Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

 

REČI I MISLI 062

02. mart – 08. mart 2008.

Priprema: Aleksandar Lazić

A od NATO-a... nezavisnost!

"Nezavisnost nije rođena iz unilateralne inicijative naroda na Kosovu, već je nastala unutar NATO-a. Da je bila reč o unilateralnom aktu, niko ne bi uzeo u razmatranje proglašenje nezavisnosti." (Masimo d'Alema, ministar spoljnih poslova Italije, 07. mart 2008, "Večernje novosti")

Rat i (ekonomski) mir

Dmitri Rogozin, ambasador Rusije, pri NATO-u, 05. mart 2008, "Tanjug/Politika":

"Nama je sve već odavno jasno. Znamo da moramo da budemo jaki. Samo neka pokušaju da priznaju naše Kosovo. Neka samo pomisle na to. Videćete da će nakon toga veoma brzo izgubiti takvu svoju naviku."

"U Beogradu imam puno prijatelja koji mi često kažu: dajte nam naoružanje, a mi ćemo po pitanju ekonomije da se uortačimo s Francuzima. Dakle, kada je rat – idemo s vama. Kada je mir – nećemo. E pa, ne može to tako. Ekonomija je veoma važna."

&

"Srbija je sposobna da sama odbrani svoju teritoriju i nije joj potreban ruski KFOR na terenu. Ono što Srbima treba jeste, pre svega, najmodernije naoružanje koje ruska armija trenutno ima. Takvo naoružanje nam je potrebno radi svake eventualnosti – da je Srbija imala takvo savremeno naoružanje 1999. godine, ne bi joj se desilo bombardovanje." (Marko Jakšić, predsednik srpskih opština i mesta na Kosovu i Metohiji i poslanik DSS-a, 04. mart 2008, "FoNet")

Pravi patriotizam za lažne početnike

"Na Balkanu još ima lažnih dilema kada se govori o odnosu sa NATO-om i EU. Slušamo od nekih država: ako moramo da biramo između EU i Kosova, onda smo za Kosovo... ako moramo da biramo između prijateljstva s Rusijom i prijateljstva s EU, onda smo za Rusiju." (Dimitrij Rupel, ministar spoljnih poslova Slovenije, 07. mart 2008, "Večernje novosti")

"Pošto je Slovenija protivpravno priznala lažnu državu na teritoriji Srbije, Dimitrij Rupel se usuđuje da nam drsko drži lekciju o postojanju lažnih dilema. Najoštrije osuđujemo ove neprimerene izjave i bilo bi neophodno da, saglasno međunarodnoj praksi ophođenja između država, upriliči svoj ton kada govori o Srbiji." (Branislav Ristivojević, savetnik Vojislava Koštunice, 07. mart 2008, "Večernje novosti")

&

"Kakva je poruka u tome što [Branislav] Ristivojević drži govor o patriotizmu obučen u američku pilotsku jaknu, koja je službena uniforma američkih pilota, model 'avireks' G2?" (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 03. mart 2008, "B92")

Deveti putnik

"Mi jasno postavljamo pitanje ko je Fejt? Ko ga je poslao, po čijim ovlašćenjima i koga on predstavlja? On je za nas ilegalac na Kosovu i Metohiji!" (Andreja Mladenović, portparol DSS-a, o Piteru Fejtu, specijalnom predstavniku EU na Kosovu, 03. mart 2008, RTS)

Oj Evropo, iz tri dela, ponovo ćeš biti cela

"Više nemam poverenja u dosadašnje koalicione partnere DS i G17 plus da se iskreno bore za očuvanje Kosova. Vlada Srbije je u velikoj krizi jer nije bilo spremnosti da donesemo odluku da ćemo zajednički čvrsto insistirati da Srbija samo kao celovita država sa Kosovom može postati član EU." (Vojislav Koštunica, predsednik Vlade, 07. mart 2008, "Tanjug")

&

"Koštunici je Medvedev bliži nego Tadić. S novim predsednikom Rusije on nema ni psihičkih ni psiholoških problema, a sa Tadićem ima određenu predistoriju." (Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, 06. mart 2008, prema "NIN-u")

Jedinstveni u neslaganju

"Vlada Srbije ne funkcioniše i u ponedeljak će uputiti obrazložen predlog predsedniku Srbije da raspiše vanredne izbore za 11. maj. Vlada nema jedinstvenu politiku oko suštinskog pitanja – Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Ako Vlada nema jedinstvenu politiku, ne može da funkcioniše, to je kraj Vlade i vraćamo mandat narodu." (Vojislav Koštunica, konferencija za novinare u Vladi Srbije, 08. mart 2008, "B92")

"Kada dobijem odluku Vlade, raspisaću izbore u skladu sa ustavnim ovlašćenjima. Ne slažem se sa ocenom da Vlada Srbije nema jedinstvenu državnu politiku prema Kosovu u sastavu Srbije, smatram da Vlada Srbije nema jedinstven stav oko evropske i ekonomske perspektive Srbije i njenih građana." (Boris Tadić, predsednik Srbije, 08. mart 2008, "Tanjug")

&

Na vest o "kraju Vlade", 08. mart 2008, RTS:

"Izuzetna i pomalo neočekivana racionalnost od premijera i to ovog puta toplo pozdravljam." (Dušan Pavlović, docent beogradskog Fakulteta političkih nauka)

"Mislio sam da će se postići kompromis, baš sa stanovišta elementarnog patriotizma. Postavlja se pitanje kako će zemlja sa raspuštenom skupštinom i vladom u ostavci, sa tog stanovišta nisam siguran da je ovo najbolje rešenje. Sa stanovišta dugoročne racionalnosti, možda je ovo dobro vreme..." (Slobodan Antonić)

"To je završni čin jedne koalicije, jedne Vlade. Klijenti raznih partija i oni koji su se malo uhlebili biće neraspoloženi, ali će ući u novu nadu za novu raspodelu – u maju ili junu neko novi će da stavlja zlatan zub..." (Milan Milošević, novinar "Vremena")

Srbija – pusta, srpska

"Puno zavisi od Demokratske stranke – da li će se ona trgnuti i reći 'ne smemo da idemo u nacionalno samoubistvo, ne smemo da žalimo za Kosovom narednih 500 godina, nego hajde da mislimo o budućnosti ove zemlje'. A naša zemlja je Srbija." (Jovo Bakić, sociolog, 03. mart 2008, "Evronet" na RTS-u)

"DS je najveći politički demokratski potencijal Srbije, koji poslednje četiri godine služi kao pozadinska pešadijska rezerva Vojislavu Koštunici. Umesto da krči put ka EU, moja stranka radi asanaciju terena nakon Koštuničinih izgubljenih bitaka." (Zoran Živković, član DS-a i bivši premijer, 02. mart 2008, "Blic nedelje")

Slobodan čovek u okupiranoj zemlji

Boris Tadić:

"Ukoliko bi Srbiji bilo ponuđeno da potpiše Sporazum o priključivanju ja bih to uradio već danas, potpisao bih ugovor. Možda će neko reći da nemam pravo – imam po Bečkoj konvenciji. Ne guram se, ali bi takav ugovor štitio naš identitet u Evropi." (06. mart 2008, "B92")

"U političkom smislu, nikada nisam bio slobodniji. [...] Građanima sam na izborima predložio u kom pravcu i kako treba da idemo u narednim godinama. Za takvu politiku nisam dobio podršku SRS-a, DSS-a, Nove Srbije i LDP-a. Dobio sam podršku nekih stranaka i, ono što je najvažnije, građana Srbije. Niko ne može da me ucenjuje. Najsmešniji su mi oni koji pokušavaju sada da mi postavljaju uslove, npr. DSS, Nova Srbija i LDP. Ne znam s kojom logikom, s kojim moralnim opravdanjem ili uopšte s kojom idejom mogu da pomisle da mogu da postavljaju bilo kakve uslove u vezi s politikom koju ću voditi u narednom periodu, a koju će sprovoditi DS." (06. mart 2008, "Vreme")

Kao trezan plota

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja‚ 02. mart 2008, "Utisak nedelje":

"Ja ne verujem da Evropa baš želi Albance u EU. Ako sada mi kažemo 'ne', Srbija hoće samo sa Albancima da uđe u Evropsku uniju, jer to je otprilike ono što DSS kaže, kad ćemo ući? Hoćemo da čekamo 30 godina samo da bismo sa Albancima ušli u Evropsku uniju. Pa, ja to neću. Da meni bude osnovni motiv rad na političkoj sceni da uvedem Albance sa Kosova u EU?! Ne, jer ja ne mogu da im pomognem. Ja ne mogu da vodim tamo ekonomsku politiku. Ja ne mogu tamo čak ni da dođem bez oklopnog transportera i u pratnji, mislim, KFOR-a. Znači, to je nešto što je ovozemaljsko, a nebesko je ovo što priča DSS."

"Verujte mi, nisam mogao da verujem šta sam čuo na toj vladi. Nisam mogao da verujem da neko nakon jasnih argumenata da mi, ako mi i dalje nastavimo da ovako plaćamo taj dug, mi plaćamo četiri puta više Albancima nego Srbima i da on kaže – nema veze, radićemo to zato što je to tako zapisano na nekoj platformi... Druga stvar, ljudi su se utrkivali, neki ministri iz DSS-a, ko će da pokaže veće gađenje prema Zapadu. Ja sa njima sam sedeo, sa nekim od njih, i na prethodnoj vladi, pa nisu bili takvi."

"Ozbiljan političar i odgovoran političar ne drži se kao pijan plota svojih reči ukoliko one vode u provaliju, već menja neke stvari ukoliko vidi da će da uništi narod."

&

"Ministar Dinkić nije baš precizno tumačio ono što sam mu rekao. Zato je korisno da se svako zadrži na iznošenju svojih stavova." (Boris Tadić, 06. mart 2008, "Vreme")

Rešenje za (vladino) osveženje

Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu, 07. mart 2008, "Press":

"Stvarno mi je dosta njihovih ucena, Boris Tadić mora malo da spusti loptu! Mogu oni da traže izbore, ali možemo i mi da predložimo rekonstrukciju Vlade. Da je malo osvežimo, da izbacimo Mlađana Dinkića i nastavimo dalje. Samo, pre toga predsednik mora da se izjasni da li je tačno da Dinkić uživa njegovu ličnu zaštitu, jer se time lider G17 otvoreno hvali, a nas iz 'narodnjačke koalicije' naziva 'kolektivnim ludacima'. Ma, nismo mi ludi, nego je Dinkić definitivno prolupao."

"Mi se ne plašimo izbora. Samo mislimo da je u nekom narednom periodu za državu bolje da pojedinci smire političke strasti, da očistimo vlast od raznih 'dinkićevaca'... Moram [o Dinkiću], dok ga ne isteramo... Znate li vi da je on ubio Vladu, iščupao joj srce! Slušam ga i ne mogu da verujem. Za njega je važnije tamo neko skijalište kraj Jagodine, nego Koridor! Taj propali skijaš je dao milion evra za gradnju jedne uličice u Loznici! Nemam ništa protiv, ali neka te pare da iz svog džepa."

&

"Pravo da vam kažem, ne pada mi na pamet [da pričam sa G17], zato što ono što je izneo gospodin Mlađan Dinkić u komunikaciji s nama proteklih dana, ja moram da upotrebim taj jedan diskvalifikacioni termin, to su uglavnom sve same gluposti, i jednostavno, to što je izgovarao prethodnih dana ne kvalifikuje ga kao ozbiljnog sagovornika uprkos tome što bih ja na ovaj način možda uvredio onu grupu ljudi koja glasa za tu političku stranku, ali neka se onda oni zamisle kome su dali glas." (Miloš Aligrudić, potpredsednik DSS-a, 06. mart 2008, "Kažiprst" Radija "B92")

"Pozivam Dinkića da zavuče ruku u moj džep kako bi platio dug, da vidimo kako će proći. Znam samo da će naći nešto tvrdo." (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, 04. mart 2008, prema listu "Alo!")

Naivnost sa zaštitom

U Skupštini Srbije, 05. mart 2008, TV "B92":

"Hoću da vas srušim danas, ili neću da živim! Danas vas rušim, ili ne živim!" (Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe SRS-a, Srđanu Milivojeviću)

"Nemoj posle da kukaš da si bio naivan!" (Srđan Milivojević, poslanik DS-a, Tomislavu Nikoliću)


Evropa van vremena i prostora

Dragan Šutanovac, ministar odbrane i potpredsednik DS-a, 05. mart 2008, "Press":

"Sednice Saveta su zatvorene za javnost i bez obzira na pojedine predloge koji su van vremena i prostora u kom živimo, ne mogu da govorim o čemu se tamo diskutovalo." (na pitanje "d a li je tačno da je premijer Koštunica na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost tražio da oteramo pojedine ambasadore?")

"Za DS nije prihvatljivo ništa što nas udaljava od evropskog puta Srbije. Za taj put je glasalo 2,3 miliona građana koji su podržali Borisa Tadića, i od tog puta ne mogu da nas udalje nikakve stupidarije koje smisle antievropejci poput Aleksandra Vučića i Branislava Ristivojevića."

&

"Evropejstvo se ne meri psovkama i mržnjom prema političkim protivnicima, kao što to radi Šutanovac. Evropeizam se meri znanjem, a ja sam spreman da se sa Šutanovcem uvek izmerim u znanju. Znam tri evropska jezika, a Šutanovac jedva govori i srpski. Evropejstvo se ne meri ni mržnjom prema svojoj zemlji, već ljubavlju prema njoj." (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, 06. mart 2008, "Press")

Molitva za moleban

Dragan Marković Palma, predsednik opštine Jagodina:

"Umesto naroda, na molebanima viđam visoke funkcionere. Ispada da su tamo da bi molili Boga da on zamoli Buša i Ban Ki Muna da ponište odluku o nezavisnosti Kosova. Ja u crkvu idem kad mi je slava, kad postim ili kad mi je, ne daj Bože, neko bolestan. Protiv sam toga da se srpski ambasadori povlače iz zemalja koje su priznale nezavisnost KiM. Zašto? Pa, oni će te iste ambasadore da vrate za mesec dana! A onda će nam trebati najmanje dve-tri godine da se vratimo na isto." (03. mart 2008, "Kurir")

"Jesam nacionalista, i tim se ponosim, ali za razliku od tih mojih koalicionih partnera, ja razmišljam realno. Stranu nisam promenio, ali moramo da budemo pragmatični! Ama, molim vas lepo, evo Austrijanci u Jagodinu treba da ulože 14 miliona evra u gradnju deponije. I šta ja treba da im kažem? Da neću da radim s njima jer je njihova vlada priznala Kosovo?! E pa, što se moje opštine tiče, to neće moći! Ne može! Ne dam! (03. mart 2008, "Press")

Kopač rake u proletnjem periodu 1999.

"Ne mogu da razumem kako se može držati opelo iznad rake sa onima koji su raku iskopali. Kosovsku jamu iskopali su upravo Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije. Ja sam tada vodio spoljnu politiku neposredno uoči bombardovanja, za vreme razgovora u Rambujeu..." (Vuk Drašković, bivši potpredsednik Savezne vlade, 04. mart 2008, "Poligraf" TV "B92")

Kontakt je (pre)skup

"Sa predstavnicima prištinskih vlasti, misije EU u Pokrajini, kao i sa predstavnicima zemalja koje su priznale Kosovo, ne treba održavati nikakve kontakte, razgovore bilo o čemu, ne primati ih u posetu, ne odazivati se i ne odlaziti na njihove pozive bilo kojim povodom. Nepoštovanje i ogrešenje o ovu našu Odluku, u ma kom vidu, biće strogo sankcionisano." (Artemije, episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski, sveštenstvu i monaštvu Eparhije, 03. mart 2008, "Beta")

"Što se tiče opštenja sa onima koji su ovde već duže vremena, koji štite ove naše svetinje, koji su uvek pri ruci da pomognu eparhiji raško-prizrenskoj i manastirima, to uopšte ne dolazi pod znak pitanja. Mi smo upravo došli uz pratnju KFOR i sada nastavljamo taj put. Bez te komunikacije ne bi bio moguć opstanak našeg naroda, naših svetinja i svih onih koji ovde žive." (Amfilohije, mitropolit crnogorsko-primorski, posle sednice Sinoda SPC u Pećkoj patrijaršiji, 04. mart 2008, "FoNet")

"Mitropolit Amfilohije umešao se u poslove ne samo druge eparhije, već i druge države. Mislim da je preterana sloboda koju on sebi daje. Ako je zamenik bolesnog patrijarha, nije zamenik ostalih episkopa. To njegovo obraćanje je i poziv mome sveštenstvu i monaštvu na neposlušnost, ali je sigurno da ga niko neće poslušati." (episkop Artemije, 05. mart 2008, "Beta")

&

"Na sinodu se vladici Artemiju usprotivio sam mitropolit crnogorski Amfilohije. On – koji je uvek, ne govorio, već grmeo glasom ostrašćenog nacionalnog proroka. Bez komunikacije, kazao je Amfilohije, ne bi bio moguć opstanak našeg naroda, naših svetinja i svih koji ovde žive. Zaista je tako i tako je vekovima i bilo. Ako baš i nije čudo, novina je, jer ovaj razumni glas dolazi u zao čas, i to sa neočekivane strane." (Mirko Đorđević, "sociolog religije", 06. mart 2008, "Peščanik.net")

Vunica iz vunenih vremena

"Razloga za ovakve knjige [biblioteku 'Zabranjenih knjiga'] je više. Informativno za nove generacije, analitički i istraživački za tadašnje generacije, ali i kao polemika sa onima koji se odreda svrstavaju, s pravom ili bez njega, u nekakve srpske liberale. Pa neka se vidi šta je sve rađeno, a ponajviše u njihovom vremenu. Postadoše oni značajniji svedoci nego ondašnji disidenti i otpadnici. Kao da dželat nije završio svoj posao do kraja, pa da nam sad još i objasni kako je to sve 'saglasno tom vremenu'. Neka, hvala im." (Slobodan Gavrilović, direktor "Službenog glasnika" i bivši potpredsednik DS-a, 06. mart 2008, "NIN")

Tačka na M

"Gradski odbor [SRS-a] je jednoglasno odlučio da se Maja Gojković ne nađe ni na jednoj listi za lokalne i pokrajinske izbore i tu stavljamo tačku na dalju priču o njoj." (Igor Mirović, predsednik novosadskog odbora SRS-a, 05. mart 2008, "Politika")

"Ukoliko stranka donese odluku da me kandiduje [ za gradonačelnika Beograda ] , ja ću je prihvatiti. Vreme je da na vlast dođu nekorumpirani i stručni ljudi." (Aleksandar Vučić, 06. mart 2008, "Press")

Udba anfas

Velimir Ilić:

"Imamo i odlične novinarke, izvanredne. Nisam ja imao sukob sa novinarkama, nego sa Udbinim novinarima. To je drugi profil." (06. mart 2008, "NIN")

&

"I dok nam babice budu vodile emisije, a ne pravi novinari, dok urednici budu šusteri iz Demokratske stranke, tako će nam i biti. Dok inženjer bude glavni i odgovorni urednik televizije tako će da ide. Vi treba da radite kao babica u porodilištu, a ne da vodite ozbiljne političke emisije, da komentarišete kakvu politiku i tako dalje... I kažu 'Ilićeva televizija'?! Pa Ilić ne odlazi tamo, jednom u dva meseca dođe. Ili ćete biti novinari ili ćete ići kući da čuvate ovce!" (kao gradonačelnik Čačka, oktobar 2002, direktno uključenje u program "TV Čačak")

VREMEPLOV

"Vojislav Koštunica jedino nije obećao, tokom izborne kampanje, da neće sarađivati sa SPS-om i na kraju je, zbilja, održao reč: sarađuje sa Slobodanom Miloševićem i njegovom listom, dakle Milošević je nosilac te liste i prvi čovek SPS, što ja pozdravljam, važno je održati reč." (Boris Tadić, kao nosilac liste DS-a, februar 2004, "B92")

"Od 53 poslanika, koliko smo u početku imali, Koštunica je politikom 'tiha voda breg roni' nakon meseci rada napravio Vladu, a sada je pokazao da je konsenzus o mnogim važnim pitanjima moguć. To je veština čarobnjaka, to je magija." (Nebojša Bakarec, funkcioner DSS-a, april 2004, "Balkan")

"Čini mi se da sanjam zakone koje treba doneti." (Vojislav Koštunica, kao predsednik Vlade, april 2004, "Politika")

 

 

 
 
Copyright by NSPM