Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

REČI I MISLI 081

20. jul – 02. avgust 2008.

Priprema: Aleksandar Lazić

Priče iz (bezbednosne) Nepričave

"Nijedna zvanična institucija u Srbiji ne zna gde su Karadžić i Mladić." (Rasim Ljajić, koordinator Akcionog tima za okončanje saradnje sa haškim tribunalom, dva dana pre hapšenja Radovana Karadžića, 24. jul 2008, prema "NIN"-u)

&

Ivica Dačić, kao ministar unutrašnjih poslova:

"Hapšenje Radovana Karadžića je deo primopredaje vlasti. Nijedan pripadnik MUP-a nije učestvovao u otkrivanju niti hapšenju Karadžića, već su to učinile bezbednosne službe." (22. jul 2008, "Tanjug")

"BIA ga je čuvala, BIA ga je i predala! Insistiram da se do kraja rasvetle okolnosti pod kojima je bivši predsednik RS uživao zaštitu srpske tajne policije." (24. jul 2008, "Kurir")

&        

"Akcija je izvedena uspešno, uz najmanji bezbednosni rizik, vodilo se računa o bezbednosti pripadnika MUP-a – pardon, ne pripadnika MUP-a već svih službi koje su učestvovale, lapsus." (Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, konferencija za novinare, 22. jul 2008, "B92")

"Podsećam, on [Vladimir Vukčević] je jasno rekao da je to uradio MUP, ali se na intervenciju Rasima Ljajića, kada ga je ovaj laktom gurnuo, korigovao i ustvrdio da policija ipak nije hapsila bivšeg lidera bosanskih Srba." ("izvor blizak MUP-u", 24. jul 2008, "Gazeta")

Crni Radovan i bela EU

Na hapšenje Radovana Karadžića:

"Karakteristično je da je Karadžić uhvaćen u Beogradu. Drugim rečima, pretpostavljam da su mnogi znali da je tamo i verovatno je pomogao neko iz njegovog kruga. Uostalom, tako je stradao i Karađorđe." (Stjepan Mesić, predsednik Hrvatske, 23. jul 2008, "Politika")       

"Izuzetno sam iznenađen hapšenjem Radovana Karadžića, ali to hapšenje za Srbiju predstavlja korak bliže EU." (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 22. jul 2008, "Tanjug")

"Takva je atmosfera da se može pretpostaviti da je porodica [Radovana Karadžića] bila s njim u komunikaciji. Njih niko neće sprečavati da odu, a za koliko dana, sasvim je nevažno. Osim njihovih prava, važno je imati na umu i politički kontekst u Srbiji. Emotivna atmosfera koju bi stvorila njihova poseta Beogradu mogla bi da se iskoristi u medijskoj kampanji koju već gledamo, pričama o njemu kao ličnosti i pokušajima da se od njega stvori heroj." (Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, 31. jul 2008, "NIN")

&

Dragan Marković Palma, predsednik JS-a:

"Nije prijatno kada se Haškom tribunalu isporuči jedan Srbin koji se zove Radovan Karadžić, ali nije bilo prijatno ni kada su isporučeni srpski generali Lazarević i Pavković i predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević." (31. jul 2008, "Tanjug")

"Haški tribunal treba zatvoriti, jer je od početka svog rada imao dvostruke aršine. Pa koliko više Srba treba da izručimo? Preostala tri begunca [Karadžić, Mladić i Hadžić] nisu u Srbiji, a ako neko iz Haškog tribunala zna gde se nalaze, neka ih uhvati!" (04. jul 2008, frankfurtske "Vesti")

Strateško serviranje

"Mislim da su bili [Koštunica i radikali] zapanjeni, duboko razočarani i ogorčeni rezultatom izbora. Tada je nastupila ideja o hapšenju Karadžića, kako bi se izazvao dodatni potres koji se može koristiti u političke svrhe. Onda je smišljeno da se Borisu Tadiću servira Karadžić, koji u tom trenutku nema šta da misli. Mora da hapsi Karadžića, a Bulatović daje ostavku." (Srđa Popović, advokat, za sarajevski "Start", 01. avgust 2008, "E-novine")

"Interesantno je da teza kako je Koštunica sve vreme znao gde se kriju Karadžić i Mladić, ali nije hteo da ih izruči, predstavlja verovatno jedinu stvar oko koje postoji puna saglasnost između najljućih Koštuničinih protivnika i pristalica – s tim da ga, naravno, jedni zbog toga osuđuju, a drugi hvale. A pri tom je sasvim moguće da ni jedni ni drugi, zapravo, nisu u pravu. No, bilo kako bilo, ako bismo pokušali da ukratko definišemo ovo što se dešavalo i što smo gledali u prethodna dva dana, nameću nam se samo dve formulacije – politička kapitulacija i medijska okupacija. I/ili obrnuto." (Đorđe Vukadinović, 24. jul 2008, "NIN")

Radovan Drugi

Oni koji su Radovana Karadžića poznavali kao Dragana Davida Dabića:

"Bio je nešto između Frojda i boema iz Skadarlije." (Goran Kojić, urednik časopisa "Zdrav život", u kome je tekstove objavljivao Radovan Karadžić, 22. jul 2008, RTS)

"Uzorak sperme sa sporim spermatozoidima postavlja se između dve staklene pločice. David je rukom prelazio preko pločica i ispostavilo se, posle toga, da spermatozoidi kreću mnogo brže. Rezultati su bili vrlo povoljni i ohrabrujući, ali je ova metoda lečenja jako skupa, tako da u tom trenutku nismo pravili detaljne planove o budućim projektima." (dr Savo Bojović, vlasnik klinike "Plodnost", 30. jul 2008, "Pres")

"Prvo sam mislio da se radi o američkom špijunu koji hoće da mi ukrade ideje lečenja." (Mina Minić, čovek koji je Radovana Karadžića "uveo u svet bioenergije", 25. jul 2008, "Blic")

"Ja sam ga jednom pozdravio. Mislio sam da je Hadžimanov, onda sam rekao, oprostite po grešio sam." (neimenovani komšija, 23. jul 2008, RTS)

"Nije trošio puno para. Kupovao je samo za danas, ali je uvek uzimao balon vode od pet litara. Tako smo ga svi i zapamtili." (vlasnica prodavnice gde je Radovan Karadžić kupovao "hleb, jogurt, voće i povrće", 23. jul 2008, RTS)

"Privukao ga je, rekao je, zvuk gusala. Ušao je, pitao može li da sluša. Svidela mu se atmosfera. Tek kada je seo, video je iznad šanka slike: Radovan, Ratko, Slobodan, Tito. Samo se nasmešio. [...] Pomno je slušao nove pesme o sebi, o Romaniji. Kada bi čuo nove stihove, vadio je mali rokovnik i sitnim slovima ih zapisivao. Posebno mu se dopadala: 'Da od Haga ne bude ni traga'." (Rašo Vučinić, "čest gost kafane Luda kuća",  24. jul 2008, "Večernje novosti")

"Onda sam mu rekao: 'Davide, Sheveningen je jedno super mesto, koje morate obavezno da posetite. On je pun hotela, plaža, stvarno jedno predivno mesto na Zemlji.' On je samo slegnuo ramenima i rekao: 'Pa, da, OK, važi'." (Zoran Pavlović, autor sajta Radovana Karadžića, 22. jul 2008, "B92")

"Vidim da sve televizije izveštavaju o tome. Ipak ne mogu baš da shvatim ko je Radovan Karadžić, a ko doktor Dabić. Jedni kažu da je srpski heroj, a drugi da se radi o ratnom zločincu." (Lamine Dijara, fudbaler Partizana iz Senegala, 29. jul 2008, "Alo!")

&

"Svoje nove prijatelje i poznanike koji su poznavali dr Dabića, molim za oproštaj i poručujem da veruju sebi, a ne propagandi. Ja sam onakav kakvim me vi poznajete." (Radovan Karadžić, u izjavi za podgorički "Dan", 01. avgust 2008, "Tanjug")

Od Haga je gori samo Holbruk

Radovan Karadžić, u Haškom tribunalu:

"Nemam primedbe na ponašanje službenih lica, bio sam i na gorim mestima. Uz sve poštovanje prema zaposlenim u sudu, braniću se kao od svake elementarne nepogode." (01. avgust 2008, "Politika")

"Sve vreme sam lovljen sa namerom da budem likvidiran, a ne da budem doveden pred sud. Moram da kažem da se ovde radi o pitanju života ili smrti. Jer, ako gospodin Holbruk kaže da mu je žao što ovde nema smrtne kazne, ja se pitam da li je njegova ruka toliko dugačka da me i ovde stigne." (01. avgust 2008, "Pres")

&

"Ja sam u stvari rekao da ako iko zaslužuje smrtnu kaznu to su Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Na to se odnosila moja izjava i ako je Karadžić u Hagu još uplašen da moja ruka toliko dugo seže, onda pretpostavljam da bi to na neki čudan način trebalo da shvatim kao kompliment. [...] Uklanjanje iz Evrope jednog od njenih najvećih ratnih zločinaca, možda i najvećeg, iako još uvek treba uhapsiti Mladića, pomoći će stabilnosti i u Srbiji i u Bosni." (Ričard Holbruk, bivši izaslanik SAD za Balkan, 01. avgust 2008, "Asošijeted pres")

Anatemisanje za početnike

"Svima koji su učestvovali u hapšenju Karadžića poručujem da je Božja kazna ponekad surova. Ja bih se plašio Boga." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 23. jul 2008, "Kurir")

"Podsećamo Tadića da se u Srbiji izdaja nikada nije praštala. Ne pretimo, ali upozoravamo na prokletstvo koje je sve izdajnike u srpskoj istoriji pratilo. Podsećamo na krah dinastije Obrenović i rekla bih sadašnjim vlastodršcima da možda neće svi imati sreću Zorana Đinđića. Bog kažnjava do sedmog kolena i o tome bi trebalo da vode računa. SRS poziva Srpsku pravoslavnu crkvu i njene velikodostojnike da se izjasne, jer jedino oni imaju pravo i obavezu po crkvenim kanonima da izdajnike srpstva izopšte iz SPC i da ih anatemišu." (Vjerica Radeta, poslanik SRS-a, konferencija za novinare, 26. jul 2008, "Blic")

Svesrpska samodovoljnost

Na "Svesrpskom saboru" protiv hapšenja Radovana Karadžića:  

"Ne treba nama ni EU, ni SAD, ni CIA, mi Srbi smo, izgleda, sami sebi dovoljni. Danas na trgovima dižemo glas do neba. Nema više dnevnog reda, dnevni red su Srbija, Karadžić, sramote i poniženja!" (Tomislav Nikolić, 30. jul 2008, "Kurir")

"Neki hoće malo da budu patriote, a malo izdajnici. Nećemo dozvoliti da nam upropaste Srbiju. Žito se mora odvojiti od kukolja." (Velimir Ilić, 30. jul 2008, "Kurir")     

"Jadovani kojima samo nožice vire iz evropske guze uhapsili su Radovana kako bi još jednom dokazali svoj slugeranski odnos. Više volim Mladića od Borisa Tadića." (Bora Đorđević, kao član GO DSS-a, 31. jul 2008, "Pravda")

"Obavestio sam ministra policije Dačića da me je njegova policija večeras pretukla dok sam pokušavao da smirim sukob na ulici. Jedino što je imao da mi kaže je da mi se izvinjava." (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, 30. jul 2008, "Kurir")

&

"Mi ne ulazimo u to ko koga hoće politički da podržava ili da ruši, ali niko ne sme da bije policiju." (Ivica Dačić, za RTS, 31. jul 2008, "B92")

"Tomislav Nikolić je pozvao sinove i svoju decu da se ne sukobljavaju sa policijom, a uveren sam da su svi iz SRS znali da su to isti oni koji su prethodnih dana pravili incidente u centru Beograda." (Dušan Petrović, zamenik predsednika DS-a, 30. jul 2008, "B92")

Pametna kuća

"Postupak Slavice Đukić-Dejanović je necivilizacijski, mi zaista nismo njeni pacijenti pa da može da izriče šta god  i kad god hoće." (Tomislav Nikolić, kao šef poslaničke grupe SRS, posle prekida sednice Parlamenta na dve nedelje, 22. jul 2008, "Politika")

"I ja sam možda u mladosti bio iritiran, imao istih takvih ispada i to je možda bio deo neke moje naravi. Evo, ja sam se popravio, uspeo sam sa godinama da postanem malo više konzervativan." (Velimir Ilić, reagujući na napade na novinare proteklih dana, 26. jul 2008, "Politika")

Kosovsko-kadrovska muka

Oliver Dulić, 31. jul 2008, "NIN":

"Čim pred Međunarodnim sudom pravde otpočne proces o legalnosti priznavanja nezavisnosti Kosova, to postaje pravno-tehnički problem i to Srbiji otvara mogućnost da na rešavanju problema realnog života sarađuje sa svima koji na Kosovu i Metohiji imaju realnu moć, pa i sa Tačijevom vladom, koja je izabrana na izborima organizovanim pod okriljem UNMIK-a." (kao ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja)

"Smatram da u ovom trenutku postoji volja da se upražnjena mesta direktora javnih preduzeća popunjavaju na takav način [konkursom], da li će to biti, videćemo. Ali pri tom ne bih isključio mogućnost da neko dođe na čelo javnog preduzeća ko je član stranke, ali je istovremeno izuzetan stručnjak. Ne treba sad da odemo u drugu krajnost, da se članstvo u stranci predstavi kao mana." (kao predsednik Kadroveske komisije Vlade Srbije)

Super Ivica

"Kakva je to igrica ako Ivica kaže: Izvinite, ja sa vama ne mogu u koaliciju, idem na izbore, a onda u TV emisiji opet kaže, izvinite hoću da idem sa LDP-om? Super mu je ta igrica, samo što će na taj način svoju stranku da svede na dva odsto. Tako se igrao i Vuk Drašković i vidite kako je prošao." (Aleksandar Vučić, 18. jul 2008, frankfurtske "Vesti")

"Isto tako znam da službe bezbednosti imaju nalog da kada moraju da pucaju, to rade od struka naniže, a nikako u glavu. To je još jedan dokaz da je sve urađeno namerno. Samo želim da poručim svom bivšem prijatelju Ivici Dačiću da ćemo se on i ja, kao muškarci, kad-tad sresti, ako je ostao muškarac nakon koalicije koju je sklopio sa DS-om." (Borislav Pelević, poslanik SRS-a, pogođen gumenim metkom na "Svesrpskom saboru", 02. avgust 2008, "Glas javnosti")

"Dačića mora da čuva 1.000 ljudi jer on je kapital ove zemlje. Takav se ne rađa u 1.000 godina. On je osetljiv dečko i moraju ga čuvati i kad mu se guza oznoji da ga ne ubije promaja ili klima." (Velimir Ilić, 21. jul 2008, "Glas javnosti")

&

"Neću da se mešam u rad policijskih organa, obavešten sam da je neko telefonom upućivao pretnje i da je ta osoba uhapšena." (Ivica Dačić, zamenik predsednika Vlade i ministar policije, o hapšenju osobe koja mu je pretila smrću, 20. jul 2008, "Glas javnosti")          

Pozdrav i čestitka (za sada bez želja)

"I ovo je otprilike, ako može da se kaže da postoji neki poželjan momenat da se korekcija cene električne energije izvrši, to je upravo ovaj momenat, zato što bar još nekoliko meseci pre one zimske sezone postoji. Praktično, potrošači sa ovom korekcijom cene neće odmah osetiti to na visini računa, zato što je potrošnja tokom letnjih meseci manja." (Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga iz DS-a, o poskupljenju struje, 31. jul 2008, "Beta")

"Razgovarao sam sa direktorom Direkcije za vode i vrlo brzo ćemo početi da radimo na razvijanju plana za uspostavljanje mreže za navodnjavanje. [...] Za sada čestitam seljacima na ovoj kiši koja pada u poslednjih nekoliko dana, jer je ova kiša vredna milion dolara." (Saša Dragin, ministar poljoprivrede iz DS-a, 25. jul 2008, "Biznis")

VREMEPLOV

Radovan Karadžić:

"Mi nismo protiv cijelog svijeta, cijeli svijet je protiv nas." (maj 1993, TV "Studio B")

"Kad mi ne bombardujemo Sarajevo, onda ga oni bombarduju da bi mogli da dovedu strane novinare da to snimaju." (novembar 1992, Prvi program Radio Beograda)

"Nije problem nabaviti nuklearno oružje na tržištu, čak i kada ga ne bismo imali." (januar 1993, "Večernje novosti") 

"Tri godine ratujemo o svom ruhu i o svom kruhu i opet je ovaj rat najlakši srpski rat do sada." (februar 1995, "Telegraf")

 

 

 
Copyright by NSPM