Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

REČI I MISLI 079

06–12. jul 2008.

Priprema: Aleksandar Lazić

Reče mu jedan ambasador

"Čitav Balkan će uskoro biti deo Evropske unije. Ipak, svaka zemlja će morati da ispuni određene uslove kako bi stekla pravo na članstvo u EU. Konkretno za Srbiju to znači da treba da treba da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, pa tek da dobije status kandidata za EU." (Ginter Gloser, nemački ministar za Evropu, u Prištini, 08. jul 2008, "Beta")

"Nije tačno da će Evropska unija tražiti od nas da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije da bi ušli u EU. Italijanski ambasador, koji je nedavno posetio Jagodinu, izričito mi je rekao da to neće biti uslov. [...] Srbija je na korak do EU. Ambasadori članica EU, prilikom posete Jagodini, obećali su da međunarodna zajednica Srbiju neće uslovljavati da fizički izruči preostala tri haška optuženika – Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića, koji inače i nisu u Srbiji." (Dragan Marković Palma, predsednik JS-a i gradonačelnik Jagodine, 12. jul 2008, "Tanjug")

Mudrije srbovanje

"Srbija će voditi daleko mudriju politiku prema našem narodu na Kosovu i Metohiji." (Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu iz DS-a, u Kosovskoj Kamenici, 11. jul 2008, "Tanjug")

"Jadna je naša politika odbrane Kosova kad svi prave neke svoje rezolucije samo da bi opravdali savest i takmičili se ko je tobože privrženiji Kosovu. Mi smo tim lažnim srbovanjem sve slabiji u odbrani Kosmeta. Donosimo silne rezolucije, a bitku izgubismo. Komandna palica je u Briselu." (Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, 12. jul 2008, "Press")

"Evropska komisija je na juče održanoj donatorskoj konferenciji donela odluku da finansira nezavisnost Kosova. Parlament treba da se bavi pravim problemima, a ne da ih izbegava kroz slabašne i nedorečene rezolucije." (Andreja Mladenović, portparol DSS-a, 12. jul 2008, "Beta")

Mučnina od selektorske boli

"Naravno da je ova Vlada plod brojnih kompromisa nakon glasanja građana. Nekada je to vrlo bolno, i meni kao građaninu je to mučno, ali sam morao da preuzmem svoj deo odgovornosti." (Boris Tadić, predsednik Srbije, 07. jul 2008, "Tanjug")

"Srbija je jedan veliki spektar boja, a Vlada koju danas biramo je zajednička reprezentacija." (Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe Za evropsku Srbiju, 08. jul 2008, prema "Pressu")

Za sretne istorijske okolnosti!

"Ulaskom u EU Srbija će postati punopravni član evropske porodice naroda iz koje je sticajem nesretnih istorijskih okolnosti dugo vremena bila isključena." (Mirko Cvetković, premijerski ekspoze u Skupštini, 08. jul 2008, "Danas")

"Mirko Cvetković će samo tehnički voditi vladu – njome će protivustavno rukovoditi šef države Boris Tadić. Vladu će voditi Tadić lično ili preko svoje produžene ruke i čoveka od svog najvećeg poverenja Ivice Dačića." (Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-NS, 08. jul 2008, "Danas")

"Kancer stranka G17 Plus će za godinu-dve pojesti ovu vladu." (Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe SRS-a, 08. jul 2008, "Danas")

&

"Kad pogledate ko je sve bio predsednik vlade, Cvetković je naspram njih moralna gromada i sekvoja među patuljastim brezama! Cenim ga i jer je svirao u dobrom bendu." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 09. jul 2008, "Kurir")

"On je sjajan i karakteran čovek. Bio je vrlo diskretan i nenametljiv, bez želje da dominira i predvodi. Uvek je išao za znanjem i nije voleo da ga hvale." (Vladimir Stanković, nekadašnji profesor srpskog jezika, o svom bivšem učeniku Mirku Cvetkoviću, 07. jul 2008, "Kurir")

Doživeti vladu

Ivica Dačić, kao predsednik SPS-a, 11. jul 2008, "Standard":

"Pretrpeo sam strašan pritisak od svih redom. Od toga da su mi jedni slali pisma da će me ubiti ako uđem u koaliciju s DSS-om i radikalima, a drugi da ću proći kao Đinđić ako idemo s DS-om."

"Nemamo kome šta da dugujemo kada su u pitanju pregovori o formiranju vlade, jer sa radikalima i narodnjacima nismo bili u koaliciji ili obećanoj koaliciji, nego je vladala samouverenost da će oni osvojiti više od 126 poslanika i da će SPS nekima čak biti smetnja. Iz aviona se videlo da oni, u stvari, rade protiv SPS-a. I radili su sami protiv sebe, jer su hteli da smanje i naš broj glasova. Pokušavao sam veštački da održavam tu koaliciju u životu nekoliko nedelja, i pored velike medijske hajke DSS-a prema SPS-u, pretnji, ucena."

"Ako je neko nekoga prevario, onda je DSS to učinila Tomislavu Nikoliću prilikom formiranja prethodne vlade. Lično smo razgovarali šef Koštuničinog kabineta Aleksandar Nikitović, Aleksandar Vučić i Nikolić u Vučićevom stanu. Nikoliću je obećano da će ostati predsednik Skupštine i ako se napravi vlada sa DS. Pljunuli su ga u lice i prevarili! Nisu poslali ni SMS da me obaveste da su promenili svoju politiku i da prave vladu sa Tadićem!"

Male prepreke

Ivica Dačić, kao ministar policije:        

"Nije na policiji da utvrđuje gde se nalaze haški optuženici." (09. jul 2008, prema "Pressu")

"Nemam ništa što bi predstavljalo neku veliku prepreku." (na pitanje "da li očekujete da će u javnost izaći neka afera o Vama. Imate li razloga da se plašite nečega?", 11. jul 2008, "Press")

&

"Suludo je da Dačić bude ministar policije, a da za to glasaju oni koji su bili s prednje strane Miloševićevih eskadrona smrti. To je jedna od najvećih bizarnosti koje sam video u životu!" (Nenad Čanak, 09. jul 2008, "Kurir")

"Što se vas, gospodine Dačiću, tiče – vi ste u novoj vladi jedina prava politička gromada!"  (Miloš Aligrudić, 08. jul 2008, "Danas")

"Zaista mi je žao što s ovog mesta ne mogu da vam govorim ko će od vas biti uhapšen već vam govorim koga treba hapsiti." (Tomislav Nikolić, 08. jul 2008, "Danas")

Beogradska vlast kvari apsolutno

O formiranju vlasti u Beogradu:

"Mogu samo da zaključim da sam prerano zakazao sednicu i da će očigledno nedostajati vremena da se ti pregovori do kraja eventualno i okončaju." (Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnika Beograda iz DS-a,  11. jul 2008, "Kurir")

"Imamo neizdrživu situaciju, a na taj način može biti dovedena u pitanje i koalicija koja je postignuta na republičkom nivou. Pet puta dnevno čujem se sa Aleksandrom Vučićem zbog potvrđivanja da će sve biti u redu u Beogradu." (Ivica Dačić, 11. jul 2008, "Kurir")

"Nisam uopšte nervozan, naprotiv, miran sam i čekam 14. jul. Neću nikoga da molim, a ako neko želi da odustane, ne razumem zašto je potpisivao sporazum?! Tvrdnje Ivice Dačića samo dokazuju kako su socijalistima bliži radikali od demokrata." (Aleksandar Vučić, kandidat SRS-a za gradonačelnika Beograda, 11. jul 2008, "Kurir")

"Izuzetno poštujem principijelan stav LDP-a koji svoju podršku nije uslovio kadrovskim, već programskim rešenjima." (Dragan Đilas, kandidat DS-a za gradonačelnika Beograda, 11. jul 2008, "Beta")

Miliji od najdražeg gosta

Dragan Marković Palma:

"Ovo nigde nema! Evropa i svet su došli u Jagodinu. I to baš na dan kad je Srbija dobila proevropsku vladu. Jeste li videli kako je naš predsednik ovde dočekan?! Više od 10.000 ljudi ga je pozdravljalo, bez ijednog zvižduka. Takve ovacije pre Borisa jedino je mogao da doživi Tito!" (09. jul 2008, "Press")

"Ivica je bio umoran, jedva je gledao na oči, ali hvala mu što je došao... A predsednik je bio posebno raspoložen. I nije prestajao da objašnjava ambasadorima da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, pričao im je šta se sve dešavalo na Kosovu, kako nam je ono vekovima otimano... Mogu vam reći, oni su ga veoma pažljivo slušali." (09. jul 2008, "Press")

"Šta ima da očekujem, sve se zna. Doći će svi koji su pozvani, a došao bi i Bil Klinton, ali njega nisam zvao... Recite mi u koji grad je došlo sedam ambasadora, a svi su oni konstatovali da je Jagodina mala Švajcarska. Na čelu sa Borisom Tadićem, a on je čovek iz naroda, i Srbija će biti Švajcarska." (09. jul 2008, "Politika")

"Sticajem srećnih okolnosti seoska slava mog Končareva poklopila se sa izborom nove vlade." (08. jul 2008, "Press")

&

"O stvarnom kretanju trendova u Srbiji prosečni posmatrač može da se nepogrešivo informiše po godišnjim spektaklima koje Palma organizuje u svom rodnom selu Končarevu. [...] Možda ključni detalj u promeni trendova jeste autiranje Cece, a uvođenje Seke. Ceca je naravno podsećanje na onu prošlost koje bi se trebalo otresti, dok je multikulturna i gej frendli Seka ne samo aktuelnija zvezda nego zapravo ključni estradni trendseter na ovim prostorima pa je sasvim prirodno da ona pozdravi novu vladu i da peva preobraćenom Palmi. Seka je naime 15. juna na bosanskoj televiziji Hajat definisala ključni obrt na ovim prostorima: više nije trendi biti Srbin!" (Miša Đurković, iz Centra za konzervativne studije, 10. jul 2008, "Politika")

Ispunićemo sve kad premijer bude Božić Bata

"Za sada novca u srpskom budžetu nema da bi se ispunili svi zahtevi koje je recimo postavila pred koaliciju Partija ujedinjenih penzionera Srbije, što ne znači da ih neće biti u kasnijem periodu, ali vi ne možete unapred da se obavežete da ćete sve želje, čitav spisak želja ispuniti u najkraćem mogućem roku. Da bi se sve to ispunilo potreban vam je na čelu Vlade Deda Mraz." (Suzana Grubješić, predsednica poslaničke grupe G17 Plus, 09. jul 2008, "Poligraf" TV "B92")

&

"Simpatično mi je [što me zovu Deda Mraz]." (Mirko Cvetković, kao kandidat za premijera, 22. jun 2008, "Press")

Normalan mandat nenormalne dužine

"Ne volim da govorim u prvom licu jednine! I ne volim da ja sebe ocenjujem! Mogu da kažem da sam bio ministar od juna 2002. godine, pa do jula 2003. godine. To je godina dana! Tada sam ušao u vladu na poziv Zorana Đinđića i to mi čini čast. Posle toga, na izborima sam ponovo izabran za tu funkciju, od marta 2004. do oktobra 2006. godine. To je dve i po godine. Onda ponovo, od maja 2007. do maja 2008. godine. Kada to saberete, to je jedan normalan mandat." (Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, 13. jul 2008, "Press")

Sladak opozicioni život

Nenad Popović, poslanik DSS-a, 05. jul 2008, "Pravda":

"Izuzetno pozitivno [sam doživeo odlazak u opoziciju]. Generalno, kada ste nekoliko godina na vlasti i brinete o važnim državničkim pitanjima vremenom izgubite iz vida stranačke probleme, a ovo je idealna prilika da to popravimo. Koštunica je gotovo danonoćno bio u vladi i logično je da u tom periodu dođe do pada rejtinga stranke, što se dešavalo svim strankama koje su u vreme tranzicije bile na vlasti."

"[Koštunica i ja] smo imali susret pre nekoliko dana i moram da priznam da ga prilično dugo nisam video sa ovoliko entuzijazma. Veseo je."

&

"Pre mog izbacivanja iz SRS-a dosta sam razgovarala s Tomom, i između njega i mene nije bilo razlika u mišljenju kuda SRS treba da ide, kako voditi kampanju i reformisati SRS u desni centar. Politički govor, politički nastup, saradnja sa Evropom i sa svetom... U svemu smo se slagali. I Vučić se slagao sa mnom da maske treba da padnu... Tada su mi govorili da se strpim dok Šešelj ne bude osuđen, i ja sam sve vreme ćutala dok sam bila u stranci." (Maja Gojković, bivša potpredsednica SRS-a, za TV "Enter", 08. jul 2008, "Press")

U vladi, a nije (dobar) ministar...

"Nisam u vladu ušao da bih bio ministar!" (Tomica Milosavljević, ministar iz G17 Plus, 13. jul 2008, "Press")

"Uopšte ne mislim da sam ja dobar ministar, verujte mi na reč..." (Žarko Obradović, ministar prosvete iz SPS-a, 10. jul 2008, "Poligraf" TV "B92")

"Imam vrlo preciznu strategiju i prema njoj ću primeniti određene fleksibilne taktike." (Nebojša Bradić, ministar kulture iz G17 Plus, 09. jul 2008, "Blic")

&

"Kada je ova vlada u pitanju, pojedine ministre ne bih poslao kod lekara već kod veterinara." (Dragan Todorović, poslanik SRS-a, 09. jul 2008, "Press")

Pucnji u puno

"Ovde je amatersko bavljenje politikom iz neke ideologije potpuno promašen pucanj u prazno." (Marko Vidojković, pisac, 06. jul 2008, "Utisak nedelje")

"Imam svoj i-mejl, koji koristim za komuniciranje s kolegama. Internet je jedno od sredstava kojima se vrši kontrola i nadzor i zato se trudim da ga koristim u što manjoj meri, samo koliko je nužno. Koristim papir, olovku i telefon, a poverljivu komunikaciju ostvarujem isključivo u neposrednom kontaktu." (Dragan Todorović, 03. jul 2008, "Danas")

Krpljenje (crnih) rupa

Vesna Jugović, direktor kompanije "Miss YU", 10. jul 2008, "NIN":

"Ovoliko 'divljih' izbora za mis ima samo u zemlji Tunguziji kakva je Srbija. [Ja uspevam da sve uradim o jednom trošku] igrom staklenih perli. Zato što sam sposobna. Zavisi od toga koliko si dobar biznismen, a ja sam monopolista. Nemam konkurenciju iako je volim."

"Ja ih [devojke] vaspitavam i popunjavam im crne rupe u glavi koje su nastale tokom ovog mračnog vremena. Decu uzimam na revers i dok su kod mene, strogo vodim računa o njihovom ponašanju. Na pripremama one su u karantinu kao i sportisti. A pobednice na pripremama za dalje izbore imaju žene koje ih čuvaju, pa čak i ja kada želim da ih vidim, moram da se prijavljujem i prođem kontrolu. Kasnije ne ostvare uspeh samo one koje nisu svesne da je to jedna ozbiljna igranka, pa kasne na snimanja i ne poštuju dogovore."

VREMEPLOV

"Na psovke koje su mi upućene [u Guči] imao sam mogućnost ili da pognem glavu ili da tom čoveku priđem, a hteo sam da ga pogledam u oči i da ga pitam zašto me vređa. Od obezbeđenja sam tražio da se sklone, jer je to bila samo naša stvar. Nikakvu agresiju prema njemu nisam primenio, razišli smo se fer i moram da kažem da njega više cenim nego mnoge novinare koji su koristeći svoje medije plasirali notorne laži i neistine o mom fizičkom nasrtaju na tog čoveka. Verujem da će prema meni biti uvreda i ubuduće, i što je rekao Nikola Pašić: 'Borili smo se da nam viču Ua, predsedniče', ali osnovna pristojnost mora da postoji." (Boris Tadić, avgust 2004, "Večernje novosti")

"Mislim da ću praviti fensi žurke i koncerte." (Aleksandar Vučić, kao kandidat SRS-a za gradonačelnika, avgust 2004, "NIN")

"Pogledajte moje fotografije, nisam izabrala da objavite one na kojima sam deset godina mlađa, jer sada izgledam mnogo bolje. Kao da mi je tadašnja Vesna Jugović starija sestra!" (Vesna Jugović, maj 2002, "Bazar")

 
Copyright by NSPM