Home
Komentari
Debate
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

ISTRAŽIVANJA

Marten Board International: Socio-politički barometar - Novembar 2004.

   

Marten Board International: Socio-politički barometar Novembar 2004.

 

 

 

 

 

Koja dva od navedenih cinilaca su najvece prepreke za ubrzani ekonomski razvoj Srbije i povecanje standarda naših gradana?

 

 

Da li podržavate izrucenje naših gradana Haškom tribunalu?

 

 

Da li se slažete sa prikljucenjem Srbije sledecim medunarodnim integracijama i organizacijama?

 

 

Kada bi sutra bili održani parlamentarni izbori, za koju od navedenih stranaka biste Vi glasali?

 

Navedite ime politicara ili neke druge javne licnosti koja Vam uliva najviše poverenja!

 

 

Novinski izveštaji:

BLIC

Agencija „Marten bord“ prenosi stavove gradana Srbije


Tadic najpopularniji


Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadic je trenutno najpopularniji politicar u Srbiji, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo Centar za marketing i istraživanja „Marten bord internešenel“.


Na pitanje koliko ce opstati sadašnja vlada, vecina anketiranih je procenila da ce pasti za manje od devet meseci. Više od polovine gradana Srbije je protiv izrucivanja optuženih za ratne zlocine Haškom tribunalu, pokazuju rezultati istraživanja. Izrucenja podržava, ili su uglavnom za njih, ili su potpuno ravnodušni prema tom pitanju 27,4 odsto ispitanih. Broj onih koji se bezrezervno protive izrucenjima Haškom tribunalu je cak za devet odsto viši nego u avgustu ove godine.

Ulazak u EU priželjkuje 79,1 odsto ispitanika, a protiv je pet odsto. Ulazak u program „Partnerstvo za mir“ podržava 72,3 odsto ispitanih, a 7,6 odsto je protiv. Komentarišuci problem statusa Kosova i Metohije, 40,3 odsto ispitanika smatra da bi najbolje rešenje bilo da ono bude pokrajina u sastavu Srbije.

Zagovornika podele Kosova i Metohije izmedu Srba i Albanaca je 28,5 odsto, a davanje Kosovu statusa republike podržava 11,5 odsto.

Gradani Srbije ocenjuju da su problemi koje treba najurgentnije rešavati životni standard, nezaposlenost i kriminal i korupcija. Samo 9,8 odsto ispitanih svoj životni standard ocenjuje kao dobar ili vrlo dobar, a najviše ispitanih svoj standard ocenjuje kao osrednji - cak 44,7 odsto. Loš životni standard ima 27,9 odsto ispitanih, a veoma loše živi 17,3 odsto anketiranih - dakle kategoriju deklarisano nezadovoljnih cini oko 45 odsto gradana.

Pri tom, samo 26,5 odsto ispitanih je ocenilo da ce njihov standard u narednih šest meseci postati bolji, dok vecina od 45,3 odsto ocenjuje da se u tom periodu po pitanju njihovog ekonomskog položaja nece ništa promeniti. Cetvrtina ispitanih ocenjuje da ce im biti gore nego danas.

Tradicionalno je za gradane institucija od najveceg poverenja Srpska pravoslavna crkva, sa 29,2 odsto glasova ispitanih. Cak 20,7 odsto gradana nema poverenja ni u jednu instituciju.

Glas Javnosti

Rezultati istraživanja javnog mnjenja "Marten bord internešnela" i Nove srpske politicke misli

Tišti nas nizak standard

Vlada pada za devet meseci, misli svaki drugi gradanin Srbije. U odnosu na prethodna istraživanja standard opada, broj zaposlenih se smanjuje, plate su sve manje, a cene rastu


BEOGRAD - Svaki drugi gradanin Srbije veruje da ce aktuelna vlada da "padne" najkasnije za devet meseci, a svaki treci taj rok skracuje cak na pola godine. Ovo su rezultati istraživanja javnog mnjenja koje su uradili "Marten bord internešnal" i Nova srpska politicka misao od 29. oktobra do 9. novembra na uzorku od 1.384 ispitanika.

Prema rezultatima koji su juce predstavljeni u Medija centru, gradane Srbije najviše tište nizak životni standard i nezaposlenost. U odnosu na prethodna istraživanja standard opada, broj zaposlenih se smanjuje, plate su sve manje, a cene rastu. Svaki treci anketirani smatra da su glavni krivci za to korumpirana vlast na svim nivoima, politicka nestabilnost i odsustvo dogovora najjacih stranaka.


Skoro 45 odsto gradana tvrdi da živi loše ili veoma loše, a manje od 10 odsto misli da ima jako dobar standard. Da su anketirani pesimisti dokazuje podatak da jedna cetvrtina ispitanika predvida da ce u narednih šest meseci živeti još lošije, dok 45 odsto misli da ce im standard biti isti kao i sada.

Polovina anketiranih je ubedena da ce dinar do kraja godine preci famoznu cifru od 80 dinara za jedan evro i da ce inflacija biti dvocifrena. Medu gradanima je rašireno uverenje da privatizacija nije dovoljno brza, niti da se odvija po zakonu. U to je ubedeno 50 odsto anketiranih, a dve trecine njih cak misli da nije ni pravedna. Za Đorda Vukadinovica ovi rezultati nisu iznenadujuci, ali su zabrinjavajuci - jer je u odnosu na julska i avgustovska istraživanja upadljiv uspon kriminala i korupcije. Zabeležen je i porast onih koji smatraju da probleme Kosova što pre treba rešavati.

Gradani Srbije najviše poverenja imaju u SPC. To osecanje je poraslo u odnosu na prethodni period za 9,5 odsto, pri cemu je Crkva na neprikosnovenom, prvom mestu, sa 29 odsto glasova. Za svakog treceg anketiranog Grcka je nama najnaklonjenija, na drugom mestu je Rusija, ali zabrinjavajuce je da skoro 19 odsto gradana smatra da Srbija i nema prijatelja. Tek 12,8 anketiranih veruje da Srbija nema ni neprijatelja, ali na toj "crnoj" i nepopularnoj listi su Amerika, Albanija, Hrvatska i tako redom do Italije, za koju 0,2 odsto Srba veruje da nam je ta zemlja vrlo nenaklonjena.

Istraživaci su zabeležili dodatni porast protivljenja izrucenja haških optuženika (svaki drugi se sa tim cinom kategoricki ne slaže), dok istovremeno raste broj gradana koji su za prikljucenje EU, gde postoji skoro plebiscitarna podrška. Više od 40 odsto anketiranih smatra da bi Kosovo trebalo da postane autonomna pokrajina u sastavu Srbije.

Tadic prvi, Koštunica treci, a Divac sedmi

Predsednik Srbije i lider DS-a Boris Tadic je trenutno najpopularniji politicar u državi - u njega ima poverenje 34,5 odsto anketiranih.
Na drugom mestu je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolic (za njega je bilo 22,5 odsto ispitanika), te na trecoj poziciji je aktuelni premijer Srbije i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, sa rejtingom od 13,8 odsto, a cetvrti je lider Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karic (8,1 odsto).
Na listi se našlo 18 imena, medu kojima cak cetvoro iz SRS-a, a zanimljivo je i da su Cedomir Jovanovic i Slobodan Miloševic kod gradana podjednako popularni (dobili su po 1,1 odsto glasova).
Nešto manje od dva odsto anketiranih je u politicare uvrstilo i Vladu Divca, koji se "ni kriv ni dužan" našao u društvu politicara i to na sedmom mestu. Anketa je pokazala da je rejting politicara jednak rejtingu stranaka na cijem su celu - tako bi za Demokratsku stranku, kada bi se izbori sada održali, glasalo 33,8 odsto gradana, za SRS 30,9 odsto, za DSS 10,4 odsto, a za PSS 8,8 odsto. Ostale stranke su znatno ispod izbornog cenzusa od pet odsto.

DANAS

Najnovije istraživanje javnog mnjenja Marten bord internešnela

Raste broj protivnika Haškog tribunala

Danas bi samo cetiri stranke (DS, SRS, DSS i PSS) ušle u parlament Srbije


Beograd - Broj gradana koji se bezrezevno protive saradnji sa Haškim tribunalom porastao je za devet procenata u odnosu na avgust ove godine, pokazao je najnoviji Socio-politicki barometar agencije za istraživanje javnog mnjenja Marten bord internešnal i casopisa Nova srpska politicka misao.
Juce je na konferenciji za novinare predstavljeno istraživanje sprovedeno u periodu od 29. oktobra do 9. novembra na uzorku od 1.384 ispitanika, a jedan od nalaza je da je 50,8 odsto gradana "u potpunosti" protiv izrucivanja, a 15,2 odsto je "uglavnom" protiv takve mogucnosti.
Kada je popularnost stranaka i politicara u pitanju, gradani na prvo mesto stavljaju Borisa Tadica i Demokratsku stranku, 31,6 i 33, 1 odsto podrške, koja je prema oceni jednog od istraživaca Dejana Vuk Stankovica i dalje "u pozitivnom trendu". Stabilna je i popularnost SRS, sa malo više od 30 odsto i PSS sa 8, 8, odsto podrške. DSS je u malom porastu sa 11, 4 odsto, dok je pad rejtinga zabeležen kod SPO (3, 7) i G17 Plus (2, 9). Vuk Stankovic zakljucuje da smo svedoci ukrupnjavanja politicke scene, jer bi danas samo cetiri stranke (DS, SRS, DSS i PSS) prešle cenzus neophodan za ulazak u parlament. Istovremeno, na pitanje koliko ce opstati sadašnja Vlada Srbije, vecina anketirtanih je procenila da ce pasti za manje od devet meseci. Urednik Nove srpske politicke misli Đorde Vukadinovic upozorio je DS i DSS da se na otvorenoj listi popularnosti javnih licnosti javljaju samo po jedan njihov predstavnik, Tadic i Vojislav Koštunica, dok radikali imaju njih cetiri - Tomislava Nikolica, Maju Gojkovic, Aleksandra Vucica i Vojislava Šešelja.

Komentarišuci problem statusa Kosova i Metohije, 40,3 odsto ispitanika smatra da bi najbolje rešenje bilo da ono bude autonomna pokrajina u sastavu Srbije, a njihov broj je u padu. Zagovornika podele Kosova i Metohije izmedu Srba i Albanaca je 28,5 odsto, a davanje statusa republike Kosovu podržava 11,5 odsto ispitanih. M. J.

Vojsci i dalje pada rejting

Vojska SGC zabeležila je pad popularnosti u visini od 2, 5 odsto u poslednjih mesec dana i tako je na lestvici poverenja gde je dugo držala drugo mesto pala na cetvrto po popularnosti, nalaz je poslednjeg istraživanja Marten Bord. Ubedljivo najveci skok u visini od 9, 5 odsto zabeleležila je Srpska pravoslavna crkva koja je i inace uvek prva. Zanimljivo je da se na drugom mestu našlo zdravstvo. Na trecem mestu uz mali pad i poverenje od 10 odsto je predsednik Srbije. 
     
     
 
Copyright by NSPM