Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

PODSETNIK

Podsetnik - Decembar 2005.

 

 

1. decembar, četvrtak

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da vanredni parlamentarni izbori ne bi ugrozili pregovore o statusu Kosova i Metohije. Tadić se zbog toga založio da izbori budu raspisani odmah i dodao da je ubeđen da DS može da savlada svog ključnog političkog rivala, radikale.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić takođe je izjavio da vanredni izbori ne bi ugrozili pregovore o Kosovu i Metohiji, već da bi, naprotiv, bili znak stabilnosti Srbije.

Član Predsedništva Zajednice Srba iz Hrvatske i BiH Nikola Vuković izjavio je da se do sada u Hrvatsku vratilo oko 15% izbeglih Srba ili oko 58.000, a ne 120.000 koliko pominju hrvatske vlasti. On je rekao da su glavni problemi sa kojima se suočavaju povratnici: bezbednost, diskriminacija, povratak imovine i obnova objekata.

Udovica ubijenog premijera Zorana Đinđića, Ružica Đinđić, odbila je ponuđeno mesto potpredsednika u Demokratskoj stranci, obrazloživši svoju odluku željom da se u potpunosti posveti deci.

Istraživanje koje je proveo CeSID pokazuje da građani Srbije najmanje poverenja imaju u političare i institucije vlasti, a najviše u institucije od javnog značaja poput zdravstva i školstva.

Povodom svetskog dana borbe protiv side , Institut za zaštitu zdravlja Srbije saopštio je da je u Srbiji u 2005-oj godini registrovano 90 novootkrivenih HIV-pozitivnih osoba. Od tog broja 44 je obolelo od side, dok je 18 umrlo.

2. decembar, petak

Delegacije Srbije i MMF -a uspešno su okončale pregovore o poslednjoj reviziji finansijskog aranžmana. Šef delegacije MMF-a Pirita Sorsa izjavila je da sada najpre treba izabrati privatizacionog savetnika za NIS.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović nazvao je Karića i Tadića tandemom koji sanja snove o izborima, ali da izbora neće biti.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) spremna je da sarađuje sa Srpskom radikalnom strankom na svim nivoima. Predsednik DZVM Šandor Pal izjavio je da je to priznavanje činjenice da su radikali dobili najveći procenat glasova birača na izborima i da u svom programu imaju zalaganje za reformu lokalne samouprave.

3. decembar, subota

Premijer Vojislav Koštunica pozvao je specijalnog izaslanika Generalnog Sekretara UN Martija Ahtisarija da se oglasi povodom učestalih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji koji su usledili posle oslobađajućih presuda za dvojicu čelnika OVK u Haškom tribunalu. Koštunica je pozvao Ahtisarija da kaže kako su pregovori uopšte mogući dok su Srbi neprestano izloženi teroru.

Mediji javljaju da će izaslanik Vašingtona u pregovorima o statusu Kosova biti američki ambasador u penziji Frenk Vajzner.

Povodom Svetskog dana invalida saopšteno je da je 87 % od skoro 800.000 osoba sa invaliditetom u SCG nezaposleno.

4. decembar, nedelja

U intervjuu Novostima, glavni urednik NSPM, Đorđe Vukadinović ocenio je da je vlada Srbije bezbedna još godinu dana, jer u tom periodu ne treba očekivati izbore. Poslednja dešavanja u Skupštini Srbije oko poslaničkih mandata Vukadinović je ocenio kao blamažu iz koje nijedna politička opcija nije izvukla korist. Čedomir Jovanović i Bogoljub Karić, po Vukadinovićevom mišljenju, u ovom trenutku predstavljaju jedine političare kojima odgovaraju vanredni izbori, dok je zalaganje radikala i DS-a za izbore ocenio kao neiskreno i kao posledicu želje da se prikažu beskompromisnijom opozicijom nego što ustvari jesu. Vukadinović je ocenio da vanredni izbori ne bi doneli ništa dobro, jer bi predizborna kampanja usred kosovskih pregovora izazvala dosad neviđeni izliv zle krvi i poplavu moralne i socijalne demagogije.

Građani Niša su na referendumu, koji je pokrenula Demokratska stranka, glasali protiv opoziva gradonačelnika Smiljka Kostića .

5. decembar, ponedeljak

Na saslušanju u MUP-u šef poslaničkog kluba DSS-a Miloš Aligrudić i poslanik te stranke Mika Vlaović izjavili su da je Bogoljub Karić Vlaoviću nudio novac za njegov prelazak u PSS.

Šef delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak rekla je da međunarodna zajednica ne zna kako da reši problem Kosova i da želi da se rešenje nađe u pregovorima srpske i albanske strane.

Državni podsekretar SAD Nikolas Berns ponovio je da SAD ne veruju da bi podela Kosova bila dobro rešenje.

6. decembar, utorak

Pregovarački tim vlade Srbije za pregovore o budućem statusu Kosova održao je prvi sastanak u Vladi. Sastanku su prisustvovali i predstavnici SPC, a najviše reči bilo je upravo o položaju crkava i manastira na Kosovu i Metohiji.

U toku svoje posete Kosovu, visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio da u Evropi ima mesta za nove države. On je savetovao vladu Kosova da mora da nastavi sa sprovodjenjem procesa decentralizacije i sa izgradnjom poverenja među zajednicama na Kosovu.

7. decembar, sreda

Portparol visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solane Kristina Galjak izjavila je da je Solana prethodnog dana u Pri štini dao samo načelnu izjavu o mogućnosti novih država u Evropi, a da pri tom nije mislio ni na jednu posebnu teritoriju.

Harold Pinter, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, ocenio je u govoru povodom dodeljivanja nagrade da bi američkom predsedniku Džordžu Bušu i britanskom premijeru Toniju Bleru trebalo da bude suđeno zbog napada na Irak.

8. decembar, četvrtak

Mediji su objavili da je prethodnog dana na Tenerifima uhapšen haški optuženik i penzionisani hrvatski general Ante Gotovina , koji se nalazio u višegodišnjem bekstvu. Ante Gotovina je optužen za zločine nad Srbima u toku i nakon akcije "Oluja". Povodom ovog hapšenja više međunarodnih faktora pozvalo je Srbiju da ispuni svoje obaveze prema Haškom tribunalu.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je da če dati negativno mišljenje o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom ukoliko u sledećih nedelju dana ne bude nekih bitnih pomaka. Ona je izrazila nezadovoljstvo zbog izostanka hapšenja preostalih optuženika i nedostupnosti preostalih dokumenata koje je tražio tribunal.

Skupština je usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije .

Navršilo se 25 godina od ubistva Džona Lenona.

9. decembar, petak

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom predao je danas haškom tužilaštvu nedostajući deo dosijea generala Ratka Mladića. Predsednik Saveta Rasim Ljajić rekao je da je ovim učinjen veliki napredak, jer tribunal ova dokumenta traži već tri godine.

U dokumentu pod naslovom Nacrt mišljenja o referendumu u Crnoj Gori Venecijanska komisija preporučila je da crnogorski državljani koji ne žive u Crnoj Gori nemaju pravo da glasaju na referendumu. Što se tiče većine potrebne za validnu odluku na referendumu, tekst nacrta različito su tumačili zvaničnici Srbije i Crne gore, vezano za pitanje da li je potrebna većina izašlih ili upisanih birača.

Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković upozorio je da EU i SAD podržavaju ulazak Srbije u EU, ali gube strpljenje zbog nerešavanja pitanja Haga i rastuće plime radikalizma u zemlji.

Savetnik Borisa Tadića Leon Kojen izjavio je da je pregovarački tim iz Beograda u potpunosti spreman za pregovore o budućem statusu Kosova. On je naglasio da se pozicija Beograda ne zasniva na nacionalizmu, već na poštovanju međunarodnog prava, prihvatanju i uvažavanju liberalno-demokratskih vrednosti i na spremnosti na politički kompromis. Kojen je dodao da bi bilo najbolje da se što pre organizuju direktni preogovori sa kosovskim Albancima.

Ambasador SAD u SCG Majkl Polt izjavio je u obraćanju studentima u Beogradu da će tri važna pitanja - budući status Kosova i Metohije, opstanak državne zajednice i ratni kriminal odrediti poziciju Srbije u narednoj godini i da građani Srbije sami moraju da odluče da li će biti demokrate ili "koljači iz Srebrenice". Polt je naglasio da je to ustvari pitanje priznavanja zajedničkih vrednosti sa svetom.

10. decembar, subota

U zajedničkoj informaciji MUP-a Srbije i Odbora za bezbednost Skupštine Vojvodine o delovanju neonacističkih organizacija u Vojvodini, kao neonacističke označene su organizacije Nacionalni stroj, skinhedi, Krvi i čast i Rasni nacionalisti, dok je Obraz označen kao klerofašistička organizacija.

12. decembar, ponedeljak

Sudsko veće za ratne zločine osudilo je 14 od 16 optuženih za ratne zločine na Ovčari kod Vukovara , na ukupno 219 godina zatvora. Obrazlažući presudu, predsednik veća rekao je da je ovo presuda čojstvu optuženih, a da će o njhovom junaštvu suditi istorija.

Komesar za proširenje EU Oli Ren izjavio je da EU želi brzo rešenje za Kosovo jer bi u protivnom odugovlačenje moglo dovesti do situacije koja već više od 40 godina postoji na Kipru.

Lideri Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije usprotivili su se nejedinstvu u državnom vrhu Srbije oko pitanja statusa Kosova i Metohije i podeli pokrajine kao rešenju kosovskog pitanja. Vladika raško-prizrenski Artemije rekao je da Srbi imaju poslednju šansu da sačuvaju Kosovo ukoliko budu složni, jedinstveni i mudri. Predsednik SNV KiM pozvao je vladu Srbije da preispita pod kojim uslovima je Bogoljub Karić prodao Ekremu Luki mrežu Mobtela na Kosovu i Metohiji.

Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić uslovio je učestvovanje u radu parlamenta izvinjenjem predsednika Vlade i ministra finansija Mlađana Dinkića zbog Dinkićevih prošlonedeljnih reči sa skupštinske govornice da ne želi da se svađa sa "barabama i primitivnim ljudima". Ovaj zahtev potpuno je prekinuo rad skupštine jer su radikalski poslanici diskutovali samo o ovoj temi.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su povećane u 2005. za 1,411 milijarde evra, ili 45,3 odsto, i dostigle su nivo od 4,528 milijarde evra.

13. decembar, utorak

U ime vladajuće koalicije poslaničkoj grupi SRS izvinio se šef poslaničkog kluba DSS Miloš Aligrudić . Tomislav Nikolić izjavio je da je zadovoljan izvinjenjem i da ovo treba da bude opomena svima. Ipak, predsednik SPO Vuk Drašković izjavio je da SPO odbija svako izvinjenje SRS-u. Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da su radikali poslednji kojima bi se izvinjavao imajući u vidu najgnusnije optužbe koje su oni upućivali na račun G17 plus i imajući u vidu sve što su radili građanima Srbije u prethodnom periodu.

Član predsedništva G 17 plus Čedomir Antić zatražio je da se BK televiziji oduzme vojna frekvencija na kojoj emituje program jer Bogoljub Karić ne može istovremeno imati televiziju i političku partiju.

14. decembar, sreda

Savetnik predsednik vlade Vladeta Janković izjavio je da izveštaj Karle del Ponte neće imati neposrednih efekata na međunarodni položaj SCG u smislu suspendovanja pregovora sa EU.

Crnogorski premijer Milo Đukanović kaže da bi trebalo izmeniti Zakon o referendumu i prilagoditi ga preporukama Venecijanske komisije.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da je holokaust mit i da se na Zapadu do legende o masakru Jevreja drži više nego do Boga.

Izašao je prvi broj dnevnog lista Press koji je nastao od dela redakcije Kurira.

15. decembar, četvrtak

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte ocenila je u izveštaju Savetu bezbednosti UN da je saradnja Beograda s Tužilaštvom pogoršana u proteklih nekoliko meseci. Ona je naglasila da su haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić na teritoriji Srbije ili u dometu vlasti Srbije. Karla del Ponte je dodala da smatra da Vojska SCG aktivno i pasivno ometa saradnju sa tužilaštvom Haškog tribunala. Govoreći o oslobađajućoj presudi za kosovske Albance Fatmira Ljimaja i Isaka Muslijua, Del Ponte je rekla da Tužilaštvo nije uspelo da ubedi nekoliko svedoka da se pojave na tom suđenju zbog "sistematske, raširene kampanje zastrašivanja svedoka," na Kosovu.

Predsednik poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić izjavio je da je bilo falsifikovanja dokumentacije u vezi sa situacijom oko blanko ostavki poslanika G 17 plus Sovranija Čonjagića i Vesne Lalić.

Prema istraživanju CESID-a raspodela glasova u biračkom telu Srbije izgleda ovako: SRS 15%, DS 13%, DSS 6%, PSS 4%, SPS 3%, ostali 5%, neće glasati 22%, neodlučni 32%.

16. decembar, petak

Predsednik Srbije Boris Tadi ć i m inistar za lokalnu samoupravu Zoran Lončar razmenili su optužbe o odgovornosti zbog negativnog izveštaja Karle del Ponte Savetu bezbednosti UN. Tadić je izjavio da je za saradnju odgovorna vlada, dok je Lončar uzvratio da je Karla del Ponte posebno označila vojsku kao krivca za nesaradnju koja je u nadležnosti Vrhovnog saveta odbrane.

Predsednik GO SPS Ivica Dačić ponovio je da će SPS rušiti vladu ukoliko bilo kog našeg državljanina izruči u Hag. On je dodao da se u vezi sa Ratkom Mladićem postavlja pitanje da li je on naš državljanin. Dačić je takođe rekao da smatra da danas nema bitnih razlika između DSS-a i SPS-a.

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da je dobrovoljan odlazak iz prosvete uz otpremnine odobren za 4.485 zaposlenih.

Milutin Mrkonjić, novi direktor "Aeroinženjeringa" najavio je izgradnju "Megasitija" u okviru kojeg će se izgraditi objekti na prostoru beogradskog Pamučnog kombinata u vrednosti od 500 miliona evra. Kao investitor označena je kompanija Braća Karić.

Zagrebački novinar Denis Latin i njegovi novinari bili su izloženi brojnim pretnjama smrću nakon emisije "Latinica" koja je emitovana u ponedeljak 12. decembra sa temom o prvom predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu. U emisiji se govorilo negativno o diskriminaciji Srba koja se sprovodila u Tuđmanovoj Hrvatskoj. Latin je bio pod suspenzijom, ali je emitovanje emisije "Latinica" na programu HRT ipak nastavljeno.

17. decembar, subota

Grupa kongresmena SAD, članova Srpskog kokusa , uputila je pismo predsedniku SAD Džordžu Bušu u kome se zalaže da rešenje pitanja Kosova bude prihvatljivo za obe strane i rezultat kompromisa. Kongresmeni su posebnu podršku dali predsedniku Srbije Borisu Tadiću u njegovoj borbi sa srpskim radikalima i drugim ultranacionalistima.

Predstavnik EU Havijer Solana imenovao je slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka za svog predstavnika u pregovorima o uslovima za održavanje referenduma u Crnoj Gori.

Makedoniji je odobren status kandidata za člansvo u EU.

18. decembar, nedelja

U intervjuu bugarskim medijima BTA i BNR, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica jasno je rekao da ne smatra nezavisnost Kosova kompromisnim rešenjem.

U Bačkoj Palanci održani su vanredni lokalni izbori. Na ovim izborima SRS je osvojio 14 odborničkih mesta, DS 8, SPS 5, PSS 5, DSS 4, G17 4, i SPO 2 odbornička mesta.

19. decembar, ponedeljak

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je za 7. februar 2006. godine zakazao vanredno zasedanje Skupštine Crne Gore na kojem će se odlučiti o CG referendumu.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da je savet dobio zahtev u kome Haški tribunal traži još dokumenata vezanih za generala Ratka Mladića.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 11. lica koji su optuženi da su učestvovali u streljanju preko hiljadu muslimana u okolini Srebrenice 1995-te godine. Svim ovim licima produžen je pritvor.

20. decembar, utorak

U Beogradu je održana druga runda pregovora SCG i EU o stabilizaciji i pridruživanju na kojoj je bilo reči o liberalizaciji trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima. Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus rekao je da su mu predstavnici EU saopštili da nastavka pregovora neće biti ukoliko se ne ostvari puna saradnja sa Haškim tribunalom.

U Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu počelo je suđenje pripadnicima jedinice Škorpioni za zločine nad muslimanima iz Srebrenice 1995-te godine.

U Intervjuu Press-u zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić najavio je da će SRS za dva-tri meseca krenuti u rušenje vlade, kada će po njegovoj proceni radikali narasti toliko da mogu da dobiju dovoljno poslanika da samostalno formiraju vladu.

Istraživanje CESID -a pokazalo je da u Srbiji 35% stanovništva koristi internet.

21. decembar, sreda

Specijalni predstavnik UN-a za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari izjavio je da za Kosovo nema povratka u prošlost i da Beograd mora da bude realan. On je za januar najavio pregovore koji će se prvenstveno baviti zaštitom srpske manjine na Kosovu.

Skupština Vojvodine usvojila je zaključak kojim od Vlade Srbije traži zabranu neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih grupa.

Prosečna isplaćena neto zarada u Srbiji u novembru bila je 18.697 dinara (oko 220 evra)

Više različitih medija objavilo je podatke koji pokazuju da su poslanici skupštine Srbije podizali na ime putnih troškova velike sume novca prijavljujući putovanja koja je čak i fizički veoma teško obaviti u toku jedne godine. Ovi podaci dali su povoda za nastavak kampanje protiv poslaničkih privilegija i zloupotreba koji je trajao sve do kraja decembra.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je da fašizam nije bio kriminalna ideologija, nije proganjao, niti ubijao svoje političke protivnike. Berluskoni je ipak rekao da je fašizam propao što se nažalost ne može reći za komunizam.

22. decembar, četvrtak

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević upozorio je da će sve osobe koje na bilo koji način komuniciraju s haškim beguncima biti krivično gonjene i da su neka lica koja pomažu haškim beguncima već identifikovana.

U Skupštini Srbije formiran je novi poslanički klub "Za evropsku Srbiju" u koji je ušlo pet poslanika: Živadin Lekić, poslanik PSS-a, Ljiljana Nestorović i Meho Omerović, poslanici Socijaldemokratske partije, i Blagica Kostić i Slobodan Živkucin, bivši poslanici Srpskog pokreta obnove. Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da iza ovog novog poslaničkog kluba stoji Bogoljub Karić i optužio ovih pet poslanika da su od Karića dobili novac.

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o krivičnom postupku, tako da je pritvor za teška dela organizovanog kriminala produžen sa dve na četiri godine.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković najavio je da će se posle 7. januara 2006. na neodređeno vreme povući iz politike i javnog života.

Hrvatski MUP saopštio je da je u 2005-oj godini zabeleženo 50 napada na Srbe u Hrvatskoj. U tim napadima ubijene su 4 osobe.

23. decembar, petak

Politički analitičar Slobodan Antonić nazvao je dešavanja oko novog poslaničkog kluba brukom za sadašnji saziv parlamenta. Antonić je rekao i da misli da je u javnosti zasrela svest o potrebi donošenja novog izbornog zakona, koji će striktno regulisati tu oblast.

Predsednik G17 plus Miroljub Labus izjavio je da je ubeđen da će posle crnogorskog referenduma, doduše voljom građana Crne Gore, i Srbija postati samostalna država.

Srbin Radovan Stanković čiji je predmet Haški tribunal vratio na suđenje Sudu BiH, odbio je danas u Sarajevu da se izjasni o krivici za zločine počinjene u Foči 1992.

Prema istraživanju nevladine organizacije IREX ProMedia, oko 30 % građana Srbije svaki dan čita novine, a 21 % uopšte ne čita dnevnu štampu.

24. decembar, subota

U Beogradu je održana sednica Glavnog odbora Demokratske stranke na kojoj je za 17. februar zakazana izborna skupština DS-a na kojoj će takođe biti promenjen i statut stranke. Predlog novog statuta predviđa da predsednika DS i devet izbornih članova Predsedništva na neposrednim izborima biraju svi članovi DS.

Predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da su strateški ciljevi SPS-a u 2006-oj godini jačanje saradnje sa DSS-om i reforma same stranke.

26. decembar, ponedeljak

Ministar policije Dragan Jočić optu žio je svoje prethodnike da su odgovorni što je sada veoma teško locirati haške optuženike, jer su u vreme dok su optuženici viđani po kafanama i svadbama odbijali da bilo šta učine.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio da bi većinu za validnu referendumsku odluku trebalo tražiti u rasponu od 25 do 40% birača.

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić saslušan je povodom svoje tužbe protiv Republike Srbije zbog povrede ugleda i časti. Tužbu je izazvalo saopštenje Koordinacionog centra od 7. jula 2004. godine u kome se kaže da se on Stejt departmentu SAD nudio za mesto srpskog zastupnika ideje o nezavisnom Kosovu.

27. decembar, utorak

Gostujući na RTS-u predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je važno da se cementiraju demokratski, proevropski, reformski i evroatlantski procesi i da bi zbog toga trebalo formirati novu vladu koju bi činile demokratske snage.

Predsednik SPO Vuk Drašković najavio je da će na prvoj sednici u novoj godini, Skupština Srbije usvojiti Ustavni zakon prema kome u proporcionalnom izbornom sistemu mandati pripadaju strankama, a u većinskom poslanicima.

28. decembar, sreda

U saopštenju Vrhovnog saveta odbrane SCG zahteva se najhitnije ispunjenje svih preostalih obaveza SCG prema Haškom tribunalu i krivično-pravna odgovornost za sve pripadnike Vojske SCG koji pomažu haške optuženike.

Generalni sekretar Socijalističke partije Srbije Zoran Anđelković rekao je da će SPS uskratiti podršku Vladi Srbije ukoliko bude hapšenja bilo kog haškog optuženika. On je obrazložio da njegova stranka nikada neće učestvovati u tome da policija hapsi ljude koji su učestvovali u odbrani naše zemlje i našeg naroda.

Ministar finansija Mlađan Dinkić ocenio je kao najveći uspeh svog ministarstva uspešno uvodjenje poreza na dodatu vrednost, a kao jedini loš rezultat visoku stopu inflacije od 16,5 odsto u 2005-oj godini.

Domaći avioprevoznik JAT Airways objavio je da završava godinu sa gubitkom od 20 milona evra.

Direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević izjavio je da je ove godine u Srbiji od prodaje 501 društvenog preduzeća inkasirano 390 milona evra.

Portparol hrvatskog Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice Neven Crvenković izjavio je da se oko 123.000 od 280.000 Srba izbeglih iz Hrvatske, vratilo kućama.

Umro je istaknuti dramski umetnik Stevo Žigon .

29. decembar, četvrtak

Vlada Srbije jednoglasno je donela odluku da se Mobtelu oduzme licenca za mobilnu telefoniju. Vlada je prethodno utvrdila da je Mobtel ustupio licencu za mobilnu telefoniju firmi Mobikos čiji je vlasnik kosovski albanac Ekrem Luka, što je moglo da bude urađeno samo uz saglasnost vlade koju Mobtel nije imao.

Zamenik predsednika Pokreta snaga Srbije Dragan Karić izavio je da BK grupa i porodica Karić više nisu vlasnici televizije BK. On je odbio da kaže kome je prodata BK televizija.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je da haški optuženici ne smeju da dospeju živi u Hag. On im je preporučio da se ubiju ukoliko ne mogu da izbegnu hapšenje. Nikolić je ovakav stav obrazložio neophodnošću da se srpski mit sačuva.

Vlada Srbije odlučila je da konzorcijum Meril Linč i Rajfajzen investment bude privatizacioni savetnik za NIS.

30. decembar, petak

Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković upozorio je da, ukoliko Srbija ima cilj da zadrži puni suverenitet i punu vlast nad Kosovom i Metohijom i da dođe do povratka vojske i policije, od toga neće biti ništa. Takođe Drašković je naglasio da neispunjavanjem obaveza prema Haškom tribunalu Srbija rizikuje da bude proglašena za nedemokratsku državu.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da bi bilo pogrešno odluku Vlade vezivati za politički uspon Bogoljuba Karića i da su pokušaji Bogoljuba Karića da sruši vladu samo požurili realizaciju namere vlade da se obračuna sa korupcijom i zloupotrebama u Mobtelu. On je dodao da ne bi bilo dobro da se borba protiv korupcije završi sa Karićem.

31. decembar, subota

Predsednik vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da će 2006-ta godina biti godina velikih raspleta i da na predstojeću godinu treba gledati sa optimizmom. Koštunica je rekao da je Srbija prešla veliki deo puta ka EU, da će taj put biti nastavljen i da veruje da će državna zajednica SCG opstati. Što se tiče izbora, Koštunica je naglasio da je logičan sled poteza donošenje novog ustava, potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i potom novi izbori, što bi sve moglo da se odigra krajem 2006-te godine.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM