Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

PODSETNIK

Podsetnik - Oktobar 2006.

 

 

Nedelja 1. oktobar 2006.

Održani lokalni izbori u Gornjem Milanovcu, Leskovcu, Despotovcu, Ubu, Doljevcu, Žabarima i Barajevu.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković raspisao je referendum o novom ustavu za 28. i 29. oktobar. Skupština Srbije donela je prethodne večeri odluku o raspisivanju referenduma za taj datum.

Ministri G17 plus su podneli su ostavke na funkcije, a poslanici te stranke obajvili da neće prisustvovati sednicama Skupštine. Mlađan Dinkić je objasnio da će ministri iz G17 plus vršiti svoje dužnosti dok im u Skupštini ne budu konstatovane ostavke. Međutim, predsednik parlamenta Predrag Marković nije ove ostavke izneo pred poslanike, sa obrazloženjem da su one"bile loše pravno sročene", čime su ministri ostali u kabinetu.

SAD i Velika Britanija usprotivile su se ruskom Nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti UN kojim se osuđuju "provokacije" Gruzije i stacioniranje vojnika u otcepljenoj provinciji Abhaziji, javlja Rojters.

Predsednik opozicione Socijalističke narodne partije Crne Gore Predrag Bulatović podneo je ostavku na tu funkciju.

Ponedeljak 2. oktobar 2006.

Karla del Ponte više od pet sati je razgovarala sa Vladimirom Vukčevićem , direktorom BIA i šefom Vojne bezbednosti i koordinatorom Akcionog plana za hapšenje Ratka Mladića Posle razgovora ona je rekla da nije zadovoljna primenom Akcionog plana za hapšenje optuženih za ratne zločine.

Goran Mijatović, predsednik FK Bežanija i očevidac atentata na Vuka Draškovića, u Budvi ubijen je bombom postavljenom pod automobil parkiran pored njegovog stana u beogradskom naselju Bežanijska kosa.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Rato Ninković je rekao da će do kraja tranzicije bez posla ostati još oko 150.000 radnika. On je rekao i da podatak o 900.000 nezaposlenih u Srbiji nije realan jer dve trećine njih ima posao u sivoj zoni

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je suđenje osmorici optuženih za ubistvo kosovskih Albanaca u Suvoj Reci 26. marta 1999.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica razgovarao je u Bratislavi sa slovačkim zvaničnicima o evropskim integracijama i Kosovu. Slovački premijer Robert Fico se saglasio da rešenje za status Kosova mora biti takvo da može biti korigovano i da stvari ne smeju biti posmatrane crno-belo.

Utorak 3. oktobar 2006.

Na izborima u BiH, ubedljivu pobedu na svom izbornim nivoima u Republici Srpskoj odneo je SNSD Milorada Dodika. Ova partija "uzela" je i mesta predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je potvrdio da se Milo Đukanović povlači iz politike i neće biti premijer. Sam Đukanović nije obrazložio svoju odluku, izuzev što je u više navrata izjavljivao da je umoran od 17-godišnjeg bavljenja visokom politikom.

Sreda 4. oktobar 2006.

Prvi put posle skoro dve godine evro je pao ispod 80 dinara, a menjačnice su ga kupovale evro za 79,4 dinara. U Narodnoj banci Srbije su izjavili da je pad evra posledica velikog priliva deviza

Polaganjem cveća i paljenjem sveća na ulazu u kasarnu "Karaš" na Topčideru obeležena je dvogodišnjica smrti gardista Dražena Milovanovića (21) i Dragana Jakovljevića (21), čija je smrt ostala nerazjašjena.

Direktor Agencije za privatizaciju Republike Srbije Miodrag Đorđević je podneo ostavku na svoju funkciju, ne navodeći razlog zbog kog odlazi.

Četvrtak 5 oktobar 2006.

Vicepremijer Ivana Dulić-Marković izjavila je u Novom Sadu da će na sednici GO G 17 plus u nedelju predložiti bojkot referenduma zbog izostanaka javne rasprave, nedovoljne autonomije Vojvodine i izostanka automatske primene evropskog zakonodavstva.

Subota 7. oktobar 2006.

Vlada Srbije je po ceni od 360.000 dolara angažovala lobističku firmu iz Vašingtona " Barbur, Grifit i Rodžers" BGR da zastupa interese Srbije u vreme raspleta statusa Kosova i saradnje sa Hagom. Ugovor je šestomesečni i važi do januara 2007.

Kriminalistička policija Ministarstva uhapsila je i odredila pritvor od 30 dana zameniku republičkog tužioca Miloradu Cvijoviću, koji je osumnjičen da je direktoru “C marketa” Slobodanu Raduloviću uklonio konkurenciju i omogućio mu da preko svoje privatne firme “Primer C” kupi akcije “ C marketa” po povoljnijim cenama.

Poznata ruska novinarka Ana Politkovska ubijena je u Moskvi.

Ponedeljak, 9. oktobar 2006.

U trećem ponovljenom postupku za ubistvo Željka Ražnatovića, Sudsko veće Okružnog suda u Beogradu, kojim je predsedavao Milenko Cvijović, osudilo je Dobrosava Gavrića, Milana Đuričića i Dragana Nikolića na po 30 godina zatvora, a ostalih pet optuženih je za pomaganje osuđenima osuđeno na ukupno 30 godina zatvora.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zvanično je nominovao ministra spoljnih poslova Južne Koreje Ban Ki-Muna za sledećeg generalnog sekretara UN, rekao je predsednik Saveta.

Severna Koreja je izvela nuklearnu probu, koju je Savet bezbednosti UN oštro osudio

Utorak 10. oktobar 2006.

Marti Ahtisari je izjavio da ne vidi rešenje u razgovorima o statusu Kosova, pošto su stavovi Beograda i Prištine suviše udaljeni.

Ministar finansija u ostavci Mlađan Dinkić izjavio je da Vlada Srbije ne razmišlja o privatizaciji Javnog preduzeća PTT saobraćaja 'Srbija' , ''jer ono ostvaruje dobit"

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać rekla je na konferenciji za novinare da se korupcija u Srbiji vraća na nivo iz Miloševićevog vremena, a da se Vlada Srbije potpuno oglušuje o ocene i preporuke Saveta.

Četvrtak 12. oktobar 2006.

Prema podacima NBS , devizne rezerve su krajem septembra 2006. su iznosile 7,9 milijardi evra, a zajedno sa deviznim rezervama ovlašćenih banaka, koje su poslednjeg dana septembra bile 602,2 miliona evra, ukupne devizne rezerve zemlje iznosile su 8,5 milijardi evra, odnosno 10,8 milijardi dolara. Saopšteno je i da je prevremeno u septembru otplaćena druga četvrtina duga MMF-u od 189,3 miliona evra i izmirene obaveze prema stranim kreditorima u iznosu od 73 miliona evra.

Specijalno tužilaštvo je zbog malverzacija u privredi podiglo optužnicu protiv 35 osoba, uključujući i Gorana Kljajevića. U Specijalnom tužilaštvu su saopštili da je optužnica protiv "stečajne mafije" najduža optužnica u istoriji srpskog tužilaštva, i da ima oko 200 stranica.

Petak 13. oktobar 2006.

Početak nove akademske godine obeležili su protesti studenata, najpre Filozofskog i Fakulteta organizacionih nauka, koji traže smanjivanje školarine i administrativnih troškova i izjednačavanje starih diploma sa titulom ''mastera''

Tužioci Srbije i Hrvatske potpisali su sporazum o saradnji u progonu izvršilaca ratnih zločina. Tim sporazumom prevaziđena je ustavna barijera o neizručivanju državljana Srbije i Hrvatske stranim državama.

Komesar za proširenje Oli Ren preneo je Borisu Tadiću na razgovorima u Helsinkiju da pregovori o stabilizaciji i pridruživanju ne mogu biti nastavljeni dok Ratko Mladić ne bude u Haškom tribunalu.

Nobelovu nagradu za mir dobio je ekonomista Muhamed Junus (66) iz Bangladeša i banka Gramen koju je on osnovao 1976. Ova banka je prva u svetu davala kredite ljudima koji nemaju nikakvu imovinu i potpuno su nesolventni.

Subota 14. oktobar 2006.

U prisustvu više stotina članova porodica ubijenih, na beogradskom groblju Orlovača sahranjena su tela 26 Srba i drugih nealbanaca iz masovne grobnice Volujak i sa drugih lokacija.

Nedelja 15. oktobar 2006.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je pristao na kompromis oko teksta novog ustava jer smatra da će se njegovim donošenjem "otkloniti jedna od ključnih kočnica na putu ka Evropskoj uniji".

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se zavode međunarodne vojne, transportne i finansijske sankcije Severnoj Koreji zbog njene objave da je izvela nuklernu probu.

Predsednici šest zemalja jugoistočne Evrope usvojili su u Karađorđevu deklaraciju o zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma u kojoj su se obavezali na saradnju na svim nivoima.

Ponedeljak 16. oktobar 2006.

Grupa od oko 50 navijača Borca iz Čačka je na prvenstvenoj fudbalskoj utakmici sa Voždovcem (0:1) nosila obeležja Kju-Kluks-Klana i vređala Majka Tamvanjeru, tamnoputog igrača Borca. Posle utakmice, osmorica navijača su zadržana u pritvoru i protiv njih je podneta prijava zbog izazivanja i širenja rasne mržnje i netrpeljivosti.

Ministar odbrane Zoran Stanković izjavio je da se ispituju navodi da su dvojica vojnika Savezne Republike Jugoslavije posle zarobljavanja na Kosovu 1999. godine bili zatočeni u američkoj vojnoj bazi Majnhajm u Nemačkoj, a koji su razmenjeni za trojicu američkih vojnika koji su uhapšeni 31. marta 1999. godine na granici sa Makedonijom.

Utorak 17. oktobar 2006.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao da pregovori Srbije sa EU neće biti nastavljeni zbog nedovoljne saradnje sa Hagom.

Započeti dogovori oko održavanja izbora u Srbiji. Vladajuća koalicija pristaje samo na parlamentarne izbore, dok Demokratska stranka insistira na predsedničkim izborima.

Sreda 18. Oktobar 2006.

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer izjavio je u sredu da puna saradnja s Haškim tribunalom ostaje uslov za članstvo Srbije u programu "Partnerstvo za mir". Ministri Evropske unije odbili su da nastave razgovore o pridruživanju sa Srbijom i pozvali Beograd i Prištinu da se uzdrže od jednostranih poteza.

Četvrtak 19. oktobar 2006.

U vojnom skladištu u neposrednoj blizini Paraćina eksplodiralo je oko 3,5 hiljada tona municije. Serija eksplozija počela je oko četiri sata ujutru, a poslednja eksplozija slabijeg intenziteta dogodila se oko osam sati. Lakše je povređeno 23 građana a do eksplozije je došlo jer se zapalila protivavionska municija, koja se čuva na otvorenom.

Petak 20. oktobar 2006.

NASA je saopštila da je ozonska rupa nad Antarktikom najveća od kada se ta pojava prati, i da je od 21. do 30. septembra prosečna površina ozonske rupe iznosila 27,4 miliona kvadratnih kilometara, više od površine Severne Amerike.

Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije odlučio je da se ranije zvanje "diplomirani” za sve diplomce do 2004. izjednači sa zvanjem "master” Odluka se odnosi na sve one koji su završili državne, ali i privatne fakultete po starom zakonu.

Subota 21. oktobar 2006.

Marti Ahtisari je predstavio u Beču Kontakt grupi početne ideje svog predloga rešenja za Kosovo, ali javnost nije obaveštena o detaljima plana.

Mirko Simić, jedan od optuženih za ubistva osiječkih Srba tokom rata u Hrvatskoj priznao je da je učestvovao u likvidacijama. On je priveden u Istražni centar Županijskog suda u Osijeku zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom. U hrvatskoj javnosti su ova ubistva poznata kao " slučaj selotejp".

Ministri Vlade Srbije iz DSS-a, Radomir Naumov, Zoran Stojković i Slobodan Vuksanović pozvali su građane da izađu na predstojeći referendum i glasaju za novi ustav. Oni su na više punktova u Beogradu, objašnjavali građanima predlog teksta novog ustava Srbije.

Nedelja 22. oktobar 2006.

Ministar inostranih poslova Vuk Drašković rekao je da bezbednosne službe znaju sve što žele da znaju. On je naveo da "ne može više da se narodu u Srbiji priča da se intenzivno traga za haškim beguncima a da niko ne zna gde su" i dodao da iz ličnog primera zna da službe znaju sve što hoće da znaju".

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu saopštio je da je tokom prošle godine primio oko 1.500 predstavki građana protiv Srbije.

Ponedeljak 23. oktobar 2006.

Mandatno-imunitetska komisija hrvatskog Sabora ukinula je imunitet Branimiru Glavašu, na osnovu zahteva za određivanje pritvora, zbog mogućnosti uticaja na svedoke zločina nad civilima u Osijeku 1991. Glavaša tužilaštvo tereti da je lično naredio zlostavljanje i ubistvo srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića, te mučenje troje srpskih civila.

Evropska komisija i Vlada Srbije potpisali su ugovor o dodeljivanju 144 miliona evra bespovratne pomoći Unije Srbiji u okviru programa Cards, kojim Unija pomaže rekonstrukciju, razvoj i stabilizaciju u zemljama koje nisu njene članice

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna plata bez poreza i doprinosa isplaćena u septembru u Srbiji iznosila je 22.259 dinara. Prosečna plata je nominalno bila 1,52 odsto, a realno 1,62 odsto veća nego u prethodnom mesecu.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs došla je u posetu Rusiji, u okviru turneje obezbeđivanja podrške za “strategiju neširenja oružja za masovno uništavanje”. Poseta je prošla bez obraćanja novinarima i uz štura saopštenja zvanične Moskve da je razgovarano o “severnokorejskom nuklearnom pitanju”, ali i o drugim temama.

Utorak 24. oktobar 2006.

MMF je ocenio da je Srbija nakon dve decenije stagnacije i pada ekonomskih aktivnosti, poslednjih godina ostvarila značajan napredak. U saopštenju borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda navodi se da je proizvodnja u Srbiji povećana od 2000. za 40 odsto, da je bruto domaći proizvod u 2005. bio je 6,8 odsto, ali i da je zaposlenost je u padu a da investicije stagniraju.

Mlađan Dinkić je izjavio da će sporazum CEFTA o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi biti potpisan početkom decembra 2006.

Savetnica za odnose sa medijima Turističke organizacije Srbije (TOS) Ljiljana Čerović, saopštila je da su Ministarstvo trgovine, turizma i usluga i TOS postigli sporazum sa CNN-om oko snimanja i emitovanja spota za promociju turizma Srbije.

Agencije Produkt grup menadžer i Stratedžik marketing su saoptili da je vodeća robna marka u Srbiji u prvoj polovini 2006 deterdžent za pranje sudova Feri , na drugom mestu je gazirana voda Knjaz Miloš, a na trećem Kafa Grand.

Sreda 25. oktobar 2006.

Prema rezultatima istraživanja koje je u jugoistočnoj Evropi urađeno za banku A ustrija kreditenštalt , privatne penzije u Srbiji uplaćuje samo pet odsto stanovništva, što je najniži procenat u jugoistočnoj Evropi.

Veselin Šljivančanin je na suđenju u Haškom tribunalu izjavio da kao načelnik za bezbednost tokom ofanzive na Vukovar nije bio ovlašćen da komanduje jedinicama, već da je predloge i planove mogao samo da podnosi komandantu Miletu Mrkšiću , a da je sve naredbe dobijao preko njega.

U okviru kampanje za referendum o novom ustavu, premijer Vojislav Koštunica razgovarao je sa patrijarhom SPC Pavlom, a patrijarh je u svom kasnijem saopštenju pružio podršku i novom ustav i samom premijeru.

Petak 27. oktobar 2006.

Ujedinjene nacije su saopštile da od nedostatka hrane na planeti svakih pet sekundi umre po jedno dete, a da se broj gladnih neprestano se povećava i da je dostigao 852 miliona. Specijalni izveštač Ujedinjenih nacija Žan Cigler je tim povodom rekao da su ovi podaci " sramota za čovečanstvo, posebno ukoliko se u obzir uzmu procene da bi planeta mogla da prehrani dvostruko više od šest milijardi stanovnika, samo kad bi se hrana bolje distribuirala."

Vlada Srbije je donela je odluku o osnivanju Univerziteta u Novom Pazaru.

Guverner NBS-a Radovan Jelašić je rekao da će kurs dinara ostati stabilan i da će ovogodišnja inflacija biti jednocifrena.

U saopštenju Ministarstva finansija navedeno da inflacija u prvih 10 meseci 2006. godine iznosi 5,8 procenata, a da će inflacija u oktobru u Srbiji biti minus 0,4 odsto.

Nedelja 29. oktobar 2006.

Prvog dana referenduma o novom ustavu Srbije glasalo je oko 18 % upisanih birača. Najveća izlaznost zabeležena je na Kosovu a najmanja u Vojvodini. Pravo glasa na referendumu imalo je 6.639.385 građana, a da bi bio novi ustav bio usvojen za njega mora da glasa najmanje polovina tog broja plus jedan. Kosovski Albanci su ignorisali referendum.

Ponedeljak 30. oktobar 2006.

Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije za potvrđivanje novog ustava glasalo 52,31% od ukupnog broja birača, na osnovu obrađenih 98,8% biračkog tela, te je tako novi Ustav usvojen. Na referendum je prema podacima RIK-a izašlo 54,19 odsto birača, a prema konačnoj proceni CeSID-a odziv bio 53,3%, a "za" je glasalo 51,4 odsto celog biračkog tela.

Najveći odziv birača bio je na Kosovu, 90,1 odsto, a najmanji u Vojvodini, 45,9 odsto. U Beogradu je odziv bio 53,1, a u centralnoj Srbiji 56,1 odsto. Povodom usvajanja ustava, predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković je najavio je da će za nedelju, 5. novembra zakazati sednicu Skupštine na kojoj će biti proglašen novi ustav.

S druge strane, Čedomir Jovanović je saopštio da referendum nije ni uspeo jer je izašlo 49,7 odsto građana i ukazao na to da je tokom glasanja bilo organizovanih nepravilnosti i planskih zloupotreba.

CeSID je saopštio da su od 600 biračkih mesta, njegovi posmatrači zabeležili veće nepravilnosti na osam mesta, gde su birači glasali bez dokumenata ili po jedan član u ime cele porodice, a da je zabeleženo više desetina manjih nepravilnosti.

Utorak 31. oktobar 2006.

Boris Tadić je tokom posete golubačkoj opštini rekao da neće pristati na to da izbori u Srbiji budu održani sledeće godine.

Gradonačelnik Inđije Goran Ješić prešao je u Demokratsku stranku. Ješić je bio zamenik predsednika GSS-a, potom je sredinom 2006. podneo ostavku i izašao iz stranke, a predsednicu GSS-a Natašu Mićić je optužio da vodi politiku utapanja te stranke u LDP.

Pukovnik granične policije MUP-a Srbije Nebojša Purić kazao je da je 2005. i 2006. godine granična policija od vojske preuzela kontrolu nad granicom sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom, a da od 30 oktobra kontroliše i granicu sa Hrvatskom.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM