Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

Linkovi

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 1. - 7. maj

hronika vesti (arhiva)

prosli mesec            sledeca nedelja

Prvomajski protest UGS Nezavisnost i Saveza sindikata Srbije

Sainovic i Gruban u Seveningenu

Vojislav Kostunica: Nema napretka bez jakih sindikata

Cavic: Vreme za kritiku vlasti

DSS: Vladan Batic rusi drzavu

Vladan Batic, predsednik DHSS: Gradjani Srbije odlucuju o svojoj sudbini

Pravosudje Prokuplja na mukama povodom procesa za ratne zlocine

SVILANOVIC: Kampanja DHSS dovela u pitanje prijem SRJ u SE

Velimir Ilic: Bicu predsednik Srbije iz inata

Nebojsa PAVKOVIC: Nemam razloga za ostavku

DJINDJIC: Podela ceha promena

Danas, 3. maj

Prvomajski protest UGS Nezavisnost i Saveza sindikata Srbije

Za socijalnu pravdu

Na Medjunarodni praznik rada organizovani su protesti u gotovo citavom svetu, a prema izvestajima agencija vecina skupova je prosla bez ozbiljnijih sukoba izmedju policije i demonstranata

Beograd - Ovaj nas skup je prvi u seriji protesta koji ce se desiti ako Vlada Srbije ostane gluva na zahteve radnika - rekao je predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Canak, na prvomajskom protestnom skupu u Beogradu. Nekoliko hiljada gradjana okupilo se 1. maja "tacno u podne" u centru Beograda zahtevajuci vece plate, zaposljavanje, socijalnu pravdu i socijalni dijalog sa Vladom Srbije. Na Medjunarodni praznik rada organizovani su protesti u gotovo citavom svetu, a prema izvestajima agencija vecina skupova je prosla bez ozbiljnijih sukoba izmedju policije i demonstranata. Motivi demonstranata i njihovi zahtevi, od zemlje do zemlje se veoma razlikuju.

Danas, 3. maj

Bivsi potpredsednik Savezne vlade predao se Haskom tribunalu

Sainovic i Gruban u Seveningenu

Hag - Bivsi potpredsednik Savezne vlade Nikola Sainovic, koji se juce predao Haskom tribunalu, pojavice se danas prvi put pred sudijama, saopsteno je po podne u Hagu. Sainovic ce se izjasniti da li se oseca krivim po tackama optuznice koja ga tereti za zlocine protiv covecnosti na Kosovu. Portparol sudskog dela Tribunala Dzim Lendejl izjavio je da je prvo pojavljivanje Sainovica pred sudijama zakazano za 17 casova. Uz Sainovica ce biti i njegov branilac, beogradski advokat Toma Fila.

FILA: Sainovic najkasnije do petka pred sudom

- Sainovic se nece danas pojaviti pred Haskim sudom, jer na sudjenju Slobodanu Milosevicu treba da svedoci Ibrahim Rugova, kao i u ponedeljak. Sainovic ce se izjasniti najkasnije do narednog petka. Posle toga treba da bude zakazana statusna konferencija, mi cemo podneti prigovore na pritvor, a ocekujemo i da nase vlade do tada daju garancije - rekao je juce za nas list advokat Toma Fila, zastupnik bivseg potpredsednika Vlade SRJ Nikole Sainovica, optuzenog pred Haskim tribunalom. V. Z. C.

Nikola Sainovic je juce pre podne stigao u pritvorsku jedinicu Tribunala u Seveningenu, potvrdio je Lendejl. Sainovic je dobrovoljno doputovao u Hag, nakon sto su ga jugoslovenske vlasti pozvale da to ucini, po odredbama novog Zakona o saradnji s Haskim tribunalom. Lendejl je kazao da je sa Sainovicem u pritvorsku jedinicu stigao i bosanski Srbin Momcilo Gruban, koji je optuzen za zlocine u logoru Omarska, kod Prijedora, 1992. Sainovic je optuzen zajedno sa bivsim predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem, sadasnjim predsednikom Srbije Milanom Milutinovicem, bivsim ministrom unutrasnjih poslova Srbije Vlajkom Stojiljkovicem i bivsim nacelnikom Generalstaba VJ, penzionisanim generalom Dragoljubom Ojdanicem. Prema optuznici, podignutoj krajem maja 1999. godine, oni su ucestvovali u "zajednickom zlocinackom poduhvatu" ciji je cilj bilo proterivanje Albanaca sa Kosova, primenom sistematske, siroke i smisljene kampanje nasilja i terora. Dragoljub Ojdanic se Tribunalu dobrovoljno predao krajem aprila, a Stojiljkovic je 11. aprila pocinio samoubistvo.

Danas, 3. maj

Vojislav Kostunica, predsednik SR Jugoslavije

Nema napretka bez jakih sindikata

Beograd - Predsednik Savezne Republike Jugoslavije Vojislav Kostunica povodom 1. maja ocenio je da se sve sto je vezano za radnike i njihova prava tumaci kao komunisticko nasledje i da se od sindikata ocekuje da aminuju sve poteze izvrsne vlasti. Ocekivanje da sindikat podrzava svaki potez vlasti je besmislica i zloupotreba, a izvrsna vlast neverovatnim obrtom preuzima kvaziavangradnu ulogu, kakvu je svojevremeno imala Komunisticka partija u jednopartijskoj drzavi, rekao je Kostunica i dodao da "bez jakih sindikata nema ozbiljnog, stabilnog i odrzivog drustvenog napretka". "U ostalom, sindikati su najjaci u ekonomski najrazvijenijim zemljama u onima kojima je zahvaljujuci nacelu solidarnosti i gradjansko drustvo najdublje ukorenjeno", kazao je Kostunica. "Radnici i sindikati, kao njihove interesne organizacije, danas su, medjutim, suoceni sa jednom neverovatno neznalackom i zlonamerno iskrivljenom jeftino politizovanom predstavom o borbi za radnicka prava", ocenio je jugoslovenski predsednik.

Danas, 3. maj

Cavic: Vreme za kritiku vlasti

Kragujevac - Predsednica Nezavisnog udruzenja novinara Srbije Milica Lucic Cavic izjavila je da je doslo "vreme za ostru kritiku" vlasti, ocenivsi da je "nedopustivo" sto se mnoge stvari nisu promenile. U intervjuu kragujevackoj Nezavisnoj svetlosti, ona je kazala da su svi bili srecni sto su dobili novu vlast u Srbiji, ali da se taj odnos "neznosti" produzio suvise dugo i da je "vreme za ostru kritiku". - Nedopustivo je da se mnoge stvari nisu promenile - rekla je Milica Lucic Cavic i dodala da je mnogo toga moralo biti uradjeno, a da su politicari trosili energiju na medjusobne svadje i na osvajanje pozicija na politickoj sceni. Isticuci da Nezavisno udruzenje novinara Srbije "uopste nije zadovoljno trenutnim stanjem u medijima", ona je rekla da se ocekivalo da ce posle 5. oktobra mediji krenuti u istrazivacko, kriticko novinarstvo i izrazila zaljenje sto se to nije dogodilo. Komentarisuci zasto se novinari nedovoljno bave analitickim i istrazivackim novinarstvom, Milica Lucic-Cavic je rekla da je to zbog "siromastva medija" i objasnila da se vecina medija nalazi u veoma teskoj situaciji, sto je uslovilo jednu surovu utakmicu i trku za publikom u kojoj se ne biraju sredstva da se opstane na trzistu ili da se ostvari dobar profit.

Danas, 4.-5. maj

DSS: Vladan Batic rusi drzavu.

Beograd - Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o samostalnoj Srbiji neodgovorna je, protivustavna i protivzakonita akcija Vladana Batica i Demohriscanske stranke Srbije, ocenio je Dejan Mihajlov, sef poslanickog kluba Demokratske stranke Srbije u republickoj skupstini na jucerasnjoj konferenciji za novinare. On je Batica optuzio da izaziva nove podele i da akcija DHSS predstavlja "udar na ustavni i pravni poredak i rusenje drzave". Mihajlov smatra da eventualno proglasenje samostalne Srbije moze imati visestruko lose posledice. - Izlazak iz zajednicke drzave za Srbiju bi znacio konfrontaciju sa medjunarodnom zajednicom i novu izolaciju. To bi ugrozilo medjunarodni polozaj Srbije i Jugoslavije. Srbija bi postala nova drzava, a Crna Gora pravni naslednik SRJ i Rezolucije UN 1244. Samostalna Srbija znaci gubitak Kosova - upozorio je Mihajlov, dodajuci da je uveren da do toga nece doci posto gradjani Srbije i dalje podrzavaju opstanak SRJ. Prema njegovim recima, DHSS ovu akciju sprovodi suprotno odredbama Ustava i zakona kojim je propisano da prikupljanje potpisa za referendum moze trajati samo nedelju dana. "Neobicno je da ministar pravde sprovodi akciju koja nije ni ustavna ni zakonita", kazao je Mihajlov. Sef poslanickog kluba DSS smatra da svaka stranka, pa i Baticeva, ima pravo da sprovodi pojedine akcije, ali da eventualnu raspravu o drzavnom statusu Srbije treba pokrenuti drugacije. 

Zastrasujuca haska simbolika - Pojavljivanje Ibrahima Rugove kao svedoka optuzbe u procesu bivsem predsedniku Srbije i Jugoslavije Slobodanu Milosevicu pred Haskim ttribunalom upravo na Veliki petak jos je jedan, dosad najdrasticniji, potez kojim sam Tribunal obesmisljava svaki pokusaj uspostavljanja normalne saradnje sa jugoslovenskim drzavnim organima - navodi se u saopstenju DSS. "Zelimo samo da ukazemo na cinjenicu da se danas, na dan kada ni crkvena zvona ne zvone, u sudnici izmedju ostalih parola iz 1981. godine, koje je Rugova disciplinovano ponavljao, moglo cuti i da ‘Srbi treba da dignu ruke od Kosova’. Tako je sam Tribunal pruzio dodatni dokaz onima koji u njemu pre svega vide sredstvo za sprovodjenje odredjene politike i svojevrsnu politicku tribinu, na sramotu prava i pravde, ocenjuje DSS.

Danas, 4. maj

Vladan Batic, predsednik DHSS 

Gradjani Srbije odlucuju o svojoj sudbini

Beograd - Vladan Batic, predsednik DHSS, odbacio je na jucerasnjoj konferenciji za novinare optuzbe DSS da je njegova partija pokretanjem inicijative za raspisivanje referenduma prekrsila koalicioni sporazum DOS i Ustav Srbije. "Gradjani Jugoslavije i Srbije nisu nam dali mandat da Jugoslaviju i njene gradjane srozamo jos vise, nego da napravimo jednu respektabilnu drzavu. Akcija DHSS je prevazisla sva ocekivanja. Prikupljeno je vise od 80.000 potpisa, a oni koji su protiv nase akcije su protiv Srbije i njenih gradjana. Nisu gradjani Srbije ovce pa da im treba cobanin", izjavio je Batic. Po njegovim recima, "onaj koji je seo na kanabe sa Havijerom Solanom prekrsio je koalicioni ugovor". - DHSS zeli da se posle decenija stvaranja talaca od gradjana Srbije, oni najzad izjasne sta zapravo zele. Nas interesuje stvarna volja gradjana Srbije i posle vise decenija vreme je da se oni vec jednom pitaju o svojoj sudbini. Onaj ko kaze da gradjani jedne zemlje nemaju pravo da se izjasne o sopstvenoj sudbini nije demokrata - smatra Batic. Milan St. Protic, predsednik Politickog saveta DHSS, kaze da su "da su gradjani bili uvereni da su se posle 5. oktobra izborili za demokratske slobode, ali se ispostavilo da nam to pravo neko oduzima". - Nas medjunarodni polozaj ne moze da bude uzdrman ovakvom kampanjom. To pravo su iskoristile i sve bivse jugoslovenske republike. Sto se Kosova tice, oslanjanje na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN je politicki naivno i povrsno, jer samo samostalna Srbija moze da zastiti interese Srba na Kosovu - rekao je Protic. Predsednik UO DHSS Dusan Protic, kaze da Ustav Srbije garantuje pravo na referendum i da je ova odluka DHSS u skladu sa Ustavom i Zakonom o referendumu, dok je Zivojin Stjepic, clan Predsednistva, optuzio Veselina Radojevica, saveznog ministra odbrane, da je napravio cistku u Vojsci Jugoslavije i da je na sva rukovodeca mesta postaviio Crnogorce, i to bez konsultacija sa Vrhovnim savetom odbrane.

Danas, 4.maj

Pravosudje Prokuplja na mukama povodom procesa za ratne zlocine 

Anonimne patriotske pretnje

Prokuplje - Proslo je vec nekoliko nedelja od podizanja optuznica za ratne zlocine pred prokupackim pravosudnim organima a javnost se sve vise zahuhtava u svojim "patriotskim" izlivima. Podela javnosti oko ratnih zlocina zapravo je srpska svakodnevica. Da li suditi pred nacionalnim pravosudjem, sto nam, kazu, vise odgovara, ili "heroje u odbrani otazbine" slati u Hag, pred medjunarodni Tribunal. - Likvidiracemo i tebe i tvoju porodicu, Bukumirovicu - prepricavao je okruzni javni tuzilac "nocne more" sa "patriotski nastrojenim herojima" s druge strane front-zice. Vidno uplasen odgovarao je na mnogobrojna pitanja novinara koji su zeleli da saznaju o kakvom glasu je rec, jesu li pretnje nastavljene, kako je reagovala policija... Policija je saopstila da je "za pretnje saznala, da intezivno traga za pociniocima, ali u cilju istrage nista vise ne moze da saopsti". Mediji ko mediji, spekulisali su o mogucim kreatorima pritiska na nezavisnost pravosudja i nijedan od njih nije dosao do valjanog zakljucka. No bilo kako bilo, sudije i tuzioci izlozeni su i politickim pritiscima. Minulih dana, u grad na Toplici doputovao je u delegaciji SPS bivsi srpski premijer i zamenik predsednika te stranke Mirko Marjanovic, koji je jasno porucio da "nece oprostiti sadasnjoj oligarhiji za izdaju". - Srbija nikada nije imala goru vlast. Na celu nase drzave su izdajnici, strani placenici i oni koji su dok se nasa zemlja borila bili saradnici Amerike i drugih sila - kazao je bivsi premijer. - Djubre jedno, mislili smo da si nas, da si pravi novinar, a ti si se prodao Siptarima i Amerikancima - rekose piscu ovih redova nedavno na sred ulice u po bela dana radikalski opredeljene komsije, koje se bore "samo da sudjenja ne bude". Telefoni bruje kada o sudjenjima idu prilozi na lokalnim medijima (doduse samo TV Grk izvestva o slucajevima Cvjetan-Demirovic i Nikolic). Najcesce reakcije su: "kako vas nije sramota da o nasima tako pricate", "prodali ste se za sitne pare"... Da li bi bilo najbolje da sudije, tuzioci, novinari poslusaju "patriotske snage" i odustanu od rasvetljavanja proslosti? Svakako ne! Ali raditi na tome u provinciji, vrlo je tesko. Manje vise zbog reakcija komsija i drugih "ratnobriznika" no vise zbog losih uslova i odnosa medju sugradjanima, upravo zbog politickih (ne)prilika koje su sve ostrije prema novima vlastima. Pred kraj prosle godine, "prvi patriota medju jednakima" Ratko Zecevic boravio je u Hagu kog "predsednika Milosevica". Iako se u javnosti zbog nekakve "krivicne prijave koja mu je podignuta kada je sramno hapsen jedan Srbin Slobodan Milosevic" nije pojavljivao u prvih jedanaest meseci prosle godine, samo karta za Holandiju bila je dovoljna za njegovu rehabilitaciju. Mnogi su anonimne telefonske pretnje okruznom javnom tuziocu Viseslavu Bukumirovicu povezivali sa slucajem Sase Cvjetana i Dejana Demirovica koji su, podsecanja radi, optuzeni za ratne zlocine nad civilnim stanovnistvom. - Apsolutno osudjujem pretnje i smatram da sudije i tuzioci nemaju razloga da se plase bilo kakvih pritisaka. Onaj ko je nezadovoljan tokom procesa mora biti svestan cinjenice da se sud rukovodi iskljucivo zakonom - kazao je za nas list jedan od branilaca Bozidar Filipovic isticuci da se donekle slaze sa stavom tuzioca da sudjenja treba izdvojiti iz nadleznosti prokupackog pravosudja. "Ako sudjenja traju tri meseca kako ce ljudi raditi na drugim slucajevima ako znamo kakav je kapacitet i kadrovska osposobljenost pravosudja u Prokuplju", dodaje Filipovic. Na drugoj strani, dok se javnost komesa nas list preko branioca Filipovica uspeo je da cuje i glas Sase Cvjetana koji "jedva ceka da se suoci sa optuznicom pred sudom". - Opet taj Vrhovni sud. Taman kad sam pomislila da vise necu pisati o ovim slucajevima opet je predmet u Vrhovnom sudu - kazala je jedna koleginica iz lokalnijeg medija na vest da je i nakon odbijanja zalbe branioca predmet opet u Vrhovnom sudu. I dok se posle praznika iscekuje odluka o prigovoru branilaca javnost se komesa. U pitanju je nabujali patriotizam koji mnogi zele da iskoriste za pridobijanje vlasti i politickih poena pa "pustaju" dim medju Prokupcane koji ce se, bas kao sto Cvjetan kaze, "vratiti svima kao bumerang zbog mnogih stvari". Do tad ce verovatno Vrhovni sud odlucivati o eventualnom izmestanju procesa za ratne zlocine iz prokupackog pravosudnog vidokruga. Gde ce se, eventualno, nastaviti to je jos jedna u nizu neizvesnosti koja po mnogima govori o "spremnosti naseg pravosudja da sudi za ratne zlocine".

Atak na sudstvo - "normalna reakcija"

- Neki lokalni mediji objavljivali su saopstenja nekih udruzenja (Udruzenja boraca rata od 1999. godine, prim. nov.) u kojima su pozivali na linc. Prosto se plasim da u takvoj atmosferi ne moze da se radi. Mozda cu uvrediti malo svoju sredinu, ali je veoma umesno pitanje da li za ratne zlocine moze da se sudi u provincijskim sudovima - upitao se na jednoj tribini Fonda za humanitarno pravo Dragan Tasic, predsednik Okruznog suda u Prokuplju navodeci nespremnost prokupackog pravosudja da resi "prostorne, kadrovske i bezbednosne" probleme koji se javljaju u ovakvim procesima. Ljudi iz agencija koje se bave istrazivanjima mnjenja porucili su sudijama da je takva reakcija normalna i da se sudije moraju suociti sa pritiscima kojima mogu biti izlozeni i u drugacijim sudskim predmetima, na primer, kada se dve porodice sukobljavaju oko ubistva.

Danas, 4. maj

SVILANOVIC: Kampanja DHSS dovela u pitanje prijem SRJ u SE

Viljnus - Skori prijem Jugoslavije u Savet Evrope ozbiljno je doveden u pitanje zbog kampanje za samostalnu Srbiju, koju vodi jedan od lidera DOS Vladan Batic, rekao je za B92 savezni ministar inostranih poslova Goran Svilanovic. Govoreci o reakcijama predstavnika SE na kampanju DHSS Svilanovic, koji se juce u Viljnusu obratio komitetu ministara zemalja clanica SE kao predstavnik Jugoslavije, izjavio je za B92 da su svi njegovi sagovornici "sa velikom zabrinutoscu primetili da se u zemlji vodi kampanja protiv beogradskog sporazuma, kampanja za nezavisnost Srbije". - Sva moja objasnjenja da se radi o inicijativi jedne od stranaka nisu u sustini prihvacena, jer su oni to protumacili kao kampanju Vlade Srbije protiv beogradskog sporazuma, jer onu kampanju koju vodi ministar u vladi, a od koje se vlada ne ogradjuje, dozivljavaju kao promenu stava Vlade Srbije u odnosu na sporazum. Mislim da je veoma ozbiljno dovedeno u pitanje skoro clanstvo SRJ u SE ukoliko nesto u zemlji u tom smislu ne ucinimo - zakljucio je Svilanovic. Jugoslovenski ministar je u obracanju Komitetu ministara SE koji zaseda u Viljnusu, predlozio odrzavanje sastanka koordinatora svih regionalnih inicijativa u jugoistocnoj Evropi kako bi se definisali prioriteti i oblasti saradnje. - SR Jugoslavija je spremna da organizuje takav sastanak. Neophodno je da izbegnemo preklapanje i dupliranje medju razlicitim regionalnim inicijativama, ponekad i mnozenje razlicitih ideja i projekata koji od samog pocetka ne deluju realisticno - rekao je Svilanovic i dodao da bi sastanak mogao biti odrzan u Beogradu u drugoj polovini ove godine, kao i da ce uskoro poslati pismo sa tim predlogom koordinatorima razlicitih inicijativa. Sef jugoslovenske diplomatije je kao "nekoliko mogucih oblasti od zajednickog interesa" naveo iskoriscavanje energetskih potencijala i bolju medjupovezanost energetskih sistema, punu primenu memoranduma o liberalizaciji trgovine, razvoj saobracajne i transportne infrastrukture, kao i borbu protiv organizovanog kriminala. - Sa fokusom na te oblasti i neke druge... Proces saradnje u jugoistocnoj Evropi postao bi... ugledni partner drugim regionalnim i subregionalnim inicijativama, kao i procesu evropske integracije. U tom kontekstu, uspostavljanje Neformalnog konsultativnog komiteta Procesa saradnje je izuzetna prilika da direkno predstavimo svoje napore predstavnicima Evropske unije i Pakta stabilnosti - kazao je on. Svilanovic je najavio da ce zemlje clanice Procesa saradnje "istraziti nacine za vecu efikasnost postojece organizacione strukture procesa". On je izrazio uverenje da ce SE, cije ce clanice uskoro biti sve zemlje Procesa saradnje, nastaviti da promovise regionalnu saradnju. Svilanovic je rekao da ocekuje da ce sve zemlje u regionu uskoro biti punopravni clanovi SE, "kao i drugih evropskih i evro-atlantskih struktura". - Regionalna saradnja ima veliki znacaj u Procesu stabilizacije i pridruzivanja EU, kao i za zemlje koje su vec kandidati za punopravno clanstvo - zakljucio je Svilanovic. 

Blic, 7. maj

Velimir Ilic, lider NS, o predsednickim izborima i ulasku u Republicku vladu 

Bicu predsednik Srbije iz inata

CACAK - Gradonacelnik Cacka i predsednik Nove Srbije Velimir Ilic izjavio je u emisiji TV Cacka „Naslovna strana“ da u anketama popularnosti politicara u Srbiji ubedljivo drži trecu poziciju.

- Svi oni koji misle da ce me tek tako pobediti - varaju se. Sad se pravi opstrukcija da se Koštunica zadrži na ovoj poziciji dok ne produ predsednicki izbori... Oni su svesni da Labus nema nikakve šanse, da cu ga lako pobediti. Baš iz inata cu ga pobediti. Srbija ovog puta nece pogrešiti - rekao je Ilic i dodao da ce na politickoj sceni u Srbiji tek biti novih i zanimljivih kombinacija. Što se tice mesta potpredsednika u Vladi Srbije, Ilic je rekao da ga to više ne interesuje.

- Orocio sam 10. maj, do tada cekam. Ako tada ne bude - mene to uopšte ne interesuje - naglasio je Ilic. U istoj emisiji Velimir Ilic je izneo da je ovih dana u Okružno javno tužilaštvo u Cacku podneto više krivicnih prijava protiv njega, od strane gradana Cacka „zbog zloupotrebe položaja“, a zbog gradnje fabrike duvana koja je inace stopirana, jer je EPS tražio 7.000.000 dolara za prikljucak struje.

- To je sve kampanje protiv mene... Zbog moje rano najavljene predsednicke kampanje, ja sam imao satanizaciju citave godine. Neki listovi ništa pozitivno nisu hteli da objave - rekao je Ilic, optuživši za to G17 plus „koja to radi da bi pravila prolaz nekome“, „Otpor“ i druge nevladine organizacije. On je dodao da je termin „govor mržnje“ izmišljen specijalno za njega, a da se ne radi o govoru mržnje, vec govoru istine.

- Sve što ste jaci imate više neprijatelja - naglasio je Ilic. On je rekao da je tek pre nekoliko dana skinuta poternica koju je još Miloševic raspisao za njim u vreme NATO bombardovanja i da je ukinut i pritvor koji mu je tada bio odreden.

Danas, 7. maj

Nebojsa PAVKOVIC: Nemam razloga za ostavku

Podgorica - Nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije Nebojsa Pavkovic izjavio je da "nema razloga" da se povuce sa te duznosti. - Nemam razloga da se povlacim, odnosno podnosim ostavku na duznost na kojoj se nalazim - kazao je Pavkovic za podgoricki Glas Crnogoraca i istakao da je u svojoj vojnickoj karijeri "casno izvrsavao sve duznosti". Pavkovic je najavio da ce proces racionalizacije i "delimicne" reorganizacije VJ biti zavrsen krajem jula, a da ce unutrasnja organizacija vojske biti okoncana do kraja godine. Prema njegovim recima, resavanje odnosa izmedju Crne Gore i Srbije, donosenje ustavne povelje nove drzave i najavljeno pristupanje programu NATO Partnerstvo za mir otvara prostor za celovitu reformu vojske. - Formiran je zajednicki tim Saveznog ministarstva za odbranu i Generalstaba VJ, koji u saradnji sa ostalim drzavnim organima izradjuju Projekat celovitih reformi sistema odbrane Srbije i Crne Gore - precizirao je nacelnik Generalstaba VJ. On je naveo da bi taj projekat trebalo da bude zavrsen do jeseni i da ce se nakon "verifikacije od strane nadleznih organa krenuti u njegovu realizaciju". Nacelnik Generalstaba je demantovao tvrdnje pojedinih podgorickih medija da je sa crnogorskim predsednikom Milom Djukanovicem dogovorio kadrovske promene u sluzbi vojne bezbednosti na teritoriji Crne Gore. - Nije bilo nikakvih tajnih dogovora sa Djukanovicem - kazao je Pavkovic.

Danas, 5. maj

DJINDJIC: Podela ceha promena

Vrnjacka Banja - Premijer Srbije Zoran Djindjic izjavio je danas da je obaveza vlade i DS-a da se u tranziciji "cena promena" pravedno raspodeli i da se spreci nastajanje "profitera tranzicije". "Bice dobitnika tranzicije, onih koji su hrabriji, brzi, odlucniji, ali ne sme da bude privilegija kroz tranziciju", kazao je Djindjic. Na obelezavanju Djurdjevdana, slave DS-a, u Vrnjackoj Banji, premijer je pozvao na odgovrnost i stednju. "Nama je potrebna politika odgovornosti umesto politike emocija koja je obelezila ovih prethodnih pedeset ili sezdeset godina. (Beta)

 

 

hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM