Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

 

REČI I MISLI 065

23–29. mart 2008.

Priprema: Aleksandar Lazić

Malo žalbi oko mnogo čega

"Sastanak na Brdu kod Kranja ministara spoljnih poslova EU sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem bio je prijateljski, otvoren i produktivan. Jeremić se malo žalio. EU se malo žalila." (Dimitrij Rupel, ministar inostranih poslova Slovenije, 29. mart 2008, TV "Pink")

"Mislio sam da dozvoljavate slobodu govora." (Neš Petrović, srpski student kome je oduzet transparent "Kosovo je Srbija" na teniskom turniru u američkom Indijan Velsu, za "Njujork Tajms", 24. mart 2008, "Tanjug")

Devet godina nesamoće

"Izražavamo večnu zahvalnost NATO-u zato što se deveta godišnjica bombardovanja srpskih vojnih i policijskih ciljeva obeležava u nezavisnom i međunarodno priznatom Kosovu." (Fatmir Sejdiju i Hašim Tači, predsednik i premijer Kosova, 25. mart 2008, "Danas")

"Sada je više nego jasno da je surovo rušenje Srbije u bombardovanju NATO-a imalo samo jedan pravi cilj, a to je da se pokrajina Kosovo i Metohija pretvori u prvu NATO državu u svetu." (Vojislav Koštunica, odlazeći predsednik Vlade, 24. mart 2008, "Politika")

Nema Srbije bez Srbije?

"Preživeli smo 'nema Srbije bez Knina'. Srbija je doživela veliku nesreću i međunarodnu sramotu, a u Kninu nema više Srba. Sada isti ponavljaju 'nema Srbije bez Kosova'. Srbije ima i mora je biti. Srbija više nema šta da izgubi sem sebe." (Vuk Drašković, predsednik SPO-a, 23. mart 2008, "Press")

"Suština je u ovome – ne treba meni Kosovo ukoliko mi je Srbija puna korupcije." (Željko Ivanji, član Predsedništva G17+, 26. mart 2008, "Problem" TV "Studija B")

"Da ponovim: mi nezavisnost [Kosova i Metohije] ne treba da priznajemo. Ali samo naivni misle da pravda uvek pobeđuje. U svakodnevnom životu vidimo da pravda veoma retko pobeđuje. Isto je to u međunarodnim odnosima. Cela istorija je sazdana na nepravdama, uvek su jači tlačili slabije. I zato, bez obzira na ishod, moramo da se zalažemo i borimo za pravedna rešenja – onim sredstvima kojima to možete. U suprotnom, ako neko misli da može silom, neka izvoli, jurišajte, pa poginite svi kao pod knezom Lazarom, do poslednjeg čoveka, i neka istorija zapiše: mi nismo dali metar svoje teritorije!" (Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS-a, 23. mart 2008, "Politika")

Sletanje (iz vakuuma) u život

Na tribini "Zaboravljeni svet – enklave na Kosovu", 27. mart 2008, "Tanjug":

"Država isključivo nastupa u rešavanju problema nezavisnosti Kosova sa pozicije nacionalne politike i države u 19. veku. Kosovo mora da sleti u ljudski život. [...] Granice se menjaju kroz vreme, ja jednostavno ne razmišljam po tim kodovima." (Borka Pavićević, direktora Centra za kulturnu dekontaminaciju)

"Srbi na Kosovu se nalaze u vakuumu i njima manipulišu pripadnici DB-a, SRS-a, DSS-a i druge političke stranke." (Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava)

Za dan-dva, možda pet, možda sto, ne znam broj...

Vojislav Koštunica, 24. mart 2008, "Intervju" RTS-a:

"Priča o samoizolaciji ne može ništa drugo, nego da vas – ako ste dobrog raspoloženja – natera da se nasmejete. [...] Onda su Norvežani, kada su dva puta glasali 'ne' ulasku u EU glasali za samoizolaciju. Pa, to je čista budalaština. Mi imamo dostignut nivo saradnje sa EU koji niko ne dovodi u pitanje – sada kažemo da zastanemo u ovom trenutku da ovo pitanje [u kojim granicama EU vidi Srbiju] rešimo."

"Što se tiče članstva u EU, ono će doći za mnogo, mnogo godina."

&

"Narod hoće da čuje realne priče, a ne zagovaranja i zamagljivanja o brzom ulasku Srbije u EU. Mi smo realni i kažemo narodu da će do ulaska u EU proći mnogo godina, a za to vreme može svašta da se dogodi sa zajednicom evropskih zemalja." (Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, 26. mart 2008, "Danas")

"[EU za Srbiju znači] isto što i Jevrejima Treći rajh svojevremeno." (Oliver Antić, profesor Pravnog fakulteta, 27. mart 2008, prema "NIN-u")

&

"Meni evropsku perspektivu ne može niko da oduzme? Kako?! Evo, uskoro završavam magistarske studije evropske integracije." (Miloljub Albijanić, funkcioner G17+ i diplomirani matematičar, 26. mart 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

Hor srpskih kozaka

O koncesiji za autoput Horgoš-Požega:

"Pre nekoliko dana održan je sastanak svih ministarstava i svi ministri su se složili da koncesionar može da počne sa radovima, sem ministra finansija, koji je dao usmenu, ali ne i pismenu saglasnost. Za novonastalu situaciju kriv je potpredsednik Božidar Đelić. On od samog početka ruši koncesiju. U celu priču upetljao se kao karcinom." (Velimir Ilić, odlazeći ministar infrastrukture, 27. mart 2008, "Press")

"Nema potrebe za vređanjem. Važno je da se situacija oko koncesije pažljivo analizira i donese odluka koja je u najboljem interesu države i građana, a ne nekih stranih kompanija ili pojedinih domaćih političara." (Božidar Đelić, odlazeći potpredsednik Vlade, 27. mart 2008, "Press")

"Optužujemo vas [Borise Tadiću] za svaku novu žrtvu na Ibarskoj magistrali." (saopštenje Nove Srbije, 29. mart 2008, "Alo!")

&

"Zahtevamo da sazovete vanrednu sednicu Vlade na kojoj bi bio razmatran predlog da se produži rok od 90 dana koncesionaru da u potpunosti zaokruži finansijsku konstrukciju, što bi omogućilo izgradnju autoputa Horgoš-Požega. Izgradnja autoputa je od vitalnog značaja za zemlju, privredu i građane. Ukoliko ne sazovete sednicu do 31. marta, celokupni ugovor o koncesiji postaje ništavan." (Božidar Đelić, Mlađan Dinkić i Rasim Ljajić, premijeru Vojislavu Koštunici, 29. mart 2008, "Alo!")

"Predlog o produženju roka koncensionaru nije pismeno dostavljen i obrazložen. Mi nismo kozačka skupština da donosimo odluke od uveta do uveta, s kolena na koleno, već Vlada. O svemu ćemo se izjasniti i o svemu možemo da razgovaramo, ali Srbija mora da dobije taj autoput. Zaprepašćen sam stavovima bivših partnera." (Vojislav Koštunica, 29. mart 2008, "Večernje novosti")

Jedinica iz vladanja, dvojka iz svađanja

Konferencija za novinare posle sednice Vlade Srbije, 27. mart 2008, TV "B92":

"Ministarstvo finansija je analizom predloga Ministarstva infrastrukture došlo do zaključka da se građanima Srbije nameće veliki finansijski rizik, da se milijardu i po evra prevali na teret građana Srbije." (Mlađan Dinkić, odlazeći ministar ekonomije i regionalnog razvoja)

"Ne bih želeo da ikad više u Vladi budu priučeni ministri finansija, ministričići – da bude pravi ministar, da kad kaže to tako bude... Teško narodu ako nešto počne da se gradi, gasovod – samo treba da pravimo skijališta. Gospodine Dinkiću, vi ste ovde tako pričali kao da smo mi ovde male Đokice." (Velimir Ilić, odlazeći ministar infrastrukture)

"Ja bih bio mnogo srećniji da nemamo ovde tumače onoga šta su mislili i rekli gospoda Đelić i Cvetković, nego da su oni sami došli – tumača je nama dosta u ovoj državi." (Predrag Bubalo, odlazeći ministar trgovine i usluga)

"Sve vreme govorite da ovo nije predizborna kampanja, a to što radite sada je čisto politikanstvo. To je sramota!" (Dragan Đilas, odlazeći ministar zadužen za NIP, napuštajući konferenciju za novinare)

Viši (partijsko-ministarski) interesi

"Mrska mi je i pomisao da sa Čedom Jovanovićem sedim u istoj vladi, ali ako partija odluči da je to u interesu Srbije, spreman sam da se žrtvujem." (Slobodan Milosavljević, odlazeći ministar poljoprivrede iz DS-a, 25. mart 2008, prema "Gazeti")

"Siguran sam da bi Tadiću i Dinkiću bila prihvatljivija koalicija sa DSS-om nego sa LDP-om, jer mi ne želimo da pravimo kompromis oko suštinskih pitanja." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 27. mart 2008, "Tanjug")

"Ja ne mogu da zaboravim Draškovićevo opoziciono delovanje devedesetih godina, čak smo od 1996. do 2000. bili u koaliciji. Ali, ako se pomenu partizani i četnici – tu bismo se ozbiljno posvađali! Ono što sigurno znam jeste da, pored radikala i socijalista, više nikada ne bih mogao sa DSS-om! I to obećavam!" (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 27. mart 2008, "Press")

&

"Onoga trenutka kada su Nenad Čanak i LSV pristupili koaliciji 'Za evropsku Srbiju', oni su prihvatili i ono što je bio program Borisa Tadića na predsedničkim izborima i što je program DS-a na parlamentarnim." (Oliver Dulić, funkcioner DS-a, 22. mart 2008, "Dnevnik")

"Nismo ulazili ni u kakve koalicije da bismo prihvatili nečiju politiku ili nečiji program, a pogotovo se to ne odnosi na politiku DS-a prema Kosovu." (Aleksandra Jerkov, poslanik LSV-a, konferencija za novinare, 22. mart 2008, "B92")

Otpozdrav na pismo

O zaostavštini Nenada Bogdanovića, 29. mart 2009, "Politika":

"Ako su tačne sumnje o Bogdanovićevom imovinskom stanju koje je Politika objavila na naslovnoj strani, u pitanju je ozbiljno krivično delo koje nadležni organi moraju u najhitnijem roku da rasvetle. Međutim, ukoliko navodi nisu tačni, radi se o pokušaju narušavanja ugleda preminulog gradonačelnika i dovođenja u opasnost njegove porodice. Zbog toga Vas pozivam da u najhitnijem roku nadležnim državnim organima dostavite sva saznanja na osnovu kojih je pisan tekst." (Boris Tadić, predsednik Srbije i DS-a, u pismu direktoru i glavnom i odgovornom uredniku "Politike")

"Neka nadležni državni organi rade svoj posao, a novinari 'Politike' će da rade svoj, u skladu sa zakonom i etičkim standardima. Nadam se da ih vaša intervencija s vrha državne i političke vlasti neće zaplašiti." (Ljiljana Smajlović, glavni i odgovorni urednik "Politike")

Šokirani & zapitani

Božidar Đelić:

"Svestan sam da sume koje sam naveo u imovinskoj karti mogu nekoga i da šokiraju." (27. mart 2008, "Politika")

"Hoću da kažem šta sve imam i kako sam stekao, i da pokažem kako se može postati bogat, a ne biti lopov." (25. mart 2008, "Press")

"Zatražiću da se promeni Zakon u sprečavanju sukoba interesa, tako da imovina svih političara postane javna i da svi budu predmet provere, a da oni koji me napadaju objasne kako je moguće da bez ijednog dana radnog staža imaju tolike stanove." (25. mart 2008, "Glas javnosti")

&

"Lepo je što funkcioneri DS-a zabavljaju javnost prijavljivanjem svoje imovine, ali da DSS postavlja konkretno pitanje koje zahteva precizan odgovor: da li četvorica visokih funkcionera DS-a, Đelić, Đilas, Vlahović i Šaper poseduju u zbiru više od 100 miliona evra?" (Andreja Mladenović, portparol DSS-a, 27. mart 2008, "Beta")

Bazen iz srednjeg veka

"Moju imovinu kontrolisali su svi, od Tita pa naovamo, jer ona vekovima postoji."
(Velimir Ilić, 22. mart 2008, "Glas javnosti")

"Velimir Ilić je više puta pokazivao svoju imovinu i govorio o njoj, nije krio ni bazen koji ima, čak je i nacionalnom servisu dopustio da ga slikaju kako se kupa u tom bazenu." (Dragan Šormaz, funkcioner DSS-a, 28. mart 2008, "Dnevnik")

 

Borba za (Koštuničin) obraz

"Sve smo radili više za druge nego za sebe. Stabilan dinar, jake banke, dobar poreski sistem, a godinama sam meta prljave kampanje. Zato sam otvorio vrata javnosti. Mnogi građani zbog toliko puta ponovljenih laži veruju u njih, ali došlo je vreme da se u ovoj kampanji borim i za svoj obraz. Za Koštunicu se kaže da je pošten. On jeste pošten, ali nije ni milimetar pošteniji od mene." (Mlađan Dinkić, predsednik G17+, primajući novinare u svom stanu, 26. mart 2008, "Press")

"Kroz razne afere u kojima je učestvovao, Dinkić je stekao proviziju od 50 miliona evra, a da se sada građanima Srbije predstavlja kao puka sirotinja!" (saopštenje SRS-a, 26. mart 2008, "Press")

&

"Pozivam Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da dođu kod nas na kafu i vide gde živimo, a da im mi posle uzvratimo posetu." (Tatjana, supruga Mlađana Dinkića, 26. mart 2008, "Danas")

"Ja neću da vam objavim zato što to traži Mlađan Dinkić. Šta bi bilo da je tražio da mu pokažem desnu nogu ili levu. A ko je Mlađan Dinkić da traži od mene imovinsku kartu? [...] A on [Dinkić] jeste lopov." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 27. mart 2008, "B92")

"Auto nemam, ušteđevinu nemam. Moja deca imaju oko 2.000 evra, to smo sakupili od novca koji su dobijali za rođendane." (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, 22. mart 2008, "Kurir")

Na plećima (ne)normalnih divova

"Izbori su divovska borba MMF-a i Dinkića sa jedne i pravoslavne Srbije sa druge strane." (Brana Crnčević, pisac i član SRS-a, 25. mart 2008, prema listu "Alo!")

"Videćemo kome će 11. maja ovdašnji građani podariti svoj glas. Oni, doduše, znaju da taj za koga su glasali nije baš normalan, da slabo stoji sa živcima, ili da je operisan na mozgu umesto da mu operišu treći krajnik, ali će izaći na birališta jer su robovi tvrdnje da su izbori građanska obaveza od koje zavisi hoćeš li redovno primati penziju." (Bogdan Tirnanić, kolumnista, 26. mart 2008, "Press")

Pretpetokotobarski ciklus

Milutin Mrkonjić, potpredsednik SPS-a, pre napuštanja emisije, 26. mart 2008, "Problem" TV "Studija B":

"U Beogradu ništa nije urađeno, od 5. oktobra do danas. A pre 5. oktobra je urađeno šta je urađeno. [...] Urađeno je sve."

"Kriminalci su i srušili sistem 5. oktobra, paljenjem Skupštine i sramnim događajima. Što se mene tiče, nikad ne bih u tu Evropu ušao jer su pobili tri hiljade naših građana."

"Dajte da pričamo o programima, dajte da ja vodim emisiju. [...] Sa vama mogu da se nadvikujem, vi ne znate da vodite emisiju – dajte da ja vodim emisiju. Mogu i ja malo da budem nepristojan." (voditelju Predragu Sarapi)

Specijalno vaspitanje

Incident na suđenju Tijanić protiv Biljane Kovačević-Vučo:

"Kada sam naletio na Tijanića, n isam mogao da se suzdržim posle svega onoga što je rekao o Đinđiću, u stilu da ako Đinđić preživi Srbija neće i druge njegove čuvene izjave. Prošao sam i rekao mu da se stidi, a on se okrenuo i udario me po glavi, malo iznad uveta. Otrčao sam dole, a njegova advokatica ga je smirivala." (Miloš Luković, šef izbornog štaba LDP-a na Paliluli, 27. mart 2008, Radio "Slobodna Evropa")

"Mladić od oko 25 godina mi je prišao, počeo da me vređa i psuje. U jednom trenutku mi je rekao: 'Platićete i ti i Koštunica!', i krenuo prema meni sa podignutom rukom. U samoodbrani sam mu prilepio vaspitni šamar i on je istog trenutka pobegao niz stepenice! Računali su da ću više da ga bijem, da bi me posle u njihovim medijima prikazali kao divljaka koji tuče ljude po sudovima. Međutim, na njihovu žalost, nije bilo potrebe za tim." (Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, 28. mart 2008, "Press")

Da li, da li... nama nešto fali?

"A šta to meni fali, pa se ljudi čude što imam lepu, mladu i zgodnu ribu?!" (Nenad Čanak, 27. mart 2008, "Press")

"Nije teško biti Mlađanova supruga, jer je dosta tolerantan. Nije mi teško ni što ga nema kod kuće od ujutru do uveče. On spada u ljude kojima je posao što teži, sve izazovniji. Iako je za druge normalno da rade nešto lakše, njega uvek interesuje nešto novo. Ja sam čak tekst iz psihologije morala da pročitam da bih ga razumela." (Tatjana Dinkić, 26. mart 2008, "Press")

"Ponosna sam i zato što znam da je moj suprug bio jedan od najobrazovanijih, za politiku najtalentovanijih, i, eto, najlepših lidera u 20. veku. Nekoliko puta sam rekla da Slobodan nije izveden pred Haški sud, već da je Haški sud izveden pred njega." (Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića, 24. mart 2008, "Glas javnosti")

Komunikacijski brejkdaun

"Komunikacija između matice i dijaspore je zaostala." (Milica Čubrilo, odlazeći ministar dijaspore iz DS-a, 25. mart 2008, "Signali" RTV Vojvodine)

&

"Da li psihološki i politički profil Vojislava Koštunice odgovora profilu Envera Hodže?" (pitanje urednika "Teme dana" Radeta Stanića upućeno Dragoljubu Mićunoviću, 23. mart 2008, "Politika")

&

"Olivera Jovićević, RTS: Da li isključujte mogućnost pregovora sa DS-om i koalicijom okupljenom oko nje?

"Vojislav Koštunica: Isključujem svaku mogućnost razgovora o tome šta će biti posle izbora pre izbora." ( 24. mart 2008)

Ima dobrih vesti

"Pred utakmicu sa Ukrajinom važno mi je da nijedan igrač nije u zatvoru, poput nekih funkcionera, i da niko od njih ne bude opterećen dešavanjima u našem fudbalu." (Miodrag Đukić, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, 23. mart 2008, "Press")

VREMEPLOV

"Sve dok je u Srbiji budala, ja ne moram da brinem za svoju političku karijeru." (Vojislav Šešelj, kao narodni poslanik, jun 1994, "Borba")

&

Mlađan Dinkić, kao guverner NBJ: "Šešelj je budala."

Novinari: "Nije li to pregrubo za javnu reč?"

Mlađan Dinkić: "Dobro, onda da kažem da je Šešelj ekstra budala." (februar 2002, konferencija za novinare)

 

 

 
 
Copyright by NSPM