, neka nam to pokazu na primeru svoje zemlje.Tako neka SAD daju nezavisnost latinofonoj Kaliforniji ili nek se ujedini s Meksikom, vratu nezavisnost Havajima,Engleska dade nezavisnost Irskoj i Skotskoj,Francuska italofonoj Korzici dade nezavisnost,germanofonom Alzasu nezavisnost,Baskiji nezavisnost,Spanija takodjer nezvisnost Baskiji i Kataloniji i nekim drugm provincijama,Italija germanofoni Tirol proglasi nezavisnim,Svajcarska podeli na 4 nezavisne republike prema jezicima govornim:francuskim,italijanskim,retoromanskim i nemackim i Belgija podeli na dve drzave jednu s francuskim jezikom a drugu flamanskim jezikom,na teritorijji Bugarske stvori drzavica Balkanska Turska itd,itd da prestanem vec s ovim nabrajanjem. Pa kad sve navedene zemlje ucine ovo mozda cemo i mi onda da pokusamo da poslusamo te nase nekadasnje saveeznike i danasnje "prijatelje" sto nas usrecise poslednjiih decenija 20 veka svojim "intelegentnim savetima" da prihvatimo ubijanje i rasturanje svoje vlastite zemmlje i bacimo pod noge sve odluke mirovnih konerecija od Versajskog mira,pa do odluka mirovne konferencije po zavrsetku II svetskog rata. Eto kako nas Srbe dokusurise "nasi saveznici" a nagradise, bre, sve on zemlje protiv kojih smo se zajedno borili i u I i II svetskom ratu.Ostaje nam da i iz ovog saveznistva izvucemo jean vazan zakljucak za dalje nase stavove.


Marko-2 (), 12.04.2007, 00:44
Cestitam gospodine Antonicu..za neobicno cistom, jasnom,istinitom i..jezivom tekstu.Mi nismo ni glup ni patetican narod , ali smo uvijek bili ti koji prastaju..Nama nisu nikada nista oprostili.Bili smo ti koji prvi sve ruzno zaborave i uvijek prvi pruze ruku..I zato nam se sve ovo desava i zato je to jeziva prica .Sve se ponavlja , citali ste sta je sve ispredavao ambasador SR Njemacke..NJIMA NASIM ( DA LI ?)nista novo uvijek isto ..Drang nach Srbiju... uvijek i uvijek iznova..do sudnjeg dana .Zaista i usprkos raznim sto se i danas javise da nam pojasne situaciju..NASA VLADA preko min. vanj. poslova (AKO ima jos ista Hercegovacko..ako je on nadlezan za to..izvinite sto ne znam tacno- ali znam da to nece sigurno g. predsjednik Tadic.) da zahtjeva OPOZIV ambasadora SRNjemacke Cobela zaista sam duboro revoltiran sta na tlu Srbije moze da izgovori...


Filip Karamarkovic (), 12.04.2007, 00:33
Ne znam odakle gospodinu Antonicu pravo da govori u ime svih gradjana Srbije. Pitajte malo ljude zasto su zeljni Evrope g. Antonicu - ne, nije to zelja za pravdom vec zelja da izadju iz carobnog kruga siromastva, bede i tajkunizovane zemlje zacinjene turbo-folk sapunskom operom u kojoj zive vec 15 godina. Pitajte gospodine Antonicu i stotine hiljada Srba koji su napustili svoju zemlju zasto su to uradili? Zbog prava ili zbog teznje za normalnim zivotom koji nisu mogli da ostvare i pored akademskih zvanja? Ako su vase vrednosti sadrzane u Kosovu, bilo bi lepo da to pokazete i licnim primerom. Vrlo je neobicno da nijedan srpski intelektualac koji se zalaze za takve vrednosti i tvrdi da mu je Kosovo i Metohija od presudnog licnog i nacionalnog znacaja nije zamenio udobnost svog stana u Beogradu i licnim primerom i zivotom u severnom delu Kosovske Mitrovice ili Leposavicu to pokaze i u praksi...


Miloš Kikić (), 12.04.2007, 00:29
Najefektniji i najkraći odgovor, ne samo na čitavu najnoviju Antonićevu papazjaniju, u koju je on, radi dokazivanja svojih teza, strpao Koštunicu, mladog Haila Selasija , ambasadore Polta i Vodsvorta, evroreformske medije, najčitaniju srpsku blogerku , Isusa Hrista i Judu Iskariotskog , nego i na sve što je „analitičar“ Antonić ranije pisao na ovu temu , dao je Predrag Blagojević, pod pretpostavkom da je tačan njegov citat teksta iz Studije o izvodljivosti koja se odnosi na Srbiju i Crnu Goru bez Kosova. Svaki dalji komentar bio bi u tom slučaju izlišan !


Milutin Mlađenović (), 12.04.2007, 00:21
Dosta filozofiranja aman ljudi, jedino realno i ekonomski i politički održivo rešenje u vezi Kosmeta za Srbiju u ovom milenijumu sadržisamo tri reči: TRGOVINA, trgovina i trgovina sa istim!Dakle, teritorijalno Srbija više nikada u svom postojanju neće ovladati Kosmtom u celini, ako je to fakat, zašto to ne kapitalizovati i uceniti sve one koji misle da nam ga uzmu fraj cenom potpisa na taj kupoprodajni ugovor. O onima koji misle da će naš Kosmet opet biti naš, mogu da poručim, da i ja mislim da je zemlja KOSKASTA ali mi niko neveruje!Ko sa Srpske patriJotske strane da bolji predlog i realniji, treba ga smatrati vlasnikom osmog svetskog čuda.Elem,i sam sam poručio lično jednom članu krizne grupa za Kosmet, da kaže tamo gde treba, da spreme 50. milijardi dolara u kešu, pa neka im je sa srećom, ako baš toliko vole da budu svoji na tuđem.


V. Miljević (vuka_sin@hotmail.com), 12.04.2007, 00:16
Gospoda ambasadori SAD, Majkl Polt, i Velike Britanije, Džon Vordsvort, nisu prevaranti. Istina, to, obmanjivanje, može im se prebaciti za neka ranije izjave i zamajavanje naše javnosti. Ali, sada su jasni, pa znamo šta od nas traže. To je, naravno, ucjena - ultimatim - kao i 1914. godine, ili u Rambujeo! Dakle, ta gospoda, bar sada, nisu prevaranti. Jasno je dakle : PREVARANTI su MEĐU NAMA, među našim političarima! To su oni koji nam obećavaju brzi ulazak u Evropsku Uniju i NATO i pri tom zataškavaju istinu. Odnosno - cijenu i ucjenu koju treba platiti. Dakle, maske su pale!!!


Predrag Blagojevic (blagojevicpredrag@gmail.com), 11.04.2007, 23:30
Interesantno je da gospodin Antonic nije upoznat sa cinjenicom da je odluka Srbije da pristane na odvajanje Kosova doneta pre tacno dve godine (14. aprila 2005. godine), prihvatanjem Studije o izvodljivosti za pristupanje Evropskoj uniji (Stabilisation and Association process - SAA). Tacnije, SAA je usvojena za Srbiju (i Crnu Goru) BEZ Kosova !! Posto verujem da je gospodin Antonic upoznat sa ovim sto sam napisao, da bi i ostali citaoci videli o cemu je rec, evo citata: "..SAA with Serbia and Montenegro cannot apply to Kosovo" (strana 4. SAA - http://www.seio.sr.gov.yu/upload/documents/FeasibilityStudy.zip) Dakle, uvazeni gospodine Antonicu, pre nego sto uopste i zapocnete shvalospeve o Kostunicinoj vladi, probajte da uzmete u obzir sve cinjenice. Mozda vam i poslednji dogadjaj koji je vezan za EU (nepotpisivanje sporazuma o viznim olaksicama) bude koristan primer. ...


Laza Lazić (), 11.04.2007, 23:29
Narode, jel da da nas zbog Kosova sve manje boli glava. Jedino ovakvi vajni analitičari nastoje da održavaju tu glavobolju u nedogled. Ma to je gotovo, analitičari, novinari i ostali okrećite se realnom životu i da vidimo šta ćemo sa ovom bedom koja zahvati pošten narod kao neka epidemija.


chicha (), 11.04.2007, 22:56
Bravo majstore!Pogodak u sustinu,u srce problema!Pa sad ko shvati,shvati,ko ne, da smo zdravi i zivi!Ma da dobijam utisam da se mnogi prepravljaju da ne shvataju.


paja (), 11.04.2007, 22:52
Odličan tekst jer sada zaista znamo mnogo štošta u šta smo ranije samo sumnjali (sic!). ?Hvala g. Antoniću na preciznoj i inspirativnoj artikulaciji. Kosovo jeste grdno ??(sudilište) čistilište ali ne samo za srbe već i za mnogu finu gospodu sa zapada za koju ?argumentovano utvrdismo da su obični lažovi, prevaranti i razbojnici. Ah čudno! Kako ?nisam iznenađen da nam sa zapada dolaze prevaranti, lažovi, razbojnici. Pardon, moram ?da pazim da ne uvredim poštene lažove, prevarante i razbojnike koji za svoje grehe ?plaćaju parčićima svog života po zatvorima. Ovi savremeni fini, mirišljavi, ?obrazovani prevaranti, lažovi i razbojnici će za svoja «dostignuća» biti nagrađeni ?bonusima, boljim pozicijama (sa časnim titulama «istaknut prevarant», «lažov br. 1», ??«balkanski razbojnik», i sličnim). Jedino postoji jedan «sitan» problem: ni srbi nisu ?naivni kako što su bili a ni drugi se više ne pecaju na iste fazone. Oni će reći «stvarno ?nije fer: evropeizovani razbojnik više ni srbina ne može da prevari, slaže ili orobi».?

 

 
 
Copyright by NSPM