Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

 

REČI I MISLI 055

13–19. januar 2008.

Priprema: Aleksandar Lazić

Srpski za (po)četnike

"U srpskom jeziku likvidirati ne znači obavezno streljati." (Vojislav Šešelj, u Haškom tribunalu, 16. januar 2008, "Politika")

Čist Srbin

"Ja ću u Briselu predstavljati veliku Rusiju i nastupati više kao političar nego kao diplomata. A ni sa mojom 'srpskom krvlju' ništa nije problematično. Istina je da je deda moje majke bio Milan Jovanović, koji se kao dobrovoljac našao u ruskoj armiji i da je sasvim moguće da je rodom iz kraja Radovana Karadžića. To bih već istražio da svi porodični papiri nisu nestali u ratovima. U svakom slučaju, čim ugrabim dovoljno vremena – krećem prema Durmitoru..." (Dmitrij Rogozin, ambasador Rusije pri NATO-u, 14. januar 2008, "Glas javnosti")

EU je velika tajna (za nas)

"EU nema apsolutno nikakvu dilemu o tome da je Srbija dobrodošla. Potreban je još jedan glas, još jedna zemlja treba da se složi s priključenjem Srbije Uniji, a to je sama Srbija." (Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, 13. januar 2008, "Tanjug")

"Za DSS nema nikakve dileme – država je važnija i starija od bilo čega, pa i od pristupnih fondova EU." (Aleksandar Popović, potpredsednik DSS-a, 14. januar 2008, "Danas)

Istok na antizapadu

"Takva odluka [RIK-a da ne odobri prisustvo posmatrača iz Velike Britanije i SAD na izborima] je objektivno samo deo politike DSS koja podrazumeva otpor prema Evropi. Mislim da je to nepotrebna odluka, ali ona za Evropu neće biti nikakvo iznenađenje, jer u Evropi dobro znaju da DSS ide ka antizapadnoj Evropi." (Žarko Korać, poslanik na listi LDP-a, 15. januar 2008, "Danas")

&        

Nikita Mihalkov, ruski režiser, na tribini "Nomokanona", 18. januar 2008, "Alo!":

"Nemam ja ništa protiv Albanaca, veoma ih poštujem i neka im Bog da zdravlja, ali zabrinutost sveta za njihov položaj nije borba za njihove ličnosti, to nije borba za, nego borba protiv. To je borba protiv pravoslavlja, zato što pravoslavlje predstavlja jedinu snagu koja može da se suprotstavi političkom i intelektualnom Mekdonaldsu."

"Moj film 'Dvanaest' nominovan je za ovogodišnjeg Oskara, ali ova poseta mi neće mnogo pomoći da ga osvojim."    

Malo prokletstvo za Kosovo, veliko za NIS

"Bilo koji Crnogorac koji je na vlasti u Crnoj Gori navući će na sebe prokletstvo ukoliko prizna lažnu nezavisnost Kosova." (Amfilohije, mitropolit crnogorsko-primorski, 15. januar 2008, "Tanjug")

"Što Amfilohije nije rekao kakvu će kletvu navući na sebe onaj ko proda NIS?" (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 17. januar 2008, "Kurir")

 

Tvrdi pregovarači & principijelni zalagači

O Sporazumu o energetskoj saradnji s Rusijom:

"Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike biće potpisan u najboljem interesu Srbije i njenih građana, a sve ide u dobrom pravcu." (Vojislav Koštunica, predsednik Vlade, 18. januar 2008, "Beta")

"Srbija tvrdo pregovara, isto kao i Rusija i Bugarska, uostalom." (Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, 18. januar 2008, "B92")

"Mogući razlozi za takav stav [pojedinih srpskih zvaničnika o nepogodnosti aranžmana u formi koji predlaže Moskva] je da oni koji ih daju ili ne znaju o čemu pričaju, ili su zlonamerni. U prvom slučaju situacija može da se promeni dodatnim informisanjem tih ljudi. U drugom nema pomoći." (Aleksandar Aleksejev, ambasador Rusije, 16. januar 2008, "B92")

"Ovo što su nam Rusi ponudili je dugoročno izuzetno povoljno, jedini problem je Dinkić koji se tome suprotstavlja." (Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu, 17. januar 2008, "B92")

"Pa, vidite da su odmah krenuli i tabloidi po ko zna koji put da pišu o varijanti da umesto G17 Plus uđe SPS, naravno. To smo gledali, odnosno čitali smo i letos, kad god se za nešto principijelno zalažemo, a kad god to nekome u Vladi ne odgovara, e odmah imate odgovor u vidu pisanja u nečemu što se nažalost nazivaju novine." (Suzana Grubješić, šef poslaničkog kluba G17 Plus, 17. januar 2008, "Kažiprst" Radija "B92")

Nacionalizacija bez industrijalizacije

"Svakako da je Putinova namera da utiče na izbore u Srbiji. To je prirodno ponašanje prema kolonijama u kojima kolonizator uspostavi svoju marionetsku vladu. Nikolić ima maler što mu sada nije rođendan, inače bi i on dobio čestitku. Ipak, u ovom trenutku on čeka na klupi, jer ipak Koštunica i Tadić pakuju poklon Putinu koji nameravaju da mu uruče 18. januara u Sofiji. To je NIS. Ali svi oni bi trebalo da znaju da je, ako do toga dođe, nacionalizacija jedna legitimna mera odbrane nacionalnog i državnog interesa." (Zoran Ostojić, član Političkog saveta LDP-a, 16. januar 2008, "Danas")

"Gasprom i Kremlj nastoje da iskoriste situaciju u Srbiji, odnosno predsedničke izbore, i da za male pare postanu monopolista na srpskom tržištu." (Mihail Hodorkovski, bivši vlasnik ruske naftne kompanije Jukos, koji je već pet godina u zatvoru u Rusiji, 17. januar 2008, "Tanjug")

Svi, svi, svi... na izbore!

"Kako je lepo, kao nekad!" (Vuk Drašković, predsednik SPO-a, na završnom mitingu Velimira Ilića, 17. januar 2008, "Beta")

"Pozivam sve članove i simpatizere stranke da 20. januara ne spavaju ili sede kući sa ženama i jedu krompir i turšiju." (Rasim Ljajić, predsednik Sandžačke demokratske partije, 12. januar 2008, "Tanjug")

"Drago mi je što je [Velimir] Ilić premostio svoj problem religiozne nefunkcionalnosti i kandidovao se iako su izbori 'pali' na crveno slovo u kalendaru. Dobro je što će Ilić svojom kampanjom motivisati veliki broj birača da u drugom krugu podrže Tadića." (Oliver Dulić, predsednik Skupštine iz DS-a, 13. januar 2008, "Večernje novosti")

"Loše vreme više pogađa glasače liberalno-demokratske orijentacije. Oni su nežniji i osetljiviji. Ako padnu kiša ili sneg, kad bace pogled kroz prozor oni kažu: 'Jao, ko će ići na glasanje, baš mi je mrsko'." (Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje analiza, 13. januar 2008, "Press")

Glasanje je mera ljubavi

"Već me nerviraju priče, ja volim SPS, ali glasaću za drugog – onaj ko glasa za drugoga ne voli SPS." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 16. januar 2008, "Beta")

"Ko je glasao za Koštunicu, ni Boris Tadić mu neće teško pasti." (Nenad Čanak, 16. januar 2008, prema listu "Alo!")

"Važnija nam je država i borba za nju od razmišljanja šta će biti ako Velja ne uđe u drugi izborni krug." (Aleksandar Popović, 14. januar 2008, "Danas")

"Krajnje vreme je da Zoran Đinđić pobedi, ne one koji su povukli oroz – nego one koji su ga stvarno ubili." (Vladan Batić, poslanik na listi LDP-a, 15. januar 2008, RTS)

"Marija [Šerifović] peva iz ubeđenja i ljubavi. Kada radikali pobede, ona može da bira da li će biti predsednik vlade, ili ambasador Srbije na Marsu, možda čak i direktor MTV-a." (Nemanja Šarović, funkcioner SRS-a, na spekulacije da je Mariji Šerifović obećano mesto ministra kulture kad SRS dođe na vlast, 17. januar 2008, "Alo!")

Poređenje i(li) priviđenje

"Neka mi oprosti istorija, ali Velimira Ilića mogu samo da uporedim s Nemanjićima, koji su gradili manastire i crkve, a on pored toga gradi puteve i svu infrastrukturu." (Jeroslav Živanić, predsednik čačanskog odbora Nove Srbije, 16. januar 2008, "FoNet")

"Podržite Slobodana Mrkonjića!" (Zoran Žižić, bivši premijer SRJ, na centralnoj konvenciji Milutina Mrkonjića, 16. januar 2008, "Alo!")

Idioti u političkom i gadovi u bukvalnom smislu

"Nikolić je mislio da je Dodik idiot u političkom smislu." (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, povodom izjave Tomislava Nikolića da Milorad Dodik "nije političar, da se bavi kriminalom, i da je idiot", 14. januar 2008, "Beta")

"Gadovi u odelima upropastili su vam svojim predizbornim prenemaganjima novogodišnji TV program, a njihovi satrapi iz redova srpskog ogranka najveće svetske perionice novca (crkva) smučili su vam i Božić, svojom espeesovsko-deesesovskom božićnom poslanicom. Braćo i sestre, verovatno imate dilemu da li da izađete na glasanje, a ako izađete koga od tih devet crnih đavola da zaokružite." (Marko Vidojković, pisac, 16. januar 2008, "Politika")

Super carska srpska (i još crvena)

"Hteo bih da vam dam ekskluzivu, evo novog srpskog pasoša, biće super crvene boje, takozvana carska srpska crvena kao na zastavi, grb, ćirilica, unutra naravno uz naš jezik i engleski i francuski, a onda najbolji tehnološki govoreći pasoš u Evropi, jer smo uspeli da u njegovu izradu ugradimo celu tehnologiju iz Evrope u ovom momentu." (Božidar Đelić, 18. januar 2008, "B92")

Male tajne velikih monopolista

"Kako prosečan potrošač u Srbiji uopšte preživljava?! Cene su više nego u Britaniji, a prosečan Englez zarađuje mesečno sedam-osam puta više od vašeg građanina. [...] Hrana je preskupa, a nije mi jasno kako sok od jabuke može biti jeftiniji od jabuka?" (Pol Dobson, "svetski stručnjak za konkurenciju u oblasti trgovine na malo", 18. januar 2008, "Politika")

 

VREMEPLOV

"Klinton je pojebao pola administracije u Beloj kući pa je iz politike izašao kao najuspešniji državnik SAD. A [Vuk] Obradović je uputio tri komplimenta pa ga smeniše." (Vesna Rivas, estradna umetnica, avgust 2001, "Svet")

"Biti plavuša je nešto čedno, večno mlado... Pa, zar i anđeli nisu plavi?" (Vesna Jugović, predsednica kompanije "Mis Ju", april 2004, "Muški svet")

"Vaš muž je kao milenijumska buba. Znate li šta je milenijumska buba? To je buba koja uđe u kompjuter i sve obriše." (Kleopatra, "kraljica svih proroka", mart 2000, TV "Pink")

"Zaista sam srećna što sam završila srednju školu." (Dragana Mirković, estradna umetnica, april 2004, TV "Pink")

 

 

 
 
Copyright by NSPM