Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

REČI I MISLI

Reči i misli

 

 

REČI I MISLI 045

28. oktobar – 03. novembar 2007.

Priprema: Aleksandar Lazić

Epicentar nezrelosti

"Tačno je to [da Srbija i dalje Kosovo smatra delom svoje države], ali Kosovo de fakto još od 1999. nije deo Srbije. I to je kraj priče. [...] Srbija će, čim bude dovoljno zrela da prizna nezavisnost Kosova, postati epicentar pozitivnih promena." (Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, za bečki "Standard", 01. novembar 2007, "Beta")

"Izjava Jelka Kacina ukazuje da je Kacin uzeo sebi za pravo da procenjuje i predviđa budući stepen zrelosti Srbije i srpskog naroda, što u najmanju ruku predstavlja nepristojan gest. Naš predlog Kacinu je da pokuša da sagleda svoju pravu ulogu i saglasno tome saobrazi svoje ambicije i izjave." (Srđan Đurić, savetnik predsednika Vlade za medije, 01. novembar 2007, "Tanjug")

Jezik velik k'o kuća

Svetozar Marović, potpredsednik DPS-a Crne Gore: Tačno je da se 63 odsto građana na poslednjem popisu izjasnilo da govori srpskim, a među njima sam bio i ja.

Novinar: Kojim jezikom sada govorite?

Svetozar Marović: Govorim istim jezikom, ali želim da ga naslovim crnogorskim. Zašto? Zato što sam shvatio da neko želi da činjenicom da govorim srpskim jezikom meni uskrati pravo da izaberem svoju kuću i kažem da je moja država Crna Gora." (01. novembar 2007, "Večernje novosti")

&

"Crna Gora je jedina država gde će majke od svoje dece da uče maternji jezik." (Zoran Žižić, predsednik Demokratske stranke jedinstva Crne Gore, 31. oktobar 2007, prema listu "Alo")

Zločinci koje nismo voleli

"Boris Tadić, Vojislav Koštunica i Dragan Jočić predstavljaju zločinačko udruženje koje je uhapsilo sina srpskog heroja Ratka Mladića, Darka." (Vjerica Radeta, poslanik SRS-a, za skupštinskom govornicom, 30. oktobar 2007, "Šta radite, bre?" RTS-a)

Pomozi da zora svane!

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a:

"Srbiji bi mojim dolaskom na vlast svanulo." ( 02. novembar 2007, "Press")

"Očekujem: 'Tomo, pomozi!' [Prvi će da kaže] Tadić. Koštunica će po novinama da me proziva da sam nemoralan, nepatriota, a Tadić će da me pozove. Tadić voli da pokaže kako je on dobar mangup iz dvorišta, a Koštunica se drži kao drvendeka." (02. novembar 2007, "Politika")

"To su naručene ankete i mislim da grešite. Čak ne bih bio siguran ni da će biti drugog kruga, sve govori da ću ga pobediti još u prvom krugu." (na konstataciju da "sve ankete govore da Nikolić i Tadić idu u drugi krug predsedničkih izbora, ali da Tadić ubedljivo pobeđuje", 02. novembar 2007, "Press" )

Prokleta mogućnost izbora ne može da čeka

"Da, žuri nam se na izbore, ali ne zbog toga [ straha od lošeg rezultata u slučaju najgoreg scenarija za Kosovo ]. Žuri nam se jer život ne može da čeka!" (Dragan Šutanovac, potpredsednik DS-a, 02. novembar 2007, "Kurir")

"Vojislav Koštunica i DSS praktično su zauzeli stav koji je SPS stalno isticao – da Srbija ne treba da bude članica NATO, da ne treba vojno da se opredeljuje, i da narod o tome treba da se izjasni na referendumu. Kad malo bolje pogledam, prosto ne znam oko čega smo se sporili na izborima 2000, birajući između Koštunice i Miloševića." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 31. oktobar 2007, "Nedeljni telegraf")

&

Čedomir Jovanović:

"Insistiramo na izborima na svim nivoima. Kao što smo znali kako se pobeđuje Milošević znamo kako se pobeđuje i Koštunica koji sada Nišu i Srbiji radi isto ono što je i Milošević radio do 5. oktobra 2000. godine." (kao predsednik LDP-a, u Nišu, 28. oktobar 2007, "Beta")

"Ni u jednoj zemlji izbori se ne raspisuju nakon godinu dana." (kao šef poslaničkog kluba DOS-a, maj 2002, "Borba")

Viša metafizika

Na najavu da će svaki poslanik dobiti prenosivi računar (laptop) na revers:

"Ja se nešto specijalno ne snalazim sa laptopovima, kompjuterima – nekako sam posvećena knjigama, a ne možete i jedno i drugo dobro da radite i da se prosto date i jednom i drugom. Znam neke najelementarnije stvari, a sve ono što podrazumeva neku višu tehniku to je za mene nemačka metafizika." (Lidija Vukićević, poslanik SRS-a, 30. oktobar 2007, "B92")

"Postoji uvek način da se neko elektronski opismeni, nisu ni svi koristili mobilne telefone, ali ih sada koriste. Ja prvi nisam znao da pošaljem SMS, pa sada znam." (Miloš Todorović, zamenik sekretara Skupštine, 30. oktobar 2007, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"To je novotarija koja bi koštala Skupštinu, ali mislim da nije neophodna. Laptopovi ili računari se mogu koristiti pri pripremi zakona, a to se ne radi u sali. Neki poslanici su tehnički tako 'obučeni' da bi se plašili da ih ne udari struja, a mnogi bi ih verovatno koristili za igrice." (Tomislav Nikolić, šef poslaničkog kluba SRS-a, 31. oktobar 2007, "Danas")

"Zašto nije dobro da poslanici dobiju laptopove? Da li neko misli da ćemo ih odmah preprodati na pijaci ili se plaši da će se naša deca igrati njima?" (Rajko Baralić, poslanik SPS-a, 31. oktobar 2007, "Danas")

"Osim, možda, seljaka, svi ostali poslanici bi morali biti obučeni makar za Word i Internet." (Dragan Vujadinović, poslanik DS-a, 31. oktobar 2007, "Alo")

"Čekajte, imate 200 hiljada dinara platu, još da vam daju laptop da igrate igrice i gledate Severinine spotove?!" (Dragan Marković Palma, predsednik opštine Jagodina, u Beogradu, 01. novembar 2007, RTS)

Pasje (skupštinsko) popodne

Zasedanje Skupštine Srbije, 30. oktobar 2007, "Politika":

"Srđan Milivojević hvata pse po Kruševcu, pa ih posle prodaje građanima u pjeskavicama, zato mu je restoran nekoliko puta bio zatvaran, a nevladina organizacija za zaštitu životinja ORKA podigla se protiv njega." (Vjerica Radeta, poslanik SRS-a)

"U Kruševcu ne žive prostaci koji jedu pseće meso, a i vi gospođo Radeta, kad god dođete u Kruševac pojedete desetak pljeskavica u mom restoranu – poslednji put je pojela 35 pljeskavica i popila gajbu piva – imam fiskalni račun." (Srđan Milivojević, poslanik DS-a)

&

"Srđan Milivojević je, izgleda, dao mnogo pljeskavica ovima iz vladajuće koalicije, pa su počeli ne samo da reže, nego i da laju." (Vjerica Radeta)

"I poslanici vladajuće koalicije će se javljati za reč, pa ćemo da čitamo zakon i amandmane, možemo tako do zore." (Miloš Algrudić, šef poslaničke grupe DSS-a)

&

"Ova rasprava se pretvorila u cirkus i mene je sramota što predsedavam parlamentu u kojem se govore ovakve stvari. Radni dan će vam trajati sve do okončanja zadate teme – ma kad to bilo!" (Oliver Dulić, predsednik Narodne skupštine Srbije)

" Javio bih se po poslovniku za reč, da se oprostim od svih drugih." (Ivica Dačić, šef poslaničkog kluba SPS-a, na pitanje "asteroid hrli ka Zemlji, šta biste radili u poslednjih 60 minuta života?", 04. novembar 2007, "Kurir")

Pravi ljudi na pogrešnim mestima

Mlađan Dinkić, predsednik G17+ i ministar ekonomije i regionalnog razvoja:

"Moj najveći uspeh je stabilan dinar, ali neuspeh je moja politička karijera. Mislim da nisam za politiku." (02. novembar 2007, "Standard")

"Ako se neko ko radi u Antimonopolskoj komisiji plaši posledica saopštavanja svoje analize onda ne treba da sedi tamo, neka da ostavku i neka se bavi uzgajanjem pilića." (02. novembar 2007, "U susret" TV "Studija B")

Država časti!

"Političke stranke neće morati da vrate u budžet Srbije višak novca od skoro 63 miliona dinara koji im je uplaćen 2006. godine, jer ga nisu dobile na nepošten način već zbog sistemskog problema u zakonu." (Mirko Cvetković, ministar finansija, 30. oktobar 2007, "Tanjug")

"Postoje penzioneri sa najnižim primanjima koji poseduju velike nekretnine, kao što postoje situacije gde jedan bračni drug prima minimalnu penziju, dok drugi prima penziju značajno iznad proseka." (Slobodan Lalović, savetnik predsednika Vlade za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, 29. oktobar 2007, "Glas javnosti")

Teška legalizacija lakog separatizma

"MUP, na osnovu dosadašnjih saznanja, ne raspolaže podacima u vezi s navedenim poslaničkim pitanjem." (odgovor Vlade na pitanje poslanika SRS-a Nikole Žutića "Šta Vlada Republike Srbije misli preduzeti protiv antisrpskih akata otvorenog separatizma vojvođanskih ligaša?", 30. oktobar 2007, "Beta")

"Svako ko bi se sada pozvao na bilo kakav separatizam LSV-a čini to u smislu dnevno političke promocije i prikupljanja političkih poena, a ne s ciljem da dâ političku ocenu delovanja LSV-a. Sada je jasno kako sam bio u pravu kada sam tvrdio da je Obraz klerofašistička organizacija i da postoje neonacističke organizacije u Srbiji, a da oni koji tvrde da je Liga separatistička – nisu! U skladu s ovim odgovorom vlade, LSV će ubuduće iskoristiti i pravo da tuži sve one koji ih u medijima budu nazivali separatistima." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 30. oktobar 2007, "Građanski list")

Odbrana bez bezbednosti

"Ne mogu da ne razgovaram telefonom, a ne radim ništa protiv države i naroda, pa se ne obazirem na to da li me neko prisluškuje ili ne. Ponekad i namerno pričam nešto što ne mislim da bih zbunio protivnike." (Ivica Dačić, kao predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, 03. novembar 2007, "Politika")

Nevinost sa zaštitom

Bogoljub Karić:

"Vratiću se u Srbiju kada vlast pokaže spremnost da poštuje zakone i sud, i kada mi se omogući normalan proces u kojem bih dokazao svoju nevinost. Preti mi opasnost pred prekim sudom političke oligarhije – moje obezbeđenje je prijavilo policiji naručenog ubicu čiji je zadatak bio da me ubije na Kosovu i da se za to optuže Albanci, a pojedini najviši politički zvaničnici su mi dojavili da se sprema moja likvidacija u pritvoru." (kao predsednik PSS-a i lice na Interpolovoj poternici, u elektronskoj poruci "Građanskom listu", 03. novembar 2007, "Tanjug")

&

"Ja ću se prilagoditi. Promeniću ime. Nije problem." (kao poreski obveznik, decembar 2001, RTS)

Profesionalac

"Postavlja se pitanje naučne relevantnosti ovog istraživanja, jer, ne uliva poverenje ni naručilac ni istraživač. Istraživanje spada u takozvana naručena istraživanja kako bi se kreiralo javno mnjenje. Pitanje [o prihvatanju trgovine Kosovom za ulazak u EU] je tipično neprofesionalno, nekorektno i sugestivno postavljeno i ne može da prođe nijednu verifikaciju, što može biti posledica neprofesionalnosti. Najvažnija stvar prilikom merenja stavova ljudi je da znate da oni reaguju na podatke u javnosti. Javnost nema ništa drugo osim informacija koje su vrlo kanalisane i kontrolisane. Kosovo nije uslov za ulazak u EU i niko ga nije postavio osim naših političara. [...] Ova politika u domenu propagande je efikasna – Ministarstvo za KIM ima efikasnu kontrolu nad medijima." (Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, o istraživanju agencije "Politikum" po narudžbini Ministarstva za Kosovo i Metohiju, 03. novembar 2007, "Danas")

Tomina knjiga državnih rekorda

"Ja sam član Saveta [za promociju Srbije] i trenutno u sukobu interesa. Pošto sam bio na jednoj sednici Saveta, postoji šansa da ja porušim rekord Tome Nikolića u držanju državne funkcije. Po tumačenju Odbora za sukob interesa, treba da napustim upravljačke funkcije u sopstvenoj agenciji – koje, iskren da budem, nemam." (Vojislav Žanetić, suvlasnik marketinške agencije "Mozaik", 30. oktobar 2007, "Direktno" TV "Studija B")

Vesti iz besvesti

"U policiji postoji zapisnik o novinarima koje su seljaci polugole zatekli u oboru sa životinjama. Neka oni saopšte o kome se radi." (Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu, 30. oktobar 2007, "Gazeta")

"Buš ima Drakuline krvi!" (naslov teksta, 02. novembar 2007, "Press")

"Srpski parlamentarci veruju da je bivša Savezna skupština ukleta! [...] Kad su dva puta godišnje primorani da uđu u Saveznu skupštinu, [poslanici] troše vreme na astrologe, vračare i bele magove, stavljaju amajlije, ulaze na zadnje ulaze..." (Vesna Ćosić, novinar, 01. novembar 2007, "Gazeta")

VREMEPLOV

"Ministar za nauku kaže da su računari umreženi. Dobro. A šta mogu računari? Samo da prave neke izveštaje!" (Gordana Pop-Lazić, kao ovlašćeni predstavnik SRS-a u skupštinskoj raspravi o poverenju Vladi Srbije, novembar 2003)

"Prvi pomak koji imamo to je da je ponovo Labus preskočio Koštunicu u izboru za predsednika u prvom krugu i da je došao veoma blizu, i jedan i drugi doduše su veoma blizu granici da eventualno pobede u prvom krugu, dakle, sad se pokazuje da imamo šanse da dobijemo predsednika čak i u prvom krugu; prema našem sadašnjem istraživanju, Labusu fali negde oko dva posto, a Koštunici negde preko četiri posto da bi pobedio u prvom krugu." (Srđan Bogosavljević, direktor agencije "Strateški marketing", o prvom krugu neuspelih predsedničkih izbora na kojima je Vojislav Koštunica osvojio 30,8% a Miroljub Labus 27,36% glasova od izašlih 55,5% birača, 19. septembar 2002, TV "BK")

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM