Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

PODSETNIK

Podsetnik - Jun 2007.

 

 

Petak 1. jun 2007

Oli Ren najavio da će EU obnoviti pregovore sa Srbijom o stabilizaciji i pridruživanju nakon posete Karle del Ponte 4. juna. Po oceni Evropske komisije, Srbija je pokazala jasnu spremnost da potpuno sarađuje sa Haskim tribunalom, što su potvrdili i premijer Kostunica i predsednik Tadić.

Subota 2. jun 2007.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Helsinkiju posle razgovora sa predsednicom Finske Tarjom Halonen da ne treba potcenjivati sposobnost Srbije da se postigne istinski kompromis oko budućeg rešenja statusa Kosova.

Ponedeljak 4. jun 2007

Zdravko Tolimir pred Haškim tribunalom je rekao da je uhapšen u Srbiji, a potom prebačen u Bijeljinu, u Republici Srpskoj, što je MUP RS demantovao.
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić potvrdio je dan ranije da je Tolimir jedno vreme organizovao skrivanje Ratka Mladića i da su se oni krili zajedno.

Službeni list je objavio Uredbu Vlade Srbije usvojenu 31. maja kojom je osnovana Kancelarija Nacionalnog saveta za saradnju s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju . 

Utorak 5. jun 2007.

Komitet pravnika Jukom saopštio je da je od MUP-a dobio dopis da je 12. jula 2005. godine uništena dokumentacija o evidenciji ulazaka u zgradu MUP-a za celu 2004. godinu. Jukom ističe da bi se iz zapisnika videlo da su u noći kada se predao Milorad Ulemek, osuđen za ubistvo premijera, u sedištu policije bili direktor RTS-a Aleksandar Tijanić i savetnik premijera Srbije Aleksandar Nikitović. Sreda 6. jun 2007.

U intervjuu za B92 glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte je izjavila da je uverena u političku spremnost u Srbiji da svi optuženi za ratne zločine budu uhapšeni i prebačeni u Hag.

MUP Srbije je saopštio da je zbog šverca cigareta u aferi "Mreža" uhapšeno 8 osoba, dok se za 6 i dalje traga. Kao glavni organizator ove kriminalne grupe označen je Stanko Subotić Cane , vlasnik preduzeća MIA, za kojim će biti izdata Interpolova poternica, a kao glavni koordinator - Mihalj Kertes , bivši direktor Savezne uprave carina. Među osmoricom uhapšenih je i Milan Milanović Mrgud, poznat kao organizator paravojne jedinice Škorpioni.

Četvrtak 7. jun 2007.  

Na samitu G-8 u Nemačkoj postignut dogovor o odlaganju glasanja o rezoluciji o statusu Kosova u UN-u. Francuski predsednik Nikola Sarkozi je izjavio povodom toga da je cilj odlaganja da se izbegne ruski veto u Savetu bezbednosti UN i da se Beogradu i Prištini pruži mogućnost da se dogovore.

Subota 9. jun 2007.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica se na Ekonomskom forumu u Sankt peterburgu sastao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, po njegovom povratku sa samita Grupe 8. Putin je u razgovoru sa Koštunicom rekao da je ruski stav o Kosovu određen odavno i da nije promenjen. U okruženju ruskog predsednika je ocenjeno da je odlaganje glasanja o rezoluciji o Kosovu u Savetu bezbednosti UN značajan rezultat koji je predsednik Rusije Vladimir Putin postigao u toku samita G8 i da je to maksimum koji je Rusija mogla da postigne u tom trenutku.

Nedelja 10. jun 2007.

Američki predsednik Džordž Buš je prilikom posete Tirani rekao da su SAD odlučile da Kosovo treba da bude nezavisno i istakao da “ishod svakog pregovaračkog procesa mora biti nezavisnost”.

Specijalni tužilac Slobodan Radovanović je izjavio da je potrebno do kraja ispitati širi kontekst atentata na Zorana Đinđića. Radovanović je naveo da utvrđivanje političke pozadine nije moglo da se obavi za vreme prvostepenog postupka jer bi to opteretilo krivični postupak i na neodređeno vreme odložilo donošenje presude ubicama. On je objasnio i da bi to, imajući u vidu dužinu trajanja pritvora, dovelo u pitanje i samo suđenje.

Ponedeljak 11. jun 2007

U policijskoj akciji na području opština Novi Pazar, Tutin i Sjenica, na više lokacija je pronađeno oružje, oko 10.000 komada puščane municije i 15 kilograma ekslpozivne smese. Ministar policije Dragan Jočić je saopštio da su municija i eksploziv tokom dužeg vremena prebacivani sa teritorije Kosova na teritoriju Srbije.
U publikaciji Kvartalnog monitora ekonomskih trendova i politika u Srbiji, upozoreno je da je u Srbiji je u prva tri meseca 2007. potrošeno 22 odsto više no što je proizvedeno, a da je posledica preteranog rasta tražnje u odnosu na proizvodnju rekordan deficit tekućeg računa od 17,6 odsto bruto društvenog proizvoda".

Utorak 12. jun 2007

Po završetku sastanka predstavnika Nemačke, SAD, Francuske, Italije i Velike Britanije, francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su predstavnici zemalja članica Kontakt grupe , bez predstavnika Rusije, potvrdili su u Parizu želju da se "dođe do rezolucije" UN kojom se potvrđuje plan Martija Ahtisarija za nezavisnost Kosova.

Bivši predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić osuđen je u Haškom tribunalu na 35 godina zatvora. Martić je osuđen za zločine protiv čovečnosti, uključujući ubistva i mučenja civila, i razaranje sela naseljenih Hrvatima.

Sreda 13. jun 2007.

Evropska unija i Srbija u Briselu su nastavile pre godinu dana prekinute pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Četvrtak 14. jun 2007.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac na zasedanju ministara Partnerstva za mir izjavio da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova. Šutanovac je najavio i da će Beograd  do 2010. godine obaviti sve pripreme za prijem Srbije u NATO i da je Beograd spreman da njegovi vojnici učestvuju u mirovnim operacijama, ali i da o tome treba da odluči parlament Srbije.

Petak 15. jun 2007.

Ministar spoljnih poslova Italije Masimo d`Alema predložio je tokom posete Beogradu da se nastave pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije, ali da budu vremenski oročeni i da za svoj krajnji cilj imaju Kosovo kao nezavisnu državu.

Nedelja 17. jun 2007.

Načelnik Uprave za obaveze Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane pukovnika Goran Zeković saopštio je da je odziv regruta na služenje vojnog roka pod oružjem u junskom roku 88, 8 odsto, dok je u Beogradu odziv 97,6 odsto.

Ponedeljak 18. jun 2007.

U redovnom izveštaju glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte kazala je pred Savetom bezbednosti da je Srbija poboljšala saradnju sa sudom i da je tokom poslednje posete Beogradu i sa političkog i sa operativnog nivoa dobila uveravanja u spremnost Srbije da pronađe i uhapsi preostale begunce. Ona je pozvala na odlaganje odluke o Kosovu, ocenivši da bi to omelo hapšenje preostalih haških optuženika.

Slobodan Samardžič je rekao da je Srbija sačinila dokument koji sadrži nove ideje Srbije za rešavanje statusa Kosova. Plan je sačinjen na osnovu razgovora premijera Srbije Vojislava Koštunice i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Utorak 19. jun 2007.

Bivši načelnik Resora javne bezbednosti Vlastimir Đorđević izveden je posle hapšenja u Crnoj Gori pred sudiju Haškog tribunala kako bi se izjasnio o krivici po optužnici koja ga tereti za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999.

Ministar za lokalnu samoupravu Milan Marković najavio je da će lokalni izbori u Srbiji biti održani najkasnije do kraja godine.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Zdravko Ponoš sastao se u Pekingu sa kineskim vojnim vrhom.

Sreda 20. jun 2007.

SAD i članice EU usaglasile izmenjen nacrt rezolucije o Kosovu koji predviđa odlaganje nadgledane nezavisnosti za 120 dana. Prema nacrtu rezolucije, posle 120 dana od njenog stupanja na snagu, Evropska unija bi preuzela kontrolu nad pokrajinom i nadgledanje tranzicije Kosova ka nezavisnosti. U tom periodu srpski i albanski pregovarači bi trebalo da postignu dogovor o konačnom statusu pokrajine.

Prema istraživanju agencije " Medijum Galup" 72 odsto građana smatra da bi Srbija trebalo da se priključi EU, ali im to nije glavni prioritet. Na listi od devet prioriteta, koje su ispitanici ocenjivali na skali od jedan do pet, brže približavanje EU je na poslednjem mestu, sa ocenom 4,09. Prema istom istraživanju, integraciju Srbije u NATO protivi se više od polovine građana - 51 odsto.

Četvrtak 21. jun 2007.

Ambasador Rusije u UN odbacio je rezoluciju, koju su u SB UN predstavili ambasadori SAD i zemalja EU.

Objavljeno da će će istražni sudija Specijanog suda raspisati međunarodnu poternicu za Mirjanom Marković i Markom Miloševićem, osumnjičenim da su vodili kriminalnu grupu za šverc cigareta.

Subota 23. jun 2007.

Prema pisanju banjalučkog lista Fokus , nemačka obaveštajna služba BND, u izveštaju upućenom generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, potvrdila je sumnje da je albansko rukovodstvo na Kosovu potplatilo Martija Ahtisarija sa 40 miliona evra da u svom planu predloži nezavisnost pokrajine.

Italijansko tužilaštvo u Bariju završilo je istragu o švercu cigareta u toku prošle decenije i odlučilo da pokrene sudski proces protiv bivšeg crnogorskog premijera i predsednika Mila Đukanovića.

Skupština Srbije je usvojila Zakon o budžetu prema kojem prihodi za 2007. iznose 581,8 milijardi dinara, a rashodi 595,5 milijardi. Prema budžetu, planirani rashodi za 2007. veći su  za 27 odsto od prošlogodišnjih.

Lideri EU u Briselu su nakon 36 sati intenzivnih pregovora postigli dogovor oko nacrta novog ugovora koji bi zamenio propali nacrt evropskog ustava.

Nedelja 24. jun 2007.

U specijalnom intervjuu za emisiju "Nedjeljom u dva" Hrvatske televizije, koju uređuje i vodi novinar Aleksandar Stanković,

Boris Tadić se izvinio građanima Hrvatske „koje su učinili nesrećnim pripadnici srpskog naroda“ i za to preuzeo odgovornost.

Utorak 26. jun 2007.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je u Briselu da je ključni cilj Srbije članstvo u EU, ali da će Srbija biti primorana da preispita odnose sa zemljama koje odluče da naruše njen suverenitet jednostranim priznavanjem nezavisnosti Kosova.

Četvrtak 28. jun 2007. 

Pred više od hiljadu ljudi i uz prisustvo zvaničnika iz Srbije na Gazimestanu je proslavljen Vidovdan i obeležena godišnjica Kosovske bitke.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak najavio u Bratislavi pred preuzimanje funkcije 1. jula, da će igrati aktivniju ulogu od svog prethodnika.

Petak 29. jun 2007

Specijalni tužilac Slobodan Radovanović saopštio je da su
Dušan Spasojević, Mile Luković i drugi pripadnici zemunskog klana bez zakonskog osnova 2001. godine pušteni iz pritvora. On je napomenuo da je formirao predmet sa oznakom „Pozadina atentata na Zorana Đinđića“ i da po njegovom nalogu na tome već radi radna grupa pri MUP-u Srbije.

Subota 30. jun 2007.

U zgradu aerodroma u Glazgovu udario je zapaljeni džip, posle ćega su bezbednosne mere u Velikoj Britaniji podignute na "kritični", najviši nivo. Povodom napada, policija je uhapsila pet osoba osumnjičenih za terorizam.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM