Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

PODSETNIK

Podsetnik - Maj 2006.

 

 

 

1. maj, ponedeljak

Mediji konstatuju da je rok koji je u razgovorima sa EU pominjan kao datum do koga bi general Ratko Mladić trebalo da bude izručen Haškom tribunalu istekao.

2. maj, utorak

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da po svoj prilici EU neće imati drugih opcija nego da prekine pregovore o stabilizaciji i asocijaciji sa Srbijom. On je najavio svoj susret sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu završena je argumentacija SCG u sporu po tužbi BiH za genocid. Glavni zastupnik SCG Radoslav Stojanović rekao je da sudijama nije prikazan ni jedan dokaz o nameri Beograda da uništi Muslimane u Bosni.

3. maj, sreda

Zvaničnici EU prekinuli pregovore o približavanju SCG EU.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da odlaganjem pregovora sa Evropskom unijom dolazimo u neprirodnu situaciju da interesi čitave jedne zemlje budu ugroženi zbog jednog čoveka, ali da je, pošto je takva odluka već doneta, na nama da i u ovim nepovoljnim okolnostima pronađemo rešenje. On je naglasio da građani treba da znaju da je vlada učinila apsolutno sve da se Ratko Mladić nađe u Hagu. Sledećih naekoliko dana policija je nastavila akcije u cilju lociranja Ratka Mladića.

Zbog prekida pregovora sa EU potpredsednik vlade Miroljub Labus podneo je ostavku. On je rekao da smatra da je Mladić tražen svuda osim tamo gde je bio.

Državno tužilaštvo Hrvatske zatražilo je ukidanje imuniteta i pokretanje krivičnog postupka protiv poslanika Branimira Glavaša .

4. maj, četvrtak

5. maj, petak

Razgovori o decentralizaciji u Beču između albanske i srpske strane završeni su bez kompromisa o broju srpskih opština na Kosovu.

Prestali su sa radom 3 kanal RTS-a i Radio 101.

6. maj, subota

Predsednik SPO-a i šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je da su službe bezbednosti i vojne i policijske odgovorne što se Srbija sada nalazi u tragičnom poližaju zbog neispunjenja obaveza prema Haškom tribunalu.

7. maj, nedelja

Najnoviji rezultati istraživanja Eurobarometra pokazuju da se oko 63 odsto građana EU pribojava se da će dalje proširivanje unije povećati probleme na tržištu radne snage u njihovim državama.

8. maj, ponedeljak

Potpredsednik G17 plus i ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da
će, ako razgovori o stabilizaciji i pridruženju EU ne budu nastavljeni do
kraja septembra, predložiti premijeru i predsedniku Srbije da dogovore
datum vanrednih izbora.

U intervjuu za Politiku Noam Čomski se založio za podelu Kosova kao jedino relaistično rešenje.

Šef ekonomskog tima za Kosovo Nenad Popović rekao je da dug
koji Srbija otplaćuje za Kosovo iznosi 100.000 dolara dnevno.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je u Skupštini Srbije da bi, da je u situaciji, skrivao Mladića. Ovu izjavu Nikolić je dao reagujući na privođenje člana SRS Branislava Đokića u vezi sa akcijom lociranja Ratka Mladića.

9. maj, utorak

U Beogradu je održan protestni miting "Srbiju u Evropu" u organizaciji LDP-a, GSS-a, SDU i grupe nevladinih organizacija. Na skupu je zatražena ostavka vlade Srbije zbog prekida pregovora sa EU.

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije angažovalo je agenciju Venable da radi na lobiranju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Za sada nijedan privrednik iz Srbije nije investirao u Hrvatsku, rečeno je na sastanku hrvatskog ministra privrede Branka Vukelića i srpskih ministara Predraga Bubala i Radomira Naumova .

10. maj, sreda

Pred Većem Odeljenja za ratne zločine Suda BiH počelo je suđenje jedanaestorici optuženih za zločine na poljoprivrednom dobru Kravice u okolini Srebrenice 1995. godine koje je tužilac okarakterisao kao deo zločinačkog poduhvata usmerenog na genocid nad bošnjačkim stanovništvom na tom području.

Austrijski književnik Peter Handke pozvao je u članku u pariskom Liberasionu na uravnoteženiji pogled na ratove u bivšoj Jugoslaviji koji ne bi Srbe proglašavao za jedine krivce za rat. Handke se detaljno osvrnuo na neprimerena poređenja i ocene u uobičajenim pogledima na rat. Peter Handke je ovih dana bio u centru pažnje evropske javnosti zbog skidanja jadnog njegovog komada sa programa sa obrazloženjem da su autorovi politički stavovi neprihvatljivi.

11. maj, četvrtak

Šef Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije i
Crne Gore Tomislav Nikolić izjavio je da će SRS pomoći težnje Srba u Crnoj Gori da imaju svoju državu, ukoliko Crna Gora bude nezavisna.

12. maj, petak

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da nema ničeg prirodnijeg
od zajedničke države Srba i Crnogoraca i da je najvažnije da referendum
bude organizovan uz učešće EU i u saglasnosti s njenim pravilima.

Vlada Srbije protestvovala je kod UNMIK-a zbog ranjavanja dvojice srpskih mladića u okolini Kosovske Mitrovice.

13. maj, subota

Dosadašnji predsednik G17 plus Miroljub Labus povukao se sa te funkcije nakon odluke GO da odbaci njegov predlog o izlasku G 17 plus iz vlade. Za Labusov predlog glasalo je 44 a protiv njega 209 članova glavnog odbora.

U centru Sava Pokret za zajedničku evropsku državu SCG održao je skup kome je prisustvovao i premijer Vojislav Koštunica. Akademik Ljubomir Tadić, predsednik Pokreta, pozvao je građane Crne Gore da kažu "ne" na predstojećem referendumu.

14. maj, nedelja

,Administrativni odbor Skupštine Srbije oduzeo je, na osnovu blanko potpisanih ostavki, poslaničke mandate poslanicima G 17 plus Goranu Paunoviću i Kseniji Milivojević.

15. maj, ponedeljak

............................

16. maj, utorak

Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu Okružnog suda u predmetu "Ibarska magistrala" i vratio predmet na ponovno suđenje.

Narodna banka Srbije obavestila je Međunarodni monetarni fond o nameri da prevremeno otplati 500 miliona dolara duga.

17. maj, sreda

....................

18. maj, četvrtak

U ponoć počinje predreferndumska tišina u Crnoj Gori posle duge kampanje zagovornika zajedničke države i nezavisne Crne Gore. Referndum se održava u nedelju 21. maja.

19. maj, petak

Predsednik i premijer Srbije, Boris Tadić i Vojislav Koštunica, predložili su
Kontakt grupi i specijalnom izaslaniku UN Martiju Ahtisariju da se u
daljem toku pregovora pređe na detaljno razmatranje budućeg
statusa Kosova i Metohije.

20. maj, subota

........................................

21. maj, nedelja

Na referendumu o nezavisnosti Crne Gore pobedila je opcija koja se zalagala za osamostaljenje. Za nezavisnost glasalo je 55,5% građana, što je bilo više od potrebnih 55% za izglasavanje nezavisnosti.

22. maj, ponedeljak

Specijalni američki izaslanik za pregovore o statusu Kosova Frenk Vizner
ponovio je danas u Prištini da budući status Kosova treba rešiti do kraja
2006. godine. On je kazao da do tada pregovarački tim Kosova treba da
reši sva pitanja koja se tiču manjina, na način da se proces odvija prema
utvrđenoj dinamici.

Ministar kulture Srbije Dragan Kojadinović rekao je da članove Saveta RRA treba promeniti. On je obrazložio da je u članovima saveta "totalitarna svest koja ne može da odgovori na zahteve moderne Srbije". 

23. maj, utorak

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija prihvata rezultate referenduma i najavio da će biti prvi predsednik koji će doći u Crnu Goru i čestitati njenu nezavisnost. Preliminarnu čestitku Crnoj Gori uputio je i ministar inostranih poslova odlazeće SCG Vuk Drašković .

Predsednik vlade Vojislav Koštunica uzdržao se od komentara do proglašenja konačnih rezultata referenduma.

24. maj, sreda

Bivši šef diplomatije SCG, Goran Svilanović, izjavio je da smatra da je protivno interesima građana Srbije da se Crna Gora gura dalje od Srbije no što ona sama želi da ide, dodavši da za njega Crna Gora nije 'još jedna nezavisna država' već država sa kojom bi trebalo da Srbija ima najtešnje veze.

Šef poslaničke grupe DSS-a u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da DSS ne želi da se utrkuje sa drugima u čestitanjima Crnoj Gori i dodao da na režim Mila Đukanovića gleda kao na poslednji komunistički režim u Evropi.

Princ Aleksandar Karađorđević pozvao je na obnovu Kraljevine Srbije i rekao da želi da bude sluga zemlje.

U toku akcije policije na hapšenju takozvane "drumske mafije" uhapšeno je 25 zaposlenih u preduzeću "Putevi Srbije" pod sumnjom da su oštetili ovo preduzeće za više miliona dinara.

25. maj, četvrtak

Predsednik Privredne komore Kosova Besim Bećaj izjavio je da Privredna komora Kosova ocenjuje pozitivnom ideju bojkota robe iz Srbije.

26. maj, petak

Gradski savet grada Zagreba posthumno se izvinio Nikoli Tesli zbog odbijanja njegovog predloga od pre 114 godina da se u Zagrebu uvede električno osvetljenje.

27. maj, subota

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je tokom posete Podgorici da će institucije u Srbiji prihvatiti konačan rezultat referenduma i da budući odnosi Srbije i Crne Gore treba da budu “najbolji mogući”.

Ministar pravde Zoran Stojković rekao je da će Srbija po automatizmu sa nivoa državne zajednice u sastav vlade uključiti Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo odbrane. Glavni odbor SPS, koji podržava vladu, odlučio je da neće dati podršku za izbor Vuka Draškovića za ministra inostranih poslova u Skupštini Srbije.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da je referendum "osnovni demokratski princip" i da bi trebalo legalizovati pravo naroda da referendumom odluče o svojoj sudbini.

28. maj, nedelja

G 17 plus predložio je Ivanu Dulić-Marković, sadašnju ministarku poljoprivrede za novu potpredsednicu vlade, umesto Miroljuba Labusa koji je podneo ostavku. Ako bude izabrana, Ivana Dulić-Marković bila bi prva potpredsednica vlade u istoriji Srbije.

29. maj, ponedeljak

Visoki predstavnik EU Havijer Solana čestitao je crnogorskom narodu i premijeru Đukanoviću na poštenom i slobodnom referendumu.

U Bariču je eksplodirala vojna fabrika eksploziva u okviru preduzeća "Prva Iskra". Poginula su trojica radnika, a više radnika je povređeno.

30. maj, utorak

U Beogradu je predstavljena platforma za pregovore o Kosovu i Metohiji srpskog pregovaračkog tima. Platforma predviđa da Srbija sa kosovskom autonomijom zaključi ugovor o nadležnostima na 20 godina koji bi garantovale i UN. Kosovo bi samostalno odlučivalo o svim pitanjima osim onih koje bi Srbija zadržala, kao što su kontrola granica, elementi spoljne politike i zaštite ljudskih i kulturnih prava na Kosovu.

Devizna štednja u Srbiji krajem iznosila je 2,5 milijarde evra.

31. maj, sreda

Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić izjavio je da je Crna Gora do nezavisnosti došla falsifikatima i ucenama i dodao da sumnja da će Crna Gora opstatio bez Srbije.

List "Politika" objavila je vest o planu UN-a za prihvat 70.000 izbeglica
koje se očekuju nakon eventualnog proglašenja nezavisnosti Kosova. U UNHCR-u nisu demantovali postojanje ovog plana, ali su rekli da je pravljenje ovakvih planova rutinska praksa UN koja ne bi trebalo da utiče na pregovarački proces vezan za sudbinu Kosova i Metohije.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM