Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

 

REČI I MISLI 071

11–18. maj 2008.

 

Priprema: Aleksandar Lazić

Daje se na znanje da je primljeno k znanju

"Srbija može postati pokretačka snaga zapadnog Balkana i EU je spremna da ubrza put Srbije u EU, uključujući davanje statusa kandidata za članstvo. Evropska komisija je primila na znanje prve rezultate izbora i pozdravlja uspeh reformističkih snaga koje dele evropske vrednosti." (Oli Ren, komesar EU za proširenje, 12. maj 2008, "Beta")

"Rezultati srpskih izbora su za mene prijatno iznenađenje. To je razlog da demohrišćani razmotre da omoguće da se Kosovo prizna." (Ciril Svoboda, demohrišćanin i ministar bez portfelja u Vladi Češke, za "Hospodaržske novini", 13. maj 2008, "Beta")

&

"Nadam se da će opredeljenje za Evropu koju su jasno iskazali građani Srbije prihvatiti i Vojislav Koštunica." (Vilfrid Martens, predsednik Evropske narodne partije, čiji je DSS pridruženi član, 13. maj 2008, "Beta")

"Pokušaćemo da im [evropskim narodnjacima] objasnimo, ali nama je sada važnija država Srbija od članstva u nekoj međunarodnoj organizaciji." (Miloš Aligrudić, potpredsednik DSS-a, 15. maj 2008, "Press")

Sporazum o stabilizaciji (i pridruživanju) SPS-a

"EU će podržati svaku stabilnu vladu u Srbiji." (Havijer Solana, visoki predstavnik EU, na pitanje novinara "da li bi EU prihvatila ulazak SPS u vladu proevropskog bloka", 13. maj 2008, "Beta")

"SPS bi u koaliciji sa proevropskim strankama mogla da doprinese evropskoj budućnosti Srbije, a mogućnost da vladu sastave radikali, DSS i SPS je iznenađujuća." (Kameron Manter, ambasador SAD u Beogradu, 16. maj 2008, "Beta")

"Želim da ohrabrim SPS i gospodina Dačića da se okrenu budućnosti. Takođe verujem da, ako to od mene zatraži predsednik Tadić, mogu da se uključim u proces koji bi SPS-u omogućio da sarađuje sa Socijalističkom internacionalom i da, nadam se, ispuni uslove da postane deo naše političke porodice." ( Jorgos Papandreu , predsednik Socijalističke internacionale, 16. maj 2008, "BBC")

"SPS ne mora zauvek da postoji kao Miloševićeva partija." (Stiven Vordsvort, ambasador Velike Britanije u Beogradu, 13. maj 2008, "Beta")

Nedobitne kombinacije i ostale varijacije

"Neka niko ne pokušava da različitim kombinacijama vrati Srbiju u devedesete godine. Neka niko ne pokušava da prekroji biračku volju građana. To im nećemo dozvoliti. To ćemo sprečiti svim demokratskim sredstvima!" (Boris Tadić, nosilac liste Za evropsku Srbiju, u izbornoj noći, 12. maj 2008, "Press")

"Kada je reč o izbornom rezultatu, ovaj rezultat DSS i NS nije iznenađenje i kreće se u okviru onoga što smo očekivali." (Vojislav Koštunica, nosilac liste DSS-NS, u izbornoj noći, 12. maj 2008, "Blic")

"Ovo je manje nego što sam očekivao, ali za jedan odsto više nego na prošlim izborima. Dakle, održavamo trend rasta." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, u izbornoj noći, 12. maj 2008, "Glas javnosti")

"Ako mnogo radite, odmah ste lopov. Uradio sam tolike kilometre puteva, uložio toliko rada i niko da vam kaže hvala. A posle na izborima pobeđuju neradnici." (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 13. maj 2008, "Večernje novosti")

"Ovi izbori su staljingradska bitka za evropsku budućnost Srbije." (Vuk Jeremić, odlazeći ministar spoljnih poslova iz DS-a, 12. maj 2008, "Press")

"Počnimo tu našu političku ljubav iz početka." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, posle glasanja, 12. maj 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

Mi pobeđujemo, svi gube

"Građani ne žele vladu Šešelja i Koštunice. Svim demokratskim i legitimnim sredstvima braniću izbornu volju građana. Ona ne može biti prekrajana. Politička trgovina SRS-a i DSS-a ne dovodi do stabilne vlade i čovek koji je vratio mandat narodu ne može biti ponovo premijer, jer mu narod na izborima 11. maja nije dao mandat, uskrativši mu poverenje. Politika mržnje, neistina i agresije je izgubila." (Boris Tadić, 15. maj 2008, "Press")

"Samo 126 poslanika mogu predstavljati većinu koja izražava volju građana. Sve drugo bi predstavljalo prekrajanje narodne volje, uzurpaciju vlasti i suspendovanje demokratskog poretka. Pretpostavljam da Boris Tadić zna da njegova koalicija od pet stranaka sa 102 mandata nije većina u parlamentu Srbije. Niko još osim Borisa Tadića nije tvrdio da glas dat na izborima njegovoj koaliciji više vredi nego glas dat drugim političkim strankama. Ta besmislica najbolje i sve govori o onome ko je izrekao i ko se još pri tom poziva na demokratiju." (Vojislav Koštunica, 16. maj 2008, "B92")

Samo DS spasava SPS

Boris Tadić:

"Mislim da će rukovodstvo SPS-a samo doći do zaključka da bi ulazak u savez sa radikalima i DSS-om bio kratko putovanje 'Titanikom'." (15. maj 2008, "Press")

"Demokratskoj stranci je potpuno prihvatljiva Socijalistička partija Srbije kao partner u vladi jer su to partije koje pripadaju ideji Socijalističke internacionale i obe se zalažu za socijalne reforme, izgradnju sistema socijalne pravde i jednakih šansi za sve." (14. maj 2008, "B92")

&

"Ja se samo nadam da oni koji tako govore o SPS-u tako govore bez obzira na to sa kim SPS bude pravila parlamentarnu većinu." (Ivica Dačić, 14. maj 2008, RTS)

Ne može ti Mir(jan)a ništa ako priđeš bliže...

"Rukovodstvo SPS-a više se nikoga ne mora plašiti pošto je Slobodan Milošević umro, a njegova supruga je u bekstvu." (Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS-a, za bečki "Standard", 13. maj 2008, " Tanjug" )

"Ulazak liste Za evropsku Srbiju u koaliciju sa SPS-om za mene lično je veoma sporan, ali ukoliko SPS prihvati načela evropskih integracija, ne treba ispuštati evropsku šansu zbog principijelnih stavova." (Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV-a, 17. maj 2008, "Alo!")

"Neće [biti koalicije SPS-a sa DS-om]." (Ivica Dačić, u Moskvi, 17. maj 2008, "Politika")

"Često se pominje ona Zoranova [Đinđićeva] rečenica 'ako moraš da progutaš žabu, progutaj onu najveću'; ja ne bih SPS nazvao žabom ali mislim da je strankama koje tragaju za parlamentarnom većinom potrebna podrška i razumevanje a ne saplitanje." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 16. maj 2008, "Poligraf" TV "B92")

"Ukoliko SPS formira vlast u Beogradu sa radikalima ili podrži Aleksandra Vučića ili bilo kog kandidata SRS-a za gradonačelnika Beograda, predlažemo Glavnom odboru da ne prihvati učešće u novoj vladi sa SPS-om." (saopštenje Predsedništva G17+, 15. maj 2008, "Tanjug")

"Šanse, u ovom trenutku, za tu vladu [DSS, SRS, SPS] su veće nego za neku drugu kombinaciju, a tih drugih ima mnogo i sve su mutne, ali sve nekako uključuju posle aranžman DS, SPS. Siguran sam da neće biti direktne koalicije, to bi bilo samoubistvo za SPS, bez obzira na sve Socijalističke internacionale i bez obzira na sve reformske napore i ambicije." (Đorđe Vukadinović, 15. maj 2008, "Kažiprst" Radija "B92")

&

"Politička situacija u Beogradu je odlična, ali nije beznadežna." (Borislav, brat Slobodana Miloševića, 17. maj 2008, "Danas")

Nazad u Evropu

Milutin Mrkonjić, potpredsednik SPS-a:

"Bez učešća evropskih banaka i fondova, nemoguće je realizovati projekte i rešiti najveće probleme Srbije – nezaposlenost i tešku socijalnu problematiku penzionera i radnika." (u saopštenju, 15. maj 2008, "Blic")

&

"Ma ne interesuje me uopšte Evropa, Srbija me interesuje. U odnosu na druge kandidate moj stav je drukčiji – ne idemo u Evropu, nigde neću da idem, sedim ovde, ovde radim, ovde stvaram bolje uslove života." (kao predsednički kandidat, 11. januar 2008, "Politika")

Jurimo 1.079.252.848,8 km na sat (u katastrofu)

"Pregovori oko formiranja nove nacionalne vlade teku svetlosnom brzinom. Završili smo osamdeset odsto posla. Da vas podsetim, prošle godine mučenje sa DS i G 17 plus oko formiranja vlade trajalo je pet meseci. Sadašnji pregovori su pregovori ozbiljnih i nacionalno odgovornih političara, a ne trgovaca i jezuita. (Nebojša Bakarec, član GO DSS-a, 17. maj 2008, " Večernje novosti ")

"Mogu da vam kažem da smo prilično odmakli ili vrlo se približili..." (Aleksandar Vučić, kandidat SRS-a za gradonačelnika Beograda, 16. maj 2008, RTS)

"Želja svih nas je da vlada bude nacionalna, srpska, a ne antisrpska. Ono što sigurno znamo jeste da, ako se formira srpska vlada, ostajemo na svom prostoru, borićemo se i dalje za opstanak na svojim ognjištima. Međutim, ne smemo ni da pomislimo šta bi bilo ako bi Tadić formirao 'proevropsku' vladu! To bi bila nedvosmislena poruka Srbima na KiM – selite se. Upravo gledamo njegove histerične, psihopatske nastupe koji nimalo ne priliče predsedniku države. Gotovo parapsihološki pokušava da nas uveri da je 128 manje nego što je 103!" (Marko Jakšić, funkcioner DSS-a sa Kosova i Metohije, 16. maj 2008, "Kurir")

&

"Formiranje vlade SRS-DSS-SPS bila bi katastrofa za građane i vodila bi novoj dugogodišnjoj izolaciji Srbije. Svet bi digao ruke od nas i na nekoliko godina zaustavio bi sve investicije i projekte u Srbiji." (Nada Kolundžija, funkcioner DS-a, 13. maj 2008, "Press")

"Razgovori koje su SRS i DSS započeli odmah posle izbora govore da je Koštunica ispunio svoje jedino predizborno obećanje – da neće prezati ni od čega da ostane premijer, kroz ostvarenje svog pakta sa Šešeljom." (Marko Đurišić, predsednik IO DS-a, 14. maj 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Ukoliko se nastave pregovori SRS-a, DSS-a i SPS-a o formiranju gradske vlasti u Beogradu, LDP će pozvati građane da demonstracijama spreče takvu koaliciju." (saopštenje LDP-a, 16. maj 2008, "Blic")

Džoker menja svakog poslanika

"Garantujem da će za SSP glasati 141, a možda će taj dokument prihvatiti čak i 150 poslanika." (Mlađan Dinkić, predsednik G17+, 13. maj 2008, "Press")

"Ukoliko JS uđe u parlament, naša tri poslanika neće glasati za poništavanje SSP-a." (Dragan Marković Palma, predsednik JS-a, 15. maj 2008, "Press")

"Potpuno je ispravan stav da ovaj Sporazum nije u skladu s Ustavom Srbije. Kao takav, SSP je nevažeći čak i kad bi bio ratifikovan u Skupštini." (Zoran Krasić, funkcioner SRS-a, 17. maj 2008, "Kurir")

"Tačno je da je bilo reči i o tome [o ratifikaciji SSP-a]. Ali ja sam ubeđen da ćemo taj problemčić rešiti sa Ivicom Dačićem." (Velimir Ilić, 15. maj 2008, "Press")

Rezervisano za poznatog kupca

"Istina je da su vlasnici mandata stranke, ali za to ['da namaknem većinu Tadiću i LDP-u'] nema nikakve šanse. Palma, bre, nije na prodaju!" (Dragan Marković Palma, 13. maj 2008, "Press")

"Sve što se sada događa posledica je kalkulantske politike pobednika na ovim izborima, a sada traže saveznike kod socijalista. Boris Tadić je najodgovorniji za sve što se sada događa." (Biljana Srbljanović, kandidat LDP-a za gradonačelnika Beograda, 16. maj 2008, "Politika")

Iznurivanje šiljenjem (i klađenjem)

Velimir Ilić:

"Dosta mi je ministrovanja! Umorio sam se od svega. Imao sam puno planova, a šta sam na kraju dobio?! Samo su me napadali i kritikovali. Svaka budala je šiljila na mene kad god je stigla..." (13. maj 2008, "Press")

&

"Ja lično garantujem da će ove godine biti položen kamen temeljac budućeg autoputa kroz Šumadiju. Ako ne bude tako onda je više ne treba i neću da budem ministar." (kao ministar za kapitalne investicije, april 2004, "Politika")

&&

"Ma, nisam se kladio, zvala me neka novinarka, rekao sam da bih u principu učestvovao u nečemu takvom, ali cifre nismo pominjali." (13. maj 2008, "Kurir")

&

"Može, kladim se u 10.000 evra da ćemo 11. maja uzeti više od 17 odsto glasova!" (15. april 2008, "Press")

Nespekulativna teorija zavere

Rajko Đurić, predsednik Unije Roma Srbije:

"Neću mnogo da spekulišem, ali sve je urađeno da se naša stranka ne nađe u parlamentu. Mi smo jedina stranka uz LDP, koja je potpuno nepoželjna za vladajuće stranke u Srbiji. Jedini smo uz Čedu napadali Miškovića. [...] Mi smo bespravna zemlja. Ako ovde ubiju premijera pa se ne zna do kraja ko je to uradio, ko će da podigne glavu ako se ubije jedna 'ciganska stranka'." (15. maj 2008, "NIN")

"Vladari iz senke, isti oni koji su uhapsili Dragana Džajića, sada su pokrali glasove Unije Roma Srbije." (16. maj 2008, prema "Blicu")

Nevinost sa zaštitom

"Ne dam na sastancima da se otvara prozor, ne pričam bitne stvari ni ženi ni rođenoj majci." (Dragan Šormaz, član skupštinskog Odbora za bezbednost iz DSS-a, 17. maj 2008, prema listu "Alo!")

"Mediji su super pratili [kampanju], osim ovih divnih štampanih medija bliskih neonacizmu." (Boris Tadić, izborna noć, 11. maj 2008, RTS)

"Nismo imali nameru da ugrozimo ničiju bezbednost, ali su plakati povredili nečiju sujetu. Nekima su bile potrebne hiljade godina da razumeju napise starih Egipćana, a ovima će biti potrebni vekovi da shvate našu poruku. Ja sam pesnik i pisac, i na taj način se izražavam." (Vladica Simonović, predsednik "Familije srbskih navijača", o plakatima na kojima su Boris Tadić i Božidar Đelić s natpisom "državni neprijatelj", 17. maj 2008, "Alo!")

"U politiku nisam ušao kao golja, poput nekih koji su od tetkinog kauča dogurali do vile na Senjaku?! Svaki ugovor koji sam potpisao čist je kao suza, a i ne dozvoljavam da mi svako kome se prohte meri imanje i broji ovce." (Velimir Ilić, 13. maj 2008, "Press")

"Ko je ovde sa B92? Sa koje si ti televizije?" (Siniša Vučinić, predsednik Srpske partije socijalista i nekadašnji član direkcije JUL-a, obraćajući se fotoreporterki u izbornom štabu SRS-a, 15. maj 2008, "Vreme")

VREMEPLOV

"Napraviću novi Njujork." (Aleksandar Vučić, kao kandidat SRS-a za gradonačelnika Beograda, avgust 2004, "NIN")

"Socijalisti će po dolasku na vlast prvo sprečiti one koji su do sada bili na vlasti da pobegnu iz zemlje." (Ivica Dačić, kao predsednik GO SPS-a, u Pirotu, decembar 2003)

"Zatražiću od predsednika Srbije Borisa Tadića da obešteti Jagodinu jer je u Jagodini za vreme vlasti DS-a oko 6.000 ljudi ostalo bez posla." (Dragan Marković Palma, kao novi predsednik opštine Jagodina, oktobar 2004, "Beta")

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM