Home
Komentari
Debate
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

HRONIKA

HRONIKA UKRATKO 2004/ 2  1

   
Hronika ukratko 2004/ 1

31. dec.

Srpski premijer Vojislav Koštunica ocenio je da će 2005. godina biti prelomna, kako za SCG, tako i za Kosovo i za usvajanje novog Ustava Srbije, posle čega bi trebalo da uslede vanredni parlamentarni izbori.

U intervjuu za novogodišnji broj 'Večernjih novosti', Koštunica je ocenio da predlog predsednika Srbije Borisa Tadića o izborima za ustavotvornu skupštinu ima 'više mana', navodeći da je jedna od njih to što je rad na Ustavu već započet u Skupštini Srbije. (RTS ONLINE)

 

Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je predlog o raspisivanju izbora za ustavotvornu skupštinu i formiranje nove vlade demokratskih snaga, ne isključujući mogućnost da se kandiduje i za premijera, ako tako odluči većina građana.

U intervjuu za novogodišnji 'Blic', Tadić je rekao da o predlogu o izborima za ustavotvornu skupštinu nije razgovarao sa premijerom Vojislavom Koštunicom, ali ga nudi na javnu diskusiju. On je rekao da 'nema dileme' da vlada ima u parlamentu dovoljno glasova da bude stabilna, ali je ocenio da se ta stabilnost održava tako što se 'stranke koje imaju ogromne probleme u biračkom telu čvrsto drže jedna za drugu i izbegavaju izbore po svaku cenu'. (RTS ONLINE)

 

O tome moraju svi u Srbiji dobro da razmisle. Da li nas uvlače u nešto što bi nam bila večita kazna. Moramo da znamo kad bismo mogli da budemo u Evropskoj uniji, u kom veku, a i ako uđemo, šta nas čeka. Svaki građanin Srbije mora da zna šta ga čeka ako uđe u Evropsku uniju, posebno seljaci. Ko ima jednu kravu, više neće moći da ima dve. Ko je do sad pravio kajmak, sir, rakiju, vino, neće više moći da pravi, ako uđemo u Evropsku uniju. U Sloveniji je već skoro 70% ljudi protiv Evropske unije - Tomislav Nikolic (www.srs.org.yu)

 

29. dec.

Mi smo zaista pribegli jednom načinu saradnje sa Haškim sudom, kada je reč o optuženima, koji je drugačiji, koji mislim da je najpovoljniji za zemlju, to je dobrovoljna predaja. - Vojislav Koštunica.

 

Želim vam da vam iduća godina prođe što brže, jer će i ona biti teška, biće puna iskušenja za narod, državu, ali i političare", rekao je predsednik Pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karić na novogodišnjem koktelu za predstavnike medija.

Ja ne mogu da predviđam. Da li vi pokušavate da ja budem vidovit. Vi žene ste mnogo krvoločne kao novinari, samo bi da hapsite. Zamislite da umesto hapšenja bude neko vešanje ili tako nešto. Pitali biste koga biste da
obesite. Nemojte tako, stvari nisu proste. Stvari su vrlo delikatne i za Srbiju i za međunarodnu zajednicu, ali ono što je saradnja sa haškim tribunalom to mora da se ispuni." - Dragan Jočić. (B92)

24. dec.

Vuk Drašković više nije Srpski pokret obnove. Vuk Drašković je Građanski savez Srbije. - Bogoljub Pejčić (Kurir)

Neto zarade direktora javnih preduzeća u Srbiji, prema podacima koje su nam dostavile službe za odnose sa javnošću ovih firmi, kreću se od oko 70.000 dinara, koliko iznosi prosečna ovogodišnja plata direktora Naftne industrije do 185.000 dinara i koliko mesečno odnese kući direktor „Jat ervejza“. U javnim preduzećima tvrde da direktori osim neto plata ne primaju nikakve dodatke, međutim, ima Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije, na primer, nedavno je u srpskom parlamentu ustvrdio da, recimo, Aleksandar Milutinović, direktor „Jat ervejza“, na ime raznih dodataka neto platu pojača sa još nekih 120.000 dinara pa mesečno zaradi i celih 300.000 dinara. - (Blic)

Tender za prodaju „Mobtela“ moguć je tek kada se razreši pitanje vlasničkih odnosa između PTT i BK grupe, a koliko znam, ti vlasnički odnosi još nisu dogovoreni - kaže u razgovoru za „Blic“ Dragan Kovačević, generalni direktor JP PTT „Srbija“.

Iz Vlade je stigla najava da će PTT tražiti i zaostale dividende od „Mobtela“?
- Mislimo da ima osnova da tražimo dividende za prethodni period i verujem da će tako sigurno biti. O visini tih iznosa više ćemo znati kada utvrdimo kakvo je bilo poslovanje „Mobtela“, a taj postupak je još u toku. Tek nedavno su eksperti PTT pravne, tehničke i ekonomske struke, nakon odluke Trgovinskog suda u Beogradu, dobili pristup dokumentaciji „Mobtela“. To je obilje materijala i biće potrebno vreme da se sklopi slika o kompletnom poslovanju. (Blic)

 

Da li je tačno da ste nedavno zvali direktora PTT Srbija i zahtevali povlačenje privremenih mera koje je tražio da se uvedu Mobtelu?

Velimir Ilić: Tačno je. Tražio sam jer je direktor PTT u ministarstvu koje vodim i ne može da tuži bilo koga i da se ponaša kao gazda firme bez saglasnosti ministra. Uradio je to bez moje saglasnosti i nije dobio nikakav rezultat. Direktor koga ja postavljam dužan je da mi se obrati i dobije saglasnost. (Evropa)

21. dec.

Demokratska stranka jedina, prema istraživanjima u novembru, beleži pad, a na prvo mesto su izbili radikali s više od 24 odsto. Iza njih su demokrate sa 18,8 procenata. I rejtinzi političara su u padu, a najveći pad zabeležio je Boris Tadić. On je ipak i dalje na prvom mestu, s najvećim brojem pozitivnih mišljenja. (B92, istraživanje agencije Srategic markleting)

Jesen Petersen uputio je pismo Vojislavu Koštunici i predložio sastanak. Tema sastanka bi bila decentralizacija, pitanje nestalih i bezbednosti. Šef UNMIK-a je u pismu, objašnjavajući zašto nije mogao da poništi izbor Ramuša Haradinaja za premijera Kosova, naveo da ne postoji nikakav ustavni ili pravni argument koji bi opravdao poništavanje izbora, niti opravdanje za zanemarivanje principa pretpostavke nečije nevinosti, što je osnova svakog demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava.

 

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da Pedi Ešdaun najnovijom odlukom o smeni funkcionera u RS destabilizuje taj entitet i BiH. Koštunica je u izjavi za medije, kao neprihvatljivu ocenio najavu Ešdauna o mogućem ukidanju srpskog entiteta.

"Posebno bih istakao da je Ešdaun, suprotno Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, tim merama grubo prekršio sam sporazum. U tom aneksu navodi se da je mandat Visokog predstavnika da 'koordinira aktivnosti civilnih organizacija i tela...' i da će poštovati njihovu autonomiju u oblastima njihove delatnosti", navodi se u saopštenju.

Premijer Srbije je najnovije odluke Visokog predstavnika u BiH nazvao"nedemokratskim i necelishodnim" i ukazao na neophodnost poštovanja Dejtonskog sporazuma koji garantuje mir i postojanje RS-a. Koštunica je, takođe, dodao da će Vlada Srbije pažljivo pratiti razvoj događaja u BiH.

 

20. dec.

Na početku razgovora (sa Borisom Tadićem) smo se složili da treba prekinuti sa previše žestokim rečima i uvredama, koje u javnosti upućujemo jedni drugima. Saglasili smo se i da niko od nas tako ne misli o svojim političkim protivnicima, ali da je zavladala neka svađalačka klima u Srbiji koju smo preneli i na narod. Zakljuili smo da je vreme da spustimo loptu, prestanemo da se svađamo i da počnemo ozbiljno o svemu da razgovaramo. - Tomislav Nikolić (Kurir)

18. dec.

Višemesečni razdor unutar SPO juče se pismom poslanika ove stranke upućenom lideru Vuku Draškoviću sveo na pitanje - „gde su pare?“.

Poslanici Skupštine Srbije, troje poslanika Skupštine SCG i ministar trgovine i turizma Bojan Dimitrijević uputili su Draškoviću pismo u kojem ga optužuju za nepotizam, odlučivanje protivno statutu stranke i nenamensko trošenje 136.000 evra koje je SPO kao parlamentarna stranka dobila od Ministarstva finansija Srbije. Poslanici i ministar optužili su lidera stranke i njegovu suprugu Danicu Drašković da su samovoljno popunili 500 mesta u upravnim odborima javnih preduzeća, republičkim organima i ustanovama po principu rođačkih i prijateljskih veza. U oštrom pismu Draškovića su upozorili na loš rejting stranke po kome nemaju izglede da pređu cenzus, kao i na alarmantno finansijsko stanje u opštinskim odborima.

7. dec.

Srbija je izgubila sav moralni kredibilitet i nema pravo da postavlja moralna pitanja dok se ne obračuna sa svojim ratnim zločincima. Niko neće da kaže odakle su leševi u masovnim grobnicama u Batajnici. Priznajem, i ja bih bio ljut da sam Srbin, ali stvari nisu crno-bele. Džejms Lajon, šef Međunarodne krizne grupe (NIN)

17. dec.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica zatražio je juče, na sastanku sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Ketlin Stivens u Vladi Srbije, da Beograd bude direktno i ravnopravno uključen u razgovore o decentralizaciji Kosova. „Koštunica je ukazao da je veoma važno da Beograd bude direktno i ravnopravno uključen u razgovore o decentralizaciji, jer je to najbolji način da se učini napredak u obezbeđenju institucionalnih garancija koje bi poboljšale stanje ljudskih prava, pre svega za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji“, saopšteno je iz Vlade. (Blic)

15. dec.

Zatim je lider PSS-a Bogoljub Karić naveo da „spisak srpskih poslova” predstavlja program stranke, ugovor sa narodom. I da onaj ko i dalje bude tražio „'leba bez motike“ od naroda može da dobije samo – motku.

– Kad sam nateran da uđem u politiku, potcenjivali su me. Kad sam govorio na mitinzima, smejali su se. Kad su prebrojali glasove, „smrzli” su se – naglasio je Karić i zaključio da „ovaj pokret i ovaj Bogoljub predstavljaju 'narodnu kaznu' za neodgovorne i promašene politike“. (Politika)

Međunarodni sud pravde u Hagu danas se oglasio nenadležnim za tužbu koju je SR Jugoslavija podnela protiv osam zemalja NATO zbog genocida i nelegalne upotrebe sile tokom bombardovanja 1999. Tom odlukom, postupak po tužbi SRJ automatski je skinut sa spiska predmeta koji se vode pred sudom.

U presudi, koju je u haškoj Palati mira saopštio predsednik suda Ši Jiujong iz Kine, 15 sudija je jednoglasno zaključilo da SRJ u trenutku podnošenja tužbe 24. aprila 1999. nije bila članica UN, Konvencije o genocidu, niti statuta Međunarodnog suda pravde što su nužni uslovi za nadležnost suda.

Pred Međunarodnim sudom pravde u toku su procesi po tužbama BIH i Hrvatske protiv Srbije i Crne Gore zbog genocida i agresije tokom ratova u tim republikama. SCG je prošle godine osporavala nadležnost suda uz obrazloženje da u vreme kada je BIH podnela optužnicu 1993. nije bila članica UN, ali je Međunarodni sud pravde taj prigovor odbio. Rasprava o suštini spora zakazana je za 27. februar 2006.

(Danas)

12. dec.

Vladika raško-prizrenski Artemije izjavio je da je "uvek bio protiv svake teritorijalne podele i rasparčavanja Kosova i Metohije" i naglasio da nijedan deo pokrajine ne može biti otuđen.
Vladika Artemije je u intervjuu novosadskom Dnevniku kritikovao inicijativu potpredsednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa u kojoj se "zalaže za dvojni suverenitet nad Kosmetom", tako da nad srpskim delovima suverenitet ima Srbija, a nad albanskim Evropska unija.
- To miriše na teritorijalnu podelu. Naravno, mi možemo izgubiti deo ili celo Kosovo, ali ne sa našim pristankom. Ne smemo pristati ni na nezavisno Kosovo, ni na njegovu podelu, rekao je vladika Artemije. Dodao je da Kosovo treba da postane "ono što hoće međunarodna zajednica", kroz Savet bezbednosti UN, a to je da bude demokratsko, multietničko, multikulturalno i multireligijsko područje, "u sastavu demokratske Srbije i demokratske Evrope". (Danas)

 

Od svih vlada od Atlantika do Baltika, najniže ocene dobila je ova vlada, a nijedna nije toliko samozadovoljna. Sve su ocene oko jedinice - izjavio je Boris Tadić, dodajući da su stranke koje čine i podržavaju Vladu samozadovoljne, jer se plaše izbora na kojima nemaju šansi. Vlada pri tom strahuje od odlučnih mera, što se vidi i na odnosu prema Hagu, privatizaciji... (Danas)

 

"Nekorektno je da neko ko je na funkciji koja zahteva kohabitaciju s Vladom Srbije istupa u ime svoje stranke i kritikuje aktuelnu Vladu i, što je najgore, zalaže se za vanredne parlamentarne izbore bez obzira na to što postoji obaveza da prvo bude postignut dogovor o usvajanju novog Ustava", rekao je šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić (B92).

10. dec.

Danas mi se čini da je spoljno politički položaj zemlje katastrofalan, a da to osim Borisa Tadića gotovo niko od vodećih političara ne uviđa. I da to odmah konkretizujem – nama preti opasnost da se, kada počnu pregovori o konačnom statusu Kosova, u stvari, na tim pregovorima nađemo na optuženičkoj klupi isto onako kao što se Miloševićev režim našao u Rambujeu. Ako znate srpsku istoriju, onda vam je jasno da nikad u novijoj istoriji Srbije, od kraja 19. veka pa do danas, Srbija nije bila u tako ponižavajućem i beznadežnom položaju kao u Rambujeu. Trebalo bi sve učiniti da se takva situacija ne ponovi.'' - Leon Kojen, savetnik predsednika Tadića. (B92)

9. dec.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić potvrdio je juče novinarima u Skupštini Srbije da je sa premijerom Koštunicom razgovarao o proceduri promene ustava. Po Nikoliću, Ustav može da bude promenjen samo na način predviđen ustavom, iako postoje mišljenja među šefovima poslaničkih grupa u republičkom parlamentu da bi to moglo da se izvede i na neki drugi način. Na pitanje da li misli da bi ova skupština trebalo da bude ustavotvorna, Nikolić je odgovorio da prema tumačenju Ustava u SRS nisu za takvo rešenje. U krajnjem slučaju, to zavisi od Ustavnog suda.

 

Tačno je da je Ministarstvo finansija Srbije obustavilo plaćanje prema organima državne zajednice Srbija i Crna Gora, to smo učinili zbog ležernog odnosa Saveta ministara SCG, koji je otezao sa izmenom tri člana Zakona o vojsci. Naime, reč je o uslovima Međunarodnog monetarnog fonda koji su morali biti ispunjeni da bi nam bio odobren nastavak aranžmana vrednog 700 miliona evra. Zakon je, kao što je poznato, donet u roku od dva dana, i mi smo počeli sa plaćanjem - rekao je Mlađan Dinkić, ministar finansija to juče u Novom Sadu.

7. dec.

Predsednik Srbije Boris Tadić izvinio se juče u Sarajevu svima onima protiv kojih je počinjen zločin u ime srpskog naroda.

- To nije učinio srpski narod jer su zločinci pojedinci. Nemoguće je optuživati jedan narod jer su isti zločini vršeni i protiv srpskog naroda, pa i u tom smislu svi jedni drugima dugujemo izvinjenje, ali ako treba da ja prvi počnem - evo, tu sam - rekao je Tadić.

Američki ambasador za ratne zločine Pjer Rišar Prosper kaže da zbog nesaradnje Srbije Haški sud neće moći da završi rad do 2008. kako je planirano i da zbog toga SAD više ne mogu da podrže ideju da se suđenje četvorici generala organizuje u Srbiji. Kabinet predsednika Tadića slaže se da je saradnja ravna nuli, dok predstavnici Vlade Srbije, pak, još jednom ponavljaju da Srbija, zapravo, sarađuje sa Hagom. (B92)

6. dec.

HRONIKA: Incident sa predsednikom Tadicem - odjeci i reagovanja

 

 

5. dec.

Par tjedana prije toga evo nas u prestolnom
Beogradu na živom snimanju Nedjeljnog oko dva
Sata popodneva ktome Parafi i Prljavo
Kazalište te neka mjesna skupina Krvava
Meri mi nikad bolje nije zvučala cijela
Jugoslavija je uostalom to gledala tek
Neposredno prije toga uvrijede se prljavci
Otvoreno gađenje i mržnju glede tih Srba
Iskazujući a ja čim ugrabim tren uđem u
Svlačionicu i velim Houri kako možeš
Tako a on se izdere na me i pošalje me
U pizdu materinu te se ja povučem a on
Ene ga frajeru sušta snošljivost čistih ruku

Sedam godina potom sjedimo u Makarskoj u
Društvu Galije oni su tu dvomjesečnu gažu
Imali a mi na turneji svirku opičili
Tek s njima je tada jedan rasta svirao bas
Gitaru i ja onako nevezano po naški
Kažem Neši ovaj je najbolji među vama a
Neša me krvnički pogleda i veli mater ti
Jebem a zbilja je čovjek u redu bio jer je
Par tjedana potom videći Azru u Splitu na
Gripama procijedio da je Azra avion
diže se diže i ode a baš tako je bilo

Branimir Dzoni Stulic Secanja 1(fragment) ( Vreme)

5. dec.

Ako je pozicija predsednika prepreka za izbore koji bi vodili političkoj stabilnosti u ovom društvu – to neće biti prepreka, poručio je u intervjuu za „Politiku” predsednik Srbije Boris Tadić. Ako su uslov za izbore i za stabilnu demokratsku vlast izbori za predsednika Srbije, spreman sam da ponovo idem i na njih. I ponovo ću da pobedim svakog protivkandidata. Ali opet kažem svojim konkurentima, koji bi rado da me smene dogovorom političkih oligarhija – neće moći. Kao što su me građani izabrali na izborima, samo građani i mogu da smene predsednika. Siguran sam da politika koju zastupam danas ima većinsku podršku građana Srbije.

Kad bi ti izbori mogli da se održe?

– Evo, možemo već početkom proleća da obavimo izbore, i to će, duboko sam uveren, doprineti političkoj stabilnosti. - Intervju Borisa Tadića listu Politika.

3. dec.

Opštinski odbor Demokratske stranke na Novom Beogradu isključio je Čedomira Jovanovića iz članstva DS-a u petak uveče.


Od 44 prisutna člana Odbora DS-a na Novom Beogradu, za isključenje je glasalo njih 35. Protiv tog predloga izjasnilo se pet članova odbora, a četiri su bila uzdržana, saznaje Beta.

 


Disciplinski postupak protiv Jovanovića pokrenulo je 11 funkcionera stranke smatrajući da je on u javnim nastupima iznosio teške kvalifikacije o političkom delovanju stranke i njenog predsednika i time povredio stranačku disciplinu. Taj postupak počeo je prošle nedelje, kada je Jovanović pred članovima novobeogradskog odbora i u prisustvu advokata dao izjavu o optužbama koje mu se stavljaju na teret.


Jovanović kaže da nije naneo štetu stranci, već da je, naprotiv, i DS-u i biračima DS-a godinama pomagao. Jovanović, međutim, dodaje da mu je jasno da je njegovo političko delovanje ugrozilo pojedince i rukovodstvo DS-a, njihov lik i delo, ali da u toj činjenici ne vidi nikakav problem jer ni on ni oni nisu važniji od DS-a. "Upravo su to oni anonimni izvori koji su mesecima pomagali u monstruoznoj kampanji antihaškog lobija, koji je zapravo nametnuo tezu čišćenja i transformacije DS-a, koja se okončava mojim isključenjem. Meni je važno da budem član DS-a i boriću se za to svoje pravo u skladu s političkim principima koji karakterišu svakog demokratu-političara", navodi Jovanović.

2. dec.

Nema razloga za dramatizovanje, ali ima razloga za ozbiljnost, jer država se nalazi u velikim problemima i neophodno je da sve njene institucije rade svoj posao punim kapacitetima. To važi za Vladu Srbije, za predsednika, za Skupštinu Srbije, za svakog čoveka i funkcionera MUP - izjavio je u sedištu Demokratske stranke Boris Tadić. (B92)

Iako u vreme kada se obraćao javnosti istraga nije bila završena, ministar Jočić je saopštio da je u pitanju saobraćajni prekršaj: "Od prvobitne bojazni, koju smo svi imali, da se radi o atentatu i prosto nismo mogli da verujemo da nešto tako može da se desi u Beogradu, dolazimo do jedne pozicije saobraćajnog prekršaja". (B92)

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i bivsi predsednik Skupstine Vojvodine Nenad Canak izjavio je 30. novembra da nove vlasti u Novom Sadu cini "koalicija koljaca i klerofasista". Canak je u razgovoru sa madjarskim ambasadorom u Beogradu Jozefom Pandurom rekao i da "ta koalicija, podrzana profiterskom organizacijom G17 plus, moze doneti samo razdor i nesrecu Novom Sadu i Vojvodini". Canak je pozvao "sve demokratske i progresivne snage" u "antifasisticku borbu", a ambasador Pandur je izrazio zabrinutost zbog dogadjaja u Novom Sadu i moguce ekspanzije medjunacionalnih incidenata u Vojvodini, saopstila je Liga socijaldemokrata.

28. nov.

To samo pokazuje da glavna tema nije „Knjaz Miloš”, već Miroljub Labus. Nekome očigledno smetam i to dobro smetam. U celoj ovoj situaciji isprepletale su se dve stvari. Na prvom mestu se radi o jednoj prljavoj utakmici u okviru privatizacije gde zaista zakon do kraja nije definisao sva pravila igre. Na drugom mestu je pokušaj da se sve ovo iskoristi kako bi se oborila vlada i izazvali prevremeni izbori i to u trenutku kada G 17 plus ponovo dobija na rejtingu, a neke druge stranke počinju da gube. Te dve stvari su međusobno povezane raznoraznim interesima – kaže Miroljub Labus, potpredsednik vlade Srbije, u intervjuu za „Politiku”.

26. dec.

"Nema činjeničnih razloga, nema argumenata. Naravno da je legitimno da neko smatra kako kod u toj oblasti treba da bude sistem koji je i u SAD, ali ne možemo beskonačno na tome raditi. Mislim da je, čak, dobro
da u izvesnoj meri budu nezadovoljne sve strane, ali bitno za Vladu i državu je odnos sa Svetskom bankom", kažresorni ministar Slobodan Lalovic.

Međutim, iz Saveta stranih investora i američke privredne komore upozoravaju da bi usvajanjem novog zakona o radu mogao da bude narušen ambijent za strana ulaganja. To potvrđuje i Ričard Daničić, izvršni direktor privredne komore SAD. "Imaćemo manji nivo direktnih stranih investicija i možda čak, ne želim da idem toliko daleko, pa da kažem da će one biti i zaustavljene. Jedan od ekstremnih ishoda, za koji se iskreno nadam da do njega neće doći, jeste povlačenje mnogih kompanija koje su već investirale", kaže on.

25. nov.

Snađite se! (prve rečenice iz vesti na sajtu B92, 24 i 25.11.04)

Republicko javno tužilaštvo traži poništenje odluke o diskvalifikaciji "Apurne" iz kupovine akcija "Knjaza".

 

Vlada Srbije traži od UBPOK-a da ispita postojanje elemenata krivicne odgovornosti u procesu privatizacije "Knjaz Miloša". (B92)

Samo nekoliko sati pošto je potpredsednik Vlade Miroljub Labus saopštio da ce G17 plus napustiti Vladu ako ne bude poništena odluka Komisije za hartije od vrednosti o diskvalifikaciji "Apurne" iz procesa privatizacije "Knjaz Miloša", održana je hitna sednica Vlade. (B92)

24. nov.

Komisija za hartije od vrednosti diskvalifikovala je "Apurnu" iz procesa preuzimanja akcija "Knjaza Miloša". (B92)

Clan Komisije za hartije od vrednosti Dušan Bajec iz DS-a je podneo ostavku na clanstvo u tom telu.(B92)

Aleksandar Vucic je izjavio da SRS ima dokaze da je država prilikom prodaje "Knjaza Miloša" oštecena za 10 miliona evra.(B92)

Trgovinski sud u Beogradu je saopštio da je pred tim sudom u toku pet postupaka u vezi s prodajom akcija "Knjaz Miloša".(B92)

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus rekao je da je privatizacija "Knjaz Miloša" izvedena po zakonu.(B92)

 

Nesaradnja Beograda je najveca prepreka s kojom se Haški Tribunal suocava u završnoj fazi rada.

Kako je izjavila glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte, u obracanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Vlada Srbije je odlucila da ignoriše svoje medunarodne obaveze i da nastavi da nipodaštava Tribunal.(B92)

Marija Rašeta-Vukosavljevic, bivša ministarka za saobracaj i ekomunikacije, uhapšena je juce zbog osnovane sumnje da je izvršila krivicno delo zloupotrebe službenog položaja!

Pored bivše ministarke, u velikoj akciji srpske policije uhapšeni su i Branislav Vitasovic (48), bivši generalni direktor Aerodroma "Beograd", Dušan Grilihes (51), zamenik generalnog direktora Aerodroma, Sladan Ivkovic (57), bivši pomocnik generalnog direktora Aerodroma, Aleksandar Đordevic (40), bivši koordinator razvoja Aerodroma, Zoran Popovic (48), bivši direktor Gradevinske direkcije Srbije, Branislav Stojakovic (51), vlasnik i direktor "Eurosalona", Jovan Đenovic (66), direktor preduzeca "Termoenergo inženjering", Dejan Mišovic (41), direktor preduzeca "Kolubara invest gradnja", Lazar Buncic (41), zamenik direktora "Kolubara invest gradnja", kao i Predrag Vukovic (50), direktor preduzeca "Abies sistem".

 

Kako saznajemo, policijska istraga je utvrdila da su Rašeta i deset "budžovana" samo prilikom rekonstrukcije VIP salona na Aerodromu u džepove strpali najmanje 800.000 evra! Naši sagovornici iz istrage tvrde da su osumnjiceni najviše para nezakonito prisvojili tako što su "naduvavali ulazne fakture". Tako je, recimo, fotelja od šest hiljada dinara "knjižena" na cak 900.000 dinara?!

- Posebna prica su umetnicke slike. Kupovali su potpuno bezvredne slike neafirmisanih slikara, a onda ih prikazivali kao vrhunska umetnicka dela. Racuni za neke slike su uvecevane cak i do 200 puta! - kaže za Kurir jedan od policijskih inspektor,a koji je sve vreme bio angažovan u istrazi. (Kurir)

U tom momentu, ispostavilo se da komisija na aerodromu koja je bodovala ponude, zatražila poništenje tog ugovora. Oni su me za to informisali, mada po zakonu oni su vladina organizacija. Ali, pošto smo mi predložili taj zakon, mi smo resorno odredeni kao Ministarstvo finansija da pratimo primenu tog zakona. Informisali su me i ja sam stupio u kontakt sa ljudima iz aerodroma. Kontaktirao sam ljude iz Ministarstva, imali smo sastanak, rekao sam da zakon mora da se poštuje i da se taj ugovor poništi tj. da se cela procedura u onome delu koji je invalidiran ponovi. Nažalost, cini mi se, bar prema onome što sam cuo na vašoj televiziji juce, od gospodina Pede Jovanovica, koga sam ja predložio, a koji je i dalje predsednik tj. direktor Uprave za javne nabavke Vlade Republike Srbije, na žalost, to nije uradeno. I taj ugovor nastavljen. Šta se posle desilo, ja ne znam. U svakom slucaju, ako je neko naduvao neke fakture, ako je neko 'dobar', kako vi kažete, naravno da mora da bude kažnjen. Od toga, ipak, ne treba da se pravi neka politicka prica. Svako ko je kršio zakon mora da bude kažnjen. - Božidar Đelić (B92)

20. nov.

Sa Hagom se mora saradivati, ali kao i sa svakom drugom stvari, nešto se može postici danas, nešto sutra, a za nešto je potrebno više vremena. Napretka, boljitka, normalizacije odbnosa sa Evropom i svetom nema, dok taj balast ne skinemo sa dnevnog reda, ali jednostvano, ne može se sve istovremeno. Saradivati se mora i saraduje se do ispunjenja svih zahteva. Ta saradnja, medutim, moguca je na razlicite nacine, a ne samo na jedan. Nije samo jedan nacin propisan, postoje razliciti nacini, znate o cemu govorim. Potrebno je pritom, uvažiti i stabilnost institucija u zemlji", rekao je Koštunica. (B92)


Poslanici Skupštine Srbije usvojili su rano jutros predloženi budžet Srbije za iducu godinu. Budžetom za 2005. godinu predvideni su prihodi od 396,1 milijardu dinara i rashodi od 416,6 milijardi dinara. Za predloženi budžet glasao je 131 poslanik vladajuce koalicije i Socijalisticke partije Srbije, koja podržava manjinsku vladu, dok je 56 poslanika Srpske radikalne stranke glasalo protiv. (B92)

Budžet je usvojen. Usvojen je sa tacno onoliko glasova koliko ih vladajuca koalicija ima u Skupštini Srbije. Ni jedan manje, ni jedan više. Za svo ovo vreme, nismo izbegavali skupštinska zasedanja, dakle, nismo zatvarali Skupštinu mesecima. Nismo izbacivali poslanike, ili citave poslanicke grupe iz Skupštine, nismo pokušali da prigrabimo poslanike drugih stranaka. Uzgred budi receno, o tome je na samom pocetku postignut jedan konsenzus kada je Skupština pocela da radi. Rec je o saglasnosti izmedu predstavnika svih politickih stranaka, ali jedna stranka se tog dogovora nije držala. Jednostavno, ona je taj dogovor razvrgla." - Vojislav Kostunica.

19. nov.

Prema oceni potpredsednika DS Dušana Petrovica, Vladi Srbije je došao kraj i vreme je da Srbija dobije vladu koja ce moci da donosi hrabre odluke i vodi zemlju ka Evropi.

"Veliki broj poslanika vladajuce koalicije spreman je da istupi iz svojih stranaka i siguran sam da zastrašivanje koje sprovode poslanici Demokratske stranke Srbije i G17 plus nece uroditi plodom i da ce oni imati snage da kažu šta misle o politici Vlade koju podržavaju. Svi znamo da oni imaju stav vrlo blizak stavu DS", rekao je Petrovic. (B92)

Istovremeno, za šefa poslanicke grupe DSS Miloša Aligrudic ostavka Đokovica je nesporna, dok je DS nazvao „lopovskom“ strankom, a one koji prilaze demokratama „moralnim nakazama“.

- Ovim putem DS je pokazao svoje pravo i organsko lice. To je lice Cedomira Jovanovica. To je lice lopovske stranke, jedine tog kalibra u parlamentarnoj istoriji Srbije - rekao je Aligrudic. On je kazao da je „politicki manir DS da krade i vrši izborne krade“.

- Njihova je nesreca, a naša sreca, da u svoju stranku mogu da privuku samo sebi slicne po karakteru koji sam vec opisao - to su moralne nakaze - rekao je Aligrudic. (Blic)

Buduci premijer Kosova i Metohije po dogovoru sa Ibrahimom Rugovom bice lider Alijanse za buducnost Kosova Ramuš Haradinaj.
Odluka da Hardinaj, koji je bio jedan od lidera OVK i koji se sumnjici za zlocine pocinjene nad Srbima tokom oružanih sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine, izazvala je zaprepašcenje vlasti u Beogradu i oštre reakcije Srba u pokrajini. (Blic)

Kad slušam šta pricaju neki ljudi i kako pricaju, i izjave koje daju u novinama ti junaci Petog oktobra, onda se setim i prosto je neverovatno koliko ljudi zaboravljaju na šta je licio taj Peti oktobar, ta noc izmedu 5. i 6. oktobra, kako je izgledao 6. i 7.oktobar, kad ste još uvek mislili da može da se pokrene tenkovska brigada sa Voždovca i stalno ste osluškivali da to dode. Ja pamtim tu noc u Gradskoj skupštini, gde smo sedeli svi, tadašnje predsedništvo DOS-a. Isti gospodin Batic je imao pancir. Pokojni Đindic je imao pancir. Đindic je tad rekao nama, bilo nas je 20-tak u toj sobi – Da znate, ako dodu nocas, oni ne dolaze da nas hapse. Gradska skupština je bila te noci puna dugih cevi. I takva atmosfera je trajala narednih 10-15 dana, možda i duže. Ništa tu nije bilo sigurno. To je bilo strašno rovito. Danas svi govore – 6. oktobra je trebalo rašcistiti to. Što to onda nisu rekli? I to se onda nije moglo. - Vladeta Jankovic (B92)

16. nov.

Marten Board International: Socio-politički barometar Novembar 2004.

 

Prvih pet političara u koje građani Srbije imaju najviše poverenja.

 

 

 

 

 

 

Još u istraživanju: 58,5% građana smatra da su glavni uzroci zbog kojih nema ubrzanog napretka Srbije i povećanja standarda, korumpiranost vlasti i nedostatak dogovora najjačih stranaka, dok 5,7 % vidi uzrok toga u nesaradnji sa Haškim Tribunalom. 79,1% građana podržava priključenje EU, dok se izručenjima naših građana Haškom Tribunalu u potpunosti protivi 50,8% građana. Grafikoni i izveštaji medija >>>

15. nov.

Sanader je u Beogradu najpre razgovarao sa predsednikom državne zajednice Svetozarom Marovicem. Posle sastanka hrvatski premijer rekao je da je u odnosima izmedu dve zemlje najvažnije rešavati pitanja koja interesuju obicne gradjane. "Želim jasno da kažem da je pitanje povratka i vracanja imovine ne politicko, vec finansijsko, odnosno tehnicko pitanje. Želim isto tako reci da smo danas raspravljali i o pitanju oko 1.200 nestalih, koje iz Hrvatske potražujemo. (B92)

 

Nezavisna komisija objavice rezultate istrage o pogibiji dvojice gardista tek sledece nedelje. Sa druge strane, vojni istražni organi cekaju da Nezavisna komisija završi rad, pa da onda predstave javnosti svoje nalaze. Predsednik Vojnog suda, Đorde Trifunovic, kaže za B92 da su nakon prve konferencije za novinare mediji laicki izvukli zakljucak da je vojnik Dražen Milovanovic ubio Dragana Jakovljevica i naglašava da to vojska nikada nije tvrdila.

 

13. nov.

VUK DRAŠKOVIC: Neminovni novi izbori

Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Draškovic oštro je osudio najavu formiranja nove antiteroristicke jedinice MUP Srbije.
Povodom najave formiranja nove antiteroristicke jedinice, Draškovic je rekao da je to bila "jedinica smrti".
Istovremeno, on je porucio da su u Srbiji neminovni novi izbori.
- Srbija se ocigledno tragicno vraca u vreme Slobodana Miloševica i neminovni su novi izbori, kao referendum o tome ko hoce u izolaciju, a ko u Evropu - rekao je Draškovic juce tokom posete Pragu.

 

Tog nesrecnog 5. oktobra Pavković je sa svojom svitom pokušao da uđe u deo vojnog kompleksa pored kojeg su gardisti Jakovljević i Milovanović stražarili. Kada su vojnici primetili nenajavljene "goste", obezbeđenje Pavkovića ih je ubilo! tvrdi Danica Drašković. (Kurir)

 

 

Faludža -- 22 americka vojnika i petorica irackih poginula su tokom zauzimanja irackog grada Falužde saopštila je americka vojska. U saopštenju se navodi i da je 170 americkih vojnika ranjeno u borbama.
Ranije u toku danas iracki savetnik za nacionalnu bezbednost Kasem Daud izjavio je da je velika vojna operacija za zauzimanje Faludže okoncana i da je tokom nje oko 1.000 pobunjenika ubijeno a 200 uhapšeno. "Operacija je okoncana", rekao je on.

11. nov.

Predsednik Socijaldemokratske unije i bivši potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korac, zatražio je od Saveta ministara formiranje nezavisne komisije sa zadatkom da se utvrdi ko se sve od haških optuženika krio u vojnim objektima i ko im je u tome pomagao. Korac je juce na konferenciji za novinare rekao da je "pravi politicki kontekst" ubistva predsednika Vlade Srbije Zorana Đindica bio upravo u njegovoj odlucnosti da se uhapse i izruce haški optuženici.

Senator Džordž Voinovic je porucio da je razocaran „nedostatkom progresa“ u napredovanju Srbije ka evropskim integracijama. - Glavna prepreka je Hag i vreme je da se ona otkloni - bio je jasan Voinovic, ocenivši da se „pitanje Kosova ne može rešiti preko noci“. On je oštro kritikovao Unmik i Kfor, naglasivši da „moraju bolje da rade svoj posao“. (Blic)

 

- Ako neko bude insistirao na tome da u novom ustavu ostane neposredan izbor predsednika republike, radikali nece ucestvovati u njegovoj izradi i na referendumu - porucio je u izjavi za „Blic“ Tomislav Nikolic, zamenik predsednika SRS, i ocenio da onda nece biti novog ustava. (Blic)

 

Rezultate istrage o ubistvu gardista Dragana Jakovljevica i Dražena Milovanovica, juce nisu saopštili ni vojni istražni organi, niti nezavisna komisija koja ispituje ovaj slucaj. Predsednik nezavisne komisije Božo Prelevic kazao je da ce komisija prvo predstaviti rezultate istrage Vrhovnom savetu odbrane koji ju je i oformio, a zatim obavestiti javnost o tome. (Danas)

 

Mi više ličimo na DSS nego što DSS liči na sebe. - Zoran Živković, B92.

9. nov.

ANTONIC: VLADA NECE PASTI

Politicki analiticar Slobodan Antonic smatra da uprkos kritikama i razlicitim stavovima Vlade o Kosovu, ona nece pasti. Slobodan Antonic smatra da Vlada Srbije nece pasti i da novih izbora
nece skoro biti. Gostujuci u "Kažiprstu" Radija B92 od 8. novembra, Antonic je ocenio da imenovanje Danice Draškovic na mesto direktora Instituta BIA i demontiranje sistema Slobodana Miloševica nije previše sporno i da može biti rešeno. S druge strane, smatra Antonic, govor Vuka Draškovica pred Glavnim odborom Srpskog pokreta obnove predstavlja i vrstu disciplinovanja poslanika SPO i ministara te stranke u Vladi, ali i "ljuljanje" Vlade Srbije. "Bez obzira na to što je rec o 'ljuljanju' Vlade zbog, recimo, Danice Draškovic, mnogi smatraju da se iza toga kriju neki finansijski interesi. Takode, ono što možete cuti od ljudi koji su bliski vlasti je da se iz toga krije 'Mobtel', odnosno da Bogoljub Karic želi da oslabi Vladu da bi imao što bolje pregovaracke pozicije. Videcemo, ako uskoro bude postignut sporazum oko 'Mobtela', povoljan za Karica, onda se može reci da se ta vrsta procene pokazala kao tacna", rekao je Antonic.

Antonic dodaje i da je najslabija tacka Vlade pitanje saradnje s Haškim tribunalom, i to zbog stava Socijalisticke partije Srbije da nece podržati manjinsku Vladu koja izrucuje generale tom sudu. (B92)

8. nov.

Lider SPO Vuk Draškovic oštro je kritikovao Vladu Srbije porucivši da nisu ispunjeni uslovi pod kojima je SPO u nju ušao.

- U Vladu smo ušli pod jasnim uslovima. Da se demontira BIA, da se uklanjaju sve prepreke Srbije na putu ka Eu i da svuda dobijemo ono što je dogovoreno. Nismo u parlamentu da cutimo i cuvamo kvorum. Tamo smo da se bunimo protiv politike koja nije naša - kazao je Draškovic na sednici Glavnog odbora SPO, ustvrdivši da se „zabranjuje ulazak u BIA onima koji hoce i mogu da zavrnu glavu toj aždaji“. On je kritikovao i politiku Vlade Srbije prema Haškom tribunalu i ocenio da se skriva istina o pogibiji dvojice gardista u Topcideru, porucivši da se „Srbija politicki, duhovno i tragicno stvarno vraca u vreme Slobodana Miloševica“.

- Zaštita trojice ili cetvorice Miloševicu najodanijih komandanata, optuženih za ratne zlocine, nadredena je sudbini naroda i države. Naše vojnike ubijaju ispred tajnovitih ulaza u skrivališta onih ciji smo taoci, a onda objavljuju da su ti mladi gardisti pucali jedan u drugog. Zlocin kriju lažima, novim zlocinom - rekao je Draškovic. On je pozvao funkcionere SPO da se vrate tradiciji te partije kao „stranke hrabrih ljudi“ koji su se borili za svoja uverenja. (Blic)

"Ukoliko uspemo da izborimo održavanje konferencije, i to treba jasno reci narodu, imamo polovicne šanse. U suprotnom, šanse su ravne nuli“, kazao je Miroljub Labus u vezi svoje inicijative u vezi KiM. (Blic)

Vlasti Republike Srpske dostavile su Vladi Srbije devet adresa na kojima se kriju optuženi za ratne zlocine iz RS, ali Vlada u Beogradu ne preduzima nikakve akcije, izjavio je za „Blic“ bivši premijer RS Milorad Dodik.
On je porucio da su premijer Vojislav Koštunica i Vlada Srbije u ovom trenutku osnovni problem RS zbog nezainteresovanosti da uhapse haške optuženike iz RS za koje „postoji velika verovatnoca“ da se nalaze u Srbiji. (Blic)

7. nov.

Miroljub Labus predložio je da 21. novembra 2005. u Becu bude održana medunarodna konferencija o Kosovu i Metohiji.
Podpredsednik Vlade Srbije je u autorskom tekstu u "Politici", naveo da su za rešavanje pitanja standarda, decentralizacije i statusa Kosova neophodni pregovori, zbog cega treba da bude održana medunarodna konferencija.
"Na Konferenciji bi se postigao Sporazum o nacinu zaštite manjinskih prava, decentralizaciji, entitetima, prelaznom suverenitetu i kolektivnoj bezbednosti", predlaže Labus. On takode navodi da je mnogo
bolje da se sporazum postigne na konferenciji, nego da ga odredi Savet bezbednosti UN.
Labus je predlažio i podelu Kosova na dva entiteta, Srpski i Albanski. Srpski entitet cinile bi oblasti Severno Kosovo i Kosovsko pomoravlje. Ostatak teritorije, oko 85% njene površine, cinio bi albanski entitet. "Do ulaska u EU garantovao bi se prelazni evropski suverenitet nad celom teritorijom Kosova i Metohije . EU bi u tom pogledu zamenila UN. Postojali bi i parcijalni suvereniteti kosovskih institucija i Srbije nad odgovarajucim albanskim i srpskim entitetom", predložio je Miroljub Labus.

 

5. nov.

Predsednik Srbije Boris Tadic nece prisustvovati sastanku koji sa šefovima poslanickih klubova u Skupštini Srbije organizuje premijer Vojislav Koštunica, jer, kako je rekao, ide u posetu vojnicima na odsluženju vojnog roka na jugu Srbije, u Kopnenoj zoni bezbednosti, što je njegova obaveza kao clana Vrhovnog saveta odbrane. (RTS)

 

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica najavio je juce u Briselu da bi do kraja novembra moglo da bude novih slucajeva dobrovoljne predaje haških optuženika.

Koštunica je, posle razgovora sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom ocenio da je dobrovoljna predaja optuženika „najbolji oblik saradnje“ sa Tribunalom u Hagu. (Blic)

3. nov.

Moramo da saradujemo sa medunarodnom zajednicom i to je nešto što je i Tadic porucio Srbima. Moramo da imamo svoje predstavnike u Skupštini Kosova. Medutim, biracko telo na Kosovu dugo je bilo indoktrinirano, pa je sada potpalo pod uticaj iluzija nekih politicara srpskih vlasti da mogu da ucenjuju medunarodnu zajednicu. Imam utisak da Vlada Srbije želi da ona bude jedini pregovarac o sudbini Kosova. - Dragoljub Micunovic (Blic)

 

Na sastanku koji je održan u sredu, Tadic i kandidati Srpske liste za Kosovo i Metohiju zakljucili su da predstavnici Srba ne treba da ulaze u pokrajinski Parlament. "Ukoliko dode do pomaka u procesu povratka, bezbednosti i decentralizacije moguce je da ova odluka posle tri meseca bude promenjena", kaže za B92 nosilac liste Oliver Ivanovic.

 

Treba porazgovarati sa njim. Medutim, ako misli da vodi politiku nezavisnu od stranke, možda je bolje da napravi svoju stranku. Voleo bih da Jovanovic shvati sadašnje ukrupnjavanje politicke scene, kao i opasnost da insistiranjem na frakciji može da dovede do razbijanja jedine demokratske stranke koja predstavlja garant našeg puta u EU. Onaj clan DS koji misli dobro zemlji ne bi trebalo da radi protiv DS. To je pitanje osnovne politicke odgovornosti. - Dragoljub Mućunović (Blic)

 

Predsednik Pokreta „Snaga Srbije“ Bogoljub Karic izjavio je „da pojedinci iz prethodne, ali i sadašnje vlasti idu na ruku albanskom lobiju pomažuci im da otcepe Kosovo i oslabe Srbiju“. (Blic)

Šta vi imate da jedete u našem restoranu? Dolaze li poslanici da jedu u vašim restoranima? Imate preko puta Skupštine kiosk, pa jedite tamo sendvice - porucio je vašem izveštacu jedan vidno uzbudeni poslanik . (Blic)

 

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz tražio je od predsednika Parlamenta Predraga Markovica da zaštiti dostojanstvo Skupštine zbog tendencioznih i neistinitih napisa u medijima, vezanih za predloženi Zakon o Skupštini. Rec je o tekstovima koji se ticu predloga da poslanici imaju beneficiranu penziju i poprilicne plate. (B92)

 

Analiticar Obrad Kesic kaže za B92 da je Ohajo kljucna država zbog Zakona o takozvanim privremenim glasovima. Kesic objašnjava da po tom Zakonu gradani imaju pravo da glasaju iako se ne nalaze u birackom spisku, ali se o njegovoj validnosti odlucuje posle izbora. "Problem sa Ohajom je što sada postoji oko 145.000 takvih glasova. Izborna komisija u toj državi treba da odluci da li da ih racuna, ili odbaci. Prilikom ranijih izbora jedna trecina tih glasova bila je prihvacena", kaže Kesic. (b92)

2. nov.

Milan Ćulibrk, novinar lista "Ekonomist", kaže da ce se Vlada Srbije naci pred velikim testom.

Komentarišuci Predlog budžeta za narednu godinu, Culibrk kaže da su planirani budžetski prihodi veci za 66 milijardi dinara, što je povecanje od 20 odsto. "S druge strane, rashodi budžeta bi trebalo da budu povecani za oko 55 milijardi, odnosno 15 odsto. To je vest koja treba da raduje poreske obveznike jer je to na neki nacin signal da ce sledece godine doci do sužavanja budžetskog deficita i da ce država trošiti manje nego do sada", kaže on. (B92)

1. nov.

Apelaciono vece Tribunala vratilo je Slobodanu Miloševicu pravo da vodi svoju odbranu.

Vece je potvrdilo i odluku o nametanju branioca bivšem predsedniku Srbije i Jugoslavije Slobodanu Miloševicu. To prakticno znaci da Miloševic ima pravo da vodi odbranu, odlucuje koje ce svedoke izvesti i ispituje ih pre postavljenog branioca. Prema odluci Veca, dodeljeni branilac preuzima'e vodenje odbrane i ispitivanje svedoka samo ako i kada Miloševic zbog bolesti ne bude u mogucnosti da to radi. (B92)

30. okt.

Predsednik Srbije Boris Tadic i troje lidera SRS su medu prvih pet najpopularnijih politicara u zemlji, dok je ugled državnih institucija u ozbiljnom padu, pokazuje istraživanje agencije „Strateški marketing“, sprovedeno od 19. do 22. oktobra na uzorku od 1.200 ispitanika.

Podaci govore da o Tadicu pozitivno mišljenje ima 40 odsto biraca, a da ga negativno ocenjuje 31 odsto njih, što ga cini jedinim politicarem u zemlji o kome više biraca ima pozitivno nego negativno mišljenje. Na drugom mestu je zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolic sa 32 odsto pozitivnih i 44 odsto negativnih ocena, treci je funkcioner te stranke Aleksandar Vucic, a cetvrta gradonacelnica Novog Sada Maja Gojkovic.
Prema podacima ove agencije, DS i SRS imaju najvece poverenje gradana. Te dve partije su gotovo izjednacene na po 30 odsto podrške, s tim što ovog meseca DS ima blagu prednost, u okviru statisticke greške od jedan odsto. DSS je zadržao trecu poziciju sa 11 odsto podrške, a sledi Pokret „Snaga Srbije“ sa osam odsto podrške, dok je G17 plus i dalje u padu i ima podršku tri odsto opredeljenih biraca. (Blic)

27. okt.

Britanski advokat i dodeljeni branilac Slobodana Miloševica, Stiven Kej, povukao se sa te dužnosti.

 

Intervju ambasadora SAD u SCG Majka Polta:

 

Iz izlaganja gospodina ambasadora proizilazi da su jedino granice Srbije promenljive, da se jedino granice Srbije mogu nasilno menjati, a da za sve ostale države važi nacelo nepovredivosti granica."

... Necu da govorim o situaciji u Hrvatskoj, jer nisam dovoljno upoznat s njom, ali cu govoriti o onome koliko se to tice Srbije i Kosova. Amerika kategoricki podržava puno poštovanje ljudskih prava svih naroda, bez obzira gde se ti ljudi nalaze i gde žive. Ista pravila važe za Srbe, Albance, Amerikance, Austrijance, Nemce, za bilo koji narod u svetu. I mi potpuno stojimo iza takvog stava.

 

Kad pricate o srpskim granicama, vi smatrate da mi podržavamo stav da su srpske granice promenljive. Ne, mi to ne podržavamo. Mi ne podržavamo promenljivost granica. Mi nemamo jedne standarde za Srbiju, a druge za ostali deo sveta. To ne podržavaju ni Sjedinjene Americke Države ni medunarodna zajednica. Danas u SCG pitanje granica sporno je u dve oblasti: pitanje buducih odnosa same zajednice SCG, ta granica, i Kosovo. U slucaju SCG, mi cemo podržavati šta god narodi SCG odluce o svojoj buducnosti. SAD se nece mešati, niti nametati svoje mišljenje kada je u pitanju to šta vi želite, kako vi želite da živite sa svojom bracom i sestrama iz Crne Gore. Na vama je da to odlucite u otvorenom, fer, demokratskom procesu. A što se tice Kosova, opet se vracam na ono što sam rekao, nece biti konacne odluke o buducem statusu Kosova sve dok situacija, standardi, vrednosti, ne budu pod punom zaštitom, i dok se ne povede racionalna diskusija o tome kako ce izgledati buducnost."

26. okt.

Argument Kerija je logican i osnovan na cinjenicama, ali u americkoj politici i na ovim izborima mislim da ce da se pokaže irelevantnim. Zašto? Zato što vecina Amerikanaca u suštini ne pita za razloge za americki napad na Irak. Oni su zadovoljni time da je Sadam Husein otišao i da je americka vojska pokazala svoju moc. Tacno je da mnogi sada misle da rat ne ide tako dobro, ali oni to ne vide kao rezultat grešaka predsednika Buša, nego toga što se Amerika bori protiv, kako ih sam predsednik naziva "zlih sila". Drugim recima, njihova gorcina i frustracija nisu usmerene prema predsedniku, nego prema neprijatelju. Neprijatelj koji je viden kao da je toliko zlo da nece ni da se bori na fer nacin. Vecina americkih biraca veruje da je "neprihvatljivo" da Amerika izgubi ovaj rat.  - Obrad Kesic, politicki analiticar iz Vasingtona, Danas.

Neka Jovanovic napravi stranku kakvu želi, ali u DS ce morati da se ponaša onako kako pravila nalažu. Ako nema vecinsku podršku, a vodi politiku suprotnu politici stranke, bice suocen s disciplinskim merama", rekao je potpredsednik DS Dusan Petrovic za "Vecernje novosti".

 

25. okt.

VT: TRIBUNAL SE PRETVORIO U PRETNJU | 09:14 -> 16:49 | Izvor: Vašington tajms

Vašington -- Komentator "Vašington tajmsa" upozorava da se Haški tribunal pretvorio u pretnju stabilnosti regiona.

Administracija SAD traži i da glavni haški tužilac Karla del Ponte privede kraju slucajeve pred tim sudom, piše "Vašington tajms". U komentaru Džefrija Kunera, direktora za komunikacije pri udruženju "Ripon", Republikanskom istraživackom centru, kaže se da Vašington sada insistira na tome da sudenja za ratne zlocine, pocinjene tokom ratova na Balkanu, budu prebacena u sudove balkanskih zemalja, ili da pocinioci budu amnestirani.

"SAD veruju da je Tribunal postao ne samo nedemokratska institucija, vec i direktna pretnja razvoju demokratije na prostorima SFRJ. Ova promena ne znaci samo dramatican zaokret u politici SAD prema Tribunalu vec, što je još važnije, fatalan udarac moci i kredibilitetu Karle del Ponte", navodi se u komentaru.

Autor clanka tvrdi da mu je u nedavnom intervjuu podsekretar SAD za kontrolu naoružanja Džon Bolton rekao da postoji veoma veliki rizik da tužioci Tribunala nece rešiti situaciju na Balkanu, vec stvoriti nove animozitete koji ce u buducnosti voditi u dalje tenzije. List navodi da Bolton i drugi zvanicnici Stejt departmenta konacno uvidaju ono što Karla del Ponte nije htela da prizna, a to je da se Haški tribunal degenerisao u jednu ispolitizovanu instituciju koja nije uspela da ostane u okviru prvobitnog mandata.

"Umesto da bude nepristrasno telo, kojem je cilj da kazni one koji su pocinili ili naredili ratne zlocine, Tribunal je postao sredstvo kojim Karla del Ponte želi da prekroji istoriju ratova na Balkanu", navodi se u komentaru. (B92)

"Sasvim je jasno da je u Beogradu isuviše mnogo onih ljudi ciji prevashodni interes nisu gradani", rekao je Jesen Petersen, dodajuci da pojedini srpski zvanicnici "žive u prošlosti". "Oni žele da dokažu da multietnicko Kosovo nije moguce", kazao je Jesen Petersen. (B92)


"Vašington post" piše da su srpski glasaci u velikom broju bojkotovali parlamentarne izbore u Pokrajini i time naneli udarac naporima medunarodne zajednice da promoviše multietnicku saradnju u svetlu buducih pregovora o statusu Kosova.

21. okt.

Svetozar Marovic upozorio je da se bez saradnje sa Hagom otvara pitanje smisla postojanja SCG kao državne zajednice. Predsednik državne zajednice je to rekao juce u Podgorici odgovarajuci na pitanje da li ce podneti ostavku na tu funkciju, ukoliko ne dodje do konkretne saradnje sa sudom za ratne zlocine u Hagu.

20. okt.

Ovo što danas gledamo u vezi sa izrucenjem optuženika i (ne)izlaskom kosovskih Srba jeste to isto: neko (ovaj put za glasove) prodaje istu šarenu lažu i na svoj nacin se bogati na muci lakovernog sveta: sad cemo mi gnevno i nabusito da tresnemo rukom o sto, da odbijemo saradnju, da bojkotujemo, da se ponovo sklupcamo u svoju jazbinu i dobrovoljno stavimo u izolaciju. I neko od tih mocnika ce uvideti da smo mi u pravu pa ce doci da nas moli, ali mi cemo biti neumoljivi. Zapanjujuca neodgovornost. Cist avanturizam i demagogija. Kad je to mocan molio slabog? Prosto je nepojmljivo da se ovakve detinjarije pokušavaju nametnuti kao princip nacionalne politike. Zato se bez uvijanja mora reci da je radikalizam jedno nemoralno stanovište i da su zastupnici radikalnih stavova - oni koji namecu svoj zlokobni kredo "što gore to bolje" - cisti demagozi i opasni ljudi. Svi do poslednjeg moramo shvatiti jednostavnu poruku devedesetih: saradnja nije garant sigurnog uspeha, ali je nesaradnja garant sigurnog neuspeha. - Srbobran Branković.(Blic)

 

Istorija je zabeležila samo jednog sa nadimkom "Nepotkupljivi" - Maksimilijana Robespjera. Njegova vrlina je međutim, podsticana terorom. Ili je, prosto, teror bio njegova vrlina. Nikad dva dobra zajedno. - Bogdan Tirnanic. (Kurir)

17. okt.

Clan DSS i njen kandidat za gradonacelnika Beograda Zoran Drakulic, ocekuje neku od važnijih funkcija u toj stranci. Drakulic je za "Blic" rekao da ne krije da ocekuje neku od važnijih funcija. "To, da li sam broj dva ili tri, nije toliko bitno", rekao je Drakulic, koji je za sada samo clan Demokratske stranke Srbije. On je dodao da je njegov cilj da DSS dobije 25 odsto u parlamentu Srbije, dodajuci da sve ispod toga nije dovoljno.

16. okt.

Predsednik DS-a, Boris Tadic, najavio je mogucnost održavanja parlamentarnih izbora do kraja ove godine. On je naveo da je Demokratska stranka potpuno spremna za izbore na kojima ce ubedljivo pobediti. Tadic je, obracajuci se clanovima Glavnog odbora DS, rekao da se zbog toga stranke u Skupštini Srbije plaše da pokrenu postupak za njegov opoziv sa mesta predsednika Srbije, jer bi u slucaju neuspeha na referendumu, došlo do raspisivanja prevremenih parlamentarnih izbora.
14. okt.

Rekao sam i Karli del Ponte da, ako treba da bude saradnje, mi smatramo da samo dobrovoljna predaja optuženika dolazi u obzir. Ne dolaze u obzir otimanja ljudi, tuce i haos, kakav je pravljen prilikom hapšenja Šljivancanina. Ko misli da tako treba da radi, neka to i radi, ali kada dode na vlast. Mi mislimo da saradnja može da se ostvari i na ovakav nacin, dobrovoljnom predajom i tako ce i biti. ...

 

Stanje u srpskim sudovima je vrlo loše i mito i korupcija su zahvatili pravosude više nego ranije. ...

Da li ce u Srbiji ikada neko odgovarati za sve lopovluke, malverzacije i kriminalne radnje koje su se desile samo od 1990. godine naovamo?
- Policija i tužilaštvo treba da pokrecu postupke, ali postoji barikada na nivou tužilaštva. Ono što policija odradi ne pojavljuje se pred sudovima i jasno je da to neko koci!

- Ministar pravde Zoran Stojković (Kurir)

Skupština Srbije usvojila je u sredu Rezoluciju o pridruživanju Evropskoj uniji.

Rezolucijom se precizira da su ulazak Srbije, kao clanice Srbije i Crne Gore, u EU i pristupanje Partnerstvu za mir, strateški i nacionalni ciljevi. Za tekst Rezolucije glasalo je svih 129 prisutnih poslanika, medu kojima nije bilo radikala i socijalista. Rezolucija je obavezujuca za Vladu Srbije.

13.okt.

Potpredsednik Demokratske stranke Slobodan Gavrilovic ocenjuje da Vlada Srbije nema nikakvu strategiju.

"Zemlja sa ovom vladom ne može da stane na noge i krajem godine bi mogla da ostane bez vecinske podrške u Parlamentu", rekao je Gavrilovic za "Vecernje novosti". On je odbacio mogucnost da DS formalno podrži Vladu ili ude u nju i rekao da DS ne može da podrži Vladu koja nema viziju i strategije i ciji joj je kurs nepoznat.

11. okt.

Predsednik Srbije kaže da njegov poziv kosovskim Srbima da izadu na izbore nije u suprotnosti s Planom Vlade.

Boris Tadic je izjavio da njegov poziv kosovskim Srbima da izadu na izbore nije u suprotnosti sa stavom premijera Srbije Vojslava Koštunice, niti s Planom Vlade Srbije za Kosovo. "Nije Koštunica pozvao na bojkot, nego je rekao da nema uslova da pozove Srbe na izbore. Na bojkot su pozvali neki drugi. Premijer po Ustavu i zakonu ne može da zove na bojkot nekih izbora koji se održavaju u okviru naše zemlje", rekao je Tadic. (B92)

Optužnice protiv hrvatskih generala zbog "Oluje" zasnivaju se na transkriptima govora Franje Tudmana, piše "Novi list".

Haške optužnice protiv Ante Gotovine, Mladena Markaca i Ivana Cermaka zasnivaju se na transkriptima govora bivšeg predsednika Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. Transkripti se odnose na Tudmanov razgovor s najbližim politickim i vojnim saradnicima, kada je rekao da treba doneti takve udarce da Srbi prakticno zauvek nestanu iz Hrvatske, piše list. (B92)

8. okt.

"Nažalost, Srbi ili nece ucestvovati ili ce glasati u tako malom broju da nece obezbediti ucešce u odlucivanju u Pokrajini. Jedini nacin da budu pravilno tretirani je da ucestvuju i glasaju. Ne možete ocekivati da vecinsko stanovništvo bude zainteresovano za vaše probleme ako nemate glas u skupštini", rekao je Danijel Server.
Kako je podvukao, "ne glasati na Kosmetu znak je samouništenja". "To je potpuno neuspešna taktika i nikada nije dala dobre rezultate. Ona mora biti napuštena, jer nije u interesu Srba sa Kosmeta. Bojkot izbora nikada nije davao rezultate u demokratskim društvima", rekao je analiticar.

 

Srbi traže suviše tim planom. Decentralizacija je dobra ideja - ona je bila primenjena i u drugim delovima Balkana, zašto ne i na Kosmetu. Ali srpski predlog se ne zalaže za stvarnu decentralizaciju, vec podelu Kosmeta. To je vrsta organizacije uprave u pokrajini koja omogucava Beogradu da upravlja srpskim delovima Kosmeta", ocenjuje Server.

Poznato je da je Keri obecao Albancima referendum o samoopredeljenju na KiM i verovatno ce morati da ispuni predizborno obecanja. Opšte je poznato u Vašingtonu, takode, da ce šef Stejt departmenta biti ili Džozef Bajden ili Ricard Holbruk. Obojica su posvecena samoopredeljenju gradana na Kosmetu", rekao je Server.

6. okt.

Stejt department je pozdravio odluku predsednika Srbije Borisa Tadica da pozove kosovske Srbe na izborima u Pokrajini. Poziv je ocenjen kao dobar i ispravan potez, preneo je stav Stejt departmenta podsekretar za politicka pitanja Mark Grosman i ponovo posavetovao Srbe na Kosovu da razmisle o tome kakav ce biti njihov uticaj posle izbora ako u njima ne budu ucestvovali.

 

Srpska radikalna stranka je Skupštini Srbije podnela predlog za opoziv predsednika Srbije Borisa Tadica.

5. okt.

Poštovani gradani,
Ne smemo da se predamo dok utakmica još uvek traje. Ovo je samo još jedna runda, a u sledecu, rundu pregovora o konacnom statusu Kosova i Metohije, moramo da udemo sa boljom pozicijom nego što je danas imamo. Logika politicara koji smatraju da je bolje ostati po strani, da bi sutra mogli da se pravdaju: mirna nam je savest, mi nismo ni ucestvovali u donošenju odluka - za mene je kao coveka neprihvatljiva.
Zato, pozivam Srbe sa Kosova i Metohije da na ovim izborima ucestvuju. Pozivam Vladu Srbije i njenog predsednika da poštuju zakon i svim raseljenim licima omoguce da ostvare svoje osnovno ljudsko pravo, pravo glasa. >>ceo tekst izjave

 

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica porucio je juce u pismu patrijarhu Pavlu da, kao premijer, nema prava da pozove kosovske Srbe da izadu na parlamentarne izbore u pokrajini, jer nema institucionalnih garancija za njihovu bezbednost.
Koštunica je naveo da "u potpunosti" deli uverenje poglavara Srpske pravoslavne crkve da se srpske vlasti najpre moraju založiti da Srbi i drugi nealbanci "uživaju elementarna ljudska prava i slobode kako bi onda mogli da ucestvuju u istinski demokratskim izborima".
"Moramo da ucinimo sve da i za Srbe, kao i za sve ostale evropske narode, važe ista demokratska nacela i vrednosti", naveo je Koštunica u pismu. (Danas)

Osnivac Centra za modernu politiku i bivši potpredsednik Demokratske stranke Cedomir Jovanovic preporucio je predsedniku Srbije i svom partijskom kolegi Borisu Tadicu "potpuni razlaz" sa Vladom Srbije i da bude pokretac vecine Srbije, a ne njena kocnica, pre nego što ljudi koji su mu dali sve osete da su prevareni i da ne idu u Evropu. Jovanovic je, ujedno, preporucio Tadicu da pozove kosmetske Srbe da izadu na predstojece izbore jer ce u suprotnom izgubiti mnogo više.
- Kreni bez oklevanja, jer tvoja neodlucnost i dileme konsoliduju politiku i politicare koji su nas uništili i ucinice to opet ukoliko im pružiš šansu - naveo je Jovanovic u otvorenom pismu koje je povodom cetvorogodišnjice petooktobarskih promena uputio Tadicu. Prema njegovim recima ako Tadic ne uskrati podršku Vladi " sutra ce biti prevaziden kao što je prevaziden danas njen premijer".
- Zaustavi beg Srbije od problema koje traže momentalno rešenje i postani prvi predsednik koga ce vreme afirmisati, a ne demantovati - rekao je Jovanovic.
Jovanovic, koji je naveo da je pismo uputio bez ikakve zadnje namere, istakao je da je Tadic jedini koji se može suprotstaviti "politici prošlosti koja se na velika vrata vraca u Srbiju", i da mora uskratiti svaku podršku onima koji blokiraju saradnju sa Haškim tribunalom.
- Oni moraju da budu zaustavljeni, ne zato što mislimo drugacije od njih, vec zbog toga što su oni ta prošlost sa kojom moramo da raskinemo. Moraju da budu zaustavljeni zbog toga što njima smeta Evropa u našim školama, zato što se plaše engleskog jezika, kompjutera i nauke - porucio je Jovanovic Tadicu dodajuci da Predsednik Srbije ne može nikoga da pošalje u Hag, ali da je dužan da objavi ko sve ne radi svoj posao i da oni moraju biti pozvani na politicku i zakonsku odgovornost pre nego što medunarodna zajednica pomisli da su svi gradani Srbije saucesnici ratnog zlocina.
Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije je, takode, od Tadica zatražio da Srbe pozove da izadu na parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji jer je radikalizacija posledica neizlaska na izbore.
- Procesi na i oko Kosova i Metohije su se toliko ubrzali da je jasno da ce u tvom mandatu biti rešen njegov konacni status. Obojica znamo kakvo ce biti rešenje ako momentalno ne dode do krupnih promena u politici Beograda. Jednostavno, kroz konflikt sa svetom, u kojem se sada nalazimo, izgubicemo mnogo više - naveo je Jovanovic.
Predsednik Centra za modernu politiku pozvao je Tadica da se snagom svog autoriteta suprotstavi ludostima ekonomskog patriotizma koje nas vracaju na zatvorenu i dirigovanu ekonomiju koja odgovara pojedinim službenicima u Vladi. (Danas)

 

Portparol DSS Andreja Mladenovic naglašava da ce stranke koje cine Vladu Srbije imati više predsednika opština nego što ih imaju opozicione DS i SRS. DSS se nalazi na mukama jer moraju da odluce da li ce svoj „koalicioni potencijal“ da udruže sa DS ili SRS.- Pregovori sa SRS su propali na centralnom nivou, ali se ne treba iznenaditi ako u lokalnim parlamentima bude razlicitih koalicija - porucuje portparol DSS. (Blic)

 

Rezultati izbora za celne ljude gradova


DS: Beograd, Coka, Titel, Pecinci, Krupanj, Arilje, Vlasotince, Golubac, Kladovo, Lajkovac, Lebane, Pirot, Prokuplje, Užice, Zrenjanin, Sombor, Bac, Blace, Vladimirci, Dimitrovgrad, Paracin, Trgovište, Kovacica, Batocina, Pantelej (Niš), Medijana (Niš)

SPS: Vranje, Apatin, Požarevac, Ljubovija, Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište, Kovin, Gadžin Han, Raška, Žabari, Bela Palanka, Nova Varoš, Žitište, Bajina Bašta, Bogatic, Lucani (nastupili kao grupa gradana), Ivanjica (GG), Aleksandrovac (GG), Gornji Milanovac (GG), Vrnjacka Banja (GG), Vršac (GG)

SRS: Novi Sad, Backa Palanka, Temerin, Novi Kneževac, Žabalj, Surdulica, Kucevo, Kikinda, Odžaci, Šid, Aleksinac, Arandelovac, Vrbas, Nova Crnja, Požega, Stara Pazova, Ruma, Beocin

DSS: Bor, Kruševac, Cajetina, Velika Plana, Sremska Mitrovica, Bosilegrad, Niška Banja, Knjaževac, Srbobran, Kuršumlija, Boljevac, Bela Crkva

G17 plus: Loznica, Backi Petrovac, Svrljig, Irig, Žagubica

SPO: Kragujevac, Varvarin, Lapovo, Knic, Rekovac

NS: Niš, Cacak, Valjevo, Mionica, Brus, Plandište

Jedinstvena Srbija: Jagodina

Naš dom Srbija: Trstenik

RV: Kanjiža, Novi Becej

SVM: Senta, Subotica, Backa Topola

SDP: Prijepolje, Sjenica

SD: Mali Zvornik

SDA: Novi Pazar, Tutin

Liberali srbije: Zajecar

NDS: Becej

Grupe gradana: Ada, Indija, Smederevo, Srbobran, Pancevo, Koceljeva, Ljig, Malo Crnice, Negotin, Svilajnac, Bojnik, Žitorada, Majdanpek, Secanj, Sokobanja

Koalicije: Sremski Karlovci (DS-DSS-SPO-G17), Raca Kragujevacka (DS-SPO), Babušnica (NDS-SDP), Osecina (NS-SPO-DSS), Topola (DSS-NS), Šabac (DS-SPO), Palilula (Niš, DS-SPO), Smederevska Palanka (SPO-NS), Kosjeric (DSS-NS), Mali Idoš (SVM-DS) (Blic)

4. okt.

Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka ostvarile su najbolji rezultat u drugom krugu izbora za gradonacelnike i predsednika opština u Srbiji - DS je dobila celno mesto u Beogradu i još 23 opštine, a SRS u Novom Sadu i 18 opština.

Od 133 opštine u kojima su u nedelju održani izbori, DS je imala kandidate u 86, a SRS u 32. U 18 opština funkcioneri DS i SRS bili su protivkandidati, pri cemu su predstavnici SRS postali predsednici u 12, a DS u šest opština.

DS je u sva cetiri grada, u kojima su održani izbori za gradonacelnika, imala kandidate u drugom krugu, a dobila je mesto gradonacelnika Beograda, gde je Nenad Bogdanovic, zamenik predsednika DS, pobedio visokog funkcionera SRS Aleksandra Vucica.

Kandidata DS u Nišu Gorana Cirica pobedio je kandidat Nove Srbije [NS] Smiljko Kostic, a kandidata DS u Kragujevcu Dragutina Radosavljevica kandidat koalicije 'Zajedno za Kragujevac' Veroljub Stevanovic, potpredsednik Srpskog pokreta obnove [SPO].

SRS, koja je imala kandidate za gradonacelnike u Beogradu i Novom Sadu, osvojila je mesto gradonacelnika Novog Sada, gde je Maja Gojkovic pobedila kandidata DS Borislava Novakovica.

I DS i SRS, kao i sve druge stranke koje su imale kandidate, izrazile su zadovoljstvo izbornim rezultatima.

27. sept.

Postoji li neki rok do kada bi trebalo cekati DS da prihvati ulazak u Vladu?
- To se mora rešiti u razumnom roku od mesec dana.

Šta ce se desiti ako DS ne prihvati taj predlog, s obzirom na to da su više puta isticali da nece ulaziti u ovu vladu?
- Ako se to ne desi, onda su, po mom mišljenju, vanredni parlamentarni izbori neminovnost. ...

Znaci, ako bi demokrate ušle u Vladu, ušli biste i vi?
- Naravno. - Intervju Zorana Drakulica Blicu.

 

Ne smemo da dozvolimo da pobede oni cija politika lici na doba Slobodana Miloševica, jer bi to bila katastrofa za Srbiju - rekao je Boris Tadic, predsednik Srbije i lider DS, na zajednickoj konvenciji DS održanoj u Novom Sadu.

Tadic je za „Dnevnik“ izjavio da, ukoliko DSS napravi „bilo kakav politicki dogovor“ sa radikalima, više nece biti kohabitacije izmedu predsednika Srbije i Vlade.(Blic)

 

Hoce li Vlada premijera Koštunice konacno reagovati i tražiti od JP PTT zaštitu interesa države?

Za sada odgovora nema, ali se, prema najavi Vladimira Ilica, direktora Poreske uprave, u oktobru ocekuje konacan izveštaj o kontroli finansijskog poslovanja „Mobtela“ i povezanih firmi, koji ce pokazati koliko je država oštecena, jer se novac prelivao u privatne firme Bogoljuba Karica, koje na razne nacine posluju sa „Mobtelom“. Tada ce na potezu biti Vlada, ali i drugi nadležni, pre svega pravosudni organi.

U „Mobtelu“ nisu želeli da komentarišu pitanje podele profita i vlasnickih odnosa, uz objašnjenje da dok traje medunarodna arbitraža u Cirihu, nece davati izjave. (Blic)

26. sept.

DS i DSS su postigli dogovor o principima za formiranje vecine u opštinskim i gradskim skupštinama.

U istovetnim saopštenjima Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije kaže se da ce te dve stranke u drugom krugu izbora za gradonacelnike i predsednike opština podržati iskljucivo demokratske kandidate, a da ce funkcije u lokalnoj samoupravi biti rasporedene srazmerno snazi odbornickih grupa.

25. sept.

Hrvatska Vlada i Sabor prihvatili su predlog za osnivanje Dokumentacionog centra domovinskog rata, u kojem bi bili svi dokumenti o ratu i kojima bi se dokazalo da Hrvatska država "nije nastala na genocidu i da nije bila agresor u Bosni i Hercegovini", što bi navodno pomoglo i odbrani optuženih Hrvata u Hagu.

Predlog polazi od saborske Deklaracije o domovinskom ratu, koju je usvojila Vlada Ivice Racana, a prema kojoj u vreme rata nije izvršen genocid nad Srbima, niti je Hrvatska vojska prelazila granicu Bosne i Hercegovine. (Glas javnosti)

24. sept.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica rekao je zameniku predsednika SRS da DSS nece praviti koalicije sa SRS u lokalnim skupštinama.

Tomislav Nikolic je, posle razgovora u Vladi Srbije, izjavio za B92 da mu je Koštunica preneo da ce DSS u lokalu ucestvovati u vlasti sa koalicionim partnerima iz Vlade i Demokratskom strankom.

 

 

Upitan da li mu je premijer objasnio zašto nece u koaliciju sa radikalima, Nikolic nam je odgovorio: "Šta ima da mi objašnjava, on bi da sacuva ovu Vladu po svaku cenu. On bi da sacuva Vladu, u kojoj njegovi koalicioni partneri ne mogu da predu lokalni cenzus od tri odsto, cak ni u Beogradu. To je nemoguce u ovakvim okolnostima, bez obzira na koalicije koje mogu da se stvaraju. On bi ponovo da ima DOS u bilo kom obliku na vlasti i onda se pita zašto nema odziva biraca. Ko je sad zainteresovan za izbore? Kako god biraci da glasaju – dobiju DOS na vlasti. Da su zadovoljni, oni bi rekli da se i ne organizuju izbori, jer je vlast izvanredna. Onda bi ta vlast osvojila vecinu, a ne bi se krpila od onih koji su pre toga bili na vlasti."

20. sept.

S druge strane, zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolic kaže da je njegova stranka zadovoljna jer je došlo do dalje radikalizacije Srbije. "To znaci da ce Srbija uskoro biti oslobodena od kriminalaca, korumpiranih ljudi, ljudi koji izdaju Srbiju. Opet je pocela prica o demokratskom bloku, demokratskim strankama i evropskoj orijentaciji Srbije, a ja vas pozivam da malo pišete o srpskoj orijentaciji Srbije. Srbija više ne može da služi Evropi kako bi Evropa mogla da govori kako postoji jedna zemlja koja ce jednog dana biti njen clan. Pozivam predsednika Srbije Borisa Tadica, još kratko predsednika, da ne deli gradane Srbije", kaže Nikolic. (www.b92.net)

 

“Moj stav glasi: engleski da, kompjuter da, teorija evolucije da. Kreacionistickoj teoriji mesto je na casovima veronauke”, kaže Nebojša Bakarec, mladi funkcioner DSS-a (NIN)

 

19.septembar. 2004.

U drugom krugu izbora za gradonacelnika Beograda ulaze Nenad Bogdanovic i Aleksandar Vucic.

Nenad Bogdanovic osvojio je 32,9, a kandidat Srpske radikalne stranke Aleksandar Vucic 29,8% glasova, konacna je procena CESID-a. Na trecem mestu je kandidat Demokratske stranke Srbije Zoran Drakulic (15,2 odsto). Kandidat Demokratske alternative-Socijaldemokratske partije Nebojša Covic je cetvrti sa (5,9), a na petom kandidat Pokreta snaga Srbije Jasmina Mitrovic-Maric (5,5), procenio je CESID na osnovu reprezentativnog uzorka.

Kandidat Socijalisticke partije Srbije Žarko Obradovic osvojio je 3,5 odsto, G17 Plus Branka Bošnjak 2,8, kandidat Srpskog pokreta obnove Dragan Kojadinovic 1,5, a Narodne demokratske stranke Slobodan Vuksanovic 1,4 odsto. (www.b92.net)

Izvesno da ce odbornike u Skupštini Beograda imati šest stranaka - DS, SRS, DSS, G17 plus, SPS i PSS.

CeSiD je saopštio da prema prvim rezultatima, Demokratska stranka ce u Skupštini Grada Beograda imati 32 mandata, SRS 27, DSS 13, SPS 5, G17 Plus 5 i PSS takode pet.

Prema do sada obradjenim rezultatima, koalicija DA-SDP je iznad cenzusa i ima 3,1 odsto glasova. Gotovo je izvesno da Srpski pokret obnove ni u ovom sazivu Skupštine grada nece imati odbornike, navode analiticari. (www.b92.net)

Kandidat DSS-a za gradonacelnika Beograda, Zoran Drakulic je u izjavi za B92 kazao da je vrlo zadovoljan rezultatima.

To je ipak cvrsto trece mesto, kazao je Drakulic novinaru B92. Ovo je odlican pocetak, kako za njega, tako i za stranku, da se stranka malo, kako je rekao, "diže iz mrtvih". Na pitanje da li ce podržati Bogdanovica u drugom krugu, Drakulic je kazao da ce o tome obavestiti javnost najkasnije u toku sutrašnjeg dana, kada bude imao konacne rezultate .

CeSID saopštava da je na podrucju Beograda do 14 casova glasalo 16,4 odsto biraca. Zoran Lucic iz CeSID-a je rekao da je to najmanji zabeleženi odziv od kada CeSID prati izbore. Po njegovim recima, odziv biraca je nešto veci u centru grada, a manji u prigradskim opštinama.

16. avgust

Ministar prosvete i sporta Ljiljana Colic podnela je juce ostavku na tu funkciju, saopšteno je iz Vlade Srbije. U saopštenju se navodi da je Coliceva obavestila premijera Vojislava Koštunicu o dosadašnjim rezultatima Ministarstva i problemima sa kojima se suocava. Neki od tih problema poceli su da se odražavaju i na ukupan rad Vlade, zbog cega je ministarka Colic obavestila premijera da je odlucila da podnese ostavku, navodi se u saopštenju. Premijer Koštunica prihvatio je njenu ostavku i zahvalio joj se na dosadašnjem radu.

Istraživanja javnog mnenja pred lokalne izbore (16. sept. 04.)

Izbori za gradonacelnika Beograda

Agencija Marten Board:

Za listu koje stranke cete glasati na izborima za odbornike u Skupštini grada Beograda?

 

 

Ostali grafikoni >>>>

15.avgust

Sudsko vece Haškog tribunala je donelo odluku da sudenje Slobodanu Miloševicu prekine na cetiri nedelje. To vreme je dato nametnutom braniocu Stivenu Keju da pripremi svedoke odbrane, odlucilo je sudsko vece. Pre odluke o prekidu, vodena je rasprava o zahtevu Keja da Miloševic prvi ispituje svedoke, što je kasnije odbijeno, dok je Miloševic opet tražio da mu se vrati pravo na odbranu.

 

Na pitanje da li ce ministarka Colic biti smenjena, premijer Vojislav Koštunica kaže da ce odgovor na to, kao i na sva druga pitanja, biti moguce dobiti na redovnoj konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije u cetvrtak.

10.sept.

- Kontrola poslovanja „Mobtela“ i vezanih firmi Bogoljuba Karica pokazala je da se ogroman profit „Mobtela“ preliva u vezane firme, a odatle ide u inostranstvo. Time se izvlaci novac iz izuzetno profitabilne kompanije, u cijem vlasništvu sa 49 odsto ucestvuje i država, a da pri tom nikada do sada nije dobila ni dinara dividende od „Mobtela“ - rekao je na jucerašnjoj konferenciji za novinare Vladimir Ilic, direktor Poreske uprave.
On je istakao da vezane firme u vlasništvu Bogoljuba Karica izvlace novac kroz pružanje raznih usluga „Mobtelu“, a putem naduvanih cena zakupa, osiguranja, sponzorstva i slicno.
- Radi se o višemilionskim iznosima, koji ne bi bili sporni da i država nije vlasnik gotovo polovine „Mobtela“, a bez ikakvih prihoda. Uoceni su brojni nepotrebni troškovi, kao i to da vezane firme isplacuju enormne honorare clanovima porodice Karic. (Blic, 10.09.04.)

 

9. sept.                Afera sa Darvinom

Iako je Ministarstvo prosvete i sporta u planu i programu za osmi razred kao nastavnu temu izostavilo poreklo i razvoj ljudske vrste, ta tema i dalje se nalazi u udžbeniku i dostupna je ucenicima. Ministarstvo nije zabranilo nastavnicima da Darvinovu teoriju predaju ucenicima. Tvrdnja koja se pripisuje Carlsu Darvinu objašnjava da su u dalekoj prošlosti zajednicki preci savremenih covekolikoh majmuna i coveka primati. Saznanja nauke o poreklu i teorijskom rezvoju coveka još uvek su ispunjena prazninama, istice se u udžbenicima. Darvinova teorija ipak je uvrštena u plan i program šestog razreda osnovne škole. Saopštenje ministarstva, 7. sept.

Odluka ministra prosvete Ljiljane Colic da izbaci iz nastavnog plana i programa za biologiju za osmi razred Darvinovu teoriju o postanku coveka, uz obrazloženje da je to "dogmatska teorija kao i teorija po kojoj je Bog stvorio coveka" u naucnoj javnosti ocenjena je kao katastrofalna.
Kako je objasnila ministarka, odluka je njen licni pecat i ostace na snazi dok se dogodine ne uvede izucavanje obe teorije koje paralelno legitimno postoje u svetu - evolucionisticke, po kojoj je covek nastao od majmuna i one po kojoj je Gospod Bog stvorio coveka. Lekcija o Darvinu ce ostati u udžbeniku, ali se nece predavati, tako da ce ucenici, ukoliko žele, moci sami da se sa tom teorijom upoznaju.
(Danas, 8. sept.)

Pritisak javnosti na ministarstvo prosvete i vladu Srbije urodio je plodom. Dekret ministarke Ljiljane Colic je poništen i Darvinova teorija evolucije vracena je u nastavni program za osmi razred osnovne škole. Nakon sednice vlade, tu odluku je saopštio zamenik ministra prosvete Milan Brdar: "Što ce reci da sam ja ovde došao da podvrdim da je Carls Darvin još uvek živ" (B92, 9 sept.)
Bogdan Đuricic, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, biohemicar i prorektor BU, rekao je, gostujuci u emisiji "Kažiprst" Radija B92, da Darvinova teorija nije dogma i suština je shvatanje da život može da evoluira i da te promene tokom vremena dovode do toga da od jedne vrste može da nastane druga. (B92 9. sept.)
Mislim da je gest ministarke prosvete preoštar, šokantan, i u osnovi nepotreban - smatra Goran Radenkovic, profesor Starog zaveta u Bogosloviji Svetog Save u Beogradu. - Darvin nije bio bezbožnik, i nema razloga da se njegova teorija evolucije sukobljava sa Biblijom. Te stvari nisu medusobno suprotstavljene, ne kose se jedna s drugom, cak su biblijske predstave u osnovi evolutivne predstave. Bibliji naucne teorije ne smetaju, štaviše, možda upravo one duguju Bibliji. (Novosti 9. sept)

5. sept.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica saopštio je da pismo koje mu je uputio lider Pokreta „Snaga Srbije“ Bogoljub Karic „obiluje proizvoljnim i senzacionalistickim nagadanjima i neodmerenim politickim i demagoškim ocenama“.
- U pismu nije navedena nijedna istinita cinjenica koja zaslužuje pažnju i na koju se može dati konkretan odgovor. Jedini odgovor koji zaslužuje ovakva vrsta otvorenog pisma jeste da autor pisma može biti siguran da se zakon u Srbiji podjednako primenjuje na sve gradane i da izuzetka ne može i nece biti - navodi se u saopštenju Koštunicinog kabineta. (www. blic.co.yu)

BK televizija program emituje na 40 frekvencija Vojske Srbije i Crne Gore, preko predajnika u urbanim sredinama, izjavio je predsednik Saveta Republicke radiodifuzne agencije Nenad Cekic.
- Rec je o potpuno netaknutim i neometenim vojnim TV frekvencijama koje su BK telekomu ustupljene bez odluke Vlade, samo na nivou Generalštaba i komandanata pojedinih vojnih pošta - rekao je Cekic novinarima.
Ni po jednom zakonu vojska niti je imala, niti ima pravo da vojne frekvencije ugovorima ustupa privatnim emiterima, jer je to izricito zabranjeno, a svi znamo ko je 1997. mogao da izdaje takve naredbe - ukazao je Cekic, uz ocenu da sa tim brojem kanala „može da bude pokrenuta nacionalna TV mreža“. (www.blic.co.yu)


Intervju Mladjana Dinkica BLICU, 3.09.

DS sada indirektno podržava Vladu Srbije i to je dobro za Srbiju. Onoga casa kada odluce da joj uskrate podršku, Vlada nece imati vecinu i to ce znaciti da se Tadic okrenuo Karicu i da u njemu vidi buduceg partnera. Medutim, ne ocekujem da ce se to dogoditi, jer bi to bilo u suprotnosti sa onim što predsednik govori.

Niste prvi politicar koji govori o nekim centrima moci. Hocete li otkriti koji su to centri koji vladaju Srbijom?
- To su oni koji novcem uticu da pojedini mediji kreiraju javno mnjenje u pravcu koji njima privatno odgovara. Rec je o strukturama bivše Državne bezbednosti, kao i o ljudima koji su u Miloševicevo doba uživali razne finansijske privilegije. Oni su ocito zakljucili da G17 plus najenergicnije gura proces reformi i da mnogima ne odgovara uvodenje reda u finansijskoj sferi. Mnogi bi radije visoku inflaciju i zarade na kursnim razlikama, jer su tako nekada stvarali bogatstva. Na celu je svakako Bogoljub Karic sa BK televizijom i svojim privatnim listom „Balkan“, kao i placenim novinarima u nekim drugim medijima. Ali on je samo deo tog paketa, a verovatno se igrom slucaja uklopio u orkestriranu kampanju. Nju vode svi oni koji su izgubili privilegovane pozicije iz prethodnog perioda ili oni koji se plaše da bi ih kroz reformu finansijskog sistema mogli izgubiti u buducnosti.

3. sept.

Intervju Bogoljuba Karica NOVOSTIMA
Jeste li vec prepoznali nekog ko je na istoj liniji sa vama?
- Kako da ne!
Da li je medu takvima i predsednik Tadic, sa kojim ste razgovarali pre nekoliko dana?
- Tadic je apsolutno na tom putu. Ne samo da se ne razilazimo u mišljenju oko ovakvog koncepta, nego on insistira da se takav projekat zaokruži i da zavlada mir medu biznismenima, politicarima i ostalima.
Dok Koštunica baš i nije spreman da se prikljuci...


POSTOJE spekulacije da planirate rušenje Vlade. I pad prethodne smatra se vašom zaslugom. Hoce li se i ova Vlada polomiti na Bogoljubu Karicu?

- Nije rec o Bogoljubu, vec o konceptu. Pitanje je da li hocemo vladu koja ce stvarati jaku Srbiju, jaku nacionalnu ekonomiju, ili vladu koju vode šifrovane organizacije i kvazistranke i kvazieksperti koje hoce sve da prebace u ruke centara moci i of-šor kompanija sa raznih egzoticnih ostrva.

30. avgust


(Danas, 30.08.04.)
Prema istraživanju agencije Medijum Galup
najjaci rejtinig pred predstojece lokalne izbore ima SRS, koja u centralnoj Srbiji ima podršku od 32 odsto, u Vojvodini cak 38, a u Beogradu 29 odsto.
Samo koji procenat manje ima DS koju u centralnoj Srbiji podržava 30, 5 odsto ispitanika, u Vojvodini 28, a u Beogradu 30 odsto.
Slican rejting imaju vladajuca DSS i novofomirana PSS. Za DSS se u centralnoj Srbiji izjašnjava 13 odsto, u Vojvodini 6 odsto, a u Beogradu 14 odsto. Za PSS se opredeljuje u centraljoj Srbiji devet odsto, u Vojvodini deset, a u Beogradu 13 odsto. Za vladajucu G17 Plus, kao i za radikale, karatkeristicno je da dobro stoji u Vojvodini - devet odsto, ali i dalje ima slab rejting - u centralnoj Srbiji šest odsto, a u Beogradu 4, 5 odsto. Od stranaka ciju podršku su još u stanju da "uhvate" istraživanja, SPS ima šest odsto u centralnoj Srbiji, tri u Vojvodini i pet u Beogradu, SPO ima od jedan od tri odsto u Beogradu, a NS je do jedan odsto. >>ceo tekst

Blic, 30.08.04.) U Beogradu, smatra Srdjan Bogosavljević iz agencije Strategic Marketing, favoriti su Nenad Bogdanovic i Aleksandar Vucic, a borbu za trece mesto u trci za gradonacelnika vodice kandidati DSS, Pokreta „Snaga Srbije“ i DA-SDP, Zoran Drakulic, Jasmina Mitrovic-Maric i Nebojša Covic. Bogosavljevic napominje da ce demokrate i radikali u izborne okršaje uci na krilima dobrih rezultata njihovih kandidata na predsednickim izborima. >>ceo tekst

 

26. avgust

Vojislav Koštunica
je izjavio da je sprovedena "vrlo, vrlo kredibilna provera" i da je ustanovljeno da Mladic nije u Srbiji.

Koštunica je rekao da je haški optuženik Goran Hadžic "od trenutka kada je otpecacena optužnica jednostavno nestao", dok je zahtev za izrucenje cetvorice generala vojske i policije oznacio kao "nešto drugcije pitanje koje otvara prostor za procese pred domacim sudstvom". (www.b92.net)

Direktor Medunarodne krizne grupe za Balkan kaže da izbori za parlament SCG treba da budu održani pre referenduma.

Nikolas Vajt kaže da je tako odredeno "Beogradskim sporazumom", na cijem poštovanju insistira Evropska unija. "MKG smatra da je bolje da se Vlade Srbije i Crne Gore pridržavaju Sporazuma, iako on nije savršen. EU ce svako kršenje Sporazuma shvatiti kao dokaz nedostatka volje Beograda ili Podgorice za održanje obecanja. Prema Sporazumu, jasno je da savezni izbori treba da budu održani pre referenduma", rekao je Vajt za podgoricki "Dan". (www.b92.net)


Iz teksta Ustavne povelje:
Poslanici Skupstine Srbije i Crne Gore biraju se iz svake drzave clanice u skladu sa evropskim i demokratskim standardima, na osnovu zakona drzava clanica. Tokom prve dve godine po usvajanju Ustavne povelje poslanici se biraju posredno, srazmerno zastupljenosti u Narodnoj skupstini Srbije i Skupstini Crne Gore.
Na prvim izborima poslanici mogu biti birani iz sastava Narodne skupstine Srbije, Skupstine Crne Gore i Savezne skupstine. Ako se u drzavi clanici u tom periodu odrze parlamentarni izbori, sastav njene delegacije u Skupstini Srbije i Crne Gore bice usaglasen srazmerno rezultatima izbora.
Posle ovog pocetnog perioda poslanici Skupstine Srbije i Crne Gore biraju se na neposrednim izborima. ...

Po isteku perioda od tri godine, drzave clanice imaju pravo da pokrenu postupak za promenu drzavnog statusa odnosno za istupanje iz Srbije i Crne Gore.
Odluka o istupanju iz Srbije i Crne Gore donosi se nakon referenduma. Zakon o referendumu donosi drzava clanica vodeci racuna o medjunarodno priznatim demokratskim standardima.


19. avgust

Srbija dobija novu politicku stranku kojoj ce lidera dati Demokraska alternativa Nebojše Covica, a ime Socijaldemokratska partija Slobodana Orlica. Na konferenciji za novinare juce u Medija centru Orlic i Covic potpisali su protokol o ujedinjenju SDP i DA i najavili zajednicki nastup na predstojecim lokalnim izborima, kao i mogucu zajednicku podršku nekom od vec kandidovanih za gradonacelnika Beograda. Objedinjena SDP nastace na kongresu 12. septembra, kako se navodi, i zastupace ideje demokratske levice nasuprot brojnim partijama desnice i centra i u vlasti i u opoziciji. Covic i Orlic pozvali su na stranacko "ukrupnjavanje" i druge na politickoj sceni koji imaju iste ideje, ne pomenuvši konkretno ni jednu stranku.

Podrška Vuksanovicu?

Nebojša Covic najavio je da ce do kraja nedelje biti završeni razgovori o tome koga ce evenutalno podržati ujedinjena SDP u trci za gradonacelnika Beograda, ako ne bude imala svog kandidata. On nije ni potvrdio ni demantovao glasinu da ce to biti Slobodan Vuksanovic, lider NDS, rekavši da se sa njim "ne razgovara ni više ni manje nego sa drugima". Covic je dodao da podršku SDP sigurno nece dobiti jedino Aleksandar Vucic, kandidat radikala. (www.danas.co.yu)

16. avgust

Kandidat Pokreta Snaga Srbije za gradonacelnika Beograda bice Jasmina Mitrovic - Maric, aktuelna predsednica Karic fondacije koja je porucila da ce "umeti od Beograda da napravi servis svih gradana Srbije".

Nakon višenedeljenih spekulacija o tome ko ce biti kandidat za gradonacelnika Beograda Karicevog Pokreta Snaga Srbije, ime kandidata PSS saopšteno je na konvenciji te partije održanoj u subotu u novobeogradskoj Hali sportova.
Konvenciji je prisustvovalo nekoliko hiljada gradana, ukljucujuci i kandidate koji su autobusima dovezeni iz svih vecih gradova u Srbiji. ... (www.danas.co.yu)

 

Naša velika prednost je što imamo jasnu viziju šta bi trebalo raditi u kratkorocnom periodu, a šta u narednih 15 godina - rekao je predsednik beogradske vlade Nenad Bogdanovic, kandidat Demokratske stranke za gradonacelnika Beograda tokom akcije prikupljanja potpisa za kandidaturu koja je zvanicno pocela u subotu u Knez Mihailovoj ulici. (www.danas.co.yu)

1. avgust

Lokalni izbori u Srbiji biće održani 19. septembra, saopštio je predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković. Na izborima će biti birani odbornici Supština opština, Supština gradova i grada Beograda, kao i predsednici opština, odnosno gradonačelnici gradova i grada Beograda.

Hronika ukratko 2004/ 1

 

 
     
     
 
Copyright by NSPM