Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

PODSETNIK

Podsetnik - Oktobar 2005.

 

 

1. oktobar, subota

Predstavnik MMF -a u Beogradu Harald Hiršhofer rekao je da misija MMF-a neće doći u posetu Srbiji najavljenu za 5. oktobar. Stručnjaci MMF-a žele da pre posete razmotre uticaj izmene zakona o penzijama na fiskalni sistem u Srbiji.

Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri rekao je u intervjuu za radioteleviziju Republike Srpske da će Kosovo dobiti nezavisnost uz određene uslove i da to znaju svi političari u Srbiji, ali ne smeju da saopšte narodu.

2. oktobar, nedelja

Direktor narodne kancelarije predsednika Srbije Dragan Đilas dao je intervju Kuriru koji je objavljen sa naslovom "Ova vlast je nemoralna". Đilas se založio za selekciju funcionera po poštenju i optužio Vladu da nema moral, što se najbolje vidi na zakonu o penzijama.

Naučni saradnik Instituta društvenih nauka Vladimir Goati rekao je da su očekivanja pada vlade do kraja godine opravdana, jer ogoljena trgovina u parlamentu ne može dugo da traje.

3. oktobar, ponedeljak

Na ministarskom sastanku u Luksemburgu šefovi diplomatija EU zvanično su odobrili početak pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Ova odluka je obrazložena suštinskim napretkom u demokratskim i proevropskim reformama u SCG. Predsednik vlade Vojislav Koštunica izjavio je da je odluka EU najobjektivnije priznanje reformama koje su u našoj zemlji sprovedene i istovremeno najveći podsticaj nastavku unutrašnjeg sređivanja države.

Prema istraživanju agencije "Strateški marketing" rejting stranaka u Srbiji je: SRS 38,1%, DS, 27,2%, DSS 9,1%, PSS 8,9%, SPS 4,4%, G17 3,5%, SPO 2,8%, NS 1,8%, LDF 1,7%.

Ministri spoljnih poslova EU odlučili su da odmah počnu pregovore o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji. Ovom stavu prethodilo je mišljenje glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte da Hrvatska u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

4. oktobar, utorak

U Srbiji ima 890.067 nezaposlenih, što je oko 27 % radno sposobnog stanovništva.

5. oktobar, sreda

Povodom godišnjice 5. oktobra predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija danas suštinski drugačija, ali da ipak još uvek pati od stare boljke odlaganja da se urade neophodni politički potezi. Predsednik Vlade Vojislav Koštunica bio je u poseti rudniku Kolubara, gde je podsetio da pred Srbijom stoje još mnogi važni poslovi, kao što je donošenje novog ustava. Gostujući na RTS-u, Koštunica je izrazio uverenje da će vlada opstati do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju sa EU koje bi usledilo u toku 2006. godine, posle čega bi na red došao novi ustav i izbori.

Glavni odbor Demokratske stranke doneo je odluku da poslanici te partije ubuduće ne prisustvuju sednicama Skupštinu Srbije. Predsednik DS Boris Tadić nazvao je "vrhunskom krađom" situaciju u skupštini Srbije nastalu povodom mandata poslanika Liste za Sandžak i naglasio da oni koji su za glavnu političku poruku uvek imali poštovanje
prava, neoduzimanje mandata i zaštitu demokratskih principa sada te principe krše. Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović izjavio je da je bio protiv ove odluke glavnog odbora DS-a.

Politički analitičar Slobodan Antonić ocenio je da odluka glavnog odbora DS-a predstavlja kraj kohabitacije DS-a i DSS-a, što će izazvati ozbiljne nestabilnosti u političkom sistemu i ugroziti političke procese koji predstoje, kao što je donošenje novog ustava ili proces približavanja EU. Glavni urednik NSPM Đorđe Vukadinović smatra da ovaj potez DS dodatno truje i komplikuje političku scenu u Srbiji. On je dodao da se u slučaju poslanika Liste za Sandžak ne radi o krađi mandata, jer su ti mandati dobro plaćeni glasovima muslimana iz Sandžaka.

6. oktobar, četvrtak

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da se Demokratska stranka, pri odlučivanju o napuštanju skupštine Srbije, rukovodila uskim stranačkim interesima i marketinškim razlozima. On je ukazao da je loše što jedna stranka ne želi da deli zajednički uspeh samo zato što ona nije najzaslužnija za taj uspeh.

SRS je saopštila da je zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić prekinuo svaku komunikaciju sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem zbog njegove izjave da Nikolić ne želi izbore, što je nazvano "bestidnom neistinom".

Vrhovni savet odbrane penzionisao je generala Dragana Paskaša dosadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske SCG.

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković Ivić izjavila je da se protivi najavljenom izboru Martija Ahtisarija za glavnog pregovarača o Kosovu u ime međunarodne zajednice zbog njegovog članstva u Međunarodnoj kriznoj grupi koja se zalaže za nezavisnost Kosova.

Skupština Republike Srpske usvojila je odluku o reformi policije.

7. oktobar, petak

Generalni sekretar UN Kofi Anan preporučio je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija početak pregovora o statusu Kosova. Anan je odluku doneo posle dobijanja izveštaja specijalnog izaslanika za procenu standarda na Kosovu Kaija Eidea.

U Novom Sadu je, šetnjom čelnika grada iz SRS i SPS, otvoren za saobraćaj Most slobode . Ova šetnja bila je protest protiv najavljenog otvaranja mosta od strane predsednika Srbije Borisa Tadića i komesara za proširenje EU Olija Rena.

Kina predviđa da bi njen spoljnotrgovinski suficit mogao da ove godine dostigne čak 100 milijardi dolara. Istovremeno, Amerika je prošle godine imala deficit u razmeni sa Kinom od 162 milijarde dolara, što je najveći deficit između dve zemlje ikad zabeležen.

10. oktobar, ponedeljak

Evropski komesar za proširenje Oli Ren svačano je u Beogradu objavio početak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. On je naglasio da je od najveće važnosti za uspeh pregovora unapredjena saradnja sa Haškim tribunalom i da evropska komisija neće oklevati da obustavi pregovore ukoliko saradnje ne bude. Srpski premijer Vojislav Koštunica okarakterisao je početak pregovora kao ugaoni kamen u u građevini brojnih i sveobuhvatnih reformi sistema u Srbiji i Crnoj Gori. Predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da je i SPS zaslužna za početak pregovora jer je svojom politikom omogućila usvajanje reformskih zakona. Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić izjavio je da treba slaviti samo rezultate i da početkom pregovora građani ne dobijaju ništa.

11. oktobar, utorak

Skupština Srbije danas je većinom glasova odbila inicijativu Demokratske stranke za smenu ministra pravde Zorana Stojkovića . Poslanici DS nisu prisustvovali sednici u skladu sa svojom odlukom o bojkotu skupštine.

Komesar za proširenje EU Oli Ren i ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković prošetali su Mostom slobode u Novom Sadu, još jednom obeleživši njegovo otvaranje.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić rekao je usaglašavanja stavova albanskih stranaka u skupštini Kosova oko rezolucije o Kosovu da nije važno šta rade albanci, već šta ćemo da uradimo mi. On je nagalsio da je važno da budemo istrajni i jednistveni, ne ulazimo u nikakve igre sa Albancima i ne formiramo nikakve pregovaračke timove za pregovore o statusu Kosova jer je to pitanje rešeno rezolucijom 1244.

Oficir bivše JNA Veselin Šljivančanin izjavio je pred sudijama Haškog tribunala da se ne oseća krivim za zločine počinjene u Ovčari.

12.oktobar, sreda

Politički analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je da su Bogoljub Karić i Čedomir Jovanović sa svojim strankama jedina prava opozicija u Srbiji. On je ocenio da jedino ova dvojica političara zaista žele izbore. Što se ostalih stranka formalne opozicije tiče, ni SRS ni DS ne žele izbore, jer su i oni pomalo na vlasti.

U jednoj studiji američkih psihologa izneta je ocena da su Srbi najsamopouzdaniji narod na svetu.

13. oktobar, četvrtak

Potpredsednik delegacije za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta Hanes Svoboda izjavio je da bi u slučaju dolaska radikala na vlast u Srbiji proces pridruživanja Srbije EU bio prekinut.

Novinar nedeljnika NIN Ljiljana Smajlović, imenovana je za novog glavnog i odgovornog urednika lista Politika.

Britanski dramski pisac Harold Pinter dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Harold Pinter poznat je i kao oštar kritičar bombardovanja Srbije o strane NATO i rata koje su SAD i Velika Britanija pokrenule u Iraku.

U Briselu je predstavljena studija prema kojoj od Evropljana najviše vremena pred televizorom provode Srbi i Crnogorci, a najmanje Slovenci.

14. oktobar, petak

U poseti Beogradu nalazi se državni podsekretar SAD Nikolas Berns . U razgovorima sa zvaničnicima SCG Berns je naglasio da u budućim pregovorima o Kosovu i Metohiji SAD neće biti ni na čijoj strani. On je dodao da su SAD razočarane što Radovan Karadžić i Ratko Mladić nisu još uvek u Hagu i da su to dve osobe koje stoje na putu razvoju Srbije i mnogo boljim odnosima Srbije i SAD.

Crnogorski premijer Milo Đukanović potvrdio je da EU želi da se referendum u Crnoj Gori pomeri sa aprila na ranu jesen 2006. godine. Ipak, on je rekao da Crna Gora želi da sarađuje sa Evropom, ali da će referendum ipak biti održan do kraja aprila 2006-te.

15. oktobar, subota

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izrazio je uverenje da Savet bezbednosti neće ni po koju cenu praviti eksperimente sa suverenitetom i integritetom jedne demokratske zemlje. U skladu sa tim, pitanje Kosova i Metohije mora se rešavati na način kao što se to radi i u svakoj drugoj demokratskoj državi kroz razlicite oblike autonomije.

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković upozorio je da će se Srbija suočiti sa drastičnim ugrožavanjem njenih interesa ukoliko general Ratko Mladić do decembra ne bude u Hagu.

Na trgu ispred Gradske kuće u Subotici okupilo se više stotina pripadnika mađarske manjine u znak protesta što vlasti u Srbiji dovoljno ne štite njihova prava.

17. oktobar, ponedeljak

Predsednici Socijaldemokratske partije Nebojša Čović i Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić potpisali su sporazum o saradnji svojih stranaka.

18. oktobar, utorak

Narodna banka Srbije saopštila je da je nova devizna štednja građana u Srbiji dostigla iznos od dve milijarde evra. Kao ilustarciju promene NBS je navela da je devizna štednja 31. jula 2001. godine iznosila 9,7 miliona evra.

Direktor uprave za javne nabavke Predrag Jovanović izjavio je da je siguran da je kod nabavke vozova iz Švedske za "Železnicu Srbije" prekršen zakon o javnim nabavkama.

19. oktobar, sreda

Frakcija GSS "11 decembar", čiji je lider Vesna Pešić, saopštila je da smatra nedostojnom i nedemokratskom nameru rukovodstva GSS-a da utopi GSS u stranku Čedomira Jovanovića.

U Specijalnom sudu u Bagdadu počelo je suđenje bivšem predsedniku Iraka Sadamu Huseinu.

20. oktobar, četvrtak

SCG je otkazala posetu predsednika Slovenije Janeza Drnovšeka, zakazanu za 2. novembar, zbog njegove izjave date u sredu 19. oktobra da je samostalnost Kosova realna mogućnost ukoliko se prethodno ispune određeni uslovi, kao što je zaštita srpske zajednice na Kosovu.

Vrhovni sud Srbije potvrdio je prvostepenu presudu Okružnog suda kojom je Jotkina grupa osuđena na više od 30 godina zatvora.

21. oktobar, petak

Bivši načelnik Vojno-medicinske akademije general Zoran Stanković izabran je za ministra odbrane Srbije i Crne Gore.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica održao je konsultacije sa zamenikom predsednika SRS Tomislavom Nikolićem pred sednicu Saveta bezbednosti na kojoj će se raspravljati o Kosovu. On je rekao da će na sednici Saveta braniti stavove koje je ranije usvojila skupština Srbije kao plan Vlade.

Savetnik premijera Srbije Vladeta Janković izjavio je da je otkazivanje posete predsednika Slovenije Janeza Drnovšeka oštar, ali opravdan i blagovremen potez. On je dodao da nijedan drugi zvanični funkcioner međunarodne zajednice nije rekao da je nezavisnost Kosova jedina realna opcija.

Grupa od pet poslanika SPS-a na čelu sa Miloradom Vučelićem otkazala je poslušnost rukovodstvu stranke i najavila da će odsad poštovati izvorni program SPS-a i mišljenje predsednika SPS Slobodana Miloševića. Milorad Vučelić izrazio je nezadovoljstvo otvorenim delovanjem dela rukovodstva stranke protiv predsednika Slobodana Miloševića.

22. oktobar, subota

Poslanici SRS -a podneli su inicijativu za opoziv predsednika Srbije Borisa Tadića, sa obrazloženjem koje, između ostalog, sadrži tvrdnju da je Tadić prekršio Ustav pozivajući papu Benedikta XVI u posetu Srbiji.

Odlukom Glavnog odbora GSS -a dat je mandat predsedništvu stranke da potpiše ugovor o izbornoj saradnji sa LDF-om, kada ta frakcija postane stranka.

Skupština državne zajednice usvojila je izmene Zakona o vojsci kojima se vojni rok smanjuje sa devet na šest meseci, a civilno služenje traje devet meseci.

24. oktobar, ponedeljak

Savet bezbednosti UN podržao je preporuku generalnog sekretara UN Kofija Anana da počnu pregovori o budućem statusu Kosova. Na sednici Saveta bezbednosti govorio je i premijer Vojislav Koštunica . On je naglasio da je u rešavanju pitanja Kosova i Metohije važno poštovati osnovne principe na kojima počivaju i deluju UN, kao što je nepovredivost suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država. On je naglasio da je nezamislivo da se jednoj demokratskoj državi otima deo teritorije. U okviru ovih principa, Koštunica je kazao da je Srbija opredeljena za kompromisno rešenje i spremna da Albancima da suštinsku autonomiju.

Misija MMF -a i delegacija Srbije počele su zvanične pregovore o poslednjoj reviziji trogodišnjeg aranžmana. Uspešno okončanje ovih pregovora Srbiji bi omogućilo otpis preostalih 15 odsto duga Pariskom klubu u iznosu od oko 700 miliona dolara.

Predsednik Slovenije Janez Drnovšek izjavio je da je Kosovo faktički već nezavisno i da svi to znaju. On smatra da međunarodna zajednica treba da se usredsredi na pitanje kako na nezavisnom Kosovu srpskoj manjini obezbediti miran i dostojanstven život. U tom kontekstu, on je pomenuo da je neophodno da područja na kojima se nalaze srpski istorijski spomenici dobiju eksteritorijalni status.

Prosečna neto zarada u Srbiji u septembru iznosila je 18.345 dinara (oko 215 eura).

25. oktobar, utorak

Predsednik srbije Boris Tadić izrazio je bojazan da bi Srbiji moglo biti nametnuto konačno rešenje za Kosovo i Metohiju. On je kazao da se na Kosovu sukobljava pravo Srbije na svoju teritoriju i pravo na samoopredeljenje Albanaca koji žele nezavisnost.

Petočlano veće Vrhovnog suda Srbije ukinulo je oslobađajuću presudu članovima Makine grupe.

Pred Sudskim većem za ratne zločine Županijskoga suda u Splitu u postupku za zločine počinjene u ratnoj luci Lora svedočili su svedoci iz Srbije.

U medijima su se pojavile spekulacije da bi u budućem izbornom zakonu izborni cenzus mogao biti spušten sa 5% na 3 ili 2 %.

26. oktobar, sreda

Predsednik Srbije Boris Tadić objavio je početak akcije "Probudimo Srbiju". Akcija ima za cilj da pruži podršku stanovništvu nerazvijenih opština i
spreči odumiranje sela.

Funkcioneri DS-a uputili su nekoliko poziva SPO -u da izlaskom iz vladajuće koalicije sruše vladu Vojislava Koštunice.

Istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu privedeno je 9 policajaca optuženih da su marta 1999. godine u Suvoj reci streljali 48 albanskih civila. Leševi ovih civila ekshumirani su iz grobnice u Batajnici.

27. oktobar, četvrtak

Potpredsednik SPO Vlajko Senić rekao je da njegova stranka neće prihvatiti pozive DS-a da sruši Vladu jer bi u tom slučaju na vlast došle snage prošlosti. On je naglasio da je za SPO neprihvatljiva svaka kombinacija ili kompromis sa SRS, SPS i PSS.

Predsednik SDP Nebojša Čović izjavio je da njegova stranka i PSS intenzivno pregovaraju sa pojedinim nezadovoljnim poslanicima DSS-a i G17 plus o otkazivanju podrške vladi Srbije.

28. oktobar, petak

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da je predlog budžeta Srbije za 2006. godinu usaglašen sa misijom MMF-a.

U skupštini SCG vođena je rasprava o prihvatanju sporazuma sporazum o kopnenim linijama komunikacije NATO-trupa kroz Srbiju i Crnu Goru, ali zbog isticanja radnog vremena skupštine o predlogu sporazuma nije glasano.

Bivši predsednik SR Jugoslavije Dobrica Ćosić ocenio je da bi na Kosovu trebalo da dodje do pravedne podele, koja ne bi trebalo da vodi ka čistim etničkim ter itorijama.

Britanski ambasador u Beogradu Dejvid Gauen izjavio je da će biti teško da Srbija pre 2012. godine postane članica EU i pored toga što vlada Srbije uspešno uvodi evropske standarde.

29. oktobar, subota

Kako pi šu "Novosti", od 2000 godine do danas penzionisano je 130 generala i admirala vojske SCG. Trenutno Vojska SCG ima samo 19 generala.

31. oktobar, ponedeljak

Pregovori misije MMF-a i Vlade Srbije nisu doveli do rešenja pitanja revizije trogodišnjeg aranžmana Srbije i MMF. Šefica misije Pirita Sorsa izjavila je da je u Srbiji postignut značajan napredak ali da su još uvek sporne monetarna politika i javna potrošnja. Kao glavne zadatke za sledeću godinu Sorsa je označila smanjivanje inflacije i kontrolu ubrzanog rasta potrošačkih kredita. Pirita Sorsa dodala je da će se pregovori nastaviti po usvajanju budžeta za 2006. godinu i preduzimanja drugih potrebnih mera od strane vlade i skupštine.

U Intervjuu "Kuriru" zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je da, ako naša delegacija prihvati bilo kakvu formu nezavisnosti za Kosovo, očekuje lom u Srbiji i izlazak naroda na ulice, a da će on biti na čelu tog naroda. On je rekao da u tom slučaju neće biti amnestije za naše pregovarače i naglasio da je najvažnije da se ne potpiše nikakvo negativno rešenje jer bi potpisivanje uništilo svaku nadu. Nikolić je najavio i da predstavnici SRS neće biti u pregovaračkom timu, i dodao da u premijera Koštunicu i predsednika Tadića nema poverenja.

Potpredsednik SPO Vlajko Senić izjavio je da će SPO svim političkim sredstvima krenuti u politički rat protiv SRS-a. Ovaj stav SPO usledio je posle uvreda iznesenih na sednici skupštine SCG u toku rasprave o zakonu o tranzitu snaga NATO. Senić je pozvao sve aktere političkog života da u potpunosti ignorišu radikale. Demokratska stranka je takođe ukazala da je SRS krenula u akciju obmanjivanja javnosti sa ciljem da svoju krivicu za stanje na Kosovu i Metohiji prebace na demokratske snage u Srbiji.

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM