Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

Linkovi

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 1. - 7. jun

hronika vesti (arhiva)

prosli mesec        sledeca nedelja

Cedomir Jovanovic: Izmene Poslovnika Skupstine Srbije

Draskovic: Puc u Skupstini Srbije

Milan Panic: Najvaznije ukljucivanje Jugoslavije u EU

Predsednistvo DOS zamenilo 18 poslanika Produzen rok za DSS

Obradovic se bori za ime partije

DSS: Protiv izmena Poslovnika

DSS: Daleko je demokratija

Slobodan Vuksanovic, NDS: Zasto nas ignorise RTS?

Nada Kolundzija, potpredsednik DA: Izbori ako parlament udje u krizu

Usvojen novi Poslovnik Skupstine Srbije

Izabrani predstavnici Srbije u Ustavnoj komisiji

Skupstina bez odmora

Dragoljub Micunovic: Izbori ukoliko se poslanici ne disciplinuju

Milan St. Protic, DHSS: DSS nije u DOS

Danas, 1-2 jun

Cedomir Jovanovic, potpredsednik DS

Izmene Poslovnika Skupstine Srbije

Beograd - Radni kvorum republicke skupstine ubuduce ce obezbedjivati jedna trecina poslanika, dok ce za donosenje zakona i dalje biti potrebna vecina od 126 poslanika - kazao je juce na konferenciji za novinare Cedomir Jovanovic, potpredsednik Demokratske stranke. Izmene u Poslovniku koje bi pred poslanicima trebalo da se nadju naredne nedelje predvidjaju da skupstinski odbori zasedaju ponedeljkom i petkom, a skupstina ostalim radnim danima. Po recima Jovanovica, dani za glasanje ce biti zakazivani kao i sednice Skupstine. On je optuzio Demokratsku stranku Srbije da je "izazvala ozbiljan diplomatski incident kada je pokusala da ispolitizuje susret sefa misije OEBS Stefana Sanina sa predstavnicima Administrativnog odbora Skupstine Srbije" i pojasnio da je sa misijom OEBS razgovarano o lokalnim izborima na jugu Srbije. Optuzio je DSS i za manipulaciju oko upravnih odbora, te najavio da ce uskoro sva imena clanova DSS u upravnim odborima biti objavljena kako bi se pokazalo da cine vise od pet odsto. "Ocekujem da ce preduzeca sada lakse raditi, jer izlaskom DSS iz upravnih odbora, preduzeca nece biti koriscena za politicke pritiske", naglasio je Jovanovic.

Danas, 3.jun

Draskovic: Puc u Skupstini Srbije

Novi Sad - Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic ocenio je da je zahtevom za oduzimanje mandata poslanicima u republickoj skupstini "izvrsen puc" i prekrsen Ustav. "Po Ustavu, poslanici biraju i razresuju clanove Vlade. Republicki premijer Zoran Djindjic je to obrnuo, pa sada clanovi Vlade razresuju poslanike. Zamislite, ministri traze od poslanika da im donesu opravdanje. Toga nigde nema", izjavio je Draskovic jucerasnjem novosadskom Dnevniku, a prenosi agencija Tanjug.

Danas, 3. jun

Milan Panic ne iskljucuje mogucnost povratka na srpsku politicku scenu 

Najvaznije ukljucivanje Jugoslavije u EU

Vasington - Bivsi jugoslovenski premijer Milan Panic ne iskljucuje mogucnost svog i formalnog povratka na politicku scenu Srbije. Biznismen iz Kalifornije proveo je, 1992. godine, devet meseci na celu Vlade SRJ, a potom je - prema oceni medjunarodnih posmatraca - pokraden na predsednickim izborima u Srbiji, u trci sa Slobodanom Milosevicem. Panic je posle toga - do oktobra 2000. i svrgavanja Milosevicevog rezima -sve vreme bio i ostao u prvim redovima demokratske opozicije Srbije. Ovih dana, u vestima iz Beograda, on se ponovo pominje kao moguci kandidat na decembarskim izborima koji slede posle isteka mandata sadasnjem (nevidljivom) predsedniku Srbije Milanu Milutinovicu. "Najvaznija stvar za mene je ukljucivanje Jugoslavije u Evropsku uniju. Ja cak imam i dogovor sa predsednikom SRJ Kostunicom da i konkretno radim na tome, kako bi se pomoglo da se ubrza taj proces. Ali, moram da kazem da taj proces ima puno uslova, i ako ti uslovi ne mogu da se sprovedu sa ljudima koje imamo danas u Beogradu - onda ja ne bih totalno iskljucio moje ukljucenje u politicki sistem Srbije, kao sto je to ranije bio slucaj", rekao je Milan Panic za SENSE, naglasavajuci da svoj "najveci moguci doprinos" neophodnim reformama u Srbiji vidi upravo u pomenutom angazovanju oko sto brzeg i efikasnijeg povezivanja buduce unije Srbije i Crne Gore sa EU. "Potrebno je da se maksimalno skrati period oko ukljucenja u EU. Neophodno je da se razume sta su razlozi zbog kojih SRJ nije danas tako blizu EU, kao sto je to slucaj sa Slovenijom. Ako bih oko toga uspeo da kod nadleznih podignem nivo razumevanja sto je potrebno odmah uraditi oko promene sistema, privatizacije i garancije privatne svojine i obezbedjivanja ljudskih prava - to bi bilo najvaznije u mom radu. Jer, ako se to ne desi - u mnogo kracem vremenu, nego sto se sad predvidja u EU - onda cemo, siguran sam, imati ozbiljnih socijalnih i mnogo drugih problema", ocenio je Panic. "Proizvodnja u Jugoslaviji ne ide gore - ide dole. Problem korupcije nije resen. Pravni sistem nije stvoren, vecina zakona i Ustav datiraju iz Milosevicevog vremena...Svakim danom u Srbiji vracamo se, zapravo, dan unazad, dok Evropska unija ide tri dana napred. Umesto da se priblizavamo, svakim danom smo sve dalje od Evrope", naveo je on. Pre nekoliko dana doslo je do znacajnih promena u Izvrsnom bordu multinacionalnog farmaceutskog giganta ICN, a planira se podela kompanije na tri dela. To ce omoguciti Milanu Panicu, osnivacu i prvom coveku ICN da posveti najveci deo svog vremena evropskom ogranku kompanije - a time, kako kaze, i da bude u mogucnosti da se maksimalno angazuje u kontaktima izmedju Beograda i briselskog sedista EU. "Ja cu sad imati vise vremena za probleme EU i SRJ i, verovatno, cu moci vise da pomognem, nego dosad kad sam brinuo o celokupnoj kompaniji ICN, koja je u prosloj godini imala preko milijardu dolara prometa i profit od preko 300 miliona dolara", kaze Panic.

Danas, 4. jun.

Predsednistvo DOS zamenilo 18 poslanika Produzen rok za DSS

Beograd - Predsednistvo DOS donelo je na sinoc odrzanoj sednici odluku da zameni 18 poslanika ove koalicije u republickom parlamentu, dok je za devet poslanika uvazeno obrazlozenje neredovnog prisustva sednicama Skupstine Srbije. Kako je novinarima nakon sastanka saopstio lider Koalicije Vojvodina Dragan Veselinov, na inicijativu poslanickog kluba DOS ova odluka bice realizovana u skupstinskoj proceduri do kraja sedmice. Predsednik KV nije precizirao koji ce poslanici morati da napuste skupstinske klupe, niti kojim poslanicima su opravdani izostanci, ali je ipak kazao da je najveci broj zamenjenih poslanika iz redova DS. Veselinov je naglasio da ce, s obzirom da do jucerasnjeg dana Predsednistvu vladajuce koalicije nije stiglo objasnjenje izostanaka sa sednica parlamenta poslanika iz redova Demokratske stranke Srbije, ovoj stranci biti ostavljen rok da te izostanke opravda do kraja sedmice. U tom slucaju, kazao je Veselinov, objasnjenje DSS "bice tretirano na isti nacin kao i objasnjenja poslanika drugih stranaka". - U suprotnom, na njih ce biti primenjena odluka koja vazi i za ostale poslanike DOS koji nisu redovno prisustvovali sednicama Skupstine Srbije. Od ovog postupka izuzeta su dva poslanika DSS sa Kosova i Metohije, Marko Jaksic i Vuko Antonijevic - rekao je lider KV. Prema njegovim recima, lideri DOS uputili su zahtev poslanickom klubu koalicije da se svim poslanicima koji su uzeli dnevnice za prisustvo sednicama republicke skupstine, a nisu ucestvovali u njenom radu, tako stecen novac oduzme i vrati u skupstinsku blagajnu. Predsednistvo DOS je, takodje, potvrdilo svoje ranije odluke iz maja 2001. godine i marta ove godine, a ticu se statusa koji je u okviru koalicije nekada imala Socijaldemokratija. U skladu sa ovim odlukama, sva prava i obaveze koje su u DOS imale SD i SDU prelaze na Socijaldemokratsku partiju koju predstavljaju kopredsednici Slobodan Orlic i Zarko Korac. Trocasovnoj sednici DOS u sedistu Saveza za promene, pored predsedavajuceg Dragana Veselinova, prisustvovali su republicki premijer i lider DS Zoran Djindjic, sef poslanicke grupe DOS u Skupstini Srbije Cedomir Jovanovic, predstavnici DHSS Vladan Batic i Milan St. Protic, predsednik ND Dusan Mihajlovic, lideri GSS i Sandzacke demokratske partije Goran Svilanovic i Rasim Ljajic, kopredsednici SDP Slobodan Orlic i Zarko Korac, predsednik PDS Momcilo Perisic, funkcioner DA Nada Kolundzija, predsednik DC Dragoljub Micunovic, te lideri Koalicije Sumadija i Srpskog pokreta otpora Branislav Kovacevic i Momcilo Trajkovic. Sledeca sednica Predsednistva vladajuce koalicije, kako je sinoc saopsteno, bice odrzana 10. juna u Novom Sadu, a na dnevnom redu sastanka naci ce se izrada ustavne povelje Srbije i Crne Gore.

Danas, 4.jun.

Reakcije celnika SDP na odluku Vrhovnog suda Srbije 

Obradovic se bori za ime partije

Beograd - Odluku Vrhovnog suda Srbije po kojoj je, navodno, Vuk Obradovic ovlascen za zastupanje Socijaldemokratije niko nije video i mogu da konstatujem da se cesto ponavlja da se takve odluke najpre objavljuju na konferencijama za novinare. U celoj prici najvaznija je cinjenica da predmet spora ne postoji. Socijaldemokratija je imala legitimitet da donosi odluke i udruzila se sa Socijaldemokratskom unijom, a Predsednistvo DOS je jos pre godinu dana odlucilo da Vuk Obradovic nema prava da prisustvuje sednicama - kaze za Danas kopredsednik Socijaldemokratske partije Zarko Korac, potpredsednik Vlade Srbije. Po njegovoj oceni, "ne postoje mandati Socijaldemokratije, jer su to sada mandati Socijaldemokratske partije". - Obradovic se bori za ime stranke, za praznu ljusturu - kategorican je Zarko Korac. Rodoljub Sabic, clan Predsednistva SDP, kaze za Danas da odluka Vrhovnog suda Srbije "podseca na odluku po kojoj je Vojislav Kostunica izgubio izbore". - Takve odluke blamiraju Vrhovni sud Srbije u kojem, nazalost, sedi gomila ljudi bivseg rezima Ova odluka, saopstena na konferenciji za novinare je, jednostavno karikaturalna. Ne postoje mandati Socijaldemokratije, o poslanickim mandatima odlucuje Predsednistvo DOS - istice Sabic.

Danas, 4. jun.

DSS: Protiv izmena Poslovnika 

Beograd - Demokratska stranka Srbije glasace protiv izmena i dopuna Poslovnika o radu Skupstine Srbije, ali ce podrzati Predlog zakona o lokalnim izborima, najavio je Dejan Mihajlov, visoki funkcioner DSS, na jucerasnjoj konferenciji za novinare. On je kazao da ce poslanici te partije "aktivno ucestvovati u radu parlamenta", jer je odluka Predsednistva DOS o zameni 50 nedisciplinovanih poslanika, od toga 23 iz DSS, zasad, kako je rekao, ostala samo politicka. On je ostro kritikovao najavljene izmene skupstinskog Poslovnika, ocenjujuci da Vlada Srbije ne bi trebalo da ima bilo kakve veze sa njegovim izmenama. Prema njegovom misljenju, za republicku vladu "najbolji poslanik bio bi onaj koji najredovnije glasa za njene zakone". Prema recima Mihajlova, izmene i dopune Poslovnika nece doprineti da poslanici u srpskom parlamentu budu efikasniji. On je ocenio opasnom stavku po kojoj meru udaljenja iz Skupstine izrice predsednik parlamenta. "To je opasno, posebno ako se uzme u obzir da je ta mera vremenski orocena na 90 dana. Time mozete izmeniti sastav parlamenta i prilagoditi ga sebi", smatra Mihajlov, koji je i sef poslanickog kluba DSS u Skupstini Srbije. Upozorio je da se "politicka kriza iz parlamenta prosirila i na druge oblasti" i kao primer naveo razbijanje prozora na stranackim prostorijama DSS u Aleksandrovcu.

Danas, 5. jun

Demokratska stranka Srbije 

Daleko je demokratija

Beograd - Najave uvodjenja restriktivnih mera u radu Skupstine Srbije, naprasno biranje Izborne komisije, nepostovanje odluke Vrhovnog suda u slucaju SD, insistiranje da se oduzmu mandati poslanika svim strankama koje ne slede bespogovorno politiku predsednika Vlade Srbije, govore da je Srbija jos pred odlukom da li ce biti demokratski uredjena i ekonomski prosperitetna ili ce i dalje biti zemlja autoritarnih vladara i siromasnih gradjana - ocenila je juce Demokratska stranka Srbije. U saopstenju DSS se dodaje da "pravilo da politicko telo namece svoju volju zakonodavnom, a potom i najavljeno nepostovanje sudskih institucija, predstavlja ne samo nepostovanje zakonitosti i ustavnosti, odnosno osnovnih postulata pravne drzave, vec i grubo krsenje demokratskih normi i principa. Izvrsna vlast u Srbiji i njen centralni komitet koji cine, manje-vise isti ljudi, pokazuju sve opasniju i jacu tendenciju da postanu centar i zakonodavne i sudske i izvrsne vlasti. Ukoliko vlast i politicki cinioci ne znaju da odrede granicu ispod koje ne smeju, oni su daleko od demokratije

Danas, 5. jun.

Slobodan Vuksanovic, NDS 

Zasto nas ignorise RTS?

Beograd - Narodna demokratska stranka ostvarila je rekordan rezultat i pobedu na ponovljenim lokalnim izborima u Leskovcu i Brusu, istakao je juce na konferenciji za novinare predsednik te partije Slobodan Vuksanovic, zahvalivsi se pritom glasacima koji su im "ukazali veliku cast i poverenje". U Brusu je njihov kandidat Zoran Gavrilovic osvojio 150 glasova, DOS je imao 77, SPS 74, a DSS 32 osvojena glasa, a NDS je bio najuspesniji i u Zivkovu, opstina Leskovac. Vuksanovic je pozvao protivnike govora mrznje da se i sada oglase, kada se napada i "fasistima naziva jedina opoziciona stranka iznikla iz DOS, koja je ucestvovala na svim protestima", od skupova u Rexu i protesta zbog maltretiranja Roma, sikaniranja novinara i profesora sa Pravnog fakulteta... - Da li smo mi Seselj, pa da ni nas nema na RTS ni jedan sekund, zbog nekakvog govora mrznje. Da li zbog tih istih razloga nema priloga o 12 hiljada setaca u Leskovcu, pet hiljada u Krusevcu, kao i o seriji pobeda NDS na lokalnim izborima. Da li je novinarski nezanimljiva stranka koja je za nekoliko meseci nadmasila pojedine partije koje postoje godinama, uputio je predsednik NDS pitanje medijskim kucama.

Danas, 5. jun.

Nada Kolundzija, potpredsednik Demokratske alternative 

Izbori ako parlament udje u krizu

Beograd - Podsecajuci na dnevni red Skupstine Srbije pred kojom je juce bila izmena Poslovnika, potpredsednica Demokratske alternative Nada Kolundzija istakla je na jucerasnjoj konferenciji za novinare da izmena Poslovnika Skupstine Srbije predstavlja stvaranje uslova za donosenje zakonskih projekata i integraciju, odnosno uskladjivanje domaceg zakonodavstva sa evropskim. - Demokratska alternativa smatra da ako neko ima nameru da radi nema dileme da ce mu svaki poslovnik biti dobar - rekla je Kolundzija podsecajuci da su poslovnici mnogih zemalja uredjeni tako sto se zna koji su dani za raspravu, a koji za glasanje, te se shodno tome i odredjuje kvorum. Kako je navela, bice izbora ako parlament udje u krizu, ali ce se i znati ko je za to odgovoran. Kolundzija je istakla da DOS ne bezi od izbora, ali bi svakako bilo bolje da se ne organizuju sada s obzirom na to da se zna koliko ce usporiti zapocete reforme. S obzirom na to da je Predsednistvo DOS odlucilo da zameni 18 najneredovnijih poslanika, uz uvazavanje odredjenih razloga zbog kojih su odsustvovali, ona je podsetila da DSS jos ima priliku da dostavi obrazlozenja. - DSS sada moze da uradi dve stvari, odnosno da pokazu da im osnovan cilj nije da onemoguce DOS da sprovodi reforme, kao i da pokazu da su spremni da disciplinuju svoje poslanike - naglasila je potpredsednica DA navodeci da ako DSS bude rekao da imaju u rezervi 10-12 poslanika, DOS ce prihvatiti tu odluku i zameniti ih.

Danas, 6. jun.

Usvojen novi Poslovnik Skupstine Srbije 

Manji kvorum - vece kazne

Beograd - Poslanici Skupstine Srbije usvojili su juce novi Poslovnik o radu koji je predlozio DOS. Za novi Poslovnik glasalo je 123, a 74 opozicionih i poslanika DSS bilo je protiv. Usvojenim izmenama dosadasnji kvorum za raspravu smanjen je sa polovine na trecinu poslanika. Novinu predstavlja uvodjenje dana za rad skupstinskih odbora i komisija (ponedeljak i petak). Skupstina ce zasedati utorkom, sredom i cetvrtkom, a predsednik ce odredjivati dane za glasanje po zavrsetku rasprave o svim tackama dnevnog reda. Kvorum za rad Narodne skupstine u danima za glasanje ostaje 126, a zakonski predlozi bice usvojeni ukoliko ih podrzi vise od polovine poslanika. Poostrene su i kazne, pa ce mera udaljenja sa sednice trajati 90, umesto dosadasnjih 20 dana. Ukoliko ne ucestvuju u radu Skupstine ili skupstinskih radnih tela, poslanicima koji su na stalnom radu u parlamentu bice oduzet status stalno zaposlenog, ali ne i mandat. Tokom jucerasnje objedinjene rasprave prihvaceni su samo amandmani poslanika vladajuce koalicije, koje je prethodno usvojio i Administrativni odbor.

Danas, 6. jun.

Izabrani predstavnici Srbije u Ustavnoj komisiji

Skupstina je juce po hitnom postupku imenovala devet clanova Ustavne komisije koji predstavljaju Republiku Srbiju. Vladajucu koaliciju u Ustavnoj komisiji predstavljaju: Dragor Hiber, Istvan Istvanovic, Bosko Ristic, Srdjan Sikimic, Mujo Mukovic i Nebojsa Lekovic. Za clanove komisije iz DSS izabrani su Dragan Jocic, Dejan Mihajlov i Nenad Lemajic. Govoreci o nesporazumu izmedju pojedinih celnika DOS i guvernera Mladjana Dinkica o "kiparskom novcu", Jovanovic je rekao da je predsednistvo vladajuce koalicije o tome raspravljalo bez prebacivanja krivice na guvernera. "Zakljuceno je da se kroz nadlezne organe i u skladu sa procedurom ta tema otvori bez ikakvih sokantnih izjava i afera", rekao je Jovanovic. On je dodao da je u javnosti pogresnoprotumacena diskusija na Predsednistvu, ciji je cilj bio mogucnost dobijanja konkretnog odgovora sta se desilo sa novcem koji je bivsi rezim prebacio na Kipar. Prema njegovim recima, niko nije pominjao da je Dinkic kriv za neotkrivanje istine o ovome, vec je pominjana uloga razlicitih drzavnih organa koji bi u saradnji sa NBJ trebalo da pokusaju da saznaju sta se desilo sa kiparskim parama.

Danas, 6. jun.

Skupstina bez odmora

Zaposlenima u skupstinskim sluzbama nezvanicno je najavljeno da ovog leta ne racunaju na koriscenje godisnjeg odmora. Cedomir Jovanovic je najavio da ce Skupstina zasedati celog leta kako bi usvojila 70-ak zakonskih predloga koji su vec u skupstinskoj proceduri.

Cedomir Jovanovic, sef Poslanickog kluba DOS, tvrdi da ce promena Poslovnika omoguciti deblokadu i efikasniji rad parlamenta. On je najavio da ce DOS pripremiti novi Poslovnik "u skladu sa potrebama parlamenta". Odbacujuci kritike opozicije i DSS, Jovanovic je rekao da prava poslanika nisu umanjena niti su predsedniku data posebna ovlascenja. On je podsetio DSS da je i predsednik njihove stranke Vojislav Kostunica zatrazio efikasniji rad republicke skupstine. Sef poslanickog kluba DOS je opomenuo pojedince da ce "u demokratskoj Srbiji" snositi ozbiljne sankcije zbog polivanja vodom predsednika Skupstine ili cupanja mikrofona. Poslanici SPS i DSS optuzili su DOS da ovim izmenama uvodi diktaturu u parlamentarni zivot Srbije. "Poslovnik iz 1992. koji je doneo SPS bio je olicenje demokraticnosti i najliberalniji u celoj Evropi", primetio je Branko Ruzic (SPS), porucujuci svojim politickim protivnicima da socijalisti "kad se vrate na vlast nece menjati Poslovnik koji je usvojio DOS". Dragan Jovanovic (SPS) kazao je "da je u vreme svoje vlasti SPS predlozila ovakav poslovnik, imali bismo OEBS i razne druge svetske organizacije za ljudska prava i opstu hajku sa procenom da se radi o diktaturi". Jovanovic smatra da je cilj ovakvih poteza dezavuisanje parlamenta, kako bi narod pomislio da ima los parlament i dobru vladu. "Krajnji cilj svega je donosenje Poslovnika koji ce losim ljudima iz parlamenta da oduzme kontrolu nad dobrim ljudima iz vlade", rekao je Jovanovic, dodajuci da se za reklamu "Vladinih dobrih momaka u Armani odelima na dobrom putu po Srbiji ulazu ogromne pare". Djordje Mamula (DSS) veruje da je krocenje poslanika glavni razlog donosenja ovakvog poslovnika. Umesto cinovnika i kontrolora rada Vlade, poslanici ce ubuduce biti vojnici po ugovoru, smatra on. Dragan Jocic (DSS) veruje da je Vlada glavni predlagac izmena Poslovnika, a zelja im je da marginalizuju DSS.

Danas, 6. jun.

Dragoljub Micunovic, predsednik Demokratskog centra 

Izbori ukoliko se poslanici ne disciplinuju

Beograd - Predsednik Demokratskog centra Dragoljub Micunovic pozdravio juce na konferenciji za novinare najavljene izmene Poslovnika Skupstine Srbije kojim ce se smanjiti broj poslanika neophodnih za kvorum, pojasnjavajuci da se skupstinske debate neretko pretvaraju u "jeftinu i nepotrebnu demagogiju". Micunovic je ocenio da se nastupi opozicije uglavnom svode na "marketing, tiradu, uvrede i slikanje". On je naglasio da "ukoliko zamena i disciplinovanje poslanika ne doprinese funkcionisanju republickog parlamenta ne preostaje nam nista drugo do da idemo na izbore", ali i naglasio da bi to moglo da dovede do "nove vrste haosa i usporavanja reformi". Pozvao je Demokratsku stranku Srbije da prihvati odluku Predsednistva DOS i da zameni poslanike neopravdano odsutne sa skupstinskih zasedanja, kako bi se na krizu konacno stavila tacka i intenzivirala zakonodavna aktivnost. - Konstituisanje nove savezne drzave prioritetan je zadatak, a kredibilitet stranaka u buducnosti ce se meriti spremnoscu i sposobnoscu stranaka za resavanje najvaznijih drzavnih pitanja - upozorio je predsednik DC. Konacan izbor clanova ustavne komisije Micunovic ocekuje danas ili sutra i najavljuje mukotrpan rad na izradi ustavne povelje. "Komisija pre svega treba da izglasa poslovnik i procedure", kazao je Micunovic i pozvao na dobru volju i istrajnost. 

Dobri izgledi za skori prijem u Savet Evrope

Drzava Srbija i Crna Gora ima dobre izglede da bude primljena u Savet Evrope u septembru, kazao je juce Dragoljub Micunovic. "Poslednja instanca je Pravni komitet sa kojim treba da se sastanemo u toku meseca", istakao je Micunovic i dodao da ocekuje saglasnost i pozitivan izvestaj o prijemu.

Danas, 6. jun.

Milan St. Protic, DHSS 

DSS nije u DOS

Beograd - Do kraja nedelje ocekujemo da budu zamenjeni oni najneredovniji poslanici u Skupstini Srbije koji ne obrazloze svoje odsustvo - istakao je juce na konferenciji za novinare Milan St. Protic, predsednik Politickog saveta Demohriscanske stranke Srbije. Prema njegovim recima, sefovi poslanickih klubova DSS u republickom i saveznom parlamentu ponasaju se kao da je ova stranka istupila iz DOS. "Odbili su da obrazloze odsustvo svojih poslanika sto je bila poslednja ponuda nakon sednice Predsednistva DOS. Zamena neodgovornih poslanika je sada jedini nacin da se resi parlamentarna kriza", precizirao je Protic. On nije osporio pravo opoziciji da opstrukcijom rada parlamenta ostvaruje svoje interese, ali je i dodao da skupstinska vecina ima legitimno pravo da se bori protiv opstrukcije. Protic je rekao i da kampanja DHSS za suverenu Srbiju "ide odlicno" i da u ovoj stranci ocekuju da ce do 28. juna skupiti zakonsku kvotu od 300 hiljada potpisa sto je uslov da parlament Srbije stavi na dnevni red pitanje raspisivanja referenduma za nezavisnu Srbiju. Protic je izrazio skepticizam povodom donosenja ustavne povelje Srbije i Crne Gore. "Najava dolaska Havijera Solane iduce nedelje u Beograd pokazuje da je bez insistiranja medjunarodne zajednice napredak u tom pogledu gotovo nemoguc", zakljucio je Protic. 

hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM