Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

PODSETNIK

Podsetnik - Februar 2006.

 

 

1. februar, sreda

Na sednici Vrhovnog saveta odbrane SCG načelnik Vojno-bezbednosne agencije Svetko Kovač podneo je izveštaj o rezultatima saradnje sa Haškim tribunalom čiji deo je bio i spisak lica koja pomažu beguncima. Vrhovni savet odbrane smatra da vojna lica za koja se utvrdi da to čine treba krivično da odgovaraju.

Direktor ŽTP Milanko Šarančić uručio je otkaz nekadašnjem članu
UO ŽTP Milanu Cvejiću koji je u javnost izneo nepravilnosti oko nabavke lokomotiva iz Švedske.

Na naslovnoj strani lista Kurir pojavile su se pornografske fotografije koje su pripisane našoj glumici Maji Mandžuki. Kasnije se ispostavilo da su fotografije preuzete sa interneta i da nemaju veze sa glumicom.

U svom obraćanju naciji predsednik SAD Džordž Buš upozorio je da SAD moraju i u 2006-oj godini da održe svoje "ofanzivno vođstvo" u svetu. Buš je odbacio mogućnost naglog povlačenja SAD iz Iraka.

2. februar, četvrtak

Politički analitičar Slobodan Antonić izjavio je da je očigledno da slaba država kakva je Srbija ima problema da savlada podzemne strukture koje čuvaju generala Ratka Mladića. On je dodao da, i pored toga, postoji jasna politička volja da se slučaj Mladić reši.

Lider PSS-a Bogoljub Karić saslušan je u Poreskoj policiji u vezi sa utajom poreskih prihoda iz 1999. i 2000. godine. Karić se nije pojavio na ponovljenom saslušanju koje je trebalo da se održi 3. februara, posle čega je raspisana poternica za njim.

Prema istraživanju grupe PGM deset najjačih robnih marki u Srbiji su: Knjaz Miloš, Grand, Feri, Lenor, Dijamant, Začin C, Koka kola, Milka, Eurokrem i Karneks.

3. februar, petak

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je neophodna i prirodna većina, potrebna za uspeh referenduma u Crnoj gori, apsolutna većina od 50 % plus 1 upisanih birača.

4. februar, subota

.....................................

5. februar, nedelja

Bivši šef vladinog Biroa za komunikaciju u vladi Zorana Đinđića, Vladimir Beba Popović , izjavio je da je Zoran Đinđić ubijen da bi se sprečio izbor Zorana Živkovića za ministra odbrane SCG, što bi dovelo do otkrivanja podataka vezanih za skrivanje Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

6. februar, ponedeljak

Politički direktor engleskog ministarstva spoljnih poslova, Džon Sojers izjavio je na sastanku sa predstavnicima Srba na Kosmetu da je Kontakt-grupa donela odluku da Kosovo postane nezavisno i dodao da smatra da je najbolje za same Srbe da prihvate takvo rešenje. Ova izjava izazvala je oštre reakcije političara u Beogradu. Sojers je sutradan u intervjuima u Beogradu unekoliko ublažio svoj stav, ipak pozvavši Srbiju da se okrene budućnosti i prihvati konsekvence politike koja je ranije vođena.

U poseti Beogradu bila je glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte. Del Ponteova je naglasila da će ukoliko Ratko Mladić ne bude izručen predložiti suspenziju pregovora SCG i EU.

Bord direktora MMF -a doneo je pozitivnu odluku o završetku trogodišnjeg aranžmana SCG u vrednosti od 937 miliona dolara.

Poreska policija prosledila je MUP-u krivične prijave protiv Bogoljuba Karića i njegova tri brata - Sretena, Zorana i Dragomira. karići su optuženi za poresku utaju u vrednosti od 7,7 miliona nemačkih maraka u periodu od 1999. do 2001. godine.

7. februar, utorak

Premijer Vojislav Koštunica izjavio je posle sastanka sa Džonom Sojersom da je njegova jučerašnja izjava u suprotnosti sa zvaničnim saopštenjima i principima Kontakt-grupe.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je da bi Tadić i Koštunica trebalo da podnesu ostavke i raspišu izbore ukoliko se ispostavi da je stav Kontakt-grupe u prilog nezavisnosti. On je dodao da ne može da zamisli da bi neko želeo da bude premijer ili predsednik i sutradan posle gubitka velikog dela teritorije.

Srpska pravoslavna crkva objavila je svoje stavove u vezi sa pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije. U deset tačaka SPC naglašava da u toku i nakon pregovora sva prava srpskog naroda na Kosovu moraju biti sačuvana. Posebno se naglašava potreba da se sačuvaju crkvena i kulturna dobra Srba na Kosovu i Metohiji. U pitanjima konačnog statusa, SPC je naglasila da su njeni stavovi u skladu sa planovima Vlade Srbije i predsednika Srbije i da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Stanovnici Istočne Srbije nalaze se u svetskom vrhu po broju obolelih
od raka. Kao uzrok ovakvog stanja vidi se zagađenje koje dolazi iz rudarskog basena u Boru.

8. februar, sreda

Ministar finansija Mlađan Dinkić predložio je da se u novom ustavu odredba o stalnosti sudijske funkcije ne uvede odmah već tek nakon dva reizbora. On je rekao da ovu meru predlaže da bi se najzad stalo na put korupciji u sudstvu. Pored toga, ministar se založio za "demontažu" Trgovinskog suda u Beogradu. Ministar pravde Zoran Stojković kritikovao je ove izjave, nazvavši Dinkića "vrsnim stučnjakom opšte prakse". Izjave ministra Dinkića kritikovao je i Vrhovni sud Srbije.

9. februar, četvrtak

Prema istraživanju "Stratedžik marketinga", čije rezultate objavljuje list Press, 46% građana Srbije složilo bi se sa ukidanjem višestranačkog sistema.

10. februar, petak

Premijer Srbije Vojislav Koštunica i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, razgovarali su danas u Vladi Srbije o Kosovu i Metohiji. Nikolić je posle sastanka izjavio da su se obojica složila da ukoliko neko proglasi nezavisnost Kosova skupština Srbije proglasi okupaciju i ovlasti zadužene za odbranu celovitosti Srbije da je brane svim mogućim sredstvima. Povodom ove izjave Vlada Srbije je kasnije saopštila da smatra štetnom raspravu kako treba nazvati otimanje dela teritorije Srbije i da saopštava da je Kosovo bilo, jeste i biće Srbija.

Ambasador SAD u SCG Majkl Polt izjavio je da Vlada Srbije mora odmah da izruči Ratka Mladića Haškom tribunalu, d abi bilo suđeno njemu, a ne narodu Srbije i Crne Gore.

11. februar, subota

.......................................................

12. februar, nedelja

.........................................................

13. februar, ponedeljak

U sklopu reakcija na temu proglašenja okupacije u slučaju protivpravnog otcepljenja Kosova od Srbije, savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić kazao je da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova, a da će u slučaju da se to dogodi zadržati pravo da vrati sve što je nezakonski izgubila. Simić je dodao da Kosovski Albanci moraju biti svesni da nezavisnost neće dobiti od Srbije.

14. februar, utorak

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je na sednici Saveta bezbednostu UN da Srbija za rešenje kosovskog pitanja nudi politički kompromis, bez jednostrane promene međunarodno priznatih granica i političke destabilizacije. On je predložio podelu Kosova i Metohije na dva entiteta koji bi imali široku autonomiju i dodao da se takvo rešenje može oročiti na 20 godina, posle čega bi se ponovo raspravljalo o statusu.

15. februar, sreda

U Srbiji je skupom na Orašcu proslavljen Dan državnosti . Na taj način je obeleženo 202 godine od kako je podignut Prvi srpski ustanak
i 171. godišnjica usvajanja Sretenjskog ustava.

Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić rekao je da Srbija neće priznati referendum u Crnoj Gori ako na referendumu ne bude glasalo 50 odsto plus jedan od ukupnog broja birača.

Evropski izaslanik Miroslav Lajčak u Podgorici je predstavio predlog evropske unije da za validnu odluku na referendumu bude potrebna većina od 55% izašlih birača. Iako su ovaj predlog najpre odbili i vlast i opozicija u Crnoj Gori, na kraju je referendum održan pod ovim uslovima.

U intervjuu listu Press, zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić , poručio je Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću i Slobodanu Miloševiću da se ubiju pre presude jer bi presude njima trojici mogle skupo da koštaju Srbiju.

Ministar odbrane Zoran Stanković izjavio je da će podneti ostavku u koliko u razumnom roku ne budu locirani haški begunci.

16. februar, četvrtak

.................................

17. februar, petak

Zvaničnici Srbije i Crne Gore dali su više izjava vezanih za moguće hapšenje Ratka Mladića. Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković izjavio je da Srbija ima rok do kraja februara da izruči Ratka Mladića, ministar odbrane Zoran Stanković, izrazio je uverenje da bi do hapšenja moglo da dođe uskoro, dok je ministar pravde Zoran Stojković izjavio da Srbija nema trećeg rešenja osim da ili izruči Ratka Mladića ili dokaže da se on ne nalazi na teritoriji Srbije.

18. februar, subota

U Beogradu je održana 12. skupština Demokratske stranke pod sloganom "Energija 2006". Za predsednika stranke ponovo je izabran Boris Tadić, dok su potpredsednici Vida Ognjenović, Dragan Šutanovac, Dušan Petrović, Bojan Pajtić i Nenad Bogdanović. Šesti kandidat Aleksandar Vlahović dobio je najmanje glasova i nije izabran, a dosadašnji potpredsednik DS-a Slobodan Gavrilović je uoči izborne skupštine povukao kandidaturu. Bivši premijer Zoran Živković nije izabran u Glavni odbor stranke. U govoru posle izbora Boris Tadić je naglasio da će Srbija, ako želi napred, morati da se opredeli između radikalske i demokratske opcije.

19. februar, nedelja

Specijalni izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari dao je intervju nemačkom Špiglu u kome je reako da je Kontakt-grupa dogovorila da konačno rešenje statusa Kosova bude u skladu sa većinskom voljom stanoviništva na Kosovu. Ahtisarijev portparol kasnije je izjavila da njegova izjava nije dobro preneta.

Predsednik PSS-a i biznismen Bogoljub Karić optužio je aktuelnu vlast da mu radi o glavi i saopštio da zbog toga ne može da kaže gde se sada nalazi. Iako su njegovi saradnici najvljivali da će on ipak doći u Srbiju, u vremenu koje pokriva ova hronika Karić se nije vraćao u zemlju.

Na Konvenciji Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije, potpredsednik DSS Dragan Jočić kritikovao je izjavu Borisa Tadića o nužnom izboru između demokratske i radikalske Srbije poručujući da "Neće Srbija birati stranu, i neće Srbija birati partiju, Srbija će samu sebe voditi i o sebi se sama starati, tako što će birati ko će njom upravljati". Jočić je dodao da je, po preuzimanju vlasti, DSS zatekla još zapuštenije stanje nego što je to bilo pre 5. oktobra 2000-te godine.

U Berlinu je Zlatnog medveda dobio film "Grbavica" rediteljke Jasmile Žbanić, u kome je glavnu ulogu odigrala glumica Mirjana Karanović.

20. februar, ponedeljak

U Beču su počeli pregovori Beograda i Prištine o decentralizaciji vlasti na Kosovu. Savetnik premijera i član pregovaračkog tima Slobodan Samardžić kritikovao je pre početka pregovora izjavu Martija Ahtisarija Špiglu od prethodnog dana. Predsednik Srbije Boris Tadić i poptparol vlade Srđan Đurić takođe su naglasili da Ahtisari nema mandat da odlučuje o konačnom ishodu pregovora.

Savetnik premijera Srbije Vladeta Janković izjavio je za vladu Srbije nametnuto rešenje za Kosovo i Metohiju neprihvatljivo, ali da je od te
formulacije do proglašenja "okupacije" vrlo veliki korak.

21. februar, utorak

U ovom danu više medija je prenelo vest da je general Ratko Mladić uhapšen. Ovu vest demantovao je portparol Vlade Srbije Srđan Đurić, ali su čitavog dana trajale spekulacije da li je vest tačna ili nije. Savetnik premijera Srbije Vladeta Janković rekao je da je vlada angažovala sva moguća sredstva u cilju hapšenja Ratka Mladića i da očekuje da će i taj problem biti rešen u najkraćem mogućem roku. Kraj februara zaoštrio je slučaj Mladić zbog navodnog obećanja Premijera Koštunice evropskim zvničnicima da će Mladić biti uhapšen do kraja februara i zbog najave iz EU da bi pregovori sa SCG mogli da budu suspendovani.

U Beogradu je preminuo bivši predsednik vlade Srbije Mirko Marjanović.

22. februar, sreda

.....................................................

23. februar, četvrtak

Šef diplomatije SCG Vuk Drašković rekao je da bi svako nametanje rešenja za Kosovo i Metohiju kod svih Srba bilo doživljeno kao ponižavanje srpskog naroda. Drašković je naglasio da današnja Srbija ne treba da bude kažnjavana zbog politike Slobodana Miloševića i založio se za što bržu integraciju Srbije u EU i NATO.

Prema rezultatima istraživanja agencije Medijum Galup preko 70% građana Srbije izjašnjava se protiv nezavisnosti Kosova.

24. februar, petak

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica saopštio je pred sastanak sa čelnicima EU da vlada čini sve da bi ispunila svoje međunarodne obaveze. On je naglasio da je Vlada čvrsto opredeljena da zemlju vodi ka Evropskoj uniji i da bi u ovom trenutku partnerski odnos koji podrazumeva i postojanje međusobnog poverenja doneo mnogo veći rezultat od bilo kojeg drugog pristupa.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je da bi eventualno prekidanje pregovora sa EU donelo novih 30 000 glasova za Mila Đukanovića i nezavisnost Crne Gore.

Povodom trogodišnjice dobrovoljne predaje lidera SRS-a Vojislava Šešelja Haškom tribunalu SRS je organizovala miting na Trgu republike u Beogradu. Na mitingu su Mladić i Karadžić pozvani da živi ne budu u Hagu. Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je da bi Srbija izašla na ulice ukoliko bi Ratko Mladić bio uhapšen.

Sudsko veće Haškog tribunala odbilo je zahtev Slobodana Miloševića da ga privremeno iz sudskog pritvora pusti u Moskvu na lečenje. Milošević se ranije tokom nedelje žalio na veoma loše zdravstveno stanje. U obrazloženju sudije su navele da ne veruju da bi se Milošević nakon lečenja vratio na suđenje.

25. februar, subota

U Podgorici su predstavnici vlasti i opozicije saopštili da prihvataju uslove EU za održavanje referenduma, tako da će biti potrebno da većina od 55% izašlih birača glasa za nezavisnost da bi ona bila ostvarena.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je, govoreći o mitingu radikala na Trgu Republike i sednici gradskog odbora DSS-a, da bi ta mesta trebalo počistiti gvozdenom metlom zbog onoga što se tu moglo čuti.

26. februar, nedelja

Gostujući u emisiji "Utisak nedelje" TV B92 zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić ponovio je da predsednika Srbije Borisa Tadića smatra "ustašom". Predsednik odbora za bezbednost Skupštine Srbije Milorad Mirčić rekao je da su i Ljubiša Buha Čume i Zoran Đinđić bili kriminalci. Na ove izjave oštro je reagovala Demokratska stranka nazivajući ih skandaloznim.

27. februar, ponedeljak

U Skupštini Srbije održana je sednica posvećen pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije, kojoj su prisustvovali i premijer Vojislav Koštunica i predsednik Srbije Boris Tadić. Na sednici je ispoljeno jedinstvo u pogledu pozicije Srbije u pregovorima. Premijer Koštunica je naglasio da Srbija nudi kompromisno rešenje između uobičajene autonomije i nezavisnosti i da je spremna za razgovore o konačnom statusu. Predsednik Boris Tadić rekao je da stoji iza svake reči Koštunice, Labusa, Koena i Samardžića koji su govorili na sednici. Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić upitao je kako će Srbija da reaguje u slučaju nepovoljnog rešenja i nezavisnosti Kosova i predložio da Srbija prekine diplomatske odnose sa svakom državom koja prizna Kosovo i Metohiju. Na sednici je jednoglasno usvojen izveštaj vlade o pregovorima o Kosovu i Metohiji.

Ministri spoljnih poslova EU usvojili su zaključak u kome pozivaju Srbiju da ispuni obaveze prema Haškom tribunalu kako bi pregovori o pridruživanju EU bili nastavljeni. Komesar za proširenje Oli Ren precizirao je da do bitnog poboljšanja saradnje mora doći do 5. aprila kako bi bio omogućen nastavak pregovora zakazan za taj datum. On je dodao da bi, ukoliko Mladić bude izručen, Sporazum o pridruživanju EU i SCG mogao biti potpisan na jesen.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počela je glavna rasprava po tužbi kojom BiH tereti SCG za genocid.

Republika Srbija tužila je firmu Vlade Divca, konzorcijum Novosti, Agenciju za privredne registre i Centralni registar kako bi sprečila trgovinu kacijama kompanije Novosti.

28. februar, utorak

Srpska vlada i austrijski investitori postigli su dogovor da formiraju novu kompaniju umesto Mobtela , u kojoj bi država imala 70% vlasništva, a 30% austrijska strana. Preduzeće bi zatim bilo prodato na tenderu. Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da bi minimalna dobit koju bi na taj način ostvarila država bila 600 miliona evra.

Šefovi poslaničkih klubova vlasti i opozicije u Crnoj Gori saglasili su se da se referendum o državnom statusu Crne Gore održi 21. maja.

Narodna skupština Republike Srpske izabrala je novu vladu sa premijerom Miloradom Dodikom na čelu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM