Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

Linkovi

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 8. - 14. maj

hronika vesti (arhiva)

prethodna nedelja              sledeca nedelja

Pjer-Risar Prosper: Hapsenje Karadzica i Mladica uslov za nastavak pomoci SAD Jugoslaviji

RADOSLAV KRSTIC: Mladic kriv za Srebrenicu

Seselj i Igic tajno u Iraku

Sediste Reformista Vojvodine isarano grafitima Uvredljive poruke protiv rukovodstva

Koalicija Vojvodina Za grb, zastavu i himnu Pokrajine

Grejem Bluit, zamenik glavnog tuzioca Haskog tribunala Milan Milutinovic mora u Hag

DJINDJIC: Dokazivanje nije na nama

Džozef Bajden: Koštunica i Đindic moraju da se izvine za „genocid“

Đindic: Nemam ništa sa zlocinima

Vuk Draskovic: Zahtevamo izbore na svim nivoima

Nebojša Covic: DA želi više mesta u Vladi

Rebeka Srbinovic, potpredsednik Nove demokratije: Za koaliciju sa GSS

„Blic“ istražuje: Ko je vlast, a ko opozicija u okviru Demokratske opozicije Srbije

Miroljub Labus: SAD ne postavljaju nove uslove Jugoslaviji

MMF danas odlucuje o kreditu za Srbiju i Crnu Goru

Del Ponte: Milutinovic mora u Hag

Isakov se nece kandidovati

Celnici DOS-a sinoc na Dedinju raspravljali o rekonstrukciji Vlade

Dragan Marsicanin: Pripremamo svoj predlog ustavne platforme

Nebojsa Covic, predsednik Demokratske alternative: Za ravnotezu u Vladi

Velimir Ilic potvrdio u Leskovcu da nece u Vladu Srbije: "Idem u predsednicku kampanju"

Danas, 8. maj

Pjer-Risar Prosper, predstavnik vlade SAD za pitanja ratnih zlocina

Milutinovic se "zamrzava" do isteka mandata; Hapsenje Karadzica i Mladica uslov za nastavak pomoci SAD Jugoslaviji

Vasington - Tesko je zamisliti ukidanje suspenzije americke pomoci Srbiji i podrske SRJ u medjunarodnim finansijskim institucijama, koju je Kongres uspostavio 31. marta, u situaciji kad se nalaze na slobodi bivse vodje bosanskih Srba Radovan Karadzic i Ratko Mladic. Medjutim, jedino ako se bude pouzdano znalo da se njih dvojica ne nalaze na teritoriji Srbije - i ako u medjuvremenu budu ispunjeni svi ostali poznati uslovi - usledice sertifikacija Kongresu drzavnog sekretara Pauela, neophodna za obnavljanje pomoci i podrske vlastima u Beogradu - rekao nam je ambasador Pjer-Risar Prosper, predstavnik americke vlade za pitanja ratnih zlocina. Ambasador Prosper je, u izjavi za Sense, razjasnio i dilemu oko sadasnjeg predsednika Srbije Milana Milutinovica, jednog od optuzenih za ratne zlocine cije izrucenje Vasington postavlja kao jedan od preduslova za obnavljanje blokirane bilateralne pomoci Srbiji i medjunarodne podrske SRJ. Prema Prosperovim recima, veoma je prisutno "politicko raspolozenje" da se pitanje Milutinovicevog izrucenja Hagu zamrzne do isteka njegovog tekuceg predsednickog mandata (u decembru ove godine), s tim sto americka administracija iskazuje spremnost da se posle toga Milutinovicu eventualno sudi u Beogradu na osnovu optuznice koju je podigao Medjunarodni tribunal za ratne zlocine. - Spremni smo da i u Srbiji podrzimo - politicki, finansijski i tehnicki - lokalna sudjenja za ratne zlocine. Ali, pre nego sto to ucinimo, potrebno je da se vide znacajan progres i saradnja (Beograda) sa Tribunalom u Hagu. Kad se, jednom, dodje do te tacke i kad drzavni sekretar bude u situaciji da potvrdi postojanje saradnje sa Hagom, Srbija ce od toga imati i druge koristi, pored obnavljanja zadrzane americke pomoci - rekao je ambasador Prosper, pominjuci u tom kontekstu, pored ostalog, i organizovanje jednog savetovanja u Srbiji kojim bi se "pomoglo lokalnim vlastima i pravosudju u sto brzoj izgradnji domacih kapaciteta za suocavanje, na odgovarajuci nacin, sa problemima ratnih zlocina. Slobodan Pavlovic (Sense)

Danas, 8. maj

RADOSLAV KRSTIC: Mladic kriv za Srebrenicu

Beograd - Radoslav Krstic, nekadasnji komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, pripisao je svom pretpostavljenom, komandantu vojske bosanskih Srba, generalu Ratku Mladicu odgovornost za sve dogadjaje koji su usledili po ulasku srpskih snaga u Srebrenicu, u julu 1995. godine, objavljuje Nedeljni telegraf. U transkriptu razgovora Krstica sa istraziteljem Haskog tribunala Zan-Reneom Ruezom, koji u najnovijem broju objavljuje, Krstic je naveo da je Mladic licno, sa grupom njemu lojalnih oficira, planirao i sproveo operaciju "deportacije" civila iz Srebrenice. Krstic, koji je pred Haskim tribunalom osudjen za genocid na 45 godina zatvora, tvrdi da je ukrcavanju civila u autobuse Mladic licno prisustvovao, a da su muskarce od zena i dece odvajali "vojnici iz Mladicevog okruzenja", pripadnici bataljona vojne policije i 65. zastitnog motorizovanog puka. - Ovo je istina sto govorim i odgovorno tvrdim da u svemu ovome nijedna jedinica koja je bila pod komandom komandanata brigada nije ucestvovala u svemu ovome, ali ne iskljucujem mogucnost da su pojedinci bili angazovani po naredjenju licno generala Mladica i pukovnika Ljube Beare, nacelnika Uprave bezbednosti u Generalstabu VRS - rekao je Krstic. Krstic je svoju nevinost za pogubljenje vise hiljada srebrenickih Bosnjaka pokusavao da dokaze tvrdnjom da u vreme dogadjaja u Srebrenici nije imao kontrolu nad jedinicama koje su usle u tu muslimansku enklavu, jer je tada komandovao grupacijom jedinica u oblasti Zepe. Nedeljni telegraf ce u narednom broju objaviti deo transkripta u kojem Krstic govori o dogadjajima izmedju 12. i 20. jula 1995. godine, kada je sprovedeno pogubljenje muslimanskih civila i zarobljenih vojnika iz Srebrenice.

Danas, 8. maj

Seselj i Igic tajno u Iraku

Beograd - Predstavnici SRS i SPS Vojislav Seselj i Zivorad Igic otputovali su u petak, 3. maja redovnom avionskom linijom JAT YU 068 za Larnaku. U istom avionu nasla su se i dvojica poslanika radikala u Skupstini Srbije - Lazar Marjanski iz Zrenjanina i Miroljub Veljkovic iz Vrnjacke Banje, ali i jedan Iracanin iz Ambasade u Beogradu. Avion je poleteo u 16,15 casova sa beogradskog aerodroma. Seselj i Igic su sa Kipra nastavili putovanje za Jordan, odakle su - kako saznajemo iz pouzdanih izvora - automobilom u pratnji Iracke sluzbe bezbednosti nastavili za Irak. Pre nekoliko dana Seselj je vidjen u centralnom bagdadskom hotelu Al Rasid na dorucku zajedno sa Borisom Vukovicem, bivsim jugoslovenskim ministrom za spoljnu trgovinu, poznatim po veoma dobrim odnosima sa rezimom Sadama Huseina. Ovo je drugi boravak Vojislava Seselja u Iraku u poslednje vreme. Pre nekoliko meseci boravio je zajedno sa generalnim sekretarom SRS Aleksandrom Vucicem. Tada je odrzao vise predavanja na Bagdadskom univerzitetu i sastao se sa irackim predsednikom Huseinom. Predstavnici SPS su takodje nekoliko puta poslednjih meseci boravili u Iraku, uglavnom kao gosti na medjunarodnim konferencijama. Tada je njihov boravak bio najavljivan u medijima. Sad je odlazak predsednika SPS i SRS obavijen velom tajnosti. Postoje ozbiljne indicije da se srpske opozicione stranke SPS i SRS finansiraju irackim novcem. Glavni covek za prenos tog novca iz Iraka na Kipar je Borisa Vukovic. Kako saznajemo Seselj se vraca u Beograd u ponedeljak, 13. maja, avionom JAT iz Damaska.

Danas, 8. maj

Sediste Reformista Vojvodine isarano grafitima

Uvredljive poruke protiv rukovodstva

Novi Sad - Nepoznati pocinioci su u noci izmedju ponedeljka i utorka grafitima "obojili" stepeniste sedista Reformista Vojvodine u Ulici Ilije Ognjanovica 7. Na zidovima je ispisano - " Hocemo novo, posteno i sposobno rukovodstvo stranke", " Mile (Mile Isakov predsednik RV), Keco (Cedomir Keco, sekretar RV) i Puding (Djordje Subotic, potpredsednik RV) vode stranku u propast, "Mile je nesposoban demagog i neradnik, i korumpirana pijandura", " Keco je spijun Nedeljka Sipovca" (bivsi funkcioner SPS). U saopstenju Resora za informisanje Reformista Vojvodine navodi se da su se ovim grafitima oglasili oni koji su pogodjeni kritikom aktuelne vlasti u Srbiji i Vojvodini, koju poslednjih nekoliko meseci iznose Refomisti i njihov predsednik. - Gradjanima smo obecali istinske reforme, nov ustav, socijalnu pravdu i izbore za godinu i po dana. Mi od toga necemo odustati ni po koju cenu, te ocekujemo jos grublje napade. Rukopis narucioca ovih grafita je poznat, iako su se trudili da to predstave kao unutarstranacki obracun - to su oni koji su se nezasluzeno dokopali vlasti i ne bi da je ispuste iz svojih saka, ma kako lose vrsili tu vlast - navodi se u saopstenju RV. M. I.

Danas, 8. maj

Koalicija Vojvodina Za grb, zastavu i himnu Pokrajine

Novi Sad - Predsednik Koalicije Vojvodine Dragan Veselinov istakao je juce na konferenciji za novinare da Vojvodina treba da dobije svoju zastavu, grb i himnu, te ce zbog toga ova stranka za desetak dana poceti da prikuplja potpise u Vojvodini i na podrucju uze Srbije, "posebno u Cacku kod Velje Ilica, kako bi Srbijancima pokazali da ne treba da se boje decentralizacije i autonomije Vojvodine". - Planiramo da prikupimo sto hiljada potpisa i Skupstini Vojvodine pokazemo da gradjani zele da Pokrajina dobije svoje simbole. Potrebno je formirati komisiju koja ce pripremiti predloge himne, grba i zastave Pokrajine i dostaviti ih na razmatranje pokrajinskom parlamentu. Ako simbole imaju sportski klubovi i privatne firme, zasto ne bi i Vojvodina. Simboli treba da potvrde Vojvodinu kao integralni deo Srbije - rekao je Veselinov. On je rekao da DHSS ima pravo da trazi referendum za samostalnu Srbiju, ali i dodao da je "krajnje cudno kako deo Vlade trazi tako nesto, dok ostali na celu sa premijerom Zoranom Djindjicem podrzavaju Sporazum o zajednici Srbije i Crne Gore".

Danas, 9. maj

Grejem Bluit, zamenik glavnog tuzioca Haskog tribunala

Milan Milutinovic mora u Hag

Hag - U tuzilastvu Medjunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju ne mogu ni da zamisle situaciju u kojoj bi prihvatili da se Milanu Milutinovicu, umesto u Hagu, sudi u Beogradu - izjavio je za Sense zamenik glavnog tuzioca Grejem Bluit. Tim recima je Bluit komentarisao izjavu koju je specijalni americki ambasador za pitanja ratnih zlocina, Pjer Risar Prosper dao prekjuce vasingtonskom birou nase agencije. Ambasador Prosper je tom prilikom, podsetimo, govorio o "politickom raspolozenju" Vasingtona da se Milanu Milutinovicu, po isteku njegovog predsednickog mandata, na osnovu haske optuznice eventualno sudi u Beogradu.

Okruzni sud u Beogradu poziva Milutinovica

Beograd - Okruzni sud u Beogradu poslao je dopise nekima sa spiska optuzenih pred Haskim sudom za koje ima adrese ili ce ih pozvati telefonom -rekao je predsednik Istraznog odeljenja Branislav Todic i dodao da ce za one koji se ne odazovu pozivu biti izdati nalozi za hapsenje, te da ce policija traziti i one za koje nisu date adrese. - Bice pozvan i Milan Milutinovic, i ako se ne odazove pozivu bice izdat nalog za privodjenje - rekao je Todic.

Danas, 9. maj

Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i Gradjanski savez Srbije odbacili Prosperove optuzbe

DJINDJIC: Dokazivanje nije na nama

Beograd - Americki ambasador za ratne zlocine Pjer Risar Prosper uslovio je u utorak nastavak finansijske pomoci SAD Jugoslaviji, izmedju ostalog, i time da SRJ treba da dokaze da se haski optuzenici Radovan Karadzic i Ratko Mladic ne nalaze na njenoj teritoriji. Premijer Srbije Zoran Djindjic Radiju B92 je rekao da niko od medjunarodnih predstavnika do sada nije dostavio republickoj vladi dokaze da se oni nalaze u Srbiji. Teret dokazivanja je na onima koji to tvrde. Mogu sasvim odgovorno da kazem da u ovih nekoliko meseci u kojima traje ta rasprava nisam dobio zaista nijednu informaciju koja bi bila nesto vise od pukih tvrdnji, i to uglavnom izrecenih preko medija i preko novina - rekao je Djindjic.

- Ne mozemo da odgovaramo zbog tudje nesposobnosti - rekao je juce novinarima u Skupstini Srbije Cedomir Jovanovic, sef poslanickog kluba DOS, ocenjujuci je da ce Kongres SAD ipak odobriti finansijsku pomoc SRJ. Izjavu americkog ambasadora zaduzenog za pitanja ratnih zlocina Pjera Risara Prospera da Beograd treba da dokaze da se Karadzic i Mladic ne nalaze u Srbiji, Jovanovic je nazvao pravnim presedanom. - Od nas se trazi da dokazemo da nismo krivi. Amerika je u nezgodnom polozaju, jer nema obrazlozenja za isuvise dug period u kome NATO snage nisu bile u stanju da rese problem sa Karadzicem i Mladicem. Nema nijednog dokaza da su oni na teritoriji SRJ - rekao je Jovanovic, dodajuci da Srbija ne moze biti odgovorna za ono sto je bila obaveza NATO, "a sto oni nisu u stanju da rese". I predstavnici DSS i GSS odbacili su mogucnost da vlasti u Srbiji snose posledice zbog tiga sto nisu izruceni nekadasnji lideri bosanskih Srba Radovan Karadzic i Ratko Mladic Tribunalu za ratne zlocine u Hagu.

Dejan Mihajlov (DSS), rekao je da vlasti u Srbiji i SRJ "ne mogu da zavise od necega sto nije u njihovom domenu". - Da li su Karadzic i Mladic u Srbiji i Jugoslaviji? Ako jesu, sto ne kazu gde su i sta rade? Ne mozemo mi da zavisimo od necega sto nije u domenu SRJ i ne moze se za to vezivati pomoc nasoj drzavi, ukoliko nismo mi ti koji mozemo da ispunimo navedene uslove - rekao je Mihajlov i dodao kako nema informaciju da li su Karadzic i Mladic na teritoriji SRJ, ali je dodao da "mi nismo ti koji po Republici Srpskoj mozemo da, preko svojih snaga, idemo, lovimo ljude i isporucujemo ih u Hag".

Ivan Andric, funkcioner GSS, medjutim, smatra da se izjava Pjera Ricarda Prospera "moze smatrati blagonaklonom, jer se odnosi na to da pomoc nece biti uskracena ukoliko Karadzic i Mladic nisu na teritoriji SRJ". - Posto zvanicni drzavni organi tvrde da Karadzic i Mladic nisu u zemlji, ta pomoc nije dovedena u pitanje, a ono sto ce se desiti u narednih nekoliko dana bice svakako jedna politicka odluka koja zavisi od mnogo vise stvari nego sto su to Karadzic i Mladic - kazao je Andric agenciji Beta.

Blic, 12. maj

Džozef Bajden, predsednik Komiteta za spoljnu politiku Senata SAD, o uslovima za pomoc Srbiji

Koštunica i Đindic moraju da se izvine za „genocid“ 

VAŠINGTON (Sense) - Senator Džozef Bajden, predsednik Komiteta za spoljnu politiku americkog Senata, odao je priznanje vlastima u Beogradu za reformske poteze povucene posle rušenja Miloševicevog režima, ali je i upozorio da se pred Srbijom nalazi još „dugacnak put“ kad je rec o punopravnom ukljucivanju u medunarodnu zajednicu. U govoru, održanom u Njujorku, senator Bajden - kljucni covek u kreiranju medunarodne politike americkog Kongresa - oznacio je cetiri oblasti koje su kljucne za opredeljivanje SAD o obnavljanju bilateralne pomoci Srbiji i medunarodne podrške SR Jugoslaviji, suspendovanih 31. marta.

Uz konstataciju da je nova vlada u Beogradu ostvarila napredak u ovih godinu i po dana i pored „žestoke politicke borbe izmedu tvrdokornog srpskog nacionaliste Vojislava Koštunice i premijera Srbije Zorana Đindica, takode nacionaliste ali ne i fanatika, koji je svestan da se buducnost njegove zemlje nalazi na Zapadu“, Bajden je posebno ukazao na znacaj sprovodenja mirovnog sporazuma o Preševskoj dolini, kojim se obezbeduje ravnopravnost Albancima u tom podrucju, kao i na nedavnu predaju Unmiku svih albanskih politickih zatvorenika koji su se nalazili u Srbiji.

Ocenjujuci da je to tek pocetak, predsednik senatskog Komiteta oznacio je sledeca cetiri uslova cije se ispunjenje traži u Kongresu za obnavljanje americke pomoci Srbiji: 1) Obustavljanje negativnog uticaja Beograda na politicki život na Kosovu i u Republici Srpskoj; 2) Ispunjavanje u potpunosti svih obaveza prema Medunarodnom tribunalu za ratne zlocine - pre svega hvatanje i predaju Hagu svih optuženih iz ratova u bivšoj Jugoslaviji - pocevši sa generalom Mladicem, ukoliko se još nalazi u Srbiji; 3) Prekid sadašnje podele Kosovske Mitrovice time što ce se dozvoliti da se desetak hiljada kosovskih Albanaca vrati svojim kucama u severnom delu tog grada u zamenu za povratak više hiljada Srba i Roma u južni deo grada; 4) Obaveza Koštunice i Đindica da se javno izjasne o ponašanju Srbije u devedesetim godinama, sa izvinjenjem za „genocidnu kampanju“ na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni.

„Beograd je delimicno ispunio prva dva uslova. SRJ je objavila da je obustavila finansiranje VRS, a izdate su i optužnice protiv 23 osobe osumnjicene za ratne zlocine. To predstavlja stvarni napredak. S druge strane, Beograd nastavlja da igra igru na Kosovu, a tek bi trebalo da se angažuje oko glavnih optuženih za ratne zlocine, pre svega oko Mladica. Što se tice treceg i cetvrtog uslova - Beograd još nije ništa ucinio i zbog toga ostaje na snazi suspenzija americke ekonomske pomoci Srbiji“, rekao je senator Bajden.

Blic, 12. maj

Đindic: Nemam ništa sa zlocinima 

BEOGRAD - Ja ne mislim da imam nešto sa tim ratnim zlocinima. Ni ja, ni moja vlada. Za razliku od hrvatske, bosanske i drugih vlada, koje su vlade kontinuiteta i koje su na jedan miran nacin nastavile posao prethodnih vlada, naša vlada je uz veliki rizik i hrabrost miliona naših gradana napravila diskontinuitet na ovim prostorima i jedina je vlada u kojoj ne sede predstavnici bivšeg režima. Zato mislim da taj zahtev nije umesan - izjavio je juce premijer Srbije Zoran Đindic odgovarajuci na izlaganje senatora Bajdena.

Đindic je istakao da Vlada Srbije „cini ono što je realno moguce, svesna toga da to nije maksimum onoga što se može poželeti“.

- Smatram da su naše kolege iz americkog Senata i Kongresa realisticni politicari i da i u njihovoj zemlji postoje stvari koje bi mogle i mnogo bolje i mnogo brže, ali postoje ogranicenja. Siguran sam da cemo u razgovoru sa njima, kao i u svim ranijim slucajevima, doci do neke saglasnosti. Ma kako da je naše javno mnjenje usmereno na ovaj ili onaj nacin, za mene i za Vladu Srbije prijateljstvo i saradnja sa SAD je jedan od strateških prioriteta. I mi cemo uciniti sve što je moguce da prepreke i nesporazume uklonimo. Ali, naravno, u okviru naših mogucnosti - rekao je Đindic, napominjuci da „napredak koji postoji ne treba ugroziti nekim zahtevima koji, kada ih malo detaljnije razmotrite, kao taj o izvinjenju, ne pocivaju baš na opravdanim razlozima“.

Danas, 11-12. maj

Vuk Draskovic o danasnjem skupu na Ravnoj gori 

Zahtevamo izbore na svim nivoima

Beograd - Uprkos ogromnim naporima koje cine Dusan Mihajlovic i njegova policija da ometu dolazak na Ravnu goru siguran sam da ce danas na ovu planinu izaci nekoliko desetina hiljada ljudi. Blokiraju se putevi prema Ravnoj gori, nju nadlecu helikopteri, a to zajedno sa vezbama "crvenih beretki" i slicnih policijskih formacija pokazuje da se ni Slobodan Milosevic nije ovako ponasao - izjavio je za Danas Vuk Draskovic, predsednik Srpskog pokreta obnove, povodom danasnjeg tradicionalnog skupa pristalica cetnickog pokreta Draze Mihailovica i SPO na ovoj planini.

Blic, 13. maj

Nebojša Covic, lider Demokratske alternative, uoci sednice Predsedništva DOS za „Blic“ porucio

DA želi više mesta u Vladi 

BEOGRAD - Demokratska alternativa ocekuje da dobije još neko mesto u Vladi Srbije - izjavio je juce za „Blic“ lider te stranke i potpredsednik Republicke vlade Nebojša Covic, uoci današnje sednice Predsedništva DOS na kojoj ce se raspravljati o rekonstrukciji Vlade. Na pitanje da li to znaci da ce DA zatražiti to mesto u Đindicevom kabinetu na današnjoj sednici lidera vladajuce koalicije, Covic je kratko odgovorio: „Videcemo.“

- Gledajuci naš rad i rezultate u proteklom periodu, od formiranja prelazne vlade Srbije do danas, realno je da DA dobije još neko mesto u rekonstruisanoj Vladi Srbije. Radili smo i radimo najveci posao u Vladi koji drugi uporno pokušavaju da marginalizuju. Krajnje je vreme da u ovoj zemlji pocnu da se vrednuju rezultati rada, a ne prazne price - rekao je Covic.

Lider Nove Srbije Velimir Ilic potvrdio je juce za „Blic“ da je definitivno odustao od ulaska u Republicku vladu. - Dosta sam cekao, šest meseci, da udem u Vladu. Ne mogu više da cekam, moram da krenem u predizbornu kampanju za predsednika Srbije, jer su svi glavni protivkandidati uveliko u kampanji - rekao je Ilic. On je naglasio da „ne bi bilo pošteno da sada ude u Vladu, a da istovremeno vodi predsednicku kampanju“. Upitan da li je moguce da ga na sednici Predsedništva DOS koalicioni partneri ubede da ipak ude u Vladu, on je odgovorio odrecno.

- Nije moguce, jer je to moja konacna odluka - rekao je Ilic. On je optužio Nebojšu Covica da je uslovio njegov ulazak u Vladu dobijanjem još jednog ministarskog mesta za DA, što je Covic demantovao.

- To jednostavno nije tacno. Oni koji su to rekli Ilicu slagali su ga. Ilicu kao lideru DOS pripada mesto u Vladi i mi se njime uopšte ne bavimo. DA ocekuje da se razgovara o mestima u Vladi, ali to nema nikakve veze s Ilicem - zakljucio je Covic.

Inace, Velimir Ilic je negirao da ce Nova Srbija definitivno uskratiti podršku Vladi Srbije u republickom parlamentu.

- Poslanicka grupa NS ce u dogovoru s predsedništvom stranke odlucivati od slucaja do slucaja kako ce glasati i da li ce podržavati vladine odluke u Skupštini. Ali, svakako NS ubuduce nece podržati Vladu s onim cime se ne bude slagala, kao što je to sada bilo. Sad sve zavisi od Vlade - rekao je Ilic. On je naglasio da NS nece imati predstavnika u rekonstruisanoj Vladi Srbije, jer najozbiljniji kandidat za novog ministra zaštite životne sredine Andelka Mihajlov nije clan te stranke. - Mihajlov nije clan NS. Ona je direktor Uprave za ekologiju samo kao ekspert u ime naše stranke - rekao je Ilic.

Nije iskljuceno da lideri vladajuce koalicije razgovaraju i o drugim temama, pre svega o kampanji DHSS za raspisivanje referenduma o državnom statusu Srbije.

Predsednik DHSS Vladan Batic ocenio je juce za „Blic“ da lideri vladajuce koalicije nece raspravljati o kampanji te stranke za raspisivanje referenduma u Srbiji.

- Sa zadovoljstvom ocekujem da raspravljamo o toj kampanji DHSS, da konacno vidimo ko je to prekršio koalicioni sporazum. Medutim, ne verujem da ce to biti na dnevnom redu - rekao je Batic. Premijer Srbije Zoran Đindic najavio je da je Rodoljub Šabic kandidat za ministra za razvoj lokalne samouprave, a Tomica Milosavljevic za ministra zdravlja.

Velimir Ilic: Dosta sam cekao Koštunicu 

Lider NS Velimir Ilic izjavio je juce da je promenio svoju raniju odluku i da ce se kandidovati za predsednika Srbije, bez obzira na to da li ce se za tu funkciju kandidovati i predsednik SRJ i lider DSS Vojislav Koštunica. - Dosta sam cekao Koštunicu da se opredeli i da da signal da li ce se kandidovati za predsednika Srbije. On se nije opredelio, a ni ja ni Srbija ne možemo više da cekamo na tu njegovu odluku. Njemu je lako jer nema konstantne napade. Vidite samo šta rade DS i G17 plus protiv mene. Jedini nacin da se odbranim od tih napada jeste da krenem u kampanju - rekao je Ilic. On je ozvanicio pocetak predsednicke kampanje po Srbiji, navodeci da ce ona „biti pešacka“.

Blic 13. maj

Rebeka Srbinovic, potpredsednik Nove demokratije 

Za koaliciju sa GSS 

BEOGRAD - Potpredsednica Nove Demokratije Rebeka Srbinovic rekla je juce za „Blic“ da je ND bila i da ce biti korektan partner u DOS i da veruje da vladajuca koalicija „treba da preživi citav mandat kako bi iznela zapocete reforme“. Prema njenim recima, ND ce na redovne izbore izaci samostalno ili na celu liberalno-demokratske koalicije u cijim redovima vidi i Gradanski savez Srbije. - Do razgovora o mogucoj koaliciji doci ce tek kada redovni izbori budu na vidiku - rekla je Srbinoviceva. Prema njenim recima, predsednik ND Dušan Mihajlovic je posle reizbora na Osmoj programsko izbornoj Skupštini stranke aktivirao svoju stranacku funkciju. Ona je istakla da ce time, kao i izborom novih celnika ND mnogo aktivnije izaci u javnost.

Na Skupštini, koja je održana u subotu, nekadašnji generalni sekretar ND Tahir Hasanovic izabran je za potpredsednika i direktora stranke, novi generalni sekretar postao je Veselin Živkovic, dok je za predsednika Izvršnog odbora izabran Radovan Draškic.

Povodom kampanje za donošenje zakona o lustraciji, Srbinoviceva je istakla da ova stranka „nema nijedan razlog zbog koga ne bi podržala takav zakon“.

- Da su zakon o lustraciji i otvaranje dosijea gradana bili usvojeni odmah posle petog oktobra, kako su ND i ministar policije zahtevali, sprecili bismo pojavljivanje mnogih diskreditovanih licnosti na javnim funkcijama - rekla je Srbinoviceva i istakla da ni sada nije kasno za donošenje takvog zakona, pre svega zbog konacnog raskida sa prošlošcu i svih buducih izbora.

Blic 13. maj

„Blic“ istražuje: Ko je vlast, a ko opozicija u okviru Demokratske opozicije Srbije 

Lideri i vlast i opozicija

BEOGRAD - Neke stranke vladajuce Demokratske opozicije Srbije svojim delovanjem u poslednje vreme odaju utisak da se prosto nadmecu u tome koja od njih ce pre da se predstavi kao opoziciona partija. Pojedine clanice vladajuce koalicije imaju niz aktivnosti na kojima bi mogle da im pozavide stranke koje su i zvanicno opozicija u Srbiji. Naime, DSS još od izlaska njenih predstavnika iz Republicke vlade prošlog leta ne prestaje s kritikama na racun DOS i Vlade Srbije. Njima se ubrzo pridružio lider Nove Srbije Velimir Ilic, a zatim su na scenu stupili vojvodanski politicari, pre svih predsednik Reformista Vojvodine Miodrag Isakov zahtevom za rapisivanje vanrednih izbora, što je u potpunom neskladu sa stavom DOS, bez DSS.

Ni Momcilo Trajkovic, lider SPOT, nije štedeo reci kritike na racun koalicionih partnera, narocito kada je u pitanju njihov odnos prema Kosmetu. Medutim, pravo iznenedenje usledilo je kada je Demohrišcanska stranka Srbije pokrenula kampanju za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za samostalnost Srbije, uprkos tome što je Vlada Srbije, u kojoj je lider ove stranke Vladan Batic ministar pravde, podržala Sporazum o novim odnosima Srbije i Crne Gore. Tako je Srbija došla u situacija da u istim liderima i strankama ima istovremeno i vlast i opoziciju.

Srbobran Brankovic, direktor Agencije za istraživanje javnog mnjenja „Medium“, istice za „Blic“ da je razlog za sadašnju jagmu za mesto u opoziciji to što vecina stranaka na vlasti shvata da je narod nezadovoljan njihovom vlašcu, te da je za uspeh na sledecim izborima potrebno glumiti opoziciju. Brankovic ocenjuje da su potezi pojedinih stranaka u DOS cist politicki marketing:

- Prikupljanje potpisa za referendum o samostalnosti koje provodi DHSS je cist politicki marketing. DSS nema tu vrstu politicke moci, ali i potezi ove stranke su u marketinške svrhe. 

Dušan Pavlovic, politicki analiticar, ocenio je za naš list da je „normalno to što pojedine stranke DOS nastupaju kao opozicija, pošto ni DOS ni Vlada Srbije nisu sposobni da obezbede konsenzus o odredenim pitanjima“.

- DOS je na vlasti, ali neke stranke pokušavaju da zauzmu pozicije koje su bitne za buducu preraspodelu glasova. Za sedam-osam meseci održace se predsednicki izbori, a sledece godine najverovatnije ce uslediti i vanredni parlamentarni izbori u Srbiji. Sve što se sada radi je u cilju zauzimanja pozicija pred naredne izbore - rekao je Pavlovic.

On kaže da su izjave Velimira Ilica, lidera NS, „hvatanje pozicije za predstojece predsednicke izbore“. Prema Pavlovicevim recima, glavni cilj DHSS, koji je organizovao prikupljanje potpisa za refrendum o samostalnosti Srbije, jeste da se izdvoji od malih stranaka u DOS koje, ukoliko bi samostalno izašle na izbore, ne bi mogle da predu ni cenzus od jedan odsto.

- Nadajuci se izborima, DSS hoce da se distancira od politike koju vodi Vlada Srbije - rekao je Pavlovic. On podvlaci da ove stranke, iako se suštinski ponašaju kao opozicija, to formalno nisu jer njihovi lideri zauzimaju veoma visoke funkcije u državi.

Potpredsednik DSS Dragan Maršicanin tvrdi za „Blic“ da je ta stranka „nesumnjivo na vlasti“. - DSS ne ucestvuje u Vladi Srbije od septembra prošle godine po odluci Predsedništva stranke, jer se ne slaže s njenom politikom i radom. Po volji ostatka DOS i kršenjem koalicionog sporazuma, DSS ne ucestvuje ni u Saveznoj vladi. Ali, DSS je stranka ciji je lider Vojislav Koštunica predsednik SRJ, naši clanovi su predsednici 22 opštine u Srbiji, ucestvujemo u radu mnogih upravnih odbora, uživamo najvece poverenje gradana - navodi Maršicanin.

Lider DHSS i srpski ministar pravde Vladan Batic ocenio je za „Blic“ da je ta stranka „na vlasti“.

- DHSS je lojalno angažovana u vlasti i cvrsto stoji na poziciji DOS. Predstavnici naše stranke ucestvuju u Vladi, parlamentima, lokalnoj vlasti - rekao je Batic. On je odbacio optužbe da je DHSS prešla u opoziciju pokretanjem inicijative za raspisivanje referenduma o statusu Srbije i naglasio da svaka stranka ima pravo da se bavi vlastitim ideološkim i programskim opredeljenjima. - DOS je sastavljen od stranaka razne orijentacije. Tu ima i levicarskih i desnicarskih stranaka. Ne može iz DOS neko biti opozicija, a neko vlast zbog programa stranke - zakljucio je Batic.

Predsednik NS Velimir Ilic izjavio je za „Blic“ da je ta stranka „opoziciona, bez obzira što je clanica DOS“.

- Onaj ko nije u Vladi Srbije, on je opozicija. Pošto NS nije u Vladi, ona je opoziciona stranka - rekao je Ilic i naglasio da je „dobro to što DOS ima opoziciju u svojim redovima“.

- Zamislite, pored ovakve opozicije u Srbiji, šta bi DOS sve radio da nema „svoju“ opoziciju - rekao je Ilic. On je upozorio svoje koalicione partnere koji imaju predstavnike u Vladi da su „zaboravili na pravilo - koliko vlasti, toliko odgovornosti“. - Te clanice DOS ne shvataju da ce morati da polože racune gradanima. Oni smatraju da je lako uzeti ministarsko mesto, a da nisu bitni rezultati. To ce im se obiti u glavu - zakljucio je Ilic.

Jedan od lidera DOS i predsednik SPOT Momcilo Trajkovic ocenio je za „Blic“ da su on i njegova stranka „na vlasti, ali da se osecaju kao opozicija“.

Vuk Obradovic, lider Socijaldemokratije, koja je još zvanicno clanica DOS, kaže da ta stranka „nije ni u vlasti, ni u opoziciji“.

- SD nije u vlasti jer ni na koji nacin ne može da utice na centralne društvene tokove. SD nije ni u opoziciji, jer podosta njenih ljudi i pored staljinisticke cistke participira u obavljanju javnih funkcija. Zato bi najprecizniji odgovor bio da se SD cvrsto nalazi na kursu izbornih principa DOS - kaže Obradovic. On je optužio premijera Zorana Đindica da je najveci krivac što se u Srbiji više ne zna ko je vlast, a ko opozicija. - U Srbiji je uspostavljen politicki monopol grupe ljudi na cijem je celu predsednik srpske vlade. Oni su u Srbiji sve i svja - zakljucio je Obradovic.

 „Tako je radio Miloševic“ 

Srbobran Brankovic, direktor „Mediuma“, tvrdi se poput pojedinih stranaka u DOS nekada ponašao i bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Miloševic. - U vreme dok je na vlasti bio Ante Markovic, Miloševic, koji je imao apsolutnu vlast, izigravao mu je opoziciju. Miloševic je zatim bio opozicija Milanu Panicu, a potom je glumio opoziciju medunarodnoj zajednici i NATO. To je manir ljudi na vlasti koji nemaju uspeha u tome što rade - kaže Brankovic.

Politicki nepismene muci dilema o DSS 

Na opasku da je deo javnosti u dilemi da li je Demokratska stranka Srbije vlast ili opozicija, Dragan Maršicanin je ocenio da to „ne znaju samo oni koji su politicki nepismeni“.

- Stavovi DSS su vrlo jasni, a to što su oni u suprotnosti sa stavovima ostatka DOS i Vlade Srbije, govori samo o našem doslednom držanju predizbornih obecanja - zakljucio je Maršicanin.

Danas, 13. maj

Uoci sednice Izvrsnog odbora direktora MMF 

SAD ne postavljaju nove uslove Jugoslaviji

Novi Sad - Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus izjavio je u subotu da SAD ne postavljaju nove uslove SRJ za nastavak finansijske pomoci i ocenio da su domaci mediji posvetili preveliki znacaj izjavi americkog senatora Dzozefa Bajdena o uslovima koje SRJ navodno treba da ispuni kako bi bila nastavljena americka pomoc. - To ima svoju tezinu, ali nema onu tezinu koju su nasi mediji dali. Bajden jeste uticajan politicar u Vasingtonu, ali osim njega postoje i drugi uticajni centri - rekao je Labus na konferenciji za novinare na Novosadskom sajmu. Senator Bajden je ocenio da je Vlada Srbije napravila napredak, ali da je za nastavak americke pomoci neophodno da vlasti u Srbiji ispune cetiri zahteva od kojih je jedan da se predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica i premijer Srbije Zoran Djindjic izvine za ratne zlocine koji su se desili 1990-ih godina. - Svaka ovakva izjava kao sto je Bajdenova kosta americke poreske obveznike stotine i stotine miliona dolara, jer ce americke trupe morati i dalje da sede ovde na Balkanu, a imaju i Avganistan i Bliski istok. Prema tome, to je kontraproduktivno i za americke interese i za nas. Nama je u interesu da se prilike na Balkanu tako srede da vise ovde nemamo stranih trupa, sto bi bio i dobar znak za investitore - naveo je Labus. On je rekao da ce pravi test medjunarodnog kredibiliteta SRJ biti u ponedeljak, pred Medjunarodnim monetarnim fondom. - Na testu ce biti nas trogodisnji ugovor pred bordom MMF-a, pa hajde da sacekamo da vidimo da li ce taj ugovor da prodje. Moj utisak je da hoce", kazao je Labus i on je ocenio da ce "proci" i ugovor o zajmu od 85 miliona americkih dolara koji SRJ treba da potpise sa bordom direktora Svetske banke iduce nedelje. (Beta)

SAD pozdravile izdavanje naloga za hapsenje

Vasington - Americki Stejt dipartment pozdravio je izdavanje naloga jugoslovenskih vlasti za hapsenje 17 optuzenika Haskog tribunala, ocenjujuci to "potezom prema saradnji s Tribunalom". U jucerasnjem saopstenju Stejt dipartmenta istice se da je vazno da vlasti SRJ "nastave s hitnom i efikasnom akcijom". Stejt dipartment je naglasio da je "neophodan sledeci korak jugoslovenskih vlasti" da ostali optuzenici budu sto pre uhapseni i izruceni Haskom tribunalu. "Sva lica optuzena za ratne zlocine, ukljucujuci (bivse lidere bosanskih Srba) Ratka Mladica i Radovana Karadzica, moraju odgovarati za optuzbe protiv njih", zakljucuje se u saopstenju Stejt dipartmenta. (Beta)

Danas, 13. maj

MMF danas odlucuje o kreditu za Srbiju i Crnu Goru

Rebus za 800 miliona dolara

Vasington - Sve je gotovo - ali se, ipak, ne moze pouzdano reci da je sve i zavrseno. Ovako bi, najkrace receno, glasio izvestaj pred danasnju vaznu sednicu Izvrsnog odbora direktora Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) na cijem se dnevnom redu nalazi usvajanje odluke - ili, mozda, njeno odlaganje za nekoliko meseci - o novom, trogodisnjem stend-baj aranzmanu za SR Jugoslaviju, sa pravom vucenja od preko 800 miliona dolara u periodu do maja 2005. godine. Posto su zavrsene i sve administrativne formalnosti, na danasnjoj sednici Izvrsnog odbora MMF ocekuje se izjasnjavanje o tom novom aranzmanu koji ce, po ocenama strucnjaka, predstavljati "kljucnu potvrdu" medjunarodnog kredibiliteta nove savezne vlasti u Beogradu.

U vasingtonskom sedistu MMF novinari su, po obicaju, suoceni sa tesko savladivim zidom cutanja uoci donosenja tako znacajnih odluka kao sto je ova ponedeljnicka o trogodisnjem stend-baj aranzmanu, pod izuzetno povoljnim uslovima, za Srbiju i Crnu Goru. Zbog toga u ovom trenutku nema pouzdanog odgovora na dilemu da li ce Amerikanci - kao glavni deonicari MMF - traziti privremeno zaustavljanje odluke o vec pripremljenom aranzmanu za SRJ, na osnovu zakonske odredbe Kongresa koja ih na to obavezuje posle 31. marta. Rec je, kao sto je vec dobro poznato, o kongresnoj odredbi o suspenziji americke bilateralne pomoci Srbiji i podrske, upravo ove vrste, SR Jugoslaviji u medjunarodnim finansijskim institucijama - dok iz Stejt dipartmenta ne stigne zvanicna potvrda Kongresu da su vlasti u Beogradu u potpunosti ispunile trazene uslove oko saradnje sa Medjunarodnim tribunalom za ratne zlocine, obustavljanja svake dalje pomoci Vojsci Republike Srpske i prebacivanja na Kosovo svih albanskih politickih zatvorenika iz Srbije. U Vasingtonu se ocenjuje da su sa srpske strane uglavnom ispunjeni zahtevi oko oruzanih snaga RS i zatocenih Kosovara. Pocetna angazovanja Beograda u pravcu trazene saradnje sa Hagom smatraju se ohrabrujucim - ali ne i dovoljnim da se aktivira sertifikacija Kongresu drzavnog sekretara Pauela/Powell, neophodna da bi se ukinula suspenzija pomoci i medjunarodne podrske Beogradu, koja je na snazi od 1. aprila. Slobodan Pavlovic

Danas, 13. maj

Del Ponte: Milutinovic mora u Hag

Hag - Glavni tuzilac Haskog tribunala Karla Del Ponte izjavila je u subotu da "ne postoji mogucnost" da se predsedniku Srbije Milanu Milutinovicu sudi u Srbiji. "Nije moguce da se Milutinovicu sudi u Srbiji, i za nas to nije moguca opcija", kazala je Del Ponte u izjavi za Radio-televiziju Srbije i dodala da aktuelni srpski predsednik "mora biti prebacen u Hag, da bi mu se sudilo sa Sainovicem i Ojdanicem". Del Ponte je rekla da ocekuje da ce Radovan Karadzic i Ratko Mladic uskoro biti uhapseni i prebaceni u Hag. "To ne zavisi od nas, vec od lokalnih vlasti, a u Republici Srpskoj od SFOR", kazala je glavni tuzilac Haskog tribunala, i dodala da je sigurna da SFOR trazi Karadzica. Ona je rekla da ne zna gde se trenutno nalazi Ratko Mladic, ali je dodala da "licno misli" da se i dalje nalazi u Srbiji. Ona je rekla i da puna saradnja sa Haskim tribunalom znaci "hapsenje svih begunaca, pristup dokumentaciji i arhivama, kao i pomoc vlasti da se lociraju svedoci". (Beta)

Danas, 13. maj

Predsednistvo Reformista Vojvodine o novom lideru stranke 

Isakov se nece kandidovati

Novi Sad - Clan Izvrsnog odbora Reformista Vojvodine Dusko Radosavljevic kandidat je za predsednika ove stranke, dok je dosadasnji lider Reformista Miodrag Isakov najavio da se nece kandidovati za tu funkciju. "Nemam nameru da se kandidujem za mesto predsednika stranke, kao ni za bilo koju drugu visoku funkciju u partiji. Predsednistvo Reformista ponasalo se na sednici politicki nezrelo", rekao je Isakov agenciji Beta nakon sednice Predsednistva RV. Na pitanje da li postoji mogucnost da se predomisli do redovne stranacke skupstine 15. juna, Isakov je odgovorio: "Mislim da ne postoji". Dusko Radosavljevic je kazao da ga je za predsednika RV predlozio opstinski odbor stranke iz Sida, odakle Radosavljevic i dolazi. "Trazio sam da Predsednistvo potvrdi moju kandidaturu za predsednika, kako bih mogao na vreme da pocnem unutarstranacku kampanju", objasnio je Radosavljevic, koji je i clan Izvrsnog veca Vojvodine.

Blic, 14. maj

Celnici Demokratske opozicije Srbije sinoc na Dedinju raspravljali o rekonstrukciji Vlade 

Đindic raportirao liderima 

BEOGRAD, CACAK - Potpredsednik Vlade Srbije i lider Demokratske alternative Nebojša Covic najavio je juce da ce na sinošnjem sastanku lidera vladajuce koalicije DOS tražiti „uravnoteženje“, kada su u pitanju funkcije u Vladi Srbije i drugim državnim institucijama.

- Nas interesuje da dodemo do što kvalitetnijih i kompetentnijih ljudi, jer samo na taj nacin i Vlada, a i sve njene institucije mogu da daju rezultat koji gradani Srbije od nas ocekuju - rekao je Covic na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. On je dodao da „nema nameru da više zapušta ni samu stranku“, ciji je predsednik.

- Mislim da smo dali dovoljno primera u tom delu. U principu mi nikada nismo stavljali, niti cemo stavljati stranacki interes ispred ostalih interesa, ali to tražimo i od drugih. Inace ostaje ružna slika namirivanja i podmirivanja kroz borbu za funkcije - rekao je Covic. Lider Nove Srbije Velimir Ilic založio se za formiranje prelazne republicke vlade koja bi pripremila vanredne izbore na svim nivoima. On je naveo da nema „sukoba“ sa premijerom Srbije Zoranom Đindicem, ali da je „iritiran“ ponašanjem drugih clanova Vlade, koji su „raznim ucenama“ uslovljavali njegov ulazak u vladu. Lider Nove Srbije je kazao da mu nije stalo do potpredsednickog mesta u Republickoj vladi, kao i da ne prihvata „ucene’ i „ultimatume“.

- Ako ne trebam ja njima, onda ne trebaju ni oni meni, pa necu valjda da im cistim cipele da bi ušao u Vladu - rekao je Ilic. On je naveo i da izgradnja fabrike duvana u Cacku još nije pocela zbog toga što su „nastali problemi sa EPS, koja traži sedam miliona dolara za prikljucak elektricne energije na lokaciji na kojoj treba da bude izgradena fabrika, što investitor nije spreman da plati“.

Lideri DOS razgovarali su sinoc u vili „Bokeljka“ na Dedinju o rekonstrukciji Vlade Srbije. Sastanak je poceo oko 17 sati a nije završen do zakljucenja ovog izdanja. Kako „Blic“ nezvanicno saznaje, na pocetku sastanka premijer Srbije Zoran Đindic podneo je izveštaj o radu Vlade u proteklom periodu, nakon cega je usledila rasprava.

Sastanak u vili 

Sinošnjem sastanku u vili Bokeljka, u Tolstojevoj 2a na Dedinju, prisustvovali su celnici svih stranaka DOS, osim predstavnika DSS i Nove Srbije. U razgovorima je, ispred G 17 plus, ucestvovao Predrag Markovic. Vila Bokeljka je inace u vlasništvu Saveznog ministarstva inostranih poslova. Za razliku od ostalih stranackih lidera koji su na sednicu stigli u službenim automobilima uz pratnju obezbedenja, predsednik GSS Goran Svilanovic sam je došao u privatnom automobilu marke „pežo 206“, dok je celnika PDS Momcila Perišica dovezao sin.

Blic, 14. maj

Dragan Marsicanin, potpredsednik DSS 

Pripremamo svoj predlog ustavne platforme

Beograd - Demokratska stranka Srbije pristupila je izradi dokumenta u kome cemo izloziti svoj predlog resenja pitanja koja ce biti utvrdjena ustavnom platformom Srbije i Crne Gore - najavio je Dragan Marsicanin, potpredsednik DSS na jucerasnjoj konferenciji za novinare. On se nada da ce predlog DSS biti zavrsen do formiranja ustavne komisije. Marsicanin je naveo da DSS zeli da podstakne druge stranke i strucnu javnost da se pozabave pitanjima buduce zajednicke drzave. On se nada da ce nakon lokalnih izbora u Crnoj Gori biti ubrzan rad na usvajanju i primeni beogradskog Sporazuma i da ce izgubljeno vreme biti nadoknadjeno. Analizirajuci dogadjaje protekle nedelje, Marsicanin je zakljucio da Srbiju ponovo potresaju afere, "surcinsko -asfaltna" koju je pokrenuo Blic njuz i "naftna" o raspisivanju tendera za dobavljaca nafte za NIS. Podsecajuci da su sve dosadasnje afere ostale nerazjasnjene, potpredsednik DSS je dodao da se nada da sada nece biti takav slucaj. On je optuzio nadlezna ministarstva da odgovornost prebacuju na novinare, a najavu podnosenja prijave protiv Blic njuza ocenio kao pritisak na medije. "Bilo bi bolje da nadlezni organi okrenu istragu o navodima Blic njuza", smatra Marsicanin, koji je optuzio veci deo Vlade Srbije da vodi neodgovornu i demagosku politiku. - Pre neki dan najavljen je pocetak izgradnje puta od Leskovca do makedonske granice iako su radovi poceli jos pre pet godina i dosta odmakli. To neobicno podseca na nekadasnju praksu. Sada cemo izgleda umesto Milosevicevih "brzih pruga Srbije", dobiti "brze puteve Srbije" - dodao je Marsicanin, koji je najavljenu rekonstrukciju Vlade Zorana Djindjica nazvao "velikom trgovinom".

Nema izvinjenja Hrvatskoj

Odgovarajuci na pitanje o najavi hrvatskih medija da ce se predsednik SRJ Vojislav Kostunica Hrvatskoj uskoro izvinuti zbog navodnih zlocina, Marsicanin je kazao da takve tekstove nije citao. "Cudi me da tako nesto pisu", dodao je.

Blic, 14. maj

Nebojsa Covic, predsednik Demokratske alternative 

Za ravnotezu u Vladi

Beograd - Trazicemo uravnotezenje snaga u Vladi Srbije, ali ne po stranackim modelima, vec na osnovu rezultata dosadasnjeg rada jer nam je u interesu da dodjemo do sto kvalitetnijih ljudi. Nemam nameru da i dalje zapustam svoju stranku, na tom planu dali smo dosta primera drugima - izjavio je Nebojsa Covic, potpredsednik Vlade Srbije i lider Demokratske alternative na jucerasnjoj konferenciji za novinare. Covic koji je proteklih dana posetio Kosovsko-pomoravski okrug rekao je da su ostecenja u podrucju pogodjenom zemljotresom znatno blaza nego sto je to prvobitno bilo saopsteno.

- Projektovana steta iznosi oko 500 miliona dinara. Manji broj kuca, usled velikih ostecenja, mora da bude srusen. U znatnoj meri su ostecene i tri crkve, ali cemo o eventualnom rusenju odluciti nakon sto sagledamo njihovu vrednost kao kulturno-umetnickih spomenika - naveo je Covic, dodavsi da ce rekonstrukcija objekata zapoceti za nedelju dana. On je kazao da je Vlada Srbije u ugrozeno podrucje uputila 18 hiljada porodicnih paketa i velike kolicine flasirane vode, cebadi i satora cime su, kako je rekao, u potpunosti podmirene potrebe stanovnistva. Po njegovim recima, prilikom posete ovom okrugu vodjeni su razgovori i sa predstavnicima zemljoradnickih zadruga i fabrika iz ovog kraja, kako bi doslo do njihovog povezivanja sa trzistem centralne Srbije. Govoreci o poseti Republici Makedoniji, Covic je rekao da je sa domacinima vodio razgovore o regionalnoj stabilnosti i poziciji srpske nacionalne zajednice u ovoj zemlji, izrazivsi nadu da ce na predstojecim izborima Demokratska partija Srba Makedonije uci u tamosnji parlament. - Slozili smo se, takodje, da pitanje granice izmedju dve zemlje, posebno onog dela koji se tice i Kosova, treba da bude u iskljucivoj nadleznosti drzavnih organa SRJ i Makedonije. Unmik i Kfor treba da budu samo posmatraci i svedoci, a sve drugo moglo bi opasno da prejudicira status Kosova i Metohije - istakao je Covic.

Sve vise Srba zeli da se vrati na Kosovo

Potpredsednik Vlade Srbije ponovio je da je zadatak Unmik i Kfor da obezbede kosovskim Srbima i ostalim nealbancima normalne uslove za zivot. Covic je, takodje, izrazio zadovoljstvo zbog zelje velikog broja Srba da se vrate u juznu pokrajinu. "Trazim masovan, organizovan i trajan proces povratka Srba na Kosovo. Treba jasno reci da li je njihov zivot tamo moguc ili ne", naglasio je Covic i dodao da "niko nema prava da se odrekne Kosova i Metohije".

Blic, 14. maj

Velimir Ilic potvrdio u Leskovcu da nece u Vladu Srbije 

"Idem u predsednicku kampanju"

Leskovac - Naravno da necu u Vladu Srbije mada sam to prihvatio. Ne mogu u nedogled da cekam kad ce to da se dogodi. Upozorio sam ih da mi vise ne pominju Vladu ukoliko to ne zavrse do 10. maja. Prosao je i taj termin, a ja sam covek od reci. Zavrsili smo pricu oko Vlade i idem u predsednicku kampanju. Ne treba demokrate da tumace sta ja mislim - kazao je u Leskovcu Velimir Ilic, nesudjeni potpredsednik za kapitalne investicije u sadasnjem sazivu republicke vlade, komentarisuci optuzbe iz vrha DS da je neodlucan u svojim namerama. On je govorio na tribini u selu Zivkovo, kao pojacanje predizbornoj kampanji lokalnog odbora Nove Srbije za dopunske izbore koji ce se odrzati 19. maja. Vladu Srbije, Ilic je opisao kao manjinsku vladu koja svakog trenutka moze da bude osporena jer distanciranjem Nove Srbije ima podrsku svega 123 poslanika u Skupstini. Ilic je izrazio sumnju da "u Vladi Srbije ima mnogo kriminalaca’’ i optuzio ministra policije Dusana Mihajlovica i guvernera Narodne banke Jugoslavije Mladjana Dinkica da su ucestvovali u sprecavanju istrage o sudbini novca koji je u vreme prethodnog rezima bio deponovan na Kipru.

 

 

hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM