Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

Linkovi

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika Ukratko 3

(1. jan. 2003. >>)(15 mart 2003 >>)

 

 

Hronika ukratko 2

Hronika ukratko 4

 

 

15. mart

Srbija se oprostila od svoga premijera. 15. mart. 2003.

12. mart

Ubistvo premijera, 12. mart 2003

DANAS: (13.03.03.) Premijer Srbije Zoran Djindjic preminuo je u Urgentnom centru Klinickog centra Srbije u 13,30 casova, nakon sto je u 12,25 casova ispred zgrade Vlade Srbije na njega izvrsen atentat - saopstio je juce potpredsednik Vlade Srbije Nebojsa Covic..

 

 

 

Umesto komentara: Primeceno je vec da politicka scena u Srbiji nalikuje ledenom bregu. Ono iznad vode (stranacki život, parlament, vlada), što se vidi i može analizirati, manje je bitno, dok se ono najvažnije i najopasnije nalazi ispod površine. Radi se o jednom zamršenom klupku politicko-finansijsko-policijsko-rodbinsko-kriminalne oligarhije, koja je nastala još u vreme Miloševica i ni danas nije dezaktivirana. To je eksplozivna i veoma zapaljiva smesa, cije varnice povremeno vidjamo po cituljama i okrvavljenom asfaltu, koja ce, na žalost, i narednih godina uveliko krojiti odnos snaga na politickoj sceni, a cija promenljiva konstelacija izmice našim raspoloživim analitickim orudjima. No, cak i ako iz razumljivih razloga u nju ne možemo pronici, važno je imati na umu njeno postojanje, kao i to da nedokuciva dinamika ove podzemne sfere može znacajno uticati na prirodu, odnose i ishode "vidljivih" politickih konfrontacija. Iz teksta Godina izgubljenih iluzija Djordja Vukadinovica objavljenog u januaru 2003.

…Sve u svemu, dveipogodine nakon "bager revolucije" Zoran Djindjic je ostao bez konkurenta na politickoj sceni. Svi njegovi politicki protivnici trenutno se nalaze ili u Hagu, ili u mišjoj rupi - ili na putu za manastir. Zato eventualni izazov njegovoj dominaciji ubuduce više nece dolaziti iz tzv. "institucija sistema" i, kako se cini, u tom periodu, jedini izvor opasnosti njegovoj svevlasti bice rastuca beda - kao i vazda nepredvidivi sklop nebeskih i "podzemnih" sila. A to nisu protivnici za potcenjivanje, iako ih nema u parlamentu i ne figuriraju u anketama javnog mnjenja…U svakom slucaju, jedno je gotovo sigurno. Bio "pukovnik" ili "pokojnik", malo je verovatno da cemo ikada videti Zorana Djindjica kako, bez obezbedjenja, mirno krcmi svoje penzionerske dane šetatajuci kucice i unucice po Kelemegdanu. A pitanje je i da li bi on to opšte želeo.Djordje Vukadinovic, Nedeljni Dnevnik, 2. mart, 2003.

10. mart

 

B92: (10.03.03.) Najjace opozicione partije u Skupštini Srbije i Crne Gore, Demokratska stranka Srbije i Socijalisticka narodna partija, protive se nameri DOS da se predstavnici Srbije nadu na celu ministarstava inostranih poslova i odbrane u novoj državnoj zajednici. Tu inicijativu podržao je i mandatar za sastav Saveta ministara Svetozar Marovic. U DSS upozoravaju da bi to predstavljalo drasticno kršenje Ustavne povelje. “Ako se od Zorana Đindica sve može ocekivati, onda je takvo ponašanje Marovica ipak manje ocekivano”, kaže za B92 potpredsednik DSS Dragan Maršicanin. "Takvo ponašanje se nije moglo ocekivati ni od Dragoljuba Micunovica, predsednika Skupštine SCG, i to zabrinjava.

 

 

8. mart

DANAS: (08.03.03.) Premijer Srbije Zoran Djindjic ocenio je sinoc da je razumno i najbolje resenje da u Savetu ministara SCG Srbija ima ministra odbrane i sefa diplomatije. On je objasnio da predsednik drzavne zajednice i inace predstavlja zemlju u inostranstvu i da dupliranje tih funkcija na nivou Crne Gore nije u interesu nijedne od dve drzave clanice. On je rekao da je prirodno da predstojece reforme u vojsci sprovodi ministar odbrane iz Srbije jer "tu ima puno stvari koje treba u direktnom kontaktu sa vojnim strukturama obaviti". Prema njegovim recima, u Ustavnoj povelji pise da sef diplomatije i ministar odbrane treba da budu iz razlicitih drzava clanica, ali je prema Djindjicevom tumacenju to zastitna odredba koja se primenjuje kad ne moze da bude postignut dogovor. - Nase kolege iz Crne Gore su saglasne sa ovim - dodao je Djindjic i izrazio ocekivanje da ce u ponedeljak biti postignut konacan dogovor. On je ocenio da je nova drzavna zajednica racionalna i napravljena na jasni nacelima "najmanjeg zajednickog nazivnika".

6. mart.

 

?! Who are they, anyway?

BLIC: (06.03.03.) Vojvodina sada prakticno i definitivno svoju sudbinu vezuje za Srbiju i treba prakticno naci nacina kako da se taj odnos uredi. S jedne strane, da se smanji taj stalni animozitet Beograda prema Vojvodini. S druge strane, otvoriti Vojvodinu prema Srbiji u smislu boljeg upoznavanja i sa istorijom i sa kulturom, ako hocete i sa mentalitetom i sa problemima, koji su, vidi se kada se bolje zagrebe, veoma slicni...

 

Vojvodina je jako nacionalno opredeljena i jako oštra i tvrda sredina. Privid o toleranciji je navika...

Moj kum i prijatelj Miodrag Kostić je čovek koji se bavi raznim stvarima i ja trenutno živim u njegovom stanu pošto sam svoju kompletnu imovinu rasprodao 1993. godine jer nisam imao od čega da živim.

- Nenad Canak.

 

5. mart

 

DANAS: (05.03.03.) Labus je istakao da ce izbori za Savet ministara pokazati u kojoj meri se postuje Ustavna povelja, jer ministar inostranih poslova i ministar odbrane ne mogu biti iz iste republike. "Goran Svilanovic i Zoran Zivkovic su odlicni kandidati, ali je to znak da se ne postuje Ustavna povelja, kao i da dvojica predsednika vlada mogu o svemu da se dogovore nezavisno od ostalih."

 

 

3. mart

 

BLIC: (03.03.03.) Živkovic je istakao da se DS zalaže za asimetricnu decentralizaciju Srbije, u kojoj bi Vojvodina dobila autonomiju, a lokalne samouprave postale jace, uticajnije, ali i odgovornije. Prema njegovim recima, ova stranka se protivi ideji „regionalizacije Srbije, jer nije vreme da se sada crtaju granice koje nikada nisu postojale“.

 

1. mart

 

BLIC: (01.03.03.)  Meni se cini besmislenim da neko razmišlja o tome da li ce jedna stranka biti marginalizovana zato što nije na vlasti. To govori o odsustvu shvatanja smisla demokratije. Može biti marginalizovana samo jedna politika, ali ne i stranka, samo zbog toga što nije na vlasti. Stranke ne postoje samo dok su na vlasti, jer onda ne bi bilo opozicije. Što se tice promena, DSS ce za nekoliko meseci imati Skupštinu stranke, na kojoj se svaki put dese neke promene. Nikad ne ostanu isti ljudi na odredenim mestima, niti ostane ista organizacija. A cesto imamo izborne skupštine.- Vojislav Kostunica. >>ceo intervju BLIC-u.

 

DANAS: (01.03.03) Mislim da ne postoji ustav na kojem bi Srbija trebalo da gradi svoj najvisi drzavni dokument. Mogli biste, medjutim, da kombinujete elemente razlicitih ustava, a snaga Venecijanske komisije je o tom pitanju vise nego jasna jer ona moze da prenese iskustva evropskih zemalja. Prema onome sto danas mogu da vidim, cini mi se da je najverovatnije da bi nemacki ustavni zakon mogao da ima znacajan uticaj u donosenju ustava Srbije. To je, medjutim, slobodna odluka srpskih vlasti koje same treba da izvagaju koji im je model najpogodniji. - Tomas Markert, zamenik sekretara Venecijanske komisije.

 

28. feb.

 

DANAS: (28.02.03.) Republicki premijer Zoran Djindjic kazao je juce da ce biti neophodno raspisati parlamentarne izbore ukoliko se ne postigne konsenzus oko ustava Srbije. On je na konferenciji za novinare precizirao da se nikakva resenja nece traziti usaglasavanjem nekoliko predloga. - Komisija za izradu ustava dobice jasan nalog da izradi ustav jedinstvene, efikasne i moderne drzave. Pre svega, moraju se definisati centralne nadleznosti, pa zatim odrediti koji ce se stepen zaduzenja delegirati regijama i opstinama. Za Vladu Srbije neprihvatljivo je da svako uzme sta hoce pa da Republika dobije ono sto je ostalo - rekao je Djindjic i dodao da se o svemu drugom moze pregovarati.

 

Srpski premijer tim povodom je rekao da nece biti preispitivanja odnosa u koaliciji, a odlazak predsednika SRJ sa funkcije prokomentarisao recima: "Bez njega reforme u Srbiji nece patiti."

 

"U pripremi 5. oktobra nije ucestvovao niko iz sadasnjih ili bivsih struktura Drzavne bezbednosti, niti iz stranih obavestajnih sluzbi", istakao je Djindjic.

 

26. feb.

 

B92: (26.02.03.) Iračkom predsedniku Sadamu Huseinu, u slučaju da SAD zarate sa Irakom, preti suđenje kao ratnom zločincu, izjavio je predsednik SAD Džordž Buš. Ako irački predsednik i njegovi generali "uzmu nevine živote i unište infrastrukturu biće tretirani kao ratni žločinci", rekao je Buš.


B92: (26.02.03.) Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić izjavio je da su apsolutno netačna nagađanja da između njega i "crvenih beretki" postoji neki ugovor za protivuslugu zbog pomoći 5. oktobra 2000. "Svako je u okviru zakona i to će se sada pokazati", rekao je Đinđić za frankfurtske "Vesti" i dodao da su se "stvari posle izjave Ljubiše Buhe drastično promenile"."Ta stvar ima apsolutan prioritet i brzo ćemo saopštiti javnosti šta se događa. Pojavljuju se već neki obrisi razrešenja i to je ogromna šansa da konačno i poslednje tvrdo jezgro kriminala bude razbijeno", rekao je Đinđić.

 

"U konkretnom slucaju (neizglasavanje Zakona o koncesijama)  radi se o 'opipavanju mišica' izmedu vojvodanskih stranaka i Đindica pred raspravu o Osnovnom zakonu Vojvodine u pokrajinskoj skupštini. Tu se ocekuju prave politicke tenzije, pa je to 'opipavanje pulsa' i podsecanje Đindica na cinjenicu da njegova vlada nema vecinu u Parlamentu", ocenio je Djordje  Vukadinovic.

 

24. feb.

 

B92: (24.02.03.) Saradnje ne može biti po svaku cenu i ne mogu organi Srbije i Crne Gore da budu puka ispostava Haškog tribunala" smatra Koštunica. A na pitanje da li bi pozvao bivšeg vojnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladica da se preda Haškom tribunalu, on je rekao da državni organi treba da se staraju o sprovodjenju Zakona o saradnji sa tim sudom, i dodao da "nikakvi drugi pozivi tu nemaju smisla".

 

B92: (24.02.03.) "Sećate li se priče s kuvajtskom devojčicom koja je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija tvrdila da su irački vojnici napali bolnicu, povadili bebe iz kolevki i bacili ih na pod. Cela priča pokazala se kao lažna, ali prekasno. Još aktuelniji primer je nedavno britansko iznošenje dokaza protiv Iraka, za koje se ispostavilo da je prepisano iz diplomskog rada. Takvo nešto je skoro već uvreda za inteligenciju", kaže Dzo Grebel.

"To je paradoks medija. Mnoge vlade u međuvremenu pokazuju iritantnu opuštenost u ophođenju sa argumentima. Postali su bezbrižni, jer više uopšte nisu podložni kritičnoj javnosti", rekao je on. Džo Grebel je generalni direktor Evropskog instituta za medije.

 

 

21. feb.

 

B92: (21.02.03.) Đindic je odbacio svaku mogucnost da je u pitanju atentat na njega. "Ne može jedan kamion da me spreci da dodem u Banjaluku. Mislim da je to bio nesavestan vozac koji uci da vozi na auto-putu, a pošto smo mi impulsivan narod, ljudi cesto na svoju štetu rade neke stvari i on, imesto da u svom dvorištu vežba vožnju, to je radio na auto-putu. Mislim da bi bilo preterano to smatrati cinom ugrožavanja moje bezbednosti. To su normalne životne situacije, mi smo jedna mediteranska zemlja, gde se ljudi malo komotnije ponašaju, a to ima i dobre i loše strane", rekao je Đindic.

 

NOVOSTI: (22.02.03.) Surcinac D.M. (33) clan takozvanog surcinskog klana i dugo blizak prijatelj LJubiše Buhe Cumeta, pritvoren je u beogradskoj policiji jer je, vozeci kamion, naleteo na kolonu vozila u kojoj je bio srpski premijer Zoran Đindic...

D.M. stari je znanac policije. Do sada je nekoliko puta bio privoden a njegovo ime pominjalo se i prilikom spektakularne racije u Surcinu aprila 1998. godine, kada je na celu surcinske grupe bio Zoran Šijan, jugoslovenski reprezentativac u kik-boksu. U poslednje vreme njega je cesto pominjao Buha u svojim javnim nastupima protiv Zemunca Dušana Spasojevica i Milorada Lukovica Legije, nekadašnjeg komandanta “crvenih beretki”. Buha je tvrdio da je njegov nekada nerazdvojni prijatelj u takozvanom privatnom zatvoru Dušana Spasojevica.

 

20. feb.

 

NIN: (20.02.03.) Što se nas tice, mislim da se njima Slobodan Miloševic ucinio kao boljševik, ocekivali su u Srbiji neku boljševicku kontrarevoluciju. Za to su nas uostalom optuživala i naša braca na Zapadu, da smo boljševici skoro po rodenju. Onda je isplivalo nacionalno na citavom prostoru u svim bivšim republikama, ali centar agresivnosti je lociran u Srbiji. Taj centar agresivnosti je, da je bio pametniji, mogao da pusti Tudmana da se prvi iskaže. Medutim, mi smo i od Tudmana uspeli da napravimo žrtvu.- Andrej Mitrovic.

 

19. feb.

 

ali komsiji ce crci dve krave

BLICNEWS: (19.02.03.) Šta očekujete od mitinga koji će se održati u Beogradu uoči vašeg odlaska u Hag?

- Očekujem da se skupi mnogo ljudi. Šta vi očekujete? Šta vi očekujete od 29. maja ove godine?

...

- Spremaju se veliki obracuni u Srbiji. Verovatno i veliko krvoprolice. Ti su obracuni bili planirani do 31. marta, da se uhapse Ratko Mladic, Veselin Šljivancanin i Miroslav Radic, da se ubiju Milorad Lukovic Legija i Frenki Simatovic, da se isporuci Jovica Stanišic, pa Sreten Lukic, pa Goran Radosavljevic Guri. Vidite da je Aleksandar Vasiljevic u Hagu sada Gurija umešao u komandu Arkanovim „tigrovima“ na Kosovu. Sve je to spremno.

...

Da se vratimo na početak. Šta očekujete da će se dogoditi 29. maja?

- To je veliki datum u srpskoj istoriji. To je godišnjica ubistva kralja Aleksandra i kraljice Drage. Valjda će biti na neki način obeležen taj veliki datum? - Vojislav Seselj.

 

genije za podele

B92: (19.02.03.) "Svedoci smo ideja o promeni pozicija Kosova, a ako bi bila usvojena ideja o severnom Kosovu kao delu Kosova za koji postoje vece interesovanje nego za ostatak, a to je ideja koja dolazi iz Vlade Srbije, onda je logicno ocekivati da Vojvodina bude podeljena na severnu Vojvodinu i ostatak Vojvodine. Kao što vidim , to je proces koji pocinje da se nazire na politickoj sceni i našoj zemlji", kaže Canak.

 

 

17. feb. 

 

BLIC: (17.02.03.) Nakon odlaska lidera radikala Vojislava Šešelja u Hag vecina stranaka ce pokušati da pocepa Srpsku radikalnu stranku i preotme birace ekstremne desnice - ocenio je juce za „Blic“ Đorde Vukadinovic, urednik „Nove srpske politicke misli“. - Svi ce pokušati da ušicare na Šešeljevom odlasku u Hag, pocev od marginalnih stranaka desne orijentacije, zatim SSJ i SPS, naravno DSS, ali i DS i DHSS. Nacionalna retorika Zorana Đindica u poslednje vreme uklapa se u taj scenario oduzimanja Šešeljevih glasaca - rekao je Vukadinovic i dodao da ce radikalsko biracko telo biti mamac za te stranke. On je ipak kazao da ne veruje u rascep SRS najmanje godinu dana, odnosno sve dok Šešelj iz Haga bude imao komunikaciju sa strankom.>>cela vest iz Blic

 

13. feb.

 

GLAS JAVNOSTI: (13.02.03.) Imamo ozbiljne probleme u cijem rešavanju nisam pronašao adekvatnog partnera u guverneru Dinkicu. To je pre svega pitanje kreditiranja privrede, jer je nama kao državi neophodno da se znacajno poveca kreditna masa... Mi sada moramo raditi na tome da tu opasnost (dalje povecavanje spoljnotrgovinskog deficita) otklonimo, ali Dinkic o tome nece da razgovara. On na moju inicijativu odgovara drskim licnim marketingom i zato me on više ne interesuje. Sada pritiskam ministra finansija i privrede da definiše instrumente i mere koje cemo koristiti u borbi protiv daljeg rasta deficita", kaže premijer Zoran Djindjic.

 

GLAS JAVNOSTI: (13.02.03.) NBS je spremna da ponudi rešenja, ukoliko bude pozvana na razgovor, rekao je Dinkic napominjuci da proteklih šest meseci nije bilo koordinacije, a da je saradnja neophodna jer se radi o merama iz razlicitih segmenata ekonomske politike.

Jedna od njih je, prema dogovoru sa ministrom finansija, smanjenje fiskalnog deficita u ovoj godini na 4,3 odsto društvenog proizvoda, i u skladu sa tim NBS ce obustaviti sve kredite državi. Pozajmice su moguce samo za kratkorocno premošcavanje, ali na kraju godine stanje mora biti nula, objasnio je Dinkic.

 

GLAS JAVNOSTI: (13.02.03.) Prerastanje G 17 plus u stranku gotovo je prepolovilo broj pristalica DS-a, što nije neocekivano, s obzirom da se u oba slucaja radi o ljudima slicnog socio-ekonomskog profila.

 

Kako to izgleda

BLIC: (13.02.03.) Irak ima pravo da prodaje naftu za 2,6 milijardi dolara svakih šest meseci, po osnovu programa „Nafta za hranu“. Mi isporucujemo naftu, a trgovci uplacuju pare u francusku banku u Njujorku. Svaki ugovor za hranu ode preko te banke, pare ne vidimo. To traje od 1996. godine do danas. Za ovih pet godina zaradili smo 66 milijardi dolara po programu „Nafta za hranu“, ali te pare nisu dospele u naše ruke. Od toga milijarda i 63 miliona dolara ide za plate osoblja UN zaposlenih na tom programu, 1,2 milijarde dolara ide na inspektore UN u Iraku, 17 milijardi dolara ide na isplatu ratne odštete strancima koji su posedovali firme kod nas. Da bi se nafta izvozila mora da se koristi naftovod preko Turske, a to košta milijardu i 28 miliona dolara. Kada od 66 milijardi oduzmete taj iznos treba da dobijete 46 milijardi dolara. To je suma koju mi treba da dobijemo svakih šest meseci. Ali mi dobijamo robu u iznosu od 38 milijardi dolara. Razlika od 7,5 milijardi ostaje u banci, navodno za ugovore koje nikada nije odobrila SAD. - Sani Sadun, ambasador Iraka u SRCG.

 

BLICNEWS: (12.02.03.) Jedna od posledica presedana nacinjenog neraspisivanjem predsednickih izbora može da bude i ostvarenje ideje srpskog premijera Zorana Đindica da cak ni posle donošenja novog ustava ne bude parlamentarnih izbora. Još sredinom decembra prošle godine, naime, Đindic je u intervjuu Blicu, na pitanje o tome kako misli da odoli pritiscima za vanredne izbore koji ce uslediti po donošenju novog ustava, odgovorio: „Pa ako su ti pritisci dovoljno jaki, onda ce izglasati nepoverenje vladi u parlamentu. Ako po donošenju ustava 126 poslanika kaže hocemo nove izbore, bice ih“.

Slobodan Antonic ovakve izjave smatra necuvenim, ali pretpostavlja da ce se uvek naci neki pravnik koji ce uspeti da pronade obrazloženje i za takav postupak.

- To bi bilo kao kad biste stavili cistu posteljinu, a sami se ne biste okupali, pa bi onako prljavi legli u cist krevet - kaže Antonic.

 

BLIC: (09.02.03.) Bilo mi je strasno, mucilo me to sto sam od Tudjmana cuo nekoliko meseci pre izbora 1990. godine. Dosao je u moj atelje, misleci valjda da ce od mene napraviti svog Augustincica, i odusevljeno poceo pricati o tome da "hrvatski narod krvlju mora dobiti svoju drzavu", da ceo on sa HDZ-om napraviti ono sto Pavelic nije uspio napraviti 1941. godine, da ce 50 odsto Srba morati spakovati kofere i odseliti, a ostalih 50 odsto ili postati Hrvati ili nestati! Rekao sam mu da je lud, da se mora lijeciti i od tada prekinuo bilo kakav kontakt s njim. - Edo Murtic.

 

12. feb.

 

B92: (12.02.03.) Skoro dve trecine gradana Srbije, odnosno 63 odsto, smatra da Srbija treba da bude samostalna država, 19,4 odsto misli da treba ocuvati državnu zajednicu Srbije i Crne Gore, dok je neodlucno 12,6 odsto, pokazuje istraživanje Centra za marketing-istraživanja "Marten bord internešenel".

 

DANAS: (12.02.03.) LICNI STAV: Ljubisa Rajic: Cejni, Ramsfeld, Volfovic, Rajs i drugi razradili su novu globalnu stratesku doktrinu po kojoj SAD imaju pravo da same napadnu potencijalnog neprijatelja i uniste ga jos pre nego sto se uopste pokazao kao neprijatelj. Dovoljno je shvatanje da moze biti neprijatelj. To podseca na inkvizitorske metode: Ako pod mucenjem prizna da je u dosluhu sa Satanom, kriv je, a ako ne prizna, opet je kriv, jer samo Satanina podrska moze nekome pomoci da izdrzi toliko mucenje. Kontrola nad naftom (i savezicima) toliko je bitna za SAD da je americka administracija voljna na bilo koji postupak.>>ceo tekst

 

10. feb.

 

B92: (10.02.03.) Premijer Crne Gore Milo Đukanovic izjavio je da je Podgorica naterana u neizvodiv savez sa Srbijom, koju podržava Evropska unija. Đukanovic je u intervjuu "Tajmsu" optužio Italiju i Evropsku uniju da pokušavaju da ga demonizuju navodima da vodi mafijašku državu i istakao da je spreman da otputuje u Italiju kako bi se odbranio od optužbi da stoji iza krijumcarenja cigareta. On je rekao da Crna Gora nece odustati od nezavisnosti i pohvalio visok kvalitet odnosa sa SAD, piše list, prenosi BBC program na srpskom jeziku.

 

BLIC: (10.02.03.) Saradnik Instituta društvenih nauka u Beogradu Vladimir Goati za „Blic“ je kao „najmanje lošu“ ocenio odluku predsednice Skupštine Srbije i v.d. predsednika Srbije Nataše Micic da datum raspisivanja izbora „smesti“ izmedu donošenja novog ustava Srbije i prvog redovnog zasedanja srpskog parlamenta.

- Varijanta za koju se ona odlucila je najmanje loša. Tu moram da istaknem da ne verujem u mogucnost da se u narednih šest meseci izradi novi ustav Srbije, ali nije nemoguce dostici drugi rok vezan za pocetak oktobra. U svakom slucaju, dat je objektivni rok koji ne može beskonacno da se pomera - smatra Goati.>> ceo tekst iz Blica

 

Analiza Djordja Vukadinovica za agenciju BETA o odluci Natase Micic.

"Odlukom Nataše Micic produžena je politicka agonija koja sve više smanjuje šanse za rešenje krize na demokratski nacin", dodao je Vukadinovic.

Prema njegovim recima, odluka Nataše Micic je "ocigledno rezultat procene u krugovima oko (premijera Srbije Zorana) Djindjica da je u ovom trenutku prakticno obezglavljena promiloševicevska opozicija, dok je Koštunica trenutno u povlacenju i bez mogucnosti da se ozbiljnije suprotstavi takvoj odluci".>>ceo tekst

 

7. feb.

 

BLIC: (07.02.03.) Predsednik SRJ Vojislav Kostunica odluku predsednice srpskog parlamenta Natase Micic o raspisivanju predsednickih izbora ocenio je protivustavnom "isto kao sto je i njeno sadasnje vrsenje vlasti od strane predsednika Skupstine Srbije".

-Veoma je bitna cinjenica da postoji samo jedna vrsta izbora gde se ne moze izigrati volja gradjana, a to su neposredni predsednicki izbori. Poznato je na koje se sve nacine u srpkom parlamentu krsi volja gradjana. Dok u Crnoj Gori postoji trgovina ljudima, u Srbiji je u pitanju trgovina poslanicima. Doduse, i poslanici su ljudi - rekao je Kostunica.

 

BLIC: (07.02.03.) Predsednica Skupštine Srbije Nataša Micic saopštila je juce da ce datum predsednickih izbora odrediti odmah posle usvajanja novog ustava Srbije, a najkasnije do pocetka redovnog jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije.

S obzirom na to da postoji praznina u Ustavu i da su vrlo široko postavljene odredbe u Zakonu o izboru predsednika, ovu odluku Miciceve ne možemo nazvati nezakonitom i protivustavnom, ali je ona u suprotnosti sa duhom i principima Ustava - naveo je portparol CESID-a Marko Blagojevic.

Predsednica skupštine je ovom odlukom ukinula jednu ustavom utvrdenu funkciju, ustavnu instituciju, i time produbila institucionalnu krizu u Srbiji, koja ce, nesumnjivo, ostaviti posledice i na ugled Srbije u svetu –zakljucio je Maršicanin.

 

5. feb.

 

Proglasena Srbija i Crna Gora

BLIC: (03.02.03.) Moji prijatelji ne znaju mnogo o ovom delu Evrope. Kada sam im pricao da igram u Srbiji, nista im nije bilo jasno, ali za Jugoslaviju su culi. - Redzi Frimen, kosarkas FMP Zeleznika.

BLIC: (05.02.03.) Lider Demohrišcanske stranke Srbije Vladan Batic ponovio je protivljenje Ustavnoj povelji, a novu državu Srbije i Crne Gore nazvao je „detetom imbecilom“.

Da sam prodavac polisa osiguranja, ova bi bila visokog rizika. Ne izgleda mi ovo dovoljno dobro zamišljeno. Videcemo. Ovaj dan je zamišljen kao mali za Srbiju, ali veliki za Evropsku uniju - ocenio je Nenad Canak.

DANAS: (05.02.03.) Kostunica ce prakticno biti poslednja osoba koja ce biti smenjena. Preuzimanjem funkcija, funkcija predsednika SRJ prestace na prvoj sednici nove Savezne skupstine onda kada se izglasa poverenje novom predsedniku - istice Bosko Ristic, naglasavajuci da ce funkcija predsednika biti poslednja aktivna i ujedno jedina koja ce predstavljati SRJ u prelaznom periodu.

 

 

Analizirajuci dosadašnji rad DSS, Đorde Vukadinovic, urednik Nove srpske politicke misli, primecuje da je mnogo lakše naci greške koje je cinilo rukovodstvo DSS nego dobre poteze.

- Najpre, kad se cinilo da su imali snage, i kada je Koštunicina popularnost bila na vrhuncu, te okolnosti nisu iskorišcene za energicnije suprotstavljanje autoritarnoj vlasti Zorana Đindica - ocenjuje Vukadinovic...

Poslednja greška je, ocenjuje Vukadinovic, pristajanje na posredno biranje poslanika u prvom mandatu skupštine buduce zajednice Srbije i Crne Gore, što je „omogucilo stupanje na scenu koalicije DS-DPS“.

- Paradoksalno, ali insistiranje DSS na zajednickoj državi omogucilo je njihovo izguravanje iz vlasti na saveznom nivou - zakljucuje Vukadinovic.

Politicki analiticar i urednik Nove srpske politicke misli Đorde Vukadinovic skeptican je prema postojanju ikakvog Koštunicinog plana.

- Najpogubnija varijanta za njega bila bi da se ucauri i da ceka redovne izbore 2004. godine racunajuci da vreme radi za njega. On, medutim, bira upravo najpogubnije varijante. Tako je uradio i 1996. i 1997 - istice Vukadinovic, i dodaje:

- Koštunica ne sme da ceka Đindiceve greške.

>>ceo clanak iz nedeljnika BLICNEWS

 

BLIC: (05.02.03.) Na pitanje zasto je jedini potpisnik Beogradskog sporazuma koji prisustvuje proglasenju povelje, srpski premijer Zoran Djindjic je rekao da je to "zato sto on, za razliku od mnogih drugih, vrlo rado preuzima odgovornost i za kompromise, a ne samo za prijatne stvari.

 

 

BLICNEWS: (05.02.03) Nije tajna da sam javno i primetno nezadovoljan srazmerom podrške Srba Koštunici i kolicinom njegovog uticaja na srpske politicke prilike. Takode, nije tajna da oko njega postoje osobe koje su veoma zadovoljne baš ovakvim rezultatom - rekao je Tijanic za nedeljnik Identitet, dodajuci da je na funkciju u kabinet predsednika SRJ došao „kada su moc i ovlašcenja vec podeljeni“.

- Znalo se ko je najmocniji, ko je odmah do njega, ko odlucuje, a ko presuduje - kaže Tijanic, i priznaje da vec godinu dana nije prisustvovao sednicama kabineta jer su „prestali da ga zovu“.

To vam je kao kad bi neko sada pitao zašto današnja Crvena zvezda nije šampion Evrope, a 1991. je bila. Pa, jednostavno, nema igrace tog kalibra. Tako ni u vrhu DSS na pravim mestima nema ljudi koji razmišljaju na novi, menadžerski nacin - kaže za Blic News još jedan od funkcionera DSS.

 

3. feb.

 

DANAS: (03.02.03.) 

Demokratska stranka je u subotu proslavila 14 godina od svog obnavljanja. Naredna faza u razvoju stranke, kako je najavio njen predsednik Zoran Djindjic, bice briga za gradjane. On je, govoreci pred nekoliko stotina clanova stranke i gostiju konstatovao da su gradjani Srbije siromasni, a da nema srecnog drustva ako je ono drustvo velikih socijalnih razlika. Kao jedno od najvecih nastojanja stranke, predsednik DS je istakao Srbiju kao ravnopravnog clana moderne Evrope.

 

1. feb.

 

B92: (01.02.03.) Potpredsednik Demokratske stranke Cedomir Jovanovic izjavio je u petak da su se tokom istrage neki navodi iz pisma surcinskog biznismena Ljubiše Buhe pokazali kao netacni. "Neki ljudi koji su pominjani nisu ni na koji nacin ucestvovali", rekao je Jovanovic na konferenciji za novinare. On je istakao da beogradska policija "vodi najozbiljniju istragu" o Buhinim izjavama u kojima je izneo teške optužbe na racun, pre svih, Milorada Lukovica i Dušana Spasojevica. Jovanovic je na pitanje B92 da li je neko od pomenutih ovih dana tražio zaštitu vlasti, odgovorio: "Jesu li tražili preko B92, pošto vidim da imate dobre kontakte s njima? U smislu da policija ne može da dode do Buhe, ali mogu novinari. Niko nije tražio nikakvu vrstu zaštite i ne bi je dobili da su je tražili. Zaštitu u Srbiji nema niko. Lukovic kao komandant JSO nije poslušao naredenje koje je dobio 5. oktobra, ali zbog toga nije tražio nikakvu vrstu protivusluge. Da je imao neku vrstu protivusluge, ne bi se nalazio u poziciji u kojoj se nalazi danas, a ja mislim da je ta pozicija nezahvalna iz mnogo razloga", kaže on. Jovanovic je precizirao da je Lukovic u "nezahvalnoj" poziciji jer je javno optužen za "neke stvari", jer polemiše s državom na nacin koji ga dodatno kompromituje i zato što time definitivno otežava položaj JSO koja je, po svemu onome što je uradila u poslednje dve godine, "zaslužila poštovanje".

 

29. jan.

 

BLIC: (29.01.03.) Jocic: Legijina analiza rada Vlade 

BEOGRAD (FoNet) - Funkcioner DSS Dragan Jocic izjavio je da u pismu Milorada Lukovica Legije vidi analizu aktuelnog trenutka u kojem je država i ne vidi u njemu poziv na bunt, na oružje, što se moglo cuti preksinoc u skupštinskim kuloarima.

- Imamo dve izjave. Jedna je Ljubiše Buhe, koja je zabrinula javnost zato što jedan do sada poznati biznisimen govori da je svedok najcrnjih zlocina koji su potresali poslednjih godina našu zemlju. Drugo, pismo Legije, nije napisano u tom smislu, vec je napisano dosta ozbiljno. Ono nije vojnicko, nije kriminogeno, nije pismo nekog ko je s druge strane zakona. To je politicka analiza rada Vlade i sve ga onoga što je bilo od 5. oktobra do danas. U tom smislu vidim dva pisma koja imaju potpuno razlicit nivo poruka - rekao je Jocic za Beograd 202.

  

29. jan.

 

Premijer Srbije Zoran Đindic tvrdi da u Srbiji nema zašticenih ljudi. "Policija ima nalog da beskompromisno ispita sve što je poslednjih dana pomenuto u medijima i sve ljude koji su pomenuti. Ja prvi jedva cekam da se to desi i nadam se da cemo kroz to rasvetliti nekoliko najvecih krivicnih dela", rekao je Đindic u intervjuu za RTS. On je ocenio da je sve vreme postojao problem zacaranog kruga, "a sada prvi put imamo situaciju da neko iz porodice pocinje da prica”. "Svi ce oni, gde god da se nalaze, biti pronadeni, saslušani i pokušacemo da nademo dokaze ili minimalne indicije za to što se tvrdi. Imam utisak da i na jednoj i na drugoj strani ima istine, ali je pitanje šta je tu dokaz. Imamo razne price, ali nemamo dokaze, a sada se prvi put pojavljuju ucesnici koji kažu da su spremni da kao ucesnici svedoce. To je novi kvalitet u svemu tome i ja sam zadovoljan što smo u prilici da raspetljamo cvor na koji lomimo prste od 5. oktobra. Mi to zaista pokušavamo, niko od njih nije zašticen i niko od njih nije bilo ciji prijatelj", kaže Đindic. On napominje da ne štiti ni Milorada Lukovica, ni surcinskog biznismena Ljubišu Buhu.

 

28. jan. 

"Odbrojavaju nam poslednje dane, igrajuci se sa našim sudbinama, kao uostalom vascelog naroda. Gaze poslednja uporišta nacionalnog ponosa i dostojanstva, pri cemu ljagaju iskrene patriote želeci da ih podvedu pod sopstvene kriterijume ponašanja i vladanja. A, koji su ispod i najnižih normi podaništva, pa i sopstvenog nipodaštavanja.

Prihvatili smo besplatnu ulaznicu za svet 5. oktobra 2000. godine i ucinili da taj put prode bez prolivanja srpske krvi. Verovali smo da je taj demokratski globalni svet sa nama i mi s njima. I kada smo tokom bombardovanja branili cast i dostojanstvo svoga naroda, kao vojnici i iskrene patriote, kada su nam se u secanja urezivale slike poginulih, devojcice cije je snove raznela bomba... Pa i sada, iako smo gorko otrežnjeni - postupcima i ponašanjima onih koji nas danas vode u taj isti svet." - Milorad Lukovic-Legija, bivsi komandant "Crvenih beretki" u otvorenom pismu javnosti. >>celo pismo

25. jan.

 

B92: (25.01.03.) Predsednik SRJ i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica oštro je u subotu kritikovao premijera Srbije Zorana Đindica i ocenio da ce se protekli period u Srbiji pamtiti po "ubijanju demokratije, obesmišljavanju institucija, razgradnji države i dehumanizaciji društva". Koštunica je na Glavnom odboru DSS-a ocenio da "umesto reformi imamo jeftinu estradnu pricu o reformama". Koštunica je rekao da se njegova stranka zalaže da najpre bude donesen novi ustav, a da se nakon toga održe izbori. "Ako ne bude tako, morace preko reda. Predugo traje ova prevara", rekao je Koštunica.

 

"Mladan Dinkic i ekipa su imali znacajne rezultate. Mislim da treba da ih ocuvamo. Ne znaci da nemam s Dinkicem razlike i sporenja. Mislim da njegove izjave treba nekad da budu mnogo odmerenije, ali sasvim sigurno mislim da Dinkic treba da bude guverner Narodne banke Srbije", rekao je Đelic u intervjuu za današnji "Blic". "Ovde smo imali ekipu Labus-Dinkic-Đelic i nije dobro da se to sužava. Zato cu, ako Dinkic bude smenjen, dobro razmisliti da li je Vlada Srbije moj tim", dodao je Đelic.

 

24. jan.

 

B92: (24.01.03) Predsednicke izbore u Srbiji treba raspisati posle donošenja novog ustava Srbije u skladu sa procedurom koju ce predvideti taj akt, stav je koji je preovladao u konsultacijama predsednice Skupštine Srbije Nataše Micic sa šefovima pojedinih poslanickih klubova u republickom parlamentu.

 

"Imam dokaze da su Dušan Spasojevic, Legija i Slobodan Pažin kidnapovali Miroslava Miškovica i još pet-šest ljudi i ucinili oko 30 ubistava. Za sve to sam spreman da svedocim. Odgovorni su i za atentat u Budvi, a imam telefone koje su zvali iz stana. U atentatu na Ibarskoj magistrali ucestvovali su Legija i Bracanovic, dojucerašnji zamenik nacelnika DB-a Srbije. Dušan Spasojevic kupio je nekoliko stanova od otmica i poklonio ih JSO-u u Kuli. Poklonio je Gumaru, sadašnjem komandantu jedinice stan u Novom Sadu, što cu sve dokazati", tvrdi Buha dodajuci da je pokušana i otmica Bogoljuba Karica. - Ljubisa Buha-Cume. >>www.b92.net (24.01.03.) 

 

 

 

22.jan.

 

BLICNEWS: (22.01.03.) Najveca tragedija za Srbe nije to što Albanci hoce da se otcepe. Najveca tragedija bi bila kada bi oni odbijali da se otcepe, kada bi želeli da budu sa Srbima i Srbijom, jer mi ne možemo njih da izdržavamo.

Mislite da bi Albanci pristali na podelu Kosova?

- Verujem da bi. Ekstrateritorijalnost glavnih istorijskih i crkvenih spomenika na albanskoj teritoriji bi morala da postoji, i oni bi bili za duže vreme pod zaštitom medunarodnih snaga. - Aleksa Djilas. >>ceo intervju

 

BLIC: (22.01.03.) Na poslednjoj sednici Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju sa poslanicima koalicije "Povratak", receno je da je Rada Trajkovic samo tokom 2002. podigla vise od cetiri miliona dinara sa racuna Centra na ime adaptacije stana u Beogradu.

"Tacno je da sam kao zasluzni Srbin sa Kosova podigla odredjenu sumu sa racuna Koordinacionog centra" - rekla je "Blicu" Trajkoviceva.

 

 

20. jan.

 

VREME: (16.01.03.) Mi pričamo o kapitalizmu, o lepoti sila slobodnog tržišta koje određuju cenu, ali ne kad je reč o benzinu. Mi hoćemo jeftin benzin, najjeftiniji, neka to Vašington obezbedi, nije važno kako. Ako treba, neka stotine hiljada iračkih "vojnika" pogine, ali neka galon benzina košta manje od dva dolara, iako ceo svet plaća pet dolara i više – nije važno, šta košta da košta! To je cena benzina!", piše Maher kritikujući svoje zemljake što kad cena benzina skoči koji cent, dobijaju napad besa jer će tada morati dobro da promisle da li da u svojim lađa-automobilima skoknu do "Vol-marta" da kupe gajbicu koka-kole i džakče čipsa. (Prevedeno u naše mere, litar benzina u Americi košta manje od 30 dinara!) - Slobodanka Ast o knjizi "Ko se vozi sam vozi se sa Bin Ladenom" americkog satiricara Bila Mahera.

 

18. jan.

 

BLIC: (18.01.03.) Ako bi se radilo samo o programskim nacelima, tu je sigurno manja distanca izmedu G17 plus i pola koji je trenutno na vlasti, ali mnoge druge kalkulacije i elementi uticace na to kom polu ce se prikljuciti G17 plus. Upravo u toj neizvesnosti kom polu ce se prikloniti je i snaga i šansa G17 plus. Ta stranka je kao nova mlada u selu, tako da ocekujem da ce oba pola pokušati da pridobiju tako znacajnu politicku partiju. To je novi igrac na politickoj sceni i uvek je bolje da imate tog važnog igraca uz sebe, a ne protiv sebe. Pretpostavljam da cemo neku vrstu konkurencije oko naklonosti G17 plus imati u mesecima koji dolaze. - Vladimir Goati

 

17. jan.

 

DANAS: (17.01.03.) Ceo taj sukob s Djindjicem ima dva sloja. Jedan je jasan - sukob u ravni politicke konkurencije. Mnogo je opasniji deo tog sukoba koji ukazuje na to da izvrsna vlast ne podnosi nezavisnost centralne banke, da se vrsi pritisak na jednu stabilnu instituciju da ona ne bi ocuvala punu nezavisnost. Jednostavno, sve te zavrzlame oko NBJ posle Ustavne povelje ne mogu se drugacije shvatiti nego kao zelja odredjenih politickih centara da ponovo pod svoju ruku stave emisionu ustanovu, koja je sada stabilna i uspesna. - Mladjan Dinkic.

 

16. jan.

 

B92: (16.01.03) "Dve nedelje se oko toga vodila bitka, gospodin Boško Ristic je tada imao savezništvo u DPS-u. Oni su želeli na pocetku da ostave Narodnu banku u bezvazdušnom prostoru. Ja mislim da sam ja licno bio jedini cilj. Moram da kažem da je pred Novu godinu i sve ove dve nedelje, u odbranu naše institucije su stale DSS, DA, Reformisti Vojvodine, Dragor Hiber, tako da je Ristic ostao usamljen. Zapravo, u sredu je prošao predlog Narodne banke, a Boško Ristic je morao da povuce svoj predlog, i onda je i on glasao za predlog Narodne banke. Dobro je, promenio je mišljenje i to je sasvim u skladu sa demokratijom, ali mi nije bilo jasno zašto je toliko insistirao na uništavanju institucije zbog mene licno, cini mi se da su i oni shvatili da ne treba uništavati Narodnu banku", rekao je Dinkic.

DANAS: (16.01.03.) On (Bosko Ristic) je porucio saveznim funkcionerima da se uzdrze od izjava, jer su oni, kako je rekao, predmet, a ne subjekt odlucivanja.

 

 

14. jan.

 

B92: (14.01.03.) Miroljub Labus je sadašnji tekst Zakona o sprovodenju povelje opisao kao nakaradan. Kao primer svoje tvrdnje, Labus je naveo da buduce Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom treba da predstavlja zemlju u 46 medunarodnih finansijskih i trgovinskih institucija: "Ja bih voleo da vidim sliku ministra, ukljucujuci i sebe, koji bi to mogao da uradi. Znaci ljudi koji nemaju prestavu kako država funkcioniše odlucuju o tome... Odlucuje se na bazi politcke trgovine. Meni taj zakon lici na ugovor o sukcesiji: nema zajednickih istupanja prema medunarodnim finansijskim institucijama, zajednicka država u ekonomskom smislu više ne postoji i to ne može da doprinese odražavanju zajednicke države. Moramo da istrajemo i da budemo strpljivi da se zaista donese ono što može da se popravi: dobar Ustavni zakon za sprovodenje Povelje. Nije clanstvo u Savetu Evrope razlog da se donese nakaradni Zakon o sprovodenju Ustavne povelje", kazao je Labus.

 

 

B92: (14.01.03.) "Jedini interes za izbore imaju Demokratska stranka Srbije i radikali. Njihov prioritet su izbori na svaka 3 meseca, jer su to stranke koje se bave iskljucivo politikom. One nemaju osecaj za realne društvene probleme, niti vide posledice politickih potresa na društvo. Oni politiku doživljavaju kao pozornicu na kojoj nedeljno treba da se igra predstava. S njihovog stanovišta, potpuno su u pravu. Ali, njih kao poslanika u Skupštini Srbije nema ni 100, a to je premalo za obaranje Vlade", ocenio je Đindic.

 

13. jan.

 

DANAS: (13.01.03.) Predsednik Vlade Srbije Zoran Djindjic nazvao je "sudskim i pravnim skandalom" iskaz vlasnice preduzeca "Difens roud" Ljiljane Buhe koja je nedavno njega i jos neke politicare povezala sa kriminalnim radnjama svog supruga Ljubise samo da bi "privukla paznju javnosti". "Koliko kleveta treba ja da istrpim u ovoj zemlji i da neki sud kaze: ‘ajde da utvrdimo sta je istina... Moguce je da se pojavi i unuka Al Kaponea i kaze: moj deda je pljackao banke po instrukcijama Zorana Djindjica", kazao je premijer u emisiji "Nije srpski cutati" BK televizije.

 

Na pitanje o mogucnosti da dosadasnji guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic bude na celu buduce Narodne banke Srbije, Djindjic je odgovorio da to zavisi od Skupstine. Premijer je u jucerasnjem razgovoru istakao da "NBJ nije lekar opste prakse" i da treba da se bavi monetarnom politikom, "a ne da pricao o ceni ulja, drzi svakodnevno konferencije za novinare i bavi se politikom" i dodaoda je Dinkic napravio dosta pozitivnih stvari, ali i da ima "neke osobine koje kompromituju instituciju koju predstavlja".

 

12. jan.

 

GLAS JAVNOSTI: (12.01.03.) Upitan kakav je njegov stav o sporu premijera Zorana Đindica i guvernera NBJ Mladana Dinkica, Đelic je odgovorio:"Nisam ja ovde 'plavi šlem', pa da stojim izmedu njih dvojice". "Ne nameravam da pokrenem karijeru mirotvorca, ali mislim da treba da spuštamo tenziju i da što veci deo energije usmerimo u ono što može da da dobre rezultate", naglasio je Đelic i dodao da odbijanjem da ude u stranku G17 plus nije okrenuo leda njenom lideru Miroljubu Labusu. "Naravno da nisam. Ali, prijateljstvo je jedna stvar, a na prvom mestu je odgovornost prema biracima. Cini mi se da se ljudi stalno pitaju 'pa dobro ciji si ti'?. Najzad je ljudima svanulo da sam svoj. Kao da je teško prihvatiti licnosti koje mogu da egzistiraju same po sebi", rekao je Đelic.

 

6. jan.

BLIC: (06.01.03.) Bilo je principijelnih sukoba sa premijerom. Nekako mi se cini da ce ovoga puta, ako bude želeo da obavi prljavi posao, retko ko to hteti za njega da ucini, da ce morati sam da se pojavi.

Možda sam jedan od retkih koji je govorio da je on covek koji u ekonomskom smislu zna najviše od svih politicara u Srbiji i da razmišlja u slicnom pravcu kao i ja. Ali, i tu se slažem sa Vojislavom Koštunicom, premijer Srbije cesto koristi precice i ponaša se kao krava koja daje mnogo mleka i onda sve to jednim potezom prospe. - Mladjan Dinkic.

Srbobran Brankovic, u autorskom tekstu za „Blic“(06.01.03.), analizira previranja na politickoj sceni Srbije 

Reforme - prva žrtva politike 

Proteklu godinu u našoj politici obeležila je dramaticna eskalacija sukoba dve najjace frakcije u koaliciji koja je pobedila Miloševica. U zavisnosti od procene koji brod se više naginjao, mnogi sitni igraci ne samo iz sfere politike pokušavali su da preplivaju na drugu stranu, ili bar da napuste onoga ko im je izgledao kao brodolomnik. >> ceo tekst

 Hronika ukratko 2

hronika vesti (arhiva)

Copyright by NSPM