Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

PODSETNIK

Podsetnik - April 2006.

 

 

1. april, subota

...................................................

2. april, nedelja

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić ocenila je da u Crnoj Gori vlada antisrpska zaslepljenost crnogorskog političkog vrha i dodala da je veoma tužno ako su Velika Albanija i Albanci Crnoj Gori bliži od Srba. Nešto ranije je albanski političar Adem Demaći izjavio kako je moguće ujedinjenje Kosova i Crne Gore i da bi Albanci rado videli Mila Đukanovića kao premijera te države.

Mesec april je bio vreme velikih vodostaja na rekama, osobito Dunavu i Tisi, koje su pretile i nižim delovima Beograda i Novog Sada. Istovremeno, širom Evrope su bila poplavljena mnoga područja.

3. april. ponedeljak

Na pregovorima o decentralizaciji na Kosovu i Metohiji u Beču, nije postignut dogovor Prištine i Beograda o ovlašćenjima srpskih opština, međusobnom povezivanju i vezama s Beogradom. Prethodno je savetnik premijera Srbije Slobodan Samardžić ozjavio da srpska strana traži ustavne garancije za prava Srba i status srpskih opština.

Predsednik vlade Crne Gore Milo Đukanović izajvio je da smatra da je glavni razlog za nezavisnost Crne Gore to što se pokazalo da u zajednici nije moguće efikasno raditi na evropskim ciljevima Crne Gore. Iako je veliki optimista u pogledu ishoda referenduma, Đukanović je kazao da bi, u slučaju da pobedi opstanak državne zajednice, bilo logično
odmah raspisati parlamentarne izbore.

Skupština Srbije izabrala je dekana Učiteljskog fakulteta Aleksandra Jovanovića predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta, umesto akademika Mihaila Đurića, koji zbog bolesti ne može da obavlja funkciju predsednika. Takođe, u skupštini se glasalo o izboru 50 sudija i predsednika sudova u Srbiji.

Šef misije OEBS-a u Hrvatskoj Horhe Fuentes izavio je da Hrvatska u pogledu ljudskih prava i građanskog društva još nije spremna da postane članica EU, ali da bi to mogao biti slučaj kroz 4 godine. On je posebno pomenuo stanje u vezi sa povratkom izbeglica i suđenjima za ratne zločine kao nezadovoljavajuće.

U Sloveniji se pojavila vest da srpski biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković pokušavaju da preuzmu Merkator . Ova vest prilično je uskomešala slovenačke medije i političku scenu. Do transakcije ipak nije do šlo u periodu koji pokriva ova hronika.

4. april, utorak

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je na zajedničkoj konferenciji sa austrijskim biznismenom Martinom Šlafom da je formirano novo preduzeće "Mobi 063" u koje će biti uneta sva oprema koju je koristio Mobtel. Ovo preduzeće će biti prodato na aukciji na kojoj će pravo učešća imati sve svetske kompanije koje imaju više od tri miliona pretplatnika i prihvate minimalnu cenu od 800 miliona evra. Dinkić je ovu aukciju, koja će se odigrati pred kamerama medija, najavio za kraj jula ove godine.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica primio je privrednike Miroslava Miškovića i Milana Beka koji su ga obavestili o daljim planovima svojih kompanija.

Drugi funkcioner SPS Ivica Dačić izjavio je da su socijalistima, od stranaka na političkoj sceni Srbije, najbliže SRS i DSS. Poslanička grupa SPS u saveznom parlamentu podnela je inicijativu za smenu ministra inostranih poslova SCG Vuka Draškovića sa optužbom da je Drašković albanski lobista i da uništava nacionalne interese Srbije.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović priveden je u Četvrti opštinski sud s obrazloženjem da se nije odazivao na sudski
poziv. Jovanovića je zbog klevete tužio funcioner DSS-a Zoran Šami .

Za dobijanje 5 nacionalnih frekvencija konkurisalo je 12 televizija: Avala, B92, BK, Košava, MTS, Pink, Pro TV, Sigma televižn, TV 5, Foks televizija, Hepi TV i CME SR TV.

5. april, sreda

Direktor Direkcije EU za zapadni Balkan Rajnhard Pribe i zjavio je posle uspešne d ruge runde pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju SCG EU da će EU krajem meseca aprila ponovo razmotriti mogućnosti nastavljanja pregovora u zavisnosti od saradnje SCG sa Haškim tribunalom.

6. april, četvrtak

Portparola Tužilaštva Haškog tribunala Anton Nikiforov izjavio je da su tužilaštvo i komesar za proširenje EU Oli Ren dobili snažne garancije predsednika vlade Srbije Vojislava Koštunice da će Ratko Mladić biti izručen tribunalu do kraja aprila. On je dodao da je tužilaštvu ostalo samo da čeka i prati razvoj situacije.

Mediji su objavili snimak iz 1991. godine koji je prikazivao pucnje na trojicu prirpadnika JNA sa podignutim rukama u znak predaje na graničnom prelazu Holmec u Sloveniji. Iako je i slovenački Helsinški odbor ukazivao da se radi o ratnom zločinu, na kraju je afera zatvorena 26. aprila izjavom ministra odbrane SCG Zorana Stankovića da su vojnici sa snimka živi i zdravi.

7. april, petak

Potpredsednik vlade Srbije Miroljub Labus izrazio je svoje uverenje da bi, i pored prepreka koje stoje na putu ka tome, Srbija u julu mogla da potpiše sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji.

Poslanici Skupštine državne zajednice SCG usvojili su Zakon o zamrzavanju imovine haških begunaca.

Vlada Srbije uvela je privremene mere u opštini Novi Pazar. Ovoj odluci se usprotivio predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić rakavši da se ovom odlukom vrši političko i pravno nasilje. S druge strane, odluci su se obradovale pristalice predsednika opštine Novi Pazar Sulejmana Ugljanina, koji čeka raspisivanje referenduma o njegovom opozivu.

Vlada Crne Gore usvojila je predreferendumsku deklaraciju u kojoj, između ostalog naglašava da se zalaže za nastavljanje bliske i prijateljske saradnje sa Srbijom. U posebnom dodatku, naglašava se da će Vlada Crne Gore obezbediti potrebne uslove za završetak školovanja svim redovnim studentima iz Crne Gore koji su započeli studije u Srbiji, u slučaju
da zbog promene državno-pravnog statusa dođu u nepovoljniji položaj.

8. april, subota

.............................................................

9. april, nedelja

Potpredsednik vlade Miroljub Labus se na glavnom odboru G17 plus oštro usprotivio odluci vlade o privremenim merama u Novom Pazaru, upozorivši stranačke kolege da ne učestvuju u privremenom veću opštine. Labus je dodao da postoji mišljenje građana da je G 17 plus stranka kojoj je samo vlast bitna i da se ne sme dozvoliti da se to potvrdi u ovom slučaju. Ministarstvo finansija na čijem je čelu Mlađan Dinkić dalo je saglasnost na privremene mere u Novom Pazaru.

10. april, ponedeljak

Bivši viceguverner Narodne banke Srbije Dejan Simić koji je bio jedan od aktera afere "kofer", pošto je pušten iz pritvora, postavljen je za savetnika guvernera NBS za bankarski sektor.

11. april, utorak

Američki državni podsekretar Nikolas Berns izjavio je da Amerika smatra da EU i NATO treba da stave do znanja svim balkanskim državama da žele da ove postanu njihove članice. On je rekao da izgleda da je cilj sadašnjih pregovora oko Kosova da UN do kraja godine proglase nezavisnost te pokrajine, dok je o evropskoj perspektivi Srbije govorio uz ogradu "kada jednog dana postane demokratska".

Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić podneo je ostavku na funkciju predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije.

12. april, sreda

U Beogradu su uhapšeni predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević , direktorka "Poštranske štedionice" Jelica Živković i direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pjevčević , kao i druga lica među kojima su i sudije, advokati i radnici MUP-a, ukupno 9 lica. Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da je ovo najveći udarac privrednom kriminalu nazivajući uhapšenu grupu "stečajnom mafijom". Ova lica su optužena da su u stečajnim postupcima obezvređivali firme kako bi bile jeftino otkupljene od strane povezanih lica. Policija traga za i za bivšim direktorom C-marketa Slobodanom Radulovićem, koji se verovatno nalazi u Španiji.

13. april, četvrtak

Vlada Crne Gore usvojila je Deklaraciju o odnosima sa Srbijom nakon sticanja nezavisnosti, kojom se građanima Srbije u Crnoj Gori garantuju sva prava koja sada uživaju, osim izbornog prava. Deklaracija je doneta u sklopu predreferendumske kamapanje koja traje u Crnoj Gori.

14. april, petak

Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni pred Haškim tribunalom optužbe za učešće u zločinu nad Muslimanima u Srebrenici.

15. april, subota

............................................

16. april, nedelja

Liberalno demokratska partija smatra da je u pozadini hapšenja predsednika Trgovinskog suda Gorana Kljajevića pritisak na Specijalni sud za organizovani kriminal u kome u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića sudi njegov brat Marko Kljajević.

17. april, ponedeljak

Specijalni izaslanik SAD za Kosovo Frenk Vizner izjavio je da SAD smatraju da je hitno i važno da rešenje za Kosovo bude postignuto do kraja 2006 godine, jer smatraju da bi to omogućilo mir i napredak u regionu.

18. april, utorak

.................................................................

19. april, sreda

Predstavnici Srba sa Kosmeta Milan Ivanović i Marko Jakšić izjavili su da UNHCR i Svetska zdravstvena organizacija u Danskoj pripremaju plan za izmeštanje više od 40.000 kosovskih Srba u centralnu Srbiju, nakon progla šenja nezavisnosti Kosova. UNHCR je demantovao ove tvrdnje.

20. april, četvrtak

Vladika raško-prizrenski Artemije odbio je zahtev kosovskog premijera Agima Čekua da prisustvuje uskršnjoj liturgiji u manastiru Gračanica. Vladika Artemije je ovu odluku obrazložio time da dok su on sam i njegovi vernici van svojih domova na Kosovu ne može da primi kosovske zvanicnike.

Na konkursu za dodelu frekvencija za emitovanje TV programa na nacionalnom nivou dozvole je dobilo pet televizija: Avala, B92, Foks, Pink i Košava-Hepi. Izvan ovog kruga ostale su BK, RTL i niška TV 5.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o crkvama i verskim zajednicama . Između ostalog, ovaj zakon određuje materijalnu pomoć države crkvama, mogućnost da crkve i verske zajednice samostalno osnivaju javna glasila i koriste javni servis, kao i imunitet od gonjenja za ono što sveštenik kaže u okviru svoje službe.

Prema istraživanju CESID -a rejting vodećih stranaka je: SRS 38,8 %, DS 27,9 %, dok bi za DSS i SPS glasalo 7,6 % birača. Broj apstinenata je od 53% u ovo vreme prošle godine porastao na 58 %. Predstavnici CESID-a su ove rezultate protumačili rečima da bi, ako bi izbori bili sada, SRS i SPS mogle da formiraju vladu.

U Beogradu su uhapšeni pilot, penzionisan pukovnik VSCG Stanko Ristić, i njegov sin Predrag, koji su osumnjičeni da pomažu haškom optuženiku Ratku Mladiću u bekstvu.

U Dubrovniku su pretučeni novinari Glasa Javnosti koji su došli da izveštavaju sa vaterpolo utakmice Jug - Partizan.

21. april, petak

Ministar kulture u vladi Srbije Dragan Kojadinović kritikovao je odluku Radio-difuzne agencije o dodeli frekvencija. On je rekao da kriterijumi za dodelu nisu bili jasni i da je BK televizija trebalo da dobije dozvolu. Predsednik Saveta RRA Nenad Cekić izjavio je da je mešanje ministra kulture u posao RRA skandalozno. Nešto kasnije ministar Kojadinović je zatražio da se postupak dodele frekvencija ponovi.

22. april, subota

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavili su Uskrs . U uskršnjoj poslanici patrijarha Pavla i arhijereja SPC pozivaju se braća i sestre na Kosovu i Metohiji da ostanu na svojim ognjištima čuvajući zavet svetoga Kneza Lazara. U poslanici se kaže da Kosovo i Metohija jesu zavetna zemlja na kojoj je srpski narod sebe obručio Hristu i ušao u sveštenu zajednicu Naroda Božijeg. Patrijarh i arhijereji pozvali su pravoslavnu braću i sestre u Crnoj Gori i sve ljude dobre volje da sačuvaju međusobni mir i slogu uoči i posle predstojećeg referenduma.

Prema podacima gradskog zavoda za statistiku i informatiku Beograd je u toku 2005. godine posetilo 475.000 stranih turista.

23. april, nedelja

.......................................................

24. april, ponedeljak

.........................................................

25. april, utorak

Savet RRA privremeno je odu zeo dozvolu za emitovanje na 30 dana televiziji BK zbog, kako je obrazloženo brojnih kršenja Zakona o radiodifuziji. Savet je dodao da će ukoliko se kršenja nastave dozvola biti oduzeta trajno. BK televizija je, od objavljivanja odluke o dodeli frekvencija, celokupan program posvećivala protestu protiv ove odluke. Odluka je policijskom silom sprovedena u delo u noći između 25. i 26. aprila.

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv osam pripadnika policije i tadašnje Državne bezbednosti Srbije za ratni zločin u Suvoj Reci 26. marta 1999.

26. april, sreda

U Haškom tribunalu počelo je suđenje bivšim funkcionerima Herceg-Bosne i Hrvatske za zločine nad Muslimanima. Tužilac Kenet Skot rekao je da je tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman bio na čelu zajedničkog zločinačkog poduhvata, kome su pripadali optuženi, a čiji je cilj bilo proterivanje Muslimana iz Herceg-Bosne.

27. april, četvrtak

.....................................

28. april, petak

Komesar EU za proširenje Oli Ren upozorio je da je Srbiji ostalo manje od sedam dana da ispuni svoje međunarodne obaveze i izruči generala Ratka Mladića Haškom tribunalu i da će u suprotnom pregovori o pridruženju EU biti prekinuti.

29. april, subota

Šef diplomatije Vuk Drašković izjavio je da još ima nade da će Srbija ispuniti svoju hašku obavezu i uhapsiti Ratka Mladića do 3. maja. On je rekao da očekuje da se premijer Vojislav Koštunica, ukoliko se to ne desi, obrati naciji i objasni razloge za to.

Havijer Solana rekao je na Transatlantskom forumu u Briselu da rešenje za Kosovo ne može imati univerzalnu vrednost. On je to objasnio različitošću sukoba i situacija u svetu.

30. april, nedelja

Na skupu koji je održan u znak sećanja na 61. godišnjicu
proboja zatvorenika iz ustaškog logora Jasenovac, predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je Jasenovac poprište genocida i holokausta.

Sutra se navršava 11 godina od kada je hrvatska vojska tokom
dvodnevne operacije Bljesak preuzela kontrolu nad zapadnom Slavonijom. U ovoj operaciji stradao je veliki broj srpskih
civila, 283 osobe se još vodi kao nestalo, a oko 30.000 ljudi je proterano iz zapadne Slavonije. Četiri godine pre Bljeska, krajem 1991, u zapadnoj Slavoniji je ubijeno više desetina srpskih civila, a 52 hiljade je izbeglo iz ukupno 192 srpska sela koja su u potpunosti spaljena i opljakačana.

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM