Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i Misli

 

 

REČI I MISLI 051

09– 15. decembar 2007.

Priprema: Aleksandar Lazić

Ponuđeni k'o nagrađeni

"Prema Nacrtu zaključaka sa skupa Evropska unija bi trebalo da ponudi Srbiji ubrzani ulazak u članstvo, uz stav da se mora ići napred ka rešavanju statusa Kosova jer je postojeće stanje neodrživo." (sa zasedanja lidera EU u Briselu, 15. decembar 2007, "Beta")

"Posebno je uvredljivo i neprihvatljivo da se osakaćenoj Srbiji za mirenje sa nasiljem nudi nagrada u vidu ubrzanog prijema Srbije u EU." (Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Srbije, 15. decembar 2007, "Beta")

"Ova vlada Srbije naprosto ne vidi pitanje budućeg statusa Kosova i Metohije i pitanja budućnosti Srbije u EU kao stvari u istoj ravni koje mogu da budu kompenzirane jedna drugom, odnosno ne dolazi u obzir bilo kakva trgovina našom teritorijom. To je nepristojna ponuda i toliko besmislena da je niko nije uputio već postoje takve insinuacije u medijima." (Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, 15. decembar 2007, "Danas")

"Srbija bi morala reći EU, kroz obavezujuću rezoluciju u parlamentu, da ne može s njom da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sve dok EU ne odustane od podrške nezavisnom Kosovu. Ovakav potez pokazao bi evropskim političarima da moraju da biraju između Srbije i Kosova, što oni danas ne misle." (Leon Kojen, bivši koordinator pregovaračkog tima Beograda o budućem statusu KiM, 12. decembar 2007, "Večernje novosti")

"Ne možemo da prihvatimo šargarepu, kako neki kažu – odrecite se Kosmeta, evo vam EU, znate i štap i šargarepa su za magarce, a nemam ništa protiv da oni nas tretiraju kao magarce, ali je naše da kažemo kako nismo magarci." (Aleksandar Vučić, poslanik SRS-a, 12. decembar 2007, "Politika")

Pacijent bez zaštitnika prava

"Srbija, međutim, nikako da se uživi u ulogu pacijenta kome njegovi zapadni prijatelji dijagnostifikuju gangrenu u jednom, drugom, trećem (...) ekstremitetu i podvrgavaju ga sve novim i novim amputacijama. Srbija je počela da se pita – zašto se tako 'nežna' metoda lečenja, kao što je amputacija, primenjuje samo na Srbiju? I zašto se kod svih drugih pacijenata 'gangrena' leči drugačije, ne testerom već lekovima, dugo i sa beskrajnim strpljenjem? Pošto je Srbija počela da se buni i otima, naši prijatelji su izgleda bili prinuđeni da zaključe da joj treba dati još vremena, kako bi narkoza počela da deluje i pacijent zavoleo testeru i lekare." (Slobodan Antonić, 13. decembar 2007, "Politika")

Od nas zavisi (ali se pita neko drugi)

"Amerika je shvatila da Srbiji nije stalo do Kosmeta još pre sedam godina. Dok su Albanci bučni i na sva usta govore o nezavisnosti, mi ćutimo." (Marko Jakšić, poslanik DSS-a, 12. decembar 2007, "Glas javnosti")

"Srbiji treba dopustiti da, ako to želi, umesto članstva u EU i NATO izabere radikalni nacionalizam i savezništvo sa Rusijom, jer time vitalni američki interesi neće biti ugroženi, a Srbija će ubrzo shvatiti grešku. Evropskoj uniji bi trebalo da lakne što ne mora da prihvati takvu Srbiju." (Danijel Server, potpredsednik Američkog instituta za mir, za "Glas Amerike", 15. decembar 2007, "FoNet")

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije je najgore rešenje koje Rusija želi da spreči. Mi ćemo reagovati, ali je bitno kako će reagovati Srbija." (Aleksandar Aleksejev , ambasador Rusije u Beogradu, 15. decembar 2007, "Danas")

Mnogo smo nam odmogli

"I kada razgovaram sa Vetonom Suroijem na poslednjim pregovorima u Badenu, kažem: Bio bih srećniji da vodim pregovore sa vašom stranom da je danas 1996, 1997. ili 1998. godina, bilo bi mi neuporedivo lakše. A onda mi oponent sa druge strane kaže: Pa Srbija nam je mnogo pomogla da mi ojačamo našu poziciju! [...] Sa Tačijem nisam ništa pričao, samo sam rekao: Dobar dan." (Boris Tadić, predsednik Srbije, 14. decembar 2007, "Politika")

&

"Između Čekua i Tačija ipak postoji razlika. Agim Čeku je ipak čovek legalnih institucija, dok je Hašim Tači čovek ilegale kome je mesto premijera prvi legalan posao. Kako da vam objasnim, Čeku je ipak čovek koji se školovao na Vojnoj akademiji u Beogradu, pa je potom bio pripadnik JNA, bio je čovek legalnih institucija. Tači je, sa druge strane, čovek ilegalnih organizacija, podzemlja, koji nikada nije radio neki društveno odgovoran posao." (Rada Trajković, potpredsednica Srpskog nacionalnog veća KiM, 15. decembar 2007, "Politika")

Praznik jeste, crveno slovo nije

"Svaki izbori su praznik demokratije." (Oliver Dulić, predsednik Narodne skupštine Srbije, raspisujući predsedničke izbore, 13. decembar 2007, "Politika")

"Ovo je jednostrana odluka Demokratske stranke i time je grubo prekršen koalicioni sporazum da se sve važne odluke donose konsenzusom unutar vladajuće koalicije. DSS će odgovoriti DS-u posle 19. decembra i sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji." (Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS–NS, 13. decembar 2007, "Politika")

&

"Tražim da Oliver Dulić povuče odluku o raspisivanju izbora jer je protivustavna." (Miloš Aligrudić, 14. decembar 2007, "Politika")

"Svako osporavanje ustavnosti odluke o raspisivanju izbora treba da dobije epilog pred Ustavnim sudom i ukoliko on utvrdi da je moja odluka protivustavna, ona će biti povučena, ja tada neću biti predsednik ovog doma, a ukoliko 126 poslanika zatraži moju smenu, uveravam vas da će to biti najkraća rasprava u istoriji, otići ću sam, ali otići ću duboko uveren da je moja odluka bila ispravna." (Oliver Dulić, 14. decembar 2007, "Politika")

&

"Ima ona pesma 'A gde žuriš, bato bre' – sigurno devedeset posto građana Srbije postavljaju pitanje predsedniku Skupštine g. Duliću zašto nismo sačekali konačan ishod pregovora i zvaničan izveštaj 'trojke'?" (Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, 13. decembar 2007, "Šta radite, bre" RTS-a)

 


Staklene noge se ne klimaju

"Gde je koalicija klimava? Šta vam je?!" (Boris Tadić, na pitanje "da li je vladajuća koalicija klimava posle raspisivanja predsedničkih izbora?", 15. decembar 2007, "Danas" )

"Vlada Srbije i parlamentarna većina više ne postoje." (Ivica Dačić, šef poslaničke grupe SPS-a, 13. decembar 2007, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Jedino normalno rešenje je raspisivanje izbora na svim nivoima. Ako ode Kosovo – a svi kažu da će da ode – nastaje nova državno-pravna situacija i izbori na svim nivoima. I onda, gospodo, ponovo pod ruke zajedno, u kozaračkom kolu – i minhauzeni i trnove ružice, i helanke i dokolenice, i trutovi i radilice, ali nećete dugo!" (Vladan Batić, poslanik na listi LDP-a, 13. decembar 2007, "Šta radite, bre?" RTS-a)

Oni mene varaju (i lažu)

Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, 14. decembar 2007, "Press":

"Posle jednostranog, neustavnog raspisivanja izbora Srbija je zapala u najveću krizu. Neću preterati ako kažem da Srbija nije bila ovako uzdrmana još od ubistva premijera Zorana Đinđića. Glavni krivac za sve to je predsednik Boris Tadić. Treba da ga je sramota! Poigrava se sudbinom države i nacije zbog svoje fotelje!"

"Ama, samo da sam znao da će Boris ovako da nas slaže, ne bih ja sa 'žutima' nikad pravio koaliciju, niti bih sedeo u Vladi. Vidite li vi, bre, kakvi su oni lažovi i prevaranti?! Glasači će zbog toga da ih kazne 20. januara!"

"Zar vi zaista mislite da ću ja da idem u predsedničku kampanju a da ne znam da li će Kosovo da mi otmu tokom kampanje i na kojoj i kolikoj teritoriji bih sutra bio predsednik?! To mogu da rade Tadić i Nikolić, ali Velimir Ilić sigurno neće! Ja, za razliku od njih, imam obraz!"

&

"Ukoliko Vojislav Koštunica da podršku Velimiru Iliću, bolje odmah da se ubije." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 14. decembar 2007, prema "Pressu")

Jedan na jedan (o, zar se i to može?)

"Nikad nisu bile veće šanse za moju pobedu nego sad. Nijednom u proteklih sedam godina nisu postojali veći izgledi da kandidat DOS-a, NATO-a ili kako god ga nazvao bude pobeđen. Uveren sam u to. [...] Boris Tadić je ostao sam. Neće dobiti podršku koalicionih partnera iz vlade i moraće sam da se bori a on na to nije navikao." (Tomislav Nikolić, predsednički kandidat SRS-a, 13. decembar 2007, "NIN")

"Nisam prvi put u životu bio sam na izborima. I prošli put sam bio sam pa sam pobedio." (Boris Tadić, predsednički kandidat DS-a, 15. decembar 2007, "Danas")

Neka vrsta doajena

Milutinu Mrkonjiću, predsedavajućem Skupštine:

"Vi ste doajen neke vrste glasa razuma." (Vladan Batić, 12. decembar 2007, RTS)

"Druže Mrkonjiću, zašto ti tu sediš i gubiš vreme, kad si naš predsednički kandidat, nema razloga da sediš tu?!" (Dušan Bajatović, poslanik SPS-a, 15. decembar 2007, "Politika")

Generalna proba za kampanju

Pre nego što je Dušan Bajatović napustio studio, 12. decembar 2007, "Problem" TV "Studija B":

"Zoran Ostojić, član Predsedništva LDP-a: Postoji opozicija i postoji dvorska opozicija, ako smo čuli gospodina Bajatovića...

Dušan Bajatović, potpredsednik SPS-a: Sad sam došao u ovu 'ozbiljnu' emisiju i teško da ću doći ponovo, ako uopšte izdržim do kraja – ova lupetanja, gluposti... Gospodin Ostojić priča o dvorskoj politici, a kad bi se biralo između Čedomira Jovanovića i svih ostalih kandidata to je isto kao da birate da li ćete da živite u državi u kojoj vladaju kriminalci, neki zemunski, surčinski klan, neki koji će da se kupaju na bazenima i politiku vode iz američke ambasade, ili hoćemo da izaberemo nekoga ko ima podršku građana. Sad treba da slušam američke plaćenike i one koji su za to da se Kosovo otme Srbiji...

Zoran Ostojić: Kad bih ja nastavio ovim tonom, značilo bi da sam isti kao on – zamislite on [Bajatović] i ja da smo isti, čovek koji je rekao kad je ubijen Đinđić da je 'jedan platio za izručenje Miloševića a da slede ostali'. Ja se žrtvujem da sedim s njim i čak moram da ga gledam. To što ova spodoba preko puta priča pokazuje kako će izgledati kampanja."

Za politiku bez straha

"Šta će Koštunica da uradi, da li će da ode u kafanu sa onima koji nam otimaju Kosmet? [...] Neka svi čuju kako psujete i kome ćete to da lupate šamare, gospodine Šormaz, kome, izađite..." (Nemanja Šarović, poslanik SRS-a, Draganu Šormazu iz DSS-a, za skupštinskom govornicom, 12. decembar 2007, "Politika")

"Ne postoji ništa i niko koga se plašim, jer svašta sam u životu prošao. Jedino od čega strahujem jeste da pre nego što odem sa ovog sveta neću stići da kažem svima šta mislim o njima." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 09. decembar 2007, "Glas javnosti")

Izvanredno stanje

"Iz jednog nedeljnika bliskog Udbi upućen mi je prekor da je u vezi s vanrednim stanjem onomad trebalo da pišem Vama ili Duliću, a ne Borisu Tadiću. Pa, da pišem! Ko da se suprotstavi takvim autoritetima? I da ne okolišim. Odmah ću na samu stvar. Na vanredno stanje. Mislim da je ono ovde de facto poodavno na snazi; neki dan sam pomenuo šumove koji (možda i bez Vašeg znanja) dopiru iz Vaše okoline o njegovoj mogućoj formalizaciji kao čarobnom štapiću koji će rešiti probleme permanentne vanrednosti, nenormalnosti i nestabilnosti." (Svetislav Basara, pisac, u otvorenom pismu Vojislavu Koštunici, 13. decembar 2007, "Danas")

Principijelno sazrevanje

"Ne smatram da je moja obaveza da 'unapređujem' Politiku, ne smatram je 'našim najuglednijim listom', izbor kolumnista smatram ponižavajućim, ne vidim da mi je mesto uz para-partijske činovnike Vukadinovića i onog drugog, smatram da je Lazanski klovn čiji je zadatak da zabavlja ovaj jadni narod, kome  uniforma i bikini sa izbora za maloletne miss idu prirodno jedno uz drugo, čudim se Žarkoviću šta radi u tom društvu, uopšte." (Biljana Srbljanović, dramski pisac, o razlozima odbijanja da piše kolumne u "Politici", 10. decembar 2007, "B92 Blog" )

"Na blogu B92 dramska spisateljica objavila je dva pisma koja je dobila od rukovodstva 'Politike' u kojima je pozivaju na saradnju, uz za srpske prilike sasvim pristojan honorar od 200 do 250 evra po tekstu, što je ona s dramskim gnušanjem odbila – ne, naravno, zbog visine honorara – već iz principijelnih razloga, kojih se, dok je bila mlađa, labavije držala nego sada, kada je sazrela u svakom pogledu. [...] Samo dva detalja. Nedeljnik 'Vreme' je negde od 1996. bio izdavač 'Nove srpske političke misli' kada su Vukadinovića i Antonića najurili iz Instituta društvenih nauka, a tada je i Biljana Srbljanović pisala za 'Vreme'." (Dragoljub Žarković, glavni urednik, 13. decembar 2007, "Vreme")

"Smenjeni direktor Vremena Dragoljub Žarković,  ove nedelje ne misli da se ivica bankrota lista koji on dugi niz godina vodi (a koji upravo zbog uređivačkih lupinga sve manje ljudi kupuje) nameće kao tema uvodnika. Ne, tema je odbrana drugog lista, koji nije u finansijskoj krizi, pa samim tim Žarković u njemu može da nastavi mirno da tezgari, tema je dakle odbrana Politike od opasne, kako kaže, žene sa bodežom u rukama." (Biljana Srbljanović, 13. decembar 2007, "B92 Blog" )

Sveti medij

"Meni je to do te mere zaprepašćujuća zloupotreba B92, do te mere jedno shvatanje B92 da je to neko izvan i iznad društva i da se ne sme ni u kom obliku kritikovati B92 ili reći bilo šta što se ne dopada B92, jer posle toga sledi jedna vrsta harange, gde vi, kad govorite o tome šta je intervju i kako se radi intervju, onda ste proglašeni za čoveka koji je opravdao poziv na linč B92." (Ljiljana Smajlović, glavni urednik "Politike", 09. decembar 2007, "Utisak nedelje" )

Haško sveznanje

"Da li znate šta je to imaginarni broj ? [...] Još jedno pitanje iz fizike – znate li šta je to Avogadrov broj ? [...] Koji broj atoma ima u jednom gramu mase bilo kog elementa? Ne znate? Znači, vidimo da niste nikakav fizičar – to vas je onda oteralo u sociologiju!" (Vojislav Šešelj, u sudnici Haškog tribunala, ispitujući svedoka Entonija Oberšala, 12. decembar 2007, "Šta radite, bre?" RTS-a)

Granica siromaštva političara

"Siromah je, nema ništa do svoje plate. Nema stan. Kada bi mu prestala funkcija, izašao bi iz državnih prostorija i ne znam šta bi bilo sa njim." (Ljubomir Tadić, akademik, o sinu Borisu Tadiću, predsedniku Srbije, 12. decembar 2007, "Gazeta")

"Nemam para ni u banci ni u kući. Trenutno u džepu imam 320 evra i 2000 dinara, i to mi je sve do plate." (Dragan Marković Palma, predsednik opštine Jagodina, 15. decembar 2007, prema listu "Alo!")

Kad se otpad izbezumi

O sprečenoj promociji "Peščanika" u Aranđelovcu, 07. decembar 2007, "Peščanik":

"Ceca Lukić će sa njima argumentom, a oni su tako bazdili, rakija se osećala sa tri metra, jer su oni morali ceo dan prvo da se kuraže, drugo, oni su poslednjih sat vremena minimum stajali napolju gde je bilo hladno, znači oni su se grejali tom rakijom. [...] Tamo je bilo više glava nego zuba, izbezumljenih od pića." (Nadežda Milenković, autor slogana "Ako vam je dobro, onda ništa")

&

Marko Vidojković, pisac i zamenik urednika srpskog "Plejboja":

"Naravno, imao sam ideju [da krenem u Aranđelovac], poveo bih još nekog sa sobom i ne bi se sve tako mirno završilo. Super je kada je tu murija, murija voli da razdvaja i tek onda je tuča slatka, ali je bolje što je ovako ispalo. Mislim da je ovo apsolutni plus za Peščanik, jer je opet pokazao da je to Srbija. To je Srbija, ono tamo nije Srbija, ono tamo je otpad. Taj otpad koji ide okolo s Putinovim slikama, kokardama, bradurinama, krstovima, to je pošast koja će da dovede ovaj narod do istrebljenja."

"Danas sam čitao kako će B92 da završi kao TV Bastilja, kao već smo palili televiziju. Pa nemoj da odem da ti zapalim kuću, pička ti materina, bre, pa šta oni misle. Ja ću na svaku agresivnost prema sebi da odgovorim agresivno, ja nisam gandista. Nikad nikoga nisam napao prvi, niti ću, ali jedini lek je fizička odbrana, to je jedini lek protiv neonacista, to je jedini lek protiv svih oblika fašizma, jer fašisti i nacisti su ti koji napadaju, pa tako i ti sa šajkačama, kokardama i Putinovim slikama."

Drugovi i drugarice đedovi

"Zbog neizmerne hrabrosti, etike i odgovornosti, ali i beskompromisnog stava prema mržnji i fašizmu,  kao glavnim obeležjima emisije 'Peščanik', aktivisti Queeria centra dodelili su autorkama ove emisije diplome Solidarnost za najhrabrije drugarice! " (Boban Stojanović, gej aktivista, u izveštaju sa skupa "Ne plašim se!" u CZKD-u, 11. decembar 2007 , "Peščanik.net" )

&

"Imam utisak da je sve otišlo stranputicom. Pa, u ovom novom vremenu đed može da ti bude majka!" (Petar Božović, glumac, jul 2002, "Blic")

VREMEPLOV

"Zoran Đinđić je govorio da je Čedomir Jovanović jedini čovek iz Demokratske stranke čiju bi svaku političku izjavu potpisao." (Vladimir Beba Popović, bivši šef Biroa za komunikacije, na suđenju za ubistvo premijera Đinđića, maj 2005, "B92")

"Ja mislim da i vi menjate strukture ishrane tokom godine. Ne jedete sarmu i leti! Mi smo se i dogovorili da ćemo kvartalno ili u zavisnosti od sezone menjati sadržaj potrošačke korpe vodeći računa o kaloričnoj vrednosti i zastupljenosti proizvoda koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Ovo je statistički okvir za praćenje, a jelovnik određuje svako za sebe." (Slobodan Milosavljević, kao ministar trgovine, na primedbu novinara "da je sadržaj potrošačke korpe izmenjen kako bi se prikazali što bolji rezultati", septembar 2002)

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM