Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

 

REČI I MISLI 069

20. april – 03. maj 2008.

Priprema: Aleksandar Lazić

Gubitnici s Pravednikom?

"Kosovo i Metohija nije samo pitanje srpske teritorije. Pre i iznad svega, to je pitanje našeg duhovnog bića, jer smo se sa Kosovom i Metohijom rađali, rasli, živeli i sazrevali kao ličnosti i kao narod, živeli i umirali sa kosovskim zavetom: 'Zemaljsko je zamalena carstvo, a nebesko uvek i doveka!' Zato je pitanje Kosova i Metohije toliko životno, psihološki i duhovno-mistički vezano za svakog od nas. Dobro to znaju silnici ovoga sveta i upravo žele kolektivno da povrede i kazne pravoslavni srpski narod... Pokoravajući se Hristovoj volji i nauci, mi obelodanjujemo njihovo bezakonje, njihovo licemerstvo, po mnogo čemu slično onom Pilatovom pranju ruku u krvi Pravednika." (vaskršnja poslanica SPC, 26. april 2008, "Politika")

"Nažalost, Poslanica SPC u izvesnoj meri se svela na pravedničku buku i gubitnički bes. Crkva time ne doprinosi boljitku materijalnog sveta u kojem obitava." (redakcijski uvodnik, 29. april 2008, "Danas")

Kandidati za susede

"Svi kandidati za prijem u EU obavezni su na dobrosusedske odnose." (Oli Ren, komesar EU za proširenje, na pitanje "da li Srbija može u EU a da ne prizna Kosovo", za nemački "Kelniše rundšau", 23. april 2008, "B92")

"Srbija će graditi dobrosusedske odnose sa svim svojim susedima, a Kosovo nije naš sused, niti će to biti." (Vuk Jeremić, odlazeći ministar spoljnih poslova iz DS-a, 25. april 2008, "Večernje novosti")

"Izjava evropskog komesara Olija Rena da je obaveza Srbije da uspostavi dobrosusedske odnose sa Kosovom i da Kosovo ima evropsku perspektivu predstavlja očigledno zvaničan stav Brisela da Srbija potpisivanjem Solaninog sporazuma priznaje nezavisnost Kosova i da se obavezuje na saradnju sa ovom lažnom državom." (Vojislav Koštunica, odlazeći predsednik Vlade, 23. april 2008, "Tanjug")

"U našoj zemlji postoje političari koji žele da izazovu najstrašnije strahove i najgora osećanja prema svetu. Oni sa neverovatnom strašću, pažnjom i koncentracijom vrebaju svaku reč koju će neki evropski političar izjaviti, kako bi protumačili da je Evropa rekla da Kosovo nije Srbija. Koliko bi to radosti među njima donelo! Čak i kad neko kaže svaka zemlja, svaka nacija obavezna je na dobrosusedske odnose, oni uglas poviču: evo, uhvatili smo ga. Nisu nam u Evropi svi veliki prijatelji, ali oni najveće saveznike imaju baš među Srbima koji bi hteli da Srbija nikada ne bude u Evropi." (Boris Tadić, kao predsednik DS-a, u Šapcu, 24. april 2008, "Politika")

Mi nismo sami (u svetu tajni)

O potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP):

"Srbija nikada neće biti sama." (Oli Ren, posle potpisivanja, parafrazirajući himnu navijača Liverpula "You'll Never Walk Alone", 30. april 2008, "Večernje novosti")

"Za nas u EU – ne govorim o pojedinačnim zemljama članicama EU – SSP je statusno neutralan sporazum." (Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, 30. april 2008, "B92")

"Ratifikacija i primena Sporazuma počeće tek kada Savet ministara EU bude odlučio da je Srbija ostvarila punu saradnju sa Hagom." (Bart Rijs, portparol Ministarstva spoljnih poslova Holandije, 30. april 2008, "Press")

"Kakav je taj patriotizam koji ide protiv interesa svoje zemlje? Kakav je to patriotizam onih koji pogaze datu reč, jer je potpisan istovetan sporazum koji je parafiran? Kakav je to patriotizam koji hoće da oslabi Srbiju, i izoluje je? To je patriotizam onih koji nemaju snagu i hrabrosti da se bore da se ispravi nepravda prema Srbiji i Kosovu. To je patriotizam onih koji zbog neke decimale na izborima ne žele da postanemo najjača nacija na Balkanu." (Božidar Đelić, potpisnik Sporazuma, 30. april 2008, "Večernje novosti")

"Potpisivanje Sporazuma je najbolja vest koju sam čuo od početka godine." (Mlađan Dinkić, predsednik G17+, 30. april 2008, "Večernje novosti")

"Sporazum stupa na snagu u momentu potpisivanja, ali kada će biti u potpunosti primenjen odlučiće građani Srbije. Oni će 11. maja glasati za nastavak evropskog puta ili za njegov prekid, za početak implementacije SSP ili za njegovo poništenje." (Vuk Jeremić, 30. april 2008, "Večernje novosti")

"To je pomoć koja nam je bila potrebna i potvrda stava da Evropa razume Srbiju. Podržaćemo i zaštititi predsednika Borisa Tadića od mogućih pritisaka, jer niko nema pravo da ga uslovljava zbog toga." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 30. april 2008, "Večernje novosti")

"Mi se već nalazimo u takvom tehničkom odnosu sa EU, samo što potpisivanjem SSP-a to postaje pravni odnos. Nema dodatnih para kao što neki kažu." (Goran Svilanović, funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, 30. april 2008, "Politika")

Sporazum o uznemiravanju i nepridruživanju

O potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju:

"Potpisivanje SSP je isto što i potpisivanje pakta sa silama Osovine u Drugom svetskom ratu. Ovo neće biti prvi sporazum takve vrste. Jedan je potpisan 27. marta 1941. godine, a narod je rekao svoje odmah posle potpisivanja tog sporazuma." (Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a, 29. april 2008, "Tanjug")

"Nijedna evropska država ne bi uradila to što su uradili Tadić i Đelić. Uveren sam da bi se tri sasvim slučajna prolaznika u Luksemburgu više borila za interese Srbije od njih dvojice." (Vojislav Koštunica, nosilac liste DSS-NS, 02. maj 2008, "Tanjug")

"Mi poručujemo Borisu Tadiću da njegov potpis nije potpis Srbije, već da on stavlja Judin pečat svoje partijske koalicije na Solanin sporazum." (Andreja Mladenović, portparol DSS-a, 29. april 2008, "Tanjug")

"Neće Srbijom upravljati Solana, NATO pakt i njihovi momci Tadić, Čanak i Dinkić.  Nova Vlada i nova Skupština odmah će poništiti Tadićev potpis na Solaninoj prevari." (Zoran Lončar, odlazeći ministar prosvete iz DSS-a,  29. april 2008, "Tanjug")

"Pokrenućemo mehanizam za opoziv predsednika. On treba da ode sa čela Srbije jer je prekršio Ustav, a zatim će odgovarati i po zakonu! Što se tiče Đelića, on će svakako biti uhapšen posle 11. maja tako da će mu ovo biti samo otežavajuća okolnost. Izdajnici su uvek bili izdajnici. Oni gube izbore, a ovo im je poslednji trzaj, potez očajnika. Sporazum stupa na snagu kad isporučimo Ratka Mladića, a mi to nikada nećemo učiniti." (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 30. april 2008, "Gazeta")          

Razum(evanje) i bezosećajnost

O potpisivanju Memoranduma o razumevanju između 'Fijata' i 'Zastave':

"Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bio je odlučujući faktor da 'Fijat' dođe u Srbiju." (Serđo Markione, predsednik "Fijata", 30. april 2008, "B92")

"Ukoliko novi saziv Skupštine Srbije ne bude ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, to će za Srbiju značiti propast ugovora decenije sa 'Fijatom'." (Mlađan Dinkić, 29. april 2008, "Poligraf" TV "B92")

"Ne vidim nikakvu uzročno-posledičnu vezu između ta dva događaja. Apsolutno nikakva direktna veza ne postoji između članstva u EU i aranžmana s 'Fijatom'. Kao što znate, na tom aranžmanu se radilo dugo, trebalo je raščistiti silne 'Zastavine' dugove, počela je proizvodnja jednog italijanskog modela i u tome se odmaklo kroz rad prethodne vlade." (Vojislav Koštunica, 03. maj 2008, "Politika")

"Saradnja između 'Fijata' i 'Zastave' zavisi od rezultata izbora u Srbiji. [...] Šestoga maja, na potpisivanje ugovora, dolazim u Kragujevac svojim 'jugićem'." (Božidar Đelić, odlazeći potpredsednik Vlade iz DS-a, 03. maj 2008, "Politika")

Strateška greška

"Velika većina građana Srbije (66 odsto) podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU." (istraživanje agencije "Stratedžik marketing", 30. april 2008, "B92")

"To je istraživanje čuvenog Stratedžik marketinga koji je predviđao da Labusu nedostaje dva procenta da me pobedi na predsedničkim izborima, a onda se pokazalo da sam dobio skoro milion glasova više od njega. Tako stvari stoje sa kredibilitetom Stratedžik marketinga." (Vojislav Koštunica, 02. maj 2008, "Tanjug")

Državni prijatelji

"Smejem se. Poznato je da vas na Balkanu nazivaju izdajnikom, čak i kada ne misle to o vama." (Boris Tadić, predsednik Srbije, o plakatima na kojima je označen kao "državni neprijatelj", 02. maj 2008, "FoNet")

"Da je to tačno [da sam postigao telefonski dogovor s Vojislavom Šešeljom] službe koje prate te razgovore već odavno bi objavile stenogram." (Vojislav Koštunica, 03. maj 2008, "Politika")

"Izbori se nisu desili zato što je to odlučio Boris Tadić, pošto je, glasovima svih nas, pobedio na predsedničkim izborima. Ovi izbori su se desili zato što ga je iz te Vlade šutnuo  Koštunica, i svakog od nas koji smo za njega glasali." (Čedomir Jovanović, 21. april 2008, "Beta")

&

"Srbija priznaje da ne sarađuje u potpunosti s Haškim tribunalom. Prošle nedelje, jedan specijalni predstavnik predsednika Tadića mi je rekao da Tadić želi da sarađuje s Hagom, ali da premijer Koštunica tu saradnju blokira. Primio sam pismo i od samog Tadića, u kojem on navodi da shvata da Srbija do sada nije ostvarila punu saradnju." (Maksim Ferhagen, ministar spoljnih poslova Holandije, 30. april 2008, "Tanjug")

"Pozivamo Borisa Tadića da javno kaže ko je taj njegov specijalni izaslanik koji denuncira strancima predsednika Vlade i da kaže šta je taj specijalac tačno rekao Ferhagenu." (Zoran Lončar, 30. april 2008, "Tanjug")

Sviđa im se da im bude neprijatno

"Razumem radikale da žele da naprave vlast sa što manje stranaka, ali mislim da to neće biti moguće. Bilo bi zato bolje da Nikolić bira reči kada govori o nama da mu posle 11. maja ne bi bilo neprijatno." (Ivica Dačić, 21. april 2008, "Kurir")

"Pošteno sam rekao sa kim bi SRS mogla u koaliciju, a deset dana niko da odgovori. Šta to hoće DSS? Ćuti da bi išla sa jednima ili drugima! Neka se DSS opredeli ili neka posle izbora ne vuče za rukav radikale." (Tomislav Nikolić, 24. april 2008, "Tanjug")

"Smem da kažem da ću svoje članstvo i svoje aktivnosti u DSS-u, iza koje stojim celim svojim bićem, zamrznuti 12. maja ukoliko ne bude napravljena koalicija srpske nacionalne demokratske vlasti koja brine o svom narodu i svojoj državi, a to je koalicija sa SRS." (Tihomir Arsić, glumac i kandidat na listi DSS-a, 28. april 2008, "Glas javnosti")

"To je, ako mogu da odgovorim indirektno, manje loše nego dati Kosovo." (Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS-a, na pitanje "je li dobro za Srbiju da Šešelj odlučuje ko će biti premijer", 26. april 2008, "Politika")  

&

"Očigledno je da DSS i SRS već duže vreme razgovaraju, a primer za to je kada je zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić postao predsednik Skupštine. Mnogo gore od toga je što je DSS, svojom retorikom, zauzeo nekadašnju poziciju JUL-a." (Dragan Šutanovac, odlazeći ministar odbrane iz DS-a, 24. april 2008, "Danas")

"Ministar odbrane Dragan Šutanovac prvi je ministar kome su u miru oteli četiri tenka.  Po svoj prilici, tenkovi su oteti dok je Šutanovac tajno pregovarao sa generalnim sekretarom NATO pakta Sheferom o potpisivanju Solaninog sporazuma. Drugi tvrde da su tenkovi oteti dok se Šutanovac družio sa svojim kolegama, NATO marincima." (Andreja Mladenović, 25. april 2008, "Tanjug")

Priručnik ekonomske zoologije

"Država je drastično povećala direktna davanja poljoprivredniku. Obični ljudi mi kažu da se više raduju teletu nego detetu, zato što znaju da će za tele iz poljoprivrednog budžeta odmah dobiti 150 evra." (Slobodan Milosavljević, odlazeći ministar poljoprivrede iz DS-a, za "Večernje novosti", 30. april 2008, "Politika")

"Ima i takvih i to sa raznih strana. Reč je o međunarodnoj razmeni kapitala, profit je proždrljiv kao svinja." (Jorgovanka Tabaković, "ekonomski ekspert SRS-a",  na pitanje "šalje li neko radikalima signale da želi da uloži u Srbiju", 25. april 2008, "Politika")

Otvoreno o svemu

"Potpisao bih nezavisnost Kosova u onom trenutku kada bi ta nezavisnost zavisila od naše sposobnosti da tom Kosovu damo nekakav sadržaj." (Čedomir Jovanović, 23. april 2008, "Upitnik" RTS-a)

"Ja nisam šizofren čovek. Nemam dva mozga." (Tomislav Nikolić, 28. april 2008, "Kurir")

"Sporno je to što sam video dokument na kojem je savetnik Borisa Tadića rukom dopisao da ne treba dozvoliti da se ti projekti rade, jer će to dodatno poboljšati rejting koalicije DSS-NS. Pa imamo i mi, gospodine Dinkiću, svoje ljude u kabinetu Borisa Tadića!" (Velimir Ilić, u duelu sa Mlađanom Dinkićem, 22. april 2008, "Upitnik" RTS-a)

"Kada glasate nekog, pitajte ga koliko se puta ženio – ako prevari svoju porodicu prevariće i grad i državu. U ovoj koaliciji su ljudi koji su se ženili samo po jednom." (Dragan Marković Palma, ispred koalicije SPS-PUPS-JS, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Predsednik PSS-a Bogoljub Karić vratiće se u Srbiju kada prestane njegov politički progon jer nije lud da dođe mečki na rešeto." (Dragomir Karić, zamenik predsednika PSS-a, 23. april 2008, "Beta")

"Kao gradonačelnik za uvo ću odvesti u policijsku stanicu svakog iz gradske vlasti ko bude građanima tražio novac." (Aleksandar Vučić, kandidat SRS-a za gradonačelnika Beograda, 03. maj 2008, "Tanjug")

"Mi smo to u Beogradu nazivali 'džiberima'. I sad, kako da kažem, to ne odgovara funkciji gradonačelnika da upotrebljava tu reč, to odgovara meni kao književnici, kao Beograđanki, ali to ne menja stvari. Ono što je važno je da ta kultura, koja se naziva tom brzom turbo-folk, znači, koja nema neke posebne veze sa muzikom, ali ima prevashodno veze sa kriminalom, sa drogom, sa tim kultom ratnika, to je nešto što je 'džiberski' i što Beograđani tako nazivaju." (Biljana Srbljanović, kandidat LDP-a za gradonačelnika Beograda, 20. april 2008, "Utisak nedelje")

Vaistinu veoma!

"Socijalistička partija Srbije je vaskrsla, i to veoma." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, u Raškoj, 27. april 2008, "Beta")

"Građani 11. maja ne biraju dva puta nego dva cilja. [...] Da se standardi kakvi su u Evropi – u oblasti školstva, zdravstva, penzionih fondova – napokon etabliraju, i da građani više nikad ne biraju između dva cilja nego da znaju šta je njihov cilj." (Dragan Šutanovac, kao potpredsednik DS-a, 23. april 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Ja sam u politici kažnjavan ne zbog mana i grešaka, ja sam isključivo kažnjavan zbog vrlina. Smatram da sam iz vrline brige za državu i narod ušao u Saveznu vladu da bih uložio svoj ugled u zapadnom svetu u pregovore oko statusa Kosova u Rambujeu kako bih sprečio bombardovanje." (Vuk Drašković, predsednik SPO-a, 28. april 2008, "Politika")

"Što reče jedan moj prijatelj, taj grafit ima jednu slovnu grešku – treba da piše 'tajfun' a ne 'tajkun'." (Dragan Đilas, kandidat DS-a za gradonačelnika Beograda, o grafitu "Đilas tajkun", 20. april 2008, "Utisak nedelje")

"Da sam glavatiji od vašeg direktora Televizije [Aleksandra Tijanića] ne bih imao potrebe da kažem da je sva pamet u mojoj glavi." (Čedomir Jovanović, 23. april 2008, "Upitnik" RTS-a)

"Pare [nam] nisu problem, jer para nema!" (Dušan Bajatović, potpredsednik SPS-a, 23. april 2008, "Dnevnik")

"Onima koji ne rade, poručujem da će Reformistička partija povratiti volju u život i sigurnost u posao." (Jugoslav Dobričanin, potpredsednik Reformističke partije, 30. april 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

&

"LSV nikada nije bila u vlasti! Nisam bio na vlasti nego sam se trudio da spasem od propasti vojvođanske institucije..." (Nenad Čanak, bivši predsednik Skupštine Vojvodine,  "Pres pretres", 01. maj 2008, TV "Pink")

"Ma koliko ne poštovao veru, Čanak na svoj ideološki način pokušava da vaskrsne komunizam. Prekjuče sa Titom, juče sa Čedom, danas sa Tadićem... Nenade, vaistinu dosledno!" (Željko Tomić, funkcioner DSS-a, 26. april 2008, "Kurir")

Zavijanje kampanje u crno

"Mi imamo jednu otadžbinu i nemojmo dozvoliti da ona ode u đavolje ruke." (Velimir Ilić, 20. aprili 2008, "FoNet")

"Čista je laž tvrdnja Vojislava Koštunice da u SSP-u postoji klauzula kojom se od Srbije traži da se odrekne dela teritorije. Upozoravamo Vojislava Koštunicu da prestane da uznemirava javnost neistinama, klevetama, lažima i korišćenjem rečnika koji nije u skladu sa položajem na kome se trenutno nalazi. Funkcioner DSS-a Dejan Mihajlov izjavio da je u izbornoj kampanji dozvoljeno lagati i očigledno je da Vojislav Koštunica prihvata ovakvo shvatanje demokratije." (saopštenje DS-a, 03. maj 2008, "Beta")

"Video sam razne nastrane ljude u životu, ali Koštunica je najgori." (Nenad Čanak, 28. april 2008, prema listu "Alo!")

"Dinkić je napravio koaliciju sa austrijskom firmom OMV i na odborima Vlade tražio da se u energetski sporazum za Rusijom uključi i ta firma." (Andreja Mladenović, 23. april 2008, "Beta")

"Ako nam Srbija 12. maja 2008. osvane u 12. maju 1991. godine, onda više ništa u ovoj zemlji neće moći da se popravi, usuđujem se reći da bi to bila neka vrsta rekvijema za Srbiju." (Vuk Drašković, 23. april 2008, "Problem" TV "Studija B")

"Svi partijci, činovnici i stranački žbirovi koji su spremni na svaku podlost da bi se dočepali nekog upravnog odbora moraće za sebe da potraže nova radna mesta." (Čedomir Jovanović, 21. april 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Sramno je da takozvane patriote stavljaju klipove u točkove predsedniku države u trenutku kada se on bori za našu državnu politiku." (Jelena Marković, porptarol DS-a, 21. april 2008, "Tanjug")

Sirote razlike

"Pres pretres", 01. maj 2008, TV "Pink":

Biljana Srbljanović: "Ja nisam bila ni na listi 'dr Vojislav Koštunica', niti sam izdavala tu DOS-ovsku vladu, niti sam ušla u parlament sa LDP-om pa je onda izdala i podržala nekog drugog koji mi je obećao malo više... Vi ste jedan profesionalni politikant, takvi kao vi vladaju predugo ovde. Vi ste toliko prevrtljivi da je teško biti obavešten o vašim odlukama i političkim stavovima." (Nenadu Čanku)

Nenad Čanak: "Sirota!" (Biljani Srbljanović)

Biljana Srbljanović: "Ne možete više da lažete građane, a kada vam se to kaže – vi uvredite najpodmuklije moguće. Morate da znate da je vaše vreme ipak prošlo." 

&

Biljana Srbljanović: "Vi, Vuče, imate ogromne istorijske zasluge i to niko ne može da vam oduzme. S druge strane, Beograd pamti vladavinu SPO-a po najgorem..."

Vuk Drašković: "I kad ste vi lično primili ravnogorsku nagradu."

Biljana Srbljanović: "Niste mi tako predstavili, Kašikarića sam dobila..."

Vuk Drašković: "Nije Kašikarića, nego Kašikovića!"

Biljana Srbljanović: "Whatever!"

Vuk Drašković: "Još ga nazovite Kutlačićem!"

VREMEPLOV

"Mi nismo tražili da se SPS izbaci iz Skupštine, nego da se oduzmu mandati onima koji su sa nama izabrani da bi ovu Srbiju menjali, a postali su naslednici politike prošlosti koja je bila nemoćna da nosi SPS... Ja mislim da je greška što smo ih vratili." (Čedomir Jovanović, kao član DS-a, o oduzimanju mandata poslanicima DSS-a, mart 2004, "B92")

"Ja sam jednog od članova Otpora skrivao kući, pružao mu sarmu, pasulj i sve drugo... A miševi koji bi da linčuju i tuku nek dođu i stanu pred mene!" (Aleksandar Vučić, za skupštinskom govornicom, februar 2005)

"U međuvremenu sam postao član Demohrišćanske stranke Srbije. Ne bavim se, međutim, politikom. Političku pripadnost smatram unutrašnjim opredeljenjem." (Slobodan Milosavljević, član GO DS-a, koji je postao ministar trgovine i turizma u Vladi Zorana Đinđića kao nestranačka ličnost, avgust 2003, "Sedmica")

 

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM