Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život

 

 

 

Komentari na tekst Đorđa Vukadinovića

OD „BORISA NEJAKOG“ DO ,,SRPSKOG PUTINA“

Dušan , 07/07/2008, 23:04

Nekada je i pobeda poraz, videćemo u godinama koje predstoje, u svakom slučaju samo napred poštovani Đorđe Vukadinoviću, šteta jer malo je onih koji gledaju svojim očima i daju sud svojom glavom !

Nick , 07/07/2008, 23:10

Uf,kakav pogodak. U centar,zapravo bingo.

Janko Vilicic, 07/07/2008, 23:38

Jos jednom o Vukadinovicu.Ako i dalje zeli da bude politicki analiticar krajnje je vreme da izadje iz partiskog establismenta DSSa i da pocne objektivno da radi.U protivnom nema mu mesta medju analiticarima a urednik Politike trebalo bi da razmisli o ovome jer Politika je bila i treba da bude list cije stranice koriste za pisanje stvarni i objektivni analiticari.

ilija bakic, 07/07/2008, 23:43

Kao sto je svaka pobeda Mila Djukanovica bucno pozdravljana sa vatrometima i balonima, oznacavala jos jedan poraz Crne Gore, tako ce i sve ove "blistave" pobede Borisa Tadica biti jednog dana veliki porazi Srbije. Ali, sve u svoje vreme, bice to veoma bolno suocavanje sa vladavinom DS i Tadica. Njegov lepuskast i zenama privlacni osmeh je odlican za marketing strucnjake, ali Tadicev zadah je milosevicevski, diktatorski, u prvom licu jednine, a koruptivno- tajkunski karijes mu je odavno nagrizao umnjake.

MARKO KNJ. , 07/07/2008, 23:47

...Čak i da je potpuno nevin u pogledu aktuelnih srpskih neprilika, omalo je nepristojno da jednoj stranci i lideru ide tako dobro u isto vreme dok narodu i državi ide tako loše... Dobro de Đorđe, od kad to narodu i državi ide tako loše. Da li od momenta raspisivanja izbora, ili od momenta formiranja nove vlade, ili mu to dodje nekako od ranije, od vakata Voje Koštunice... Filofzovija je filosofija, ali činjenice su fakti...

Zoran Milosavljevic, 07/07/2008, 23:48

Jedan od najsramnijih tekstova objavljenih u Politici.

Stalker , 07/07/2008, 23:50

A zapravo, sve je suprotno od onoga kako izgleda, kao što bi rekao jedan od braće Čvorović u »Balkanskom špijunu«. Ko kaže da Srbiji »ide« baš tako loše, kao što bi priželjkivali dežurni »radikalni apokaliptičari« poput gospodina Vukadinovića? Pravo stanje stvari govori malo drugačije, u Srbiji se i ne živi toliko loše a najveći problemi pristižu sa one iste strane na kojoj leže glavne srpske zablude: veličina vlastite istorije, premoć vlastitog duha, »vlastito« Kosovo. Srbiju boli suočavanje sa istinama a ne stvarnost i anesteziranom delu verovatno prijaju ovakve Vukadinovićeve spekulacije. Ne, nisam rekao špekulacije, već sam upotrebi reč za neosnovane intelektualne akrobacije, kakva je teza o Borisu Tadiću. A o političkom bezobrazluku kojim Vukadinović poistovećuje tobožnje srpsko propadanje i uspon Borisa Tadića, stvarnost je rekla svoju moćnu reč.

Nebojsa , 07/07/2008, 23:50

... a zapravo je efektivnu vlast sve vreme dok su se dogadjale nacionalni gubici imao Vojislav Kostunica (i pre njega Slobodan Milosevic), zar ne gospodine Vukadinovicu? I kako je tuzno da nakon strahovitog poraza VASE politicke opcije, sada po principu "kiselo je grozdje", pisete kako je nepristojno - sta? - pobediti radikale i Kostunicu!?

citac , 07/07/2008, 23:56

U prolazu klik, ostao neugasen aparat, procitao Djordja pa opet u krevet bez ikakvih emocija. Sad moze da (mi) pise sta god mu padne na pamet, Kostunica je poslat u ropotarnicu historije za vovijeki vjekov, Amin. Nadam se da ce Vukadinovic u sledecim svojim osvrtima poceti da secira i Ivicu sa istim epitetima ko i Tadica. Problem ce nastati, ne sa Djordjem, vec samnom, kada pocne Kostunicu da ogovara. Ostace ce mi da zapitam - da li sam ja normalan. Jer je Srbija postala do zla boga dosadna zemlja. Sem ako se Kostunica kao poslanik naprasno ne rasprica. Sto moze biti propraceno, gle cuda, tu i tamo tapsanjem. U Parlamentu. Al ne zato sto ce nesto pametno da kaze. Vec zato sto se uopste usudio da se javno i glasno obrati. Bilo kome, pa makar i kao repliku na necije izlaganje. Salu na stranu, tek ce se videti u narednim nedeljama i mesecima ko je ustvari Kostunica. Da nabrajam? Na pamet mi ne pada. Samo ce Vam se kasti. Ko nas je vukao za nos osam gladnih godina. A nasem Djordju biografija jos malo pa celih 2.000 karaktera. Masala.

Gea , 08/07/2008, 00:21

Veoma su Vam MOĆNA , Gospodine Vukadinovic, dva paragrafa na kraju . U tome je suština Tadićeve 'politike' - propast Srbije , namerno ili nenamerno.

Dijaspora, Milvoki , 08/07/2008, 00:26

Uspon je poceo izjavom da Srbija nece imati dva vrhovna komandanta. Izjava je uslijedila kada kada je bilo normalno da savjetnici iz bijelog svijeta, koji pod drugim imenom sjede u Generalstabu savjetuju da Vrhovni komandant vojske Srbije treba da slijedi savjetnike koji trasiraju put u Evropu. I Cemberlen je imao svoje savjetnike, koji su ga pratili u Minhen. Naime, kad se Nevin Cemberlen i njegov kisobran vratio iz Minhena 1938. godine, ne znajuci prirodu i namjeru Hitlera, slavobitno je izjavio da donosi trajan mir i porucio naciji "go home and get a nice quiet sleep," dakle, da mirno spavaju, jer je preveslao Hitlera. Na koncu, sto ce Srbiji vojska - kad ce nas braniti oni sto su nas okupirali. Ne vjerujem da sve ovo vodi na dobro. Puci ce, jer se uslo u veliko varanje, kako se moderno kaze, u manipulativne igre. Kad je vlast strast, onda se i ona brani - neko kisobranom, a neko pod iznajmljenim kisobranom.

Rade , 08/07/2008, 00:30

Tesko je nesto dodati, sam clanka sve kaze. Bravo g-dine Vukadinovicu.

ljuba vrnjci , 08/07/2008, 00:32

Vi Vukadinovicu kanda bi voleli da se Kostunica vrati na vlast!?E,pa ne moze!

Vladimir NS, 08/07/2008, 00:37

Upravo tako. Dok nekom ne smrkne drugome ne svane. Tu ima sličnosti sa Miloševićem. Dok oni slave svoje političke "uspehe" koje nazivaju nacionalnim interesom, mi, građani Srbije, hvatamo se za glavu. Pored takvih "prijatelja" neprijatelj ti nije ni potreban.

slobodan veljkovic, 08/07/2008, 00:49

uh...apsolutizam.u početku, uvek ide na bolje(u nekim segmentima), ali zatim ide žestok pad...tako istorija kaže.

Yossarian, 08/07/2008, 00:54

Ovo "srpski Putin" je krajnje uvredljivo... Povezivanje sa Tadićem uvredljivo je za Putina i Medvedeva, istinske patriote i državnike.

Marko-2..., , 08/07/2008, 01:00

...svaka cast g.Vukadinovicu,briljantno,niti treba sta dodati niti treba sta oduzeti.A ja opet svoje,pa svoje,kao obican covjek,iz toliko razloga-neke ste napisali!,nevjerujem g. Predsjedniku nazalost gotovo nista,ako mu je uopce stalo(a trebalo bi,ako pretenduje da bude Predsjednik sviju Srba,nek se pita zasto?-a nece!NIKADA.Odgovor zna,zasigurno,vec ce biti ONAJ pitac da ga pita!na kraju,ne bih mu bio u kozi.

Mozda Jeljcin, Putin niposto! , 08/07/2008, 01:02

"A da i ne govorimo koliko je tek 'nepristojno' ukoliko postoji 'osnovana sumnja' da su bar neki od navedenih ličnih i stranačkih uspeha pomognuti – a bez sumnje su pozdravljeni – upravo od onih koji su ovom narodu i ovoj zemlji naneli najveće nepravde." Gospodine Vukadinovic, u ovome je sustina svega! "Uspesi" Borisa Tadica, njegovo uzdignuce do "Borisa Velikog", nije to plod nikakve licne sposobnosti, nikakve stranacke strategije - nego samo odluke "onih koji su ovom narodu i ovoj zemlji naneli najveće nepravde" da Tadic obavi do kraja njihovu "misiju" u Srbiji! Slazem, se, doduse - nije barbika, ali jeste marioneta. Da se covek koji u Srbiji sprovodi naume neprijateljskih zemalja poredi sa ruskim patriotom i velikim drzavnikom Putinom - neukusno je i apsurdno. Ili ste, Vukadinovicu, i Vi poceli sa pricanjem i prenosenjem "novinarskih viceva"?

miroslav , 08/07/2008, 01:03

Marketing, marketing i samo marketing. To je zapravo naš vrli predsednik. Najdrastičniji primer je upravo potpisivanje SSP-a gde je u prvam planu bio sam čin potpisivanja a u desetom planu političke posledice po zemlju Srbiju. Ako u formiranju vlade učestvuju ambasadori zemalja koje se svakim svojim potezom deklarišu kao naši neprijatelji, onda se pitam kakva nas sudbina čeka. Samo zbog Kosova, nastalo je zatišje sa vojvođanskim separatizmom. DS je nesumnjivi predvodnik tog separatizma. Biće interesantno pratiti sledeće njihove poteze po tom pitanju. Da li će opet isturiti Dinkića da svojom "ekonomskom" računicom ustvrdi kako je najbolje za Srbiju da se oslobodi vojvođanskog balasta, ili će pak socijalisti da naprave još jedan "salto mortale" i da zažmure na oba oka pa čak i da pripomognu takvoj politici i sve to u ime evropskih vrednosti. Pitam se samo ima li ovaj narod prag tolerancije ili će mirno da gleda kako mu razbijaju zemlju. Politika koju je najbolje iskazao Bojan Pajtić svojom rečenicom da će ionako Srbi živeti pod jednim evropskim krovom, je ne samo kratkovida već i vrlo opasna. Time se zapravo daje alibi separatističkim državama bivše Jugoslavije da nastave sa zatiranjem srpskog imena.

Ultravisitor , 08/07/2008, 01:13

''Sve u svemu, ako je politika veština dolaska i opstanka na vlasti, i uvećanja iste, kao što veruje Makijaveli i većina srpskih političara i birača, onda je Tadić ubedljivo najveći i najsposobniji političar kojeg smo imali od obnavljanja višestranačja.'' Ovim pasusom je sve receno. Dok god DS-u i njegovim satelitima teku med i mleko, Srbiji ce teci suze. Ali, Srbi su tako odlucili i za Internacionalu se opredelili. To im nije prvi put u njihovoj blizoj istoriji, ali sasvim sigorno prvi nakon ponizenja kakvo je malo koji narod doziveo.

Tesla , 08/07/2008, 01:20

Srbija je zavedena. Ali svaka romansa ima svoj pocetak i kraj. U ovom trenutku ona je mnogo bliza kraju nego pocetku. Salu na stranu Srbija ce tek da dozivi 'prizemljenje' kada se ova romansa okonca.

sofia sofi, 08/07/2008, 02:24

Pocetak clanka je bio odlican,da bi kraj bio "PASE"-Patetican. Sta da se radi kada gosp.Vukadinovic ne moze da sakrije svoj veliki ZAL za svojim ljubimcem- Vojislavom Kostunicom!! Gosp.Vukadinovicu, pa sta se to dogodilo sa vama??? Nekada mi je bilo uzivanje da citam vase britke komentare a u poslednje vreme vrlo tesko i zavrsim clanak! s postovanjem nada poslednja umire citacu vas i dalje!!!!

Nikola Petrovic, 08/07/2008, 02:57

Koliko sam ja razumio, njega u sali zovu barbika, jer je imao porodicnu manifakturu igracaka. Ne vjerujem da su mislili da je on necija politicka barbika (lutka) Povremeno citam Vase komentare i svidjaju mi se, ali uporediti Borisa sa Putinom je neadekvatno. Evo Evropa ima 500 miliona ljudi i 27 zemalja, i pitam se koga bi iz Evrope mogli uporediti s Putinom. Nikoga!! Cak je i Putin rekao: "Otkad je umro Mahatma, nemas s kim popricati!" S obzirom da je Putin sposoban, on saradjuje sa slicnim. Zato je Medvedev sad predsjednik. Prije 2 godine sam cuo da je Medvedev rekao: "Ako ne konsolidujemo elitu, idemo u krizu bez obzira na cijenu nafte" Tek nedavno sam ukapirao sta to znaci: da se zna ko je majstor a ko malter muti. Ako majstori mute malter a segrti zidaju kuca ce izaci nakrivo. Mozda sam malo skrenuo s teme, ali vracam se: Ako smo dosli do toga da bilo ko i pomisli da je Boris majstor, onda smo mi u problemu, jer nam je elita destabilizovana. Nisam mislio da kazem da je Boris nesposoban, naprotiv. Ali nije sposoban da vodi drzavu. --------------------- Djelic je kao strucnjak jer je imao platu 100000 maraka. Ja imam jos vecu platu, ali mi je zadnja desna guma celava, te se ne osjecam elitom. Rusima je krenulo kad su takve kao on otpustili s objasnjenjem: ovi ne mogu ni u svojoj zemlji da nadju posao. I on je bio tamo. Vladimir ih testirao i pokazali se lose. Kad je nastala 'Sputnik kriza' u americi poslije ruskog lansiranja satelita amerikanci su se zabrinuli zato sto kasne za njima. Reakcija: Uciti matematiku! Naravno: otkad je umro Mahatma nemas s kim ni popricati ... Danas razmatraju da ukinu test iz matematike za USA tehnicke univerzitete, a da uvedu test licnosti (jesi li za NWO ili nisi) Poslije toga i Seceroski bi mogao umjesto Busha :)

Volter , 08/07/2008, 03:33

Ovaj tekst u najboljem slučaju predstavlja retoricizam jednog gubitnika.

Sulejman , 08/07/2008, 04:32

Svaka cast po ko zna koji put cenjeni gospodine Vukadinovicu,nadam se da cemo Vasu kolumnu citat i jos puno puno godina...

M.Kovian , 08/07/2008, 06:02

Ovo je najobicniji pamflet, daleko i od najsiromasnije moguce "analize". Zaista je vreme da se nasoj demokratiji odredi neki smisao i mera jer ovo prevazilazi sva poznata (i nepoznata) ljudska cula: lepo upakovano a oseca se bogami hiljadama milja daleko.

Bane , 08/07/2008, 06:03

Ovaj Vukadinovic, inace Kostunicin analiticar, je toliko navijao da Dacic formira vladu sa Kostunicom, da je pricao kako recimo clanstvo u SI SPS-u nista posebno ne znaci, i davao nam druge razloge zasto SPS nece ici sa DS-om. DS je pokazao koliko su Vukadinoviceve tvrdnje smesne, a to vam se desava kada glumite nezavisnog analiticara, a ustvari podrzavate jednu politicku opciju, koja je ustvari retrogardna i vodi jednu drzavu ka propasti.

Dika Toronto , 08/07/2008, 06:42

-drugi dvorišni ulaz levo- lepo zvuči ali se plašim da 'nova misao' može da izgubi finansijere a prete i sa zabranom ako se malo ne koriguju ..drugi dvorišni ulaz desno.Demokratija u srba je čudno dvorište.Srećno.

Dragica , 08/07/2008, 06:43

Ne volite ga, vidim. Ja ne mogu da shvatim svu politiku, ali vidim da bi nam mocnici zagorcavali zivot da je ispalo drugacije nego sto jeste. Verovatno su to ljudi poceli da shvataju i zato su mnogi glasali za DS. Veoma je vazno da Srbija bude mirna sledecih godina da bi svi mogli da poradimo na sredjivanju svoje kuce (drzave). Nadam se da ce oni koji ne rade u interesu svog naroda biti nadglasani i mislim da svi treba da se radujemo pozitivnim rezultatima ma koje politicke boje bili. Srecno.

Zoran , 08/07/2008, 07:08

..."Nevolja je, međutim, što pisac ovih redova politiku shvata nešto drugačije od maločas navedenog makijavelističkog određenja"... Nevolja za koga??? Koga uopšte zanima vaše mišljenje, g-dine Vukadinoviću? Mržnja iz vas izbija u svakoj reči koju napišete. Zar ne možete da pogledate na svet oko vas malo lepšim očima, jel to toliko teško? Bože me sačuvaj!

Srećko Vukmirović, 08/07/2008, 07:34

Gde završiše Karićevci? To Vam je deo odgovora na čemu je ojačala DS. Sve goli karijeristi. Uz razočarane neuhlebljenjem i podelom izbornog plena iz prethodnog perioda zakinute, te uplašenim babarogama stanovništvom, a i trapavom politikom ex-katedra DSS-a, te godinama nematerijalizovanom izbornom nadmoći SRS i njihovom apstinencijom na zadnjim izborima-eto gaaaaa! Sada valja gledati ove odabrane. Glas naroda-glas Boga. E pa sada ćete videti svog Boga.

pera pera, 08/07/2008, 08:10

Sjajan pogled i precizno definisani zaključci.Djordje,nacrtali ste istinu,ali sta se dalje desava??!.

Ljubomir Zejak, 08/07/2008, 08:13

VI STE TOTALNO PROMASILI GOSPODINE VUKADINOVICU !. Nikada gospodin Tadic nemoze da podseca na milosevica. Tadic je pravi demokrata i nikada nebi upotrebio vojsku protivu svoga naroda.A dobro je poznato,cime se sve sluzio milosevic.Mozda su za vas to bile casne pobede?.. Kao sto sami vidite,srbi sebi samima nanose najvece zlo. Nemojmo kroz citavu istoriju da kukamo na druge i da su nam za sve nase neuspehe sve drugi krivi.Pobeda demokrata uz pomoc socijalista je bila neophodna varijanta.To iz razloga,kako bi se pobedili "SRPSKI SUPER KAMELEONI" Koji mute srbijom citav jedan vek.Zao mi je gospodine Vukadinovicu sto zbog pobede Tadica i demokrata vi imate gorku knedlu u grlu.Vi to nebi trebali da imate?. Nadajmo se da ce ova srpska vlada ostvariti veliki napredak srbije.Imajmo svi pozitivno misljenje i sirimo pozitivnu energiju kroz srbiju.To ocekujemo i od vas gospodine Vukadinovicu.Prijateljski poz.Evropljanin.

Amac, Boston , 08/07/2008, 08:15

Svaka cast, gospodine Vukadinovicu. Cista desetka!!! Iskreno bih volio da je ovo zaista "Nova srpska politicka misao". Vrijeme je pred nama... Zelim vam mnogo srece u daljem radu.

Milan , 08/07/2008, 08:38

Još jedan Vaš sjajan članak, a posebno veliko hvala za poređenje sa Miloševićem. Nije ni povratak sps-a slučajan. Kad smo već dobili novog Slobu, ne sme sps da nam manjka.

stefan jaredic, 08/07/2008, 08:40

Cini mi se da je malo neozbiljno porediti Tadica sa Pu- tinom(Medvedevom).Za razliku od Tadica, dok je Putin ucvrscivao vlast, ucvrscivala se i Rusija i to do neslu- cenih razmera, i jos nesto:Putin nije imao MENTORE!!! pozdrav Srefan

seljak srednjebosanski, 08/07/2008, 08:52

Nisam u clanku nasao razloge zbog kojih autor smatra da umjesto potcjenjivanja treba respektovati politicke,pa i intetelktualne kvalitete licnosti kojom se bavi.Sef drzave ima po meni dva kvaliteta.Prvi je sto je rodjen u Sarajevu.To nije mjesto rodjenja.To je referenca.Drugi je sto je uredan.Za taj kvalitet zasluzno je vrijeme koje provodi pred ogledalom i zaljubljenost u kameru.U prostorijama Predsjednistva u prisustvu tv ponasa se kao tinejdzerka na kastingu. Covjek Vukadinoviceva kova koji toliko mnogo vremena i strasti trosi na politiku nije, iako pominje Makijavelija,izvukao pravi zakljucak o razlozima Tadiceve odrzivosti na vlasti.Prvi je manifestacioni.Znatno je lezerniji u ophodjenju nego bilo koji konkurent.Za drugi takodjer nije zaluzan.Srpsko biracko tijelo od najmaladjeg do najstarijeg uzrasta postalo je makijavelisticko,usredsredjeno na iluziju o "boljem zivotu"i na svaku vrstu shortcut-a do tamo,koji je moguc samo ako ste u partiji na vlasti ili ako ste joj barem blizu.Ubrzo ce redovi za uclanjenje u "internacionalce" biti veci nego oni pred Nacionalnom sluzbom za kobajagi zaposljavanje.Nisam ja ovo lose sklepao.

Milorad Đapić, 08/07/2008, 08:52

Jedno jednostavno pitanje: ko je bio predsednik vlade u poslednja dva saziva? Mislim da je to dovoljno.

vlada vlada, 08/07/2008, 08:54

Posrnuce Srbije u poslednjih 20 godina nije posledica rastuce Tadiceve populanosti vec njen uzrok. Hocete reci da su se CG, HR, SLO, MK, BiH i konacno KiM otcepili zbog Tadica i njegove politike? Naravno, ne. Da li je on imao i promil mogucnosti da utice na ovakav razvoj dogadjaja? Opet, ne. Ali, gubitnici imaju pravo da se ljute. Samo sto to ume da bude pomalo neukusno.

Zeljko Ivankovic, 08/07/2008, 09:13

Jadno i iz nemoci.Po obicaju.

Nebojsa , 08/07/2008, 09:20

Zaista, zaista odlican tekst!

Mirko Brcic, 08/07/2008, 09:42

Gospodine Vukadinovicu, Kao i uvijek, PROMASAJ skoro svake Vase analize. Ako se bavite ozbiljno analizom politickih trendova u Srbiji onda biste lekciju o pragmatizmu vec trebali da ste savladali. Korisno je biti kritican, ali se ipak od nekoga ko sebe etablira kao nova srpska misao zahtijeva strucnost i prudentnost a ne palanacki kolokvijalizam. Nego, nista novo. I, for the record, nisam podrzavalac Tadica, ali znam u kakvom osjetljivom politickom momentu je sada Srbija i koliko je neobicno vazno biti slijep za povijesnost srpskih podmetanja.

Milan Vujić, 08/07/2008, 09:59

Svaka čast g.Vukadinoviću! Pitam se samo da li će vas više uopšte pustiti da nešto kažete. Ako je za utehu, više nema Golog Otoka za političke neistomišljenike.

mihailo jovanovic, 08/07/2008, 10:15

Postovani prof. Vukadinovic uspeva da nadmasi samog sebe u najplicoj demagogiji koja mu ziastas ne sluzi na cast. Samo bih obrnuo njegovo pitanje i zapitao a gde to narodu i drzavi ide dobro dok politickim strankama biva sve gore? E, profesore, nekada ste slovili za kritickog intelektualaca sto vec dugo, na zalost, zaista niste.

Miroslav Anđelković, 08/07/2008, 10:16

Samo se u jednom ne slažem sa Vašim paralelama: Boris (Jeljcin) je, za razliku od Vladimira Velikog, bio i ostao maleni lutak na koncu. Sličnost dela dva imenjaka je frapantna. Zato je gotovo neminovno da će se, posle marionete Borisa, i nama Srbima dogoditi naš Putin, pa makar se i ne zvao Vladimir .

silver bullet , 08/07/2008, 10:34

Ovaj Vukadinovicev tekst je pisan sve u stilu "kiselo grozdje". I to je dobro, jer je opcija koju je on zastupa - izgubila. Kaze tako Vukadinovic - Dok je on pobeđivao i postepeno, gotovo neprimetno, uvećavao svoju vlast, Srbija je, takođe malo- pomalo, ali neprestano – gubila. Ali Vukadinovic izvlaci pogresan zakljucak. Krivac za srpske gubitke u tom periodu je onaj ko je krojio politiku zemlje - a to je Vlada i Kostunica. Sve sto se deislo, a narocito brutalan nacin na koji se desilo, od otcepljenja Crne Gore do samoproglasenja nezavisnosti Kosova - krivica je Vlade i Kostunice. I tu se krije tajna uspeha Borisa Tadica. On je samo stajao sa strane, govorio svoje misljenje i nista nije radio. Zato je mogao posle svega da pokupi bar jos milion nezadovoljnika i time uveca svoju vlast i stranku. Kako Vukadinovic kaze da je takva taktika unazadila Srbiju u nacionalnom smislu, tako ja kazem da je ona unazadila demokratske potencijale ove zemlje i skrenula je daleko vise u desno ka nacionalizmu nego sto je to bio slucaj pre vladavine dvojca Tadic-Kostunica. Oko jednoga se ipak Vukadinovic i ja slazemo: iz obracuna Titana - Tadica i Kostunice - ovaj potonji je izasao kao porazeni. I to je dobro za ovu zemlju.

propo referendum , 08/07/2008, 10:34

Sad cu ja njima da napisem ko ce biti nas Putin u Srbiji Tosa seo za masinu nato Joca svi znaju na koga tipujes.

Mini Moris, 08/07/2008, 10:39

Vukadinović je samo ukazao da, ukoliko bi neko ukazao na nepravdu počinjenu Srbiji, ne bi ga makar "pozdravljali" (hvalili) ili ne daj bože podržavali istih oni koji Srbiji nanose nepravdu. Sad ako je nekome pravda da trgovci drogom ili organima živih i svakako ljudi Srpske nacionalnosti dobijaju priznavanje države na srpskoj teritoriji to je ili slučaj neuračunljivosti ili zla namera. Varujem da komentatori kojo ovakvo Vukadinovićevo ukazivanje nazivaju "najplićom demagogijom", "odsustvom analitičnosti" u stvari pokazuju koliki imaju smisao za humor! Pa da, Vukadinoviću je vreme da se penzionišete!

jelka , 08/07/2008, 10:42

A nekad sam mislio da ste "dobar analitičar"

Filip Jelin, 08/07/2008, 10:48

Bilo bi dobro da oni koji govore o tome kako su samo neke opcije izgubile ispišu ovde u okviru komentara šta su to oni i narod Srbije dobili,taksativno,jedan po jedan dobitak,jedno po jedno poboljšanje života,jednu po jednu prednost koju smo dobili pobedom Tadićeve opcije.Suočite se,drage moje kolege komentatori,sa životom koji se realno odigrava oko vas i videćete koliko je Đorđe Vukadinović u pravu.

radmilo , 08/07/2008, 10:49

Iako sam Srbin, uvek me iznova iznenadjuje srpska naivnost i glupost u tzv. politickim raspravama. Srbe mozete zgaziti hiljadu puta i oni ce vam to oprostiti ako ih pocastite novom (odnosno starom) politickom frazom. Takva ljubav prema politici i takvo iscekivannje da se licna sudbina razresi kroz "politicku situaciju" ne postoji kod drugih naroda. A pamet nije u tome da se traze najbolja politicka resenja (kakav nonsens), vec da se covek okrene sebi i prestane da se bavi politikom. Pa, zasto se onda ja ovde javljam i citam politicke tekstove? Jer sam i ja delimicno lud kao i svaki Srbin. Jedino sto ja to ne uzimam ozbiljno i znam da ce svaka sledeca garnitura mocnika biti jos gora od prethodne. I u tome se razikujem od Vukadinovica koji podgrejava nadu u nekakve politicke promene. Bas kao i nasi politicari.

Satrampampambiroslav Ćerezeremitipitikovski, 08/07/2008, 10:53

Dobar tekst Đ.Vukadinoića.Pohvale za komentar Ilije Bakića 23:43 . Kako to gordo zvuči: Pobeda kao poraz.

tetka Persa , 08/07/2008, 10:56

Ja i moje dve komsinice ako odmah ne doznamo na koga Tosa tipuje da ce biti nas Putin u Srbiji, necemo preziveti danasnji dan. Voli Vas vasa Persa Arsenijevic, uciteljica u penziji.

Svetislav Kostić , 08/07/2008, 11:12

Okolnost da se nedavno povodom mandatara za obrazovanje vlade Tadicu iz sopstvene stranke na izvjestan nacin prebacivalo da naginje autoritativnom vodjenju stranacke politike, svjedoci da se Tadiceva sklonost samovlascu dojadila i njegovim najblizim stranackim saradnicima. Stoga nije ni malo slucajno da su u demokratskim uredjenjima retki slucajevi da predsjednik drzave u isto vreme stoji na celu jedne partije koja se nalazi na vlasti i bavi se aktivno njenom stranackom politikom. Koliko se sjecam, cak je i Slobodan Milosevic u funkciji predsjednika SR Jugoslavije odnosno Srbije, nastojao da se sacuva dostojanstvo institucije predsjednika jedne drzave, prepustajuci drugim liderima njegove stranke da se u javnosti eksponiraju. Od toga danas profitiraju neki od njegovih "nasljednika". Boris Tadic ne moze od legitimnih kritika politike Demokratske stranke, ciji je on predsjednik, da se sklanja iza funkcije predsjednika drzave. Zasto ne preda funkciju predsjednika DS u neke druge ruke i svoje clanstvo u stranci pusti da miruje tako dugo dok vrsi funkciju predsjednika drzave? Jedno je neosporna cinjenica - gospodin Boris Tadic kao pojedinac, za jednu demokratsku drzavu u Evropi, drzi u svojim rukama suvise sveobuhvatnu vlast. To, naravno, mozda vecini njegovih sljedbenika ne smeta. Ali, ne bih se ni malo cudio da neki od istaknutih demokrata iz ubjedjenja, privrzenih DS - postanu ozbiljni kriticari licnosti Borisa Tadica. Te ako Boris Tadic i nadalje bude radio, tako kako radi i njegove dve funkcije sve vise se slivaju u jednu cjelinu, onda ostaje samo skupstina kao jedina visoka drzavna institucija u kojoj se zna ko je ko.

Durmitor Pivska planina, 08/07/2008, 11:29

Bravo Vukadinoviću. Ne na nekoj velikoj istini jer to mnogi znamo već na hrabrosti da se to napiše i objavi u Politici.

Realista , 08/07/2008, 11:32

nemojte da se zavaravate da je bilo ko sa nase scene (politicke) blizu Putina. Nazalost jedini covek koji je imao demokratski kredibilitet i nacionalnu svest (kao Putin) je ubijen od strane maloumnih kriminalaca bez 2 osnovn (barem po zvanicnim verzijama)

propo referendum , 08/07/2008, 11:33

Kaze Steva Joco izgleda da ces za pola sata opet morati pozvati hitnu pomoc iz Beceja nato Mituska kad je procito gospoju Persu kod Lacike je duno na iskap po litre rakije jel ga cujete kako urla ja sam novi Vudakinovic.

Željko Paunović, 08/07/2008, 11:36

Formiranje nove srpske vlade su među prvima pozdravili Filip Vujanović, Stipe Mesić, Oli Ren, Havijer Solana i Dimitrije Rupel. Što bi rekla srpska poslovica "pametnom čoveku i komarac je muzika", dovoljno je pogledati spisak onih koji podržavaju novu vladu Srbije, da protivljenje toj opciji postane stvar elementarne intelektualne pristojnosti

Čekajući GodEU , 08/07/2008, 11:38

Mi imamo svoga Tita, zove se Borita!

Pozdrav iz BL , 08/07/2008, 11:56

Vidim,ima komentatora koji prozivaju urednike Politike jer dopuštaju ovakvo "blaćenje lika i dela". Možda će bavljenje politikom i čitanje Politike u skorijem vremenu postati dosadan posao jer ćemo imati samo bezkonfliktne članke o uspjesima "velikog" vođe i "mudroj" državnoj politici integracija i tome slično.Ali,zar to i nije bio cilj sve ove godine? Konačno će se Srbi primiriti!

Jovan Pop Jovanov, 08/07/2008, 12:03

Broj pristiglih komentara je takav de se moze sumnjati da ovaj bivsi analiticar svesno brlja ne bi li komentare izazvao

Marija NS , 08/07/2008, 12:05

BRAVO g-dine Vukadinovic,nema sta da se doda!Ali,jedno me tesi,NISTA NIJE VECNO pa ni Tadic,a o njemu ce istorija doneti svoj sud!

Zoran Torbica NS , 08/07/2008, 12:08

Zorane Milosavljevic,jedan od najsramnijih komentara objavljen na racun G-dina Vukadinovica!

 

 

 

obrisi suze mala moja , 08/07/2008, 12:13

eh, a kako bi lepo bilo da kostunici ide dobro dok narodu ide lose kao i do sad. ali ne moze, gospodine vukadinovicu, ne zelimo kostunicu. sto pre se penzionise, bolje za srbiju. i jos nesto - narodu uopste ne ide lose, narocito ne onom njegovom vrednom, obrazovanom i pametneom delu.

vlado , 08/07/2008, 12:26

Konacno je i Vukadinovic shvatio da je Kostunica nesposoban covek i politicar.

Stana Koprenic BGD , 08/07/2008, 12:28

Mihajlo Jovanovic,cista demagogija i nista Vam to ne pomaze!BRAVO DJ.VUKADINOVICU pravo u centar problema!

MARKO KNJ. 2 , 08/07/2008, 12:33

Dobro, bio sam u pravu. Odnos za i protiv je otprilike kao odnos za Eu i protiv Eu... Toko trenutno Srbija misli...

Novosađanin , 08/07/2008, 12:35

Ako se dobro sećam, Platon reče da će u demokratiji onaj koji je lep i rečit dobiti najviše glasova, tj. osvojiti vlast. Ali to ne znači da ume dobro i da vodi državu. Kaže Platon, kada hoćemo da popravimo cipele, tražimo najboljeg obućara, kad se lečimo tražimo najboljeg lekara, dakle najboljeg stručnjaka u toj oblasti. Ali kad glasa, većina ljudi danas bira najsimpatičnijeg, tj. lepog i rečitog. Ovde u NS organizuju se žurke tokom izbora na koje mladi mogu da uđu jedino ako su glasali (imaju onaj znak na ruci koji se dobije prilikom glasanja), pretpostavljam da je slično i drugde. Da li ti mladi od npr. 19 godina mogu da procene ko je najveći stručnjak za vođenje države? Ili glasaju vođeni nečim drugim, npr. simpatijama, zavedeni lepim i rečitim. Kao što bi u Srbiji danas npr. Ceca okupila mase na nekom koncertu, a npr. Mocart (da je živ) ne bi, tako mase idu za lepim, rečitim itd. i onda kada daju svoj glas na izborima. Rambo Amadeus u nekoj emisiji pred predsedničke izbore, reče pored ostalog da će glasati za Tadića jer je lepši kandidat. A kojim kriterijumom će se voditi hiljade klinaca kojima je EXIT pojam? Ta svest proteže se i na starije generacije, koje su u psihološkom smislu, uglavnom na infantilnom stupnju. Tako da će do promene vlasti doći ili u slučaju velike nepodnošljive katastrofe Srbije (a strani mentori paze da naša propast teče korak po korak, u podnošljivim etapama, da je anestezirani narod što nesvesniji procesa raspadanja nacije i države), ili da se pojavi protivkandidat koji je lepši i rečitiji. Inače, predsednikova uloga je sličnija Putinovom prethodniku, pod kojim je Rusija tonula. Putin je omogućio preporod Rusije, a u Srbiji se tako nešto ne događa.

Tihomir Pavlovic, 08/07/2008, 12:43

Koliko Srba toliko i razlicitih vidjenja, komentara, ocena, procena,...pametovanja! Nikada se mi sloziti necemo ni u cemu ( niti politicari niti narod), a po najvise u dobrobiti srpskog naroda. Tihomir P

stanimir jovanovic, 08/07/2008, 12:50

Odlican clanak. Cestitke g. Vukadinovicu za dobru analizu.Ko ima pameti da shvati, shvatice.

james bond, 08/07/2008, 13:13

Men se ipak cini da je VK namjerno odigro auto gol kako bi SPS oturio od saradnje sa narodnjacima i dao sansu DS i ne vrijedi oko toga gubit vrijeme.Srbija se nesto mlogo bavi procedurama a malo sustinama u zadnje vrijeme.Sad sta je tu je Vlada ima sansu sto dana pa ako ne ide slijedeci molim...

dr.agan , 08/07/2008, 13:16

Ide mu zato jer je poslusan prema centrima moci ciji se interesi bitno razlikuju od interesa gradjana Srbuje. A i zasto bi se borio i rizikovao radi Srbije - kad to ne samo da se ne isplati, nego bas Srbi najsurovije kaznjavaju. Na kraju, problem je sto smo takvih slucajeva imali u istoriji - i niko ih nikada nije lustrirao...

Branislav Zekic Zeka, 08/07/2008, 13:16

..."hajde da se, makar ukratko, malcice ozbiljnije pozabavimo likom i delom demokratskog pobednika i trijumfatora". Hajde. Nas koji smo devedesetih pruzali otpor crveno crnoj koaliciji SPS/SRS/JUL nisu uspeli ni verbalno ni fizicki da ponize niti Slobodan Milosevic, niti Vojislav Seselj pa ni Mira Markovic. Ni svi njihovi satrapi koji su nas vredjali, tukli pa i ubijali. Zato je vecina nas i dala svoj glas koaliciji Za evropsku Srbiju (nikad vise!). I sta smo doziveli? Pa bas zbog toga smo doziveli ovo ponizenje koje su nam posle izbora priredili Boris Tadic i Demokratska stranka jer su se, sada je to jasno, jos pre izbora sa socijalistima, arkanovcima i titoistom, dogovorili da zahvaljujuci i nasim glasovima (nikad vise!) oforme ovu neprirodnu koaliciju. I to pre nego sto su otkriveni i kaznjeni nalogodavci ubistva Zorana Djindjica. A znamo jako dobro svi mi ko je narucio ubistva Ivana Stambolica, Vuka Draskovica, Dade Vujasinovic, Slavka Curuvije, ko je pucao u glavu demostrantu u Knez Mihailovoj ulici, ko je na nas izvodio kordone dobro placenih i uhranjenih batinasa itd. Pa sve te grupe placenih ubica i batinasa oformljene su od strane Sluzbe drzavne bezbednosti a njihove glavesine su posedovale i njihove sluzbene legitimacije. A znamo ko je pre Petog oktobra kontrolisao Sluzbu. I ko je kontrolise i danas. Pa upravo ovi koje nam Boris Tadic i Demokratska stranka vracaju na vlast dajuci im i mesto ministra policije pride. Pa nemojte se vise cuditi sto nam Boris Tadic i Ivica Dacic najavljuju svecano potpisivanje nekakve deklaracije o medjusobnom pomirenju Demokratske stranke i Socijalisticke partije Srbije. Pa ce tako medjusobno oprosteni, zagrljeni, izljubljeni i nasmejani svi zajedno u Socijalisticku internacionalu i evroatlanske integracije. Ali ja sa vama - nikad vise!

Pele , 08/07/2008, 13:33

I taman pomislim da g. Vukadinovic iznosi jednu korektnu analizu kad naidjem na poslednji pasus u kome pokusava da poveze nespojivo, pa maltene ispada da je Tadic kriv za gubitak Kosova, a onomad, za vreme prethodnika Kostunice i jos dalje Milosevica Kosovo bilo integrisano u Srbiju koju svesrdno podrzava ceo svet. Dajte molim Vas nemojte se sramotiti g. Vukadinovicu. Sagledajte sada i drugi aspekt. Koliko bi Srbija bila jaca da je usla u zescu konfrontaciju. Da li bi ponovnim ratom mozda povratila Kosovo? Ili bi nase ekonomske i politicke sankcije nekoga znacajno zabolele? I koliko bi to ojacalo (ili pre pogorsalo) polozaj gradjana Srbije? Izvinite, ali diplomatski pristup koji Tadic promovise je jedino za sta mi jos imamo moci. A i tu se nosimo sa prejakim protivnicima od kojih, sto je najgore, ekonomski zavisimo jer nismo Brazil ili Rusija koji su ekonomski sami sebi dovoljni.

Kosta Crnjanski, 08/07/2008, 14:11

Dragi Djordje, ovde su vec toliko puta hvaljeni Vasi komentari, Vasa briljantna analitika, virtuoznost, vrcavost... Tako da ponavljati to, nema bas mnogo smisla, niti stila. Vasi poslednji komentari na stranicama Politike su me toliko podsetili na seriju Tijanicevih tekstova u NIN-u 2004. godine. I jedne i druge smatram najboljim sto je napisano u srpskom novinarstvu poslednje dve i po decenije. Vama i ovom prilikom svako dobro, a ti Srbijo izdrzi!

Vera Trajkovic, 08/07/2008, 14:13

Djordje majstore, "Junaci" Vasih tekstova - Djindjicevi naslednici, Jagodinski Evropljanin, Maratonac Krkobabic, "Srpski Putin" koji drhti pred Delponteovom... - otimaju se za mesta u novim dramama Dusana Kovacevica. Hvala Vam na istini!

viktor jovanovic, 08/07/2008, 14:20

Naslov vaseg teksta sve govori...... pozdravljam vasu britku misao !

A.Semjonov , 08/07/2008, 14:21

Cak i ako uskoro Vukadinovic dozivi da pod "Borisim Nejakim" zaradi 1.000 eura po kolumni, bojim se da mu uprkos svemu nece oprostiti uspeh i licnu harizmu.

Sremica , 08/07/2008, 14:27

Svi pene zbog Tadića, a zapravo je Veliki majstor ''naš, a svetski'' slavan ekonomista – nepoderivi, nezamenljivi, neponovljivi i NESMENjIVI! – g. Dinkić, koji sve vreme lukavo ćuti i ''obavlja svoj zadatak''.

@Vera Trajkovic , 08/07/2008, 14:33

Dušan Kovačevič je ugledni član Demokratske stranke. Prema tome dabome.

risimovic djordje, 08/07/2008, 14:37

Kada covek procita tekst gospodina Vukadinovica moze samo da bude tuzan da jedno takvo stivo dobija publiciteta u Politici... Po njemu, neko bi trebao da se stidi jer je ostvario uspeh u oblasti kojom se bavi, jer drzavi i vecini stanovnistva ne ide bas najbolje... Tako Tadic je trebao da ubedjuju glasace da glasaju za Kostunicu i obrnuto, jer ne daj boze da pobedim na izborima u ovoj po drzavu i narod teskoj situaciji, to bi bilo nepristojno kako kaze g. Vukadinovic...tuzno...

Miloš Kikić (2. put), 08/07/2008, 14:46

Svetislav Basara je jednom prilikom za Đorđija Vukadinovića napisao da je „šturmbandfirer DSSovskih piskarala“, što on ovim svojim tekstom apsolutno potvrđuje. Ne javljam se, međutim, da bih se i ovom prilikom složio sa tim činom koji mu je Basara dodelio, nego to činim samo da bih pohvalio lični integritet Đorđija Vukadinovića koji je ovom prilikom pokazao, a što mora da se ceni i poštuje tj., što bi se reklo, mora da se skine kapa.Zbog toga a nikako zbog njegovog teksta ja ovom prilikom to i činim.

Fajdra , 08/07/2008, 14:55

...A mislio sam da će srpski Putin biti Vojislav Koštunica!

Cvorak , 08/07/2008, 15:15

Svi bi trebali dobo da znaju da ce plod ove socijalno-internacionalisticke ruze nakalemnjene na srpski dud biti najobicniji mutirani sipak. Od kojeg ce se spremiti marmeljada za citavu Srbiju.

vuk, onaj pravi , 08/07/2008, 15:29

Iako je autor briljantno ocrtao našu tužnu političku stvarnost i neugodno uzdrmao „preovlađujuće“ virtuelno „mišljenje“ prosečnog srpskog birača (napomena: vidi komentare na tekst), a bogami i „lansirao“ neke istine o kojima je trenutno „nepristojno“ govoriti, ipak je ostavio mnogo toga nedorečenog i uz puno praznog prostora koji prosto zjapi i zahteva da bude u što skorije vreme popunjen. Mislim, dok ne krenu zabrane nepodobnih medija, smene politički nekorektnih urednika i oblici tako nam drage i „nedostajuće“ teže cenzure. Ja ću tu prazninu u Vukadinovićevom tekstu dopuniti jednim skromnim „prilogom za biografiju“ narečenog trijumfatora: NIKADA se, baš kao i autorov ljubimac (koga smo danas srećom ispratili), NIJE OGLASIO povodom OTIMAČINE srpske imovine na Kosovu (napomena: videti izvrsnu Popovićevu knjigu), kao i ratne štete koju su nam njegovi „zapadni prijatelji“ načinili bombardovanjem (napomena: videti izveštaj državne komisije čiji su članovi ušli u sadašnju vladu).

@vuk, onaj pravi , 08/07/2008, 15:46

Koja knjiga, kog Popovića?

Makijavelisanje po srpski , 08/07/2008, 15:46

Da nije bilo Makijavelija, ne bi bilo ni politickih analiticara tipa Vukadinovic. Svi ovi vekovi prodjose za dzabe, sva znanja o politickim naukama koja su se skupila da danasnjih dana nije vredno znati ni uciti. Zasto gubiti vreme i raditi vise nego sto se mora? Jer Makijaveli, kao i Nostradomus, su sve rekli i predvideli sto je bilo vredno reci i predvideti. Sreca za analiticara sto prosecni srpski citalac nema pojma ko je bio Makijaveli, ni sta je rekao, pa ovakve analize mogu bezbrizno da se pisu. Sta bi se desilo sa analizama u Politici kad bi analiticarima bilo zabranjeno da nadevaju imena politicarima?

Filip Jelin, 08/07/2008, 15:57

Za Miloša Kikića-Svetislav Basara je bio dugogodišnji član DSS-a.A uzgred,nije završio ni fakultet.Tek toliko da se zna ko je ko u Srbiji,zemlji da prevrneš.

Vida penzioner , 08/07/2008, 16:06

Nedopustiva recenica, uspon Tadica i propast Srbije. Ja nesto ne vidim da Srbija propada. Jutros sam bila u supermarketu Idea i dugo cekala u redu da ljudi isprazne ogromna kolica napunjena do vrha! A tek sto kazu da su svi aranzmani za letovanje prodati. Pa ko i sta ovde propada Vukadinovicu?

Alhemicar , 08/07/2008, 16:08

Nostradamuse pogledaj u svojoj kristalnoj kugli kada si to i gde ti bio autoritet moderne ili vec srednjevekovne politicke teorije? A ti Makijaveli dzaba pises te knjizurine nikada vise neces doci u milost Medicijevih. Ono o vladaru ti nije lose ali i to si pisao da bi se lihtao medicijevima. A kakvi autoriteti iz istorije politicke teorije i nadrivizionarstva takvi i moderni predstavnici slicnih ideja, morala i etike. Noli turbare circulos meos.

Lili T., 08/07/2008, 16:08

Po mom mišljenju, Tadićev "trijumf" postoji na nekoliko nivoa: na najviše osvojenih glasova na izborima, na učvršćivanju svoje pozicije u stranci, na pridobijanju nedostajućih glasova u Skupštini i na beogradskoj ravni. Ali te pobede su prividne.Glasovi na izborima su dobijeni na kampanjama "Dolaze investitori" (setite se Đelića, Dinkića i ostalih) i "Potpisivanje Sporazuma". Dolazeća surova stvarnost neće očuvati te luft-balone. Sve strategije sa osvojenim medijima koji oblikuju javno mnjenje neće uspeti kada se ljudi zagledaju u prazne novčanike. Što se tiče Tadićeve pozicije u Demokratskoj, ne mogu da zaboravim ono ustajanje članstva i aplauz pri predsednikovom dolasku (deja vu), zaista pompezno i sa poštovanjem i obožavanjem, no ne treba zaboraviti naličje: one"barone" koji čekaju svoj momenat za osvajanje vlasti, novca i žena. Za formiranje vlade bilo je potrebno dugo vreme - da bi se potkupili ili ucenili nedostajući skupštinski glasovi. Takav metod će biti primenjen i za formiranje beogradske uprave. Ipak je sve to na staklenim nogama. Spoljašnji faktori kao što su ekonomija, protuberance

The Tao of Groove, 08/07/2008, 16:26

« šturmbandfirer DSSovskih piskarala » U Srbiji se siri miris Jakobsfelda. Terminologija je veoma prikladna. Ne bih da komentarisem previse ali ako je od Basare nije ni zacudjujuce. Sve sami filozofi i pisci. Pogledajte se, svi ste isti. Ali to vama ne smeta jer originalnost globalizma je da isto mislimo. Kao Basare, Pancici, Zarkovici, Jaksici, Stojadinovici, Pesicke, Koraci, i koliko li ih jos ima. Vise nego njihovih citalaca, u to sam siguran. Zato jedan Vukadinovic upada u oci. I ne samo zbog toga, nego i zato sto covek lepo razradjuje svoje ideje ciji logicki tok tera na komentare u vidu uslovljenih odbrambenih refleksa, nesto kao beg slepog misa od svetlosti dana. Sve sto im smeta ih podseca na DSS. Toliko su isfrustrirani da im Dacic sa ekipom dodje kao Bozic Bata. Ovo je po meni najlepse moguce leto u Srbiji. 90-te su izbegnute zahvaljujuci Dacicu i Tadicu. Ostaje nam samo jos da se “prosirimo” na Evropsku uniju.

Rale , 08/07/2008, 16:40

Cudna smo mi i unikatna zemlja.Sto gora vlada,to bolje,rezultati u poslednjih 8 godina sve goore.Izgleda da uranijum cini svoje.Ode iz vlade najjaci srpski politicar Kostunica,a dodje umesto njega Slobin Dacic.Na dobrom smo putu,da citava Srbija stane pod jednu sljivu!

Srbo Čačak, 08/07/2008, 16:40

I dalje Koštunicin lobi, neumorno i sa puno zlobe, punom parom protiv Tadića. Nije ni čudo kad znamo na kom je nivou zdravstvo. A i pitanje je, da li bi toj bratiji pomogla ikakva terapija i lekovi. Šta reći kad i "genije" Veljo sad beži od njih.

purenjak , 08/07/2008, 16:45

Da niste i Vi g.Vukadinovicu u G.O.DSS?Ni malo iznenadjujuce.Stavovi su vise nego neobjektivni.Tipicno DSS-ovski.No dobro.Ko gubi ima pravo da se ljuti.

Čekajući GodEU , 08/07/2008, 16:48

@Makijavelisanje po srpski: Ako je tako kao što kažete, što ste uopšte čitali ovaj tekst, što uopšte išta čitate ako je sve poznato?

Ira , 08/07/2008, 16:48

Čitam Politiku i čitaću je do momenta uvođenja cenzure, a to nije daleko.Do tada, uživam u tekstovima Lazanskog, Vukadinovića, D. Matić, i niza sjajnih novinara koji pišu za Politiku. Što se tiče teksta vukadinovića, mogu pre svega da kažem da je hrabro rečeno, mada ne mogu da se složim sa mnogo čim, pre svega sa poređenjem Tadića sa Putinom.Pre bih rekla da me podseća na Sarkozija za koga nemam simpatije.

Miloš Kikić, 08/07/2008, 17:00

@ Filip Jelin: Kada bih lično poznavao gospodina Basaru, ubedio bih ga da se svakako upiše na Megatrend univerzitet i diplomira na grupi za srpsku književnost, da bi bio pošteđen kritika sličnih Vašoj.

Ljubomir Kecman, 08/07/2008, 17:38

Ne može se "salto mortale" praviti na suviše očigledan način. Opstati kolumnista na stranicama "Politike" u ova apsurdna vremena je vrlo teško. Čini mi se vama je opstanak izgledan. Moj "daljinski" neće više tražiti Vaše kolumne da gubim vreme čitajuće "dobro jutro čaršijo na sve četiri strane". Što bar ne rekoste da je Putin rođeni RUS i RODOLjUB? SSSR je imala Hazjaina Staljina, (Gruzina), Jugoslavija Broza (možda Hrvata), obe su propale. Zašto?

Daca , 08/07/2008, 17:43

Bravo Vukadinovicu,ovih 100 komentara govori,da ste opet uspeli!

Filip Jelin, 08/07/2008, 18:16

Za Miloša Kikića-I sad ćete vi reći da je normalno i da je trebalo da jedan srednjoškolac ,pa makar to bio i Svetislav Basara,bude NAŠ AMBASADOR U GRČKOJ.Tim potezom je DSS ponizio Grčku,a ne Basaru.A što se tiče Megatrend Univerziteta,tamo predaju i neki naši akademici i ja vas Miloše ne razumem.Objasnite mi,molim vas šta, ste hteli da kažete.

ilija bakic, 08/07/2008, 19:23

Da je kojim slucajem Kostunica sinoc bio kod Palme Markovica i uzivao slusajuci Seku Aleksic i overavao i otpozdravljao Palminim Tigrovima, danas bi celi korpus NVO sa Sonjom Liht,T.Pancicem, Milanom Nikolicem, Bebom Popovicem i Biljanom Kovacevic i Perom Lukovic uz koordinaciju povlascenih medija ispaljivao plotune uz zapovednistvo Dragana Sutanovca, Vesne Pesic i cedomira Jovanovica uz logistiku Spiridona Kopicla i Biljane Srbljanovic u nesrecnog Voju Vovou od Belanovice, ali kad je Tadic to je IN!

Miloš Kikić, 08/07/2008, 19:42

@ Filip Jelin: Basara nije bio ambasador u Grčkoj nego na Kipru, što naravno ne menja stvar ako se ona posmatra sa Vašeg aspekta. Njegovo ambasadorovanje nije predmet rasprave ovde, no rećiću samo toliko da mislim da nije nikakva uvreda za zemlju domaćina ako joj kao ambasador strane države bude upućen njen eminentni književnik. Iskreno govoreći, ni meni Basara nije baš neki „ambasadorski tip“, ali ni Vi ni ja nismo kompetentni da procenjujemo njegov učinak tamo. Megatrend univerzitet sam naveo baš iz razloga koje i Vi navodite, ništa druo nisam imao u vidu.

Vladimir Bogdanić, 08/07/2008, 20:01

Pristojan gost bira rijeći kad ulazi u tuđu kuću.Pristojan susjed želi dobro susjedu ali mu nastoji ne lagati.Posebno ne u važnim stvarima.Zbog toga evo nekoliko pitanja i misli nakon pročitanog teksta. 1.Tko zapravo vlada u tranzicijskim društvima? 2.Kakva je društvena moč poslanika u Skupštini naspram medijskih ili finansijskih interesnih centara moći? 3.Kakva je društvena moč poslanika ( biranog po modelu stranačkih lista ) naspram Ambasadora močnih zemalja ( klasičan primjer W.Montgomery ) ili evropskih birokrata iz sjedišta EU? 4. Da li će politički proces obilježen formiranjem nove srpske vlade realno trajati do slijedečih redovnih ili možda izvanrednih izbora? 5. Gdje u tranziciji počinje politička pobjeda a gdje poraz? 6.Nije li pobjednike mudrije hvaliti na kraju priče a na početku im postavljati svakovrsna pa i krajnje neugodna pitanja? Zahvaljuem g. Vukadinoviću na mogućnosti da u povodu njegovog teksta postavim ova pitanja

punk is not dead , 08/07/2008, 20:19

Odlican tekst. Bravo Vukadinovicu. Postajem veliki obozavalac vaseg pera. Samo hrabri plivaju uzvodno. Vi dodjete kao panker analiticke scene Srbije, ostali su svi sminkeri.

Mladen Mladenovic, 08/07/2008, 20:34

Mozda pristrasno, mozda svrstavajuce ali, do zla Boga tacno pisanije gospodina Vukadinovica, neumornog borca za novu politicku misao, coveka koji se grcevito bori protiv nadiruceg jednoumlja i moralnog brloga koji sa svih strana plavi Srbiju. Dok postoje mislioci, cije misli "strce" i odupiru se sluzenju i robovanju domacim politikantskim hohstaplerima, za Srbiju postoji nada.

Bojan Todorović , 08/07/2008, 23:28

Dakle Đorđe, izgubili ste svaki kompas. Zar taj politički poraz tako razorno deluje? Ponovo čitam zadnji pasus i ne mogu da se načudim proizvoljnostima i besmislicama koje neštedimice prosipate. Vaši „Tadićevi politički trijumfi“ koji su navodno plaćeni „najvećim nacionalnim poniženjima u novijoj srpskoj istoriji“ počinju tek od maja ove godine kada se Tadić i DS napokon ratosiljao jarma retrogradnih ,nazadnih, mračnih i podlih „koalicionih partnera“ koji ( gle slučaja !!??) na vlast dođoše činom likvidacije Đinđića, i neprikosnoveno je držahu do zadnjih izbora, neprekidno nižući uspeh za uspehom.. U stvari – neočekivano velika podrška Tadiću je upravo proizvod nezadovoljstva i frustracija koje je u građanima izazivala nesposobna, sujetna, antipatična mračna klika koja nas pet godina drži zaglavljene u blatu smrdljive močvare ne dajući da se napravi korak izvan tog okruženja. Vas to po svoj prilici i boli. Taj poraz i odbacivanje , prezir i gnušanje građana adresirani na - ne toliko Šefa lično koliko na ideje i politiku koja u Vašim uobraziljama i iskrivljenim projekcijama mora da izgleda veličanstveno, plemenito i uzvišeno. I onda - valjda refleksno - kao iz topa : Tadić trijumfuje ALI JE IZDAJNIK !!!! Mislim, poraz bi se verovatno nekako i dao podneti, ali gde baš toliko njih da da podršku baš njemu? Ali ne dajte se Đorđe! Morate gledati sa lepše strane. Pa moglo je biti i gore ! Zamislite da je LDP dobio više glasova od Narodnjaka ?! ( doduše da se DSS usudio da sam izađe – bila bi mrtva trka ) Zamislite kakva bi tek to gorčina bila u ustima ? Zato, budite zadovoljni i nadajte se da nekih novih izbora neće biti skoro, jer tri glasa ( Vi , Bora čorba i Koštunica ) nisu dovoljni za cenzus......

Nezavisni politički analitičar , 08/07/2008, 23:30

Da stvarno, kako ga nije sramota da ima toliku podršku ......??!!!

Srpski Bush , 08/07/2008, 23:48

Gospodine Vukadinovicu, niste usamljeni u pokusaju da nadjete nekog "srpskog Putina". Kostunica je to mogao biti - po svom ukupnom profilu, rodoljublju i nepotkupljivosti, ali su ga bas zbog takvih osobina sve vreme "sabotirali" oni iz beogradskih ambasada koji favorizuju Tadica, koji opet radi posao za njih. I - kako onda da bas takav bude "Putin"? Pre Tadic podseca na - Busha! Ne po politickom profilu, koliko po ukupnom ucinku. Bush slusa glas najbogatijih (i najmracnijih) Amerikanaca, i za svoj i njihov interes uvaljuje Ameriku u krizu koju ova zemlja jedva da je ikad pre dozivela. I Tadic slusa - cinovnike upravo te najmocnije Amerike, izlazuci Srbiju "perspektivi" da izadje iz "tranzicije" ocerupana kao novogodisnja curka! Lep Vam taj Vash "Putin", Vukadinovicu! Toni

Djordje Vukadinovic, 09/07/2008, 00:25

Najiskrenije zahvaljujem kako na, nadam se, bar delimično zasluženim pohvalama, kao i povremeno veoma umesnim dopunama i kritičkim primedbama na račun mojih tekstova. Kolumna je ipak kratka forma i teško je svaki put postići poželjnu meru jasnosti i preciznosti, pogotovo ako je misao malo složenija od crno-belog "za" i "protiv". (Tako, na primer, povodom nekih današnjih komentara, moram da kažem - naravno da nisam poredio ili, daleko bilo, izjednačavao Borisa Tadića sa Putinom, već sam to samo pomenuo kao primer neukusnog medijskog šlihtanja aktuelnom pobedniku.) Takođe, moram da priznam da sam iznenađen time što su neki iznenađeni činjenicom da i dalje pišem ovako kako pišem, umesto da, valjda, počnem da pravim ode ovoj bruci od politike i ovom ruglu od vlade. Uzgred, takve ode u mojim tekstovima nećete naći ni kada je bila u pitanju vlada Vojislava Koštunice, a to što se nekima čini drugačije direktna je posledica ili njihove zaslepljenosti ili njihovog interesa. A bogme i sistematske kampanje po (Gebelsovom) principu "hiljadu puta ponovljena laž, postaje istina". Stotinama puta sam slušao/čitao

Ultravisitor , 09/07/2008, 00:34

Ajte zuti, dajte neku konstruktivnu primedbu. Price o Kostunicinom lobiju ne pale. Ja bih isto zamerio Vukadinovicu sto je uzeo da poredi Tadica i Putina. mislim da je to neukusna provokacija. Tadic je u rangu Rupela, Drnovseka, Bogica Bogicevica, pa cak i Zorana lilica samo sto njemu Solana doje kao Slobo. Zuti, gde vam je Sengen da palite iz Srbiju ispod Palmu na obalu mora? Eto nove vlade. Klice Solana sve sa ambasadorima a sengen zap'o.

Para Lela , 09/07/2008, 01:40

"Onaj" je bio pijan od alkohola ,a "Ovaj" je pijan od vlasti. Ja jos ne nazirem "srpskog Putina", a prizeljkujem ga odavno.

vesna radmilovic, 09/07/2008, 01:56

Da li po Vama,Tadic treba da preda svoju vlast posto stalno pobedjuje a to je nepristojno.Bilo bi jos zgodnije da malo i radikali vlastuju,da malo svoju frustriranost izlece a Kostunica je vec proveo dosta u fotelji, a znamo i ko mu je to obezbedio.Sve u svoje vreme,kad DSS osvoji vecinu onda cemo da pricamo druge price a za sada pravac opozicija.

Ljiljana , 09/07/2008, 02:42

I ovaj ce da radi isto sto i Djukanovic. Isti su Ali nece dugo sigurno; citam i nemacka stampa nije optimista sto se tice njihovog opstanka. Ko je jos na razrusenom temelju sagradio kucu

milovan , 09/07/2008, 03:55

i treba da ti je prijatelj zabrinut, ja bih trazio novi posao da sam na tvom mestu

penzioner BGD , 09/07/2008, 07:45

O cemu gospodja Vida penzioner prica? Srbija je zemlja ogromnih socijalnih razlika. Plate se veoma razlikuju od grada do grada, pa tako stanovnici Novog Beograda mesečno prosečno zarade 52.182 dinara (632 evra), slede žitelji Beočina sa zaradom od 47.546 dinara (576 evra), dok žitelji Vladičinog Hana mesečno imaju svega 13.462 dinara (163 evra).

Vladimir Mladenovic, 09/07/2008, 07:58

Ukoliko je tacno da je Tadic bas toliko jak (jaci i od Milosevica) postavlja se pitanje kako mu je potrebno da pravi ovako siroke koalicije? Nece biti. Pre bi se moglo reci da fantasticna marketinska masinerija koja stoji iza Tadica radi dobro svoj posao i cini da izgleda upravo tako kako G-din Vukadinovic to kaze. Ono u cemu se slazem sa komentatorom je da je to cist Mikijevijalizam. Koristi tu nema za narod. Ono pak u cemu se u potupnosti ne slazem je da zbog toga dozivljavamo niz "nacionalnih poraza", ma sta to znacilo. Svoje smo poraze tog tipa vec odavno doziveli i branjenje floskule "i Kosovo i Evropa", koja je uzgred budi receno jedna potpuna besmislica, bi bilo kao da vam neko kaze da ga zamenite u partiji saha u kojoj se on nalazi pred forsiranim matom u dva poteza i vi naravno to prihvatite. Moje je misljenje da je posledica Tadicevog "Makijavelizma" upravo suprotno. Sprecavanje modernizovanja ovog drustva i hvatanja koraka sa normalnim svetom (citaj zapadna Evropa i SAD). I na kraju da "utesim" G-dina Vukadinovica. Kada govorimo o razlikama izmedju Kostunice i Tadica govorimo o nijansama. Gde je Kostunica sada, Tadic ce biti za par godina. Ovde politicari uvek biraju nacionalnu kartu za odrzanje na vlasti. Krenu kao "demokrate", ma sta oni pod tim podrazumevali, a onda zavrse kao "nacionaliste", opet ma sta pod tim podrazumevali. Dakle G-dine Vukadinovicu ovde u Srbiji pobedjuje iskljucivo politicka varijanta za koju ste vi svim srcem pa ne vidim cemu toliko kritikovanja onih koji su vam u sustini politicki vrlo bliski. Nema potrebe da od Tadica pravite neku drugu strane kada takve u Srbiji nema. I ne vidim da ce se uskoro i pojaviti na politickoj sceni. I to je upravo najveca tragedija Srbije.

@@Vera Trajkovic , 09/07/2008, 09:48

Sve one groteskne likove iz svojih grandioznih dela: Radovan III (1973.), Proleće u januaru (1977.), Svemirski zmaj (1977.), Luminacija na selu (1978.), Ko to tamo peva (1980.), Sabirni centar (1982.), Balkanski špijun (1983.), Sveti Georgije ubiva aždahu (1984.), Klaustrofobična komedija (1987.), Profesionalac (1990.), Urnebesna tragedija (1991.), Lari Tompson, tragedija jedne mladosti (1996.), Kontejner sa pet zvezdica (1999.), Doktor Šuster (2000.), koje je zahvaljujući svojoj imaginaciji izmišljao, gospodin dramski pisac i trenutni ambasador u Portugaliji je konačno sreo i upoznao unutar i u okruženju demokratskih snaga. Zato je tako i utihnuo posle 2000. godine, impresioniran realističnošću svojih ''oživelih'' junaka. Nema potrebe da opisuje nove. A i zašto bi sekao granu na kojoj sedi? Klimavi autobus (Ko to tamo peva) zvani Srbija i onako vozi ''za Beograd(ski pašaluk)'' u susret nekom novom 6. aprilu.

Svetislav Kostić , 09/07/2008, 09:57

Potcenjivanje Tadicevih "intelektualnih kvaliteta" zasigurno nije bila nikakva omaska. A politcki "kvaliteti" ionako nisu igrali nikakvu ulogu u danasnjim odnosima snaga na nasim prostorima izmedju velikih sila, u namjernom ili slucajnom izboru Tadica kao protagonista jedne sporne politicke promjenu u srpskom drustvu. Zoran Djindjic je bio neosporno jedan inteligentan covjek. Ali i vlastoljubivi savremenik. Boris Tadic nije cak ni to. Tadic se samo koristi okolnostima koje ga izbacile u sredinu politicke pozornice Srbije na kojoj se obrnuo bez velikog truda, zato uz izdasnu stranu pomoc najmocnijih sila u ovom dijelu svijeta. A gubitak slobode stampe i misljenja sto vec zapocinje da se usuljava u politicku svakodnevnicu Srbije - otpisuju se u bilansnu stavku "kolatelarne stete". Tadic i ne pomislja da se izmjeni. A Ivica Dacic i da to hoce - vise ne moze. Uvjeren sam da bi mi Djordje Vukadinovic dao za pravo, ako bi procitao. A procitace, ovako ili onako!

Zvonimir Kostic, 09/07/2008, 10:21

Kao i obično, izvanredan tekst Vukadinovića. *Demokratama* se ne svidja ne zato što *nije objektivan i istinit* već što liči na stavove DSS. A potpisali bi ga i svi radikali i članovi SPS (minus GO SPS umanjen za 11). Nekadačnji Predsednik skupštine Crne Gore Vesna Perović (LS) je *uspehe* Mila Djukanovića na svim izborima objasnila *bolesnim tkivom DPS*, čija je parola bila *i kad nemamo *leba *jes* - glasaćemo DPS!* Dakle, *demokratama* se ništa ne može dokazati jer nisu spremni da čuju i drugu stranu i razmisle svojim glavom.

Ljiljana , 09/07/2008, 10:32

Ocigledno je tekst "pravi" posto ima toliko komentara. Nije ni za ocekivati da se svi slazemo sa porukom i misljenjem, ali dobije se utisak da ipak puno citalaca prepoznaje misao pisca i da se sa njom slaze. Oni koji ga demantuju upotrebljavaju vec dobro poznate fraze i svrstavaju ga u glasnogovornika DSS sto naravno nije tacno. To je u poslednje vreme mač kojim napadaju, ali na srecu postaje sve tuplji i tuplji. Borisa Tadica je jako neprimerno porediti sa Putinom, bolje odgovara poredjenje sa Jelcinom, Sarkozijem ili Bushom. Valjda ce i nama jednom svanuti. Iskrene cestitke g. Vukadinoviću na hrabrosti, nije lako ovako misliti, a kamoli ovako pisati. Sto rece jedan komentator, citajmo dok nam jos dozvole.

stanka jauković, 09/07/2008, 11:33

Hvala BOGU da još postoji srba kakav je gospodin Vukadinović.Nije bitan kvantitet (koji nam očigledno nedostaje)već pamet i hrabrost koji su nas izvlačili i iz 500-godišnjeg ropsta a kamoli neće od ovih trenutnih fićfirića na vlasti.Svaka čast!

JovanDJ , 09/07/2008, 11:38

Politicki analiticar, kakav je Djordje Vukadinovic, je retkost na danasnjim stranicama dnevne stampe. Sa njim mozes da se slazes ili da se neslazes. Ali mora sa paznjom da se procitaju, jer uvek ima u njima istine. Ali je ogavno kada se procitaju komentari, kao onaj sto je dao Srdjan Saper, parafraziracu, da bi Tadic mogao da bude predsednik i vece drzave nego sto je Srbija, jer njegove sposobnosti za upravljanjem drzavom su na nivou Putina. Kakva nebuloza! Ta negativna selekcija u politici u Srbiji je nesto sto me najvise brine. Samo napred idu poltroni, i poltroni poltrona. Strasno. Kuda nas to vodi. Kostunica je napravio velike greske u potezima, mada smatram da je jedan od retkih koji je imao casne namere. Dacic, je sahranio SPS, s tim sto je usao u vladu. Ima perspektivnih mladih, obrazovanih koji bi mogli konkurisu za zvanje srpskog Putina, ali ti ljudi nemogu da isplivaju na povrsinu zbog ustaljenog poltronstva.

Vanja , 09/07/2008, 12:13

Još jednom nepogrešiva analiza gospodina Vukadinovića. Bravo!

Jedan je ljubimac , 09/07/2008, 17:11

Tek će se videti ko je pobednik a ko pobeđeni. U međuvremenu navijanje ne prestaje. Utakmica (izbori) je odavno završena a igračke vedete su se iz arene preselile u „(pre)svlačionice“ gde razmenjuju dresove, ne zbog suvenira već da bi u njima ponovo zaigrale. Samo su navijači još uvek na tribinama. Oni i dalje navijaju za svoje ljubimce jer vole njihov „dribling, čaroliju“. A za dres ko te pita. Sudija je odličan i nije naš. Naš je, sumnja se, sklon da namešta utakmice. Igrača utakmice proglasiće "nezavisni žiri". Njega će svi voleti jer je promenio više dresova. Svi će tvrditi da je njihov ljubimac od početka i da su zbog njega mnogo žrtvovali. Van tribina je malo ljudi a buka sa stadiona još uvek dopire. Važno je da igra traje. Jer, jedan je ljubimac.

MiRa , 09/07/2008, 17:16

Lako je jednom psihijatru da izmanipulise narod i politicare koje dobro poznaje (srpske), da vidimo da li je majstor za strance. Za dobro njegovih pristalica, nadam se da ce Boris da zavlada i ostatkom sveta, jer ne verujem da ce dugo biti srecni samo zbog toga sto su eliminisali domace konkurente. Za nas, koji u tome ne ucestvujemo, nista se ne menja. Mi nase znamo.

Bojan Todorovic , 09/07/2008, 17:28

Ja,Ceda,Canak i Natasa Kandic,nismo dovoljni da predjemo cenzus.Zasto onda kritikujem druge?!

Goran , 09/07/2008, 19:29

Kakva glupost. Tadic je na vlasti i DS je na vlasti, jer su to odlucili biraci (ne govorim sada o kvalitetu izbornog sistema). Biraci su davali sve vise glasova Tadicu (verovatno) zbog sve boljih predizbornih kampanja, prepoznajuci poruke. Nije na vlast dosao kradjom (i ostaojao silom), kao Milosevic. Nije na vlast dosao trgovinom sa (MNOGO) manje glasova od mnogih drugih, kao Kostunica i DSS, vec (politickom trgovinom) kao najjaca stranka. Ne koristi recnik koga se svi normalni stide, kao SRS. Ne ulazeci u analizu analiticara i motive, jedini komentar je ona vise nego prosta recenica na pocetku.

 
 
Copyright by NSPM