Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život

 

 

 

Ilija Rapajić

Bolje putinizacija nego putanizacija

„Neke pobede ponekad mogu da budu sramnije i gore od poraza”, piše stalni kolumnista Politike i analitičar ovdašnjih prilika Đorđe Vukadinović, u kolumni „Od Borisa Nejakog do srpskog Putina”, ( 8. 7. ) povodom izbora nove vlade Republike Srbije. Njegova osnovna teza je da je predsednik Boris Tadić izvršio putinizaciju Srbije i da se od Borisa Nejakog transformisao u Borisa Velikog. Do sada nisam imao utisak da Vukadinović ima negativan odnos prema putinizaciji Rusije. Problem je Vukadinovćev, izgleda, samo u ličnosti predsednika Tadića.

Moram da se složim sa gospodinom Vukadinovićem da je „Boris Tadić najveći i najsposobniji političar koga smo imali od obnavljanja višestranačja”. Ja bih rekao političar koji je do sada pokazao da ima i kvalitete državnika. Za razliku od Vukadinovića, j a verujem da će on tu sposobnost da iskoristi za uzdizanje Srbije, koja je dugo posrtala, jer je nisu vodili državnici već ljudi koji su se povodili za ličnim interesima ili inter e sima otuđenih centara moći.

Konačno, šta ima loše u putinizaciji Srbije. Bolje putinizacija, nego putanizacija u političkom životu Srbije. Svi mi smo, na žalost, bili nemoćni svedoci fenomena putanizacije politike i društva svih ovih proteklih godina. Bolje predsednik koji će imati kuraži da kaže Miroslavu Miškoviću da ne može pride da dobije 200 hektara ekskluzivnog građevinskog zemljišta ili dve milijarde dolara uz Luku Beograd.

Ilija Rapajić,

Beograd

 

 
 
Copyright by NSPM