Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

 

REČI I MISLI 074

01-07. jun 2008.

Priprema: Aleksandar Lazić

Čast neprijateljstva

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju:

"Devedesetih godina sam bio član vlade. U njoj su sedeli i Rupel i Janša. Oni su sada kao i ja evropski zvaničnici. Ako sam jedini odabran da se od mene pravi neprijatelj Srbije, onda je to za mene čast. Opšte je poznato da je Srbija uvek donosila odluke na vlastitu štetu." (03. jun 2008, "Večernje novosti")

"Ja kao građanin EU imam pravo na svoj lični stav. Šta ja mislim o Kosovu, Srbiji, Avganistanu ili Rumuniji – to je moja stvar. A to što neki srpski novinari insistiraju na tome da čuju taj moj stav, i to samo da bi ga posle upotrebili za unutrašnje političke potrebe, e to je stvar srpskog pristupa evropskim integracijama." (04. jun 2008, "Dnevnik")

Dostojno raspravljanja nije

O DSS-NS pravnoj analizi SSP-a:

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU pravno je nepostojeći posao jer nema saglasnosti volja između ugovornih strana i da kao takav ne može ni da dođe na ratifikaciju u Narodnu skupštinu. Nešto što pravno ne postoji ne može da se stavi na dnevni red parlamenta i da se o njemu raspravlja." (Aleksandar Simić, savetnik predsednika Vlade Vojislava Koštunice i jedan od autora analize SSP-a, 06. jun 2008, "Tanjug")

"O validnosti te 'analize' sasvim dovoljno govori i činjenica da autor nije smeo da stavi potpis na nju. Dakle, taj papir nema veze sa pravom, ali i te kako ima sa propagandom." (Boris Tadić, predsednik Srbije i DS-a, 06. jun 2008, "Tanjug")

"Pravne analize i politički život su odvojene stvari. Nijedno ekspertsko mišljenje ne sme da remeti postupke koji su preko potrebni Srbiji." (Slavica Đukić-Dejanović, potpredsednica SPS-a, 07. jun 2008, "Večernje novosti")

"Nas ne zanima da li ćemo napraviti koaliciju i ubediti Dragana Markovića Palmu ovim dokumentom. Razume se, njegov pravni tim, u okviru Jedinstvene Srbije – sa velikim pravnim kapacitetom – razmotriće ovu situaciju i daće svom šefu instrukcije kako da reaguje." (Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS-a, konferencija za novinare, 06. jun 2008, TV "B92")

Današnja obećanja zaboravite juče

"Investicije danas, posao sutra, izvoz prekosutra, dobre plate i penzije veoma brzo." (Božidar Đelić, odlazeći potpredsednik Vlade iz DS-a, 03. jun 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"U zemljama Evropske unije je najduži očekivani životni vek, vazduh je najčistiji, odavno se koristi bezolovni benzin, tamo je najmanja smrtnost od hroničnih nezaraznih bolesti, tamo je oblast farmacije najuređenija, bezbednost hrane je najveća." (Tomica Milosavljević, odlazeći ministar zdravlja iz G17 Plus, na Kongresu lekara Srbije, 02. jun 2008, sajt Minstarstva zdravlja )

Olujnosusedski odnosi

"U Zagrebu sam rekao da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za mir i stabilnost, kao i za ubrzanu evropsku integraciju celog regiona. Nažalost, odnosi nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu, postoji serija otvorenih pitanja i moramo da nađemo način da ih rešimo. To je bila moja glavna poruka – da pored toga što je Hrvatska priznala Kosovo, i pored toga što su se u prošlosti desile stvari koje nikako nisu smele da se dese – moramo da nađemo način da se okrenemo zajedničkoj budućnosti u EU." (Vuk Jeremić, odlazeći ministar spoljnih poslova iz DS-a, 06. jun 2008, "Večernje novosti")

"Mi imamo ministra inostranih poslova koji ode u Zagreb, pazi, ode u Zagreb 2008. godine i o čemu on govori, koje su njegove teme? To nisu ni dobrosusedski odnosi, ni povratak Srba, to je njegova lična analiza toga šta se desilo '95. godine. Pa šta mene interesuje Jeremićeva analiza bilo čega, to je čovek koji je sa svojim šefom Tadićem pre neki dan pobegao iz Bugarske sa jednog sastanka, pobegao kad se tamo pojavio Albanac za govornicom. [...] I onda Jeremić kaže – mi smo im pokazali zube. Budala! Pazi, posle 12 godina on objašnjava priču na nivou Nove srpske fašističke misli i Koste Čavoškog, Brane Crnčevića, Pravde, istim rečima objašnjava šta se tamo desilo. Govori o Oluji kao da pre Oluje ništa nije postojalo, kao da je Oluja pala baš kao oluja, sama od sebe. Pa izvini, pre Oluje je bilo svašta, i Milan Martić i granatiranje Zagreba i ubistva i razbijanje Hrvatske." (Petar Luković, novinar i član LDP-a, 30. maj 2008, "Peščanik" Radija "B92")

Prosrpska vlada za Evropu

"Za Srbiju je najbolje da se formira prosrpska vlada. To je nacionalno odgovorna državotvorna vlada, koja će rešiti pitanja iz prošlosti." (Predrag Bubalo, odlazeći ministar trgovine iz DSS-a, 03. jun 2008, "Večernje novosti")

"Radikali i DSS, suočeni sa rezultatom koji je svakako bio lošiji od očekivanog, pokušali su da brzo naprave matematičku većinu i da time prikriju svoj izborni neuspeh. Međutim, to ne ide. Dramatična razlika u stavovima između onih koji traže poništavanje SSP, blokiranje naših evropskih integracija i zaustavljanje ekonomskog rasta srpske privrede otrežnjujući su faktor za trećeg učesnika u pregovorima, listu SPS-PUPS-JS." (Boris Tadić, 02. jun 2008, "Blic")

"Neću da mi Koštunica ponovo bude premijer, posle izgubljene Jugoslavije i sada Kosova." (Dragan Marković Palma, predsednik JS-a 06. jun 2008, "B92")

"Javno pitam Borisa Tadića koliko je platio Palmi? Neka nam Tadić to kaže. A ja znam da je već otvoreno tržište, da se sve kupuje i da postoji cenovnik. Znam cenu za jednog poslanika, a znam cenu i za celu partiju. Srbija je trenutno najprljavija pijaca. Ta trgovina će ugroziti stabilnost države. [...] Ja nemam cenu, nisam ja Palma. Ne pada mi na pamet da napustim Koštunicu." (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 07. jun 2008, "Večernje novosti")

"I sada tvrdim da bi vlada DS-SRS bila najstabilnija vlast. Prvo bi DS krao, a onda bismo mi njih hapsili." (Zoran Krasić, funkcioner SRS-a, 06. jun 2008, prema "Gazeti")

Automatski političar

Tomislav Nikolić, demantujući da planira da napusti SRS:

"To bi bilo isto kao da me pitate da li planiram da polažem pilotski ispit, a ja nemam pojma da pilotiram." (05. jun 2008, "Press")

"U SRS-u su i moja duša i moje telo, porodica, prijatelji, moje političko biće. Moja je večita želja da SRS dođe na čelo Srbije i nikada od toga neću odustati." (06. jun 2008, "Glas javnosti")

Ekstremni profiteri

"Čini mi se da ni u samoj Srpskoj radikalnoj stranci nisu ekstremni u meri u kojoj su Koštunica i Šešelj. A da ne govorim o DSS-u, gde se ogromna većina ne slaže sa takvom destruktivnom politikom." (Boris Tadić, 06. jun 2008, "Tanjug")

"Nakon atentata na Zorana Đinđića 2003. godine, zaveli su [članovi DS-a] vanredno stanje i kršili elementarna ljudska prava, što je potvrdio i Ustavni sud Srbije. Oni nisu napravili vododelnicu od tog perioda, a sada, nervozno reagujući, pokušavaju da se zubima drže za vlast, što me ne iznenađuje. DS je predstavnik kavijar levice koja posle internacionale prelazi na šampanjac. Njihov program staje u jednu rečenicu koja glasi: 'Profit je iznad ljudi'." (Đorđe Mamula, član GO DSS-a, 03. jun 2008, "Kurir")

Neindividualni poljoprivredni političar

"Nisam ja glavni. Mediji predstavljaju da od mene zavisi vlada. Ništa ne zavisi od mene. Ja sam samo seljak iz malog sela Končarevo." (Dragan Marković Palma, predsednik JS-a, 03. jun 2008, "Večernje novosti")

"Ja sam bio prijatelj sa onim Palmom, gradonačelnikom Jagodine. Ovo sada je svetski političar, čovek od koga sve zavisi. [...] A kleo mi se u sve, u decu čak, da neće u vladu sa Tadićem." (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 06. jun 2008, "Pravda")

"Znam da u ovoj situaciji nije uputno govoriti bilo šta protiv Jedinstvene Srbije, zbog osetljivosti trenutka. To svaka budala zna, pa i ja. Ali, ovih dana mi se po glavi vrte neki filmovi i hitovi. I nikako ne mogu da ih se oslobodim, a to su 'Tri palme na otoku sreće' i 'Dok palme njišu grane'." (Nebojša Bakarec, član GO DSS-a, 02. jun 2008, "Glas javnosti")

"Teško mi pada sve ovo. Ali, mi imamo odlične odnose i bez obzira na sve, od mene nikada ništa loše nećete čuti o [Draganu] Markoviću [Palmi]. Previše smo mi zajedno hleba pojeli da bih govorio ružno o njemu. Arkan, da je živ, sigurno ne bi podržao takvu Palminu orijentaciju." (Borislav Pelević, "Arkanov naslednik na mestu lidera SSJ-a", 02. jun 2008, "Glas javnosti")

"On [Dragan Marković Palma] mi je prvi komšija i dobar komšija. Mnogo smo se družili, išao sam na svadbu njegovog sina i on je kod mene dolazio kad sam udavao ćerke. Ali on ima svoj život i ja tu ne mogu ništa. A vreme će pokazati ko greši. Ja stvarno ne razumem, odakle on odjednom toliki Evropejac?!" (Dobrivoje Budimirović Bidža, bivši predsednik opštine Svilajnac, 04. jun 2008, "Kurir")

"Ne treba zaluđivati narod pričom o SSP, jer je to mrtvo slovo na papiru, i to je rečeno i na sednici Glavnog odbora SPS. Palma upravo to radi, zamajava narod, a u Srbiji postoje bitnije stvari koje treba rešavati od tog sporazuma, koji nijedna zemlja do danas nije ratifikovala u svom parlamentu." (Dragan Šormaz, potpredsednik IO DSS-a, 06. jun 2008, "Kurir")

"Palma je čovek koji zdravo i racionalno razmišlja. On se bavi biznisom i svestan je da od toga bez ulaska u EU neće biti ništa. Bilo bi dobro kada bi bilo više takvih ljudi koji razmišljaju o interesima društva." (Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, 02. jun 2008, "Glas javnosti")

Ja, vrhovni (vršilac dužnosti)

Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnika Beograda:

"Mogu eventualno da donesem neku odluku kada ja procenim da su se promenile okolnosti koje su me motivisale da donesem odluku o zakazivanju sednice 14. jula." (03. jun 2008, RTS)

"Ono što nije zabranjeno zakonom je dozvoljeno i to je jedan od osnovnih postulata prava. [...] Pritisak koji SRS, DSS i SPS vrše na mene da pomerim datum konstitutivne sednice gradske skupštine može biti kontraproduktivan i dovesti do toga da zakažem sednicu i posle 14. jula." (04. jul 2008, "Press")

"Ja sam politička ličnost i ja mislim iz ovih razloga koje sam vam rekao da je dužnost svakog normalnog, pristojnog građanina Beograda da pokuša da spreči lošu vlast koja će naneti štetu Beogradu, da u Beograd dođe. Znači, ja ne mogu to da sprečim, mogu da odredim malo kasniji datum..." (02. jun 2008, "Poligraf" TV "B92")

&

"Šta znači reč zakazivati? To ne znači održati, zakazati, sazvati, to nisu sinonimi, to znači, to je onaj trenutak kada predsednik Skupštine potpiše, donese odluku i potpiše je, predloži dnevni red i onda tu odluku dostavi odbornicima, onda prođe neko vreme i sednica se održi." (02. jun 2008, "Poligraf" TV "B92")

"Postoji u zakonu, on mora da sazove, a ne da zakazuje, on nije sazvao, on je zakazao, on je morao da sazove što znači da bude održana." (Aleksandar Vučić, kandidat SRS-a za gradonačelnika Beograda, 04. jun 2008, "Poligraf" TV "B92")

&

"Koliko vidim i mnoge druge lokalne samouprave u Srbiji zakazale su svoje konstitutivne sednice za jul mesec, to je u skladu sa zakonom. Čini mi se da je u pitanju mnogo buke ni oko čega jer ako, kako tvrde, imaju većinu sada, imaće je i u julu, ne vidim čemu nervoza. Sve je moglo brže, ali kad je već ovako, sačekajmo jul." (Boris Tadić, 04. jun 2008, "Večernje novosti")

Fundamentalno obrati pažnju na izjave

"Pozivamo gospodina Alimpića da obrati pažnju na svoje izjave – njegove izjave ne predstavljaju uvredu za nas u ovoj koaliciji [SRS-DSS/NS-SPS], one predstavljaju uvredu za više od pola miliona građana koji su za nas glasali." (Aleksandar Antić, ispred koalicije SPS-PUPS-JS, 03. jun 2008, RTS)

"Pitao sam Alimpića šta je njega briga što se vode pregovori na republičkom nivou? Čoveče, hoćete li dozvoliti konstituisanje gradske vlasti, a vi posle smenjujte koga hoćete! Alimpićev jedini odgovor je da mu kolege iz DS-a kažu da pregovaraju na republičkom nivou i da čeka. Alimpić daje argumente deteta od osam godina." (Aleksandar Vučić, 01. jun 2008, "Press")

Gospodar (RTS) muva

Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, 03. jun 2008, "Upitnik" RTS-a:

"Zahvalan sam što ste me pozvali, mislio sam da me posle onog s muvom vaša televizija nikad više neće zvati u goste."

"Recept je jednostavan: prvo sam zabranio pesimizam, onda sam zabranio optimizam. Samo sam tražio da uradimo ono što znamo." (o "Evrosongu")

"RTS je najstabilnija srpska institucija."

&

"Svojim izjavama direktor RTS-a pothranjuje sumnje da li uopšte postoji budžet Evrosonga. A eventualno nepostojanje tog dokumenta upućuje na jedan zaista izuzetno neprijatan zaključak – da je Evrosong finansiran u stilu 'uzmi, ago, koliko ti drago'." (Rodoljub Šabić, poverenik za informacije, 04. jun 2008, "Kurir")

Genetika u krvi

Toplica Spasojević, predsednik "Grupe ITM", 03. jun 2008, "Signali" TV Vojvodine:

"Naši privredni subjekti, biznismeni su možda i najbolji u regionu. Zbog sankcija smo krenuli u inostranstvo, išli smo tamo gde drugi nisu – imamo tu genetsku naklonost za zemlje koje nisu baš najuređenije."

"Svi mi rizikujemo ulazeći u finansijske investicije, mislim da i političari moraju malo da rizikuju i donose hrabrije odluke. I zaposleni i nezaposleni moraju malo da investiraju, da rizikuju i da se pripreme ovo što dolazi – hvatanje u koštac sa informatičkom revolucijom. World Wide Web je napravljen 1994-5. godine , a mi smo bili pod dubokim sankcijama."

Sa nama ima neizvesnosti

Aleksandar Baljak, aforističar, 03. jun 2008, "Politika":

"Narod je glasao protiv sebe kad je video s kim ima posla."

"Konačni rezultati izbora sve su bolji i bolji."

"Ne znamo kuda sve ovo vodi, ali ovako dobro vođstvo još nismo imali."

VREMEPLOV

"Kada bih znao nekog homoseksualca, svima bih rekao da s njim ne pričaju. O čemu biste mogli da razgovarate s čovekom koji ljubi drugog muškarca i da ne kažem šta sve još radi? Za mene je to čin protiv civilizacije. A ako tvrdite da u Evropi nije tako, onda nam Evropa i ne treba. Šta ću u Evropi ako će tamo da me vode pederi? Mi smo narod koji ne priznaje pedere, ovde njih prave nevladine organizacije." (Dragan Marković Palma, 02. jun 2007, "Kurir")

"Moja presuda za Miodraga Popova mi je vrlo jasno stavila do znanja da mogu ili da platim silne pare ili da se ponizim kukavički i kažem da se izvinjavam zbog uvreda. I sad ljudi kažu – Pera Luković nas je razočarao što se izvinuo, trebalo je da plati. Lako je to. Izvini, ja nemam 20.000 evra. Ako ti hrabri mogu da mi pozajme 20.000 evra odlično... Znači sad treba da prodam stan, da prodam kevu, a sama pomisao da dam pare tom Popovu, pa ne pada mi na pamet uopšte. Šta me se tiče izvinjenje, jebe mi se za izvinjenje. Ja pišem tekstove protiv njega i dalje, ali ne u Srbiji. Neka me tuži u Hrvatskoj, neka me tuži u Bosni, savršeno." (Petar Luković, kao novinar "Pinka BiH", jun 2006, "Peščanik")

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM