Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

 

REČI I MISLI 056

20–26. januar 2008.

Priprema: Aleksandar Lazić

Ovlašćeno tumačenje SMS-a

Na suđenju Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu:

"Vojislav Šešelj: Kad ste prvog dana počeli da svedočite, onda vam je Nataša Kandić poslala i SMS poruku. [...] Pitala vas je kako ste, je l' tako? [...] A, onda vam rekla da radikali prave haos u Srbiji, je l' tako? Kakav ste vi zaključak izvukli iz njenih reči?

Goran Stoparić, 'četnički insajder': Tek ću posle ovog svedočenja da je nazovem i da to ispitam – šta je htela da kaže. Haos, ništa ne znači. Ona je verovatno mislila na neuređene odnose nje i vas… Poruku sam shvatio u smislu pritiska na buduće svedoke." (25. januar 2008, "Politika")

&

"Goran Stoparić: Nisam se borio za Šešelja, nego sam smatrao da mi je Šešelj ukazao na nešto što ja nisam znao ranije kroz istoriju, ukazao mi na neku opasnost i smatrao sam ga svojim političkim vođom. Smatrao sam da će posle pobede u ratu on biti predsednik u Srbiji.

Vojislav Šešelj: Pa, dobro. Dočekasmo da radikal bude predsednik Srbije – ne ja, ali moj zamenik Tomislav Nikolić je na korak do toga." (24. januar 2008, "Politika")

Dobro da gore ne može biti

O energetskom sporazumu s Rusijom:

"Srbija postaje jedna od ključnih tranzitnih zemalja što značajno energetski jača i nju samu i evropski kontinent. Narod Srbije treba da zna da Srbija u Rusiji ima sigurnog druga i partnera." (Vladimir Putin, predsednik Rusije, 25. januar 2008, RTS)

"Reč je o jednom veoma, veoma povoljnom aranžmanu." (Vojislav Koštunica, predsednik Vlade, 26. januar 2008, RTS)

"Zato Vas molim, gospodine predsedniče, posebno posle jasne i nedvosmislene izjave Sergeja Lavrova, da pomognete našoj Srbiji i potpišete tzv. Gasni sporazum sa aktuelnim čelnicima režima, Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem, a ja ću to shvatiti kao pobedu politike koju sam vodio i koju ću voditi kad pobedim i postanem predsednik Srbije. (Tomislav Nikolić, u pismu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, 23. januar 2008, zvaničan sajt )

"Sećamo se kako je Ukrajini obustavljena isporuka gasa dok tamo nije izabrana ličnost koja ima rusku, to jest Putinovu podršku! Po toj analogiji, i Srbija može da iskusi istu 'kaznu' ako se pojavi mogućnost da neko ko nije po ukusu Moskve postane srpski premijer." (Miša Brkić, urednik u časopisu "Evropa", 23. januar 2008, "Alo!")

"Prodaja većinskog udela u NIS za 400 miliona evra je dobar poslovni potez samo ako na predsedničkim izborima pobedi kandidat Srpske radikalne stranke i Srbija bude izolovana od Evropske unije." (Stojan Stamenković, ekonomista, 25. januar 2008, "Beta")

"U pamet se, braćo Rusi!" (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, na protestu ispred upravne zgrade NIS-a u Novom Sadu, 26. januar 2008, "Građanski list")

Ako sam i glasao – nisam za sebe!

Predsednički kandidati, nakon što su glasali:

"Nisam glasao... Ne znate da li sam glasao!" (Tomislav Nikolić, SRS, 21. januar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"E, sada za RTS moram da kažem nešto, RTS mučeni nikako nije mogao da dođe do izjave..." (Boris Tadić, DS, 21. januar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"To su najodvratniji izbori koji su postojali. Tadić je sam odabrao termin, sam je tražio izbore. [...] Očekujem da će Tadić izgubiti izbore zato što se ponašao nekorektno i sa tim njegovim trkačima vodio borbu koja je bila odvratna." (Velimir Ilić, NS, 21. januar 2008, "Alo!")

"Bre, deco, bre, meni neprijatno stvarno..." (Milutin Mrkonjić, SPS, 21. januar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Ovom kampanjom uspeli smo da vratimo suštinu politici u Srbiji." (Čedomir Jovanović, 21. januar 2008, "Alo!")

"Ovi izbori za nas znače nov vid politiziranja vojvođanskih Mađara." (Ištvar Pastor, Mađarska koalicija, 21. januar 2008, "Alo!")

"Smatram da sam ja već pobedila jer sam učestvovala kao jedina žena." (Milanka Karić, PSS, 20. januar 2008, RTS)

"Ne mislim da će predsednik biti izabran, već će biti odabran, proglašen..." (Marijan Rističević, Narodna seljačka stranka, 21. januar 2008, "Alo!")

"Verujem da će narod umeti da prepozna onog kandidata koji će odgovorno voditi državu u narednim godinama." (Jugoslav Dobričanin, Reformistička stranka, 20. januar 2008, RTS)

Ne može nam niko ništa (jači smo od procenata)

Predsednički kandidati, posle rezultata prvog kruga:

"Ne mogu da nas zaustave, a i ne treba, jer onog koji se uspravlja ne treba zaustavljati." (Tomislav Nikolić, 21. januar 2008, "Kurir")

"Neću dozvoliti da Srbijom zavladaju zlovolja, pesimizam i poruke agresije." (Boris Tadić, 21. januar 2008, "Kurir")

"Izdali su me koalicioni partneri. Nijedan glas mi nisu doneli. Sve što sam osvojio, to su isključivo glasovi Nove Srbije. Kao da smo sami išli na ove izbore. Koštunica i ostali mi ništa nisu doneli." (Velimir Ilić, 21. januar 2008, "Večernje novosti")

"Jedva čekam sledeće izbore, da ja [Branku] Ružiću budem šef izbornog štaba i da mu govorim 'ne pominji Slobu, a ni Miru'." (Milutin Mrkonjić, 21. januar 2008, "Politika")

"Naša politika se ne meri procentima, već idejom." (Čedomir Jovanović, 21. januar 2008, "Kurir")

"Džentlmenski sam ustupio svoje glasove Velji, Borisu i Čedi. [...] Super sam zadovoljan rezultatima izbora. Moje pristalice su mogle da glasaju i za druge kandidate, što sam otvoreno poručio. Preporukom da misle svojom glavom, rešio sam se neodlučnih." (Marijan Rističević, 22. januar 2008, "Kurir")

"Napravio sam solidan rezultat." (Jugoslav Dobričanin, 22. januar 2008, "Kurir")

Vaši za naše glasaše (i obratno)

"Verujem da su članovi i simpatizeri DS-a glasali svim srcem, kao što i SRS želi jaku i stabilnu Srbiju." (Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a, 24. januar 2008, "NIN")

"On [Velimir Ilić] je dobio sasvim dovoljno glasova i za njegov položaj i za njegovu kampanju i za njegovu ličnost." (Slobodan Antonić, 22. januar 2008, "Dnevnik")

"Vidite, Novak Đoković se plasirao dalje, i verujte, mnogo mi je to sada važnije od toga za koga je Maja Gojković glasala." (Milorad Mirčić, potpredsednik SRS-a, 22. januar 2008, "Kurir")

Ideje moje, glasovi vaši

Tomislav Nikolić:

"Pozivam građane Srbije da mi se pridruže u ovoj borbi u kojoj ja izlažem sebe, a od njih tražim samo glas." (ispred Palate pravde, 23. januar 2008, RTS)

"Ja jesam proevropski kandidat." (23. januar 2008, RTS)

"Da bih zaoštrio kampanju, prvo bih morao da promenim sebe." (23. januar 2008, RTS)

"Neka se ne ljute muškarci, ali mislim da uz 'Dekadu Roma' treba proglasiti i 'Dekadu žena'. Treba žene podići na nivo koji zaslužuju u Srbiji. Srbija mora ponovo da se rađa." (u zemunskom porodilištu, 25. januar 2008, RTS)

"Interesuje me uređivačka politika RTS-a, kao i svakog građanina koji ima uvedenu električnu energiju. U meni nema ni ljutnje ni srdžbe, ja vam to iznosim kao dobronameran građanin." (23. januar 2008, RTS)

"Znam kako je teško biti majka! Znam koliko muka imaju ove mlade devojke." (u obraćanju ženama u centru "Sava", 24. januar 2008, "B92")

Prohodavanje po vodi

Boris Tadić:

"I po vodi sam spreman da trčim da pobedimo." (26. januar 2008, "Blic")

"Mojim petooktobarskim prijateljima kažem: nema između Tome i mene nikoga. Ili dža ili bu, ili crno ili belo, nema međurešenja." (u Smederevu, 24. januar 2008, "Tanjug")

"Ne takmičim se ja vlastitim političkim idejama sa Tomislavom Nikolićem, ja se takmičim sa Vojislavom Šešeljom i to svakome mora da bude jasno." (u Kraljevu, 26. januar 2008, "Dnevnik")

"I smrt je promena u odnosu na život. Slažem se da oni nude promene, nude da se 2008. godine vratimo na 1998, ali mi nećemo te promene." (u Somboru, 22. januar 2008, "Politika")

"Pozivam Tomislava Nikolića da odmerimo snage na svim poljima – od sporta do znanja jezika." (u Zrenjaninu, 22. januar 2008, "B92")

"Pobedićemo, svi na izbore. Nema odmaranja, nema spavanja!" (u Lazarevcu, 24. januar 2008, "B92")

Najviši savet pravosuđa

Tomislav Nikolić, ispred Palate pravde, 24. januar 2008, "Alo!":

"Ja i danas mislim da [Dragoljub] Milanović nijedan dan nije smeo da bude u zatvoru. Tih dana je hiljade ljudi dobilo naređenje da rade. [...] Zašto ministar policije nije u zatvoru jer nije zabranio ljudima da hodaju, pa su ih ubili na ulici?" (o bivšem direktoru RTS-a)

"Pregledaću sve sudske spise i ako se uverim da su lica koja su osuđena zaista i počinila taj grozni zločin, a ubistvo Đinđića smatram groznim ubistvom, niko od njih kod mene neće imati milosti. Ali, moram da budem zaista ubeđen da su oni ubili Zorana Đinđića."

&

"Predsednik države može pomilovanjem da oprosti ili smanji kaznu osuđeniku, ali onaj ko želi da bude predsednik mora da zna da je preispitivanje odluke suda o nečijoj krivici i analiza dokaza isključivo posao nadležnog višeg suda." (Maja Kovačević-Tomić, portparol Specijalnog suda, 24. januar 2008, "Beta")

Reći će vam jedan čo(v)ek

Pred drugi krug predsedničkih izbora:

"Neko ko govori u moje ime će već na drugom mestu objaviti i taj moj stav." (Vojislav Koštunica, na pitanje koga će podržati u drugom krugu predsedničkih izbora, 23. januar 2008, "Kurir")

"Neka mi niko ne postavlja uslove za podršku u drugom krugu. Spreman sam da učestvujem u ovoj političkoj utakmici do kraja i da se apsolutno žrtvujem za ovu stvar, ali ne dozvoljavam da iko postavlja uslove evropskoj budućnosti Srbije, da postavlja uslove za budućnost naše dece." (Boris Tadić, u Smederevu, 24. januar 2008, "Tanjug")

"I deca Borisa Tadića će sa radikalima živeti bolje." (Aleksandar Vučić,
generalni sekretar SRS-a, 22. januar 2008, "Gazeta")

"Ima samo jedna prepreka koja me može zaustaviti da ove akcije ne vrede na tržištu, a to je ako, ne daj Bože, Nikolić pobedi. Ako se to desi akcije neće vredeti ništa. Ako Tadić pobedi, ja vam garantujem da će svako dobiti po hiljadu evra." (Mlađan Dinkić, predsednik G17+, 23. januar 2008, "Večernje novosti")

"Niko neće dobiti blanko podršku. Ko ne poštuje SPS, ne treba ničemu da se nada. Ako je nekome potrebna naša podrška, zna gde su prostorije SPS. Međutim, nismo mazohisti pa da podržavamo one koji žele da nas unište." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 21. januar 2008, "Kurir")

"Ja sam u odličnim odnosima sa radikalima i sa Tomom Nikolićem. Kao što mogu da kažem da sam, uprkos svemu, u odličnim odnosima i sa Borisom Tadićem." (Velimir Ilić, 24. januar 2008, "NIN")

"I Evropa i Kosovo i Rusija. Zatim nema Kosova. Potom nema Evrope. Ostaje nam samo Rusija. Među njima dvojicom [Nikolićem i Tadićem] je razlika samo u brzini koja vodi ka ovom scenariju. Koji se, na sreću, neće ostvariti jer postoji LDP." (Čedomir Jovanović, 24. januar 2008, "NIN")

Što bolje to gore

"Nikada u životu nisam glasao, ali da imam srpsko državljanstvo, glasao bih za Nikolića." (Peter Handke, austrijski književnik, 24. januar 2008, prema listu "Alo!")

"Tadić je juče zbunio glasače SRS – pozvao ih je da glasaju za njega. Najteže reči koje koristi za Nikolića je da on – nije entuzijasta evropskih integracija. To je kao kada biste za Hitlera rekli da nije entuzijasta u pogledu ljudskih prava Jevreja." (Svetlana Lukić, najava "Peščanika", 25. januar 2008, Radio "B92")

"[Tomislav] Nikolić je bolje rešenje, jer će Srbija onda morati da se suoči sama sa sobom. Boris Tadić je jedna vrsta kamuflaže, on vara međunarodnu zajednicu i srpsku javnost da će sačuvati Kosovo, a u isto vreme da može sa Rusijom." (Azem Vlasi, političar s Kosova, 22. januar 2008, "Kurir")

"Tadić ima masku demokrate, dok je Nikolić otvoren, pa je možda i bolje rešenje za nas Albance." (Jonuz Musliju, predsednik opštine Bujanovac, 22. januar 2008, "Kurir")

Posleizborna ozbiljnost

Milutin Mrkonjić:

"Svako ko tvrdi da nam Evropa nije potrebna, nije ozbiljan čovek." (22. januar 2008, "Blic")

&

"Ma ne interesuje me uopšte Evropa, Srbija me interesuje. U odnosu na druge kandidate moj stav je drukčiji – ne idemo u Evropu, nigde neću da idem, sedim ovde, ovde radim, ovde stvaram bolje uslove života." (11. januar 2008, "Politika")

Mali saveti velikih (izbornih) gubitnika

Predizborne izjave, 22. januar 2008, "Tanjug":

"Kao predsednik bih uveo porez neudatim gradskim devojkama, a sredstva ubirana na taj način bila bi upotrebljena za pomoć pri ženidbi seoskih momaka." (Marijan Rističević)

"Kao hrišćanin uveren sam da dugujem poštovanje majci koja mi je podarila saputnicu za večnost, ali kao muškarac smatram da je dobro da postoje tašte kao upozorenje u kom smeru će se vaša žena razvijati, ako na vreme ne preduzmete ozbiljne korake." (Velimir Ilić)

"Ispod Avale, preko koje Beograđani ne vide ostatak Srbije, trebalo bi da se prokopa tunel." (Jugoslav Dobričanin)

Ministar za novi milenijum

"Selo je najpopularnija tema novog milenijuma, život, zakletva i uzdanica." (Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede, na Petom svetosavskom saboru mladih poljoprivrednika, 20. januar 2008, "Večernje novosti")

VREMEPLOV

Pred drugi krug predsedničkih izbora, jun 2004:

Tomislav Nikolić:

"Uvek se kladim na sebe i uvek sam dobijao. Sada sam se kladio na više od 33 odsto [u prvom krugu], dao sam sedam hiljada i izgubio." ("Evropa")

"Što bih ćutao, u prvom krugu nisam nikoga napadao. Sada više ne moram da ćutim." (o tvrdnjama da "iza Tadića stoji mafija", "NIN")

Boris Tadić:

"Uvek sam imao vrlo korektne odnose sa njim. Sa Tomom uvek imam zajedničkih tema, on ima jednu vrstu duha koju treba uvažavati. Možemo da pričamo i o sportu i o raznim temama... Volimo sve što vole mladi." ("Politika")

"Hoću da se borim i da Tomislav Nikolić dobije vizu." (u redu za vize ispred nemačke i grčke ambasade)

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM