Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život - prenosimo Blic

 

 

 

Čedomir Antić

Zaplet zapleta

Na majskim izborima, građani Srbije su većinski glasali za potpuno relativizovanje državne politike prema Kosovu i Metohiji. Ranije je ta politika počivala na odbrani formalnog suvereniteta, a nadalje će fokus verovatno biti usmeren samo ka odbrani stare retorike. Ukratko, naša vlast će uvek ponavljati staru priču o tome kako neće biti trgovine po principu: "Kosovo za ulazak u EU", ali će suštinski uvek pristajati na sve uslove.

Velike sile sebi mogu  da dozvole politiku lišenu načela. Međunarodni zaštitnici kosovske nezavisnosti tako svesrdno podržavaju gruzijsku oluju protiv male i retko naseljene Južne Osetije. Ruska Federacija, inače šampionka međunarodnog prava i odbrane suvereniteta Srbije, ne samo da štiti separatističku Južnu Osetiju već je i bombardovala gruzijske položaje daleko od fronta i osetinskih granica.

Svež pogled na međunarodno pravo dao je i predsednik Tadić iz dalekog Pekinga. Odavno se pitam da li je Tadić simpatično uspešan ili uspešno simpatičan. U Pekingu je naš predsednik izrekao sledeću misao: "Srbija pitanje Tibeta vidi kao unutrašnju stvar kineskog naroda." Tadić je, ipak, pobedio kao demokratski kandidat zastupajući nekakve evropske vrednosti. Biće da mu je poznato da NR KIna nije najmnogoljudnija svetska demokratija, kao i da njeni građani ne predstavljaju jedan, već stotinak različitih naroda.

I sve to samo zbog podrške formalnom suverenitetu Srbije. Siguran sam da Tadić neće zbog ovoga biti kritikovan. Međutim, mogla bi da propadne lepa ideja "Gardijanovog" kolumniste o prvom Srbinu kao britanskom premijeru.

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM