Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

 

REČI I MISLI 058

03. februar – 09. februar 2008.

Priprema: Aleksandar Lazić

Apsolutno kompetentan za doživotnu robiju

Vojislav Šešelj, u Haškom tribunalu:

"Ja sam vam rekao da meni najviše odgovara doživotna robija, to je moj cilj, i nema potrebe da vi brinete sad kako ću ja to izvesti." (08. februar 2008, "Politika")

"Tomić je apsolutno nekompetentan... Da bi bio veštak, njegovo znanje bi moralo biti veće od mog. O ideologiji Velike Srbije kao ekspert morao bi svedočiti bar akademik, a meni nađoše ovog koji bi jedva mogao da bude asistent." (o svedoku Ivu Tomiću, francuskom magistru slavistike, 06. februar 2008, "Beta")

Svi pobeđuju, samo Boris dobija

"Pobedili smo svi zajedno. Pokazali smo kakvi su demokratski potencijali Srbije, to smo pokazali i mnogim evropskim zemljama. Srbija je sjajna demokratska zemlja, ima veliku budućnost. Međutim, nije vreme za veliko slavlje, već za veliki rad. Čeka nas izgradnja stabilnosti, evropske vizije, za sve etničke zajednice i za srpski narod." (Boris Tadić, predsednik Srbije, izborna noć, 03. februar 2008, "B92")

"Boris Tadić je najverovatnije pobedio sa oko dva odsto više glasova i ja mu čestitam na pobedi. Voleo bih da sve noćas ostane mirno i da ono što smo uspeli da izvedemo skoro 70 odsto birača, bude slika Srbije koja će otići u svet. [...] Žao mi je što je strah nadvladao na ovim izborima i što će strahovlada da vodi Srbiju još neko vreme." (Tomislav Nikolić, predsednički kandidat SRS-a, izborna noć, 04. februar 2008, "Glas javnosti")

Ala je glupo (ne) zaboravit njegov broj

"Vojislav Koštunica me je nazvao oko pola jedanaest te [izborne] noći. Bio je u vladi. Čestitao mi je izborni rezultat i zahvalio se na izjavi koja je te noći smirila Srbiju." (Tomislav Nikolić, 06. februar 2008, "Kurir")

"Ako je čestitala partija, šta je onda radio Koštunica, koji je predsednik stranke? Naravno da je čestitao. Tvrdnje DS-a da im nije čestitao Vojislav Koštunica potenciraju da bi se ljudi bavili tim pitanjem, a ne gorućim: Kosovom i Metohijom." (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, 06. februar 2008, "Kurir")

"Poznajem ljude koji su zaposleni u kabinetu Borisa Tadića – reč je o iskusnim profesionalcima koji znaju da se jave na telefon, i da pročitaju telegram, i ćirilični i latinični, i na svim svetskim jezicima. Oni kao i Boris Tadić, najbolje znaju da ime Vojislava Koštunice, među milionima koji su čestitali, sigurno ne bi promaklo." (Srđan Milivojević, poslanik DS-a, 06. februar 2008, "Kurir")

"Ako pitate da li smo čestitali ministrima iz DS-a i G17 Plus, reći ću vam otvoreno da nismo! Uostalom, šta tu ima da se čestita, svi smo i očekivali da pobedi Tadić. Nisam [ni ja lično čestitao Tadiću]! Pa, on meni treba da čestita jer je pobedio zahvaljujući mojim glasovima koje sam osvojio u prvom krugu! Prema tome, ja očekujem da se on meni javi i da mi kaže: 'Hvala, Veljo'!" (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 05. februar 2008, "Press")

Daje se na znanje (Koštunici i celom svetu)

"Moram da obavestim premijera Koštunicu da su izbori završeni i da je pobedio Boris Tadić. To je priznao čak i Tomislav Nikolić, i čestitali su jedan drugom. I da ga pozovem da on utiče na svoje članove RIK-a da se ne poništavaju rezultati na tri biračka mesta i da se ne uđe u nove izbore, jer će to samo da odloži nešto što je neminovno, a to je potvrđivanje konačnih rezultata. Mislim da bi bilo loše da se premijer Koštunica sada uključi u predsedničke izbore." (Oliver Dulić, predsednik Skupštine, 06. februar 2008, "Večernje novosti")

"Treba uključiti razum, isključiti emocije i doneti odluke u korist Srbije i građana Srbije – pa čak i u korist glasača Tomislava Nikolića, koji je u svojoj kampanji imao jedan deo proevropske priče. Više nego premijer, što je paradoks. (Mlađan Dinkić, predsednik G17 Plus, 06. februar 2008, RTS)

"Ako premijer zaista želi dobro Srbiji, jedini njegov dobar potez bila bi ostavka i izbor nove vlade u parlamentu." (Goran Svilanović, funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, 04. februar 2008, "B92")

Predbračni (ne)sporazum

"Moram da kažem da me je, ne tako davno, Koštunica pitao da poguram proces Srbije ka evropskim integracijama i da ne povezujem pitanje EU i Kosova. Razočaran sam što se Koštunica odrekao sopstvenog stava. Neki političari, rekao bih, već traže razvod, a još ni venčanje nije dogovoreno – to je za žaljenje." (Oli Ren, evropski komesar za proširenje, 06/07. februar 2008, "B92/Politika")

Zavijanje u belo

"Srbija će braniti teritorijalni integritet dostojanstveno na način jedne evropske zemlje." (Boris Tadić, u Minhenu, 09. februar 2008, "Tanjug")

"Odluka o protivpravnom slanju misije znači da EU, zajedno sa albanskim separatistima, protivno svim načelima međunarodnog prava, stvara lažnu albansku državu na teritoriji Srbije. Zbog toga predlog EU da sa Srbijom potpiše politički sporazum, dok EU istovremeno šalje misiju da rasparča našu državu, predstavlja obmanu, sa ciljem da Srbija, stavljajući svoj potpis na sporazum sa EU, zapravo potpiše saglasnost na nezavisnost Kosova i postane prva država koja je indirektno priznala nezavisno Kosovo." (Vojislav Koštunica, predsednik Vlade, 05. februar 2008, "B92")

"Ni Boris Tadić ni ja nikada nećemo odustati od evropskih integracija jer ne želimo da zavijemo građane Srbije u crno. Ja postavljam pitanje: ako su svi oko nas u Evropskoj uniji, ako svi naši građani hoće da putuju, hoćemo li da im to zabranimo? Hoćemo li da zabranimo da Partizan igra sa Panatinaikosom?" (Mlađan Dinkić, predsednik G17 Plus, 07. februar 2008, "Beta")

"Ako se Božidar Đelić drzne da potpiše politički sporazum sa EU, onda pada Vlada. Đelića ćemo u tom slučaju proglasiti za izdajnika. [...] Narodnjačka koalicija više nikada ne bi ušla u savez sa DS i G 17 Plus." (Velimir Ilić, 06. februar 2008, "Večernje novosti")

"Ako neko misli da će odbijanjem političkog sporazuma da sačuva Kosovo, taj treba da pregleda glavu. Ovo je igranje sa budućnošću zemlje sa ciljem da stranka koja propada pokaže svoje jadne male mišiće." (Vladimir Todorić, savetnik Božidara Đelića, 07. februar 2008, "Politika")

"Sadržina sporazuma je jedno veliko ništa. Jedno duplo golo. Tu nema apsolutno ničega što bi Srbiji bilo interesantno. [...] Sastaću se sa Štefanom Leneom [savetnikom Havijera Solane]. Pa, pozdraviću ga, znate, uvek se mi fino... Mislim, vidite, ne mogu sada da na konferenciji za štampu kažem šta ću sa Leneom govoriti. Ako mu neko to prevede, on možda i neće hteti da se vidi sa mnom. Prosto pročita i kaže – 'fala, da ne gubim vreme'" (Slobodan Samardžić, ministar za Kosovo i Metohiju, konferencija za novinare, 07. februar 2008, "B92")

"Iskren da budem, više se sada plašim nas nego Brisela." (Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, 08. februar 2008, "Poligraf" TV "B92")

Legitimisanje legalista

O dilemi prvo zasedanje Skupštine ili sednica Vlade, 06. februar 2008, "Beta":

"Da bismo očuvali stabilnost države, neophodno je da sve državne institucije rade svoj posao i niko ne sme da, zbog stranačkih stavova, opstruira rad državnih organa. Ne može rad Vlade da zavisi od bilo čije volje, niti Skupština može da zameni Vladu Srbije." (Boris Tadić)

"Za zakazivanje sednice Skupštine nije neophodno mišljenje Vlade Srbije. Vlada Srbije je duboko podeljena po tom pitanju, a predsednik Skupštine ima ustavnu obavezu da zakaže sednicu Skupštine na kojoj bi se poslanici izjasnili o odluci EU da pošalje misiju na Kosovo." (Vojislav Koštunica)

"U kritičnim momentima za državu, i ako premijer Vojislav Koštunica ocenjuje da je ugrožen teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, prirodno je da Vlada održi sednicu i izjasni se o tom pitanju." (saopštenje kabineta Borisa Tadića)

&

"Tražim da se uozbilje i Koštunica i Tadić. Koštunica da zakaže sednicu Vlade, pa kako god da prođe na tom glasanju, a Tadić da omogući predsedniku parlamenta da zakaže sednicu na kojoj bi se raspravljalo o sudbini Kosmeta. Ne može se bežati od institucija. Jednostavno, one se moraju poštovati i kad glasaju onako kako vam odgovara i kad glasaju protiv." (Tomislav Nikolić, za frankfurtske "Vesti", 09. februar 2008, "Tanjug")

Živ (politički) život

"Ama, Vlada ne sme da padne!" (Tomislav Nikolić, 08. februar 2008, "Press")

"Samo dva dana posle pobede evropske Srbije na predsedničkim izborima, jasno je da je zajednički zahtev DSS, SRS i SPS za održavanje skupštinske sednice, pokušaj da se preuzme vlast bez izbora i da se spreči evropski put Srbije. Pozivanje Tomislava Nikolića na razgovore u izbornoj noći, kao i dvodnevno ćutanje i oklevanje Borisa Tadića da zatraži prevremene parlamentarne izbore, otvorili su put Vojislavu Koštunici da uzurpira izborni rezultat." (saopštenje LDP-a, 05. februar 2008, "B92")

"Parlamentarni izbori su stranačko pitanje, time se ne bavim." (Predrag Bubalo, ministar trgovine i usluga iz DSS-a, 07. februar 2008, "B92")

"Kad se promeni vlast njima [Dinkiću i ministrima iz G17] ne ostaje ništa drugo nego da spakuju ćebad i osnovna sredstva za higijenu i da pogledaju pravdi u oči." (Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a, 05. februar 2008, "Kurir")

"DSS hoće da igra presudnu ulogu u srpskoj političkoj sceni i kao izgovor navodi Kosovo, a nema političku snagu u biračkom telu. To je politički hohštapleraj Vojislava Koštunice lično i njegove stranke." (Jovo Bakić, sociolog, 09. februar 2008, "Beta")

"Život mora da ide dalje." (Mirko Cvetković, ministar finansija iz DS-a, 07. februar 2008, "Politika")

Principijelna nekorektnost

"Nekorektan je onaj ko je napisao prekjučerašnje izjave premijera Koštunice i ministra infrastrukture Velimira Ilića – da je taj sporazum [sa EU] obmana. Nije sporazum obmana već ta izjava." (Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, 07. februar 2008, "Politika")

"Dinkić je najgrublje obmanuo javnost kada je rekao da potpredsednik Vlade može da sazove sednicu Vlade." (Branislav Ristivojević, savetnik Vojislava Koštunice, 07. februar 2008, "Politika")

&

"To znači da, ako Koštunica ne zakaže sednicu, ministri iz DS-a treba da podnesu ostavke, s obrazloženjem da ne žele da učestvuju u Vladi čiji predsednik očigledno nije sposoban da vodi tu vladu. Ili je bolestan mentalno, pa ne može da radi, ili radi namerno to da neće da zakaže sednicu Vlade, što je destabilizacija države. E, pa sad, očistite se, vi gospodo iz DS-a, od Vojislava Koštunice, ako ste se očistili od mene, ako je to dobro za Srbiju i DS – odlično!" (Zoran Živković, bivši premijer Srbije, 07. februar 2008, "Poligraf" TV "B92")

"Zoran Živković je politička nula, bio je bedan i marginalan predsednik Vlade, koji jedino što je uspeo da uradi jeste to da za vrednost jednog fudbalskog stadiona proda 'Sartid'." (Dragan Šormaz, 09. februar 2008, prema "Gazeti")

Zlo u neprirodnoj količini

"Sve što ne valja u Evropi nalazi se u Evropskoj uniji." (Dušan Savić, bivši fudbaler, 09. februar 2008, prema listu "Alo!")

"Ne postoji čovek koji je više kršio zakon od Vojislava Koštunice u ovoj zemlji, a da nije iza rešetaka ili ispod zemlje." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 06. februar 2008, "Problem" TV "Studija B")

"Jedna od te dve realnosti otvoriće se danas, u ponedeljak, 4. februara, i biće to trenutak tuširanja hladnom vodom i analize učinka svih faktora srpske političke scene. Čekam da vidim šta kažu analitičari. Čekam da čujem od Vukadinovića kako se oseća u zagrljaju Bebe Popovića. Čekam da Antonić napiše šta misle on i Biljana Kovačević-Vučo. I tako dalje i u tom smislu." (Nebojša Krstić, savetnik Borisa Tadića, 04. februar 2008, "Poiltika")

"Čovek sam koji ima savršeni mir, dobro lupam šamare i mogu da sprečim svako seksualno uznemiravanje." (Srđan Milivojević, 03. februar 2008, "Kurir")

Četnik u prirodnoj veličini

Dragoljub Kojčić:

"To je bila jedna metafora kojom sam hteo da izrazim svoju simpatiju prema gospodinu [Ivici] Dačiću, za koga mislim da je dobar patriota. To što sam rekao da je [četnik] u tetrapaku – jer nije 'jedan kroz jedan', nije ovako direktno kao ja." (kao predsednik Političkog saveta Nove Srbije, 06. februar 2008, "Problem" TV "Studija B")

&

"Kada je moja ćerka od učiteljice čula da su ravnogorci narodni neprijatelji, onako mala, u trećem osnovne, sićušćna ali hrabra kao i svaka Srpkinja, ustala je i rekla – 'Moja baba je četnik, ali nije narodni neprijatelj'." (kao poslanik DSS-a, u skupštinskoj raspravi o ravnogorcima, decembar 2004, RTS)

Šta je to u srpskom biću što ga vodi prema...

Vladimir Beba Popović, bivši šef Biroa za komunikacije, 07. februar 2008, "Slobodna Bosna":

"Ratko Mladić nikada neće biti izručen Hagu jer Srbijom danas vladaju oni koji tvrde da je suđenje Mladiću – suđenje i njihovoj ideologiji, odnosno SANU, SPC i suđenje srpskom biću."

"Političku podršku izvršiocima [ubistva Zorana Đinđića] dao je kabinet Vojislava Koštunice. Namera pučista, sa Koštunicom na čelu, bila je da se Zoranovo ubistvo prikaže kao obračun mafije i od toga ne odustaju ni dan danas."

Nema Odstupanja, ima sprečavanja?

O izložbi prištinskih umetnika koju su sprečili pripadnici Obraza:

"Izložba 'Odstupanje' predstavlja deo produkcije mladih umetnika i umetnica iz Prištine, koja preispituje nacionalne i rodne identitet definisanih balkanskim osobenostima, doktrine suverenosti, konflikte globalnih bezbednosnih saveza, nacionalizme, uslove i posledice evroatlantskih integracija kao i učvršćivanja kapitalizma." (07. februar 2008, "B92")

"Izuzetno važno da izložba bude omogućena u času kada su demokratija, tolerancija i otvorenost Beograda i Srbije preko potrebni." (Vida Knežević, kustos galerije gde je izložba trebalo da bude održana, 08. februar 2008, "B92")

"Ja živim u Prištini, gde je Adem Jašari ikona. To u našem balkanskom kontekstu govori puno, ali, kada se ovaj rad predstavio u Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji, to je skroz druga priča, jer ne predstavlja albanskog heroja, već balkanskog ratnika." (Dren Malići, autor pocepane slike "Licem u lice" , na kojem je predstavljen Adem Jašari, 08. februar 2008, "B92")

"Ovo nije prvi put da pripadnici Obraza i slične klerofašističke organizacije onemogućavaju legitimne i legalne akcije i inicijative građana. [...] Preovlađujuća nacionalistička ideologija Vlade i Parlamenta najodgovornija je za proizvodnju mržnje i nestabilnosti u Srbiji." (saopštenje Žena u crnom, 08. februar 2008, "Beta")

Tragedija šalterskog službenika

"Ne znam. To je bilo davno. Zvezda je veliki klub, sa velikim ugledom. Možda su obmanuli šalterskog radnika. Da sam znao za to, isterao bih i njega i sebe sa posla." (Ljubomir Mihajlović, bivši direktor "Komercijalne banke", na pitanje "kako se desilo da neko otvori devizni račun na tuđe ime i bez njegova znanja", 08. februar 2008, "Blic")

VREMEPLOV

"Ljubiša Buha Čume je imao poverenja u mene jer je znao da sam ja ogorčeni protivnik kriminala." (Vladimir Beba Popović, bivši šef Biroa za komunikacije Vlade Srbije, januar 2005, "Insajder B92")

"U tužbi gospodina Vladimira Popovića se govori i o duševnom bolu, i taj duševni bol, odnosno sanacija tog bola, gospodina Popovića košta jedan milion dinara. Toliko je on tražio od Nataše Kandić i od Verana Matića. Ja ću vam samo reći jednu stvar, da naši sudovi imaju inače drugačiju praksu i da, kada je reč o duševnom bolu pretrpljenom zbog izgubljenih srodnika u ratovima i tako dalje, ta svota iznosi 100.000 dinara. Dakle, postoje dve vrste duševnog bola, ona koju pretrpi jedan čovek ili jedna pojava koja se zove Beba Popović i običan svet." (Vojislav Koštunica, kao predsednik DSS-a, jun 2003, "B92")

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM