Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

Linkovi

Blic

Glas Javnosti

Politika

Reporter

Vreme

BlicNews

NIN

 

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO 

 

 

Šira hronika -press clipping najvažnijih novinskih članaka

Šira hronika poslednje nedelje

 

Ukratko

Šira Hronika

 

13.sept

 

Upitan da li bi kao ekspert saradjivao s Kostunicom u slucaju njegove pobede na izborima, Labus je na konferenciji za novinare u Vrnjackoj banji, odrzanoj nakon posete Krusevcu i Trsteniku, rekao da su njihovi predsednicki programi veoma razliciti i da tako nesto "ne dolazi u obzir".

 

Osnovu vaše kampanje cine optužbe na racun Labusa, dok Koštunicu skoro da i ne napadate? - Nije tacno. Samo izlažem svoje predsednicke ciljeve, a jedan od kljucnih je uništenje mafije. Ne mogu ja Koštunicu nazivati mafijašem. Ali Labus, Đindic, Dinkic, Đelic, Vlahovic i ostali su mafija koja vlada Srbijom. Koštunicu napadam zato što je nesposoban, mlak, mlitav. - Vojislav Seselj.

 

„Kada kažem privremeni karakter, mislim da razvijanje odnosa izmedu SRJ i BiH, i normalno u sklopu toga po Dejtonskom sporazumu specijalne i paralelne veze SRJ sa RS, treba da omoguce da ta podeljenost ima privremeni karakter“, rekao je jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica.

 

12. sept.

 

Kao što je Đindic (onom vožnjom avionom Caneta Subotica i otimanjem mandata u Skupštini) "pisao predizborne govore" Koštunici, tako je Koštunica sada poceo da "piše predizborne govore" Miroljubu Labusu, dajuci mu šlagvort da se predstavi kao personalizacija moderne opcije u Srbiji. - Milan Milosevic u nedeljniku Vreme.

 

11.sept

 

- Ne tvrdim da ce biti devalvacije, ali ona je moguca. Stvarna vrednost valute treba da bude prilagodjena realnom stanju u privredi. A privreda je i izvozno, a ne samo uvozno orijentisana. - rekao je Djindjic.. - U prve dve godine, politika kursa je bila u funkciji psiholoske stabilnosti, a u narednih godinu ili dve treba da bude u funkciji ekonomije - rekao je Djindjic.

 

- Nije na premijeru da se bavi politikom kursa, nego na guverneru. Takve izjave su davane i ranije, a ni onda nisu, niti ce sada, uticati na politiku Narodne banke. - Mladjan Dinkic.

 

Ono sto se dogodilo u poslednja dva dana u Novom Pazaru "najozbiljniji incident koji se dogodio u Sandzaku u proteklih 10 godina". - Rasim Ljajic.

 

10 sept.

Mladjan Dinkic, guverner Narodne banke Jugoslavije: Kostunica nije demokratski kandidat

Cacak - "Ne slazem se sa onima koji kazu da imamo dva demokratska kandidata i da nije vazno koga cemo izabrati. Onaj ko je poceo da govori jezikom mrznje, jezikom primitivnog nacionalizma, taj ne moze biti demokratski kandidat. Onaj ko se udruzio sa gospodinom Ilicem i ko se veoma priblizava recniku gospodina Seselja ne moze biti demokratski kandidat.

6. sept

 

- On (Kostunica) kaže da smo balkanska Kolumbija. To znaci da hiljade mafijaša drže pod kontrolom celu zemlju. Ne postoji covek koji može da suzbije kriminal, jer to može samo sistem - rekao je Đindic.

- Ne znam sa stanovišta kojih ovlašćenja Dinkić, Labus i Koštunica pričaju o izborima. Postoji jasna procedura za nove izbore. Potrebna je većina u parlamentu ili neki generalni štrajk u Srbiji. Ja za sada ne vidim naznake toga - rekao je Đinđić.

Ja pojedinacno sa Koštunicom i njegovim saradnicima nemam nikakvih problema. Ali, prosto ne vidim u cemu bismo saradivali, kad vidim njihov, gotovo genetski pesimizam, njihov stav da je sve loše, da sa svih strana preti opasnost i da je najbolje da se pokrijemo i da spavamo - rekao je Đindic.

 

- Zamislite da neko ko raspisuje izbore kaže da na njih neće izaći dovoljan broj birača. Nemamo dovoljno birača jer imamo biračko telo u koja ulaze i Albanci sa Kosova. Sada imamo reprizu izbora koje je pravio Milošević, a koji su se ponavljali. Nekima su izgleda važniji glasovi Albanaca nego Srba sa Kosova. Izborne manipulacije već su počele. Ovaj krade više nego Milošević - rekao je Koštunica.

 

"Zoran Djindjic je izjavio da ce parlamentarni izbori biti tek za dve godine. Mi cemo te dve godine skratiti. Sada nam se opet naglo povecalo biracko telo, jer se u premijeru Djindjicu probudila ljubav prema Albancima. Ali, onaj ko koristi iste igre kojima se sluzio i Milosevic - mora da ode", istakao je Kostunica.

 

- Dok se srpske nacionalne stranke dele po sistemu „svaka vaška obaška“, nacionalne manjine se ujedinjuju da bi podržale Miroljuba Labusa - rekao je Velimir Ilic.

 

- Ko su taj Labus, Dinkic i mali Djelic, odakle su dosli? Ko je ta Kori Udovicki, koja je pala sa duda, pravo u ministarsku fotelju? Ja sam uz Voju Kostunicu, jer je Srbin i Sumadinac.- V. Ilic.

 

Predsednik Nove Srbije je jos ocenio da su mediji u Srbiji blokirani od, kako je rekao, "tog antisrpskog olosa", gore nego u vreme rezima Slobodana Milosevica.

 

nastavak 

 

Odlican pregled vesti iz kampanje postoji u Specijalu o izborima na sajtu B92.

Predizbornu kampanju mozete pratiti i na sajtu

www.predsednik.info

 

 

 

 

Reakcije na smenu generala Pavkovica:

 

Na konferenciji za novinare u ponedeljak uvece (24. 06.) u Generalstabu Vojske Jugoslavije na Banjici, Pavkovic je rekao da je on "odbacio taj Ukaz, nisam potpisao i rekao sam da je takvo njegovo ponasanje u stvari njegov licni obracun sa mnom, zbog toga sam mu jos pre godinu dana poceo ukazivati da on, ljudi iz njegovog okruzenja, koji su neovlasceni da kontaktiraju i komanduju vojskom, kao i general Tomic, zloupotrebljavaju svoju duznost i mesaju se u ingerencije nacelnika Generalstaba i pokusavaju da komanduju vojskom", kaze Pavkovic.

Posle odluke Nebojse Pavkovica da ne prihvati ukaz o smeni, koji je doneo predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica, u utorak je odrzan prosireni Kolegijum Generalstaba VJ koji je sazvao Vojislav Kostunica. U saopstenju iz Vojnog kabineta navodi se da su staresine VJ izrazile "punu spremnost za efikasno izvrsenje svih postavljenih zadataka i dosledno i odlucno sprovodjenje svih odluka Vrhovnog saveta odbrane i predsednika SRJ".

Premijer Srbije Zoran Djindjic ocenio je da jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica nije trebalo da donese ukaz o smeni Pavkovica bez saglasnosti VSO i da ce »snositi odgovornost za posledice te odluke, a to je destabilizovanje ugleda drzave«.

Dragan Marsicanin, potpredsednik DSS i premijer vlade u senci ove partije, ostro je, u izjavi za TV B92, napao premijera Srbije Zorana Djindjica i branio jucerasnji Ukaz predsednika Kostunice: "Iza izjava gospodina Djindjica se u poslednje vreme ne krije nista sem gluposti. Dakle, on se osetio pozvanim da prokomentarise nesto za sta zaista nije pozvan, i bolje bi mu bilo da se bavi poslovima koji mu, ionako, ne idu od ruke."

Ministar inostranih poslova Goran Svilanovic izjavio je FoNetu da je dobro sto je pala odluka o smenjivanju nacelnika generalstaba Nebojse Pavkovica, dodavsi da bi bilo bolje da je bila doneta ranije.

Vojni analiticar Ljubodrag Stojadinovic, komentarisuci smenu generala Pavkovica, ukazuje da je doslo do kopernikanskog obrta i podseca da je deo DOS-a na celu sa Djindjicem trazio smenu Pavkovica, dok se Kostunica tome suprotstavljao i da sada Pavkovic svojim ponasanjem pokusava da, kako je rekao postane operetska varijanta srpskog Musarafa.

 

 

U Hronici je opsiran izvod prvih reakcija na oduzimanje mandata poslanicima DSS-a. Evo glavnih stavova:

 

Srpski premijer Zoran Đindic rekao je sinoc da je cilj oduzimanja mandata pojedinim poslanicima u Republickom parlamentu da se "uvede red u zemlji i da oni koji primaju plate rade to za šta su placeni".

"Mi to postepeno uvodimo i tu ne vidim neku politicku dimenziju. To je stvar moralne, a ne stranacke prirode", dodao je Đindic, napomenuvši da se oduzimanje mandata ne odnosi samo na poslanike DSS-a, vec na sve koji nisu ucestvovali u radu srpskog parlamenta.

 

Na pitanje novinara kako komentariše odluku o oduzimanju poslanickih mandata u Skupštini Srbije, Koštunica je odgovorio da je ta odluka protivpravna i da predstavlja "živo olicenje bezakonja". DSS ce se protiv toga boriti svim pravnim sredstvima, ukljucujuci i sudska, rekao je Koštunica. - Boricu se i protiv onog ostatka DOS-a koji dovodi u pitanje principe pravne države, naglasio je on.

 

Ovakvu odluku DOS-a politicki analiticar Đorde Vukadinovic naziva "parlamentarnim udarom, odnosno puzajucim državnim udarom", koji najavljuje vruce politicko leto."Konacan rascep izmedu DS i DSS smanjuje šansu za kompromisom ili džentlmenskim sporazumom izmedju ove dve partije oko funkcionisanja vlasti u narednih šest meseci ili godinu dana. Zoran Đindic igra ’va bank’ što mu omogucuje komotnu vecinu u parlamentu. Ali republicka vlada ce imati objektivan nedostatak legitimnosti", smatra Vukadinovic. U Hronici je preneto misljenje Djordja  Vukadinovica o sukobima u DOS-u izneto u emisiji Pescanik radija B92 od 29. maja. 

 

Dr Srbobran Brankovic, direktor agencije "Medium", smatra da je odluka DOS-a o oduzimanju mandata loša. "Bojkot sednica je legitimno sredstvo politicke borbe koje su koristile i neke stranke koje su sada na vlasti ali zbog toga ih Slobodan Miloševic nije izbacivao iz parlamenta", podseca ovaj politicki analiticar. Ovim potezom je, kako objašnjava Brankovic, republicka vlada ogolila pozicije, ali i suzila svoju politicku bazu. Poslanik je institucija, izabran voljom gradana i ne može o njegovom smenjivanju da odlucuje jedna koalicija.

 

Za CESID odluka DOS-a o oduzimanju mandata DSS-a nema nikakvo pravno utemeljenje. "DOS nije formalno-pravni entitet, nema svoje clanstvo i prema Zakonu o narodnim poslanicima njegovi organi nemaju pravo odlucivanja o oduzimanju mandata. To pravo je iskljucivo na politickim strankama i tacno se zna u kojim slucajevima prestaje mandat narodnim poslanicima", objašnjava Marko Blagojevic, clan Upravnog odbora CESID-a.

 

 

 

hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM