Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

 

REČI I MISLI 068

13–19. april 2008.

Priprema: Aleksandar Lazić

Priznavanje priznanja

"Srbija se ponovo približava presudnom opredeljenju na izborima 11. maja i na srpskom narodu je da izabere hoće li se uputiti ka evropskoj budućnosti ili se izložiti opasnosti samoizolacije. EU podržava Kosovo da stane na sopstvene noge i želi da pomogne Kosovu da ono pomogne samo sebi." (Oli Ren, komesar EU za proširenje, 17. april 2008, "Beta")

"Cenim što je konačno, posle dužeg čekanja, Oli Ren otvoreno saopštio da EU podržava stvaranje države Kosovo i da je EU zbog toga i poslala svoju misiju Euleks na Kosovo. Kažem da cenim što je Ren dao odgovor EU, jer je već postalo neprimereno dalje prikrivati šta je sadašnji stav EU i koji su sadašnji ciljevi Brisela kada je u pitanju Kosovo." (Vojislav Koštunica, odlazeći predsednik Vlade, 17. april 2008, "Tanjug")

Živeti sa... poštovanjem integriteta zemlje

"Ako mi na kraju predsedničkog mandata bude postavljeno da se opredelim između evropske budućnosti i integriteta zemlje – ja ću izabrati integritet zemlje." (Boris Tadić, predsednik Srbije i DS-a, za beogradski "Standard", 18. april 2008, "Tanjug")

"Ukoliko Tadić odmah ne promeni tu izjavu, glas za Tadića je glas za Koštunicu kao premijera, glas za Nikolića kao predsednika Narodne skupštine Srbije. Pozivam čelnike DS-a da se sete onoga što je govorio Zoran Đinđić i onoga što smo nekada zajedno radili." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 18. april 2008, "Beta")

Vidi (krvave) ruke

"Svesni smo da je kosovsko pitanje postalo deo predizborne kampanje u Srbiji. Tek posle izbora počeće pregovori o mogućnostima priznanja nezavisnosti Kosova, jer je to uslov da Srbija uđe u Evropsku uniju i NATO. Spreman sam da sa srpskim vlastima radim zajedno za bolju budućnost obe zemlje. [...] Nemoguće je da taj proces započne mojim izvinjenjem Srbima zbog počinjenih zločina. Ceo svet zna ko je odgovoran za pogrome na Kosovu – nijedan borac bivše OVK nije počinio zločine, pa ni [u Hagu nedavno oslobođeni] Ramuš Haradinaj." (Hašim Tači, bivši komandant OVK-a i sadašnji premijer Kosova, za mađarski "Nepsabadšag", 16. april 2008, "Tanjug")

Umaći Šešelju

"Karla del Ponte je u svojim memoarima potvrdila da je optužnicu protiv mene podigla na zahtev Zorana Đinđića. Mafijaški premijer Đinđić umakao nam je pre pet godina i njemu više ne možemo da postavimo nijedno pitanje, ali Del Ponteovoj možemo." (Vojislav Šešelj, u Haškom tribunalu, 17. april 2008, "Beta")

"Ovakvi Šešeljevi stavovi predstavljaju početak ostvarenja sporazuma DSS-SRS koji sadrži borbu za puštanje Šešelja na slobodu, uništavanje tekovina 5. oktobra, puštanje na slobodu ubica premijera, Legije i onih koji su opljačkali Srbiju, što je Tomislav Nikolić u svojoj predsedničkoj kampanji već i najavio. Tražimo od gospodina Koštunice da otvoreno kaže građanima da li njegov savez sa Šešeljem, koji mu omogućava ostanak na premijerskom mestu, vredi uništenja Srbije umesto daljeg ekonomskog napretka kroz približavanje EU." (saopštenje DS-a, 18. april 2008, "Tanjug")

&

"Pitam da li je istina da se Vojislav Koštunica čuo sa Vojislavom Šešeljem prošle nedelje, šta su razgovarali sat vremena i da li su tad ugovorili tu veliku koaliciju ili ne? I pitam još na čiji račun se čuo, da li je to sa mobilnog telefona Vlade Republike Srbije, pa smo mi kao građani platili taj telefon, ili je to bilo na račun Vojislava Šešelja iz Haga?" (Dragan Šutanovac, odlazeći ministar odbrane iz DS-a, 14. april 2008, "Poligraf" TV "B92")

"Pozivam NATO marinca Dragana Šutanovca da objavi sporazum [DSS-SRS] i tako me demantuje, a ja ću odmah podneti ostavku. Da takav sporazum postoji sigurno bi ga već nekako nabavila NATO komanda pa bi ga dala svom marincu." (Andreja Mladenović, portparol DSS-a, 19. april 2008, "Tanjug")

Odbor za doček

"Svako ko prizna da je Kosovo nezavisno mora završiti u zatvoru. Oko toga se ne možemo pogađati. To je naša ustavna obaveza i na to nas obavezuje zakon. Neka samo proba Boris Tadić da potpiše taj ugovor o stabilizaciji. On može da otputuje, ali ne znam gde će da se vrati, jer kada se bude vratio mi ćemo ga sačekati u Beogradu da mu pokažemo šta o njegovim potpisima mislimo." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 13. april 2008, "Beta")

"Imaće problem ako potpišu. Ako Sporazum potpiše Boris Tadić, pokrenućemo inicijativu za opoziv predsednika Srbije, jer je prekršio Ustav države i Rezoluciju Skupštine Srbije. Gospodin Tadić nema pravo, a pravo koje je Đelić dobio na nekoj od sednica Vlade, to je bilo pravo da Srbija uđe u EU sa Kosovom." (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 13. april 2008, "B92")

"Velimir Ilić je samo ponovio ono što je ovih dana već rekao Tomislav Nikolić. Praktično je to poziv na linč. Nikolić je rekao da Boris Tadić, ukoliko potpiše sporazum sa Evropom, treba da javi gde će sleteti kad se bude vraćao, pa će ga oni dočekati, pa će se on provesti kako treba. Isto to je rekao i Velimir Ilić. Mislim da je to govor mržnje kakav nije zabeležen na prostorima naše zemlje." (Dragan Šutanovac, potpredsednik DS-a, 13. april 2008, "B92")

Oslobađanje EU od nje same

"Koštuničina vlada će se uspešno protiviti oduzimanju Kosova dok će EU morati da se vrati sebi, da bi sa Srbijom potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju." (Slobodan Samardžić, odlazeći ministar za KiM iz DSS-a, 19. april 2008, "Tanjug")

"DS bi sutra ujutro potpisala Sporazum sa EU. Pre četiri meseca premijer Koštunica je rekao da SSP ne treba da bude potpisan jer on znači odobrenje prisustva misije Euleks na Kosovu, dok je Holandija stopirala Sporazum zbog saradnje s Hagom. Tako su se Koštunica i Holandija sreli na istom stavu." (Dragan Đilas, kandidat DS-a za gradonačelnika Beograda, 15. april 2008, "Press")

"Ukoliko bi koalicija okupljena oko DS potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, to suštinski značilo legalizaciju NATO države Kosovo. Srbiju taj sporazum i taj potpis ne bi ni na šta obavezivao. NATO će do 28. aprila vršiti veliki pritisak da koalicija Čanak-DS-G17 potpiše Solanin sporazum, kako bi NATO pakt mogao da tvrdi da je Srbija priznala nezavisnost Kosova. Tada bi Solana mogao da ode u Prištinu i da saopšti da je završio svoj posao koji je započeo bombardovanjem Srbije." (Aleksandar Popović, kandidat DSS-a za gradonačelnika, 13. april 2008, "Tanjug")

"Žao mi je što je Koštunica prihvatio elementarnu i bazičnu tezu iz Šešeljevog testamenta da Srbija ne treba da ide u EU, jer su tamo naši neprijatelji." (Oliver Dulić, odlazeći predsednik Skupštine iz DS-a, 18. april 2008, "Tanjug")

"Najveći cilj NATO-a je da se Solanin sporazum potpiše pre izbora 11. maja, jer se plaše da će posle tog datuma koalicija 'Za evropsku Srbiju' otići u opoziciju. Unapred odbacujemo da NATO može da tvrdi da je bilo ko u ime Srbije 28. aprila potpisao nezavisnost Kosova." (Andreja Mladenović, portparol DSS-a, 17. april 2008, "Press")

Pakt o (najgorem) napadanju

"Trojni pakt Koštunica-Ilić-Šešelj želi da uništi evropsku budućnost Srbije i odvede je u izolaciju iz perioda devedesetih." (Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV-a, 16. april 2008, "Beta")

"Narodnjačka koalicija poklanja najvredniji resurs [NIS] ove zemlje kako bi dobila podršku za svoju politiku i kako bi Koštunica bio doživotni premijer. To jasno pokazuje ko je u ovoj zemlji strani plaćenik i zastupnik stranih interesa. Koštunica je uspeo da mu narod bude sve malobrojniji, živi sve gore, a i država mu se smanjila, da manja ne može da bude." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 18. april 2008, "Beta")

"Portparoli Da Srbija Stane stranke, skraćeno DSS, svakoga dana iskazuju gađenje prema Nenadu Čanku, članu Koalicije za evropsku Srbiju. Bili su mladi 5. oktobra pa se ne sećaju kako se Koštunica grlio sa Čankom pre svakog mitinga, dok se Voja borio za fotelju, a Nenad za promene." (Srđan Milivojević, funkcioner DS-a, 14. april 2008, "Blic")

&

"Istina je, a ne neistina da na drugoj strani stoje Čanak, Demokratska stranka i G17 plus. Čanak je prvi prosto zato što je najmlađi partner i prvi je zbog toga što on dodatno pojačava tu moju sumnju u namere, prave namere koalicije. Zato što Čanak govori da je Kosovo nezavisno, zato što govori jednostavno da je Vojvodina u Srbiji od 2006. kad je donet Ustav i još mnogo štošta, zato što govori da je Jugoslaviju činilo... Mene zanima taj novi cvetni aranžman, jednostavno, taj sastav koji vidim pred sobom i neke poruke koje dolaze iz njega." (Vojislav Koštunica, nosilac liste DSS-NS, 13. april 2008, "Utisak nedelje")

"Za Koštunicu ne mogu da govorim, ali što se mene tiče, Boris Tadić, koji kao maneken šeta svetom i zaustavlja poslove od vitalne važnosti za Srbiju, on je bivši čovek, on je sve dalje i od mene i od moje stranke. Daleko mu lepa kuća! Ne možemo mi da sarađujemo s nekim ko je u svoje jato prihvatio i Nenada Čanka i Bojana Kostreša, koji hoće Vojvodinu republiku. Fali mu još samo Čeda Jovanović! Ma, znate li vi da je on mene zvao, da su mi nudili sigurnu ministarsku funkciju, samo da ostavim Koštunicu. Ja nisam hteo!" (Velimir Ilić, 15. april 2008, "Press")

DOS je mrtav, živeo DSS!

Tomislav Nikolić:

"Jeste li verovali posle 5. oktobra 2000. godine da ćemo ovako da razbijemo DOS? Pogledajte kako je to puklo kao dete kad razbije zvečku. Pola DOS-a je prešlo na srpsku, patriotsku i poštenu stranu." ( 14. april 2008. "Tanjug")

"Neko će posle izbora morati da napravi vladu, a nije sramota praviti sa DSS-om vladu." ( 17. april 2008. "Beta")

"Koga je moliti nije ga ljutiti." (na pitanje da li mu je čudno što narodnjačka koalicija u kampanji ne napada radikale, 18. april 2008, "Politika")

&

"Nastavak sledi, ali sa drugim koalicionim partnerima kojima će sopstvena država i njena teritorija biti mnogo bliži od nekakve Evrope. Ovih deset meseci za nama su deset izgubljenih meseci, a naši dojučerašnji koalicioni partneri su zauvek izgubljeni kada je buduća Vlada Republike Srbije u pitanju." ( Zoran Lončar, odlazeći ministar prosvete iz DSS-a, 13. april 2008, "Beta")

Bajka s tužnim krajem

"Ne znam da li ste primetili da je nakon svakih izbora Dinkić sve belji i belji? Naglo sedi, zato što se boji da će konačno pasti sa vlasti, i da će onda biti uhapšen. Evo, poručujem Dinkiću da ćemo ga uhapsiti već 12. maja, odnosno dan posle izbora. Boža Đelić će, ako DS izgubi, ili bežati iz zemlje, ili će kao i Dinkić završiti u zatvoru. Boži 'Biberčetu', kako ga zove Tadić, zabiberiće sudski istražni organi, jer se obogatio uzimajući provizije i nanoseći štetu Srbiji." (Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a, za frankfurtske "Vesti", 19. april 2008, "Tanjug")

Nisam prisustvovao, ali kao da jesam

Povodom sukoba na sednici Vlade Srbije:

"Sramota je za državu što opštinski koordinatori na KiM, koje je izabrala vlada, ne mogu da rade zbog nečije lične odluke. Nisam prisustvovao delu sednice kada se o tome raspravljalo, ali je sigurno u pitanju veliko kršenje zakona." (Dragan Đilas, odlazeći ministar bez portfelja iz DS-a, 19. aprila 2008, "Politika")

"Razumem svačiju nervozu s obzirom da je izborna kampanja u toku. Sigurno postoji zebnja za ono što nas čeka posle 11. maja. Takođe, imam potpuno razumevanje za činjenicu da je poneko od nas stekao vaspitanje na ulici, ali nemam razumevanje da takvo ponašanje imaju institucije kao što je Vlada Srbije. Bilo me je sramota što sam prisustvovao do kraja sednici Vlade. Sednica je okončana izlaskom nekih ministara, zahvaljujući čemu je pao kvorum za rad Vlade." (Zoran Lončar, konferencija za novinare, 17. april 2008, " Tanjug")

"Ja jesam izašao sa sednice jer prosto nisam želeo da više slušam neka licemerstva više u životu... Rekao sam sebi šta mi treba u životu da slušam nešto što je licemerstvo, zašto da sebi u životu to dajem, biće izbori uskoro i građani će odlučiti da li su za evropsku Srbiju ili protiv." (Mlađan Dinkić, odlazeći ministar ekonomije iz G17, 17. april 2008, "Pres pretres" TV Pink")

"Ja sam izašao malo ranije, ali službeno, imao sam zakazan sastanak, a ova sednica Vlade se malo odužila." (Dragan Šutanovac, 17. april 2008, "Pres pretres" TV Pink")

Čini mi se vekovima...

O pismu Borisa Tadića "Politici":

"Vladimir Radomirović, novinar: Evo, ja sam imao iskustvo s Vladimirom Bebom Popovićem koji je 2002. godine tražio isto to u pismu sličnom vašem.

Boris Tadić, predsednik Srbije i DS-a: Šta, vi sad hoćete da kažete da ja radim isto što i Beba Popović?

Vladimir Radomirović: Čini mi se.

[...]

Boris Tadić: Reći ću ovo: tekst o nasledstvu Nenada Bogdanovića je skaredan, zato što insinuira da na njegovim računima ima 25 miliona evra. 'Priča se...' I to je objavila 'Politika'. Priča se i da je 'Politika' glasilo DSS-a, ali ja neću da verujem u to, jer je 'Politika' nacionalna institucija. Kad bih se ja oslanjao na takve glasine, to bi bilo loše. Moramo da se oslanjamo na činjenice." (14. april 2008, "Politika")

Iz keca u deset hiljada

"Može, kladim se u 10.000 evra da ćemo 11. maja uzeti više od 17 odsto glasova! I ono što još sa sigurnošću mogu da vam kažem, to je da Nova Srbija više nikada neće imati posla sa Tadićem i ljudima koji su se okupili oko njega." ( Velimir Ilić, 15. april 2008, "Press")

"Velja Ilić kao energičan čovek, ministar i političar, već mi je rekao da se pokajao što nije rekao da ćemo i više da dobijemo nego što smo dobili na prošlim parlamentarnim izborima. Na izborima učestvujemo da bismo pobedili i samim tim nam je za taj cilj potreban i optimizam. Radimo na tome da se 11. maja pokaže da je Velja Ilić u pravu, a ne određeni istraživači javnog mnenja." (Vojislav Koštunica, 19. april 2008, "Danas")

Kad sveci marširaju u kampanji

"Svakako da kad nema lidera partije i kad krene kampanja protiv nas. Neka mi Bog oprosti i presvetli patrijarh se ne naljuti što ga uzimam za primer, ali bi i patrijarha Pavla, 'sveca koji hoda zemljom', načinili crnim đavolom da su toliko hiljada negativnih napisa o njemu napisali." (Bogoljub Karić, predsednik pokreta "Snaga Srbije", na konstataciju da je na poslednjim izborima imao manje od jedan odsto, 13. april 2008, "Politika")

"Taman da nekoga sveca sa neba skinete i predložite za premijera da bi naši partneri rekli da eto, on je pro-NATO, proevropljanin, on je lopov, kriminalac, korumpiran i tako dalje, i tako dalje, tako da ne želimo da bilo onoga koga predložimo u ovom trenutku neko provlači i razvlači..." (Dragan Šutanovac, "Poligraf" TV "B92")

Mi smo za mene

"Mi ćemo jednom uredbom Vlade da proglasimo mene za pobednika." (Dragan Đilas, kandidat DS-a za gradonačelnika Beograda, 18. april 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Možda je moja komparativna prednost da sam od svih kandidata [za gradonačelnika Beograda] najmlađi." (Aleksandar Popović, 14. april 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Otkud ja znam [šta je sa aferom 'Kofer']?! Što me pitate za to?! Što me provocirate? Što, molim vas, umesto što otkrivate afere, ne napišete da su ovakvi kao ja potrebni Srbiji! Znate li da sam bio najbolji student generacije na Fakultetu političkih nauka sa prosekom deset. Čak sam bio bolji i od Uroša Šuvakovića!" (Ivica Dačić, 16. april 2008, "Press")

"Moj otac je rođak Radovana Karadžića, to nas čini valjda 'krvno povezanim'. Ali ja se ipak više osećam 'krvlju povezanom' sa zločincima koje skrivamo mi, jer Ratka Mladića skrivaju nelustrirane institucije moje zemlje." (Biljana Srbljanović, kanidat LDP-a za gradonačelnika Beograda, 10. april 2008, "Slobodna Bosna")



Ko nema za most? Daj odmah četiri!

"Most na Adi Ciganliji je najbolji primer korupcije, za njega smo mogli da izgradimo još jedan i po most, Borča-Zemun, i onaj u Sremu da bude završen odmah." (Aleksandar Vučić, kandidat SRS-a za gradonačelnika Beograda, 18. april 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Rešenje za most na Adi je neprihvatljivo jer smo za te pare mogli da napravimo četiri mosta." (Milutin Mrkonjić, kandidat SPS-a za premijera, 31. mart 2008, "Glas javnosti")

Potražnja bez ponude

"Novinar: Kada Srbija potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?

Božidar Đelić, odlazeći potpredsednik Vlade iz DS-a: Kad nam ponude.

Novinar: Kad se ženite?

Božidar Đelić: Kad ponudim." (14. april 2008, "Press")

&

"Danijela Šegan, voditeljka: Upravo taj asfalt koji pominjete, pet puta je menjan asfalt, a propada vam štikla ako idete...

Aleksandar Popović: Ne idem u štiklama, još uvek." ("U susret", 18. april 2008, TV "Studio B")

Zarazna si, Pamela

"Otkazao sam gostovanje Pamele Anderson u Čačku jer sam čuo da je bolesna. Ona ima neki hepatitis, a to se brzo širi. Šta će nam bolesna žena u Srbiji?!" (Velimir Ilić, 18. april 2008, Internet stranica zagrebačkog "Večernjeg lista")

VREMEPLOV

"Srbe treba probuditi i reći im da Kosovo više nikada neće biti srpsko i da sada treba braniti srpsku manjinu i spomenike kulture i ništa više." (Biljana Srbljanović, za poljsku "Gazetu viborče", maj 2007, "Beta")

"U premijera Vojislava Koštunicu verovao sam kao u njegovu svetost patrijarha Pavla." (Bogoljub Karić, avgust 2004, "Danas")

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM