Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATE

Prostigli komentari

   

 

Komentari sa sajta Politike na tekst:

Đorđe Vukadinović: Povratak komesara

Pod lupom
POVRATAK KOMESARA

Nebojša Beograd (nsbgd@yahoo.com), 27.12.2006, 23:04
Slavomire Srpski,onaj ko se zalaže za nezavisnost Kosova i Metohije i uopšte otcepljenje bilo kog dela svoje državne teritorije je IZDAJNIK. Treba to otvoreno reći.


Slavomir Srpski (), 27.12.2006, 22:21
Vidim da ima jos komentatora koji nisu shvatili sustinu kritike. Citiram jednog od njih: " poznat po pretnjama, psovkama, pa i fizickim napadima na neistomisljenike" . Takve stavove i ponasanja licnosti su naravno za kritiku, ali vise krituku ponasanja i vladanja nego politickog programa. Slucaj LPD uglavnom je kritikovan po njihovim politickim (ne)programom i delovanjem a ne po licnim ponasanjem njenih pojedinaca. A zasto LDP umesto nekoka drugog? Pa jednostanvo, jer njihov program jasno zastupa razbijanje drzave Srbije i time je protiv ustavan. I to je jedina stranka ovde koja zastupa takve antidrzavne i ekstremno-anarhijske stavove. U prilog tome stoji i fakat da je njihov program najvise usredsredjen PROTIV jedne duge sredisnje stranke u ovoj drzavi i koja cini okosnicu drzavnosti i stabiliteta u ovom trenutku, kada bas imamo potrebu za stabilnoscu zbog spoljnih pretnji i otimacina 15% srpske terirtorije. Dakle obadva fakta u stavovima LDP su medjusobno koerentna u razbijanju ove drzave. U tome je stvar i to je na najvecoj kritici. Sa tim je naravno i povezana stvar da je vecina finansija za tu stranku iz inostranstva, bas onoga koje bi zelelo da se Srbija razbija. Vidite koliko su sve te stvari zajedno koerentne u nameri da nam razbijaju drzavu: strano finansirenje, napadanje na stabilnost drzave i stranki koje tu drzavnost u vladi sada garantuju, i otvoreno zagovaranje otcepljenja sostvene teritorije. Da su neka druga prosla vremena to bi se jednostavno nazivalo IZDAJOM svoje otadzbine, ali mi smo ipak demokraticni i prihvatamo sukob ideja, ali time ne odstupamo jasno i snazno u odbrani svojih sopstvenih ideja. I svaki normalan gradjanin u ovome drustvu takvoj izdajnickoj politici se principijelno suprotstavlja.


Dragan (), 27.12.2006, 14:17
Problem sa pristupom Dj. Vukadinovica, kako ga ja vidim, nije u tome sto kritikuje LDP. Svaka politicka stranka treba biti izlozena kritici za ono sto lose radi. Problem je u tome da Vukadinovic netoleranciju i mrznju vidi samo kod LDP-a. To je, zaista, veoma cudno za nekog ko se predstavlja kao "politicki analiticar". Jer, kada je rec o netolerantnosti, objektivnom posmatracu, makar ne bio politicki analiticar, medju politickim strankama u Srbiji koji su po netolerantnosti najprepoznatljivije, nesumnjivo se kao prva namece SRS. Ali, zacudo, te stranke nema medju onim koje zbog netolerantnosti proziva "politicki analiticar" Vukadinovic. Kada je rec o politicarima, a da pretpotstavimo da je Seselj "van konkurencije", zato sto je u pritvoru zbog optuzbi za ratne zlocine, sledeca licnost prepoznatljiva po netolerantnosti za drugacije misljenje na politickoj pozornici u Srbiji je Velja Ilic, poznat po pretnjama, psovkama, pa i fizickim napadima na neistomisljenike. Niti njega nema na listi netolerantnih "politickog analiticara" Vukadinovica. Cudno?


Milan Glogovcan (Glogovcsán) (ipon@vnet.hu), 27.12.2006, 08:41
Posle vesti na B92 "Vojna sluzba, spisak i JSO", bilo bi (Vam) uputno da jos jedanput bacite pogled na bilo koji od moja dva, juce poslata komentara. Podrazumeva se da to nije ni apel, jos manje prekor zbog neobjavljivanja, uvazavam vase razloge, samo izrazavam licno zaljenje, priznajem da tu ima i dosta moje sujete, koliko sam bio u pravu sa predpostavkom da su V.Kostunicu "pustili niz vodu". Nadam se da mi ne zamerate sto se na ovakav nacin implikujem u uredjivacku politiku lista. S postovanjem, M.G.


Nebojša Beograd (nsbgd@yahoo.com), 26.12.2006, 21:33
Ako za 10 spotova dnevno (a sigurno ih u toku dana emituju mnogo više od deset puta, barem duplo, ako ne i više) LDP-ovci plaćaju 10 000 evra (i to već nekoliko nedelja), koliko tek plaćaju za sve one bilborde? Odakle tolika sredstva maloj, vanparlamentarnoj stranci? p.s. Napravio sam veliki lapsus . Nije Klečka, neo RAČAK. Žurio sam sa pisanjem pa mi se omaklo. Izvinjavam se. Klečka je mesto strašnih zločina nad Srbima, a Račak je mesto gde su u policijskoj akciji likvidirani teoristi i kriminalci iz tzv. OVK.


bidza-badza-ljuba-kata (), 26.12.2006, 21:04
Dobro ti je odgovorila Sonja, Ljubomire Katicu! Ne mogu te oslovljavati sa "Vi" - ti, naime, govoris o nekom svom "nivou", ali te to ne sprecava da gospodinu Vukadinovicu, potvrdjenom i uglednom politickom analiticaru. "spocitnes" kako je "providan", pa cak i "placen" da pise svoje komentare! A ti u svojoj "analizi" aktuelne vlade dolazis, u skladu sa svojim "nivoom", do "bidze-badze", a zaboravljas istaci da se Srbija uz mnogo muke i truda upravo ove vlade - predvodjene nepotkupljivim i dosljednim Kostunicom (da, Katicu, pokazi mi ti u "svom" taboru nekoga ko je nepotkupljiv, odnosno nepotkupljen!)- uspela izvuci iz "magarece klupe" evropske i svetske politike, kao i iznova osnaziti svoje pravo na svoj teritorij (Kosmet, srpska zemlja koju bi ljuba-kata i ceda-pesa prepustili Siptarima tek onako - da Srbiji "bude bolje"!!!). Katicu, ne znam koliko ti je godina - ali pokusaj da malo razvijes mozak, umesto sto uobrazavas da je vec dovoljno velik, pa cak veci nego u ostalih Srba! Uostalom, cak i oni "krokodili", koje spominje Sonja, inteligentne su zivotinje, jer ne pokusavaju ugasiti vlastitu vrstu, sto cine tvoji "favoriti" Pesiceva, Kandiceva, Ceda i ostali, koji imaju samo jedan cilj: dok se svet "globalizuje", Srbiju oni nastoje "lokalizovati", svesti je na granice koje oni sami mogu efikasno drzati pod svojom kamdzijom (specijalno izradjenom u Pentagonu, da se dobro lepi za srpsku kozhu). Osim toga, Katicu, dzaba se ti ulagujes ovim "divovima" srpskog politickog podzemlja - oni nikoga ne primecuju, osim sebe samih, i svojih sponzora. Kad smo sponzora - nije li tvoja Pesicka tipicna "sponzorusa" "nove" srpske politike?


paja (), 26.12.2006, 20:43
G. Vukadinović u svom stilu odmereno iznosi stavove o osobi koja je očigledno frustrirana i koja kao da nije iz miljea Srbije, barem ne iz one Srbije kojoj g. Vukadinović a vidim i većina čitalaca Politike pripada. O Vesni Pešić i društvu u kome je ne treba mnogo trošiti reči i najbolji odgovor im je ignorisati ih. Verujem da će se to Pešićkoj i njenom društvu desiti vrlo brzo i da će sva ta bratija shvatiti da ih ljudi ne prihvataju jer ne razumeju Srbiju a hteli bi da je vode. U suštini srbima može štošta da se prigovori (kao i svim narodima na svetu) ali jedno ne može – da mogu mnogo toga da da izdrže (i verbalno bombardovanje, i laži i podmetanja, pa bogme i pravo bombardovanje). Verovatno je to zato što živimo na prometnoj lokaciji gde smo u borbi za opstanak morali da naučimo da se adaptiramo. Investicija u Pešićku, Čedu i sličnima nije dobra investicija jer pre svega govori o «investitoru» a posebno o «investiciji». Stavovi koje ona zastupa su stavovi «investitora» a ne stavovi koje predstavljaju građane Srbije. Za Pešićku je svaki publicitet važan pa i negativan tako da je za nju najveći udarac ako se ignoriše..


Nebojša Beograd (nsbgd@yahoo.com), 26.12.2006, 20:31
Interesuje me da li neko može da mi objasni odakle toj koaliciji toliki novac za kampanju? Evo jedan prost primer. Sekund predizborne reklame košta 4000 dinara, znači za jedan osrednji spot oko 1000 evra. Onaj čedin spot od 20-ak sekundi(''neću da mi guslaju'') košta oko 1000 evra, a ako se pušta recimo 10 puta dnevno (to lupam onako otprilike, možda je i više), to mu doće 10 000 evra DNEVNO, ili (ako je evro oko 80 din.)oko 8 MILIONA DINARA DNEVNO SAMO NA SPOTOVE! Odakle LDP-u tolike pare?


Nebojša Beograd (nsbgd@yahoo.com), 26.12.2006, 20:17
Imenjače, ja uošte nisam rekao da je Čeda išao u Šilerovu da bi planirao ubistvo Đinđića. Ne znam zašto je išao. Možda i zbog toga, ali nemam pojma. On je bio šef poslaničke grupe DOS-a i jedan od najjačih likova u vlasti 2000-2003. U Šilerovoj su ''zasedali'' KRIMINALCI. Pitanje:ŠTA JE TRAŽIO JEDAN OD LIDERA DOS-a u ŠILEROVOJ? Ne postoji nijedan normalan razlog za to. Da pregovara? Šta ima da s pregovara a kriminalcima (i to uz brčkanje u bazenu). Pa Mile Isakov u knjizi to potvrđuje. Kao što su pohapšeni (a neki i ubijeni da ne bi progovorili o svojim vezama sa ljudima iz dosovske vlasti) u ''Sablji'' tako su svi oni morali biti pohapšeni davno pre toga. Naravno to nije bilo moguće zbog povezanosti kriminalaca i vlasti. Pa grupa ''Poskok'' ih je sve vrlo brzo i jasno identifikovala, ali je ta grupa vrlo brzo ukinuta. Zašto je odmah zgradurina u Šilerovoj srušena? Pa da se unište svi snimci i drugi dokazi o posetama dosovskih političara u Šilerovu. Mogla je da se ostavi i da se koristi za razne druge namene. Ako je bila nelegalno podignuta, nije morala da se tako ''hitno'' ruši. Moralo je sve lepo da se ispregleda, danima i nedeljama da sve dobro pretraže, jer je to bio centar kriminalne grupe koja je organizovala atentat na premijera. Rušenje je bilo radi sakrivanja dokaza. Dokazano je i iz više izvora da su 6. oktobra i danima koji su sledili zajedno delovali funkcioneri dosovskih stranaka u osvajanju ključnih mesta u gradu. Oba brata, sudije Kljajević, su zajedno sa Miletom Lukovićem Kumom i drugima kojima je Marko posle sudio upali u Trgovinski sud. Čume je od države dobijao poslove itd. Ta saradnja vlasti i kriminalaca je lepo funkcionisala godinama. Đinđićeva vlast je bila duboko kriminalizovana. I otkud ti znaš da je Dejan Mihajlov lagao kad je rekao da Tadić i Živković znaju ko je ubio Đinđića? Pa ako je ''Zveki'' pucao, onda i znaju, kao što i ja znam i kao što svi znaju. Tu onda nije ništa slagao. Što se tiče primitivizma, nekulture i laži, ti si naveo neke ljude, a ja ću neke druge - Čeda ,Čanak ,Batić, Protić, Prokić, Beba, Perica Ludaković, Teofil Pančić i dr. Da li treba nabrajati njihova ''dela''?Što se tiče Srebrenice, tu nije bilo nikakvog zločina.To je ista priča kao i Markale i Klečka. Tražio se povod za sankcije, ''satanizaciju'' i bombardovanje i to je velika laž. www.nepodobni.co.sr


Vanstranacki analiticar (), 26.12.2006, 18:25
G. Vukadinovicu, prestanite da se tako ozbiljno bavite jednom politicki minornom licnoscu kao sto je g-dja Pesic ciji su komentari na nivou dama na nekoj slavi izmedju sarme i pecenja.Ona trazi nekoga sa kim bi se svadjala da bi dobila priliki za javnu promociju "svojih" stavova od cega sasvim pristojno zivi. Nemojte joj davati tu priliku, neka naknade zaradi na tezi nacin. Vi ste jedan od politickih analiticara intelektualaca i ostanite na tom nivou. A g-dju Pesic ja upucujem da ode /ne u Meksiko/ vec na neki predizborni miting u Bor, Negotin, Zajecar, Knjazevac, Svrljig, Pirot, Vladicin Han,Kragujevac, Presevo - pa neka tamo NARODU objasni svoju i Cedinu "gradjansko-liberalnu" politiku sa blagim okusom sorosevskih zacina. Rukoljub, gospodjo.


Sonja (), 26.12.2006, 18:23
Lj.Katicu, citiram vas: "nije me interesovalo pisanje ostalih ucesnika koji pisu komentare, cak i onda kada su me neki prozvali, jednostavno taj nacin komuniciranja je ispod mog nivoa i nije mi potrebno da te komentare prezvakavam, uostalom toliko su bez ukusa da ni ne zasluzuju da ih spomenem". Zar to nije od vas u najmanju ruku arogantno i uvredljivo za sve ostale na sajtu? Svi su oni "ispod vaseg nivoa". Vi mora da ste nad-nebeski Srbin. Pa sto se ovde spustate toliko toliko nisko. Da bi postali krokodil koji leti?


Slavomir Srpski (), 26.12.2006, 18:06
Pa to je zaista smesno: kritikovati mogucnost davanja kritike obicnih gradjana? I to pogotovu od javnih politickih gradjana i stranki. Ustvari treba im samo otvoriti bolje usi za kritiku. Nikako se ne slazem sa tezom da se jedan politicki analiticar nemilostdno obrusio na jendu politicku stranku. Svi tekstovi se odnose samo na izjave doticnih politickih lidera i razbija njihove nebulozne stavove. U stvari, koliko vidim, doticna gospodja Pesic nije nimalo obeshrabrena, vec naprotiv koristi i ove nase komunikacijske resurse za svoje "privatne" odgovore. Broj njenih izjava samo na ovom kanalu je isti kao i broj izjava g. Vukadinovica. Ona ima mnogo vecih mogucnosti koje koristi za svoje politicke istupe, i sasvim je dostojno ako kazem da je njeno nastupanje ovde vise uzurpatorsko od recimo mog sopstvenog. Jer ja i slicni nemamo druge instituzionalne politicke kanale da iznosimo svoje sopstvene stavove. Dakle tu se opet radi o obrtanju teza: u tome vidim da su vesti, kao i u svim ostalim medijskim manipulacijama. Ipade da ja i meni slicni ne bi trebali ni da dajemo izjave na ovome sajtu, da ne bi povredili te strahopostovane politicke lidere. Sa druge strane to dokazuje neozbiljnost ove mlade demokratske strukture u Srbiji: uoci predizbornih rokova svuda u svetu je doziran broj izjava stranackih predstavnika u medijima, proporzionalno njihovoj zastupnoj velicini. U stvari to sto LPD preko svojih predstavika, Pesicke u ovom slucaju, je UZURPACIJA tih osnovnih demokratskih normi, i oni za sebe uzimaju mnogo vise medijskog prostora od onoga sto im ustvari pripada. Ne interesuje me koliko oni novaca dobijaju od svojih zapadnih sponzora, ukoliko su ta primanja zakonski regularna, ali mislim da je nepodnosljivo da onda time uzurpiraju svojom dominacijom u medijima, jer je to protivzakonski u svim demokratskim zemljama. Da vas samo podsetim primerom: gospodin Berluskoni ima polovinu televizijskog medija u Italiji. Ali ta njegova stranka moze da daje spotove samo proporzionalnu procentu svoje stranke, i to ukupno gledavsi SVE televizijske i novinarske kanale. Ko ima usi neka ih dobro otvori.


djordje kovacevic (jugovo1@yahoo.com), 26.12.2006, 17:36
Drzi se Guce Vukadinovicu! Tajson se nikada nije zvao Majkl!


Nebojša (), 26.12.2006, 17:29
Nebojša iz Beograda, bespredmetno je raspravljati zašto je Čeda (čiji, uzgred, glasač nisam)išao u Šilerovu, jer ako ti i dalje tvrdo veruješ da je išao da bi tamo dogovarao ubistvo Đinđića, ili misliš da je u tadašnjoj Srbiji sve bilo sjajno, pa da se za svaku (tešku, prljavu) aktivnost moglo birati društvo, onda takva rasprava nema smisla. Moje pitanje je zapravo bilo kakvu težinu ima sledeća rečenica Đorđa Vukadinovića: "...ja samo verujem da nikakva partijska, ideološka ili nacionalna pripadnost ne mogu predstavljati alibi, opravdanje i izgovor za laž, primitivizam, kriminal i zločine..."? Nikakvu! Jer to, u interpretaciji Đorđa Vukadinovića, ne znači ništa. Objasnio sam i zašto (ključne reči: Mihajlov, Tijanić, Kajganić, Bagzi, Jočić, Mladić).


zex (), 26.12.2006, 16:41
Nebojsa, da li si ti siguran da dajes samo primer?


Nebojša Beograd (nsbgd@yahoo.com), 26.12.2006, 14:32
Imenjače,nisu priče o Šilerovoj,kupanju i druženju sa ubicama Zorana Điniđića itd ''blato iz Presa i Kurira'' nego ISTINA i to više uopšte nije predmet diskusije, jer toznaju što bise reklo i ptice na grani. Desetine ljudi je to potvrdilo, dobar deo toga je potvrdio i sam Čedomir Jovanović u ''Insajderima'' i drugim emisijama. Evo baš čitamknjigu ''ParaDOS''Mileta Isakova, potpredesnika Đinđićeve vlade koji to potvrđuje. Zaluđenici i (zaljubljenici)u Čedu moraju najzad sami sebe da uvere u ono što svi znaju,a to je da je Jovanović bio u odličnim odnosima sa surčinsko-zemunskim klanom.Ima iihdruge stvari o Čedi, ali ovo je ono što je apsolutno nesporno i u šta neveruju samo male, ostrašćena grupica njegoovih obožavaoca.Ti njegovi fanovi su takvi ljudi da kad bi Čeda izašao pred kamere i rekao: ''Ja sam ubio Zorana Đinđića''(nije ga on ubio, samo dajem primer)oni bi zapušili uši i rekli nije Čeda ništa priznao.


Zoran Zoran (sun05spot@yahoo.de), 26.12.2006, 14:27
Jes' da moram da učim, al ne mogu da izdržim da ne prozborim koju i ja ovde. Malo mi je nelogično što jedna osoba koja se bori za slobodu govora i kritike kritkuje nekog zato što je kritikuje. I to još javna ličnost, političar. Mada, s obzirom na zemlju u kojoj živim ta situacija bi trebala da bude normalna. Al' opet, zašto bi se neko borio da ga kritikuju pa se onda ljutio ako ga kritikuju. To je sve malo twilight zone. Jedino ako ne postoji neki dogovor između kritičara i kritičnika (ili kako se već zove onaj koji trpi kritiku), neka vrsta simbioze, kako bi "ovi sa suglasnicima" - kako ih neko skoro nazva, dobili što više prostora, a g-din kritičar možda neki dolar više od strane MKG i ostalih koji su oduševljeni idejama ovih sa suglasnicima. A kako bi im i ja malo pomogao, bez naknade, evo šaljem koju rečenicu za njih, i nadam se da mi redakcija neće zameriti. Išli Koksi i Heroksi ulicom i sretnu jednog od ovih sa suglasnicima. Kaže Koksi: - Jel znaš ko je ono? Na šta će Heroksi : - Znam, to je onaj što od nas zavisi! Pa da se na kraju i ja pozabavim malo analitikom. Razmišljao sam zašto se društvo sa suglasnicima toliko zalaže za nezavisnost KiM, za prodaju tog dela Srbije, a naročito jedan od njih. I posle ne dugog razmišljanja (mislim, to je u Srbiji svima jasno) došao do zaključka da kriziraju, i da im ne ostaje ništa drugo nego da prodaju sve što imaju zarad malo ... A sad, natrag na projektovanje.


Vladimir Cvetic (), 26.12.2006, 10:48
Cemu sada ovo? Neodoljivo me potsecaju ovakvi tekstovi (ma od koga dolazili i kako bili upakovani) na '90 godine kada je bilo sasvim normalno da novinari koriste javna glasila za sopstvene potrebe (citaj obracune). Moram priznati da ovako nesto nisam ocekivao od vas.


Jovan Gvero (jovangvero@yahoo.com), 26.12.2006, 09:56
Kritika, koju tako grcevito brani Vukadinovic, obesmisljava smisao vlasti jer je upucena tek politickoj grupaciji koja nije parlamentarna. Naravno, pitanje koje muci Vukadinovica da li ce to postati (ta marginalna i numericki nebitna politicka grupacija !?) najmanje zavisi od njega i njegovih studioznih analiza. I tu je problem? Unajmljen da predvidi, spreci i obesmisli svaku kritiku trenutne narodnjackoradikalne vlasti ovaj (novisni) analiticar nasao se u problemu kako kritiku preusmeriti na gospodju Pesic ili bilo koju drugu a posebno gradjansku opciju. Gospodine Vukadinovicu da se vi ipak vratite na brojke i slova a ostavite kritiku drugima, jer vasa je analitika tako dragocena a bice prilike da je vasi narucioci u svecu lojanicu i brojanicu analiziraju u nadolazecim vremenima.


Pera Ložač (), 26.12.2006, 09:55
Gospodine Vukadinoviću, grešite što se raspravljate sa bilo kim od anti-nacionalnih ekstremista. Njihov skojevski duh, posvećenost svom sramotnom zadatku i psihotična netrpeljivost su svakako jači od strpljenja i tolerancije svih kulturnih i vaspitanih ljudi zajedno. Naš narod je davno rekao: "...... ne možeš da pobediš u diskusiji, prvo će da te spusti na svoj nivo, pa će da te dobije na iskustvo." Ove tačkice su tu zbog Redakcije. :)


momir (), 26.12.2006, 08:53
Nije im trebalo odgovarati g. Vukadiniviću. Samo im pružate još medijskog prostora. Ti nesrećnici samo su jedna plaćena, instant, družina sakupljena za ove izbore kao probni balon srpskom narodu.Ne koštaju mnogo, a odrađuju dobro. Ne pominjite ih više. Već su kažnjeni.


dux (prazvoj@verat.net), 26.12.2006, 08:04
U polemici Vukadinović-Pešić stavovi koje zastupa Vukadinović su mi mnogo bliži nego stavovi koje zastupa Pešić. Ali i ta polemika govori o odgovornosti medija. Name, davanjem prostora u medijima političkim stavovima koje zatupaju na primer Pešić, Čanak, Korać, Jovanović, a koji (prostor) je nesrazmeran njihovoj političkoj vrednosi, doprinosi se njihovom opstanku na političkoj sceni. A to je očigledno nekome potrebno. Jer, kako objasniti da se neko bavi politikom, po tom osnovu dobija veliko parče medijskog oklača a nema nikakvu političku vrednost.


Odbrana i napad (), 26.12.2006, 07:38
Javio se "Nikola", sa tvrdnjom da Vukadinovic "brani vlast". Recimo da je tako - ali, "Nikola", od cega on to brani vlast? Od histericnih, neutemeljenih napada Vesne Pesic i slicnih, koji, uostalom, napadaju ne samo "vlast", nego, bogami, i celu Srbiju (koju bi da "urede" po zeljama svojih mentora, a ne prema potrebama srpskih gradjana). Dakle, "Nikola", Vukadinovic brani i Srbiju, braneci srpsku "vlast" od napada onih kojima ces ti dati glas! Daj, "Nikola", neka svako bira u skladu sa vlastitim ljudskim kapacitetima!


Dusko Jeremic (), 26.12.2006, 07:04
Dobar clanak gospodina Vukadinovica ali je previse blag, drugim recima previse korektan. Bilo ko da je na politickoj sceni u demokratskim zemljama, podlozan je da bude kritikovan, da mu se postavljaju mnoga "nezgodna pitanja" jer ta osoba treba da sluzi svome narodu a ne narod toj osobi. Kao javne licnosti moraju da budu spremne da budu kritikovane jer ne mora svako da se slaze sa stavom ili vodjenjem politike odredjene osobe ili partije a to je i smisao demokratije. To smo imali decenijama kada je jedna osoba bila autokrata o kome nije smelo ni da se razgovara sem u "samokritici". Nisu Srbiji potrebni evro-pski politicari ili zapadnjacki koji ce da traze misljenje od neke zemlje i kada obavljaju nuzne fizioloske potrebe. SRbiji su potrebni politicari koji ce da prvo vole, cene i postuju svoju zemlju i da vode politiku koja je u interesu zemlje. U demokratijama ne slazu se svi oko svega ali svi itekako vode "narodnjacku' politiku u intersu svoje zemlje. Tu niti se brise ni proslot ni buducnost a sam narod i cini jednu drzavu drzavom a ne politicar.Ako neko zeli da se nadje na nekom rukovodecem polozaju u zemlji,ta osoba mora da radi svim silama za bolji zivot u svojoj zemlji i za sto bolji polozaj u svetu. Gospodja Vesna Pesic posto je dugo godina u politici trebalo bi da zna sta je politika i da bude spremna na kritike, ili ssvaka kritika prema njoj ili njenim saveznicima Cedi, Natasi, Canku moze da pomrsi racune i ne ispune misiju koju im je zadata a nisam video niceg patriotskog u njihovom vodjenjem politike u Srbiji.


Ko se boji Vesne? (), 26.12.2006, 06:48
"Naime, ona i njeni sličnomišljenici neće biti ništa bliže istini čak i ako se, kojim čudom, jednom nametnu – ili budu nametnuti – kao vladajuća opcija u Srbiji." Citirao sam recenicu sa samog pocetka Vukadinovicevog teksta, da bih upozorio na onaj dio izmedju crtica; "- ili budu nametnuti -"). Pesicka i svi ti nabedjeni "demokrati" i "liberali" oko Cede Jovanovica, Nenada Canka, svi ti prokicevski zagovornici "Srbije bez Srba", zive naime od jedne jedine stvari - oni ocekuju da bi ih "neko" uistinu mogao nametnuti za gospodara, pa ako treba i za diktatora Srbije! Taj "neko" isti je onaj ko ih godinama opskrbljuje novcem, ko im obezbedjuje golem prostor u medijima (iako politicki i dalje ostaju marginalni, uprkos tolikim "investicijama"). Svi oni jednostavno - i kristalno jasno - rade protiv Srbije, i za racun Amerike! I, gle, njima je to razlog da dignu i glave i glasove, oni misle da ih upravo americka podrska (odnosno mentorstvo) kvalifikuje za vladanje Srbijom! Ono sto je NATO nastojao uciniti bombama - slomiti srpski otpor - oni nastavljaju "politickim" (ustvari gotovo iskljucivo medijskim) putem. "Drcnost" i bezobrazluk ovih militantnih "demokrata", ovih psihopata koji otvoreno mrze jedino svoju zemlju, i svoj narod (a o njegovim neprijateljima misle sve najlepse), sve to proizlazi iz jedne jedine cinjenice - oni se osecaju izabranim (od strane Amerikanaca), oni se osecaju i zasticenim (opet od strane Amerikanaca), i u tom pogledu su cak delimicno u pravu, jer cak i "Politika" ne voli da objavljuje komentare u kojima se "negativno" (ustvari objektivno) govori o stetocinskom delovanju Canka, C.Jovanovica, Prokica, Kandiceve, Pesiceve, Biljane Kovacevic-Vuco, Biljane Srbljanovic... o, dug je taj sramni spisak tih "mrzaca" . Srbija je, uostalom, definitivno jedina zemlja na svetu koja pokazuje razumevanje, pa cak i respekt(?!) za takve puciste, koji bi u uredjenim, demokratskim zemljama odavno dosli pod udar zakona! Nemacka "vajmarska republika" pala je 30-ih godina 20.veka zato sto njena krhka demokratija nije znala da se odbrani od otvorenih pucistickih ambicija (prvo komunista, potom nacista, koji su uspeli u svom naumu). I Srbija se suocava sa otvorenom ofanzivom pucista, koji doduse nemaju iza sebe skoro nikakvu bazu u Srbiji, ali imaju siroku podrsku mocnih krugova u svetu. Otuda jedno pitanje Vukadinovicu: Mislite li Vi da Pesicka & Comp. zaista mogu "biti nametnuti"? Koliko je realan takav (katastroficki) scenarij za Srbiju? Ne vredi, naime, polemisati sa Pesickom i njenim istomisljenicima - smisla ima jedino pisati o njihovim namerama. Da ne bi bilo kasno - ako se to namere ostvare. Jer, da oni dodju na vlast, oni bi Srbiju, kao kokosku, stavili na panj! (...)I Vi biste bili na panju, Vukadinovicu - zato malo hrabrije, i otvorenije, zar se i Vi bojite Vesne?


Banat (), 26.12.2006, 06:23
"Pa zar gospodin Vukadinovic ne primecuje razliku izmedju kritike vlasti, kao neophodnog mehanmizma zastite od "neodgovorne vlasti", od kritike opozicije kojom se on bavi, koja je u funkciji zastite partija na vlasti?" Kritika vlasti i kritika opozicije imaju jednaku važnost i težinu. Zašto bi bilo ko štedeo opoziciju? Zato što je to opozicija i zato što time "pomažemo" vlast? Zaista mi je nerazumljiva ova teza. Opozicija može da ne valja, baš kao i vlast. Prema tome, ne treba štedeti ni jedne ni druge ukoliko za kritiku postoje razlozi. 10 godina smo podržavali lošu opoziciju koja je posle postala veoma loša vlast. Ćutali smo jer smo se složili sa nebulozom da kritikom opozicije podržavamo Miloševića. Koliko smo pogrešili, videlo se sa DOS-om. Zaista je nužno da sa takvim rezonovanjem prestanemo. Kao i vlast, i opozicija u parlamentu sedi jer joj je neko ukazao poverenje. Glupo je da samo vlast bude odgovorna građanima Srbije dok ćemo opoziciji sve da praštamo.


V.Miljević (), 26.12.2006, 03:05
Kad već gospodin Ljubomir Katić voli spominjati po nadimcima političare koji mu se ne dopadaju, pa ih ( pišući malim slovima) spominje kao bidža-badža, voja itd. - potsjetio bih ga na još jedan nadimam - čeda prašak! Prepuštam njemu da pogađa na kojeg poliotičara misli narod pod tim nadimkom...


Vukašin Miljević (), 26.12.2006, 02:56
G. Dragan, braneći svog političkogi ideološkog vođu, g.Čedu Jovanovića, giganta srpske političke misli i samozvanog spasioca Srbije, potegao je, s pravom nekulturno ponašanje - kao što je "pretnje i vređanje novinara" (Velje Ilića). Ali, ako je mislio biti objektivan, pa čak i uz zanemarivanje nepriličnog druženja g.Čede sa kriminalcima iz Zemuna, ostaje i činjenica da je upravo taj gospodin Čeda, po njemu uzdanica demokratije, bio najgorljiviji zagovornik DIKTATURE nazvane "SABLjA", kada je, između ostalog, uhapšeno više od deset hiljada ljudi, a uz to je g.Čeda tražio ne samo hapšenje g.Ilića nego i g.Koštunice i nekih njegovih saradnika, kao i čelnih ljudi Radikalne strane Srbije i Socijalističke partije Srbije, pa i zabranu tih stranaka!!! Štaviše, g.Čeda, čedo srpske demokrtatije, zalagao se da se vanredno stanje (neustavna diktatura) produži u nedoigled... Zašto se toga g.Dragan ne može ne prisjetiti?! Izgleda, sve to g.Draganu nije čak ni senka na idealizovanoj slici g.Čede i društva kao uzornih i najvećih demokrata u državi Srbiji!? Pa i tekućoj predizbornoj kampanji upravo ta koalicija oko g.Čede PREDNjAČI u govoru mržnje. Neistomišljenike nazivaju čak i fašistima, da ne idemo u datelje...


Ptica Rugalica (), 26.12.2006, 02:45
Ukratko. Za vreme vladavine GSS-a i Vesne Pesic ja gospodina Vukadinovica nisam mogao da vidim ni na jednom mediju. DSS i Kostunica su, takodje, bili gurani u stranu. Sada Vesnu Pesic vidim svakih pet minuta. I ko onda gusi drugacije misljenje?


Nikola (), 26.12.2006, 01:45
Nema veće sramote od ovoh Vukadinovića koji prima pare od države i brani vlast. Zbog takvih moj glas ide LDPu.


Živojin Borisavljević (), 26.12.2006, 01:25
Mislim da je gospodin Vukadinović suviše blag u svojim kvalifikacijama koje se odnose na Vesnu Pešić, Čedu Jovanovića, Čanka i ostalu bratiju. Blag do mere da to što je napisao gotovo da nema smisla (iako je reč o jednom od naših svakako najboljih političkih analitičara). A mogu da dodam samo ovo: jadna je ta naša Srbija kada makar i jedan Srbin može da da glas ili da na bilo koji način podržava Vesnu, Čedu, Čanka, Sonju, Natašu, Žarka....


mil luk (milluk55@gmail.com), 26.12.2006, 01:18
Ako covek procita,slusa - gleda G. Vukadinovica mora da prizna, da covek nepokazuje ni trunke mrznje ni prema kome.Stose nebi moglo reci za doticne demokrate??? Kojisu predmet polemike.Jer kad covek vidi govor tela a posebno lica, netreba biti strucnjak pa videti koliko je u njima mrznje.Jos kad tome dodaju reci, divim se ljudima koji to sve mogu da podrze i da ih smatraju spasiocima gradjana i demokratije.Neki pisci kometara kao dasu bili u komi od 2000-2004.Daje to tako onda bi to bila druga prca, a ovako zelim im sretnu buducnost u trecem milenijumu jer, tu pripadaju i oni i njihovi politicki miljenici.


Nebojša (), 26.12.2006, 00:03
Malo mi je nezgodno da ulazim u raspravu Đorđa Vukadinovića i Vesne Pešić, jer ne mogu da budem objektivan (potpuno sam na strani Vesne Pešić), a i oni mogu jedno drugom da "u lice" kažu sve što imaju. Ipak, sledeća rečenica je ostavila utisak na mene: "...Ne, ja samo verujem da nikakva partijska, ideološka ili nacionalna pripadnost ne mogu predstavljati alibi, opravdanje i izgovor za laž, primitivizam, kriminal i zločine..." - reče gospodin Vukadinović. Mislim da ne bi bilo loše da gospodin Vukadinović konkretno kaže na šta misli kada spominje zločin, kriminal i primitivizam. Samo se plašim da ćemo se tu opet zaglaviti u Kurirovo i Presovo blato pričom o drugovanju sa Zemuncima, posetama Šilerovoj, kupanju u bazenu, poklonjenim konjima i džipovima (tj. oni više nisu aktuelni, sada su roleks satovi...)... Ono čega se ja ne sećam je njegova osuda otvorene laži Dejan Mihajlova da Boris Tadić i Zoran Živković znaju ko je ubio Đinđića, otvorene laži ministra Jočića da se nije sreo sa Legijom, otvorene laži Aleksandra Tijanića da su Čeda i Beba ubili Đinđića, zločina generala Mladića u Srebrenici, primitivizma Velje Ilića prema novinarima, opstrukcije suđenja za ubistvo premijera od strane Jočića i Bulatovića, koji preko advokata Kajganić ubeđuju Bagzija da lažno svedoči ... Nema osude laži, zločina i primitivizma. Zašto? Da nije zbog partijske i/ili ideološke pripadnosti?


Nebojša Beograd (nsbgd@yahoo.com), 26.12.2006, 00:00
Poštovani gospodine Vukadinoviću, šta vam uopšte treba da se spuštate na taj nivo da polemišete sa osobom kao što je Vesna Pešić? Ima zanimljivijih tema i važnijih ličnosti u Srbija o kojima treba pisati članke...


ljubomir katic (ljkatic@panet.co.yu), 25.12.2006, 23:54
"POVRATAK KOMESARA - POVRATAK MILE STULE" velikog mi cuda zakljuciti da se gospodin vukadinovic "ostrvio" na vesnu i cedu, jer i pijanoj kvocki je jasno da se kolumne u predizbornoj kampanji diretno odnose na to da se onaj na koga su upucene reci pokude zeli onemoguciti na predstojecim izborima, pa sad se namece pitanje da li je onaj ko pise te poruke navijac neke stranke koja se oseca ugrozenom ili je placen da te poruke napise, posto si tako providan gospodine vukadinovicu, ja cu zakljuciti da je kod tebe u pitanju i jedno i drugo, inace da nije tako ne bi ti uporno nastavljao svoju pricu ... jer ce koalicija koju predvodi ceda i u kojoj je vesna zasiguno uci u srpski parlament i to ne zbog toga sto su oni odjednom na srcu nasih glasaca, vec iz razloga sto su se ti glasaci tokom ovih dvadesetak godina ipak opametili i dosli do zakljucka da nema hleba sa ovima koji su do sada vodili ovu drzavu, a posebno da nema hleba ako je i dalje budu vodili voja, bidza-badza, velja i njima slicni, neces im ni ti biti od neke pomoci, a nece ni ceca i bora. dosada sam se nekoliko puta javljao sa iznosenjem svog misljenja i nije me interesovalo pisanje ostalih ucesnika koji pisu komentare, cak i onda kada su me neki prozvali, jednostavno taj nacin komuniciranja je ispod mog nivoa i nije mi potrebno da te komentare prezvakavam, uostalom toliko su bez ukusa da ni ne zasluzuju da ih spomenem.


Dobrivoje Stevanchev (doksist@yahoo.com), 25.12.2006, 23:25
Pa i vidi se da ste drugacije vaspitani, nije trebalo to da apostrofirate, poznato nam je odavno. Samo sto se to zove drugacije...


Vukašin Miljević (vuka_sin@hotmail. com), 25.12.2006, 23:07
Komesarima se ne smije i može ništa osporavati, sa njima se ne može POLEMISATI, a niti im se može objasniti...Drugačije mišljenje za njih je neprijateljsko mišljenje. A ako nisi njihov istomišljenik, onda si njihov neprijatelj. Dakle, demkratija je samo za ISTOMIŠLjENIKE! To je bilo pravilo u Brozovo vrijeme. U vrijeme političkog tzv.jednoumlja. A ako se neki pitaju, kao grupa oko g.Čedomira Jovanovića, čiji je portparolka (sudeći po istupima u Politici), gospođa Vesna Pešić, taj komesarski duh je još uvijek među nama! I začudo, baš i među onima kojima su usta puna demokratije, one zapadnog tipa. Zato, uzalud autor ovog komentara staloženo i razložno piše (uz to, nepotrebno, naglašavajući da uvažava tuđe mišljenje). Jer, ova polemika između njega (i većine čitalaca-komentarora) na jednoj strani sa gospođom Pešić na drugoj, samo je razgovor gluvih, odnosno jedna je strana, a zna se koja, gluva je za svako mišljenje drugačije od svojeg...


Dragan (), 25.12.2006, 22:56
Nakon sto je na pocetku prigovorio gospodji Pesic "zamenu teza", gospodin Vukadinovic "ladno" napisa: "Nametanje 'da nema kritike' se mora javno žigosati jer ustoličuje neodgovornu vlast”? Pa zar ne primećuje da upravo ona i njeni politički prijatelji uporno pokušavaju da zapuše usta i diskredituju svakog ko se usudi da zucne nešto protiv jedne političke grupacije, koja je, gle čuda, njena sopstvena." Pa zar gospodin Vukadinovic ne primecuje razliku izmedju kritike vlasti, kao neophodnog mehanmizma zastite od "neodgovorne vlasti", od kritike opozicije kojom se on bavi, koja je u funkciji zastite partija na vlasti? Odnosno, doprinosi suzbijanju jacanja uticaja opozicije, narocito onog dela opozicije koja se najglasnije bavi kritikom vlasti? Pri tome pokusajuci da, kako gospodja Pesic napisa, "umije" onu politicku partiju koja je najprepoznatljivija po "govoru mrznje", a po uticaju u birackom telu Srbije znatno brojnija od LDP-a, te bi time njihov "govor mrznje" objektivno trebao zavrediti vecu paznju objektivnih politickih analiticara. Nisam bez razloga napisao "objektivnih", jer gospodin Vukadinovic to, ocigledno, nije. Jer da jeste, onda bi imao jednaki arsin za sve govore mrznje na politickoj sceni Srbije, a ne bi svoje pero trosio samo na jednu, po trenutnoj snazi, ipak prilicno malu politicku partiju. Pa mu se, recimo, da je zaista objektivni politicki analiticar, ne bi moglo desiti da, kada vec pise o mrznji na politickoj sceni Srbije, ne skrene paznju i na neka incidentna ponasanja ljudi koji se trenutno nalaze u vlasti. A, eto, koliko pratimo pisanje godspodina Vukadinovica, ni da pomene, recimo, ispade kaso sto su bili shutiranje, pretnje i vredjanje novinara od strane Velje Ilica, aktuelnog srpskog ministra. Ovakvim selektivnim pristupom, koji je svjstven "dvorskim", a ne objektivnim politickim analiticarima, gospodin Vukadinovic daje doprinos neodgovornosti vlasti, iskreno ili licemerno - a zaista ne nam sta bi bilo gore.

 

 

 
 
Copyright by NSPM