Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

REČI I MISLI 087

14– 20. septembar 2008.

Priprema: Aleksandar Lazić

Potreban i nedovoljan uslov (koji nije pravi)

Maksim Ferhagen, ministar inostranih poslova Holandije:

"Prvo ga uhapsite, pa ću vam reći da li je to uslov." (na pitanje da li je uslov za odmrzavanje SSP-a hapšenje Ratka Mladića, 16. septembar 2008, "Večernje novosti")

"Holandija će, kao i sve države članice, odlučiti da li je Srbija ostvarila potpunu saradnju s Tribunalom na osnovu sopstvenih informacija, informacija partnera, i naravno, informacija glavnog tužioca Tribunala." (20. septembar 2008, "Blic")

&

"EU neće primiti Srbiju u svoje redove dok se ne reši problem priznanja kosovske nezavisnosti. Činjenica što EU u ovom trenutku ne kaže Srbiji jasno i glasno da će priznanje Kosova biti uslov za članstvo u EU ne znači da to nije tačno." (Danijel Server, američki Institut za mir, za " Radio Slobodna Evropa", 12. septembar 2008, "Blic")

Velika, mala, nikakva (ne)pravda?

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije:

" Danas je Holandija učinila veliku nepravdu Srbiji." ( 15. septembar 2008, "BBC")

" U ponedeljak smo imali malu nepravdu, koja je učinjena jer je samo jedna zemlja imala drugačije mišljenje." (17. septembar 2008, "Kažiprst" Radija "B92")

"Srbija je ozbiljna država koja se ne da pokolebati." (17. septembar 2008, "Kažiprst" Radija "B92")

&

"Mi stav Holandije nismo dovoljno čuli. Ne radi se ni o kakvoj nepravdi." (Ivan Andrić, član Predsedništva LDP-a, 18. septembar 2008, "Uvećanje" TV "B92 info")

"Ovim putem i ovakvom politikom Srbija nikuda neće stići, osim što će za jeftina obećanja žrtvovati svoje državne i nacionalne interes." (Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a, 16. septembar 2008, "Tanjug")

Raznolikost mišljenja naših

Svečana sednica Skupštine povodom Međunarodnog dana demokratije:

"Mi poštujemo raznolikost mišljenja i niko nema pravo da ukida mišljenje u Srbiji." (Boris Tadić, predsednik Srbije, novinarima u Skupštini, 15. septembar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Kakva je to demokratija kada opozicija ne može da govori na sednici sazvanoj povodom Međunarodnog dana demokratije?" (Miroslav Markićević, predsednik IO NS-a, objašnjavajući zašto nisu prisustvovali sednici, 16. septembar 2008, "Kurir")


Mi želimo, EU izgovara – ko ispunjava?

Božidar Đelić:

"Znam ja dobro šta sam pričao... Ali, jednostavno, da mi nismo govorili da želimo status kandidata do kraja godine [...], ni Oli Ren ni Žoze Manuel Barozo nikada ne bi izgovorili da ćemo dobiti kandidaturu 2009. godine!" (20. septembar 2008, "Pres")

"Očekujem da Srbija na samitu šefova država EU 11. i 12. decembra dobije status kandidata za prijem u EU, drugo očekivanje je da do kraja godine budu ukinute vize za građane Srbije, a treća da se Srbija kandiduje za strukturne fondove EU." (30. maj 2008, "Blic")

&

"Nisam zaboravio na penzionere kojima sam obećao putovanje u EU..." (20. septembar 2008, "Pres")

"Uskoro ću sesti u jedan iz kolone autobusa koji će prevoziti bar 300 penzionera u posetu nekoj od država EU." (03. februar 2008, "Pres")

Opismenjeni da moraju

Tomislav Nikolić, šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo", 14. septembar 2008, "Utisak nedelje":

"Možda sam nekoga naučio i da puca iz puške, možda sam njih [iz SRS-a] naučio koje knjige da čitaju, možda sam ih naučio da ne budu nepismeni kao ja. Možda sam ih svašta naučio."

"Pitao sam Vjericu Radetu zašto mi je klela unuke, ona je rekla 'tako je rekao predsednik'. Pitao sam je da li mora da uradi sve što kaže predsednik, rekla je 'moram'. E, ja ne moram."

"Sad će Srbija biti zemlja pristojnih i normalnih ljudi."

"Ja sam se prvi zalagao za ukidanje smrtne kazne. Znam kako je to."

&

"Niste me nikada čuli da kažem za Borisa Tadića da je ustaša. Ja sam samo govorio da to govori narod. Jeste, na našim mitinzima počne iz nekog kraja 'Borise, ustašo', i svi to viču. Ja nisam vikao." (11. septembar 2008, "Intervju" RTS-a)

Srebrno ćutanje

Aleksandar Vučić, podnoseći ostavku na sve funkcije u SRS-u:

"Moje ćutanje je bilo mnogo pametnije od priče kolega. Video sam iz tih njihovih priča šta sve misle o meni." (16. septembar 2008, "Večernje novosti")

"Praktično sam osedeo za ovih nekoliko dana." (17. septembar 2008, "Kurir")

"Ne znam koliko ću biti van javnog života, ali sigurno će to da traje duže od tri dana!" (16. septembar 2008, "Večernje novosti")

&

"Ne znam gde se on [Aleksandar Vučić] nalazi, valjda njegova majka zna, ja mu nisam majka i ne interesuje me gde je." (Gordana Pop-Lazić, potpredsednica SRS-a, 14. septembar 2008, "Beta")

"Bogu hvala što mi Pop-Lazićka nije majka! Moja majka je za nju dama!" (Aleksandar Vučić, 15. septembar 2008, "Pres")

Klanje SRS-a

"I glasači SRS nisu više onako fanatični i spremni da kolju sve što mrda ako im to Vojislav Šešelj kaže." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 15. septembar 2008, "Kurir")

"Trebalo bi da razmisle i o nazivu Demokratsko radikalna parija – DRP, ili Demokratsko radikalna koalicija – DRK." (Aleksandra Janković, poslanik NS-a, o novoj stranci Tomislava Nikolića, 17. septembar 2008, "Gazeta " )

"Lakše mi je bilo u Miloševićevo vreme da emigriram iz stranke kojoj nisam pripadao i pokušam da pomognem Radovanu Karadžiću, onda kada je od zvaničnog Beograda bio odbačen. Ja sam čovek koji na politiku gleda fenomenološki. Kada sam bio poslanik SPS-a u Saveznoj skupštini, niko se nije usudio da od mene traži nekakvu blanko ostavku koja bi me obavezivala na vernost stranci. Zbog toga što se to danas traži, nisam prihvatio, iako mi je to nuđeno, da budem poslanik SRS-a." (Brana Crnčević, pisac i član SRS-a "koji se opredelio za Tomislava Nikolića", 18. septembar 2008, "NIN")

Z(a)brinuti sebe

"Mi smo zabrinuli Borisa Tadića. Sada mora da radim da bi pobeđivao, do sada je bilo dovoljno da kaže da mu je glavni konkurent SRS, stranka koja ne može da kapitalizuje svoj uspeh." (Tomislav Nikolić, 14. septembar 2008, "Utisak nedelje")

"Mi ne pretimo. DS se ne raduje nevoljama u drugim političkim partijama." (Boris Tadić, na konstataciju da partnerima u EU više neće moći da preti dolaskom radikala na vlast, 16. septembar 2008, "Večernje novosti")

&

"Vojislav Šešelj je rekao da tražimo novac na sve strane, stranka zna koliko računa nismo platili i koliko smo kredita uzeli – a za koliko računa sam ja rekao 'ovo više ne postoji'. Miškovića i Beka sam čuo posle izbora u kurtoaznom razgovoru, oni su sve učinili da Tadić pobedi. Jedan od njih je platio jednu emisiju na vašoj televiziji, platili su i jedan račun za rentakar." (Tomislav Nikolić, 14. septembar 2008, "Utisak nedelje")

"Po mom saznanju niko od krupnih srpskih biznismena nije finansirao ili na bilo koji drugi način pomogao SRS. A da li je to tačno ili nije, verovatno ćemo imati prilike da vidimo, po onoj narodnoj – Zaklela se zemlja raju da se sve tajne doznaju." (Dragan Todorović, šef poslaničkog kluba i predsednik IO SRS-a, 16. septembar 2008, "Politika")

Nedemokratsko vršenje šmrkanja

"Kakve četiri demokratske vlade? Koštunica doktor Vojislav i ono njegovo ukidanje Darvina, nemojte zaboravljati takve stvari – sve da se ukine i da se vrši šmrkanje tamjana umesto fizičkog!" (Nenad Čanak, 18. septembar 2008, "Uvećanje" TV "B92 info")


Mrka je video Đilasa

"Ja sam danas po drugi ili treći put u ovih nedelju dana razgovarao sa g. Draganom Đilasom, inače mojim miljenikom, čovekom – da budem iskren – koji je i započeo realizaciju projekta obilaznice. Ja sam čovek rokova, zahvaljujem Draganu – Dragan je malo oštrije nastupio prema ljudima [koji rade obilaznicu]. Sve je to stvaralački zanos." (Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrkturu, 18. septembar 2008, TV "Palma plus")

O normalnom kraduckanju

Velimir Ilić, kao bivši ministar za infrastrukturu, 16. septembar 2008, "Ćirilica" TV "Košava":

"Od mene se tražilo da stavim ugovor o koncesiji na sajt, međutim ja sam objasnio – za one koji su normalni, koji to čitaju i koji znaju – ne mogu ja tuđ ugovor bez saglasnosti koncesionara da stavim na sajt. Nije to moj ugovor."

"Ja sam dugo u privredi, poznajem investicije, znam da se pomalo kraducka svuda. Šofer vozi kamion, malo otoči nafte, stavi u kanticu, malo za doručak, da onom kafedžiji... Ja lepo kažem – ja vas razumem, pomalo kraduckajte, ali kradete napola s državom, to nema smisla!"

"Kome da držim [na Vladi] predavanje o poljoprivredi? Pa ona Dulićka ne razlikuje kravu od bika, kako njoj da držim predavanje?!"

Sušenje Mokre Gore

O proširenju Parka prirode "Mokra Gora":

"[Nisam se ja raširio], raširila se država. Ja sam samo njen 'maneken'. Park prirode je fenomen koji menja državu na bolje. Uvodi se red, ne veći od onog u racionalnim zemljama na koje volimo da se ugledamo. Iskoristiću svojih 35 godina rada, sav svoj autoritet, da zaštitim najbolju ideju koja se u Srbiji realizuje uz mnogo problema. Mokra Gora pobediti mora!" ( Emir Kusturica , kao direktor Parka prirode "Mokra Gora", 12. septembar 2008, "Večernje novosti")

"Kusturica hoće da mi živimo u XIX veku, da kosimo kosom, da idemo u poljski toalet, da se kupamo pod šljivom, a da on dovodi turiste da nas slikaju." ( Dragan Pjević , vlasnik Spomen-doma "Kremanski proroci", 12. septembar 2008, "Večernje novosti")

"Dobro je što smo pod starateljstvom Parka prirode 'Mokra gora'. Samo, izgleda da je istina što ljudi kažu, da je Kusturica počeo da preteruje. Brani im, brate, sve! Neka se i on malo povuče, rašćera onim njegovim helikopterom divljač po Đurovini. Čim 'oću da pomuzem kravu, on gepi o'zgo." (neimenovani Kremanac, 13. septembar 2008, "Večernje novosti")

On se nije pokrstio, mi se nismo otreznili

Protest Kremanaca zbog proširenja Parka prirode "Mokra Gora":

"Nađite mi njegov list da se potpiše kao Nemanja, potpisuje se kao Emir. On se nije prekrstio i ne može mi reći 'vi pijani Kremanci'." (Ilija Ružić, meštanin, 18. septembar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Već mesec dana provlači se kroz novine da g. Kusturica hoće da proširi svoje, ne apetite – nego svoj emirat, pašaluk. Nek ide tamo gde treba, ima Istanbul, ima Novi Pazar, ima Sarajevo..." (Radovan Tomić, meštanin, 18. septembar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Nemoj neki Kusturica da nas možda vara... A ja nosim u traktoru pištolj, budak, ili sekiru – nikad nisam prazan! A molim vladu da ovu policiju malo prevaspita." (Tomislav Lazić, meštanin, 18. septembar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Pošto ste propustili priliku da javno osudite šovinistički ispad na skupu u Kremnama gde sam grubo napadnut, obaveštavam vas da se više ne osećam počasnim građaninom Užica." (Emir Kusturica, u pismu gradonačelniku Užica, 18. septembar 2008, "Blic")

"Pozivamo vlast da zaštiti Emira Kusturicu, zato što je ne samo veliki umetnik nego i poznati antiglobalista." (saopštenje SRS-a, 20. septembar 2008, "Pres")

Ljubav iz polupraznog pariskog metroa

"Više sam sa svojim narodom u tuđini nego da sam ostao u Beogradu da se s njim guram po prepunim autobusima GSP-a." (Milovan Danojlić, književnik koji živi "u dobrovoljnom izgnanstvu" u Parizu, za "Pečat", 18. septembar 2008, "Vreme")

VREMEPLOV

"Neko pokušava da veliki šamar koji smo primili od vodeće svetske sile, preokrene u onu 'E neka smo oterali te špijune'." (Božidar Đelić, kao bivši ministar finansija, o američkom povlačenju savetnika za tehnička pitanja iz Vlade Srbije, januar 2005, "NIN")

"Posle 5. oktobra, kada su ovi mediokriteti, kriminalci i neznalice preuzeli vlast, muke sam imao da odbranim ono što sam stvarao trideset godina. Vreme je da ja i meni slični počnu da grade a da takve bitange kao što je dotični, budu počišćeni sa vlasti. I da se, konačno, vrate oni koje su ovi poterali: sposobni, čestiti i pošteni ljudi." (Milutin Mrkonjić, februar 2005, "Večernje novosti")

"Što da ne glasamo za Kusturicu, čovek je toliko lepih filmova snimio o nama Ciganima..." (Romi iz požarevačkog naselja Burdelj, o razlozima zašto su glasali za Vojislava Koštunicu, novembar 2000, "Glas javnosti")

 

 

 

 

 

 
Copyright by NSPM